唐閣

T'ang Court
餐厅: 唐閣
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-01-20 751 浏览
朋友book左The langham既唐閣大家都冇留意到係米芝蓮三星最鍾意食中菜既我一知道就好期待果然冇令我失望♥️🦆北京片皮鴨 (兩食)職員係枱前即片 刀工好好完全冇任何肉同脂肪燒得好脆好香 麵皮有爐熱住而鴨松好香 配上生菜唔油膩🦀釀焗鮮蟹蓋好好味 滿滿的蟹肉好creamy 🐷蜜汁餞叉燒肥瘦均勻,口感juicy 香港好難搵到好食既叉燒🍚唐閣盒寶飯海鮮炒飯配白汁,有啲普通🍮蓮蓉西米焗布甸蓮蓉好香, 不過有少少甜📍唐閣 (尖沙咀)尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店1樓及2樓
朋友book左The langham既唐閣
大家都冇留意到係米芝蓮三星
最鍾意食中菜既我一知道就好期待
果然冇令我失望♥️

🦆北京片皮鴨 (兩食)
職員係枱前即片 刀工好好完全冇任何肉同脂肪
燒得好脆好香 麵皮有爐熱住
而鴨松好香 配上生菜唔油膩

🦀釀焗鮮蟹蓋
好好味 滿滿的蟹肉好creamy

🐷蜜汁餞叉燒
肥瘦均勻,口感juicy
香港好難搵到好食既叉燒

🍚唐閣盒寶飯
海鮮炒飯配白汁,有啲普通

🍮蓮蓉西米焗布甸
蓮蓉好香, 不過有少少甜

📍唐閣 (尖沙咀)
尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店1樓及2樓
2022-01-08 3501 浏览
喺朗廷酒店staycation,終於可以一嘗米芝蓮三星嘅中菜:唐閣當晚大約20:00入座,坐喺樓上嘅位置。侍應服務好親切,不時為我地斟茶。有三款佢地自家製嘅醬,包括:豆瓣醬、豉油及XO醬。係食稻庭麵就用得上🤣今晚食嘅就係呢個tasting menu,每道菜式麵好吸引,省卻我地選菜嘅煩惱。先嚟一道前菜,係餐廳贈送嘅,蝦球彈牙而且炸得好香口酥脆,加返啲涼菜中和下首道菜係涼拌鮑魚,鮮味一流!蟹蓋可以話係我地一致認為係今晚冠軍!一層脆脆嘅外皮,配埋入面啖啖蟹肉,味道一流,而且好足料。花膠瑤柱雞煲官燕食到舔舔脷,又係每啖都超多料,味道鮮甜唔會好膩。菜心好嫩,而和牛粒肥味又有牛香,肉質亦鬆軟,鎖住肉汁。去到尾聲嘅龍蝦烏冬,感覺兩樣野唔太夾,龍蝦係彈牙鮮甜嘅,但烏冬同湯底就好淡。最後就係我好期待嘅甜品:焗西米布甸暖笠笠又香,口感滑溜旁邊係餐廳送嘅桂花糕同啤梨型狀嘅紅豆酥。桂花糕清香,質感唔會太實,紅豆酥外皮酥脆,好好味!Menu每道菜嘅份量好足夠,最尾食到捧住個肚走,餐廳服務體驗同食物質素的確一流,作為米芝蓮推介絕對唔失望。
喺朗廷酒店staycation,
終於可以一嘗米芝蓮三星嘅中菜:唐閣

當晚大約20:00入座,坐喺樓上嘅位置。

侍應服務好親切,不時為我地斟茶。

今晚食嘅就係呢個tasting menu,
每道菜式麵好吸引,省卻我地選菜嘅煩惱。

先嚟一道前菜,係餐廳贈送嘅,
蝦球彈牙而且炸得好香口酥脆,加返啲涼菜中和下

涼拌南非鮮鮑魚

首道菜係涼拌鮑魚,鮮味一流!
釀焗鮮蟹蓋

蟹蓋可以話係我地一致認為係今晚冠軍!
一層脆脆嘅外皮,配埋入面啖啖蟹肉,
味道一流,而且好足料。
花膠瑤柱雞煲官燕

花膠瑤柱雞煲官燕食到舔舔脷,
又係每啖都超多料,味道鮮甜唔會好膩。
香蔥菜遠日本和牛粒

菜心好嫩,而和牛粒肥味又有牛香,
肉質亦鬆軟,鎖住肉汁。
龍蝦球稻庭麵

去到尾聲嘅龍蝦烏冬,感覺兩樣野唔太夾,
龍蝦係彈牙鮮甜嘅,但烏冬同湯底就好淡。
蓮蓉西米焗布甸

最後就係我好期待嘅甜品:焗西米布甸
暖笠笠又香,口感滑溜

旁邊係餐廳送嘅桂花糕同啤梨型狀嘅紅豆酥。
桂花糕清香,質感唔會太實,
紅豆酥外皮酥脆,好好味!
Menu每道菜嘅份量好足夠,
最尾食到捧住個肚走,
餐廳服務體驗同食物質素的確一流,
作為米芝蓮推介絕對唔失望。

2022-01-04
生日
涼拌南非鮮鮑魚
花膠瑤柱雞煲官燕
香蔥菜遠日本和牛粒
蓮蓉西米焗布甸
  • 蔥燒日本和牛粒
平安夜放半日,由於book唔倒心儀嘅西餐,所以轉食中餐。位置喺酒店,所以整體入門上樓梯感覺都良好,餐廳有兩層,我地坐上層,有大落地玻璃,不過落咗簾,燈光柔和,所以感覺有啲暗,檯同檯之間幾有距離,幾有空間感。menu 有餐亦有單點。我地要咗個客餐HKD1830另一個係素餐HKD420,主要想比較下最平同最貴嘅分別。先嚟係茶,有蠟燭heat 住嘅,非常好,waiter 仲會不停加茶,服務好好👍, 素餐跟一杯果汁, 我要奇異果汁。starter 素餐係兩款,中間只係點綴,唔食得嘅,一個係木耳,一個係素鴨。客餐由海紅葉食起,其實即係海蜇,酸味,好開胃,之後係帶子,個汁係甜嘅,其實唔夾,义燒超好食😆,半肥瘦,個汁好完美,然後係燻魚,個魚外面係微脆同鬆化,而入面亦唔乾👍,加個蜜汁非常出色💗。湯客餐係花膠螺頭湯, 好足料, 花膠好厚身。素餐係竹笙, 好清, 性價比高客餐用料名貴, 海參好厚肉, 不過唔入味素餐淮山好爽口, 露筍好嫩, 雖然唔係名貴同花巧菜, 但望上去有色彩, 感覺健康, 我好鍾意😋。客餐芝士龍蝦口感彈牙素餐炸南瓜, 面有少少椒鹽, 好香口。客餐和牛炒飯, 切碎牛食得出係和牛素餐係雜菜
平安夜放半日,由於book唔倒心儀嘅西餐,所以轉食中餐。
menu 有餐亦有單點。

客餐係花膠螺頭湯, 好足料, 花膠好厚身。
素餐係竹笙, 好清, 性價比高

客餐用料名貴, 海參好厚肉, 不過唔入味

客餐芝士龍蝦口感彈牙

素餐炸南瓜, 面有少少椒鹽, 好香口。

客餐和牛炒飯, 切碎牛食得出係和牛
素餐係雜菜粉絲煲, 簡簡單單

甜品主要係生果,蜜瓜唔甜,奇異果好味

整體服務好, 味道水準高, 不過食物賣相應再花點心思, 餐廳欠自然光, 客餐定價偏高。
2021-12-24
2021-12-28 619 浏览
一直好想試唐閣既片皮雞,今次用左staycation package零房價既credit去食。今次安排坐係入門口第一張台,眼見全場都有9成滿座,估唔到平日午市都咁多人,難怪之前果日餐廳都會有職員打黎確定訂位!五星酒店環境同服務都一流,我地訂位後直接打電話去餐廳留左一隻片皮雞,怕如果去到話賣晒失望而回,比較建議大家想食咩就預早打去留定啦!一直都只食過片皮鴨,片皮雞真係第一次食,上台時侍應示意我地可以影張相先,之後佢就拎去比師傅片,師傅好細心去片都有片走肥膏,上碟好靚!粉皮竟然有野熱住,好有heart!最鍾意佢既蔥連辣椒絲圈住,食起上黎都幾方便,我覺得雞皮比鴨皮脆,又有另一番風味!二食我地選擇左生菜包,生菜好爽好甜,雞肉切得幾細粒,連埋菇一齊食幾清新,雞肉好滑唔“鞋”。由於得兩個人食所以只叫多左一個茄子什菌煲,茄子係去晒皮,好細心!服務+食物質素都好好,抵有米之蓮三星!

2021-12-07
  • 唐閣片皮雞
2021-12-22 564 浏览
疫情期間要慶祝結婚一週年結婚紀念日,就訂咗朗廷酒店staycation. 多謝Agoda有包早餐同晚餐嘅package,以不用2000價錢住一晚,食到兩餐!我都估唔到佢哋會做到in-room dining. 我個人覺得成枱嘢整得好好食,食物係暖暖哋。排骨脆脆哋,花膠瑤柱羮好足料,同埋第一次响酒店房食,感覺好正!食完打電話去catering, 佢會幫手收番所有嘢,方便,同衞生!始終疫情期間响房除口罩食晚飯係安全 d嘅!我見到其實齋食唐閣唔係想像中咁貴,(只要唔响酒店飲酒,) 下次特別日子都可以試下!我諗如果Agoda 再有呢種優惠,我會响特別日子再encore! 因為食物同服務都好好,抵玩嘅!

2021-12-11
外卖送餐
纪念日
  • 唐閣寶盒飯
  • 花膠瑤柱羮
2021-12-15 728 浏览
開業逾三十年的米其林中菜餐廳🍴唐閣,裝修懷舊大氣,每桌的間隔亦足夠遠我們點了兩個一人套餐,另外還點了幾個小菜餐廳很貼心地把套餐的菜式名單放在桌上🌸首先上的是贈送的前菜蝦球炸得脆脆的,但油懿味比較重,調味也不太好🌸唐閣特式拼盤·海紅葉爽口彈牙,調味剛剛好·在刺身級帶子上放上柚子蜜及新鮮柚子碎材料新鮮,但柚子蜜的味道有點不太搭·蜜味叉燒肉質鬆軟,味道不偏不倚,非常高質的叉燒!目前除了天龍軒的黑毛豬叉燒,就是這家的可放進口·蜜汁鱈魚用料上乘,魚肉嫩滑,外皮炸得焦脆🌸花膠瑤柱燉海螺湯料非常足,火候亦控制得宜:花膠有起膠,瑤柱、瘦肉及海螺軟淋,沒像其他餐廳般煮得乾柴,是目前試過最好的🌸溏心鮑魚遼參鮑魚以及配菜的蘿蔔都煮得非常軟淋!遼參煮得軟淋之餘又保留了適當的彈性。掛汁的味道剛剛好。目前在那麼多餐廳吃過來說,是把這道菜煮得最好的。🌸芝香焗開邊龍蝦龍蝦肉質乾爛,沒有彈性,用Mozzarella Cheese做成的蒜蓉起司汁味道太淡,有點像快餐店的水準。失望。🌸和牛粒炒飯和牛粒香軟入味,炒飯色澤均勻,飯粒粒粒分明、飽滿,充滿光澤之餘又不會太多油,更香氣撲鼻。非常高質、有水準的炒飯!🌸鮮果配甜點想不到
開業逾三十年的米其林中菜餐廳🍴唐閣,
裝修懷舊大氣,每桌的間隔亦足夠遠
我們點了兩個一人套餐,另外還點了幾個小菜
餐廳很貼心地把套餐的菜式名單放在桌上

首先上的是贈送的前菜
蝦球炸得脆脆的,但油懿味比較重,調味也不太好

唐閣特式拼盤
·海紅葉
爽口彈牙,調味剛剛好
·在刺身級帶子上放上柚子蜜及新鮮柚子碎
材料新鮮,但柚子蜜的味道有點不太搭
·蜜味叉燒
肉質鬆軟,味道不偏不倚,非常高質的叉燒!
目前除了天龍軒的黑毛豬叉燒,就是這家的可放進口
·蜜汁鱈魚
用料上乘,魚肉嫩滑,外皮炸得焦脆

花膠瑤柱燉海螺

溏心鮑魚遼參

芝香焗開邊龍蝦

和牛粒炒飯

鮮果配甜點
想不到套餐配的竟然是甜品及水果拼盤,有驚喜!可惜水果質素比較差,全部不是太酸就是味道較淡,酥皮蛋撻及桂花糕都是一般水準。

🌸
因為想試試廚師的真正水準,
而且套餐分量對我們二人來說算比較少,
所以另外還點了幾道菜:
🍴鮮果咕嚕豚肉
一放進口,只有滿滿的醋味,沒有甜、鹹,或者其他味道⋯⋯而且咕嚕肉的皮完全不脆,已經不想再吃第二口了。我們馬上向餐廳反映,侍應說他試過的確如此,但不好跟廚師說再做一份,只好替我們取消。願意主動取消算態度不錯吧。

🍴釀焗鮮蟹蓋
米其林指南推薦的菜式。竟然跟一般婚宴吃到的一模一樣⋯⋯

🍴魚湯海味浸豆苗
魚湯熬得非常好👍🏻可惜豆苗未有先汆水,澀味很重。只好叫店員給我們幼鹽,以蓋過澀味了。

🍴富貴鹽香雞(半隻)
店員推介的菜式。的確不錯👍🏻皮脆肉嫩、調味剛剛好。不過大班樓的雞暫時還是我心目中的第一名。

🌸
·可樂溫度還好,但沒有甜味(?)可能是儲存環境的問題吧?
·茶方面,點了普洱,水質非常好👍🏻可惜茶葉較普通
🌸
服務普通,比一般酒樓好一點,但跟其他米其林餐廳差距頗大。
上菜速度及安排方式跟高級法餐一樣。
廁所🚽是正常酒店廁所。
總括來說,
個人認為跟皇御園接近吧(個人認為皇御園可奪兩星),
未達三星水平。
🌸
人均約3000hkd(套餐每人2013hkd連加一,另加了幾道小菜及可樂)
  • 溏心鮑魚遼參
  • 花膠瑤柱燉鮮螺
  • 蜜味叉燒
  • 和牛粒炒飯
  • 富貴鹽香雞
2021-12-11 958 浏览
朋友力推朗廷酒店零房價食唐閣,因為同老公慶祝生日,所以就揀咗$3500嘅package。可能係星期日,枱唔算多,服務唔錯。前菜(冷盤)炸蝦雲耳蜜汁餞叉燒哩個叉燒好得,肥瘦適中,唔會乾硬蜜汁鱈魚外脆內軟,蜜汁面恰到好處饟焗鮮蟹蓋招牌菜,好似話係幾隻蟹肉饟出嚟唐閣片皮雞味道有啲似炸子雞,冇鴨咁硬二食揀咗生菜包,加左荀炒,口感唔錯蘆筍如生黃生炒清清地最後個甜品係桂花糕同紅豆酥個酥幾脆不愧為三星餐廳,整體食物好滿意,但2個人既話份量有啲多🤭
可能係星期日,枱唔算多,服務唔錯。
炸蝦雲耳

前菜(冷盤)
炸蝦雲耳
蜜味餞叉燒

蜜汁餞叉燒
哩個叉燒好得,肥瘦適中,唔會乾硬
蜜味鱈魚

蜜汁鱈魚
外脆內軟,蜜汁面恰到好處

饟焗鮮蟹蓋
招牌菜,好似話係幾隻蟹肉饟出嚟
片皮雞

唐閣片皮雞
味道有啲似炸子雞,冇鴨咁硬

二食揀咗生菜包,加左荀炒,口感唔錯
鮮淮山如耳黃耳炒蘆筍

蜜味餞叉燒
蜜味鱈魚
片皮雞
鮮淮山如耳黃耳炒蘆筍
呢間餐廳連續多年獲頒米芝蓮三星殊榮,2016年更獲《福布斯旅遊指南》評為推薦餐廳 🎖大廚堅持選用最新鮮同上乘嘅時令食材入饌,匠心製作頂級嘅粵式珍饈佳餚🥢💗翠綠瑤柱帶子餃 ($65.4/ 2件)餡料用上帶子粒同鮮蝦粒,以鮮味嘅瑤柱絲作點綴,味道清淡樸素🥟💗金華滑燒賣 ($49/ 2件)餡料用上豬肉、鮮蝦同冬菇粒,口感爽滑鮮嫩,以鹹香嘅金華火腿碎點綴🐖💗芋茸藏珍盒 ($59/ 2件)外層炸至香脆酥化,內𥚃包住綿密幼滑嘅芋泥,加入充滿肉香嘅鴨肉粒、彈牙嘅蝦仁、爽滑嘅冬菇粒作餡料,以蠔油茨汁調味,層次非常豐富🍠💗原隻鮑魚花膠酥 ($100/ 件)牛油撻皮香脆酥化,只盛載少量花膠粒,存在感唔突出。面頭嘅鮑魚細心一分為二,炆得軟腍爽彈,鮑汁咸鮮濃厚🥧💗花雕醉香鴿 ($180)乳鴿以甘香醇厚嘅花雕酒浸冰鎮,預先去骨切件。鴿皮爽彈脆口,肉質嫩滑纖細,肉味濃郁,滲透馥郁芬芳嘅酒香🦆💗釀焗鮮蟹蓋 ($230)表面薄薄一層炸至金黃酥香嘅麵包槺,扒出一梳梳鮮嫩香甜嘅蟹肉,夾集幼細嘅洋蔥絲,白汁香濃奶滑且不膩,配以喼汁,味道相輔相成🦀💗百花釀蟹拑 ($170)蟹拑大隻肉厚,被爽彈結實嘅蝦膠包住,然後炸至金黃酥脆
💗翠綠瑤柱帶子餃 ($65.4/ 2件)
💗金華滑燒賣 ($49/ 2件)

💗芋茸藏珍盒 ($59/ 2件)
芋茸藏珍盒

💗原隻鮑魚花膠酥 ($100/ 件)
原隻鮑魚花膠酥

💗花雕醉香鴿 ($180)
花雕醉香鴿

💗釀焗鮮蟹蓋 ($230)
釀焗鮮蟹蓋

💗百花釀蟹拑 ($170)
蟹拑大隻肉厚,被爽彈結實嘅蝦膠包住,然後炸至金黃酥脆,配以薑蓉紅醋,食落有多重口感🍤
百花釀蟹拑

💗蛋白杏仁茶 ($65)
杏仁茶稠密順滑,杏仁味香純濃郁。有大量蛋白塊,但略為過火口感較粗嚡🥚
💗欖鬆合桃酥 ($55/ 3件)
合桃酥香酥鬆化,油潤而不膩,以原粒合桃增加口感。特別係餅底沾上大量肉鬆,味道鹹甜可口🥠
2021-12-06
芋茸藏珍盒
花雕醉香鴿
百花釀蟹拑
2021-11-21 3053 浏览
Staycations 6 — 朗廷酒店,今次酒店包埋dining credit ,所以就食豪啲去揀3星米之蓮「唐閣」。其實入住前都睇左其他餐廳,最後首選都係「唐閣」,因為食物選擇多其實酒店包埋lounge,食完tea + cocktail 肚皮已經飽左5成(係有節制地)所以晚餐安排左8點半至開始。出發前已睇定有咩名菜要試小食: 唐閣小炒皇海鮮:釀焗鮮蟹蓋、釀焗響螺家禽: 唐閣片皮雞2食飯: 唐閣寶盒飯甜品:焗蓮蓉西米布甸唐閣在開茶之後不是送上花生,而係每位送上前菜一碟:木耳青瓜拌炸蝦。熱辣辣嘅炸蝦好爽口可惜只得一隻小炒皇:蝦亁、紅黃椒、九皇、沙葛、花生🥜,銀魚仔。蝦乾好香口,越咬越香釀焗鮮蟹蓋: 蟹🦀️蓋入面全部都是一絲絲阿拉斯加蟹肉同花蟹肉加上洋蔥🧅粒白汁焗釀已成,蟹肉鮮,洋蔥白汁感覺唔流,幾夾釀焗響螺: 切粒嘅響螺加上葡汁菇粒,兩層口感,一軟一硬幾好食唐閣寶盒飯: 雞蛋🥚炒飯底炒得乾身加上蟹絲 ,帶子,洋蔥🧅已成片皮鴨就食得多,但片皮雞都係第一次食。侍應會在面前即場片皮,仲好細心咁將肥膏片走而配料同食片皮鴨一樣,青瓜、大蔥同海鮮醬,餅皮底盤用左一個發熱包,令餅皮唔會變乾變凍雞皮真係

所以晚餐安排左8點半至開始。出發前已睇定有咩名菜要試

小食: 唐閣小炒皇
海鮮:釀焗鮮蟹蓋、釀焗響螺
家禽: 唐閣片皮雞2食
飯: 唐閣寶盒飯
甜品:焗蓮蓉西米布甸

可惜只得一隻

唐閣小炒皇

釀焗蟹蓋

唐閣寶盒飯

雞皮真係好脆,但海鮮醬味濃蓋過雞皮味,所以食到中途我地要求侍應送上准鹽,自行將食法改變,唔加海鮮醬而改用准鹽,鹽更加吊起雞嘅味道,比用醬更好味
片皮雞二食

二食,我哋揀左「豆豉雞」煲。雞送到枱前蓋未打開已經聞到香味
雞仍然氣保持嫩滑,唔鞋,唔油
豆豉雞煲(片皮雞二食)

尾聲甜品點能錯過,叫了一碗「焗蓮蓉西米布甸」,送到面前嘅有甸賣相真的一般,面有裂縫
失分!食落覺得太甜,月頭食過「鳳x」嘅焗西米布甸相比之下「鳳x」還要好食得多
焗蓮蓉西米布甸

原來最後仲有免費甜品「豆沙啤梨加桂花糕」,個啤梨仔賣相相當似,外皮香脆可口配上豆沙非常美味
哈哈,相比下布甸更

豆沙啤梨+桂花糕

題外話:星級酒店有星級服務,侍應細心,有禮,知我要相機📷食先,送上食物前都比我先影相
見我地杯無茶,會馬上為我地添加,見我地傾計又會企開點不會打擾
雖然茶錢$40位但輪服務,餐前小食,飯後甜品已值回票價,再加上星級食物,有機會必定會再嚟

唐閣小炒皇
釀焗蟹蓋
片皮雞二食
豆豉雞煲(片皮雞二食)
豆沙啤梨+桂花糕
  • 片皮雞兩食
2021-11-10 1103 浏览
其實中菜係我地favourite 但始終 要搵間真係用心整既中菜 都唔係咁易今日同男朋友去左langham staycation仲有$1300 既dining credit所以揀左我地最鐘意既唐閣食飯之前曾經跟老細去唐閣食過lunch但晚餐都係第一次食~ 超級期待呀 我地跟左必叫既 蜜汁餞叉燒同埋釀焗鮮蟹蓋仲有脆皮雞, 和牛粒炒飯果然冇令我地失望呀 真係好好食首先講下個叉燒先, 雖然佢望落係瘦, 但食落完全唔鞋你會見到冇咩肥膏但係佢肉質係好嫩滑, 可以話入口即溶 再黎就係釀蟹殼啦卜開金黃色, 酥脆既炸物佢入面係滿滿既蟹肉, 好鮮甜仲配上白汁同埋洋蔥, 真係無人能及既招牌菜 脆皮雞既雞味好濃郁, 就算接近雞胸都唔會好鞋肉 和牛粒炒飯 都冇諗過有咁多和牛每一啖都會有和牛, 勁香, 而且勁大碗, 真心係抵食既
其實中菜係我地favourite
但始終 要搵間真係用心整既中菜 都唔係咁易
今日同男朋友去左langham staycation
仲有$1300 既dining credit
所以揀左我地最鐘意既唐閣食飯
之前曾經跟老細去唐閣食過lunch
但晚餐都係第一次食~ 超級期待呀

我地跟左必叫既 蜜汁餞叉燒同埋釀焗鮮蟹蓋
仲有脆皮雞, 和牛粒炒飯
果然冇令我地失望呀 真係好好食
首先講下個叉燒先, 雖然佢望落係瘦, 但食落完全唔鞋
你會見到冇咩肥膏但係佢肉質係好嫩滑, 可以話入口即溶

再黎就係釀蟹殼啦
卜開金黃色, 酥脆既炸物
佢入面係滿滿既蟹肉, 好鮮甜
仲配上白汁同埋洋蔥, 真係無人能及既招牌菜

脆皮雞既雞味好濃郁, 就算接近雞胸都唔會好鞋肉

和牛粒炒飯 都冇諗過有咁多和牛
每一啖都會有和牛, 勁香, 而且勁大碗, 真心係抵食既
2021-11-07 1057 浏览
因為係去staycation 嘅關係,所以有credit回饋,所以諗到唔洗諗就去摘最高級嘅三星之旅「唐閣」。頭盤會送每人一粒帶子冷盤。必食既當然係釀焗鮮蟹蓋,當然係冇令我失望啦,內有大量一絲絲嘅蟹肉,面頭焗到金黃鬆脆,非常鮮味。北京片皮鴨二食是中上之作。季節菜:叫咗好似係楊梅醉雞,雞肉好柔嫩及滑。紅燒烏豆牛膝,呢個個味道稍嫌覺得鹹咗啲。鮮果咕嚕豚肉發揮正常。鮮淮山黃耳炒蘆筍,口感好豐富。阿拉斯加蟹肉炒飯炒飯炒得好乾身,炒功高水準,上湯龍蝦會伊麵,龍蝦非常非常嫩,好小食到咁好火喉嘅師傅,果然是三星米芝連。最後送上甜品賣相精緻。一共五個大人食,大約係叫多咗一個餸嘅份量,所以大家都大滿足。最近嘅staycation 通常都爆滿,真係辛苦晒所有酒店嘅員工,辛苦晒,大家努力thanks.
2021-08-29
纪念日
2021-11-06 778 浏览
一行二人去食晚餐 ,叫左2個tasting menu(每位$1400)頭盤:木耳青瓜伴炸蝦🍤賣相精緻,青瓜木耳正常冇特別,炸蝦未食都聞到好香,食落爽脆,係幾好食第一道菜: 涼伴南非鮮鮑魚海蜇好爽口唔會太酸, 鮑魚都鮮甜第二道菜:釀焗鮮蟹蓋上到既時候仲係熱辣辣,切開啖啖蟹肉好足料第三道:花膠瑤柱雞煲官燕由細到大連碗仔翅都可以食幾碗既我,就覺得呢個失色左小小,雖然好多料,但偏咸第四道:菜遠日本和牛粒呢味菜係成晚最好食既,和牛粒煎得好好,入口好香油味,但又唔會好膩配埋炸蒜好味呀第五道 龍蝦球稻庭麵賣相一般, 可以加多小小配菜咁睇落去會美觀啲 味道都好一般,龍蝦鮮味濃,但個麵好淡最後 蓮蓉西米焗布甸第一次食,覺得ok,唔會話太甜整體呢講,味道不錯,值得試下! 服務態度幾好

頭盤:木耳青瓜伴炸蝦🍤

第一道菜: 涼伴南非鮮鮑魚
海蜇好爽口唔會太酸, 鮑魚都鮮甜

第二道菜:釀焗鮮蟹蓋
上到既時候仲係熱辣辣,切開啖啖蟹肉好足料

第三道:花膠瑤柱雞煲官燕

第四道:菜遠日本和牛粒

配埋炸蒜好味呀

第五道 龍蝦球稻庭麵
賣相一般, 可以加多小小配菜咁睇落去會美觀啲
味道都好一般,龍蝦鮮味濃,但個麵好淡

最後 蓮蓉西米焗布甸
第一次食,覺得ok,唔會話太甜

整體呢講,味道不錯,值得試下! 服務態度幾好

2021-10-24 888 浏览
唐閣,名副其實的三星😋慶祝家中長輩生日。試食鮑魚海斑餐,另加左佢地出名的叉燒,叉燒肉質非常好,個人覺得可以少甜啲,但都算係數一數二好食的叉燒👍🏻釀蟹蓋唔使講冇得頂👏🏻👏🏻👏🏻啖啖肉,食完真係覺得好滿足🤤豬腳仔煮得啱啱好,腍得黎有啲咬口,老人家都食到東星斑,雞,蝦球同埋官燕都唔錯,鮑魚同海參如果再入味啲更好,好彩個鮑汁非常正,都尚可彌補到唔夠入味嘅問題紅豆沙都好好食,唔杰但係夠味同埋好香陳皮味啤梨酥造型好可愛 🍐 個皮做得好鬆化全晚服務一流,一開始因為溝通上的問題餐廳以為我哋訂咗另一個套餐,但臨時都俾我哋轉返我地想食嗰個套餐,成家人都食得好開心。做埋會員以後去食飯可享八五折😁
唐閣,名副其實的三星😋
慶祝家中長輩生日。
釀蟹蓋唔使講冇得頂👏🏻👏🏻👏🏻啖啖肉,食完真係覺得好滿足🤤
豬腳仔煮得啱啱好,腍得黎有啲咬口,老人家都食到
紅豆沙都好好食,唔杰但係夠味同埋好香陳皮味
啤梨酥造型好可愛 🍐 個皮做得好鬆化
2021-10-21 852 浏览
這個定經常來的中菜館, 喜歡它環境舒適 不嘈雜, 可以安安靜靜吃一頓晚餐 無論是單點菜式是Tasting menu 上菜速度及侍應態度都非常好 釀鮮蟹蓋, 啖啖蟹肉, 現炸不會過火, 漿少厚薄剛好 海鮮豆腐羹, 豆腐煮得非常滑, 配上海鮮, 味道不錯 露荀炒帶子蝦球, 整碟份量不少, 帶子跟蝦球都鮮嫩彈牙 生蠔煲, 傳聞菜式, 生蠔半煎炸後入煲在煮, 非常肥美 和牛炒飯, 炒飯乾身, 和牛粒非常多, 每一啖入口都粒粒和牛 杏仁露, 略厭不夠滑, 但不太甜, 杏仁味香濃 木糠布甸, 正常味道, 不過不失
為慶祝官人生日,特地選了唐閣享餐最近朗廷酒店有零房價優惠,於是乎訂了主卧套房,因而有$3,500 credit可使用今日13號打8號風球,人客不多,我倆被安排坐2樓,環境比1樓好得多,枱與枱之間闊落但有時現實與幻想總會有偏差不知道是否午餐緣故,所以沒有餐前小食,而且沒有消毒巾給我們抹手 (中段片皮鴨才有毛巾)今次一共點了5款食物,如☺️☺️☺️為滿分,我會給:1. 釀焗鮮蟹蓋 x 2 ☺️☺️☺️啖啖蟹肉,配洋蔥絲一配 👍🏻 個面炸得鬆脆且又薄,不油膩2. 釀焗響螺 ☺️☺️葡汁香濃,但吃不出內裡有什麼肉 😅3. 北京片皮鴨 (第二食為鴨肉炒菜) ☺️☺️☺️北京片皮鴨 (第一食),鴨皮香脆,因配菜的鮮甜,而帶出整個片皮鴨有更高層次,而且餅皮會暖住而不會冷冰冰北京片皮鴨 (第二食),很香,菜鮮甜,不過成碟個賣相似沙蟲 (驚驚)4. 金錢鮮蝦球半份 ☺️有點失望,很油,而且蝦不太熱5. 唐閣寶盒飯 ☺️☺️有造型 😅 就是一個迷你海鮮焗飯,飯底炒得乾身,白汁偏淡餐後職員送上迷你壽包兩個並説生日快樂,在我沒有通知的情況下算是頗為窩心 💚 但我其實想試個紅豆啤梨 😩最後去了洗手間 🥶🥶 作為3星,真的很失望,很污糟,沒
為慶祝官人生日,特地選了唐閣享餐

但有時現實與幻想總會有偏差

今次一共點了5款食物,如☺️☺️☺️為滿分,我會給:

1. 釀焗鮮蟹蓋 x 2 ☺️☺️☺️

啖啖蟹肉,配洋蔥絲一配 👍🏻 個面炸得鬆脆且又薄,不油膩

2. 釀焗響螺 ☺️☺️

葡汁香濃,但吃不出內裡有什麼肉 😅

3. 北京片皮鴨 (第二食為鴨肉炒菜) ☺️☺️☺️

北京片皮鴨

北京片皮鴨  -  第一食

北京片皮鴨  -  第二食

4. 金錢鮮蝦球半份 ☺️

有點失望,很油,而且蝦不太熱
金錢鮮蝦球半份

5. 唐閣寶盒飯 ☺️☺️

有造型 😅 就是一個迷你海鮮焗飯,飯底炒得乾身,白汁偏淡
唐閣寶盒飯

最後去了洗手間 🥶🥶 作為3星,真的很失望,很污糟,沒有人清潔

提外話,酒店新淨,設施爭緊啲,但同佢兩個影相都影咗一個鐘 😂

北京片皮鴨