2023-06-12 27 浏览
其實為食羊對台灣食物有種情意結 可能因為自細睇台劇大🇹🇼雖然劇情狗血 但又忍唔住一套接一套咁追呢晚我同朋友去咗一間由台灣人主理嘅台灣餐廳佢哋嘅新分店有一幅好大嘅壁畫 相當引人注目❣️由本地插畫家親自構圖繪畫 以聖經經典場景 #最後的晚餐 為設計藍圖將多套經典台劇主角重新呈現喺大家眼前大家嚟到嘅不妨同佢打下卡呀********************🍗炸物拼盤有蝦卷、鹹酥雞、花支丸、牛丸同蕃薯條 性價比高全部小食都炸得香脆 好有台灣夜市風味 蕃薯條撒上好多調味粉 味道酸酸甜甜 食落質感好粉好好食 表層炸得香脆 最為出色台灣香腸有炸蒜粒 咸咸哋充滿肉汁😋鹹酥雞炸粉夠薄 雞肉juicy惹味🍜台灣牛肉湯麵 ($66)麵條掛汁 份量好多 牛肉鮮嫩 富有肉汁 筋位好彈牙🥛葉月豆漿紅茶 (跟餐)紅茶同豆漿 mix埋個味道幾特別 因為加左紅茶做底 整體感覺冇咁甜🍅丸子鮮蕃茄湯麵 ($62,轉新竹米粉+$4)台灣嘅新竹有風城之稱 秋冬時特別適合曬米粉經天然風乾嘅新竹米粉食落特別有口感 幼米粉爽身有咬口 感覺QQ 仲特別索湯汁👅蕃茄湯底酸甜開胃 感覺好fresh湯中有花支丸同香菇貢丸 香菇貢丸食落juic
其實為食羊對台灣食物有種情意結 可能因為自細睇台劇大🇹🇼
將多套經典台劇主角重新呈現喺大家眼前
大家嚟到嘅不妨同佢打下卡呀

********************
🍗炸物拼盤
有蝦卷、鹹酥雞、花支丸、牛丸同蕃薯條 性價比高
全部小食都炸得香脆 好有台灣夜市風味
蕃薯條撒上好多調味粉 味道酸酸甜甜
食落質感好粉好好食 表層炸得香脆 最為出色
台灣香腸有炸蒜粒 咸咸哋充滿肉汁😋
鹹酥雞炸粉夠薄 雞肉juicy惹味

🍜台灣牛肉湯麵 ($66)
麵條掛汁 份量好多
牛肉鮮嫩 富有肉汁 筋位好彈牙

🥛葉月豆漿紅茶 (跟餐)
紅茶同豆漿 mix埋個味道幾特別
因為加左紅茶做底 整體感覺冇咁甜

🍅丸子鮮蕃茄湯麵 ($62,轉新竹米粉+$4)
台灣嘅新竹有風城之稱 秋冬時特別適合曬米粉
經天然風乾嘅新竹米粉食落特別有口感
幼米粉爽身有咬口 感覺QQ 仲特別索湯汁👅
蕃茄湯底酸甜開胃 感覺好fresh
湯中有花支丸同香菇貢丸
香菇貢丸食落juicy彈牙 仲冇乜筋添😍

🥬魚鬆肉燥時菜 ($20)
跟餐20蚊有咁大碟燙青菜 超抵食❣️
台灣A菜好爽身 恰得啱啱好 仲索晒湯汁
面上舖滿巨量魚鬆同少量肉燥
魚鬆咸甜味突出 肉燥粒肥美可口

🧋葉月紅茶 (跟餐)

小結:

大份夾抵食嘅台灣菜❣️ 食物質素幾高
最推介炸物拼盤 真係好有台式風味😍
晚餐人均100蚊食到爆晒肚 性比高呀❣️

2023-06-07 39 浏览
每次去哈豆,最開心就係可以飲珍珠奶茶🧋,因為我有乳糖不耐,佢呢度嘅奶茶係用豆漿,唔落奶精非常之健康😊來咁多次,而家先睇到落單位有幅咁靚嘅畫,應該係台灣嘅電影海報,阿女即刻走埋去指住😆台灣牛肉麵 $66 配 凍珍珠豆漿綠茶仍然keep到水準,湯底好濃好似肉骨茶,牛肉厚切,又軟又好食,湯都差d飲哂家鄉肉燥飯$46萬巒豬腳肉燥乾拌麵$56呢個第一次叫估唔到咁好食,同埋有咁多舊豬手,超好味又淋,醬汁撈麵勁正豆腐拼丸子肉燥飯$52佢嘅鹵水豆腐估唔到係好香口,好似炸過咁樣,好多餸,又多醬汁真係好抵食外賣多兩個乾拌麵比爺爺嫲嫲食,返屋企先睇到原來佢嘅麵條都係健康野🫢無來一年,價錢重係咁平,$40-60就食到個飯

萬巒豬腳肉燥乾拌麵

每次去哈豆,最開心就係可以飲珍珠奶茶🧋,

台灣牛肉麵 $66 配 凍珍珠豆漿綠茶

家鄉肉燥飯$46

萬巒豬腳肉燥乾拌麵$56

豆腐拼丸子肉燥飯$52

無來一年,價錢重係咁平,$40-60就食到個飯

• 台灣牛肉湯麵
  • 豆漿紅茶
2023-06-06 28 浏览
又係同小朋友學完嘢,喺觀塘附近搵嘢食,朋友介紹平靚正樓上台灣菜,雖然喺工廈入邊,不過價錢真係俾地舖平得多,所以一於試吓。見到餐牌價錢真係好抵,鹽酥雞新竹米粉,鹽酥雞新鮮炸起,香酥好味,米粉口感好好,我地仲加左$12食條台灣腸,好香好好味。套餐配咗豆漿綠茶加珍珠,感覺健康。老水拼盤有滷水蛋,豆腐,豬手同牛展,平時食嘅牛展都會比較硬,呢度可以整到咁軟淋,非常驚喜好好味,小朋友都食到唔停口。最後忍不住叫埋甜品芋泥窩夫,新鮮整起,窩夫脆卜卜,芋泥軟綿綿,唔會好甜,價錢只係$38 ,仲要平過旺角街邊小食店,朋友果然冇介紹錯,真係性價比高。

2023-06-06 22 浏览
觀塘嘅工廈埋藏着呢間性價比高嘅台式餐廳街坊價格就享受到真正台灣味道餐廳牆上呢張壁畫超靚.好有立體感忍唔住要影低佢.打個卡✨台灣五寶拼盤肉燥飯 一次過有齊五款食材香腸.雞翼.豆腐.貢丸.花枝丸肉燥同米飯嘅比例恰好.份量足✨牛肉鮮蕃茄湯麵 厚切嘅牛肉,口感豐富唔肥膩配上香濃嘅蕃茄湯,帶點微辣就連湯底都想飲埋✨XO醬辣蘿蔔乾辣辣地又好爽口,好似菜脯咁 加喺飯 / 麵 一齊食令味道同口感更豐富✨仙草芋圓配雪糕 好鍾意呢度嘅芋圓煙煙靭靭嘅口感配上滑嘟嘟嘅仙草 同芋頭味雪糕令今餐更完美✨珍珠鮮奶茶 飲品密封式包裝,乾淨衛生煙靭嘅珍珠配奶茶茶底加入鮮奶,又香又滑✨仙草豆漿豆漿唔會太甜每啖都啜到仙草清爽又解熱
觀塘嘅工廈

一次過有齊五款食材
香腸.雞翼.豆腐.貢丸.花枝丸
肉燥同米飯嘅比例恰好.份量足

✨牛肉鮮蕃茄湯麵
厚切嘅牛肉,口感豐富唔肥膩
配上香濃嘅蕃茄湯,帶點微辣
就連湯底都想飲埋

✨XO醬辣蘿蔔乾
辣辣地又好爽口,好似菜脯咁
加喺飯 / 麵 一齊食
令味道同口感更豐富

✨仙草芋圓配雪糕
好鍾意呢度嘅芋圓
煙煙靭靭嘅口感
配上滑嘟嘟嘅仙草 同芋頭味雪糕
令今餐更完美

✨珍珠鮮奶茶
飲品密封式包裝,乾淨衛生
煙靭嘅珍珠配奶茶
茶底加入鮮奶,又香又滑

✨仙草豆漿
豆漿唔會太甜
每啖都啜到仙草
清爽又解熱
2023-06-03
  • 台灣五寶拼盤肉燥飯
2023-06-05 26 浏览
⭐️ 今日出觀塘同朋友仔行街響嗰頭工廈搵嘢食,上OpenRice search到呢間台式食店勁多like決定衝去試試,進門口就見到一大幅台灣藝人大畫布,原來係店主親自構思叫名家動筆,嘆為觀止。======= ======= ======= =======🍝山賊燒雞翅沙茶乾拌麵沙茶醬為主打,配合香口配料,撈埋一起味道濃郁,開胃可口;雞翼係豉油王嘅濃香,一口咬落去骨肉分離,滷得非常軟淋👍👍👍🍜台灣牛肉湯麵牛肉湯底清甜濃郁,滷水牛腱軟腍入味,肉質香濃又有口感,完全食得到台灣麵嘅傳統,不得不提兩個面食都附有半隻滷水蛋,滷水蛋不用多說,超入味👍👍👍🫘路邊攤小香腸台灣小香腸永遠唔會令人失望,外脆內軟,口感已經贏晒,況且帶香甜的味道,所以小香腸永遠係台灣菜必然嘅選擇👍👍👍🫘台式滷水豆腐最後呢道菜都沒有失望,香甜滷水汁配上新鮮炸豆腐,食到停唔到口👍👍👍☕️咖啡x2我哋order咗Americano同latte試吓,咖啡濃香口感軟滑,估唔到台式店除咗珍珠奶茶,咖啡都可以很出色👍👍👍======= ======= ======= =======整體來說, 完全識到台灣嘅味道,我同朋友都讚不絕口,我哋共識一定會

🍝山賊燒雞翅沙茶乾拌麵

🍜台灣牛肉湯麵

🫘路邊攤小香腸

🫘台式滷水豆腐

☕️咖啡x2

整體來說, 完全識到台灣嘅味道,我同朋友都讚不絕口,我哋共識一定會再嚟幫襯,試埋其他美食。
【哈豆】好耐都無去觀塘食野啦❕今次就比我係工廈入面搵到@drbeans2012 呢間台式餐廳🇹🇼佢地有兩間分店都係位於觀塘而我今次去嘅成業分店就平民化少少定價相對上都比較平d💸餐廳仲引入咗唔同台灣電影人物相關嘅璧畫入面有好多彩蛋,可以留意一下同瘋狂打卡📸.🌟套餐🌟🍴鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵 (套餐) - 💰66鹹酥雞炸得外脆內軟,肉質嫩口,一口一粒,非常香口🐔套餐跟2條台灣香腸,嫩嫩嘅粉紅色,口感紮實,juicy多汁💗麻辣乾拌麵椒麻香味好出,食開小辣嘅我都接受到,唔會話特別辣🌶️雖然係拌麵但都唔會話好乾身,麵身口感有嚼勁,台灣風味十足❤️ 🍴台灣滷水拼盤 - 💰58 (套餐減$10)拼盤入面有豆腐、滷蛋、牛肉、萬巒豬腳、雞翅等,全部都係打孖上😍滷汁偏甜,全部都好入味👍尤其係牛𖟌同萬巒豬腳,唔會切到好薄,仲好煙煙韌韌,肉質非常彈牙,簡直蛋白質滿滿🐽🥚 🧋珍珠鮮奶茶 + 💰12 (跟餐)點咗少糖少冰,茶味有d似仙草奶茶,可能叫咗少糖同有冰,味道就淡咗d,但珍珠一樣咁煙韌,唔會patpat⚫️ 🍰仙草芋圓配雪糕 + 💰38 (跟餐)一碗入面有齊Q彈芋圓、香滑仙草、香芋雪糕💜芋圓有差唔多成15粒,全
【哈豆】
好耐都無去觀塘食野啦❕
今次就比我係工廈入面搵到
@drbeans2012 呢間台式餐廳🇹🇼
佢地有兩間分店都係位於觀塘
而我今次去嘅成業分店就平民化少少
定價相對上都比較平d💸
餐廳仲引入咗唔同台灣電影人物相關嘅璧畫
入面有好多彩蛋,可以留意一下同瘋狂打卡📸
🌟套餐🌟
🍴鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵 (套餐) - 💰66

🍴台灣滷水拼盤 - 💰58 (套餐減$10)

🧋珍珠鮮奶茶 + 💰12 (跟餐)

🍰仙草芋圓配雪糕 + 💰38 (跟餐)
一碗入面有齊Q彈芋圓、香滑仙草、香芋雪糕💜芋圓有差唔多成15粒,全部都大大粒,好有咬口😋mix埋雪糕同仙草一齊食,又香又滑,口感非常豐富~

🌟單點🌟
🍴甘梅番薯條 - 💰38
粗身兼炸到金黃色嘅蕃薯條,配埋超多嘅甘梅粉,呢個配搭真係第一次!酸酸甜甜咁,唔會好有油膩感,越食越停唔到口😂

🧋葉月鮮奶茶 - 💰20
呢杯叫咗熱飲少糖,感覺飲熱嘅奶茶味更香濃,茶味更出🔥
整體環境坐得好舒服,menu上又多選擇🤩
就算唔係放飯時間食正餐,間唔中約埋朋友
經過上去嘆杯咖啡☕️食下輕食或甜品🍧

#香港美食 #852美食 #觀塘美食
#香港美食指南 #美食分享 #台灣菜
#吃貨人生 #美食地圖 #美食日記
#哈豆 #台式飲品 #樓上cafe
#hkfood #hkfoodshare #ufoodphoto
#eatgoodwest #foodforlife #foodlover
#hkfoodie #foodiehk #foodstgram
#hkblogger #foodieblogger
#hkfoodblogger #foodblogger
#hkig #hkgirl #hkdaily
鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵 (套餐)
台灣滷水拼盤
甘梅番薯條
仙草芋圓配雪糕
珍珠鮮奶茶 + 葉月鮮奶茶
鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵 (套餐)
台灣滷水拼盤
甘梅番薯條
仙草芋圓配雪糕
珍珠鮮奶茶 + 葉月鮮奶茶
2023-06-01 604 浏览
[ 哈豆 ]今日好想食台灣野,朋友介紹咗間位於成業街嘅台灣菜餐廳,價錢親民,仲有好吸引嘅芋圓仙草食😍。✿ 1404雞翅丸子麻辣拌麵 $64雞翼炸得脆卜卜,熱辣辣上枱,丸子有花枝丸&貢丸,爽口彈牙。再配上麻辣醬🌶️,麵條彈牙得來都幾掛汁,非常惹味。✿ 1409 五寶什錦醬乾拌麵 $68五寶用料豐富,有齊台灣腸、豆腐、雞翼等,唔同嘅地方喺用咗麻醬,雖然唔辣,但都非常香口。✿ 1617逢甲鹹酥雞🐔 $48雞塊香脆可口,份量都唔少,食落啖啖肉,好有夜市嘅味道🥰🥰✿ 2601 葉月鮮奶茶 +$8✿ 2602 鮮奶綠茶 +$82杯都叫咗半甜少冰,茶味略嫌有少少唔夠濃🤏🏻🤏🏻但勝在價錢抵飲。✿ 仙草芋圓雪糕 +$38食埋個甜品做結尾,雪糕喺好香濃嘅芋頭味,配埋芋圓食都幾夾。芋圓大大粒,好煙韌,同樣食得出好香地瓜&芋頭味,仙草非常滑溜。總結🫦好台式地道嘅美食,飛唔到去台灣都可以近近地嚟食吓,止止癮😛😛。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿哈豆地址: 觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室電話: 39042477✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 哈豆 ]

✿ 1404雞翅丸子麻辣拌麵 $64

✿ 1409 五寶什錦醬乾拌麵 $68

✿ 1617逢甲鹹酥雞🐔 $48
雞塊香脆可口,份量都唔少,食落啖啖肉,好有夜市嘅味道🥰🥰

✿ 2601 葉月鮮奶茶 +$8

電話: 39042477
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 逢甲鹹酥雞
  • 五寶什錦醬乾拌麵
路邊攤小香腸肉燥飯賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧客飯除了作為主菜的小香腸和肉燥外,還附有不少伴菜,包括滷蛋、菜脯、小青瓜和生菜等,非常豐富吸引。小香腸貫徹台灣香腸特色,口感外皮薄脆內裡紮實,嚼勁十足,煙韌多汁,鹹香中帶一抺甜蜜,蒜香味突出,必食推薦。肉燥與飯的比例剛好,肉燥完美保留豬肉的鮮香及質感,入口軟嫩又具膠質,濃郁鮮甜,滷香四溢,下飯良伴。炸物拼盤賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧拼盤內容款式甚多,包括小香腸、鹹酥雞、丸子(花枝丸和貢丸)、蝦卷和甘梅蕃薯條,非常抵食。鹹酥雞炸得金黃酥脆,內裡肉質軟熟不會過乾,鹹度剛剛好,炸雞香氣四溢。丸子們口感極為彈牙可口,花枝丸花枝鮮味突出,貢丸豬肉鹹鮮味濃,兩者均十分高質。蝦卷外皮炸得薄脆不油,內裡蝦肉滑彈富嚼口,蝦鮮味美,值得一試。蕃薯條厚切大條,表面潵滿甘甜酸香的甘梅粉,入口外脆內綿,令人吃不停口。拿鐵賣相:🐧🐧🐧🐧🐧❤️味道:🐧🐧🐧🐧🐧咖啡心型拉花上,以朱古力粉潵上餐廳招牌公仔圖案,製作精美可愛。鮮奶咖啡質感綿厚,絲滑濃郁的奶香與焦香的咖啡風味互相加乘,更增添滿足感,喜歡牛奶香的咖啡迷不能錯過。胚芽豆漿🧋另加珍珠🧋賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

胚芽豆漿加珍珠

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧❤️

胚芽豆漿
🧋另加珍珠🧋

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

豆漿豆香豆味極重極濃,順滑中帶有胚芽的獨有的粗糙口感,加上粒粒煙韌彈牙的珍珠,咬口一流,整體甜度令人滿意。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

窩夫帶有淡淡的牛油香味,甜美富實感,中間夾著線潤滑溜的芋泥,芋香與蛋香互相映襯,非常理想,絕對值得一試。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳內掛有不少富台灣特色的海報和壁畫,風味十足打卡一流。

同時亦設有不少特色主題公仔裝飾,非常奪目吸引。

🐧❣️餐廳設有免費wifi供客人使用,十分貼心❤️

🐧❤️結語:台式食品穩定高質,咖啡甜點輕食更為驚喜出色,大力推薦❤️
2023-05-28
下午茶
胚芽豆漿加珍珠
拿鐵
🍽️哈豆 (觀塘)📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室✨佢實在係我其中一間最愛既台式餐廳!忍唔住今日要再去食啦!1. 台灣牛肉湯麵🍜睇開我post既人都會知道我係牛魔皇,呢一碗牛肉麵實在緊緊地扣住我既必!入口即化既牛肉,自家熬製既牛肉湯底,加埋好台灣既牛肉湯麵,真係天下無敵!2. 珍珠豆漿🧋豆漿唔會太甜,加埋口感彈牙,份量又多既珍珠,真係飲完仲想叫多杯。3. 牛肉鮮蕃茄湯麵🍜牛肉配蕃茄湯底真係點都咁好味! 蕃茄湯底嘅蕃茄味好出,而且飲完一啲都唔口渴。牛肉依然係咁入口即化,一試難忘!佢哋嘅麵有少少似上海麵,呢個配搭真係一絕。4. 桂圓紅棗茶☕️食完嘢飲番杯桂圓紅棗茶,就最好不過。桂圓紅棗味道都唔算太甜,飲完個人好舒服。5. 手作芋泥窩夫🧇食台灣嘢又點少得食有芋泥嘅甜品呢?呢一款自家製既芋泥窩夫,好香芋頭味,食落去唔會太甜,味道啱啱好。個人認為,好值得一試!✨P.S.觀塘嘅工廠大廈真係隱藏住好多好食嘅餐廳,哈豆實在係其中一間實力派既美食餐廳。裏面唔單止裝修風格好有台灣風味,而且好多有關台灣電影嘅Poster,真係好似去咗轉台灣咁💖一定會再黎食!
🍽️哈豆 (觀塘)
📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室

✨佢實在係我其中一間最愛既台式餐廳!忍唔住今日要再去食啦!

1. 台灣牛肉湯麵🍜

5. 手作芋泥窩夫🧇

珍珠豆漿
桂圓紅棗茶
手作芋泥窩夫
餐廳好有特色, 牆上掛上同台灣電影人物相關嘅璧畫, 愈睇愈想去台灣🇹🇼!哈豆兩間分店都喺觀塘, 而成業分店就行平民化少少嘅路線, 定價都相對較平🩵 🍜牛肉鮮蕃茄湯麵配料有牛腱肉、蕃茄🍅、青菜🥬、半隻滷蛋🥚, 上面鋪咗炸蒜、菜脯同蔥粒, 令個湯底更加香~ 牛腱肉軟腍又入味, 湯底有鮮甜蕃茄味, 唔會係茄膏嗰種味道, 麵條索晒啲湯汁, 味道唔錯呢!套餐可以補差價選配飲品, 我揀咗胚芽豆漿🥛, 豆漿唔會太甜, 有淡淡胚芽香氣, 口感順滑🍚台灣五寶拼盤肉燥飯有香腸、雞翅、豆腐、貢丸、花枝丸, 米飯粒粒分明, 配料好豐富!🤍台式滷水豆腐豆腐豆味香濃, 好入味

🍜牛肉鮮蕃茄湯麵

🍚台灣五寶拼盤肉燥飯

🤍台式滷水豆腐
豆腐豆味香濃, 好入味
2023-05-31
2023-05-31 24 浏览
收工跟左同事搵食,去左係成業街工業大廈2樓#哈豆 。餐廳有幅好大嘅台灣電影人物璧畫☺️,打卡都唔錯👍。我點了豐盛台灣牛肉湯麵 ,食材有牛肉,牛丸、貢丸&花枝丸各一粒,牛肉帶根的煮得鬆軟,番茄味甜又夠味,麵份量多有咬口☺️。同事點左萬巒豬腳麻辣乾拌麵,加麻辣醬同香腸,內有蔥、炸蒜、雞蛋、肉碎、蘿蔔同生菜,佢分左d比我食,麻辣醬味道剛好,好味嘅拌麵🍜麻醬時菜,夠晒健康,加了麻醬令口感更滑口。同事飲杯咖啡嘆下,我則點了檸檬梅子QQ加仙草,清新又大杯😚。同事話原來在駿業里富利工業大廈另有分店,都是在觀塘區的,但我哋食個間價錢就比較親民一些。

麻醬時菜,夠晒健康,加了麻醬令口感更滑口。

同事話原來在駿業里富利工業大廈
另有分店,都是在觀塘區的,
但我哋食個間價錢就比較親民一些。
2023-05-31
用餐时段
想當年💭 10年前已光顧了🫶🏻很久沒有來🥹🥹🥹還是非常美味的台式料理特別有印象是肉燥飯、沙茶醬、珍珠奶茶😋今晚帶了老公來吃他嘗試了路邊攤香腸肉燥飯豐盛美味加配了蜂蜜紅茶滋潤又解渴我反而試了以前沒有吃的麻辣麵以鹽酥雞拌來吃辣味不多也不少其實也很想念這裡的沙茶味🤤雞翼控的我點了蜜糖椒鹽雞翼4隻份量剛剛好很有心思的調味今晚試了前所未有的咖啡和甜品很特別呢~阿華田咖啡☕️未喝已經香味撲鼻!隔離枱的台式飲品也同樣是!非常香🤩🤩甜品點了仙草芋圓雪糕💜我覺得比鮮芋仙更好吃,真心!滿足的一餐😋😋現在店裡很大 擴張了佈置也很有台灣特式聽說遲些會有台灣電影人物的壁畫😍包括 #那些年 #想見你 #不能說的秘密台灣電影迷要去打卡呢📸我去開成業街的哈豆原來駿業里也有一間我去成業街嗰間平民價,比較平🫰🏻
想當年💭 10年前已光顧了🫶🏻
很久沒有來🥹🥹🥹
還是非常美味的台式料理
特別有印象是肉燥飯、沙茶醬、珍珠奶茶😋

今晚帶了老公來吃

很有心思的調味

今晚試了前所未有的咖啡和甜品
很特別呢~
阿華田咖啡☕️

未喝已經香味撲鼻!
隔離枱的台式飲品也同樣是!
非常香🤩🤩
甜品點了仙草芋圓雪糕💜

我覺得比鮮芋仙更好吃,真心!
滿足的一餐😋😋

現在店裡很大 擴張了

佈置也很有台灣特式
聽說遲些會有台灣電影人物的壁畫😍
包括 #那些年 #想見你 #不能說的秘密
台灣電影迷要去打卡呢📸

我去開成業街的哈豆
原來駿業里也有一間
我去成業街嗰間平民價,比較平🫰🏻

2023-05-24
  • 阿華田咖啡
  • 蜜糖椒鹽雞翼
  • 仙草芋圓雪糕
2023-05-30 33 浏览
好朋友👭未必天天見但一見必定是聊上半天這天👩🏻和老友相約在觀塘的工廈區找到一片樂土一聊便是三小時🥰台式食肆永遠都對胃口飲品、麵食、炸物、甜品⋯⋯總不會失望!😍先來一個麵餐🍲牛肉鮮蕃茄湯麵,轉新竹米粉蕃茄🍅、蔬菜🥬、配料豐富牛肉🐮軟滑又入味湯底是鮮蕃茄湯沒有甚麼罐裝茄膏那種血濃的橙紅色更沒有茄膏那種失真的濃味夏天吃,夠清新、夠開胃👍🏻套餐可以補差價選配自選飲品老友要百香果綠茶QQ一杯有齊椰果和珍珠😍我要了黑糖香芋珍珠鮮奶芋泥幼滑,黑糖香濃😋唯一不好的是⋯⋯超胖!🙊二人再分享一客炸物拼盤蕃薯條🍠配梅粉,讓人吃不停鹽酥雞🐔炸得乾爽鬆脆,肉質嫩滑整體都在水準之上💖甜品是仙草、芋圓配香芋雪糕說實在的,這是👩🏻吃過最香、最美味的香芋雪糕🥇飲品、食物、甜品都相對便宜比街邊的外賣店沒貴多少🤑在炎炎夏日☀️以這種價錢悠閒地享受「堂食」🆒絕對值得一試再試😍😍😍

好朋友👭未必天天見
但一見必定是聊上半天

這天👩🏻和老友相約
在觀塘的工廈區找到一片樂土
一聊便是三小時🥰

台式食肆永遠都對胃口
飲品、麵食、炸物、甜品⋯⋯
總不會失望!😍

先來一個麵餐🍲
牛肉鮮蕃茄湯麵,轉新竹米粉
蕃茄🍅、蔬菜🥬、配料豐富
牛肉🐮軟滑又入味
湯底是鮮蕃茄湯
沒有甚麼罐裝茄膏那種血濃的橙紅色
更沒有茄膏那種失真的濃味
夏天吃,夠清新、夠開胃👍🏻

套餐可以補差價選配自選飲品
老友要百香果綠茶QQ
一杯有齊椰果和珍珠😍
我要了黑糖香芋珍珠鮮奶
芋泥幼滑,黑糖香濃😋
唯一不好的是⋯⋯超胖!🙊

二人再分享一客炸物拼盤
蕃薯條🍠配梅粉,讓人吃不停
鹽酥雞🐔炸得乾爽鬆脆,肉質嫩滑
整體都在水準之上💖

甜品是仙草、芋圓配香芋雪糕
說實在的,這是👩🏻吃過最香、最美味的香芋雪糕🥇

飲品、食物、甜品都相對便宜
比街邊的外賣店沒貴多少🤑
在炎炎夏日☀️以這種價錢
悠閒地享受「堂食」🆒
絕對值得一試再試😍😍😍

2023-05-28 24 浏览
路邊攤香腸肉燥飯🍚(set)$62台灣香腸一向也非常著名🥰但這款路邊攤香腸比一般街邊的香腸更為香脆可囗,鹹鮮味足,極之惹味😋醇厚的肉燥加在飯上令整體味道更香更濃😍胚芽豆漿🧋跟餐+$6 額外加珍珠+$4胚芽味非常突出❤️甜度剛剛好👌再加上珍珠,令飲品增添咬口😁非常推薦一試手作芋泥窩夫🧇$38手作芋泥與非手作的不同,手作芋泥比一般的芋泥更濃香,口感更軟熟😚窩夫也焗得恰到好處,蛋香十足🍳作為飯後甜品簡直一流😍
路邊攤香腸肉燥飯🍚
(set)$62

胚芽豆漿🧋
跟餐+$6
額外加珍珠+$4

手作芋泥窩夫🧇
2023-05-28 21 浏览
哈豆(觀塘)早已聽聞這間台灣菜好出色🤩今日便同朋友前往吃午飯看看是否真的值得推介食物種類有很多選擇困難症的我花了點時間才能下決定鹽酥雞麻辣湯麵🍜($68)鹽酥雞超出色熱辣辣好酥脆而內裏肉汁好豐富加上勁入味非常推介👍🏻而麵身是比較扁和軟滑的那種牛肉鮮蕃茄🍅湯麵($66)有大量牛腱而且好厚身又夠淋配上少少菜脯好惹味炸物拼盤(套餐+$48)小食有好多選擇心大心細的我決定點一個炸物拼盤有五種不同炸物(鹽酥雞🐔、香腸、丸子、蝦卷和蕃薯條)全部都新鮮炸起好香脆特別推介蝦卷🦐外皮鬆化酥脆亦夠鮮味層次感滿滿蕃薯🍠條好大條配上梅子粉好開胃阿華田咖啡(套餐+$22)朱古力咖啡☕️就飲得多阿華田咖啡真係第一次味道出奇地融合有香濃的阿華田味而奶霜🥛亦打到好細滑葉月鮮奶茶 (套餐+$8)有淡淡紅茶味🌱同奶香味道不錯除咗主食之外甜品亦相當出色仙草芋圓雪糕(套餐 +$38)芋圓煙煙韌韌好有咬口仙草滑溜唔會死實再配上非常濃郁的香芋雪糕味道無得輸👍🏻總結整體食物質素很高尤其炸物非常出色咖啡甜品都好有驚喜值得再光顧☺️
哈豆(觀塘)

早已聽聞這間台灣菜好出色🤩
今日便同朋友前往吃午飯
看看是否真的值得推介
食物種類有很多
選擇困難症的我花了點時間才能下決定

鹽酥雞麻辣湯麵🍜($68)
鹽酥雞超出色
熱辣辣好酥脆
而內裏肉汁好豐富
加上勁入味
非常推介👍🏻
而麵身是比較扁和軟滑的那種

牛肉鮮蕃茄🍅湯麵($66)
有大量牛腱
而且好厚身又夠淋
配上少少菜脯好惹味

炸物拼盤(套餐+$48)
小食有好多選擇
心大心細的我決定點一個炸物拼盤
有五種不同炸物(鹽酥雞🐔、香腸、丸子、蝦卷和蕃薯條)
全部都新鮮炸起好香脆
特別推介蝦卷🦐
外皮鬆化酥脆亦夠鮮味層次感滿滿
蕃薯🍠條好大條配上梅子粉好開胃

阿華田咖啡(套餐+$22)
朱古力咖啡☕️就飲得多
阿華田咖啡真係第一次
味道出奇地融合
有香濃的阿華田味
而奶霜🥛亦打到好細滑

葉月鮮奶茶 (套餐+$8)
有淡淡紅茶味🌱同奶香
味道不錯

除咗主食之外
甜品亦相當出色
仙草芋圓雪糕(套餐 +$38)
芋圓煙煙韌韌好有咬口
仙草滑溜唔會死實