2019-01-31 456 浏览
記得十年前的屯門紅橋幾乎是一處不毛之地,自從被媒體報導過出色食店後,人流逐漸興旺。今晚和同區朋友覓食時便發現了這家「喜咖哩」,招牌上寫有日文,難道主打菜就是日式咖哩?果然店如其名,餐牌上大都是咖哩飯菜式。咖哩牛腩飯就聽得多,咖哩羊腩飯這個配搭就較少見了。羊腩燜得非常腍身。而最令筆者欣賞的一點是羊肉入口毫無羶味,以往筆者曾吃過羶味極重的羊肉,入口後已禁不住吐出,所幸「喜咖哩」能夠把羊肉去羶的工序做得出色,沒有令筆者討厭這碗咖哩羊腩。咖哩味道帶有微辣,不像日式咖哩之餘反而有少許像是巴基斯坦咖哩的味道。白飯一碗本是普通,但倒入咖哩汁倒成為美味佳餚。惹味的咖哩香令人不期然胃口全開,三數口便已清光飯碗。白飯掃光後,咖哩還有半碗。因為不想浪費掉這碗美味咖哩,於是又點了一客薄餅。薄餅是熱辣辣上枱的,烤得非常香脆。口感煙韌,蘸上咖哩又是一絕。除了咖哩,餐牌上還有一個蕃茄系列。雞扒賣相不錯亦燒得出色。外皮香脆,內裡雞肉頗為juicy。實在很少在晚飯時段吃通粉,今晚可謂相當難得。蕃茄湯底內有鮮蕃茄粒,貌似真材實料;喝上一口,味道不會過咸也甚有鮮味。平實的一餐,人均消費百元以內,都尚算實惠。

咖哩羊腩飯

果然店如其名,餐牌上大都是咖哩飯菜式
。咖哩牛腩飯就聽得多,咖哩羊腩飯這個配搭就較少見了。
咖哩羊腩飯

羊腩燜得非常腍身。而最令筆者欣賞的一點是羊肉入口毫無羶味
,沒有令筆者討厭這碗咖哩羊腩

咖哩羊腩飯

白飯一碗本是普通,但倒入咖哩汁倒成為美味佳餚
。惹味的咖哩香令人不期然胃口全開,三數口便已清光飯碗。
印度薄餅

薄餅是熱辣辣上枱的
,烤得非常香脆。口感煙韌,蘸上咖哩又是一絕

蕃茄湯雞扒通粉

除了咖哩,餐牌上還有一個蕃茄系列。

雞扒賣相不錯
亦燒得出色。外皮香脆,內裡雞肉頗為juicy。
蕃茄湯雞扒通粉

實在很少在晚飯時段吃通粉,今晚可謂相當難得
。蕃茄湯底內有鮮蕃茄粒,貌似真材實料
;喝上一口,味道不會過咸也甚有鮮味。

平實的一餐,人均消費百元以內,都尚算實惠
2019-01-31
印度薄餅
2019-01-29 57 浏览
難得嚟到屯門,朋友帶我黎到屯門景峰輕鐵站附近新開既餐廳食日本咖喱,呢間餐廳主打咖哩菜式。餐廳門面非常易認,黑色外牆同隔離鋪頭形成強烈對比。餐廳除左主打咖哩飯菜,仲有其他食物可以選擇,例如番茄湯。我同朋友一共叫左咖哩羊腩飯,蕃茄湯豬頸肉加一份薄餅。咖哩羊腩飯分量足夠,我本身份人大食都夠飽。咖哩味偏甜亦非常濃郁,送飯一流。羊腩肉唔會太硬,夠軟稔,整體上不錯。溫泉蛋味道唔差,自己鍾意食既都可以一試。至於蕃茄湯底味道濃郁入味,而豬頸肉內軟外脆,分量亦多,絕對抵食。最後就係薄餅,薄餅外層稍為香脆,本身夠味道,唔點咖哩食亦可,不過識食一定係點咖哩食。整體黎講食物份量夠,味道出色,期待下次嚟有更多唔同既菜式!

餐廳除左主打咖哩飯菜,仲有其他食物可以選擇,例如番茄湯。

我同朋友一共叫左咖哩羊腩飯,蕃茄湯豬頸肉加一份薄餅。

整體黎講食物份量夠,味道出色,期待下次嚟有更多唔同既菜式!
2019-01-21
2019-01-28 40 浏览
平時去惠康買完野都好想試一試呢間新開既咖哩店!如果住開呢頭就會知道呢邊地方細細但係其實好多野食!仲有唔少係有水準既美食好吧今日黎到既時間尚早所以店內位子都幾多頭先係門口都望左望餐牌都有左心水想食既餐喇!今次想試既係蕃茄湯米線系列蕃茄湯唔酸仲有差少咸添米線份量適中但煮既時間要再掌握好一點食落稍微有一啲啲硬但整體來說係唔錯湯底飲左幾啖都無口乾既感覺至於豬扒煎得唔錯唔會煎到好硬 好乾身幾好味!而朋友就點左雞扒咖哩飯咖哩食完個口會有少少回甘比起出面既咖哩特別一點飯量如果可以再多少少就更好畢竟有汁撈飯太少實在唔係好夠喉之餘又浪費左啲咖哩總括而言咖哩同蕃茄湯底都做得十分出色但價錢對比附近餐廳略高路過就比小店一點支持吧!
平時去惠康買完野
都好想試一試呢間新開既咖哩店!

如果住開呢頭就會知道
呢邊地方細細
但係其實好多野食!

仲有唔少係有水準既美食

好吧
今日黎到既時間尚早
所以店內位子都幾多

頭先係門口都望左望餐牌
都有左心水想食既餐喇!

今次想試既係

又浪費左啲咖哩

總括而言
咖哩同蕃茄湯底都做得十分出色
但價錢對比附近餐廳略高

路過就比小店一點支持吧!
1K
2019-01-27 31 浏览
屯門朋友今次帶我去洪水橋嗰邊食好野,佢話近日開咗間咖哩餐廳,想帶我去試一試,都好呀~近來天氣涼涼地食吓咖哩暖胃都唔錯。剛好我哋去果時係午餐時般,見到午餐餐牌都好多食物選擇,而且價錢實惠,$48蚊以上就有交易。睇到隔離枱食蕃茄湯麵又幾吸引,搞到我都想叫埋一份,我就叫咗個雞翼蕃茄湯米線,蕃茄湯偏酸,個蕃茄湯好多蕃茄蓉色水係偏淡,應該唔似落茄膏,材料十足。米線正常,雞翼岩岩好熟,肉質嫩滑,外皮香口燒到微脆,個唐沁蛋好味,入面堅流心,好好味,抵讚。朋友就叫了咖哩,佢今次食咖哩羊腩,羊有肉香,佢個咖哩汁好濃幾香,唔太辣,唔食辣既人都食到,另加28蚊就有埋薄餅。個飯唔會話好濕身,偏乾身拎嚟撈咖哩汁一流,而且個咖哩汁係杰身,唔會水流流,食得出真材實料,係咖哩嚟講性價比高。

• 咖啡羊腩
很久沒有見三舅父,他住在屯門。他知道我喜歡食curry, 雖然我有少少肥。一坐低,看到餐牌非常清楚易明。環境都算幾舒服。又有張學友嘅歌可以聽。😘😊😊他們的咖喱汁實在太好味。跟老闆談起來,他跟我舅父說是中東印度人最愛的咖喱粉。跟一般平價日本咖喱不同。日本curry衹是甜, 他們的純印度curry更有甘香,色香味是啊。於是點了他們出名的薄餅薄餅好香脆又有奶騷味, 更有椰香味。他們的豬頸肉成塊豬扒咁大超抵食。豬頸肉香嫩滑, 真的好像babe一樣。

很久沒有見三舅父,他住在屯門。
他知道我喜歡食curry, 雖然我有少少肥。

於是點了他們出名的薄餅薄餅好香脆又有奶騷味, 更有椰香味。

他們的豬頸肉成塊豬扒咁大超抵食。
豬頸肉香嫩滑, 真的好像babe一樣。
2019-01-18 198 浏览
市中心以外範圍其實有不少的平民小店值得發掘價錢相宜外,食物做得也比較有心是日醫院覆診後在附近遊走覓食,發現有間咖哩屋除了咖哩還有蕃茄湯系列,由於沒什麼胃口,想食清淡點,感覺可以一試店面不算大但算寬敞,位與位之間有足夠空間,不會很逼,是值得欣賞,而且也有吧枱位置供想望街景既食客選擇蕃茄豬扒糖心蛋螺絲粉TOMATO, PORK CHOP & SOFT BOILED SCREW POWDER蕃茄湯沒有味精,可以湯連螺絲粉一起食本人整碗湯飲晒,之後也沒有出現食完味精口乾口渴情況而且有不少鮮茄蓉和茄粒,入口很清新清甜,味道很有家的感覺,不錯溏心蛋平時食得多,但滷過的溏心蛋很少見單是這點便看得出有用心,溏心蛋流心度高,而且夠味,滿分豬扒貼心地切開條狀,表面煎得很香,肉質口感厚實,啖啖肉沒有骨,肉食人士選這個應該會很幸福豉油皇雞翼尖雞翼尖很入味但又不會過鹹,帶少許甜而且份量也不少,一碟有10隻,兩人share都無問題總括而言,是質素不俗的小店,而且價錢也很合理因為本人到時已過午飯時間,店內沒有什麼客人侍應還主動與本人傾計,詢問食物質素如何平時的連鎖食肆只要侍應不黑面已要感恩這就是小店的親切感,都係嗰
市中心以外範圍其實有不少的平民小店值得發掘
價錢相宜外,食物做得也比較有心
是日醫院覆診後在附近遊走覓食,發現有間咖哩屋

蕃茄豬扒糖心蛋螺絲粉
蕃茄湯沒有味精,可以湯連螺絲粉一起食
本人整碗湯飲晒,之後也沒有出現食完味精口乾口渴情況
蕃茄豬扒糖心蛋螺絲粉

溏心蛋平時食得多,但滷過的溏心蛋很少見
單是這點便看得出有用心,溏心蛋流心度高,而且夠味,滿分
溏心蛋

豉油皇雞翼尖
雞翼尖很入味但又不會過鹹,帶少許甜
而且份量也不少,一碟有10隻,兩人share都無問題
豉油皇雞翼尖

總括而言,是質素不俗的小店,而且價錢也很合理
因為本人到時已過午飯時間,店內沒有什麼客人
侍應還主動與本人傾計,詢問食物質素如何
平時的連鎖食肆只要侍應不黑面已要感恩
這就是小店的親切感,都係嗰句,有質素的小店是值得支持

溏心蛋
  • 雞翼尖
2019-01-15 97 浏览
去屯門朋友屋企坐吓傾吓計,差唔多又到食飯時候,就落去樓下行吓睇吓有咩食。經過見到有間食咖喱既,食個方便飯都好喎。睇吓有咩好食先,咦,呢度價錢唔貴喎。咖喱雞翼撈丁,雞翼大隻厚肉,煎得香脆,個咖喱汁好濃郁,裏面仲有薯仔同肉碎。咖喱汁實在太好味,所以叫咗個薄餅,薄餅好香脆,又夠奶蘇味,正!蕃茄豬頸肉糖心蛋螺絲粉,好濃郁嘅蕃茄湯底,裏面有蕃茄蓉㗎。糖心蛋做得好流,好有驚喜。仲有大大碟豬頸肉,成塊豬扒咁大,抵食!叫多個小食雞翼尖過下口癮先。
經過見到有間食咖喱既,食個方便飯都好喎。

睇吓有咩好食先,咦,呢度價錢唔貴喎。

咖喱雞翼撈丁,
雞翼大隻厚肉,煎得香脆,
個咖喱汁好濃郁,裏面仲有薯仔同肉碎。

蕃茄豬頸肉糖心蛋螺絲粉,好濃郁嘅蕃茄湯底,裏面有蕃茄蓉㗎。

糖心蛋做得好流,好有驚喜。

仲有大大碟豬頸肉,成塊豬扒咁大,抵食!

叫多個小食雞翼尖過下口癮先。
2019-01-14 47 浏览
之前經過都見到這間新開嘅餐廳覺得嘅裝修幾唔錯,尤其是他靠窗嗰一排高枱😝😝😝就算自己一個人也方便去食👍👍👍今次我地嗌左2個粉面再加一個店員推介的招牌咖哩牛🐮🐮招牌咖哩牛肋肉配酥餅 咖哩香得黎辣度適中,適合香港人口味😋😋😋 咖哩雞翼撈公仔麵🐔🐔🐔邪惡好味之選😈😈😈蕃茄豬頸肉螺絲粉雖然呢份無咖哩,但豬頸肉都好入味,燒得很香好💓💓💓總括來說,咖哩是很出色,分量不過不失,但價錢非常實惠,係一家值得支持的小店

招牌咖哩牛肋肉配酥餅

咖哩香得黎辣度適中,適合香港人口味😋😋😋

咖哩雞翼撈公仔麵🐔🐔🐔

邪惡好味之選😈😈😈

蕃茄豬頸肉螺絲粉

雖然呢份無咖哩,但豬頸肉都好入味,燒得很香好💓💓💓
2019-01-14
今日去開虹橋拎野,見到呢間食咖哩好似唔錯,就決定一試🤨🤔🤔🤔可能時間比較早,人都唔算好多,岩曬我可以靜靜食餐飯😻😊(後期到晚市但很快就坐滿了舖頭lu)🥳好啦諗左一陣😊我叫左了一個咖哩,另加了一個小食。小食是豉油皇雞翼尖,非常入味嫩滑,份量比我想像中多,加埋有十多隻。🥳咖哩確實不錯,加了很多香料,味道夠濃但唔會太咸。最愛緊係印度薄餅,很香的牛油味,點埋咖哩真的是一絕。😳😳😳😳另外值得一讚的是這裏的店員好友善,服務也很好,會跟你推介他們的今日最正係咩,所以我見隔離枱也點了印度酥餅吃。下次會再來試試他們其他野先🥳🥳

好啦諗左一陣😊
我叫左了一個咖哩,另加了一個小食。

下次會再來試試他們其他野先🥳🥳
2019-01-06 135 浏览
很少到洪橋這邊,不是有東西要到素食超市都不會過來。輕鐵站行落去就經過這間新店。買完野又肚餓就過黎試一下。2019好開始,一試就有好東西!天氣凍,店員推介咖喱羊腩,一碗內多到食唔晒都有成七八塊,咖喱好食,濃香料味再加上羊腩味,可以話係不得了,仲要這個價錢。唔叫飯堂都唔得。朋友叫左個豬頸肉,一聽豬頸肉我就麻麻,因為多都係薄薄幾片。點知一上枱,成碟义燒咁。好厚好淋,帶d 肥位,有口感。完全對豬頸肉改觀。友人話佢食過最好食ge 豬頸肉係福岡的拉麵店,福岡有10分,這裡的有7分。係香港黎講算好好食喇!仲要分開上,加埋個流心蛋,正!但要一提的是個蕃茄湯佢真係新蕃茄做湯,應該無加茄膏,所以食起來比較清淡。唔會係好濃好紅的蕃茄湯唷!好開心屯門有好東西,賣相OK,打卡OK😍
2019好開始,一試就有好東西!
朋友叫左個豬頸肉,一聽豬頸肉我就麻麻,因為多都係薄薄幾片。
好開心屯門有好東西,賣相OK,打卡OK😍
咖哩羊腩
2019-01-01