2015-08-28 1487 浏览
約左一班準新娘朋友去咖啡弄食tea排隊係重點 因為佢嗰度最大係4人枱我地5個人 所以等左真係比較耐我地叫左有蛋沙律牛角包總滙三文治 龍蝦沙律多士同埋芥末煙肉三文治份量好夠 味道都唔錯啲包唔會因為有sauce就唔脆肥妹好怕三文治太dry 但佢地無入面材料都夠多 多到會跌出黎吱吱喳喳左個幾鐘因為人太多 所以有時限坐得好舒服 所以唔捨得走靚仔服務生見我地自拍 仲問洗唔洗幫手
約左一班準新娘朋友去咖啡弄食tea
因為人太多 所以有時限
坐得好舒服 所以唔捨得走
靚仔服務生見我地自拍 仲問洗唔洗幫手
2015-08-21 1968 浏览
既然好評如潮當然要試下,開業至今也有一段時間仍然人山人海,有一定實力。記得上次來過一次等了一個小時還未到忍不住走了,估不到今天是星期天反而沒那麼多人,等了大約四十五分鐘左右便可,當然中途也走落樓下呼吸新鮮空氣,服務員告知可以致電問輪隊籌號(接電話的服務員是操普通話的)進入後覺得格調很好,但都頗嘈,和朋友談天說地的好地方但有限時只有90 分鐘。看見餐牌樣樣都想試,等了這麼久當然要試盡,便叫了以下食物:㗎喱牛腩佐法包:每日限量供應,本來是想跟白飯的,但服務員表示白飯已賣完,只剩一份跟法包的,二話不說也要了,很辣但惹味,牛腩真的一流,和平日吃的不同,值得一試。--總滙三文治:是隨行小朋友叫的,平日也是嘴刁一族但也掃光,我想味道應該不錯。--香蕉巧克力鬆餅:覺得無什麼特別,最特別的是跟了一小瓶巧克力醬,分出小碟後可自行加上,小朋友可在鬆餅上用醬畫出一些圖案。--兩杯飲品:一杯是OREO沙冰,一個人真的飲不完。另一杯鮮果茶大家一定要試一下,這裡會給你一個杯,杯中會有一顆冰中間夾著件檸檬,倒進杯中可keep住冰涷並夾著鮮檸香味,很是特別。
看見餐牌樣樣都想試,等了這麼久當然要試盡,便叫了以下食物:
㗎喱牛腩佐法包 $68
OREO 沙冰 $58
冰鮮菓茶 $58
  • 冰鮮果茶
2015-08-20 1499 浏览
我聽過呢間餐廳好多次,以前台灣未有機會試,今次俾我等到,雖然等左勁耐,係樓梯轉左一圈又一圈,都冇損我搵美食既決心,現場服務員好溫柔,普通話聽出係台灣人,我點左麵包伴咖哩牛腩,牛腩香辣帶少少甜,好好食,仲有食左個什果厚多士,雪糕好味,賣相好,果茶清香果味濃,不枉此行
  • 冰鮮果茶
2015-08-10 2143 浏览
唔知係咪隔離飯係香D,香港既咖啡弄總是人山人海的等候入場食,有如宗教朝聖一樣。不過,每次等入咖啡弄都總是弄得成肚火;特別係係大熱天時下等入去果吓,真係熱到無朋友果隻。我知唔關你事,但係咁多人拜訪,可否換個好些既地方呢?等唔係一個問題,問題係等完之後每次入去食都好像被趕的樣子,好讓門外既等候既人可以盡快入場做下一輪生意。等就幾個鐘,食就一個鐘都無,要去這裡食的朋友這一點可要記得列入考慮之列。食物方面,牛角包咁多次食過都叫做保持到一貫水準;但係飲品就唔知係我和朋友味覺有問題,還是咖啡冰多個糖漿配料等,同一杯飲杯每次喝完的感覺是……越來越淡。另外,出名的窩夫,除了保持到厚得來不硬鬆化的感覺外,配料又如飲品一樣,每況愈下。其實咖啡弄去了不下十次,但每次去都總給我一種越做越普通的感覺。也許,出了名多人幫襯就開始和某電視台一樣,進入是是旦旦階段。真心的,台灣的咖啡弄還可以叫做值得光顧,但香港則……不好說。期望下次再食既時候,會比今次好一點點啦!

期望下次再食既時候,會比今次好一點點啦!
题外话/补充资料: 店內有不少台灣到港留學做兼職的學生,而我不知他們是否合法在港打工呢!
黎過咖啡弄2,3次,次次都嗌鬆餅加水果茶,抵食呀MA,又平又飽,又足料終於,今次有D新款式試到啦, 因為今次我跟HIGH TEA達人黎,HAHAHA佢話D ICED TEA唔錯,好,我跟!!!香蘋葡萄冰茶.....x2呀唔該~講賣相,不得之了,佢比我覺得自己好似睇緊迪士尼果個獅子王慶典果個舞台咁, 好有活力,一向覺得咖啡弄好大方,比好多料,今次都唔例外, 一睇個面,超多水果,味道方面,我只能講, 好"水果味" 可能因為佢浸太多不同種GE生果落去, 係雜果提子冰果咁GE FEEL..但D莓偏酸>< 食完一粒冇再食其他水果都好ok, 真係食完d生果都飽,超抵!!!再叫左個咖哩吞拿魚巧巴達三文治, 個人認為呢個比鬆餅更好味個包新鮮焗起, 暖笠笠, 個包面幾鬆脆, 而包身又幾in-un, 有咬感入面勁足料,吞拿魚就咁聞已經好香, 我本身唔食得辣GE, 但達人話好食,就試下啦, 又幾好喎, 唔太辣,至少我食得到, 佢入面應該係加左d洋葱, 食落好香, 成個鼻腔都滿哂果陣味, 唯一係d吞拿魚乾左d,有d"鞋"口囉但最後唔夠飽,都係好唔爭氣咁點左客鬆餅, 不過不失啦, 食到已經冇特別
黎,HAHAHA

佢話D ICED TEA唔錯,好,我跟!!!
香蘋葡萄冰茶.....x2呀唔該~
, 好有活力,
其他水果都好ok, 真係食完d生果都飽,超抵!!!
再叫左個咖哩吞拿魚巧巴達三文治, 個人認為呢個比鬆餅更好味

但最後唔夠飽,都係好唔爭氣咁點左客鬆餅, 不過不失啦, 食到已經冇特別覺得好食.
用餐高峰时间去必定是要排队的,用餐也限90分钟。点了咖喱牛腩配法式面包还有洋甘菊水果茶。咖喱牛腩有点辣,上面那层辣油还多过咖喱酱,实在不适合粘面包吃。牛腩份量不多也是预料中的事,口感有点老,薯块也没煮软。搭配的法式面包(bauguette)又干又硬,咬得嘴巴都疼。也许别的菜式会好点,但是千万不要跟台湾当地的店比,毕竟香港寸金尺土,性价比较低也是正常,只是食物的水准也应当保持才对。供大家参考。
2015-08-01 2013 浏览
知道呢間要等好耐 所以黎左 11點半到都入唔到第一ROUND唯有拎籌去附近行下先 派飛姐姐好嗲同客人講"請不要過號,過號就沒了" 行到差唔多先返去玉米可頌 - 好好食 食番台灣既味道冰淇淋鬆餅 - 外觀好靚 但鬆餅太硬 冰淇淋吸收唔到鮮果茶 - 太有桔味 好sour
玉米可頌 - 好好食 食番台灣既味道
冰淇淋鬆餅 - 外觀好靚 但鬆餅太硬 冰淇淋吸收唔到
鮮果茶 - 太有桔味 好sour
2015-07-31 1864 浏览
今日與朋友茶聚,決定呢間,次次黎都係要排隊。。旦好味排幾耐都願意,次次習慣必飲水果茶,永遠覺得是最好味的,有得飲有得食~再加上草莓冰淇淋鬆餅,又鬆化又軟熟,就算去台灣都會溯聖,希望佢地keep 住水準!
今日與朋友茶聚,決定呢間,
次次黎都係要排隊。。旦好味排幾耐都願意,
次次習慣必飲水果茶,永遠覺得是最好味的,有得飲有得食~
再加上草莓冰淇淋鬆餅,又鬆化又軟熟,
就算去台灣都會溯聖,希望佢地keep 住水準!
2015-07-21
今天跟朋友一起去吃早午餐, 因為唔想諗食咩, 所以去左附近既咖啡弄!雖然唔係第一次食, 但係今次竟然好快就有位, 可能係因為出面落雨的原故吧! 坐低就叫左一人一份三文治和一杯飲品~芝士火腿可頌這份三文治賣相很漂亮, 也很大份! 牛角包焗得香脆, 夾住兩款芝士, 火腿, 生菜和煙肉碎, 口感豐富! 車打芝士味道較為突出, 煙肉碎脆卜卜, 配合熱辣辣既牛角包, 味道真的不錯! 加上生菜和粟米粒, 能去掉牛角包的油膩, 帶點清新的感覺!海鹽焦糖咖啡咖啡不是特別香, 飲落也沒有濃郁咖啡味, 不過賣相就相當不錯! 服務生會介紹你一啖咖啡一啖Cream咁樣飲, 加上焦糖醬同nuts, 口感特別! 配上海鹽, 令一杯相當普通的咖啡多了一個層次, 不錯!!!朋友叫的豬排三文治加rose latte我就無拍照了, 但總括黎講, 食物水準都不錯! 但環境有點嘈吵, 而且用餐時間有限制, 時間到就要走, 如果要揾個舒舒服服既地點坐低傾計就不建議了! 如果是找個地點下午茶或者行到攰坐坐就不錯!不過服務生服務態度有待改善! 服務生上餐時說話太快, 根本沒令客人聽得懂! 而且問其中一名服務生洗手間在那裡, 她指示

海鹽焦糖咖啡

不過服務生服務態度有待改善! 服務生上餐時說話太快, 根本沒令客人聽得懂! 而且問其中一名服務生洗手間在那裡, 她指示我到門口右轉, 但沒有告訴我洗手間需要鎖匙, 我在門外等了一會, 覺得有問題, 再到店內問那個服務生, 她才跟我說要鎖匙, 但都沒有意思要拿給我! 我再追問她才說要我等一等, 待她做完手上的工作先, 因此今次經歷令我發覺香港咖啡弄跟台灣咖啡弄的服務態度有著很大的差別!!!

2015-07-25
2015-07-23 2106 浏览
與友人第一次到這間很有名氣的台式餐廳食晚餐, 通常都有長長人龍的這間餐廳, 因為我地九點半先入座嘅緣故, 完全唔使等位, 直接入座 我叫左玉米里肌起士可頌, 佢是一個牛角包再有啲煙肉生菜蕃茄等等嘅餡料在入面, 非常好食。 旁邊仲有一碟栗米, 雖然唔太甜, 不過食完牛角包食番呢個清清地幾好味。之後再叫左杯宇治抹茶牛奶冰沙, 呢杯野好濃綠茶味, 啱晒我呢個綠茶怪, 而且上面仲有一塊薄荷葉, 將綠茶嘅香味迫晒出黎, 一個字, 好好飲!

玉米里肌起士可頌
宇治抹茶牛奶冰沙
2015-06-29
玉米里肌起士可頌
宇治抹茶牛奶冰沙
2015-07-20 3171 浏览
I dont usually go to restaurant that needa queue up, but my bestie said if it would be alright if she waited ahead first. Its Okie for this time lah! Finally I still hv to wait for around 20 mins until we hv a seat, pls dont do it to me again sweety!We have ordered fruit tea, i dont think its much different wif normal supermarket lemon tea, its kinda too sweet and lack of tea flavour, a bit disappointed.But the strawberry waffle is really galy food! Such Brussels waffles kinda waffle tend to be

But the strawberry waffle is really galy food! Such Brussels waffles kinda waffle tend to be soft and not dense, sweet, been very much popular in different hotels and desserts house. The soury and creamy taste of strawberry is my favourite! Thx sweetie for ordering this!

Some other sandwiches are just so far so good, it doesnt worth us to wait for an hour to get here for these...
2015-07-05
2015-07-14 2156 浏览
下午3點左右,只需要等一陣就有位我兩個人叫左2個熱食同一杯凍mocha,但侍應生說每人最少要一杯飲品牌,呆左。。。又唔係share一個野食,仲要規定要兩杯飲品?!仲有飲品唔好飲,杯mocha完全無朱古力、無咖啡味。。。用既忌廉係好實好油果隻。。。好睇唔好飲我最後要左黑糖cuppucino,一樣啦,唔好飲,好淡(似落水太多果隻),果兩塊曲奇好似放左一星期咁。。。講完唔開心野,講好食既野先呢度既咸食係唔錯的,咖哩唔係甜的,都真係幾辣,但我地兩個人都鐘意,牛腩都算多。淨底左啲咖哩汁,我地唔比侍應收走,要黎點pizza既麵包黎食 個pizza都好正,即刻焗,勁麵包好脆同熱辣辣,好多芝士伴碟係蛋沙律都好食 我應該唔會再去。。。野飲好差仲規定一定要order。。。除非朋友堅持啦。。。
下午3點左右,只需要等一陣就有位

iced mocha

black sugar cappucino

講完唔開心野,講好食既野先

curry beef with french bread

個pizza都好正,即刻焗,勁麵包好脆同熱辣辣,好多芝士
伴碟係蛋沙律都好食

tomato pizza

2015-06-05
curry beef with french bread
tomato pizza
2015-07-07 3384 浏览
Boyfriend and I were heading towards Hungry Korean for dinner, when he said "hey....let's see if the line is long at Coffee Alley."And what do you know? There was no one in line. We instantly got a table!Coffee Alley hails from Taiwan. There are two locations: Causeway Bay and Tsim Sha Tsui. There always seems like there are long lines waiting to get in. I guess, the popularity has died down because we didn't have to wait at all.This time we didn't order waffles. Instead we ordered sandwiches. A

This time we didn't order waffles. Instead we ordered sandwiches. As there is a minimum one drink per person, we ordered a drink each.

Fruit Tea ($58). Ordered the popular fruit tea. It came in a pitcher with a little glass with a slice of lemon. The fruit tea was more like a mixed fruit juice than actual tea. There was slices of apple and orange in it.
Mixed Berry Smoothie ($52). Ordered this as it looked really good. And it was. Smoothie was thick and not overly icy. It was packed with a variety of berries: blackberry, blueberry, raspberry and strawberry. Not too sweet. Utterly wonderful.
Club Sandwich ($60). This came with tortilla chips and creamy potato salad. The sandwhich had ham, egg, lettuce and this wonderfully yummy slice of grilled chicken. The chicken was moist and just all things wonderful. It made me think that next time I should order the grilled chicken sandwich.
Croissant Sandwich ($62). This sandwich had ham, cheese and bacon bits. The croissant was buttery soft. I remember it was delicious last time but I think I liked the club sandwich more this time around.
I noted that when it first opened, all the staff spoke Mandarin in a way to simulate Taiwan. But that has changed. The staff now speak Cantonese! Finally no more communication problems!

We came here when it first opened and we had forgotten serving size was so big. We couldn't finish. Reminder to us : order less next time! I will always be back as  long as there is no line.
2015-07-01
2015-07-06 2644 浏览
我總共食過兩次。兩次都係cwb果間。第一次去係舊年5月中, 果時11點幾去排, 排到去樓梯同樓梯中間個平台。 第二次去係上個月, 11點半左右去到, 排第二個。由於食左兩次, 就GROUP埋兩次一齊講啦。個鬆餅士多啤梨又多又大粒。個鬆餅唔硬, 反而鬆化軟熟, 我好鍾意。最鍾意就將個餅點士多啤梨醬同雪糕一齊食。總匯三文治。OREO野飲。 個OREO好冰涼好凍。水果茶。我覺得壺茶可以大壺D就好, D生果用唔哂啊。 唔知有無得添茶呢?呢個好似叫雞肉帕尼尼之類。果D菜點埋佢比果碟汁, 好好味 個包硬左DD, 不過都OK。 個雞肉簡直一流。 辣辣地, 又多汁, 幾濃味。呢間真係抵咁多人去食, 因為真係好好味! 特別係個鬆餅!
由於食左兩次, 就GROUP埋兩次一齊講啦。
士多啤梨雪糕鬆餅
最鍾意就將個餅點士多啤梨醬同雪糕一齊食。
總匯三文治
總匯三文治。
OREO野飲。 個OREO好冰涼好凍。
呢個好似叫雞肉帕尼尼之類。果D菜點埋佢比果碟汁, 好好味

呢間真係抵咁多人去食, 因為真係好好味! 特別係個鬆餅!
题外话/补充资料: 第二次去果時佢安排左我地去一入門口左手邊最入果度。 對住個廚房, D員工係度用果D攪拌果D機好嘈好大聲, 有少少美中不足。 仲有一樣好重要, 就係呢間野你食完一樣野佢都會幫你換餐具, 比過D新你, 咁就唔會影響到食物本身既味道。呢樣我好欣賞。
午餐
士多啤梨雪糕鬆餅
總匯三文治
  • 鬆餅
2015-07-06 2059 浏览
人不多,排隊只排了1個半小時。比之前排隊少用了一倍時間。等那麼久當然要叫滿一台食物,食物一點即到好很快,飲品則需等一會。飲品味道夠濃茶味唔太甜又夠多冰, 正 炎炎夏日飲到杯咁冰凍既茶真係爽呀!三明治味道ok, 怕大家食唔慣凍野, 我在此特地講一下, 所有肉類都係急凍即食果種, 唔好碟野來到話份三明治係凍既咁大鄉里。快時光過得特別快, 甜品食到一半就話出面仲有客人請我哋走,我唯有叫waitress將甜品打包, 佢貼心的為方便我們, 自動只係將1/4個沒沾濕的格仔餅打包,咬過幾啖果d夾餅同埋餡料伴碟全部都冇打包 (其實餡料同伴碟是完整還沒碰過的, 沒被打包有點可惜)。我地出到門口一個人都冇,等我哋仲食得咁狼狽擔心出面啲人要排隊......
人不多,排隊只排了1個半小時。比之前排隊少用了一倍時間。

飲品味道夠濃茶味唔太甜又夠多冰, 正
 炎炎夏日飲到杯咁冰凍既茶真係爽呀!
蜜桃茉莉茶

快時光過得特別快, 甜品食到一半就話出面仲有客人請我哋走,我唯有叫waitress甜品打包, 佢貼心的為方便我們, 自動只係將1/4個沒沾濕的格仔餅打包,咬過幾啖果d夾餅同埋餡料伴碟全部都冇打包 (其實餡料同伴碟是完整還沒碰過的, 沒被打包有點可惜)。
乾爭爭格仔餅
2015-06-30