来香港吃惯了茶餐厅可以试试这家!店铺很小清新风格 主打的是台湾菜性价比也不错 分量还蛮OK的-卤肉饭🍚和炸鸡🍗我每次都必点!店里的小吃种类也很多甜品我推荐芋圆!好次好次-🏠:哥哥添飯妹妹泡茶📍:之城一期地下6號鋪 (港鐵牛頭角站B5出口 步行約4分鐘)——————
来香港吃惯了茶餐厅可以试试这家!
店铺很小清新风格 主打的是台湾菜
性价比也不错 分量还蛮OK的
卤肉饭🍚和炸鸡🍗我每次都必点!
店里的小吃种类也很多
甜品我推荐芋圆!好次好次
🏠:哥哥添飯妹妹泡茶
——————
2023-11-04
用餐时段
  • 九层塔一口盐酥鸡球
2024-01-17 627 浏览
吃過兩次這間餐廳,味道不錯,份量也很足兩個女生點兩個餐差點吃不完。第二次三個人就點了兩個就套餐加一個甜品。味道不算濃烈,感覺吃到食材的原味。餐廳位置比較少,應該主要做外賣生意
吃過兩次這間餐廳,味道不錯,份量也很足
味道不算濃烈,感覺吃到食材的原味。
餐廳位置比較少,應該主要做外賣生意
  • 起司肉鬆蛋餅
  • 混一式綜合手工芋圓
2023-12-20 660 浏览
同朋友喺附近行街想食少少嘢搵到呢間食台灣嘢個名又幾特別就諗住試下下午茶menu都幾吸引幾抵食而且可以揀魯肉飯比較飽肚不過淨係想食小食就可以揀蛋餅加左d沙律醬都幾夾蛋餅唔錯芋泥地瓜球真材實料不過唔算好煙韌嘢飲揀左西柚都ok但就太甜了
同朋友喺附近行街想食少少嘢
嘢飲揀左西柚都ok
但就太甜了
2023-05-09
2023-12-16 603 浏览
觀塘區實在有太多嘢食,有選擇困難症嘅我經常都唔知食咩好。有次朋友提議去食呢間台灣嘢,入面嘅食物有平有貴,仲好多選擇,而且份量都算多!🍜因為唔太肚餓同想嗌平啲嘅關係,我揀咗「#麻辣肉燥伴麵」同「#芋泥肉鬆蛋餅」。本身以為伴麵份量會好少,點知加埋啲配料就好大碗;伴麵旁邊好多辣椒,可以按想要嘅辣度而決定撈幾多😋 不過因為有肉燥,唔落拌麵汁都好油,同埋都夠味😌🫔蛋餅就砌到好靚,仲幾好食🤤 我上次都食過「#起司肉鬆蛋餅」,兩種味道都好食🤩!我見朋友們叫嘅定食都好豐富,如果下次有機會再嚟嘅話都會試吓😉

麻辣肉燥伴麵

芋泥肉鬆蛋餅
起司肉鬆蛋餅
2023-12-13
芋泥肉鬆蛋餅
起司肉鬆蛋餅
2023-12-06 451 浏览
套餐野食算多,有三款前菜,但味道苦瓜太苦,而蝦毛好鹹,珍珠奶茶都唔好飲,我哋個主餐反而幾好食,份量又大,但枱與枱之間嘅距離太窄,完全同朋友傾唔到偈,淨係聽到隔離講嘢,感覺唔良好。食完嘢即刻走,如果再光顧嘅話,一定唔會揀晚飯時候
2023-11-29
  • 花膠胡椒豬肚雞
2023-12-05 197 浏览
走進呢間小店,一股家庭式的溫馨味道撲鼻而來🍳。首先試咗佢哋的招牌菜—軟滑滑嘅煎蛋夾住厚實的漢堡肉,真係一絕。肉汁豐富,煎到微微嘅焦香,一啖咬落去,嫩滑夾香,欲罷不能。再嚟講講青咖喱,夠晒濃香,椰香味同辣味平衡得好好,唔會蓋過其他材料嘅鮮味,而呢碗咖喱下面,秘密噤噤—一大堆新鮮蔬菜🥦!每啖都食到滿滿嘅菜味,簡直係健康之選。另一邊廂,鹽酥豬排用嘅肉厚實又彈牙,炸到外脆內嫩,啖啖肉感,呢個豬排就真係閃閃發光嘅硬底料理💫。而跟住嚟嘅魯肉飯,呢個呀,米飯粒粒分明,魯肉滋味濃郁得嚟唔膩口,好似一曲深情嘅樂章喺味蕾上演奏。最後,清新嘅水蜜桃果粒愛玉同青蘋果白桃氣泡茶🍑,清甜中帶點淡淡的果香,治癒了肚子,也治癒了心。精打細算嚟到這家小店,滿足咗我嘅味蕾,仲有點小興奮呢,真係街角裏嘅驚喜,推薦比大家,一定要黎試吓!

2023-12-01 126 浏览
呢度好多滷肉飯都好食,女朋友尤其鍾意食豬手滷肉飯加腸仔。由於我自己係素食者,所以只能選擇素食鹽酥菇滷肉飯。雖然係咁,但係個飯都出乎預料地好食。至於飲品,珍珠奶茶仍有進步空間。
呢度好多滷肉飯都好食,女朋友尤其鍾意食豬手滷肉飯加腸仔。

至於飲品,珍珠奶茶仍有進步空間。
外卖自取
在香港听着粤语歌吃在复古的台湾菜真的是小时候的梦呀就是一个字靓!吃起来真过瘾而且价格和服务都很👍🏻点的蜜糖芥末蛋黄酱炸鸡山这个炸鸡真的绝了搭配卤肉饭真的不要太好吃再加上一杯地道的芒果冰沙香港city walk开始啦在香港听着粤语歌吃在复古的台湾菜真的是小时候的梦呀就是一个字靓!吃起来真过瘾而且价格和服务都很👍🏻点的蜜糖芥末蛋黄酱炸鸡山这个炸鸡真的绝了搭配卤肉饭真的不要太好吃再加上一杯地道的芒果冰沙香港city walk开始啦
在香港听着粤语歌

搭配卤肉饭真的不要太好吃
再加上一杯地道的
芒果冰沙香港city walk开始啦
2023-11-02 181 浏览
之前已經嚟食過一次晚餐,今次嚟試下午茶,下午茶冇咁多款,不過最多選擇都係外賣,外賣張menu係超多款揀。下午茶串串貢三兄弟有QQ紫芋地瓜球串、菠菜起司薯餅串、夜市香腸串香腸個豬肉好香,紫芋地瓜球都香,唔會好滯,菠菜起司薯餅呢個口味幾新鮮,芝士唔會太多唔會好滯,同埋啲炸嘢都乾身唔油花枝丸酥5粒都幾大粒,咬落食到花枝肉,幾彈牙,可以再炸脆啲就好魯肉滷蛋湯麵配雞腿排雞腿排唔會有筋,夠淋,個醬燒得幾香麵有好多魯肉,滷蛋唔會太熟岩岩好,麵有少少淋最後再外賣多兩個餐番屋企食

下午茶串串貢三兄弟
有QQ紫芋地瓜球串、菠菜起司薯餅串、夜市香腸串
串串貢兄弟

花枝丸酥5粒
都幾大粒,咬落食到花枝肉,幾彈牙,可以再炸脆啲就好
花枝丸酥5粒

魯肉滷蛋湯麵配雞腿排
雞腿排唔會有筋,夠淋,個醬燒得幾香
麵有好多魯肉,滷蛋唔會太熟岩岩好,麵有少少淋
魯肉滷蛋湯麵配雞腿排

最後再外賣多兩個餐番屋企食
凍台式烏龍奶茶
水蜜桃沙冰
2023-10-05
每次我们来香港逛男友都会不远万里来吃这家地道的台湾菜朋友推荐我们来的位置就离地铁站很近不远很方便他说这家的卤肉饭赞哦真香 卤肉很鲜美真的还有地道台湾的手艺我就比较喜欢吃他们家的大肘子肉配上wasabi不会油腻腻的吃起来很舒服😌真的特别过瘾女生也能接受店长哥哥笑眯眯的人很热情来了就像是去到朋友的店一样感觉很舒服😌店里环境也不错 还棒的感觉呀👍🏻哥哥添饭 妹妹泡茶观塘观塘道388号创纪之城一期地下6号铺
每次我们来香港逛

感觉很舒服😌店里环境也不错
还棒的感觉呀

👍🏻哥哥添饭 妹妹泡茶
观塘观塘道388号创纪之城一期地下6号铺
居然在香港有这么好吃正宗的台湾菜我现在才发现!!!我愿意为这一顿来一次香港🇭🇰店里还有套餐,性价比高很划算👌🏻下次来附近,也会选择这家吃!-▪️三宝面配鲁菜:三块很大牛舌配上很有劲道的面,很过瘾▪️肉筋面配鲁菜:牛腩+牛筋软软糯糯,好入味▪️芥末炸鸡配炸青椒配卤肉饭:炸鸡很酥脆!蘸上芥末酱更好吃了,配上卤肉饭,绝绝子了!-🇭🇰哥哥添飯 妹妹泡茶📍觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
居然在香港有这么好吃正宗的台湾菜
我现在才发现!!!我愿意为这一顿来一次香港🇭🇰
店里还有套餐,性价比高很划算👌🏻
下次来附近,也会选择这家吃!
▪️三宝面配鲁菜:三块很大牛舌配上很有劲道的面,很过瘾
▪️肉筋面配鲁菜:牛腩+牛筋软软糯糯,好入味
🇭🇰哥哥添飯 妹妹泡茶
📍觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
2023-10-12 155 浏览
食左個哥哥招牌塩麴雞($51),全部雞基本上都食唔到,食一啖肉都有碎骨,諗住食d配菜,又有碎骨,牙都痛。招牌塩麴雞係大伏,大家唔好食。少肉又有碎骨,食了個寂寞。建議大家食其他。
外卖自取
2023-10-09 144 浏览
每次来香港都会胖三斤美食诱惑实在让人抵抗不了~这次又发现了一家香港超人气台湾菜店名也好有趣,超萌的叫「哥哥添饭,妹妹泡茶」连香港本地的朋友都直夸正宗 不光店名可爱,装修也很小清新给人超治愈的感觉香港卤肉饭,牛肉面,还有小吃饮料各种特色美食都好看又好吃店员还会热心的帮忙推荐,服务很周到哦被这分量惊到了! 关键是性价比超高,人均几十块就能吃到扶墙走我说真的,你可以永远相信香港的台湾菜🏠哥哥添饭 妹妹泡茶坐标大埔大明裡6號寶豐樓地鋪(港鐵大埔墟站A1出口 步行約6分鐘),觀塘觀塘道388號創紀 之城一期地下6號鋪 (港鐵牛頭角站B5出口 步行約4分鐘)
每次来香港都会胖三斤
美食诱惑实在让人抵抗不了~
这次又发现了一家香港超人气台湾菜
店名也好有趣,超萌的
叫「哥哥添饭,妹妹泡茶」
连香港本地的朋友都直夸正宗

不光店名可爱,装修也很小清新
给人超治愈的感觉
香港卤肉饭,牛肉面,还有小吃饮料
各种特色美食都好看又好吃
店员还会热心的帮忙推荐,服务很周到哦
被这分量惊到了!

关键是性价比超高,人均几十块

就能吃到扶墙走
我说真的,你可以永远相信香港的台湾菜

🏠哥哥添饭 妹妹泡茶
2023-10-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 红烧牛肉汤面
  • 起司肉松蛋饼
2023-10-09 147 浏览
🍽哥哥添飯·妹妹泡茶玉蘭花茶香醬油雞拼乾拌麵(附油豆腐及滷水蛋)一上枱感覺好有誠意👍主食·小吃·前菜·甜品樣樣有啲😃拌麵淋左小小不過接受~旁邊有個汁撈埋小小咸幾夾幾好味😋醬油雞味道唔會太咸~剛剛好咁🤩數量亦幾多下鹽燒牛舌 厚切又大塊勁正~出手唔輕🤣要大讚(小編好鐘意食牛舌)😋啖啖肉煮法簡單~但正正食得返牛香味👍👍菠菜芝士一口薯 炸得剛好~咬落覺得菠菜同芝士幾平均無互搶味道亦唔覺食落好油👍推俾大家叫黎試下蒜片小香腸 正常發揮~係幾粗身🤣起司玉米蛋餅不似預期比較乾身🫣但幸好有沙律醬中和👍建議上枱即食😋黃金單骨雞翼有幾隻但食得出唔同層次既濃度😂好食既👍👍不過太香口既黃金雞翼陣咸香味未必人人接受到**個人感覺**盛惠$2xx💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講叫幾份小食都唔錯👍有機會再黎試埋其他先✌️
🍽哥哥添飯·妹妹泡茶

玉蘭花茶香醬油雞拼乾拌麵(附油豆腐及滷水蛋)

鹽燒牛舌

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
叫幾份小食都唔錯👍有機會再黎試埋其他先✌️
2023-10-07 2040 浏览
餐廳座位舒適, 木系餐桌配白色牆身, 感覺簡約清新。2時過後, 午膳的人流開始散去, 但下午茶時段人流依然不少。1) 前菜及漬物共3道2) 魯肉青菜3) 招牌牛肉牛筋麵 $934) 小甜點5) 台式烏龍奶茶 (熱)前菜及漬物有蝦乾, 醃菜和我不喜歡的苦瓜。蝦乾脆口, 唯需小心蝦頭的硬刺。青菜可選魯肉青菜或杞子燙青菜, 因主食曾掙扎於牛肉麵和魯肉飯之間, 見青菜有魯肉, 便選了魯肉青菜了。油麥菜清甜爽口, 魯肉惹味, 因魯肉份量不少, 而湯麵牛肉足料, 為免過飽, 下次還是選杞子燙青菜。招牌牛肉牛筋麵為餐廳的"必吃"推介, 材料豐富, 有牛, 牛筋, 半熟蛋, 酸菜和蟲草花。牛和牛筋軟腍, 牛牛味濃, 牛筋膠質滿滿。半熟蛋軟綿, 蛋香重。酸菜開胃, 蟲草花勝在養生。湯頭味道濃郁, 甜中帶微辣, 雖然入口有油膩感, 但可接受。值得一讚的是, 用餐期間有段時間因通電, 麵條長時間浸泡在熱湯中, 麵條沒有發脹或變腍, 保持著嚼勁。小甜點為一口泡芙, 輕輕擠壓, 內裡的忌廉隨即爆出, 味美, 一口不夠。餐廳冷氣充足, 故特意點了熱的台式烏龍奶茶, 飲品自然變凍, 變相節省了$3。見飲品附有
1) 前菜及漬物共3道
2) 魯肉青菜
3) 招牌牛肉牛筋麵 $93
4) 小甜點
5) 台式烏龍奶茶 (熱)

小甜點

台式烏龍奶茶 (熱)

餐廳冷氣充足, 故特意點了熱的台式烏龍奶茶, 飲品自然變凍, 變相節省了$3。見飲品附有糖包, 隨即請店員收回, 以免浪費。台式烏龍奶茶茶味香濃, 是不錯的選擇。唯建議餐廳的攪拌棒, 木筷和膠匙可選用可重用餐具, 更環保。
2023-09-13
小甜點
台式烏龍奶茶 (熱)
  • 台式烏龍奶茶(熱)