2018-02-14 533 浏览
黎食團年飯,之前係大陸都食過,但好有分別,大陸比較係傳統中菜,香港就好新派中菜,菜式都好有分別,不過一樣好味前菜叫左沙薑豬手,同三個小冷盤。豬腳好好食,必點前菜,肉質好味道佳。肉骨茶,算抵飲,湯味濃郁好重當歸味,feel到好補叫左四隻白玉王鴿,每進$29.本人覺得絕對係王牌,肉嫩多汁,又平,可以再黎多次單叫飲啤酒都正咁當然就有叫啤酒,$29一枝手工啤,價錢算合理。我會對價蜂蜜味,不甜,但真係有蜂蜜味蟹粉煎堆,蟹粉有啲實,煎堆皮一流,好煙un黑金流沙包,賣相好靚,食落就係一般流沙包,不過好食既點來聚聚,依到所有有皮既食品啲皮都做得好快,煙up有彈性!荷葉飯,另一要食推介,賣相幾吸引。香荷葉味,飯有油香甜品係有食既,不過把鬼嬲嬲豬,又貴,又得甜味,又細。$29蚊得兩個蛋殻咁細既奶凍,重要係用香精落味總括係好食既,不過服務態度好很惡劣。說話聲氣係唔願做,唔等得唔好等個種

肉骨茶,算抵飲,湯味濃郁好重當歸味,feel到好補

蟹粉煎堆,蟹粉有啲實,煎堆皮一流,好煙un

黑金流沙包,賣相好靚,食落就係一般流沙包,不過好食既

點來聚聚,依到所有有皮既食品啲皮都做得好快,煙up有彈性!

荷葉飯,另一要食推介,賣相幾吸引。香荷葉味,飯有油香

• 白玉王鴿
2018-02-10 422 浏览
朋友話這裡, 乳鴿好扺食,兩個人叫了兩隻,真係好味,好扺食,又香又熱,吾太咸。又話荷葉飯出名, 真係無得頂, 好香, 味道好濃,味食過這樣香濃,飯輭又彈牙,吾似出面食開嗰啲,無汁,又或者飯太干,這樣的食材好正,份量都好大,個賣相好特別,上面開蓋,塊荷葉又可以蓋返個飯,保溫吾錯。但太多油了。龍鬚介蘭,賣相好靚,味道吾錯,吾太熟或生,但又是太多油,菜價錢,貴咗少少。啲茶幾好清清淡淡。最吾方便吾可以訂位。去到取飞,因要睇戲。嚇吾夠時間,無再叫其他食物
啲茶幾好清清淡淡。

• 白玉王鴿
2018-02-04 479 浏览
終於試左唐宮小聚,成日經過都好多人排,今次兩個人只係等左十五分鐘,算好快喇。被安排坐近門口,店內裝修好有style,店中間個架放滿特色物品。唔係成間鋪都係枱,俾人感覺幾舒服。菜單第一面係乳鴿,每人只限叫一隻。簡直係必叫既item!!影落好似好大,其實係乳鴿仔,但都同隻手掌咁上下大。熱辣辣,調得好味但偏鹹,但都算尚可接受既程度,視乎個人口味,但價錢取勝,值得encore。仲有另一樣係荷葉飯。都係熱辣辣咁上枱。份量夠兩個人食,飯粒比較濕潤,味道都夠濃,啲配料味道出到。值得再食!

菜單第一面係乳鴿,每人只限叫一隻。簡直係必叫既item!!

2018-01-25 443 浏览
好姊妹靚太放假,今日約埋我去飲茶茶,原來是我們平日去開的新港中心飯堂-唐宮。平日晚上見好滿座的。今日難得去午餐,點了我們至愛醉雞,乳鴿等等都是我們的至愛食品。味道不錯,我見好多遊客入來幫襯的。這個特別的茶聚都十分滿意的。
2018-01-24 500 浏览
三年以來第一次在週末工作,快手快腳為完成後和母親大人午飯去。媽媽喜歡中菜,平日茶樓上得多,想給她一個豁然新體驗,決定來到早前在網絡上大受歡迎的唐宮小聚吃新派菜。 店家在新港中心三樓,佔地極廣,上至裝潢下至餐具都有甚有玩味,讓人看得目不睱給。 小聚併盤(三款) $69(江南千張/貢菜海蜇/上海燻魚)三款小食份量少,適合二人分享;燻魚味道偏甜且油,一般;江南千張是上湯燴腐皮包絞肉,熱度溫溫吞吞,口味清淡;最喜歡還是甜酸爽口的貢菜海蜇,麻油味濃又開胃。 白玉王鴿 $25@以木砧板上桌的乳鴿甚為吸睛,皮脆肉嫩又多汁,調味適宜,每人限點一隻,性價比高。 點來聚聚 $69(墨魚汁餃/芋蓉流沙/柚子蝦餃/酒釀棗糕/賽螃蟹餃)人少少便來個貪心的選擇,能每樣都嚐一點,基本上都各在其位,較驚喜的是那酒釀棗糕,質地帶少許煙韌,細嚐下能散發淡雅米酒香,挺特別。 松露香菇 $39記得第一次嚐到這包點是四年前在ICC的龍壐,當時覺得新鮮又可愛。這裡的出品也和香菇外形甚為神似,包身軟熟,內餡菇味極濃,惟面頭的朱古力粉帶苦,不然吃得更開懷。 兩個人埋單二百五十元左右,連那創意和心機計算在內,價錢合理。吃飽再陪

小聚併盤(三款) $69
(江南千張/貢菜海蜇/上海燻魚)

白玉王鴿 $25@

點來聚聚 $69
(墨魚汁餃/芋蓉流沙/柚子蝦餃/酒釀棗糕/賽螃蟹餃)

松露香菇 $39

兩個人埋單二百五十元左右,連那創意和心機計算在內,價錢合理。吃飽再陪媽逛果欄,收獲甚豐,雖然一手抬著車厘子另一手抬著西班牙柿,拖著身子重到手也斷掉,但見她興奮雀躍的樣子,一切都值得。
2017-12-30
2018-01-24 315 浏览
I have been this restaurant for many times but it never let me down.Waiters and waitresses are polite and well-trained. Dishes carefully preparedby very experienced cooks. Some of the dishes, in my view, are of the qualityof those in Michelin-winning restaurants. And the atmosphere is nice for familyunion and treating clients. The prices are reasonable and the food worth themoney spent. I will definitely try it for a second time taking my parents andkids here.
kids here.
2018-01-22
2018-01-22 858 浏览
唐宮位置方便,新港入面與鼎太豐同層。至於餐廳裝潢時尚雅致,但入面環境比較嘈,可能係由於檯與檯之間太近影響。隔離檯唔駛出力講嘢,我地都聽得一清二楚。上菜速度極度麻麻,隔離檯和我地同時落單。同一款點心,10分鐘後佢地上菜先,再相隔15-20分鐘後我地籠點心先上檯。望住隔離食完我地都未有,失望,黑人問號.jpg  開花蘿蔔蒸蘿蔔糕啲friend,賣相靚靚味道OK點來聚聚5款不同味道嘅餃。朋友食左墨魚汁餃話好味,我食嗰粒柚子蝦餃就好一般,同普通蝦餃嘅味道分別不大。黑金流沙賣相靚靚,唔太甜,一咬開啲奶皇流沙湧出嚟熱辣辣好味。推介比喜歡奶皇流沙嘅朋友!荷花蒸飯 - 好正常無驚喜小聚併盤佢嘅份量少得可憐!幾個人分每個人好勉強先可以食多啖脆蝦雲吞咁多點心之中最麻麻嘅一款,雲吞絕對唔襯芝士,講完。聞說乳鴿出名,見周邊都有幾檯嗌乳鴿,留返下次有機會再試啦!

開花蘿蔔
開花蘿蔔
蒸蘿蔔糕啲friend,賣相靚靚味道OK

荷花蒸飯 - 好正常無驚喜

佢嘅份量少得可憐!幾個人分每個人好勉強先可以食多啖

脆蝦雲吞
脆蝦雲吞
咁多點心之中最麻麻嘅一款,雲吞絕對唔襯芝士,講完。

聞說乳鴿出名,見周邊都有幾檯嗌乳鴿,留返下次有機會再試啦!
2018-01-17 414 浏览
店鋪裝修很豪華,要六個人以上才能訂位,坐的算舒服,乳鴿有汁,但皮不夠脆,三拼小吃,秋葵不錯,薰魚過火了,味道像豆豉鯪魚,麻辣香腸夠入味,五拼小聚點心算挺特別,樣子和味道完全聯繫不上關係,有驚喜,麻辣燒賣其實中間是糯米,不算傳統燒賣,蔥油面挺香,而且蔥不是碎的,是長蔥,山竹樣子很精緻,味道也算夠味,雲吞很有彈性,但完全沒有蝦的海鮮味,總體過得去,但如何需要排隊吃就沒必要了,位置好,容易找
2018-01-17
2018-01-13 341 浏览
明明個waiter幫個客落錯單 仲話個客自己落錯單 響個walkie大大聲同個大佬講 話個客話自己口講落單喎... 仲要黑面,以後唔會再幫襯。張單計錯茶位 就咁俾$10現金加埋張單俾我但咩都無講 朋友仲以為已經埋左單個$10係找錢。食物不見得好食 仲要黑面無禮貌 一定一定一定唔會再黎
食物不見得好食 仲要黑面無禮貌 一定一定一定唔會再黎
2018-01-13
庆祝纪念
生日
2018-01-05 499 浏览
今次去到尖沙咀,中午時份想去飲茶,朋友和我不約而同想起新港中心有一間唐宮小聚。白玉王鴿$25-由於是做特價,每人限叫一隻,果然名不虛傳,皮脆肉嫩又多汁。猛虎咬豬$39-這個是一塊五花腩肉夾著的飽,腩肉香淋,幾好味,不過$39一個飽,都幾貴!點來聚聚$69-有五種點心,每樣一件,精緻美味。肉鬆抓餅$36-抓餅不夠鬆軟,太多葱,肉鬆味道正常。雲呑擔擔$59-花生味足,但不夠辣,雲呑都一般,覺得皮厚了一些。

點來聚聚$69-有五種點心,每樣一件,精緻美味。

肉鬆抓餅$36-抓餅不夠鬆軟,太多葱,肉鬆味道正常。

2017-12-29
2018-01-03 832 浏览
經常左IG上看到很多朋友們都在拍一個黑色的包子,有金粉點綴,四處打聽後才知道是一間名為唐宮小聚的餐廳!!除此之外還聽說有很多特別創新的菜式值得一嘗,所以不惜要排隊都要一試。位於香港旺區尖沙咀的新港中心,餐廳位置十分明顯。大約7點時友人到了,說要等20-30分鐘左右。終於在7點30分入座了。值得一提的是這並不提供電話預約,需要親自去等位,但如果人比較多(5人以上)可以打電話看看能不能先預約!店內環境十分寬闊,大部分都是卡位。座位坐得也很舒服,而且枱與枱之間都有距離,聊天時也不怕嘈到他人。中菜最重要的就是需要一壺茶,金燦燦的茶壺帶來一份濃烈又新潮的中國風,加上有小設計的陶瓷碗有種好簡潔的感覺。加上燈光好鮮明,令人食慾大增。------------------------------點餐時間~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~由於很少超過2人外出用餐,所以藉這次有4個人,把想食的菜式都點一遍了。小聚併盤{江南千張&涼拌萵筍&頁菜海哲}($69)看起來十分精美的三小碟,但份量不多,應該都只是提供在等菜時解解饞而已。餐單上有多款選擇,這次分別點了
位於香港旺區尖沙咀的新港中心,餐廳位置十分明顯。

中菜最重要的就是需要一壺茶金燦燦的茶壺帶來一份濃烈又新潮的中國風,加上有小設計的陶瓷碗有種好簡潔的感覺。加上燈光好鮮明,令人食慾大增。
點餐時間~~~
小聚併盤
小聚併盤{江南千張&涼拌萵筍&頁菜海哲}($69)
餐單上有多款選擇,這次分別點了2個涼菜,一個熱菜。
萵筍切成一絲絲,十分爽脆,帶有少少麻油香,令人會一口接一口。
頁菜可能比較少機會食到,但咸咸的頁菜配上本身只有麻油調味的海蜇剛剛好中和了味道

江南千張,我對千張的認知就是豆皮,在內地食火鍋時一種常見的配料。但想不到竟然可以用來包著肉,加上高湯的烹煮後,小小的一件卻有滿滿的肉,木耳和紅蘿蔔。食完一小塊令人覺得唔夠喉
雞絲拉皮
雞絲拉皮($59)
由於其中一位友人對雞絲粉皮有特別的情意結,所以每當一間餐廳有這道菜的話一定會出現。
這次也不例外,但是眼前這一盤絕不馬虎,除了在底層的大量粉皮,面層有大量雞肉絲&蔬菜絲,白芝麻和麻醬
攪拌均勻後也可以看到材料十分多,幾乎每一口都能品嚐到每樣食材。食之前也怕麻醬會否過多,食一點點就會覺得膩,但這顧慮在食完整碟粉皮後就覺得有點多餘了。而且在蔬菜絲偏多的情況下令到整個口感十分清爽,而且講到明是涼菜,溫度控制也十分好。

黑金流沙
黑金流沙($49)
就是這黑黑的包點讓我無懼長龍都要到訪。用看的可能以為是墨汁海鮮包,但原來是我最愛的流沙奶皇包。
拿上手時滿手都會沾上金粉,十分高級的感覺!滿心期待地看看到底是否真・流心。

Wow~~~~
不單止有流心的奶皇,而且聞起來也很香咸蛋味,食下去熱熱的流沙時夾雜一粒粒咸蛋黃

絕對媲美老字號。
松露香菇
松露香菇($39)
其實現在出名的點心店很多,但如何應從中突圍而出呢。唐宮小聚能贏出的一點就是新潮的想法和精美的賣相,正所謂賣相十分重要
一道菜要讓要看到就想吃才叫成功的賣相。這造型一看就知道是與香菇有關,觸感十分神奇..有如真的冬菇,底部都一樣有蒂。
麵包十分鬆軟,充滿空氣感,而且陣陣松露香味撲鼻而來,大量切粒香菇加上黑松露醬無論在視覺.嗅覺和味覺上都一大滿足
蟹粉豆苗
蟹粉豆苗($119)
豆苗這種季節性蔬菜最常見的時候也就是大閘蟹當造的時後。所以蟹粉豆苗都是一種不錯的選擇

金黃金黃的蟹粉加上綠翠翠的豆苗,份量不多,但蟹粉沒什麼香味,而且勾芡太多,完全食不出蟹香
幸好豆苗正常。
皮蛋豆腐

皮蛋豆腐($59)
一直以為皮蛋豆腐是台式料理,竟然在餐牌上看到就點了。皮蛋又是一種令人有愛有恨的食物,未必每個人都能接受。

記得大多數餐廳都是整磚豆腐加上皮蛋就上枱的,但看到這碟皮蛋豆腐時我們都爭著相機食先。
薄薄的豆腐擺得很漂亮,刀功值得讚賞之外,擺盤的時後也需要十分小心翼翼。而皮蛋是溏心的,整度溫度夠冰,配上醬油入口十分順滑

白玉王鴿

白玉王鴿($25@隻)
一隻白玉王鴿$25聽到就想吃了
採用小鴿雖然肉不多,但勝左肉質夠嫩皮夠薄
熱呼呼的時後一咬下去,脆脆的皮加上肉汁真的有驚喜。難怪每人只可點一隻

荷花蒸飯

荷花蒸飯($99)
一般荷花蒸飯都是用雞肉,冬菇等材料。但想不到這加大版荷花飯不但份量十足,用料也十分大方。除了面層滿滿的蝦之外,飯中也有大量彈牙的蝦。飯每一顆都被鮑汁包裹著,調味剛好,不會太過濕潤或乾了。

鮮蝦脆麵

鮮蝦脆麵($89)
看起來十分可愛,還以為是小點心!爽脆大蝦快要大得蓋過底下的脆麵濃厚的蝦汁好鮮好夠味

未被芡汁浸透的麵底十分脆,大約2口份量,不多,但少食多滋味。令人不會感到膩,停留在一個十分美好的畫面

小小楊梅

小小楊梅($39)
名為楊梅,以為內餡是酸酸甜甜的楊梅,怎麼知道是十分綿密的綠豆蓉,反而紅噹噹的外皮才是混了楊梅汁,酸甜酸甜十分有趣。
外皮口感像鹹水角一樣,加上一粒粒脆脆,豐富了味蕾。但一人一顆就夠了

榴蓮雪媚

榴蓮雪媚($36)
雖然現在不是榴蓮當造季節,但是也無阻我對榴蓮的慾望
雪白的外皮,正是軟糯的糯米皮,皮都算薄

一咬下去,內餡不夠凍,但又是勝左份量夠多,榴蓮雖然已不夠夏天的香,但過過癮還是不錯的。一絲絲果肉十分creamy,令人忍不住一口接一口。輕鬆解決了這一大球,但又帶點失落,若果夏天時再次到來,這一定是必點的甜點

埋單價錢合理,4個人每人大約$220,點了這麼多菜,而且不止單單滿足了胃還滿足了眼睛
2017-11-18
白玉王鴿
鮮蝦脆麵
小小楊梅
2018-01-01 289 浏览
啲蝦油淋淋 可以滴出油 服務態度非常之差 出品非常之慢 個位自清女經理服務態度非常之差 廚房出嘢非常慢 送餐經常送錯枱 叫我們一家人等3分鐘又3分鐘又3分鐘,到最後佢哋話個餸送錯咗去别一張枱,現在他們話會自動除消個個餸菜在之後話我們夠鐘立即結帳!
2017-12-30 369 浏览
尖沙咀唐宮小聚。 星期六同家人一聚。見唐宮小聚的新派粵菜賣相吸引,想氹一下老人家開心。 Order 乜,就冇乜。 問一位員工有什麼推介,佢答你唔知。 再問佢有什麼必食的菜式,佢答你全部都係招牌菜。想點? ? 除咗可以預先做定既,小菜小炒大部分係炸野。只可以同朋友食,屋企有老人家就唔好去。 星期六都唔夠待應。 失望失望失望失望。好多個失望。 味道ok, 但個別待應的態度不太友善,令到成餐飯都唔好受。好希望可以改善,響香港做飲食難,打造一個成功的品牌也不易,味道水準ok,但最重要是待人的態度。嚟到消費仲要受氣,唉。
尖沙咀唐宮小聚。
  • 松露香菇
2017-12-23 261 浏览
The Dim Sum in social place are really nice and tasty, services is good. Me and my colleagues especially like the mushroom buns.  One thing Curious, another restaurant Fulum Group, the new dim sum place in Shatin looks really like this social place, including the food and decoration,  any one know if they are from the same group???
2017-12-16
2017-12-21 11910 浏览
收到風「唐宮小聚」係尖沙咀開咗、今日終於有機會一試!本來想打電話訂枱、原來要六人以上才接受電話訂枱!今日中午三人行、入座前被溫馨提示個半小時要還枱!但好似高估咗、離開時還有很多空枱、並沒有人等候!除咗乳鴿夠香脆入味、值得一讚、其他好一般!印象中環嗰間比較好!不過、已是多年前了!不能作準!尖沙咀分店可能樓底矮而聚聲、根本無辦法傾到計!坐到頭都痛、唔係留咗單根本坐唔到個半鐘!應該唔會再回頭!是日午餐:乳鴿唐宮三拼點來聚聚蘿蔔糕松露香菇包蝦多士薺菜煎餃擔擔麵紫蓉豬豬
收到風「唐宮小聚」係尖沙咀開咗、今日終於有機會一試!
本來想打電話訂枱、原來要六人以上才接受電話訂枱!
是日午餐:
乳鴿