2023-07-29 15 浏览
用台灣電影人物畫成嘅十二門徒璧畫,你又認得幾多位先😚呢間觀塘嘅樓上鋪主打平靚正台灣野。最近見到有人話佢地有幅新璧畫,係藝術家想像台灣電影人物做翻十二門徒嘅動作畫出嚟,唔知道大家有無那些年嘅回憶湧翻哂出嚟呢🩷丸子鮮蕃茄湯麵🍅我想話,呢個蕃茄湯真係好啱我口味🤩好多人蕃茄會怕酸落糖,但呢個蕃茄湯底反而係鹹鹹地有啲蒜香,令到蕃茄嘅umami出哂嚟😚肉丸有肉香,麵都索湯,好食。鮮草芋圓雪糕鮮草凍好有動L嘅texture😚芋圓同雪糕都好香,物有所值🤤珍珠鮮奶茶紅茶味濃,夠消暑🤤套餐配各樣野都平少少,$100/位已經食到好飽🩷如果下午茶食下小食靜靜地等下人,都好似係個唔錯嘅選擇🤤
用台灣電影人物畫成嘅十二門徒璧畫,你又認得幾多位先😚

丸子鮮蕃茄湯麵🍅

鮮草芋圓雪糕

珍珠鮮奶茶
紅茶味濃,夠消暑🤤

2023-07-27 21 浏览
觀塘有兩間哈豆,之前食過另一間分店,今次就試埋呢間成業分店!呢間就走平民路線,價錢都相對平啲。一入店舖就見到一幅長長既璧畫,老闆問我睇唔睇得出係咩意思,當我仔細睇嘅時候發現好多回憶湧現!係集合咗好多台灣電影人物相關嘅圖案,食嘢果陣都可以留意下😇打下卡!是日menu:椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵-排骨好香口而且勁鬆軟,好驚喜!台灣牛肉湯麵套餐-好喜歡佢嘅湯低,唔會好重味精,最怕食完好口渴既湯麵,呢碗唔會,麵條仲好彈牙❤️台式滷水豆腐-好有咬口,而且滷水好入味!胚芽豆漿-大大杯好有豆味嘅豆漿綠茶多多-酸酸甜甜好開胃最後仲試埋佢哋最新推出嘅手作芋泥窩夫,好充實嘅芋泥餡料,就算唔係食正餐,下午茶時間經過觀塘都可以黎食個甜品休息下都唔錯啊!

是日menu:
椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵-排骨好香口而且勁鬆軟,好驚喜!
台式滷水豆腐-好有咬口,而且滷水好入味!
胚芽豆漿-大大杯好有豆味嘅豆漿
綠茶多多-酸酸甜甜好開胃

2023-06-03
2023-07-24 59 浏览
朋友知道我一家都鐘意去台灣,又好鐘意食台灣菜,就介紹我地去呢間哈豆。雖然工廈區,環境冇地舖餐廳裝修咁靚,但坐得都舒服,而且唔使加一,價錢更親民👍🏻我地三人點左3個餐,再加2個小食,都只係$200 鬆啲,而且每碗麵都有蔬菜同半隻滷蛋,確實抵食👍🏻台灣牛肉湯麵,牛𦟌好入味又夠淋,大人小朋友都啱食,湯香味撲鼻,入口清甜。家傳肉燥乾拌麵,麵質軟硬適中,好有口感,加上肉燥,係台灣嘅感覺呀😍秘製牛肉沙茶乾拌麵 牛肉同牛肉麵一樣係牛𦟌,而且唔係薄薄嘅一片,而係差不多有8mm厚,加上沙茶醬,味道更豐富。仙草豆漿,仙草都幾多,少糖豆漿微甜,健康啲又解渴啲。黑糖鮮奶茶,以豆漿代替奶精,健康啲,但味道一樣咁好味。黑糖薑母茶,夠薑味而不會太甜👍🏻五香滷蛋,同麵配嘅一樣,但加上滷汁,更入味。丸子胡椒豚骨湯,呢個真係超正,一湯三款不同肉丸,每粒都爽口彈牙,仲有好多蔬菜🥬本來仲想食仙草芋圓雪糕,但已經好飽,麵的分量足,飲品又大大杯,性價比高,下次會再梨食😋

雖然工廈區,環境冇地舖餐廳裝修咁靚,
但坐得都舒服,而且唔使加一,價錢更親民👍🏻

家傳肉燥乾拌麵

仙草豆漿

仙草豆漿,仙草都幾多,少糖豆漿微甜,健康啲又解渴啲。

黑糖鮮奶茶

黑糖鮮奶茶,以豆漿代替奶精,健康啲,但味道一樣咁好味。

黑糖薑母茶

黑糖薑母茶,夠薑味而不會太甜👍🏻

五香滷蛋

五香滷蛋,同麵配嘅一樣,但加上滷汁,更入味。

丸子胡椒豚骨湯

2023-07-21
家傳肉燥乾拌麵
仙草豆漿
黑糖鮮奶茶
黑糖薑母茶
五香滷蛋
丸子胡椒豚骨湯
✨喺鱷魚恤買完嘢,就喺附近搵嘢食。呢度附近有幾間台灣嘢食,今次就試吓未食過嘅哈豆。✨一出𨋢,就見到哈豆兩隻字啦,好易搵。🤣一打開門就好有驚喜,好有文青小店feel。🍽逢甲鹹酥雞肉燥飯出面嘅鹽酥雞多數都係雞扒,而呢間係雞肉粒。相比起雞扒,咁樣反而冇咁肥咁多油,啱晒keep緊fit嘅我哋🤣🙊。雞肉粒好酥脆,而且好夠味。雞肉粒好少油,食落去冇咩熱氣嘅感覺。😋😋😋🍽台灣五寶拼盤肉燥飯五寶即係香腸、雞翅、豆腐、貢丸、花枝丸。一碗飯五個餸,超級抵食。啲肉丸大大粒,好足料唔會有食緊粉嘅感覺。🍽 阿華田拿鐵小編啱啱收工,而且食完飯去睇戲,所以叫咗咖啡試吓。呢間餐廳啲咖啡好有啡味,飲得出唔係cheap嘅咖啡豆。加上阿華田嘅甜味蓋過咗咖啡嘅苦味,好易入口。☕️🍽 蜂蜜檸檬山粉圓呢杯嘢酸酸甜甜,好啱食完重口味食物之後飲。一飲落去好Fresh,而且係用蜂蜜整,所以唔係糖水嗰隻死甜。✨我記得幾年前都食過呢間餐廳,但係環境唔同哂,問返餐廳,原來餐廳有兩間分店,另一間喺駿業里。而呢間原來最近引入咗台灣電影岀名嘅人物,用璧畫呈現。✨因為呢間餐廳嘅裝修真係好靚,所以食完嘅都打咗陣卡先走。差少少遲咗睇戲🙊。決定下次再嚟🤣

🍽逢甲鹹酥雞肉燥飯

🍽台灣五寶拼盤肉燥飯

🍽 阿華田拿鐵

🍽 蜂蜜檸檬山粉圓

✨因為呢間餐廳嘅裝修真係好靚,所以食完嘅都打咗陣卡先走。差少少遲咗睇戲🙊。決定下次再嚟🤣 因為呢度都幾好坐,簡簡單單飲杯咖啡,輕食下🥰

———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#chillyummi_觀塘 #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies #觀塘cafe #觀塘好去處 #是靚午 #打卡餐廳 #台灣美食
觀塘的餐廳琳琅滿目,跟朋友周末逛街逛累了,很容易就可以找到一個小歇一會的地方😌 這次我就跟大家介紹一家吃台灣菜的餐廳,裝潢風格地道,充滿古早味,食物性價比高,質素也不錯👍🏻 推薦在餐廳内的台劇特色墻打卡,你能説出每一齣戲的名字嗎?我認出了之前爆紅的電影月老和那些年~🍤 炸物拼盤($58)🍟炸物拼盤有香腸、鹽酥雞、牛丸、墨魚丸、蝦卷和番薯條,全部都是新鮮炸好的~ 每一種食物都分成一小口,非常適合兩個人一同分享。我最喜歡的是番薯條,店家灑上了不少梅子粉,酸酸甜甜的很好吃!🧋黑糖芋芋鮮奶($39)🧋這款飲料是店家期間限定的產品,鮮奶為主調,加上充滿嚼勁的黑糖黑珍珠和白珍珠,還有靈魂配料 -- 細滑軟綿的鮮芋泥!我點餐的時候店員說要等一會,因爲剛剛用完芋泥了,要再現打一批。飲料一上桌的時候我還感受到芋泥的溫熱,芋泥控表示非常興奮!建議先用湯匙挖一點純芋泥試試,然後再攪勻來喝😋☕️ 阿華田拿鐵($39)☕️喜歡喝mocha的朋友可以試試點這個,它將朱古力粉換成了香港經典的阿華田,帶麥香的朱古力粉,加上咖啡和牛奶,味道更有層次~ 不喜歡喝奶的朋友還可以轉成豆奶👍🏻🍨 仙草芋圓配雪糕($48)🍨吃台灣菜

🍤 炸物拼盤($58)🍟

🧋黑糖芋芋鮮奶($39)🧋

☕️ 阿華田拿鐵($39)☕️

🍨 仙草芋圓配雪糕($48)🍨
吃台灣菜怎麼可以少了仙草和芋圓!用來作結的甜品是仙草、三色圓(芋圓、地瓜圓、紫薯圓)和芋頭雪糕的配搭🤤 仙草滑嫩帶點天然藥草的甘甜香,配以超煙韌的三色圓(芋圓裡更有芋頭粒粒!),和偏甜的芋頭雪糕,是完美的平衡~ 這甜品份量超大建議兩個人share😆
2023-07-16
2023-07-20 19 浏览
平日返工Lunch time好鐘意食呢間,呢間分店價錢仲平啲,餐廳用台灣電影人物做壁畫主題,幾有特色!最鐘意食肉燥乾拌麵,啲汁好掛麵好食!炸物都好吸引,次次都食鹹酥雞🤤🐥鹹酥雞肉燥乾拌麵 $62 套餐呢個係每次必食!鹹酥雞外皮唔會好口啲雞肉都好Juicy🐷家傳肉燥飯 $50 套餐肉燥分量多,足夠撈晒成個飯🍗炸物拼盤 $58拼盤有香腸,鹹酥雞,丸子,蝦卷,蕃薯條,超級豐富,最好食係番薯條好甜呀🍹綠茶多多 跟餐加$8清香綠茶加酸酸甜甜既益力多,夏天飲好解渴!🧋珍珠鮮奶茶 跟餐加$12茶味香濃,熱都好飲!

🐥鹹酥雞肉燥乾拌麵 $62 套餐
呢個係每次必食!鹹酥雞外皮唔會好口啲雞肉都好Juicy

🐷家傳肉燥飯 $50 套餐
肉燥分量多,足夠撈晒成個飯

🍗炸物拼盤 $58

🍹綠茶多多 跟餐加$8
清香綠茶加酸酸甜甜既益力多,夏天飲好解渴!

🧋珍珠鮮奶茶 跟餐加$12
茶味香濃,熱都好飲!
相信觀塘區既朋友仔對「哈豆Doctor Beans」啲間工廈台式餐廳並非唔陌生~一直都bookmarked咗,但未去過😂,原來宜家已經有兩間分店😯,都係喺觀塘工廈。而今次我同朋友去咗成業分店~雖然食物款式同飲品種類比富利總店少,但覺得成業分店就行平民化少少嘅路線🤭,不設加一,定價都比較平‼️好搞笑既係啲到有一個套餐(包主食、小吃、飲料、仙草芋圓配雪糕),視乎你揀咩主食同飲料,再加埋所揀既小吃減$10🤩,套餐價錢💰非常彈性!餐廳分為兩邊,一入門口,周圍仲有唔同電影既海報,牆上大大幅璧畫映入眼簾,由插畫家塵阿力將不同既台灣劇集同電影人物一筆一劃勾勒出尼🖌️,令相關既角色現象具體化!,我同朋友一邊望住璧畫一邊食嘢,腦海就會浮然返自己相關情節🤣。而另一邊就擺放咗唔少Marvel Avengers既figures,相信店主係die-hard fan呢🤣~餐廳係半自助形式,「先付後享」,寫好咗「落單紙」之後去收銀落單,就可以坐定定等食了😆~而且嘢飲冰同甜度都可以自由要求,非常彈性👍🏻!🍜台灣牛肉湯麵:$62(單點)$66(套餐)香濃既牛肉湯底,再加上牛肉好淋好厚🤩(可以睇下我影朋友影牛肉既相🤣)!!!

🍜台灣牛肉湯麵:$62(單點)$66(套餐)
香濃既牛肉湯底,再加上牛肉好淋好厚🤩(可以睇下我影朋友影牛肉既相🤣)!!!麵內亦有半隻滷蛋,生菜,蔥花作點綴,很好吃!

🍜小香腸沙茶湯麵:$64(單點)$68(套餐)
沙茶湯底鹹鮮帶甜,唔太辣,仲有啲乾魚粒,面頭仲有啲炸蒜脆卜卜🤩!亦有芽菜,同牛肉麵一樣,都有半隻滷蛋,生菜,蔥花。我自己好鐘意麵既質感,軟硬適中😍!!!另外好貼心地小香腸分開上,咁啲炸蒜唔會被啲湯浸淋曬,好好吃😋!

🥢炸物拼盤(香腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷、蕃薯條):$58
一送到嚟賣相已經覺得好吸引🤤🤤,全部都係邪惡嘢食😈,香脆可口,面頭有好多唔同既調味粉,非常有去台灣夜市既風味👍🏻,油而不膩!鹹酥雞炸粉唔厚,非常惹味!仲有最特別係蕃薯條‼️‼️‼️佢上面既梅子粉😲,酸酸甜甜😛,一食落口鹹甜適中!整體覺得啲個小食拼盤幾高性價比,正👍🏻!

🥤豆漿紅茶:$14(單點)$0(跟餐免費)
未試過豆漿配紅茶,感覺幾特別,兩者幾match!朋友揀咗無糖,簡直係健康之選🤣👍🏻~

🧋百香果綠茶QQ(珍珠+椰果):$24(單點)+$12(跟餐)
可能因為有百香果關係,揀咗全糖都覺得甜度適中。加上又有珍珠同椰果,幾有咬口,味道不錯😋!

🧇手作芋泥窩夫:$38
本身我唔係芋頭愛好者,但試咗啲個芋泥窩夫就愛上了🫶🏻😋!窩夫很脆微熱,面頭上仲要有少量一粒粒砂糖🤤,內夾住滿滿既芋泥👍🏻。朋友說芋泥比坊間製作得很有誠意,而且不太甜! Perfect😋‼️

總結:一間性價比高既台灣餐廳!就算過咗放飯/食正餐時間,都值得嚟食下啲小食,感受下夜市風味,同埋必試甜品手作芋泥窩夫喔~
2023-07-15
用餐时段
  • 台灣牛肉湯麵
  • 炸物拼盤
  • 手作芋泥窩夫
  • 小香腸沙茶湯麵
好掛住台灣美食呀😍觀塘區「哈豆」主打台式嘢🇹🇼有兩間舖㗎一間喺駿業里 以前返工成日去食lunch另一間喺成業街 今次就試試先🍴入到餐廳🚪被一幅台灣電影、影視人物嘅畫吸引住🤩畫得好似 令人回想起一幕幕劇情餐廳角落仲擺放唔同電影人物嘅figure仲有天團「五月天」呀🩵💙🖐🏻今次點咗「豐盛台灣牛肉湯麵🍜」(牛肉、貢丸、花枝丸)飲一啖湯先,濃郁嘅湯底帶點藥膳味,牛肉炆得夠淋,貢丸同花枝丸爽口彈牙,滷蛋配上牛肉湯,味道不錯👍🏻跟餐加咗「每日限定」黑糖芋泥珍珠鮮奶🧋滿滿嘅芋泥加埋Q彈嘅珍珠,甜度適中,好飲😍👍🏻「炸物拼盤」(香腸、鹽酥雞、丸子、蝦卷、地瓜條)台灣香腸配上炸蒜🧄,令口感味道昇華了🤩鹽酥雞炸得香脆可口,配上香料,食落唔會油膩丸子同蝦卷炸到香脆可口,熱度啱啱好地瓜條炸到焦香,配上酸梅粉,忍唔住食完一條又一條😋😝「仙草芋圓配雪糕」芋圓雪糕超濃味😍配上仙草、芋圓,咁熱嘅天氣,食返碗甜品,透心涼呀😍
好掛住台灣美食呀😍
觀塘區「哈豆」主打台式嘢🇹🇼
有兩間舖㗎
一間喺駿業里 以前返工成日去食lunch
另一間喺成業街 今次就試試先🍴

入到餐廳🚪
被一幅台灣電影、影視人物嘅畫吸引住🤩
畫得好似 令人回想起一幕幕劇情
餐廳角落仲擺放唔同電影人物嘅figure
仲有天團「五月天」呀🩵💙🖐🏻

今次點咗
「豐盛台灣牛肉湯麵🍜」(牛肉、貢丸、花枝丸)

跟餐加咗「每日限定」黑糖芋泥珍珠鮮奶🧋
滿滿嘅芋泥加埋Q彈嘅珍珠,甜度適中,好飲😍👍🏻

「炸物拼盤」(香腸、鹽酥雞、丸子、蝦卷、地瓜條)
台灣香腸配上炸蒜🧄,令口感味道昇華了🤩
鹽酥雞炸得香脆可口,配上香料,食落唔會油膩
丸子同蝦卷炸到香脆可口,熱度啱啱好
地瓜條炸到焦香,配上酸梅粉,忍唔住食完一條又一條😋😝

「仙草芋圓配雪糕」
2023-07-15
  • 仙草芋圓配雪糕
2023-07-12 12 浏览
早前去了觀塘工作,跟同事一起在附近晚餐。找了一家新開的台灣菜吃,價格便宜,性價比高。當然先要點炸物拼盤,有台南蝦卷、鹹酥雞、台灣花枝丸和甘薯條等炸物,非常豐富。全部小食新鮮炸起,份外香脆,有在台灣夜市吃的錯覺,我們都很喜這香腸和炸雞呢。蕃薯條味道酸酸甜甜,酥脆可口。而鹹酥雞炸粉夠薄,味道也很台式。我點了一個丸子鮮蕃茄湯面,一碗鮮紅色的湯底清甜開胃,十分足料。而麵條選了幼米粉,吃下去爽口,也很掛汁。湯中有花枝丸及台灣貢丸,不會太粉,有料在裡面。跟餐的葉月紅茶味道甜甜的,不過不失。

蕃薯條味道酸酸甜甜,酥脆可口。
而鹹酥雞炸粉夠薄,味道也很台式。

而麵條選了幼米粉,吃下去爽口,也很掛汁。
湯中有花枝丸及台灣貢丸,不會太粉,有料在裡面。

跟餐的葉月紅茶味道甜甜的,不過不失。
  • 逢甲鹹酥雞
2023-07-10 23 浏览
🔸甘梅番薯條甘梅粉有好多,每條番薯條都點到滿一滿之後仲有剩😆 太爽~.🔸台式滷水豆腐豆腐滷得好入味,咬落超多汁,但又唔會覺得太鹹👍🏻.🔸台灣牛肉湯麵牛肉幾軟淋,麵量好多,食唔曬🫢 男仔一定夠飽🤫.🔸逢甲鹹酥雞肉燥飯跟餐追加$12路邊攤小香腸,送飯食同就咁食都係咁惹味,肉燥舖滿左成個面,仲加左菜脯,層次幾豐富 🐥鹹酥雞肉食落唔會覺得油膩,炸衣夠薄😗.🔸手作芋泥窩夫食得出芋泥無特別調味,原汁原味,而個窩夫甜甜地,脆口得黎又夠鬆化,值得一試😍.🔸豆漿綠茶幾特別,豆味同綠茶味都有,平衡得幾好~.🔸梅子綠茶山粉圓係清熱解渴之選😚
🔸甘梅番薯條
甘梅粉有好多,每條番薯條都點到滿一滿之後仲有剩😆 太爽~
🔸台式滷水豆腐
豆腐滷得好入味,咬落超多汁,但又唔會覺得太鹹👍🏻
🔸台灣牛肉湯麵
牛肉幾軟淋,麵量好多,食唔曬🫢 男仔一定夠飽🤫
🔸逢甲鹹酥雞肉燥飯
🔸手作芋泥窩夫
🔸豆漿綠茶
幾特別,豆味同綠茶味都有,平衡得幾好~
🔸梅子綠茶山粉圓
係清熱解渴之選😚
2023-07-09 23 浏览
哈豆係有兩間分店都係觀塘, 聽得多人講幾好食所以呢日去觀塘食下豐盛牛肉鮮茄湯麵 $78 當我見到有新竹米粉轉直頭雙眼發光, 要加錢轉米粉但個量都好大!! 呢個蕃茄湯幾濃郁鮮甜, 唔係假既蕃茄味!! 而牛筋燜得軟腍而入味, 囗感豐富另外都加左個蝦仁卷, 蝦肉彈牙得黎仲炸到好香脆, 一條有啲唔太夠喉😂😂黑糖薑母茶 +$6 好重薑味好岩我啲寒底人飲😍 黑糖味唔會死甜, 而且都幾大杯👍🏻 下次有機會再試下其他奶茶類😎 都係咁大杯抵飲

豐盛牛肉鮮茄湯麵 $78

黑糖薑母茶 +$6
2023-06-16
用餐时段
  • 牛肉鮮蕃茄湯麵
2023-07-09 21 浏览
有逛開的都知道觀塘區工廈林立,工廈的餐廳小店往往會給人驚喜,今次朋友介紹來到位於成業工業大廈2樓的哈豆,試一試這間的地道台灣風味。首先我想讚賞一下冷氣真的足夠強。夏天在戶外走動真的熱🫠我快溶掉了~ 哈豆的裝修採用了偏工業風設計,比較吸睛的是一進店有壁畫繪畫了當代台灣電影人物,沒想到一間小店的裝修都挺有意思(打卡打卡~ 主食點了高雄魚鬆肉燥飯和台灣牛肉麵,原來魚鬆是類似平時吃粥的肉鬆一樣但是用魚做的,味道咸香,口感鬆化,挺不錯👍🏻而牛肉麵湯底鮮甜偏清淡,一邊吃麵一邊喝湯也不會有過重調味的感覺,麵是幼麵質地Q彈有咬口。另外還叫了炸物拼盤,蕃薯條🍟梅粉下很多,超喜歡酸酸甜甜的味道。 甜品叫了經典的仙草芋圓配雪糕,仙草不甜口感滑溜,雪糕吃下去就普通的維記芋頭口味,不過不失。
2023-07-08 818 浏览
曾經有個年代,大家都在追台劇台灣的偶像劇集,歌曲和電影充斥了香港的大街小巷。走進「哈豆」, 電視播著矇朧的台式濾鏡畫面和淡淡哀愁的歌聲,馬上勾起了我的台灣情懷餐廳最近引入了不少台灣電影人物相關嘅poster, 中間這幅長壁畫,惡搞了12門徒,全變成了台灣的藝人,你又認到那幾個? 這裏的套餐設計很有趣。沒有特定價錢的。自己在餐牌上揀主食,小食,飲品,再減去套餐價。 所以想食咩都得,非常靈活🪴小香腸肉燥拌麵胖胖的台式小香腸是必點的肉燥配以大量的拌料,竟然不會太濃味👍🏻麵條是闊麵,軟硬適中。🪴台式滷水豆腐 好香的滷水,入味而不咸。最愛上面脆蒜片,蔥花和芝麻,夾著一起食,更添滋味🪴甘梅蕃薯條炸的很香脆 也不油膩配上咸咸的甘梅粉,很惹味來個奶茶,就是一個個小小me time下午茶了 🪴仙草芋圓雪糕超級豐富的一個甜品,有香芋味雪糕,有仙草,還有3色芋圓。 芋頭很煙韌,仙草很清爽,雪糕芋頭味很香。還好只叫了一份,一個人真的食不完😅 🪴百香果綠茶QQ ,大愛,甜中有茶香,還有珍珠椰果,好飲又好吃🪴葉月鮮奶茶和想像中不一樣,沒有茶味,甜味也偏淡哈豆有兩間觀塘分店,成業分店就行平民化少少嘅路線,定價都比較
曾經有個年代,大家都在追台劇

這裏的套餐設計很有趣。沒有特定價錢的。

🪴小香腸肉燥拌麵
胖胖的台式小香腸是必點的
肉燥配以大量的拌料,竟然不會太濃味👍🏻
麵條是闊麵,軟硬適中。
小香腸肉燥拌麵
小香腸肉燥拌麵

🪴台式滷水豆腐
台式滷水豆腐

🪴甘梅蕃薯條
炸的很香脆 也不油膩
配上咸咸的甘梅粉,很惹味
來個奶茶,就是一個個小小me time下午茶了

🪴仙草芋圓雪糕
還好只叫了一份,一個人真的食不完😅

🪴葉月鮮奶茶和想像中不一樣,沒有茶味,甜味也偏淡
葉月鮮奶茶  百香果QQ

哈豆有兩間觀塘分店,成業分店就行平民化少少嘅路線,定價都比較平,而且裝修也較新式。座位闊落,坐得舒服👍🏻
最重要是店員們都很友善,也願意幫助。
是一間值得下次再光顧的店
2023-07-08
  • 百香果QQ
  • 仙草芋圓配雪糕
  • 甘梅薯角
2023-07-07 29 浏览
👧🏻😋👅🍽✨觀塘工廈休憩台灣餐廳-哈豆🇭🇰 觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室 🇭🇰-🇹🇼餐廳有兩邊, 好多位, 環境比較casual, 似台灣家庭式既食店, 好岩一家大細黎食飯🇹🇼除左常見既便當, 牛肉麵等等, 原來仲好似cafe咁有咖啡, 當然唔少得台式甜品芋圓, 下次係觀塘行街行到攰都可以上黎抖下!-🐂 🍅 牛肉鮮蕃茄湯麵 套餐$66 包飲品💯個湯唔係港式米線果隻咁濃郁, 但真係用鮮茄好清甜; 個麵幼身掛湯得黎又唔會腍晒💯牛展厚切煮得腍, 仲有滿滿骨膠原, 份量都好多🫶🏻-🍖 🍲台灣五寶拼盤肉燥飯 套餐$66 包飲品✨台灣五寶有香腸, 雞翅, 豆腐, 貢丸, 花枝丸; 最欣賞倘花枝丸炸得好好✨醬汁夠多, 但撈埋飯一齊食都唔會覺得太濕-🐓 逢甲鹹酥雞 跟餐 $38💯呢隻鹹酥雞炸漿較薄, 食落唔會太硬, 鹽粉調味岩岩好-🥤蜂蜜檸檬山粉圓 餐飲轉配 +$12梅子綠茶山粉圓 餐飲轉配 +$8✨山粉圓係山香既種子, 睇落似奇亞籽, 但浸左落野飲冇發得咁大, 同樣可以增加飽肚感✨蜂蜜檸檬好香甜, 味道唔假; 梅子綠茶酸酸地好清新
👧🏻😋👅🍽✨
觀塘工廈休憩台灣餐廳
哈豆
🇭🇰 觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室 🇭🇰

🐂 🍅
牛肉鮮蕃茄湯麵 套餐$66 包飲品
💯牛展厚切煮得腍, 仲有滿滿骨膠原, 份量都好多🫶🏻

🍖 🍲
台灣五寶拼盤肉燥飯 套餐$66 包飲品
✨醬汁夠多, 但撈埋飯一齊食都唔會覺得太濕

🐓
逢甲鹹酥雞 跟餐 $38
💯呢隻鹹酥雞炸漿較薄, 食落唔會太硬, 鹽粉調味岩岩好

🥤
蜂蜜檸檬山粉圓 餐飲轉配 +$12
梅子綠茶山粉圓 餐飲轉配 +$8
✨蜂蜜檸檬好香甜, 味道唔假; 梅子綠茶酸酸地好清新
之前食過哈豆另一分店,好鍾意佢個芋泥吐司。今次去左觀塘另一分店,成業分店平民化一點,定價都會低少少🖍️一入去就俾牆上嘅壁畫吸引,十二門徒畫上面全部都係熟識嘅台灣電影人物,例如想見你、月老、當男人戀愛時,一路食飯都一路可以傾下台灣電影。🐮台灣牛肉湯麵 $66牛肉麵湯底比一般嘅牛肉麵清少少 ,清得黎有少少藥膳味 ,就咁飲個湯都得。牛肉大大件好厚肉 唔會太多筋麵質比較淋,但都好吸湯底味。🐷排骨肉燥乾拌麵 $62炸排骨另上炸得外皮香酥,排骨啖啖肉夠juicy,椒鹽調味香口。肉燥份量好足夠撈麵, 肉燥唔件太咸同太肥,味道剛剛好🍠甘梅蕃薯條 $28蕃薯條炸得金黃香脆,甘梅粉酸酸甜甜,加埋蕃薯條本身嘅甜味,一齊食好夾,好鍾意呢個台式小食!🧇芋泥窩夫 $28估唔到有芋泥控最鍾意嘅芋泥窩夫,芋泥好足料,入面有粒粒芋泥。窩夫比乾軟熟,但食落同芋泥好夾,兩大件都好飽吐。作為下午茶一流!🧋豆漿紅茶 跟餐可以免費跟餐飲,可以加錢轉其他台式飲品🧋珍珠鮮奶茶 +$12👍食咁多樣野人均都唔駛一百蚊 ,真係好抵食

🐮台灣牛肉湯麵 $66
牛肉大大件好厚肉 唔會太多筋
麵質比較淋,但都好吸湯底味。

🐷排骨肉燥乾拌麵 $62
肉燥份量好足夠撈麵, 肉燥唔件太咸同太肥,味道剛剛好
排骨肉燥乾判麵

🍠甘梅蕃薯條 $28

🧇芋泥窩夫 $28
芋泥窩夫

🧋豆漿紅茶
跟餐可以免費跟餐飲,可以加錢轉其他台式飲品

🧋珍珠鮮奶茶 +$12
珍珠鮮奶茶

👍食咁多樣野人均都唔駛一百蚊 ,真係好抵食
排骨肉燥乾判麵
芋泥窩夫