2023-07-05 18 浏览
觀塘越黎越多餐廳,今次黎左間台式小店下午茶,原本想坐壁畫果邊打卡可惜滿座,壁畫係’最後的晚餐’換上台灣劇經典人物。⭐️拿鐵 跟餐+$20咖啡香滑,冇諗過台式小店既咖啡會有拉花。⭐️百香果綠茶QQ $24唔太甜,有椰果同珍珠,珍珠煙韌,冇百香果籽,岩晒唔鍾意粒粒既朋友仔。⭐️豐盛牛肉鮮蕃茄湯麵 $78 (套餐)湯底唔係濃蕃茄味同好杰果種,而係清甜帶淡淡蕃茄味,牛肉好似係牛𦟌,好入味同軟稔,頁丸好Juicy,其中一粒爆汁🤭⭐️炸物拼盤 $48 (跟餐-$10)諗緊揀邊款小食? 小朋友先做選擇🤭有齊香腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷、蕃薯條。炸物炸粉唔厚同炸得香脆,蝦卷好好食,皮薄脆口又多餡。⭐️手作芋泥窩夫 $38窩夫爆餡,外脆內鬆軟,蛋味香,芋頭味唔算濃,唔會好甜,食食下就食晒食舊🤭

⭐️拿鐵 跟餐+$20
咖啡香滑,冇諗過台式小店既咖啡會有拉花。

⭐️百香果綠茶QQ $24

⭐️豐盛牛肉鮮蕃茄湯麵 $78 (套餐)
,頁丸好Juicy,其中一粒爆汁🤭

⭐️炸物拼盤 $48 (跟餐-$10)

⭐️手作芋泥窩夫 $38
2023-07-04 76 浏览
@drbeans2012 taiwanese cuisine has two locations in kwun tong, visited the shing yip location 🍱 there is a mural of taiwanese movie characters once entered the restaurant 🎥 other than mains like beef soup noodles and braised pork rice, they also serve coffee and desserts ☕️ enjoy a causal afternoon tea with coffee and small bites 🧇@drbeans2012 台灣料理 喺觀塘有兩間分店 今次去咗成業分店 🍱 入到餐廳就有幅台灣電影人物璧畫 🎥 餐廳除咗主食 牛肉湯麵 滷肉飯 等 仲有咖啡甜品 ☕️ 可以下午茶嘆杯咖啡同小食甜品 🧇🍜 豐盛牛肉湯麵 套餐 HKD$78 (單價 $74)taiwanese beef noodle soup牛展佈滿筋絡 結實軟嫰 🥩配料豐

🍜 豐盛牛肉湯麵 套餐 HKD$78 (單價 $74)
taiwanese beef noodle soup
牛展佈滿筋絡 結實軟嫰 🥩
配料豐富 半隻滷水蛋 🍳 牛丸 貢丸 花枝丸 蘿蔔 生菜 🥬
湯底香濃甘甜 🥕 丸類彈牙 麵質軟硬適中

🍠 仙草芋圓配雪糕 套餐+HKD$38 (單價 $48)
grass jelly with taro ice cream and taro balls
仙草順滑 香芋雪糕奶香軟綿

雙色珍珠 口感煙靭

⭐️ no service charge 免收加一

📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室🇭🇰
2023-07-04 23 浏览
#Elsie帶你食 |🇭🇰|哈豆📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室———————————————好耐無去台灣啦 順便同大家預告下月尾終於可以去台灣玩 好興奮啊啊啊但一日未到 一日都好掛著 台灣嘢咁唯有係香港捐窿捐罅 搵著間台灣嘢頂著檔先🔖小香腸肉燥乾拌麵 HKD62台灣小香腸 咬落去有少少油脂濺左喺口腔裏面外脆內軟 帶香甜味 永遠唔會令人失望 所以小香腸真係台灣菜之必選 👍👍👍 個麵撈埋好有滷水味道嘅肉燥 真係令人回味無窮啊 配菜仲有烚生菜 滷水蛋同香蔥成碗麵都好豐富 面質彈牙好食🔖甘梅蕃薯條 HKD38 (跟餐 -HKD10)蕃薯夠粗身 而且炸到金黃色蕃薯條仲配埋超多嘅甘梅粉酸酸甜甜咁 唔會太有油膩感 一口接一口 食到唔停口😂🔖手作芋泥窩夫 HKD38芋泥有驚喜 會食到芋頭粒粒 又夠晒綿密而且啲芋泥多到擠晒出嚟 差啲夾唔著 好鍾意佢個窩夫烤到香口之外仲有落足小心機 撒左少少砂糖係面 甜甜地唔會乾甜而不膩 好滿足!🔖黑糖芋芋鮮奶 HKD39 (跟餐價+HKD22)成杯野就算唔嗌少甜 都唔覺得好甜 芋泥除左大大舊 又好香芋頭味之外 仲自帶甜度 黑糖珍珠軟硬又適中 三種食材嘅味道都
#Elsie帶你食 |🇭🇰|哈豆

所以小香腸真係台灣菜之必選 👍👍👍
個麵撈埋好有滷水味道嘅肉燥 真係令人回味無窮啊
配菜仲有烚生菜 滷水蛋同香蔥
成碗麵都好豐富 面質彈牙好食

🔖甘梅蕃薯條 HKD38 (跟餐 -HKD10)
蕃薯夠粗身 而且炸到金黃色

芋泥有驚喜 會食到芋頭粒粒 又夠晒綿密
而且啲芋泥多到擠晒出嚟 差啲夾唔著
好鍾意佢個窩夫烤到香口之外
仲有落足小心機 撒左少少砂糖係面 甜甜地唔會乾
甜而不膩 好滿足!

🔖黑糖芋芋鮮奶 HKD39 (跟餐價+HKD22)
成杯野就算唔嗌少甜 都唔覺得好甜
芋泥除左大大舊 又好香芋頭味之外 仲自帶甜度
黑糖珍珠軟硬又適中 三種食材嘅味道都好平衡
令成杯野飲甜度剛好 配上黑糖鮮奶勁夾!

🔖仙草芋圓配雪糕 HKD48 (跟餐價HKD38)
最後必食佢哋嘅甜品 為呢餐畫上完美的句號😍
  • 甘梅蕃薯條
  • 手作芋泥窩夫
  • 黑糖芋芋鮮奶
2023-07-03 43 浏览
༺ 哈豆༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎ ➳ 哈豆𖠚ᐝ 炸物拼盤(+$48)𖠚ᐝ 台灣牛肉湯麵($66)𖠚ᐝ 椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵($66)𖠚ᐝ 葉月豆漿紅茶(+$0)𖠚ᐝ 百香果綠茶QQ(+$12)⚑ 觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室ʀᴇᴠɪsɪᴛ:7.1/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ ➳ 台灣牛肉湯麵($66)麵底偏軟幼身,冇咩咬口~ 湯式清甜,唔會好濃味,舒服嘅味道😋牛肉重牛味,而且好淋~ 仲有生菜、滷蛋、蘿蔔做配菜~評分:7.3/10➳ 椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵($66)芝麻醬份量好多,仲有滷肉一齊拌勻~ 芝麻醬甜甜地,配上其他鹹食,甜甜鹹鹹不錯🥳麵質一樣,幾掛汁~ 椒鹽排骨都好夠味,肉質都唔柴!評分:7.4/10另外,如果主食選套餐,可以免費享用飲品和以-$10的優惠叫小食!好抵食😚套餐同單點都只係差$4😏➳ 炸物拼盤(+$48)有香腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷、番薯條~ 勁豐富,仲有唔同粉增加調味🤤番薯條好甜好好味,蝦卷同牛丸好juicy!! 鹹酥雞肉質嫩滑😆香腸鹹香味好夠~ 評分:7.8/10➳
༺ 哈豆༻
➳ 哈豆
𖠚ᐝ 炸物拼盤(+$48)
𖠚ᐝ 台灣牛肉湯麵($66)
𖠚ᐝ 椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵($66)
𖠚ᐝ 葉月豆漿紅茶(+$0)
𖠚ᐝ 百香果綠茶QQ(+$12)
⚑ 觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
ʀᴇᴠɪsɪᴛ:7.1/10

➳ 台灣牛肉湯麵($66)
評分:7.3/10
台灣牛肉湯麵

➳ 椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵($66)
評分:7.4/10
椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵

椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵

➳ 炸物拼盤(+$48)
評分:7.8/10
炸物拼盤

➳ 葉月豆漿紅茶(+$0)
➳ 百香果綠茶QQ(+12)
跟餐會包紅茶/ 綠茶/豆漿紅茶/豆漿綠茶,其餘飲品就要加錢~ 豆漿紅茶好似奶茶咁,不過少咗奶味,改為豆漿,冇咁heavy,都幾特別😋百香果綠茶QQ叫咗少甜啱啱好,幾香百香果味😚
評分:7.2/10

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

餐廳座位闊落,有兩個舖位,所以唔驚冇位~ 仲一幅台灣電影人物相關既壁畫,都幾特別😆
分店位於工業大廈,但唔難搵~ 哈豆有兩間分店,兩間分店既食物有啲唔同,呢間分店會較便宜😙
  • 炸物拼盤
2023-07-02 71 浏览
今日想食台灣菜,就search 下有咩好介紹。見到呢間”哈豆”款式幾多,幾吸引。原來有兩間分店,成業街呢間價錢比較親民😆一入餐廳見到一幅長長的壁畫,全部都係台灣藝人,畫得好靚好似😁👍🏻周圍都放左好多台灣電影的海報,幾有特色。鹹酥雞香腸麻辣乾拌麵$66 面頭有炸蒜,菜脯,半隻滷菜,青菜,肉燥同麻辣醬。所有野撈埋一齊食幾香口,肉燥味道吾係好濃,幾岩我,麻辣醬吾太辣,麻麻香香都吾錯😋鹹酥雞細細粒一淡一粒好好食🤤炸粉薄吾油膩。台式香腸圓碌碌有兩舊,肥瘦適中,好有口感😋鹹酥雞肉燥乾拌麵$62兩款拌麵原來差不多,只係冇麻辣醬😆肉燥醬就多d。香酥腐皮蝦卷$48 呢個超級推介😍好香蝦鮮味,淡淡蝦膠,夾住少少芹菜,爽爽地好有咬感。仙草芋圓配雪糕$48三色芋頭好Q彈, 煙煙韌韌,仙草香滑,加埋香芋雪糕,甜絲絲又透心涼😋青蛙撞奶套餐加$18呢個其實就係黑糖,珍珠加鮮奶😆黑糖味好香濃,好好飲。珍珠比平時的細粒少少,口感煙韌。豆漿紅茶套餐加$4見到呢個係招牌飲品,用左豆漿代替左奶精粉,健康無負擔,好岩我,飲落有淡淡的豆漿味仲有茶香味😍總括來說,呢間台式料理餐廳價錢好大眾化,食物出色,裝修都台灣味濃,好有特色。

鹹酥雞香腸麻辣乾拌麵$66

鹹酥雞肉燥乾拌麵$62
兩款拌麵原來差不多,只係冇麻辣醬😆肉燥醬就多d。

香酥腐皮蝦卷$48

仙草芋圓配雪糕$48

青蛙撞奶套餐加$18

豆漿紅茶套餐加$4

2023-07-02
2023-06-22 50 浏览
星期六都要返工真係有d sad😔,唯有午餐出去食補償下自己🤣。哈豆係觀塘有2間分店,成業街呢間有做套餐,有主食同飲品,加配小食同甜品都好抵阿。 🍴牛肉鮮蕃茄湯麵呢個可以滿足我想食牛肉麵嘅心 加左蕃茄又可以有d新鮮感😆原本以為湯底係普通蕃茄湯 點知係有濃郁蕃茄味嘅牛肉湯好有層次感嘅味道牛腱炆得軟腍 筋部口感豐富膠質💕🍴鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵好豐富嘅拌麵配菜有油麥菜 芽菜 辣菜圃 油葱酥 鹵蛋幾鐘意佢嘅辣菜圃☺鹹酥雞同香腸都好食 香腸仲有d炸蒜配埋 特別香口 🍴台式滷水豆腐外皮炸到超級索汁!入面係蜂巢質感 口感軟軟滷汁係比較重口味嘅🍴綠茶多多(左)、豆漿(右)綠茶同多多夾埋原來都幾好飲阿👍🍴仙草芋圓雪糕有香芋味雪糕 仙草 同 芋圓經典台式甜品配搭花奶底又幾夾喎😋呢度嘅飲品選擇真係夠晒多,鮮奶茶 豆漿 咖啡 多多都有好多款,最特別係豆漿紅茶,用豆漿代替奶精粉,比起一般奶茶更健康,下午茶時間黎歎返杯野飲都唔錯架。

🍴牛肉鮮蕃茄湯麵

幾鐘意佢嘅辣菜圃☺
鹹酥雞同香腸都好食 香腸仲有d炸蒜配埋 特別香口
鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵

🍴台式滷水豆腐
外皮炸到超級索汁!
入面係蜂巢質感 口感軟軟
滷汁係比較重口味嘅
台式滷水豆腐

🍴綠茶多多(左)、豆漿(右)
綠茶同多多夾埋原來都幾好飲阿👍

🍴仙草芋圓雪糕
有香芋味雪糕 仙草 同 芋圓
經典台式甜品配搭
花奶底又幾夾喎😋
仙草芋圓雪糕

哈豆 @drbeans2012 抵食台式餐廳~哈豆有兩間分店都係位於觀塘今日去左成業分店~店內裝修環境舒服更引入唔同台灣電影人物相關嘅璧畫~店內播住台灣歌手音樂~😜氣氛好正。鹹酥雞麻辣湯麵 $68鹹酥雞~香脆可口👏🏻配上麻辣湯底台灣麵條食落帶點微辣~好惹味。鹽酥排骨肉燥飯 $62 用上珍珠飯~飯粒飽滿配上滷肉、炸蒜片、蘿蔔乾~撈飯一流👅飲品🥤跟餐優惠+$4 珍珠豆漿紅茶~呢款係招牌飲品用豆漿代替奶精粉~岩哂追求健康人士搭配特選葉月紅茶~飲落淡淡茶香味+$12 珍珠鮮奶茶🥤我地無簡甜度~飲落甜度適中珍珠Q彈~有口感跟餐加配小吃/甜品 即減$10 。麻辣丸子三兄弟+ $8 。仙草芋圓配雪糕 +$38 仙草芋圓雪糕~呢款大推芋圓夠Q彈~芋頭雪糕好香放假來呢再叫個甜品~食下輕食幾chill 😙🥰哈豆 📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
哈豆 @drbeans2012 抵食台式餐廳
~哈豆有兩間分店都係位於觀塘
今日去左成業分店~店內裝修環境舒服
更引入唔同台灣電影人物相關嘅璧畫~

店內播住台灣歌手音樂~😜氣氛好正

。鹹酥雞麻辣湯麵 $68

鹹酥雞~香脆可口👏🏻

配上麻辣湯底台灣麵條
食落帶點微辣~好惹味

。鹽酥排骨肉燥飯 $62

用上珍珠飯~飯粒飽滿
配上滷肉、炸蒜片、蘿蔔乾~

撈飯一流👅

哈豆
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
2023-06-22 19 浏览
人氣台式餐廳 牛肉鮮蕃茄湯麵牛肉份量唔少,有三大嚿,全部都好厚好淋身好好食!蕃茄湯酸酸甜甜好開胃,而且飲完唔會覺得口渴~蕃茄牛肉拌麵蕃茄控嘅男朋友更加鍾意呢個拌麵!蕃茄味更加濃!撈埋啲麵到食啱啱好,唔會太咸太淡,牛肉就同上~台灣滷水拼盤(豆腐、滷蛋、牛肉、萬巒豬腳、雞翅)滷水汁甜甜味,全部都滷得好入味!最鍾意食佢個豬腳!勁入味啲肉又嫩又Q彈!手作芋泥窩夫芋泥控見到點會唔叫,嘻~芋泥幾香芋頭味,食落去唔會太甜,味道啱啱好~窩夫上檯微暖,如果再焗脆啲可能好食啲~Overall 堂食黎講佢會係我encore嘅台式餐廳 !但外賣黎講體驗真係好差,外賣兜穿窿,啲湯流到周圍都係🥲滷水拼盤貴兩蚊,但係份量全部得返一半,打開個蓋果下真係呆咗😧想睇圖對比下可以睇吓Highlight 😂勸大家如果想食,真係唔好叫外賣🫥去堂食真係好好多🥹🙏🏻質素差好遠🥲‼Updated: ️‼️‼️ 經過了解‼️‼️原來富利分店同成業係分開老細同分開管理‼️‼️‼網上外賣平台係富利分店🙈🙈大家睇路奇幻世界
人氣台式餐廳

牛肉鮮蕃茄湯麵

蕃茄牛肉拌麵

台灣滷水拼盤
(豆腐、滷蛋、牛肉、萬巒豬腳、雞翅)

手作芋泥窩夫

2023-06-22 26 浏览
華燈初上,那些年,月老等等台灣電影,新舊情懷穿越地域年齡,一一呈現在哈豆餐廳的壁畫上。這是一間主打台灣電影情懷的餐廳,畫風以藝術畫作12門徒為構圖基礎,換上知名電影主角畫像,彩蛋處處,你們認得多少位主角呢?哈豆的套餐包括一款主食,一款小食及飲品。套餐價錢計算方法挺特別,每款主食配搭每款小食的散價減十元,就是套餐總價。台灣牛肉麵 $66牛肉厚切鮮嫩入味,牛筋位置十分彈牙。湯底濃郁,帶少許辣味。是很典型的台式牛麵。炸物拼盤 $58-$10炸物拼盤款式很多,包括鹽酥雞,花枝丸,牛丸,台式香腸,番薯條和蝦卷。番薯條又脆又甜,香腸和鹽酥雞咬下口還有肉汁,各種炸物都灑上惹味調味粉,口感根本和台灣的夜市無異。葉月紅茶 $0丸子鮮蕃茄湯米粉 $66鮮蕃茄味濃郁開胃,好味程度讓人想整碗飲下。內裡的花枝丸和香菇貢丸例牌的爽口彈牙,新竹米粉份量很多,一大碗吃不克。魚鬆肉燥時菜 $30-$10魚鬆基本上是百搭好吃的配料,混上肉燥湯汁,這個時菜很難不好吃。葉月豆漿紅茶 $0

台灣牛肉麵 $66

炸物拼盤 $58-$10

葉月紅茶 $0

丸子鮮蕃茄湯米粉 $66

魚鬆肉燥時菜 $30-$10

葉月豆漿紅茶 $0
2023-06-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
雖然就黎去台灣,但都好想搵啲台灣嘢食過過口癮,最近就黎到係觀塘嘅呢間——🌟哈豆🌟食台灣菜,我見佢餐牌選擇好豐富,有我揀便當🍱又有麵食類選擇,最正係麵可以轉我最鐘意食嘅新竹米粉,飲品仲有唔少台式特式飲品,好正好多選擇💕一入餐飯仲見到一幅好長好搶眼嘅畫,原來係新加,好多熟悉嘅台灣演員面孔,原來每一個角色都有代表着嘅含意,好特別,成幅畫仲要係人手畫架🙊好值得打卡影相✨._.🐖|台灣五寶拼盤肉燥飯|🐖(香腸、雞翅、豆腐、貢丸、花枝丸)小食:+$12香腸五寶飯好豐富,鹵水汁制佢好濃味,就連蛋都係鹵水蛋,好入味✨而飯係肉燥飯,成碗飯都非常惹味,飯嘅底全部都係沾滿啡深色嘅肉燥飯,好滿足💖加咗個$12嘅小食台灣香腸,表而有滿滿嘅乾蒜粒,好香口·🐂|豐盛台灣牛肉湯麵|🐂(轉新竹米粉 +$4)(牛肉、貢丸、花枝丸)小食:+$12蝦仁卷牛肉湯麵少少辣,牛肉料好豐富,有好軟腍嘅牛筋,有好入味嘅牛𦟌,仲有三款丸類,好豐富,轉咗嘅新竹米粉份量都幾多下,一個人食非常滿足😳加咗個蝦仁卷炸到好香脆,裏面嘅蝦肉好彈牙好足💖·🍋|檸檬梅子QQ|🍋(珍珠+椰果)呢個梅子味好重,相對比較酸,加埋檸檬香味,酸酸地好消膩解渴,裏面
._.
🐖|台灣五寶拼盤肉燥飯|🐖
(香腸、雞翅、豆腐、貢丸、花枝丸)
小食:+$12香腸
加咗個$12嘅小食台灣香腸,表而有滿滿嘅乾蒜粒,好香口
🐂|豐盛台灣牛肉湯麵|🐂(轉新竹米粉 +$4)
(牛肉、貢丸、花枝丸)
小食:+$12蝦仁卷
加咗個蝦仁卷炸到好香脆,裏面嘅蝦肉好彈牙好足💖
🍋|檸檬梅子QQ|🍋
(珍珠+椰果)
呢個梅子味好重,相對比較酸,加埋檸檬香味,酸酸地好消膩解渴,裏面仲有好煙韌嘅珍珠同椰果,好有Q彈咬口✨
🍯|蜂蜜檸檬椰果|🍯
有蜂蜜嘅中和無咁酸,檸檬味好香濃,底下嘅椰果甜甜哋好有咬口✨
._.
用餐时段
哈豆,位於成業街的分店,主要走較平民化的親切路線,仲有兩邊舖位供堂食。行去收銀處落order,經過會見到店內一幅近5米,畫有台灣電影人物畫像的十二門徒壁畫。🍜 主食 / 套餐 🍜紅燒牛肉肉燥飯 (單點 $58 / 套餐 $62)以微辣菜脯、台式肉燥、炸乾蔥拌飯,微辣惹味!牛𦟌,肉質軟腍,每一片都好濃牛味!鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵 (單點 $62 / 套餐 $66)微辣菜脯、麻辣醬、台式肉燥、芽菜、炸乾蔥,拌勻似幼河粉的扁而滑身乾麵!麻辣惹味!鹹酥雞,炸粉薄,食到外皮薄脆、內裏啖啖肉! 而且淡金黃色炸皮,證明餐廳使用的是新油,不用隔夜油!值得一讚👍🏻微甜的台灣腸,一向好味就唔洗多講啦!😋套餐 : 主食連一杯飲品套餐飲品可選: 紅茶 / 綠茶 / 豆漿紅茶 / 豆漿綠茶豆漿綠茶 +$0健康!以豆漿代替鮮奶或奶粉,好適合全素主義及對乳糖容易敏感人士!豆漿紅茶 +$0健康!以豆漿代替鮮奶或奶粉,好適合全素主義及對乳糖容易敏感人士!🧆 小食 🧆台式滷水豆腐 $26豆腐,炸後口感比豆卜更鬆化乾身、更吸汁,令滷水汁更入味🍨 甜品 🍨仙草芋圓配雪糕 $48仙草凍,震騰騰,有彈性,配合香芋雪糕和Q彈芋圓_

🍜 主食 / 套餐 🍜

紅燒牛肉肉燥飯 (單點 $58 / 套餐 $62)
以微辣菜脯、台式肉燥、炸乾蔥拌飯,微辣惹味!
牛𦟌,肉質軟腍,每一片都好濃牛味!

鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵 (單點 $62 / 套餐 $66)
微甜的台灣腸,一向好味就唔洗多講啦!😋

套餐 : 主食連一杯飲品
套餐飲品可選: 紅茶 / 綠茶 / 豆漿紅茶 / 豆漿綠茶

豆漿綠茶 +$0
健康!以豆漿代替鮮奶或奶粉,
好適合全素主義及對乳糖容易敏感人士!

豆漿紅茶 +$0
健康!以豆漿代替鮮奶或奶粉,
好適合全素主義及對乳糖容易敏感人士!

🧆 小食 🧆

台式滷水豆腐 $26
豆腐,炸後口感比豆卜更鬆化乾身、更吸汁,令滷水汁更入味

🍨 甜品 🍨

仙草芋圓配雪糕 $48
仙草凍,震騰騰,有彈性,配合香芋雪糕和Q彈芋圓

_______________

哈豆 (觀塘)
觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室

_______________
2023-06-15 25 浏览
觀塘正宗台式美食餐廳曾經有段日子要到觀塘上堂上堂前總會去駿業街哈豆作飯堂知道他們是台灣人開的幾年後才知道原來他們已在觀塘成業街開了分店而該分店最近新製了一幅手繪大壁畫是台灣電影版的12門徒老闆問我們看得明白麼基乎看過了畫上的每個台劇或台戲的我當然會有共鳴還在用餐時跟友人談到台灣電影的話題呢~兩間分店的甜品有所不同在這試了新出芋泥窩夫好味道吃了一頓美味又豐富的晚餐性價比甚高✧ 逢甲鹹酥雞肉燥飯✧ 台灣牛肉湯麵✧ 甘梅蕃薯條✧ 仙草芓圓配雪糕 ✧ 手作芋泥窩夫✧ 黑糖芋芋鮮奶✧ 阿華田拿鐵
觀塘正宗台式美食餐廳
而該分店最近新製了一幅手繪大壁畫
是台灣電影版的12門徒
老闆問我們看得明白麼
基乎看過了畫上的每個台劇或台戲的我當然會有共鳴
還在用餐時跟友人談到台灣電影的話題呢~

兩間分店的甜品有所不同

✧ 手作芋泥窩夫
✧ 黑糖芋芋鮮奶
✧ 阿華田拿鐵
2023-06-15 30 浏览
聚餐當日係星期日,我早左6點幾就入去食飯,所以去到侍應姐姐幫我地開埋隔離鋪位。由於餐廳內使用白光燈,地面鋪左黑色木板。整體望上去都較暗。可能因為冷氣啱啱開,鋪位又係工廈入邊,濕度比較高、溫差又大,地面、餐枱、餐椅比較「立黐黐」。餐廳提供一個好貼心既服務,每張枱都有精美memo紙俾食客寫底要點既食物。然後過去隔離鋪位既點餐區。侍應會將餐飲送過嚟。當晚我地點左一客小香腸、每人點左一份主食+一杯飲品。我自己係叫逢甲鹹酥雞肉燥飯加一杯熱既珍珠豆漿。飯既味道都唔錯,豆漿就建議無糖或者少糖,都幾甜。
逢甲鹹酥雞肉燥飯

牛肉鮮蕃茄湯麵,甘梅蕃薯條,路邊攤小香腸

2023-06-11
逢甲鹹酥雞肉燥飯
牛肉鮮蕃茄湯麵,甘梅蕃薯條,路邊攤小香腸
🇹🇼台灣美食|工廈篇😋😋最愛周圍同朋友搵台灣嘢食最近成日想搵好味嘅芋泥甜品🍧終於搵到喇! 啲主食都好食🤤😋台灣牛肉湯新竹米粉🐂牛腱夠淋、夠晒入味湯底好香、新竹米粉口感爽口彈口,份量又夠大😋清境牛肉薯餅🫶🏼🫶🏼🫶🏼鐘意食香口嘢嘅我,梗係要點黎試下,外脆內軟、🥔🥔🥔薯味都幾濃,唔會油膩👍👍感覺冇乜負擔🫶🏼😋🥬🥬青菜真係好重要,我起初以為份量好細,所以點咗兩碟🤣🤣🤣點知黎到,量好足,非常滿足到我對蔬菜嘅渴望🤩出面點青菜成日等嗰兩條,呢度就夠晒大碟😌🫶🏼😋台式滷水豆腐睇圖片已經吸引到我😌點知入口竟然有驚喜呀!佢外面仲有啲脆邊,滷水汁又剛好吸到入晒味😊真係有heart呀!竟然令我印象咁深🌟🌟🌟🌟😋手作芋泥窩夫🧇窩夫係外脆內軟嗰啲呀!芋泥又有芋頭粒粒、夠晒綿密又唔會死甜!芋泥多到擠晒出嚟🥰🥰🥰🥰點員好貼心,會幫我安排後上👍👍台灣嘢😆飲珍奶🧋是常識吧😌🤩🤤🧋鮮奶芋泥黑糖珍珠黑糖珍珠軟硬適中、不會過甜,芋泥👍三種食材嘅味道都好平衡,芋頭有芋頭味,珍珠有黑糖味,鮮奶有鮮奶味🤣🤣😋😋結論係…好…味…😋😋☕️拿鐵咖啡😋😋杯啡係我鐘意飲嘅,啡有啡味好重要㗎嘛😌😌係cafe嘅水平,仲拉花🤓🤓抵食指數:😋😋😋😋😋P
🇹🇼台灣美食|工廈篇😋😋
最愛周圍同朋友搵台灣嘢食
最近成日想搵好味嘅芋泥甜品🍧
終於搵到喇! 啲主食都好食🤤

😋台灣牛肉湯新竹米粉

😋清境牛肉薯餅🫶🏼🫶🏼🫶🏼

😋台式滷水豆腐
睇圖片已經吸引到我😌點知入口竟然有驚喜呀!

😋手作芋泥窩夫

🧇窩夫係外脆內軟嗰啲呀!

台灣嘢😆飲珍奶🧋是常識吧😌🤩🤤

🧋鮮奶芋泥黑糖珍珠

☕️拿鐵咖啡😋😋

抵食指數:😋😋😋😋😋

P.S.仲收藏五月天postcard 🤟🏼✋🏼✋🏼✋🏼✋🏼✋🏼呢度好啱我😌😌😌

#台灣料理 #台灣嘢 #台灣牛肉湯麵
#工廈美食 #觀塘區 #觀塘站 #成業街 #hkig #eatplayfunclub #foodseaching #foodies #hkgoodfoods #hkfoodies #explorehk #珍奶 #cafe #啡精 #coffeelover #愛台 #台灣美食 #新竹米粉 #炸物 #豆腐 #假日照常營業

鮮奶芋泥黑糖珍珠
  • 台式滷水豆腐
  • 鮮奶芋泥黑糖黑珍珠
  • 手作芋泥Waffles
2023-06-13 27 浏览
店內裝修簡約似台灣料理風,座位寬敞。店內擺放了不同台灣偶像明星唱片 周杰倫 五月天 林心如 蔡依琳 (我至愛) 。除了唱片外,牆身更引入不同台灣劇集電影人物壁畫,入場就已被吸晴,聽講是人手畫上~ 仔仔一坐低 : 我見到周杰倫 ~餐廳主要菜式包括紅燒牛肉湯麵、 鹽酥雞、滷肉飯、沙茶乾拌麵/米粉😋❥台灣五寶拼盤肉燥飯 (配豆漿綠茶) $66 五寶有雞翼、香腸、豆腐、貢丸和花枝丸,樣樣都大大粒,還原台灣經典美食惹味,飲品不用另外加錢,整個套餐都平抵食。兩個仔仔由於甜甜鹹鹹岩食又好味關係,不用五分鐘便食完 😋❥台灣牛肉湯麵(配百香果綠茶) $66 + 飲品 $12 必食清燉牛肉麵,湯底香濃甜辣,牛肉厚切軟嫩入味,麵條咬落有口感~百香果酸甜口感香氣滿溢,配綠茶咬咬果肉健康消暑。❥逢甲鹹酥雞肉燥飯 (配黑糖香芋珍珠鮮) $62 +飲品 $22個名都似足台灣夜市,肉燥飯半隻滷水蛋加辣菜,炸酥嫩滑賣相味道一流❥(驚喜必試)香酥腐皮蝦仁卷 $48 (套餐後再減$10 ) 清透香脆外皮內裹著香嫩蝦漿~ 外脆裡嫩的口感~食到停不了!總括: 平民抵食之選
店內裝修簡約似台灣料理風,座位寬敞。

❥台灣五寶拼盤肉燥飯 (配豆漿綠茶) $66
兩個仔仔由於甜甜鹹鹹岩食又好味關係,不用五分鐘便食完 😋

❥台灣牛肉湯麵(配百香果綠茶) $66 + 飲品 $12
百香果酸甜口感香氣滿溢,配綠茶咬咬果肉健康消暑。

清透香脆外皮內裹著香嫩蝦漿~ 外脆裡嫩的口感~食到停不了!

總括: 平民抵食之選

2023-06-12
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 台灣牛肉湯麵
  • 台灣五寶拼盤肉燥飯