2017-04-25 216 浏览
事隔大幾半年 又黎多次咖啡灣今次終於有食評啦我諗因為網上都有宣傳過呢間店所以六點鐘已經有人排隊啦都多左好多人都係照舊有一個半鐘頭嘅食嘢時間啦先講下食乜先大概點餐15分鐘之後已經上咗意粉個意粉其實比平時嘅份量係細啲架一個人嘅份量左右啦但係加埋小食呢所以就唔叫咁多意粉呢個紫菜炸雞翼比想像中好好食粉唔會太厚紫菜味搭夠都幾特別跟住呢份窩夫呢都比我想像中好食之前我哋係食過愛心窩夫嘅今次食曲奇都覺得差無幾既再嚟多個杯檸檬嘢飲可以自己落糖覺得幾好飲~
事隔大幾半年

紫菜味搭夠都幾特別
跟住呢份窩夫呢都比我想像中好食
之前我哋係食過愛心窩夫嘅
今次食曲奇都覺得差無幾既
再嚟多個杯檸檬嘢飲可以自己落糖覺得幾好飲~
2017-04-23
去完匯豐智樂遊戲萬象館玩,最好就是去附近的餐廳食個晚餐,這間看看門面已吸引,再加上這麼多人等,實ok啦🤗一入去店內便看到這幅特別的裝飾牆,看來很舒服耶!藍色加白色的色調,有希臘感⚓牆上及水吧頂貼了很多相,很warm😀另一邊的進餐區也很闊落👍我點的墨魚汁帶子意大利麵 - 帶子夠軟,份量夠,墨魚汁不是太creamy那種,所以不會膩👍另一個點的大蝦蕃茄意大利麵 - 蝦夠大夠多😍蕃茄汁味道夠濃,yummy😆還有這碟蜜糖雞翼+沙律+炸薯,師傅塗蜜糖豪不手軟,正!! 獨立包裝的茄汁夠衛生👍 最後,還是忍不住要點一個甜品,差不多枱枱都點,又點可以無我份呢?愛心窩夫 😍 -有窩夫又有雪糕(士多啤梨味+oreo味 ),一次過滿足2個願望💃真係好有愛另外,值得ㄧ讚係侍應姐姐佢地非常有禮👍👍
另一邊的進餐區也很闊落👍

另外,值得ㄧ讚係侍應姐姐佢地非常有禮👍👍
  • 愛心窩夫
大埔出咗名都多嘢食,但係原來都有一間食物質素高,服務態度又好嘅Cafe餐廳喺太和附近,你又知唔知呢!係門面望入去,其實都有種cafe餐廳嘅感覺,有一種覺得坐低可以舒舒服服食嘢,傾吓計嘅餐廳👍🏿當晚小編同友人其實訂咗七點半鐘嘅枱,不過我哋七點就到左,但餐廳亦都好好咁可以好快安排張枱比我地,呢度除咗要講聲多謝,另外都要讚一讚佢哋嘅服務👍🏿上面張圖片係大約7:10嘅時候影嘅,其實大約到咗八點鐘,餐廳都已經坐滿晒人了!所以如果大家真係想食,就建議一定要book位🤤本Menu做得好靚呀,未睇入面之前,小編亦都希望提提大家,呢間餐廳嘅開門時間係12點,設有加一服務費,而餐廳亦都有最低消費,並且用餐時間為1.5小時👍🏿呢一版係小食嘅種類,種類都幾多選擇👍🏿呢一版係意大利面嘅種類,大家一陣就可以睇到,其實相片同實物係差唔多👍🏿全部睇落都好靚,好想食🤤不過由於相片量存放有限,所以好難每一頁都影俾大家睇,不過每版嘅結構同埋設計都差唔多,見到就算係menu,都會好俾心機咁去提供比客人~~呢一版亦都係其中一班嘅飲品,我影呢版嘅原因係因為見到佢有啲好特別嘅熱飲提供,就係左手邊嘅奶類飲品,見到餐廳會專登喺上邊拉花

呢一版係小食嘅種類,種類都幾多選擇👍🏿
呢一版亦都係其中一班嘅飲品,我影呢版嘅原因係因為見到佢有啲好特別嘅熱飲提供,就係左手邊嘅奶類飲品,見到餐廳會專登喺上邊拉花,或者做一啲一啲同埋卡通人物嘅圖案,呢個真係男女老少都啱,呢種感覺甚至乎真係好適合幾個人坐低, 叫杯靚靚嘅飲品傾吓計👍🏿👍🏿
*** 芝士紫菜雞翼:$48 (新菜式)

嘢食嚟啦,第一個就係呢個小食,芝士紫菜雞翼,佢係一個新出嘅菜式,所以小編都希望試一試。呢個雞翼主要係用上芝士粉同紫菜粉去用作調味,食落口感係,雞翼肉質唔會整到太硬,而帶同面頭上,濃厚嘅芝士粉味,個感覺唔錯,不過如果佢係用成塊芝士咁樣鋪喺上邊,可能就再好啲添🙈
*** 雙重芝士焗薯條: $48

同系小食之一嘅雙重芝士焗薯條,佢嘅分數其實比岩岩嘅雞翼為高,可能因為相對比較簡單,薯條亦都得出雙重芝士嘅濃口味道,趁熱食,感覺好正,直頭食到停唔到口🤤餐廳亦都好細心咁提供兩包茄汁比客人使用,照顧唔同客人嘅需要👍🏿
*** 香煎雞扒忌廉醬燴意粉: $74

主菜嚟啦,呢個意粉同佢本身係Menu上面嘅賣相差唔多,佢嘅份量適中,雞扒亦都唔會太細塊。味道方面,雞扒香煎得好好食,味道唔會太濃,但係可以講係外脆內軟,一切開,入邊仍然有雞肉汁流出。意粉方面,佢整得好juicy,唔會乾爭爭,帶有有少少酒香味,配埋洋蔥及菇呢啲嘅配料,成件事口感好好,重點係唔會太heavy👍🏿👍🏿
*** 石班番茄意粉: $88

當晚小編同友人就叫咗一紅一白嘅意粉,呢個番茄汁嘅意粉都唔錯,食落感覺唔係只係用茄膏來做個醬汁,由於蕃茄嘅關係,所以呢個比起頭先雞扒嗰個意粉更juicy。而茄汁嘅味道唔會偏甜或者偏酸,啱啱好!另外,石斑亦都經過特別處理,經過香煎同調味,肉質嫩口,唔會帶有魚腥味。

重點係,餐廳亦都好細心咁選擇無骨嘅部份比客人,絕對值得加分!
*** 鮮草莓雪糕窩夫: $72

呢度嘅甜品亦都相當出色,餐廳嘅甜品已窩夫為主,大家可以睇睇佢哋窩夫嘅質素係非常高,雖然價錢相對比較貴,但係分量亦都係成正比嘅!

味道當然係重點,窩夫相機每一粒士多啤梨都唔酸,都係鮮甜既,相反中間嘅士多啤梨雪糕球,就大有一點點嘅酸味,可能作用係希望平衡返成個甜品👍🏿

窩夫方面,我餐廳整得外脆內軟,上枱時,窩夫餅仍然係熱熱地,所以亦都好容易將佢哋切開,你自己嘅窩夫,配上冰凍嘅雪糕球,冰火合一,完全做到雪糕窩夫嘅最高境界!

另外餐廳亦都提供朱古力,香蕉,抹茶等等嘅雪糕窩夫款式提供,真係我講幾多都冇用,希望大家都可以試一試!😋😋

總結係,呢間野CP值極高,位置都算方便,店員嘅服務態度亦都好好,食過返尋味,坐得舒舒服服,平均每個人嘅價錢大約$200內,加加埋埋所有野,性價比真係高嘅👍🏿👍🏿
2017-04-15 576 浏览
平日晚上來到慶祝大日子~餐廳環境舒適,色彩繽紛, 很適合拍照。播放著歌曲,很適合和朋友聊天小聚。打開餐牌,食物選擇蠻多,沙律、小食、湯類、主食(漢堡、麵類、飯類)、咖啡、甜品… 實在吸引!好食嘅貴精不貴多~除左咖啡拉花好靚~食物類好似意粉都非常入味~性價比高~而我最欣賞甜品紫薯窩夫~完全心心眼~紫薯窩夫堆滿鮮忌廉、紫薯忌廉、士多啤梨、紫薯雪糕、甜薯同棉花糖...食材豐富,賣相精緻。紫薯味濃,吃一口雪糕,一冷一暖,幸福滿瀉~整體不會過甜~絕對色、香、味俱全~價錢都很相宜~出色! 要再來~

~

紫薯窩夫
庆祝纪念
生日
紫薯窩夫
2017-04-03 772 浏览
成日經過都見丁好多人排隊...難得今日放假。。。又冇咩人,一於去試下!入到去,即刻有個侍應Say Halo...又安排入座,拎水同餐牌...牆上邊有一幅天鵝掛晝...好吸睛!而店入邊周圍都有好多相...細心D睇,,,應該係店舖員工照片!!餐牌上既Waffle 好吸引...於是叫左個士多啤梨Waffle...Waffle應該即叫即整....因為落左單等左差唔多10分鐘先到 原來一個Waffle有8件...下次可以同朋友分享....一個人食唔晒賣相好靚....有一球士多啤梨雪糕....每件Waffle上邊都有半粒士多啤梨!成個Waffle配合都好正..唯一係士多啤梨偏酸....美中不足!侍應姐姐不時加水...服務都OK!!整體黎講...小本經營既Cafe 算係高水準!!

侍應姐姐不時加水...服務都OK!!

整體黎講...小本經營既Cafe 算係高水準!!
2017-04-03
  • Waffle
2017-03-24 788 浏览
大埔終於有一間有特色的cafe, 已多次幫襯,有好多意粉選擇,最愛黑松露軟殼蟹意粉,夠晒大隻,入晒味。又有多款咖啡,拉花好鬼靚,拍得住出面咩咩咩連鎖coffee shop好多,飲到杯底個拉花都無散。用心製作!
2017-03-23 806 浏览
同朋友行行吓街見到依間天鵝cafe裝修得幾靚,粉藍粉紅好夢幻就忍唔住入去食個下午茶❤️入到去原來佢哋冇下午茶,得lunch或者散叫,咁我哋就叫咗兩個lunch set,櫻花蝦明太子煙肉意粉同burger,2杯蘋果蜂蜜綠茶。櫻花蝦明太子煙肉意粉$76 包飲品第一眼就覺得點解咁多木魚嘅?入面有菇口感都唔錯,意粉都煮到啱啱好,不過味道太濃,同平時食開嘅明太子意粉唔同味,佢偏咸,櫻花蝦比較大隻但份量很少,煙肉很肥,無點食,鍾意食濃味嘅朋友可以一試,有啲蒜味,不過要飲多幾杯水😝Burger來得比較遲,食咗一半意粉先到,所以冇影相,旁邊配有薯條,賣相都唔錯,整體都OK,不過冇咩特別蘋果蜂蜜綠茶,有個綠茶茶包再配蜂蜜蘋果,有啲蘋果肉咬口不錯,味道偏甜不過正合我口味。服務不錯,店員經常幫我們fil水👍👍👍
櫻花蝦明太子煙肉意粉$76 包飲品
服務不錯,店員經常幫我們fil水👍👍👍
2017-03-16 720 浏览
見3月14,就同男朋友食啲懶係sweet嘅野啦!想食呢間好耐,見嗰日無乜人,就入去!!其實係小店經營風格,明明5點幾無人,都逼我地同其他人坐,不過我都明白嘅,但有啲唔爽姐!睇menu唔算太多野食,亦睇得出waffle係主打!叫左個香蕉朱古力waffle,蟹肉意粉,薯條同野飲!薯條無特別,份量係多嘅,但真無咩特別!意粉都幾好食,真個好多蟹肉,而且意粉軟硬適中,味道亦不錯,夠creamy!但waffle就有點失望,其實得舊粉,唔夠脆,亦唔係太好食,醬唔夠多!出面同樣嘅waffle好食啲!價錢唔係特別平,坐得真係好逼!
2017-03-14
2017-03-15 613 浏览
有時假日會和男朋友去CAFE SWAN 食lunch,貪佢有多款意粉& 飲品選擇多,同埋服務好。基本每次去到都要拎左飛仔等位,大概at least 10-15 mins,同埋始終座位唔多。除左意粉,仲有burger & waffles....個人推薦墨魚汁帶子意粉,其實我最中意食軟殼蟹,有試過軟殼蟹黑松露意粉,但食食下先醒起要整走d "腮"味道都ok ge ,但嫌麻煩同埋貴無再食過 呢個係大蝦番茄意粉,呢個就有d失望,因為個茄醬有d酸同埋大蝦無乜味飲品方面個人推薦呢個oreo沙冰,果0舊 雪糕球好重cream 味好duck haha!!green tea latte ,還可以,因為呢個飲落去有d微苦,個人中意奶味重d呢杯latte 係用6個印仔換返黎, $100有一個印仔有樣野好surprise ,因為換意粉要12個印仔,但我儲到6個已經換左野飲以為要重新儲過12個印先有意粉,但侍應姐姐過可以用呢張儲落去,姐係差3個印仔就換到意粉latte & cappuccino 最like 的是service and 間店d裝修,野食方面也是ok 的,但價錢不便宜 2個人$200以上埋單 ,onl

除左意粉,仲有burger & waffles....

味道都ok ge ,但嫌麻煩同埋貴無再食過

呢杯latte 係用6個印仔換返黎, $100有一個印仔

latte & cappuccino

2個人$200以上埋單 ,only 麵加野飲><

不過一星期食一餐還是可以的!
2017-03-05
  • 墨魚汁帶子意粉, oreo沙冰
2017-03-09 584 浏览
星期日瞓晏咗,約了一個大埔友去食過late lunch 兼下午茶啦, 吹吹水!她提議去咖啡灣,她説那裡佈置好清新和食物ok㗎!一於奉陪,入到看小店格局,一個大水吧枱。坐低隨著看餐牌揾嘢食啦!不知是否今天瞓晏咗,覺得很肚餓,所以叫了兩個Pasta, 1 set snack 和1 set dessert! 還有兩杯飲品。看看餐廳佈置很舒服,很文青的感覺,也有小盆栽㸃綴。食物到啦,墨魚汁帶子意粉,帶子很大粒,很飽滿,肉質很爽,意粉上舖上橙橙的蟹籽,跟墨汁意粉成對比,最精采是墨魚汁意粉,汁醬很豐富,意粉煑得軟硬適中!朋友叫的吞拿魚番茄意粉,賣相ok, 意粉也很 al dente 但味道偏甜!跟著來到焗薯皮。薯肉挖空,放上煙肉和芝士,焗得很香口,不錯!接著甜點啦,窩夫配上綠茶紅豆雪糕, 一熱一凍,吃落口加上紅豆認真過引!好味。嗱,這杯是藍莓沙冰,👀來很吸引,飲落很濃濃的藍莓味,午間飲料頗清新!多謝朋友好介紹!應該會再來。

她提議去咖啡灣,她説那裡佈置好清新和食物ok㗎!

一於奉陪,入到看小店格局,一個大水吧枱。
坐低隨著看餐牌揾嘢食啦!

看看餐廳佈置很舒服,很文青的感覺,也有小盆栽㸃綴。
跟著來到焗薯皮。
薯肉挖空,放上煙肉和芝士,焗得很香口,不錯!
接著甜點啦,

多謝朋友好介紹!應該會再來。
2017-03-08 618 浏览
星期日family day一家人食下嘢家姐之前食過話唔錯 今次就帶埋我地嚟食3點左右去到攞位,等咗大概20mins就入座(未入座前,店員已預先為我們落單。因為食物烹調需時 很細心啊),店鋪不大,我地5人要將就坐4人檯,確實有啲迫😐等咗陣。有得食啦😙先嚟個 白酒忌廉煮蜆啲汁煮得好好味,同啲蜆好match忍唔住要埋啲汁點薯條食芝士焗薯條。點果陣唔記得咗原來burger都係連薯條 所以就食咗好多薯條三文魚沙律~無咩特別,但啲菜都fresh跟住就係南瓜蘑菇忌廉蟹肉意粉真心覺得好好食啲意粉軟硬適中,滑嘟嘟,啲汁又係好好味再嚟多個軟殼蟹黑松露忌廉意粉意粉都係煮得好好食,唯一係隻軟殼蟹好奀到burger啦。 深海魚柳芝士漢堡魚柳好滑不過就味略淡。 包就外脆內軟。 唔錯手作特級和牛漢堡~見openrice都好多人讚好食呀塊漢堡排都幾juice好啦,食完正餐食甜品是常識吧!士多啤梨窩夫士多啤梨大大粒又好新鮮,雪糕再配上熱辣辣嘅窩夫。yummy最後上埋飲品玫瑰鮮奶咖啡同埋海鹽鮮奶咖啡,玫瑰有玫瑰味,但略嫌咖啡味唔夠濃。 海鹽咖啡係另外俾樽晶鹽你自己加。 鍾意加幾多隨個人喜好調節,咖啡好creamy再加
星期日family day一家人食下嘢
家姐之前食過話唔錯 今次就帶埋我地嚟食
等咗陣。有得食啦😙先嚟個 白酒忌廉煮蜆
白酒忌廉煮蜆
啲汁煮得好好味,同啲蜆好match
忍唔住要埋啲汁點薯條食

芝士焗薯條
三文魚沙律~無咩特別,但啲菜都fresh
三文魚沙律
跟住就係南瓜蘑菇忌廉蟹肉意粉
南瓜蟹肉蘑菇忌廉意粉
真心覺得好好食
啲意粉軟硬適中,滑嘟嘟,啲汁又係好好味

再嚟多個軟殼蟹黑松露忌廉意粉
軟殼蟹黑松露忌廉意粉
意粉都係煮得好好食,唯一係隻軟殼蟹好奀

到burger啦。 深海魚柳芝士漢堡
深海魚柳芝士漢堡
魚柳好滑不過就味略淡。 包就外脆內軟。 唔錯

手作特級和牛漢堡~見openrice都好多人讚
手作特級和牛漢堡
好食呀
塊漢堡排都幾juice
好啦,食完正餐食甜品是常識吧!士多啤梨窩夫
士多啤梨窩夫
士多啤梨大大粒又好新鮮,雪糕再配上熱辣辣嘅窩夫。yummy

最後上埋飲品玫瑰鮮奶咖啡同埋海鹽鮮奶咖啡,玫瑰有玫瑰味,但略嫌咖啡味唔夠濃。 海鹽咖啡係另外俾樽晶鹽你自己加。 鍾意加幾多隨個人喜好調節,咖啡好creamy再加埋海鹽調出咖啡味,一致覺得呢杯好飲啲😎
玫瑰鮮奶咖啡
海鹽鮮奶咖啡
我覺得呢度最令我難忘嘅係意粉,為咗啲意粉我一定會再嚟食
其他
士多啤梨窩夫
玫瑰鮮奶咖啡
海鹽鮮奶咖啡
2017-03-05 283 浏览
路經呢間 cafe 都比佢個藍色外觀吸引,不過每次經過都見到門口有好多人排隊。今日的起心肝等下。大約等左15分鐘就有位。環境 裝修都好舒服打開餐牌見到呢一杯檸檬藍蝶花梳打好靚,要試一試。 侍應話加左杯檸檬汁落去,顏色就會變。真係變左红紅地 又幾得意墨魚汁帶子意大利麵$78意大利麵軟硬適中 魚子配搭墨魚汁好有新鮮感當然要試埋佢哋個窩夫啦紅豆綠茶雪糕窩夫 $68綠茶雪糕加窩夫脆脆很讚,仲有紅豆配綠茶未到超夾。甜品很不錯。下次要試吓佢哋啲咖啡。因為店名叫咖啡灣😀
環境 裝修都好舒服
打開餐牌見到呢一杯檸檬藍蝶花梳打好靚,要試一試。
墨魚汁帶子意大利麵$78
意大利麵軟硬適中 魚子配搭墨魚汁好有新鮮感
當然要試埋佢哋個窩夫啦
紅豆綠茶雪糕窩夫 $68
綠茶雪糕加窩夫脆脆很讚,仲有紅豆配綠茶
未到超夾。甜品很不錯。
下次要試吓佢哋啲咖啡。因為店名叫咖啡灣😀
下午茶
2017-02-25 263 浏览
每次經過都大排長龍,朋友嚟大埔搵我,拎飛再到太和火車站接佢番轉頭都仲未有位🤓你就知幾多人啦二人點了一個all day breakfast 一個burger另加一杯rose latte同mocha係咁繁忙嘅時間,仍然拉出咁有質素嘅花實屬難得Mocha味道不太甜,最啱我朋友嘅rose latte玫瑰味十足All day breakfast個黑松露炒蛋好好食炒菇都好好味一個人食都好夠飽另外個burger冇影相😂略嫌乾身呢間舖都係食意粉最好
每次經過都大排長龍,朋友嚟大埔搵我,拎飛再到太和火車站接佢
番轉頭都仲未有位🤓你就知幾多人啦
另加一杯rose latte同mocha
係咁繁忙嘅時間,仍然拉出咁有質素嘅花
實屬難得
Mocha味道不太甜,最啱我
朋友嘅rose latte玫瑰味十足
All day breakfast個黑松露炒蛋好好食
炒菇都好好味
一個人食都好夠飽
另外個burger冇影相😂
略嫌乾身
呢間舖都係食意粉最好
#原隻軟殻蟹意粉($92)✔👅:7.5/10✏店家無取巧,係真係跟足餐牌幅圖,原隻蟹咁坐定定係堆意粉度。我同隻蟹對望左三秒,原來我呢一世人第一次見一隻原隻無斬件既蟹🤔 絕無花假,係連蟹腮內臟都係度😨。。。但意粉、汁、配料都十分入味,做得非常好👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 個人非常中意意粉輕微彈牙痴醬汁既texture❤️#紫薯窩夫($78)✔👅:7.5/10✏ 有好足紫薯味既紫薯粒,唔係果欄十蚊十條果d。自家制既紫薯雪糕入面係有一粒粒紫薯,完全臣服左紫薯控既我🙌🏻🙌🏻。略嫌窩夫太甜,似蛋糕多過窩夫,扣左少少分。#雙重芝士薯條✔👅:5/10✏ 拉絲薯條不是新鮮事,但佢可以令一個咁普通既菜式更加地普通, 真係令人嘆止😯 唯一想讚係店家闊綽, 落勁多芝士🤓🤓#鐵板雞肉漢堡($68)✔👅:5.5/10✏ 厚過手掌既雞扒、足量拉絲既芝士、再加烘過脆卜卜既麵包,呢d先係真正既漢堡。唯一扣分係生菜得一塊,有點寒酸😜
#原隻軟殻蟹意粉($92)
✔👅:7.5/10
#紫薯窩夫($78)
✔👅:7.5/10
#雙重芝士薯條
✔👅:5/10
#鐵板雞肉漢堡($68)
✔👅:5.5/10
暫時食過最好食嘅carbonara😳😳💕遲來的好評~其實已經食左兩次喇。今次俾返第一次去Cafe Swan嘅評價先👍🏿初頭去到望落,呢間鋪頭係行少女風嘅,裝修好靚,望落好舒服💙因為係下午茶時間去,唔算太多,都唔洗點等位。坐低之後嗌左個佢地排行榜第一位嘅卡邦尼煙肉蛋汁意粉同一個茄醬大蝦意粉,carbonara黎到,望望個色同啲汁嘅𠹳身度都覺得唔錯!食落覺得好足料,雖然意粉分量唔太多,但真係好濃味,個汁唔會好稀好淡,又唔會太𠹳搞到啲意粉痴住一舊,真係剛剛好👍🏿👍🏿👍🏿超級推介呢個carbonara😋👍🏿至於另外嗰個茄醬大蝦意粉,相對之下真係比下去🙈不過客觀而言,都正正常常,聞落都好香,可以一試😬埋單嗰陣仲有儲印仔卡同coupon俾返,同埋有得抽獎~雖然預左唔中,但都欣賞鋪頭每月都做下抽獎送下coupon搞搞新意思😳👍🏿
暫時食過最好食嘅carbonara😳😳💕
卡邦尼煙肉蛋汁意粉