2023-08-24 31 浏览
🌟環境優美,好有古典氣色,燈光柔和,位置寬敞,環境舒適➡️極‧炸雞親子丼:👅炸雞外皮酥脆金黃,內裡肉質嫩滑多汁,飯搭配著溏心的滑蛋和香氣四溢的醬汁同雞肉,每一口都帶來滿滿的滿足感。➡️夏日喫茶雞肉炒麵:👅炒麵配搭嫩滑的雞肉,沙律醬仲有太陽蛋,有d似大阪燒,麵質彈牙,口感豐富➡️琉球族八爪魚香腸:👅八爪魚香腸外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,配搭蕃茄醬,令人回味無窮。➡️藍調布甸刨冰:👅刨冰搭配焦糖布甸,布甸口感絲滑,刨冰係煉奶刨冰,入邊仲有麻糬,煙煙韌韌,好睇又好食➡️夏日海洋梳打:👅輕爽口感,還能為炎炎夏日帶來一絲清涼和愉悅。➡️熱焙茶牛乳:👅苦澀的焙茶搭上微甜的牛乳,先聞到濃郁的茶香味,入口先是細膩的泡沫,然後是帶有茶味的牛乳。

🌟環境優美,好有古典氣色,燈光柔和,位置寬敞,環境舒適

➡️極‧炸雞親子丼:

➡️夏日喫茶雞肉炒麵:

➡️琉球族八爪魚香腸:

➡️藍調布甸刨冰:

➡️夏日海洋梳打:
👅輕爽口感,還能為炎炎夏日帶來一絲清涼和愉悅。

➡️熱焙茶牛乳:
2023-08-23 35 浏览
之前經過見到門口好多人排隊入去、今日見時間尚早 早啲入去食個early dinner 🤭本身對日式洋食都感興趣店內環境舒適、梳化卡位坐得舒服。叫左一杯夏日海洋梳打攪勻左有啲似富士山感覺😂好似藍天白雲咁飲落唔會太甜 都幾清新另外叫左熱紫薯牛乳 🤤有紫薯既香味~唔錯!夏日限定menu🤩試左雞肉炒面真係好有日本大阪燒既感覺入面有洋蔥 雞肉 木魚絲 蔥花 煎蛋加沙律醬😛撈埋黎食真係有啲似童星點心面炒麵味🤣🤣👍 而且麵質剛好夠彈牙。味道唔會太鹹太油膩!另外 八爪魚香腸正當發揮 ~脆皮腸切成八爪魚咁係兒時回憶😝炸雞親子丼。呢個大推!🤩🤩🤩一碗白飯上面鋪滿炒雞肉碎加上生蛋黃同葱花 雞肉有鹹香味 真係可以撈哂成碗飯😋😋另外配上唐揚雞塊。雞塊皮脆又能鎖住肉汁 而且配雞蛋青瓜沙律醬 好開胃👍最後叫左 盛夏藍天布甸作結上層係啫哩 下層係牛乳布甸 口感幾得意又唔會太甜👍👍
本身對日式洋食都感興趣
店內環境舒適、梳化卡位坐得舒服。

叫左一杯夏日海洋梳打
攪勻左有啲似富士山感覺😂
好似藍天白雲咁
飲落唔會太甜 都幾清新

另外叫左熱紫薯牛乳 🤤
有紫薯既香味~唔錯!
夏日限定menu🤩

試左雞肉炒面
真係好有日本大阪燒既感覺
入面有洋蔥 雞肉 木魚絲 蔥花 煎蛋加沙律醬😛

另外 八爪魚香腸
正當發揮 ~脆皮腸切成八爪魚咁
係兒時回憶😝

炸雞親子丼。呢個大推!🤩🤩🤩
一碗白飯上面鋪滿炒雞肉碎加上生蛋黃同葱花
雞肉有鹹香味 真係可以撈哂成碗飯😋😋
最後叫左 盛夏藍天布甸作結
上層係啫哩 下層係牛乳布甸
口感幾得意又唔會太甜👍👍
2023-08-21 104 浏览
每次經過大埔超級城都諗住試下呢間,今次終於食到了( ´▽`)個環境好chill 有棵樹(應該係招財樹?haha)放喺門口🌴仲有好多日系嘅杯同碗碟賣🍶鋪頭都接近坐滿,所以大家記住book咗位先✧ 壽喜燒牛肉蛋包飯 ($113)比起食嘅過程,本豬更加enjoy睇侍應哥哥𠝹開隻滑蛋🍳想講𠝹開完再淋咗汁喺面反而冇咁靚haha個汁同我expect有少少唔同以為會重鼓油味多啲但其實係酸酸甜甜🍚至於啲牛就多筋,唔好太高期望唔✧ 鰻魚玉子蓋飯($113)呢個真心幫唔落了(♯`∧´)個鰻魚短都算,仲要薄chit chit到一個點🐟個玉子就頗厚又有甜味🥚✧ 焙茶麻糬沙冰(原價$52,跟餐+$28)雖然而家有seasonal夏日特飲(波子汽水味)但嚟到喫茶店當然要搵個同茶有關嘅嘢飲叫下☕️正因為咁我見到$52嗰陣都照諗住叫但侍應好醒目咁幫我轉咗做餐所以呢杯特飲只需要右$28咋~仲要跟多個薯仔沙津tim🥔🥗沙冰透心涼,好適合而家炎炎夏日飲麻糬係一大嚿cube(^з^)-☆咬極都仲有~仲鋪咗一層茶味好重嘅粉有一點想批評嘅係佢啲鐵餐具好長好重🍴但啲碗又偏細隻同輕🥣所以食嗰陣好易反大家小心啲就okay埋單openri

仲有好多日系嘅杯同碗碟賣🍶
鋪頭都接近坐滿,所以大家記住book咗位先

✧ 壽喜燒牛肉蛋包飯 ($113)
比起食嘅過程,本豬更加enjoy睇侍應哥哥𠝹開隻滑蛋🍳
想講𠝹開完再淋咗汁喺面反而冇咁靚haha
個汁同我expect有少少唔同
以為會重鼓油味多啲但其實係酸酸甜甜🍚
至於啲牛就多筋,唔好太高期望唔
壽喜燒牛肉蛋包飯
✧ 鰻魚玉子蓋飯($113)
呢個真心幫唔落了(♯`∧´)
個鰻魚短都算,仲要薄chit chit到一個點🐟
個玉子就頗厚又有甜味🥚
鰻魚玉子蓋飯
✧ 焙茶麻糬沙冰(原價$52,跟餐+$28)
雖然而家有seasonal夏日特飲(波子汽水味)
但嚟到喫茶店當然要搵個同茶有關嘅嘢飲叫下☕️
正因為咁我見到$52嗰陣都照諗住叫
侍應好醒目咁幫我轉咗做餐
所以呢杯特飲只需要右$28咋~
仲要跟多個薯仔沙津tim🥔🥗
沙冰透心涼,好適合而家炎炎夏日飲
麻糬係一大嚿cube(^з^)-☆
但啲碗又偏細隻同輕🥣
所以食嗰陣好易反
大家小心啲就okay

埋單openrice仲要有折
3個人先食咗$200頭,幾抵食~
2023-08-18
焙茶麻糬沙冰
已經回訪好多次🤣係大埔少有既ig-able日式餐廳!每隔一排都有新菜式 幾有新意~1️⃣極•炸雞親子丼 $138🐣炸雞🍗同親子丼係分開上既 保持炸雞夠脆口親子丼入面都仲有滑雞粒 撈埋隻半熟蛋真係不得了平時唔食飯都忍唔住要食返兩碗🤪2️⃣夏日祭喫茶雞肉炒麵 $92🐥呢個雞肉就大件好多 係橫切好似斬料果種😂一樣都滑 不過就多d調味咁炒麵夠鑊氣 份量偏大 但撈埋蛋同配菜真係好快食晒!3️⃣琉球族八爪魚香腸 10匹 $39呢個有bbq既感覺🤣其實係腸仔切開幾野好似八爪魚🐙咁~4️⃣夏日祭布甸刨冰 $68呢個刨冰超靚💗影左好多相!勁有夏日feel 🏖️ 布甸🍮好好食!刨冰波子氣水味 正🤤5️⃣夏日海洋梳打 $48超靚既飲品as always 💗勁有夏日feel 🏖️🌊顏色靚 味道唔算甜 岩晒👍6️⃣抹茶麻薯沙冰 🍧 $52作為抹茶控🍵要推介呢個😆 好香濃!麻薯有一兩粒 夠晒煙韌~

已經回訪好多次🤣係大埔少有既ig-able日式餐廳!
每隔一排都有新菜式 幾有新意~

1️⃣極•炸雞親子丼 $138
🐣
炸雞🍗同親子丼係分開上既 保持炸雞夠脆口
親子丼入面都仲有滑雞粒 撈埋隻半熟蛋真係不得了
平時唔食飯都忍唔住要食返兩碗🤪

2️⃣夏日祭喫茶雞肉炒麵 $92
🐥呢個雞肉就大件好多 係橫切好似斬料果種😂
一樣都滑 不過就多d調味咁
炒麵夠鑊氣 份量偏大 但撈埋蛋同配菜真係好快食晒!

3️⃣琉球族八爪魚香腸 10匹 $39
呢個有bbq既感覺🤣其實係腸仔切開幾野好似八爪魚🐙咁~

4️⃣夏日祭布甸刨冰 $68
呢個刨冰超靚💗影左好多相!
勁有夏日feel 🏖️ 布甸🍮好好食!刨冰波子氣水味 正🤤

5️⃣夏日海洋梳打 $48
超靚既飲品as always 💗
勁有夏日feel 🏖️🌊
顏色靚 味道唔算甜 岩晒👍

6️⃣抹茶麻薯沙冰 🍧 $52
作為抹茶控🍵要推介呢個😆 好香濃!
麻薯有一兩粒 夠晒煙韌~
2023-08-17 25 浏览
喫茶ちょうぼ 📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━大埔店剛開張的時候就吃過這裡的蛋包飯 印象還不錯 現在在尖沙咀 銅鑼灣都開了新分店~最近餐廳新出了夏日限定 菜式超吸引 尤其適合雞肉控呢!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍛 極•炸雞親子丼 $138 +10%▶︎ 三重奏的感覺 炸雞 雞肉碎 蛋黃 親子丼▶︎ 這裡的唐揚雞塊是我吃過數一數二好吃的 雞肉非常嫩滑 炸衣薄而脆 配上清爽風的蛋黃醬非常搭~▶︎ 而親子丼則鋪滿了雞肉和洋蔥碎 另外撒上青蔥和一顆生蛋黃!▶︎ 調味是鹹香微甜的 雞肉碎用的是半肥瘦 所以吃起來蠻有油香的! 喜歡這裡的米飯粒粒分明也有嚼口~好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 夏日祭喫茶雞肉炒麵 $92 +10%▶︎ 醬油炒麵為主 內有雞肉和雜菜 表面撒上大量蛋黃醬 鰹魚絲 蔥花等 最後蓋上一顆太陽蛋▶︎ 炒麵的鹹度和口感剛好 乾爽不油膩 與生蛋黃和蛋黃醬攪拌均勻後又是不同風味▶︎ 雞肉同樣非常嫩滑 而裡面的蔬菜也可以適當地解膩!好味指數:●●●●◐
📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
最近餐廳新出了夏日限定 菜式超吸引 尤其適合雞肉控呢!

🍛 極•炸雞親子丼 $138 +10%
▶︎ 三重奏的感覺 炸雞 雞肉碎 蛋黃 親子丼
好味指數:●●●●◐

🍝 夏日祭喫茶雞肉炒麵 $92 +10%
▶︎ 雞肉同樣非常嫩滑 而裡面的蔬菜也可以適當地解膩!
好味指數:●●●●◐

🐙 琉球族八爪魚香腸 $39 +10%
▶︎ 原來是切成了八爪魚形狀的香腸 滿足了好奇心🤣
好味指數:●●●◐◯

🍧 夏祭布甸刨冰 $68 +10%
▶︎ 天藍色的刨冰看著就非常消暑 而最頂端蓋上了一整個焦糖雞蛋布甸~
▶︎ 單說布甸 非常滿意 口感細膩得甚至有些粘口 雞蛋味非常香濃 而最上方的焦糖味濃郁但不死甜
▶︎ 刨冰則是很清爽的感覺 是有顆粒感的口感 甜度不高!
好味指數:●●●●◯

🍹 夏日海洋梳打 $48 +10%
▶︎ 又是很藍天白雲的感覺 打卡一流~
好味指數:●●●◐◯

🍓 草莓沙冰 $48 +10%
▶︎ 草莓味突出 酸甜都很夠!
好味指數:●●●●◯

2023-08-15 22 浏览
係大埔超級城有間門口賣日式精品🎎,入面竟係一間日式餐廳🇯🇵裝修優雅,位置寬闊舒適🛋️。▫️極 · 炸雞親子丼🎏$138雞肉粒+洋蔥配飯,有另於一般親子丼,食落口軟綿綿。炸雞配上有青瓜粒既沙律醬,口感清新😌◾️夏日祭喫茶雞肉炒麵🎏$92麵質似拉麵,雞肉份量足夠,肉質嫩滑😋成個麵係日式鐵板燒炒麵味👍🏻▫️琉球族八爪魚香腸-10匹🎏$39將腸仔整成可愛既八爪魚形狀🐙,皮脆可口😋◾️夏日海洋梳打🎏$48藍色糖漿配上清澈梳打,成杯好似識發光既藍海🤩,充滿夏日海洋氣息🌊▫️抹茶麻糬沙冰🎏$52一飲成口濃濃的抺茶味,配上沙冰,瞬間涼透心💚,大大粒麻糬煙煙韌靭◾️盛夏藍天布甸🎏$45用左波子汽水做藍色啫喱,底層係超濃郁既牛奶布甸🍮,整體唔會太甜

係大埔超級城有間門口賣日式精品🎎,入面竟係一間日式餐廳🇯🇵
裝修優雅,位置寬闊舒適🛋️。

▫️極 · 炸雞親子丼🎏$138

◾️夏日祭喫茶雞肉炒麵🎏$92
麵質似拉麵,雞肉份量足夠,肉質嫩滑😋
成個麵係日式鐵板燒炒麵味👍🏻

▫️琉球族八爪魚香腸-10匹🎏$39
將腸仔整成可愛既八爪魚形狀🐙,皮脆可口😋

◾️夏日海洋梳打🎏$48

▫️抹茶麻糬沙冰🎏$52

◾️盛夏藍天布甸🎏$45

2023-08-09 27 浏览
放假梗係要搵個地方chill下~呢間和洋風cafe裝修別致🪟木框玻璃窗透入少少暖光,食吓甜品飲吓嘢咁就一個下午☀️叫主食仲可以加$25升級套餐,配是日涼拌菜同飲品,今次我哋係食薯仔沙律,特別有住家飯嘅感覺🥸◎日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145 ◎日式布甸 $38 ◎焙茶牛乳 $45 、味道 😋:🔸🔸🔸🔸CP值 💸:🔸🔸🔸環境🌸:🔸🔸🔸🔸、【喫茶ちょうぼ】📍大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

◎日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145

環境🌸:🔸🔸🔸🔸

【喫茶ちょうぼ】
📍大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
2023-08-05 1803 浏览
[ 喫茶ちょうぼ ]正式踏入八月份,代表夏祭嘅來臨😻。係日本文化中,盛夏代表好多美好事物,今次可以喺喫茶裡面逐一體驗💙。✿ 極‧炸雞親子丼🐔🐔 $138親子丼鋪滿雞肉碎,再伴混香蔥、蛋漿食🍳,味道不錯。炸雞炸得香脆,沾上蛋黃醬食更香口。✿ 夏日祭喫茶雞肉炒麵 $92非常日式嘅炒麵,配上木魚碎,好有和風感覺,份量都幾大碟,可以同朋友share食。✿ 炭烤味噌鴨腿 $162烤鴨腿🦆入口嫩滑juicy,外皮焦香,另外有唔少薯條伴碟🍟,係比較粗身有口感嘅薯條😋。✿ 夏祭布甸刨冰 $68炎炎夏日當然要食翻個刨冰🍧,呢款刨冰賣相十分靚,係波子汽水味道嘅刨冰,上面有Q彈嘅布甸🍮,除咗爽脆嘅刨冰,仲有白玉係裡面,煙煙韌韌。✿ 白桃梳打 $45好香甜嘅白桃🍑🍑,啖啖梳打好爽呀!總結🫦夏日限定嘅菜式做得唔錯,特別係夏祭布甸刨冰🍮🍧,好味又打卡💙💙。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿喫茶ちょうぼ地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖電話:25641888✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 喫茶ちょうぼ ]

✿ 極‧炸雞親子丼🐔🐔 $138

✿ 夏日祭喫茶雞肉炒麵 $92

✿ 炭烤味噌鴨腿 $162

✿ 夏祭布甸刨冰 $68

✿ 白桃梳打 $45
好香甜嘅白桃🍑🍑,啖啖梳打好爽呀!

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
電話:25641888
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 白桃梳打
2023-07-31 32 浏览
喫茶ちょうぼ大埔超級城餐廳裝修好日系和風,一入門口仲有好多日式餐具賣。坐低睇吓menu原來而家做夏日限定盛夏風物詩咁梗係要叫嚟食吓。極 炸雞親子丼呢個親子丼有齊三種口味。炸雞配上椰菜絲同檸檬。擠少少檸檬汁啲炸雞特別好味。親子丼熱辣辣我最鍾意撈勻佢嚟食。啲雞肉好嫩滑😋夏日祭喫茶雞肉炒麵雞蛋日式醬再配木魚絲絕對係和風既口味😋炭烤味增鴨腿香噴噴既鴨腿配上咗炭烤味增。原來個味道咁夾。鴨腿肉鮮嫩,炭烤過好香。咬落啖啖肉正呀!夏日祭布甸刨冰炎炎夏日食刨冰就最消暑啦!仲要配埋我最愛既布甸真係好滿足。食飽飽再嘆埋杯飲品紫薯牛乳特上蕎麥茶
大埔超級城

餐廳裝修好日系和風,
一入門口仲有好多日式餐具賣。

坐低睇吓menu
原來而家做夏日限定盛夏風物詩
咁梗係要叫嚟食吓。

炸雞親子丼
呢個親子丼有齊三種口味。
炸雞配上椰菜絲同檸檬。
擠少少檸檬汁啲炸雞特別好味。
親子丼熱辣辣我最鍾意撈勻佢嚟食。
啲雞肉好嫩滑😋

夏日祭喫茶雞肉炒麵
雞蛋日式醬再配木魚絲
絕對係和風既口味😋

炭烤味增鴨腿
香噴噴既鴨腿配上咗炭烤味增。
原來個味道咁夾。
鴨腿肉鮮嫩,炭烤過好香。咬落啖啖肉正呀!

夏日祭布甸刨冰
炎炎夏日食刨冰就最消暑啦!
仲要配埋我最愛既布甸
真係好滿足。

食飽飽再嘆埋杯飲品
紫薯牛乳
特上蕎麥茶

2023-07-28 45 浏览
難得有朋友遠程由九龍入來大埔揾我食飯😆當然選一間又靚又舒服的餐廰啦😄最近喫茶ちょうぼ 有海洋風限定系列見到都幾吸引今次點了🤎極‧炸雞親子丼 友人想吃飯,親子丼的飯十分暖和吃了有幸福的感覺炸雞如果時間可以的話,炸短一點時間🤎喫茶全日早餐 全日早餐十分豐富有炒蛋、沙律菜、意粉、腸、牛油果多士非常之有營養及飽肚😗😗🤎炭烤味噌鴨腿 拼 薯條🍟鴨腿在日本餐廳出現比較新奇有趣😂友人試了鴨腿都覺得幾特別薯條好好味🍟好脆口啊😋😋😋🤎盛夏藍天布甸甜品方面牛奶布甸拼上海洋味啫喱感覺都幾新鮮比較喜歡下面的牛奶布甸😀🤎夏日海洋梳打海洋味加上梳打水感覺比較夏日但我比較喜歡平凡的冷泡煎茶🤎冷泡煎茶味道簡單令人有冷靜及清一清舌頭上味覺的功用😊推介🤎喫茶全日早餐🤎冷泡煎茶🤎薯條🍟
難得有朋友遠程由九龍入來大埔揾我食飯😆
當然選一間又靚又舒服的餐廰啦😄

最近喫茶ちょうぼ 有海洋風限定系列
見到都幾吸引

今次點了
🤎極‧炸雞親子丼
友人想吃飯,親子丼的飯十分暖和
吃了有幸福的感覺
炸雞如果時間可以的話,
炸短一點時間

🤎喫茶全日早餐
全日早餐十分豐富
有炒蛋、沙律菜、意粉、腸、牛油果多士
非常之有營養及飽肚😗😗

• 喫食全日早餐
  • 冷泡煎茶
  • 薯條
2023-07-28 44 浏览
今次去咗喫茶食dinner, 點咗一個鰻魚玉子蓋飯,一個日式炸豬排飯配南蠻塔塔醬,同埋一個海鮮意大利飯。另外仲加咗2杯咖啡(+$28)同2件cakes(+$32)。鰻魚玉子蓋飯 $113鰻魚好大條,放係玉子上面,賣相靚又好食。日式炸豬排飯 $153豬排份量好大,但炸得有d乾。海鮮意大利飯 味道唔錯,個飯唔會太乾,海鮮有蝦,好食。左 伯爵茶戚風蛋糕 右 抹茶戚風蛋糕 蛋糕有d乾,要配上面嘅cream食會好食d整體黎講,餐廳坐得舒服,仲有打卡位,食物賣相好靚,味道還可以,但價錢小貴。

鰻魚玉子蓋飯 $113
鰻魚好大條,放係玉子上面,賣相靚又好食。

日式炸豬排飯 $153
豬排份量好大,但炸得有d乾。

海鮮意大利飯
味道唔錯,個飯唔會太乾,海鮮有蝦,好食。

左 伯爵茶戚風蛋糕
右 抹茶戚風蛋糕
蛋糕有d乾,要配上面嘅cream食會好食d

已經想來好耐 但諗到要排隊就放棄當日晏咗起身 3點到餐廳門口竟然冇人排隊🤩 侍應叫我喺門口等一陣剛剛有一台食客埋單 過左15分鐘都未入得於是問問侍應 枱已經執好 點解不安排入座侍應叫我等多一陣 大約2分鐘就入座懷疑廚房做唔切 唔俾食客入座入座後 聽到其他食客追食物{鰻魚蛋包飯}賣相一百分 蛋嫩滑又濃蛋香味 如果飯用番茄汁炒過就更佳幸好鰻魚汁夠多配白飯都夠味鰻魚較薄 但以呢個價錢 對比呢個份量算合理{炸北海道大蝦配四元豚豬扒}到了媽媽最期待的炸豬扒炸蝦山 炸粉夠薄夠脆 最重要係熱辣辣上枱炸蝦超大隻 唔似其他食店 只得雪藏味 有蝦味 炸豬扒唔乾 夠juicy 咬落仲有肉汁{燉牛舌蓋飯}牛舌切成一粒粒 雖然夠厚 但無牛味而醬汁味道奇怪 與牛舌完全不夾 有點失望{日式卡邦尼意粉}採用既芝士吾夠香 導致成碟意粉味道偏淡總結餐廳的招牌食物做得出色 其他就可以不試📍喫茶ちょうぼ (大埔)大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖
已經想來好耐 但諗到要排隊就放棄

{日式卡邦尼意粉}
採用既芝士吾夠香 導致成碟意粉味道偏淡

總結
餐廳的招牌食物做得出色 其他就可以不試

📍喫茶ちょうぼ (大埔)
大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖
堂日同朋友約好去食T,見佢環境同埋食物樣子都幾好,諗住試吓!因為仲有一個朋友未到,咁我哋坐咗一陣傾吓偈!發現侍應不停徘徊!咁我哋就唔好意思,唯有落咗兩個set 餐先!之後set 餐到咗,我跟朋友進食西餅途中!有位穿白色恤衫嘅經理走過來!將我哋枱面的餐具匙羹全部收起!之後就行開!我即時問我個friend佢咩事?我個friend同我講個經理話食蛋糕用細义!我即時真係滿腦疑問!其實我仲有個朋友未到,唔通我哋唔可以再嗌其他小食?我真係好唔滿意嗰個經理嘅行為!原本都諗住算數!但之後發現個經理仲同其他侍應眼望望我哋張枱跟住喺度講是非!真係好嬲囉,到底係乜嘢態度!到最後我問咗其他侍應個經理嘅名字!侍應話經理名字叫阿雄!我真係唔明點解一間高質嘅餐廳!個經理可以服務態度咁差!真係啲嘢食幾好都冇用!
2023-07-20
2023-07-21 1132 浏览
之前試過大埔超級城裝修昭和風嘅「喫茶ちょうぼ」 ,覺得好高質,今次再食,試下其他嘢,點知全部都好正呀😍🔹️炸軟殼蟹扁意粉🦀 $98呢嗰意粉令我喜出望外,炸軟殼蟹好香脆,勁大隻和多肉呀🦀,意粉掛滿好fresh嘅蕃茄醬汁🍅,連埋菇類一齊食,味道一流。🔹️日式紅酒燉牛面肉蛋包飯🐄 $145牛面肉燉到好淋,好入味和重牛味,勁好食!仲要有好多舊。蛋包飯方面,店員幫手切開流心嘅蛋,淋上醬汁,啲蛋真係超滑溜😍,啲飯加咗啲蔬菜和蕃茄來煮🍅,好食呀。🔹️南蠻炸雞🐥 $88炸雞外脆內嫩,唔厚粉,加埋醬汁好好食🥰🔹️極•日式布甸船 $108呢個新出嘅甜品係推介呀😍,其實係布甸船+lotus焦糖 cheese cake😍。布甸同上次一樣咁好食,好滑好creamy,上面仲放咗切到好似朵花嘅士多啤梨。Cheese cake方面,cream cheese 和lotus焦糖脆餅味道好夾,一定要encore!🔹️熱焙茶牛乳 $45🔹️涷紫薯牛乳 $38

🔹️炸軟殼蟹扁意粉🦀 $98

🔹️日式紅酒燉牛面肉蛋包飯🐄 $145

🔹️南蠻炸雞🐥 $88
炸雞外脆內嫩,唔厚粉,加埋醬汁好好食🥰

🔹️極•日式布甸船 $108

🔹️熱焙茶牛乳 $45

🔹️涷紫薯牛乳 $38

2023-07-20 111 浏览
係大埔超級城冇咩嘢想食咁,行行下見到間昭和風裝修嘅🇯🇵洋食屋,門口仲有棵樹,隔離擺放左少量日本產品,瞬間俾佢吸引咗過去🤩,入到去不自覺咁以為自己去左日本!🤭🤭佢哋嘅熱門菜式係日式紅酒燉牛肉蛋包飯,當然要試下啦!要讚吓佢哋個牛肉🐮的確好軟腍腍,切開個蛋入面係滑蛋嚟~🤤店員都好細心,問咗我哋要唔要影相先切開個蛋包同淋埋醬汁😆!另外仲叫咗漢堡扒定食,睇佢哋嘅手繪menu仲以為得好少嘢,結果個定食係包意粉、薯仔沙律同薯條,大癲!🤣甜品嘅CP值都幾高,日式布甸好creamy,少少蛋香,多多焦糖味😋伯爵茶戚風蛋糕茶味香濃,配埋上面個奶蓋,入口甜而不膩😛 大埔店座位唔算多,二人位略嫌逼左少少,仲以為佢哋d嘢食都會細細份咁,結果都意外地大份😳,搞到張枱都唔係幾夠位😅如果想試佢哋嘅嘢食又想打靚卡,可以考慮去銅鑼灣或尖沙咀K11分店~😉
烤自家製和牛漢堡扒定食
烤自家製和牛漢堡扒定食