在創紀之城工作的朋友說哥哥添飯妹妹泡茶每逢中午時間不論堂食還是外賣都是人山人海,是附近上班族的熱門飯堂,若我想一嚐哥哥添飯妹妹泡茶的話,下班直接找她共聚晚餐,晚飯時份相對從容不迫,可以慢慢嘆住食,而且有些套餐只有晚市才供應。青芥末汁滷豬腿真的超級棒,朋友都給滿分,滷汁的香濃甜鹹,芥末的郁香,以及濃郁黏稠的豐沛膠質都令人折服,超級享受。青芥末汁滷豬腿連皮帶肉一起吃,在口中的層次美妙極了,豬腿肉嫩嫩的,真是教人難以抵擋青芥末汁滷豬腿的魅力。魯肉飯的魯汁不會過鹹,魯肉也不會過於肥膩,品味時有一點嚼勁,富有膠原蛋白,米飯粒粒分明,軟硬適中,朋友覺得魯肉飯不只聞起來香,嚐起來亦有一種在嘴裡化開的肉香,單純只吃魯肉飯都可以成為一種美味。魯肉拌雙花的魯肉並沒有令西蘭花和椰菜花淪為配角,魯肉毫不膩口,沒有混淆西蘭花與椰菜花的清新爽甜,只是輕輕的點綴雙花,能細味出雙花的脆感跟菜甜味。朋友選喝熱玉桂蘋果紫羅蘭,主要因為她從沒喝過紫蘿蘭茶,抱著嚐鮮的心態點選。朋友蠻喜愛熱玉桂蘋果紫羅蘭的紫羅蘭花香,裡頭滿滿蘋果片,真材實料,玉桂與紫羅蘭的畫龍點睛,入口更為清雅迷人,心情也明亮起來。三杯雞大家就吃得多,三杯醬

三杯雞大家就吃得多,三杯醬燒豬仔骨又吃過沒有? 三杯醬燒豬仔骨使用優質的豬仔骨,先將豬肉以慢火烤至軟嫩,然後塗上三杯醬後再烤至雙面焦香入味。豬仔骨切開時香氣瀰漫,加上表面油亮亮的三杯醬色,看了聞了實在讓人口水直流。

因為肉質軟嫩,所以我沿著豬仔骨的骨肉間切塊,切起來非常輕鬆,輕輕一咬,三杯醬燒豬仔骨瞬間骨肉分離,三杯醬燒豬仔骨不同於以往的豬仔骨嚐起來較甜,三杯醬口味更為多元,集麻油、酒、九層塔香,毫不死鹹,三仔醬燒豬仔骨風味絕倫,讓人喜愛。

藜麥蝦沙律的蝦仁簡單的燙熟,鮮蝦爽口彈牙,還保留了蝦肉的鮮甜,帶有淡淡的海味。沙律菜上的藜麥給得不手軟,藜麥營養價值高,帶點脆度,沙律菜清爽,吃起來又脆又甜,與藜麥真是絕配。

前菜及漬物不定期更新,每一款都令人驚艷,味道上挺適中,糖漬苦瓜十分爽口,帶有食材的原味,甘甘甜甜,扮演讓人開胃的角色,用來喚醒味覺,作為享用主菜前的一道橋樑。

蝦乾略帶金黃不油膩,相當耐嚼,個人蠻喜歡蝦乾的,吃到蝦乾原原本本的蝦海味,值得一吃。酸酸爽爽的牛蒡漬,挺對大家的味兒,一口咬下咬蒡漬使人胃口大開,好不過癮。

小甜點是人見人愛的朱古力蛋糕,朱古力蛋糕香濃極致,視覺上以為嚼起來會很甜膩,實際咬了一口之後,發現朱古力蛋糕甜度剛剛好,哥哥添飯妹妹泡茶最後連甜點都能展現出其特色性。

靚靚桃膠烏龍奶茶的香甜奶香尾韻帶出厚實烏龍茶香,喝起來順口無比,靚靚桃膠烏龍奶茶滋味於嘴裡迴盪。我頗喜歡烏龍奶茶加入桃膠,琥珀色般如晶瑩寶石的桃膠滑滑潤潤,豐富了烏龍奶茶的層次。
牛頭角有一間台灣菜品牌好出名,好似仲喺Openrice入選餐廳添~而且位置都幾近地鐵站,我前幾日接朋友收工,正好未食晚飯就簡單來個飯聚。睇返menu有提供台式飯麵、夜市小食和台式飲品。<三杯醬燒豬仔骨配菠菜薯餅> $168套餐有三款前菜,分別為炸蝦乾、涼瓜及漬物,亦有小甜點(朱古力蛋糕)。主菜燒豬仔骨有兩大塊,分量好足,配料有紫洋蔥、蒜頭、紅椒等,三杯醬濃郁,醬汁鹹鹹的相信配米飯也相當合適;豬仔骨入味,菠菜薯餅入面除菠菜同薯蓉外仲有芝士,細細塊剛剛好,金黃酥脆。<破布子汁煎封比目魚拌蟹肉菠菜配滷肉飯> $128呢個套餐同樣有3道前菜和甜點。比目魚賣相吸引,外皮煎得香脆,魚肉嫩滑。蟹肉菠菜味道正常,額外+$5轉魯肉飯,滷肉肥瘦相間,不錯如果比例再多啲更好。<乳酪芝芝蘆薈巨峰> $38巨峰提子味明顯,芝士同乳酪幾夾,加埋蘆薈粒既足料又抵飲!<乳酪芝芝愛玉水蜜桃> $38難得水蜜桃唔假/充滿香精味,愛玉順滑易入口,更喜歡這個。

<三杯醬燒豬仔骨配菠菜薯餅> $168

<破布子汁煎封比目魚拌蟹肉菠菜配滷肉飯> $128

<乳酪芝芝蘆薈巨峰> $38
巨峰提子味明顯,芝士同乳酪幾夾,加埋蘆薈粒既足料又抵飲!

<乳酪芝芝愛玉水蜜桃> $38
難得水蜜桃唔假/充滿香精味,愛玉順滑易入口,更喜歡這個。
👩🏻‍🍳哥哥添飯•妹妹泡茶🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♂️今日同媽咪撐枱腳❤️當然母親節會再食啦😌🍽️三杯醬燒豬仔骨 配藜麥蝦沙律醬汁濃厚,豬仔骨肉質嫩,最驚燒得太乾,而我當然有偷食幾舊啦,係我最鍾意嘅惹味而又夠滑嘅程度,媽媽食得好開心。份量足料,配個珍珠米白飯。☕️雙檸蜂蜜生薑茶喜歡薑茶不要錯過,薑味超勁,如果手腳冰冷嘅人飲應該超鍾意!🍽️蜜糖芥末蛋黃醬炸雞 配炸青椒 配魯肉飯我食炸雞啦梗係,一坐底見到個炸雞menu已經好開心,四款揀邊款好?最後揀左蜜糖芥末🤤個醬淋曬係雞件上面,配上沙律,即解油膩感。☕️乳酪芝芝六重天綜合奶茶不得了,有胚芽係芝士奶蓋上面,中間有啲芋泥,杯底有珍珠同芋圓,口感滿滿❤️兩個set都有前菜同漬物三道,加埋甜品(今次係朱古力蛋糕)📍地點:觀塘創紀之城一期地下
👩🏻‍🍳哥哥添飯•妹妹泡茶🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♂️

今日同媽咪撐枱腳❤️
當然母親節會再食啦😌

🍽️三杯醬燒豬仔骨 配藜麥蝦沙律
☕️雙檸蜂蜜生薑茶
喜歡薑茶不要錯過,薑味超勁,如果手腳冰冷嘅人飲應該超鍾意!

🍽️蜜糖芥末蛋黃醬炸雞 配炸青椒 配魯肉飯
☕️乳酪芝芝六重天綜合奶茶

兩個set都有前菜同漬物三道,加埋甜品(今次係朱古力蛋糕)

📍地點:觀塘創紀之城一期地下
前排收工同朋友一齊去左食晚飯,原來牛頭角站附近有間🇹🇼台灣菜餐廳,一於就試下佢啦🤩.🌟特級牛三寶麵(牛腱,牛筋,牛舌)$113呢個牛肉麵十分足料,入面有溏心蛋,牛腱、牛筋、牛舌,肉質整到好入味好腍,而牛肉湯湯底好濃郁,配上啲麵條好Q彈,真係好好味呀!!🤤🥤特選水果玫瑰花茶 跟餐$28跟餐有減$10優惠升級餐飲,咁梗係試下佢既特飲啦🤩水果玫瑰花茶非常清香,入面有好多生果,飲落去好解膩呀👍🏻🌟蜜糖芥末蛋黃醬炸雞配魯肉飯 $108佢既炸雞炸得剛剛好,唔會太乾,用上蜜糖芥末蛋黃醬就更加提升左個味道,甜中帶微辣,好惹味😚再配上炸青椒,口感爽口,唔會太過油膩,配菜仲有沙律,配搭清新✨魯肉飯既魯肉亦好入味😋🥤鮮手工製芋圓奶茶 跟餐$26呢個芋圓奶茶香濃,芋圓煙韌🥰.佢跟餐會有三道前菜同漬物,亦有個甜品,當日甜品係朱古力蛋糕仔🍰總括而言,呢餐都好豐富,好滿足🤤📍哥哥添飯•妹妹泡茶地址: 觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
🌟特級牛三寶麵(牛腱,牛筋,牛舌)$113
特級牛三寶麵(牛腱,牛筋,牛舌)

🥤特選水果玫瑰花茶 跟餐$28
鮮手工製芋圓奶茶,特選水果玫瑰花茶

🌟蜜糖芥末蛋黃醬炸雞配魯肉飯 $108
蜜糖芥末蛋黃醬炸雞配魯肉飯

🥤鮮手工製芋圓奶茶 跟餐$26
呢個芋圓奶茶香濃,芋圓煙韌🥰

📍哥哥添飯•妹妹泡茶
地址: 觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
特級牛三寶麵(牛腱,牛筋,牛舌)
鮮手工製芋圓奶茶,特選水果玫瑰花茶
蜜糖芥末蛋黃醬炸雞配魯肉飯
2023-04-28 105 浏览
呢間哥哥添飯妹妹泡茶台式餐廳聲名大噪,想試好耐了今日一於試吓先我哋點咗招牌牛肉牛筋麵: 牛肉好淋,好入味,而且份量都好多特級牛三寶麵: 有牛舌、牛腱、牛筋。牛舌好厚,好有咬口2個麵都有配3種前菜及漬物,非常豐富兼一定夠飽。其中一個前茶係滷肉伴椰菜花,大大碟又健康。最後仲有甜點,食翻2粒提子,非常juicy又fresh飲品就係黑糖珍珠奶茶,就算叫正常甜都唔會過甜,珍珠口感都唔錯,佢係用外賣杯裝,大大杯,就算飲唔晒,都可以拎走行住街飲
呢間哥哥添飯妹妹泡茶台式餐廳聲名大噪,想試好耐了
今日一於試吓先

我哋點咗
招牌牛肉牛筋麵: 牛肉好淋,好入味,而且份量都好多
特級牛三寶麵: 有牛舌、牛腱、牛筋。牛舌好厚,好有咬口
2023-04-28 88 浏览
-🔸醬油雞配乾拌麵 $98🔸黑松露台式燒雞半隻 $118🔸靚靚桃膠烏龍奶茶 +$30🔸愛玉檸檬氣泡茶 +$22-Happy Friday收工約咗細妹食飯,揀咗依間顏值高嘅台式餐廳,食物選擇夠多人,而且擺盤好有心機~細妹揀咗醬油雞乾拌麵,醬油雞滷得好入味,仲有芽菜、豆腐等配菜,乾拌麵亦有醬油可以自己攪拌。我就叫咗黑松露燒雞半隻,燒雞烤得好靚、外皮脆肉質嫩滑。黑松露係另外分開嘅醬嚟,又出奇地幾夾喎!而且每個餐都有幾碟前菜、同肉燥青菜,營養夠晒均衡~再加錢配特色飲品,桃膠烏龍奶茶好滋潤;檸檬氣泡茶又好清爽消滯,好滿足呢~
🔸醬油雞配乾拌麵 $98
🔸黑松露台式燒雞半隻 $118
🔸靚靚桃膠烏龍奶茶 +$30
🔸愛玉檸檬氣泡茶 +$22

今天老公接收工,亂入一間在公司附近的台式餐廳🍴,「哥哥添飯·妹妹泡茶」點名相當有趣,於是便一試~我們點了:鹽酥豬排魯肉飯配杞子菜 $98 超級豐富! 一共有7碟,3款小食+ 鹽酥豬扒、蛋糕🍰、𣏌子上湯菜! 鹽酥豬扒大大塊,而且有兩層,超級驚喜,份量驚人! 豬扒外酥內嫩,魯肉飯惹味香口,肥瘦適中,不吃滷肉飯的話,可以選擇藜麥或白飯~3款小食最特別的是糖漬苦瓜,第一次吃,甜中帶甘~而且相當爽脆!炸蝦亦相當香口~不錯不錯! 芥末炸雞配炸青椒配魯肉飯 $108 又是很豐富的一份! 份量之巨大是我吃了三份一已經飽了(*ˉ︶ˉ*)炸得和脆,但不會油膩,而且有肉汁! 加芥末後的台味少了,反而多了點韓味(≧∇≦)店家很貼心,買配了手套🧤方便吃雞髀🍗(*ˉ︶ˉ*)乳酪芝芝六重天綜合奶茶 $34(套餐價)又是一道超飽肚之作!飲品水準之高,是行經創紀之城,也會想買一杯水準! 這杯綜合奶茶是貪心仔之選~有齊珍珠、污泥、地瓜圓、芋圓、奶蓋等等! (≧∇≦)奶味和茶味的balance做得很不錯,很香濃! 乳酪芝芝愛玉水蜜桃 🍑這杯會較為輕盈清爽~水蜜桃香味濃郁,不是那種化學假甜~愛玉 QQ彈彈,和水蜜桃搭配在一起

我們點了:
鹽酥豬排魯肉飯配杞子菜 $98

芥末炸雞配炸青椒配魯肉飯 $108

乳酪芝芝六重天綜合奶茶 $34(套餐價)

乳酪芝芝愛玉水蜜桃 🍑
這杯會較為輕盈清爽~水蜜桃香味濃郁,不是那種化學假甜~愛玉 QQ彈彈,和水蜜桃搭配在一起酸酸甜甜,形成獨特的滋味。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)芝士非常濃厚香滑!

總括來說,整體非常不錯,老公對於份量和味道感到非常滿意,他說絕對有下次(≧∇≦)
2023-04-26 62 浏览
今晚同咗個好細食嘅朋友一齊出去食飯,所以我哋揀咗去觀塘嘅一間台式餐廳,5:30食佢哋嘅下午茶!🧡起司肉鬆蛋餅+QQ 紫芋地瓜球串 $48超級推薦這個套餐!兩樣都好好食呀!因為炸地瓜和紫芋是完美的配搭,炸得香脆,紫芋份量也多!至於肉鬆蛋餅,他的芝士落得非常足料!加了少許辣醬吊起整個蛋餅的味道,但又不會太辣!🧡桂花甘香柚子鐵觀音 跟餐加$25花茶種類很多!這一款帶有桂花,而且柚子有時會比較酸和澀,但他的調味剛剛好!甜度剛好中和了柚子原本的苦澀味👍🧡九層塔鹽酥雞球+混一式綜合手工芋圓 $68除了手工芋圓很有芋頭味之外,這款甜品的材料也很豐富!有愛玉、珍珠、蘆薈、紅豆,一次過滿足幾個願望!🧡乳酪芝芝巨峰$48呢一款很有特色!喜歡他有yougurt 在頂層,中層就有巨峰提子冰,而最底層是滿滿的蘆薈!但比較適合喜歡甜的朋友。整體來說,這間台式餐廳的性價比很高!而我特別欣賞他的飲品種類豐富,而且很大杯!順帶一提,晚市很快就滿座了!建議早點來啊!😉

🧡起司肉鬆蛋餅+QQ 紫芋地瓜球串 $48
超級推薦這個套餐!兩樣都好好食呀!
因為炸地瓜和紫芋是完美的配搭,炸得香脆,紫芋份量也多!

🧡桂花甘香柚子鐵觀音 跟餐加$25

🧡九層塔鹽酥雞球+混一式綜合手工芋圓 $68

🧡乳酪芝芝巨峰$48

• QQ紫芋波
  • 起司肉鬆蛋餅
  • 混一式綜合手工芋圓
2023-04-26 57 浏览
位於觀塘的「哥哥添飯,妹妹泡茶」是一家以台灣料理為主打的餐廳。店內裝潢簡潔清新,讓人感到非常舒適。餐廳的菜單很豐富,有許多台灣經典的美食可以選擇,例如滷肉飯、三杯雞、魯肉飯等等,還有一些比較特別的菜色,例如鹹蛋黃炒飯和鐵板牛肉麵。我點了滷肉飯和鹹蛋黃炒飯,還有一些小菜。🥭乳酪芝芝鮮芒-芒果的甜度非常適中,不會太甜,也不會太酸,而且芒果的香氣非常濃郁.🍚芥末炸雞配炸青椒配魯肉飯-炸雞的外皮非常酥脆,裡面的肉質也非常嫩-魯肉的肉質非常軟嫩,唔會太油. 🐷三杯醬骨配菠餅-肉質淋,唔會乾身! 好味! 呢個脆脆小食都值得一試呀!

🥭乳酪芝芝鮮芒
🍚芥末炸雞配炸青椒配魯肉飯
-炸雞的外皮非常酥脆,裡面的肉質也非常嫩
-魯肉的肉質非常軟嫩,唔會太油.

🐷三杯醬骨配菠餅
-肉質淋,唔會乾身! 好味!

呢個脆脆小食都值得一試呀!
2023-04-24 56 浏览
有時搭車都會經過呢間餐廳 成日都覺得個名好得意 終於有機會試試🤣 餐廳裝修簡潔舒服 以白色同木色為主 座位唔算好多 但坐得都好舒服🥸✿ 鹽酥豬扒魯肉飯定食套餐($98)套餐包左三款前菜及漬物 + 魯肉飯 + 魯肉燙青菜 + 一件小甜品 好豐富🤩前菜及漬物有酸瓜牛蒡 秋葵 同炸蝦乾😶 酸瓜牛蒡同秋葵好開胃 炸蝦乾細細粒 帶點鹹香🦐主菜鹽酥豬扒好大份 有兩大塊 仲好厚切🐖 炸粉唔厚加炸得夠乾身 炸到脆卜卜 食落都唔會太油膩👍🏻豬扒肉質亦非常juicy 配埋大量鹽酥味粉好正🤤魯肉飯大大碗 面頭鋪滿魯肉🤩 魯肉唔太肥 瘦肉較多魯肉汁份量亦都好夠 可以撈晒成個飯🍚最後小甜品係細細件嘅brownie 好重朱古力味 仲有朱古力脆脆喺中間🍫✿ 四重芝士牛油炸雞定食套餐 ($108)呢個套餐一樣好豐富 包左三款前菜及漬物 + 魯肉飯 + 一件小甜品 (brownie)🥳炸雞上枱時熱辣辣 新鮮炸起炸到金黃色脆卜卜🔥份量一啲都唔姑寒 仲要每舊都大大件🐥炸雞面頭灑滿芝士粉 聞落好香🧀 雞肉好嫩好多汁 夾埋一齊食超惹味👅👅✿ 鮮手工製芋圓奶茶 ($36)芋圓都幾多 唔會話好細粒 質地煙韌 好有咬口🍠✿ 蘆薈巨

✿ 鹽酥豬扒魯肉飯定食套餐($98)
主菜鹽酥豬扒好大份 有兩大塊 仲好厚切🐖
炸粉唔厚加炸得夠乾身 炸到脆卜卜 食落都唔會太油膩👍🏻
豬扒肉質亦非常juicy 配埋大量鹽酥味粉好正🤤
魯肉飯大大碗 面頭鋪滿魯肉🤩 魯肉唔太肥 瘦肉較多
魯肉汁份量亦都好夠 可以撈晒成個飯🍚

✿ 四重芝士牛油炸雞定食套餐 ($108)
炸雞上枱時熱辣辣 新鮮炸起炸到金黃色脆卜卜🔥
份量一啲都唔姑寒 仲要每舊都大大件🐥

✿ 鮮手工製芋圓奶茶 ($36)
芋圓都幾多 唔會話好細粒
質地煙韌 好有咬口🍠

✿ 蘆薈巨峰果肉爆冰 ($28)
因為套餐加配台式飲品可以減$10 所以我地都叫左杯🧋
蘆薈有好多粒 成杯飲落好清新🍇
朋友在觀塘做嘢,放工後約咗佢喺觀塘搵食,見舖頭裝修很文青,嘢食都很多選擇。入到去坐低咗,環境舒適,打卡一流。餐牌上嘅台灣菜都很多種類,我哋叫咗特級牛三寶麵配杞子燙青菜、三杯醬燒豬仔骨配藜麥蝦沙律、兩杯嘢飲。特級牛肉三寶麵有牛腱、牛筋及牛舌,大大碗,材料充足,牛腱很入味,牛筋夠軟淋,充滿骨膠原、牛舌很爽口,加埋三個配菜、以及燙青菜,非常之豐富。三杯醬燒豬仔骨,三杯醬加上九重塔及紅蔥頭去烤豬仔骨,咬落去啖啖焦香味,而且很入味又不會太乾,非常之香口惹味,配上藜麥蝦沙律,非常之清新,一濃一淡,非常之夾。飲品方面有很多不同的特色飲品,我哋叫咗靚靚桃膠烏龍奶茶及雙檸蜂蜜生薑茶,第一次試桃膠配上奶茶,估唔到又幾夾,加上桃膠滋補養顏,係女士嘅不二之選。

• 特級牛肉三寶麵
  • 靚靚桃膠烏龍奶茶
2023-04-21 58 浏览
放咗工諗住食埋飯先返屋企,去到觀塘係巴士站附近,有一間台灣式料理叫做「哥哥添飯·妹妹泡茶」個名幾親切,於是就入咗去試吓。叫咗一份經典鹽酥炸雞魯肉飯定食,一份鹽酥豬扒魯肉飯定食,飲品就叫咗老細萬歲黑糖珍珠奶茶同埋巨峰波子蘆薈梳打。經典鹽酥炸雞魯肉飯定食 - 好豐富,有3款小食+ 4件炸雞+蛋糕,炸雞下面係沙律菜,最驚喜沙律菜上面有炸青椒,超愛😍。魯肉飯肥瘦均勻,最怕食淨瘦肉既魯肉飯。鹽酥豬扒魯肉飯定食 - 一樣有3款小食+ 鹽酥豬扒+蛋糕,呢款定食仲多咗個𣏌子上湯燙油麥菜。通常出面啲set都係得一塊鹽酥豬扒,呢度居然有兩大塊,份量驚人😘!老細萬歲黑糖珍珠奶茶 - 顧名思義就係黑糖珍珠奶茶😂巨峰波子蘆薈梳打 - 巨峰波子幾得意喎,我幾鍾意啲飲品有嘢咬下🥰

老細萬歲黑糖珍珠奶茶 - 顧名思義就係黑糖珍珠奶茶😂

跟住 openrice 熱店周圍食😆👊🏻小妹前幾日lunch hour去咗呢間位於觀塘嘅台式小店大概1點到啦 出面排晒長龍😳佢哋超多外賣單 見到店員忙到踢晒腳 都唔得閒招呼我哋坐低之前自己去咗攞menu 選擇都幾多下🤪最後揀咗兩個set-♥︎ 招牌牛肉牛筋麵 $93呢個set包咗三款前菜及漬物、一份菜、一個甜品同一杯野飲真系好大份好足料😍小妹分開評分啦🙌🏿♥︎ 牛肉牛筋麵 9/10大大碗麵仲要好足料有三大舊牛腱肉😍炆得好腍好入味連筋位都夠晒軟淋 好易咬開🙈牛筋都比得唔少有人鐘意硬啲爽口啲 有啲鐘意腍啲入口即溶🤣而呢碗嘅牛筋小妹覺得系介乎兩者之間軟糯得嚟帶有膠質 少少漿口嘅感覺😳唔會太過淋 食落仲keep到有咬口小妹最鐘意咁嘅牛筋😂上面仲有半隻溏心蛋生熟程度啱啱好 好食😋小妹一向都唔系特別鐘意台灣麵嘅麵質🤣因為佢都系偏淋身嘅呢碗亦唔例外 不過佢唔會煮到淋bla bla冇晒口感麵條嘅掛湯能力同湯嘅鹹度配合得啱啱好食落惹味又唔會太鹹Overall小妹覺得系幾好食嘅😚㋡ 杞子燙青菜 8/10跟餐可以揀杞子/肉燥燙青菜小妹就揀咗杞子🙌🏿油麥菜爽口而且清甜唔太鹹亦唔太淡☻︎ 前菜及漬物 6/10有秋葵、
跟住 openrice 熱店周圍食😆👊🏻
小妹前幾日lunch hour去咗呢間位於觀塘嘅台式小店
大概1點到啦 出面排晒長龍😳
佢哋超多外賣單
見到店員忙到踢晒腳 都唔得閒招呼我哋
坐低之前自己去咗攞menu
選擇都幾多下🤪最後揀咗兩個set
♥︎ 招牌牛肉牛筋麵 $93
呢個set包咗三款前菜及漬物、一份菜、一個甜品同一杯野飲
真系好大份好足料😍

小妹就揀咗杞子🙌🏿
油麥菜爽口而且清甜
唔太鹹亦唔太淡

☻︎ 前菜及漬物 6/10
有秋葵、炸蝦乾 仲有嗰啲小妹都唔知系咩
鐘唔鐘意就真系見人見智啦

唔想浪費就冇要到🙌🏿
整體性價比: 9/10
㋡ 四重芝士牛油炸雞 $108
呢個set又系非常豐富😂
炸雞、魯肉飯、前菜漬物、甜品同野飲
後面嗰啲就同牛肉麵個set一樣嘅

淨系靠芝士粉調味但都夠晒惹味🤤
又唔會過鹹
不過就略嫌炸粉厚咗啲
同埋如果雞件去皮會更好😚
(純粹個人喜好 小妹都知好多人鐘意食雞皮😂😂)

㋡ 魯肉飯 8/10
服務: 8/10
衛生: 8/10
抵食: 9/10
回頭率: 9/10
想睇更多關於小妹嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
魯肉飯
檸檬紅茶
魯肉飯
  • 四重芝士牛油炸雞拼魯肉飯
2023-04-20 48 浏览
🇹🇼之前經過幾次,見餐廳名好得意,雖然唔知食咩,但都好好奇想去試下🤭🤭✨餐廳裝修簡約,座位唔算好多,但亦唔會坐到覺得好逼,食物選擇好多,除左主餐,小食,飲品,仲有糖水同燉湯💁🏻‍♀️每個套餐都包左前菜3款同小甜品,當日既前菜係,話梅苦瓜、漬物同🦐蝦酥仔,甜品就係🍫朱古力Brownie 🔸鹽酥豬扒魯肉飯唔鐘意食魯肉飯既,可以揀藜麥或白飯都可以,豬扒超大塊,仲要有兩大塊🫣外皮炸粉唔會好厚,略嫌有少少唔夠咸,豬扒下面仲有沙律菜🥗🔸麻辣牛肉牛筋麵🌶️辣度固定左,牛肉同牛筋都係厚切😍份量好多同炆到好腍,湯底好香濃牛肉味,配菜都酸菜同蟲草花,麵條索哂啲汁,好惹味😋🍹套餐轉其他特飲減$10🔸桂花甘香柚子鐵觀音成杯飲品好香柚子味,酸酸甜甜,好解渴😚🔸水蜜桃果粒愛玉想有啲咬口尼杯飲品岩哂,茶底係玫瑰花茶,味道清香,加埋愛玉同水蜜桃🍑果粒,口感好豐富

🔸鹽酥豬扒魯肉飯

🔸麻辣牛肉牛筋麵

🍹套餐轉其他特飲減$10

🔸桂花甘香柚子鐵觀音
成杯飲品好香柚子味,酸酸甜甜,好解渴😚

🔸水蜜桃果粒愛玉
用餐时段
2023-04-18 43 浏览
去觀塘搵食,未食過呢間就試吓🍽️ 睇menu「青芥末汁滷豬腿」($98)幅豬腳圖好吸引,就叫呢個😌豬手滷得非常入味,芥末汁調得正好,又唔會搶咗fo,味道有驚喜‼️炆到好淋好嫩,皮Q肉嫩筋彈牙,膠質口感帶有黏性,感覺食咗好多骨膠原精華😂🌟食豬手如果見到豬毛真係會影響食慾,呢份處理得好乾淨,完全見唔到豬毛🎊套餐跟飯一碗,可選白飯或藜麥飯,飯面有滷肉,滷汁鹹甜度剛好,唔會太過重味;滷肉部分肥嫩剔透,瘦嘅部位瘦而不柴,唔錯🤝🏻另再包一碟前菜、三碟漬物、同一件小蛋糕,好豐富💗店內裝潢簡潔,坐得舒服,店員招呼合格,可以再去⭕️