2008-09-04
小金魚其實蠻"SEE""歡"吃"自助餐的。可是在香港想找一個好吃的"布""肥"嘛,有時真係要撞下手神~最緊要係有時貴都未必一定會好食。前幾日成班朋友"了"起條根話想食"布""肥",想試美麗華個間又BOOK唔到位,洲際嘛~又遇上食物中毒,邊夠膽試呀(朋友當中有D腸胃超敏感,費時佢地上報紙啦~)香港區的酒店又唔係太方便呀~ (大家都係新界OR九龍人)唔知邊個話不如試下SHERATON啦~咁我見OPENRICE呢度D評言都OK~大家又無乜其他好提議,就決定BOOK星期五食啦~HKD418一位~(星期五打後會貴D,一至四好似3XX),用恒生信用咭有8折~因為我地成十幾個人,佢地比咗張長枱我地,雖然係確係唔方便傾計,但係坐係入面都叫做出入方便,唔洗猛叫人"借借"先至出到嚟,算係咁啦。環境就大路啦~始終係大酒店,唔會差得去邊~但係食物方面,唉....真係唔係幾得囉~~~冷盤:生蠔:好細隻又無乜肉,雖然都叫幾新鮮同甜,但係真係無肉得好緊要,小金魚我就唔係話好鐘意食生蠔(2隻起4隻止)所以都覺得ok啦,但我朋友當中有d係生蠔狂,佢地話食3-4打大約對於出邊食1打,呢間refund超慢,就算d待應見到有
最緊要係有時貴都未必一定會好食。
環境就大路啦~始終係大酒店,唔會差得去邊~
但係食物方面,唉....真係唔係幾得囉~~~
冷盤:
生蠔:好細隻又無乜肉,雖然都叫幾新鮮同甜,但係真係無肉得好緊要,小金魚我就唔係話好鐘意食生蠔(2隻起4隻止)所以都覺得ok啦,但我朋友當中有d係生蠔狂,佢地話食3-4打大約對於出邊食1打,呢間refund超慢,就算d待應見到有客人等都唔會refund,問佢就話"等等",好奇怪呢~~~(但係後嚟我又見到佢有個牌寫話可以叫個師父幫你開蠔,可能係酒店唔想將d生蠔放出去太耐,又有事呱~~~)
長腳蟹+龍蝦仔+凍熟蝦:呢3個都好食,以小金魚唔太鐘意食凍咗的海鮮的習性,這次也吃了頻多。
沙律:普普通通,主因係小金魚only愛吃什果式的沙律,除了凱撒沙律之外又不吃"生"菜的沙律(偶不是一隻小肥羊),但係佢地偏偏又無什果沙律,所以只係覺得普通。
三文魚+八爪魚+劍魚(好似係)+甜蝦:魚生有4樣擇,但係d師父刀工真係麻麻,三文魚切到成塊麵包咁厚(厚 = 抵食?),甜蝦最好食,但係6:30開始的"布"肥",居然7:30就話無矖甜蝦~唔係呱~~~至於其餘2隻魚生我無食,我估都應該ok呱。
壽司:超難食,舊飯超大"舊"(又係大舊=抵食?)又硬,上面d魚生又唔好食。
火腿(s):有幾樣野擇,但係巴馬火腿無蜜瓜配總覺得無咁好食,但係當小金魚搵到蜜瓜時,又無咗巴馬火腿.......(討厭呢)
熱盤: (種類多,但係小金魚無種種都試均,呢幾樣係我有試過的 ^^a)
燒西冷牛肉:好想同酒店反映下,叫佢地訓練下D師父們的刀工,點解樣樣野都切到超厚同超大件,定係應該教下佢地:厚 + 大件 = 抵食,呢條方程式係錯呢~~~~件燒件牛肉好大件同好厚,我一向都鐘意食牛肉,但係食咗一小半就唔想再食,因為睇到都覺"溜"同"滯",好浪費~
北京填鴨:小金魚其實很喜歡食呢道菜,本嚟見到有得食幾開心,但係一睇~下~點解會係酸梅醬嚟呀,甜麵醬呢????連最基本的甜麵醬都無~~加酸梅醬的北京填鴨不如食燒鴨好了~(我最後都係將佢當燒鴨咁食,都費時用皮包住佢嚟食~)
咕嚕肉:呢度d咕嚕肉係”條”狀的,買相係有點怪,但係食味都還好,不過如果再加多點波蘿同切好個樣,會好好多。
羊扒 + 路絲瑪莉汁:羊扒完全無味,唔好話鮮味,連”蘇”味都欠奉,個所謂路絲瑪莉汁唔知係乜味,因為完全食唔出,最慘係個個醬汁,唔知係小金魚唔識食定係點啦,只係知平日食開羊扒時,個薄荷啫喱好食d,呢度係薄荷汁好似一 “劈”綠色的”毛”咁,味道同視覺上都好得”魚”驚呀~~~~~
炒尤魚+桂花蚌:呢個唔錯~個餸名唔記得,只係記得有呢2樣野食,仲要係好食~~hehehehe
湯(西:露筍忌廉,中:XX雞湯):小金魚無記性,只係記得有飲個個西湯名,中湯就只係記得係雞湯,不過D露筍唔好飲,青味好重又稀,我情願飲普通的磨菇忌廉湯好過,至於中湯我朋友都係話好稀,唔好飲。
冬蔭公:算唔錯,酸+辣+香茅味都有,材料見到有蝦有磨菇等,只係我唔太鐘意飲,所以只係”痴”咗朋友仔個碗試咗一啖。
麵包:幾4樣擇,仲有個轉轉爐比你整返熱佢,熱辣辣的麵包+牛油 = 小金魚的最愛…..HEHEHEHEHE
其實仲有幾樣熱盤,不過小金魚見個買相唔討好(好似個印尼燒魚咁,好似係D魚上面有黃咖喱醬咁上下的東東),OR有時太普通(有樣叫做洋蔥炒薯仔,救命呀,魚媽媽炒比我食就話啫,去食”布”肥”食炒薯仔,唔係呱!!!),我就會唔試,所以熱盤我唔係食咗好多。
甜品:
芒果布甸:無芒果味。
焦糖布甸:如果個焦糖面燒燒佢,好似係法式焦糖布甸咁脆而唔係流質,會好好多。
蜂蜜盧薈:唔錯呀,唔太甜,味道幾清。
朱古力蛋糕:小金魚唔鐘意食,因為嫌佢朱古力味太重,純係因為口味問道,因為我D朋友仔話好食,
生果:西瓜+波蘿+哈密瓜+密瓜,生果甜唔甜酒店都CONTRAL唔到,但係都算OK啦~~~
生果白酒啫喱:OK~但係唔落白酒好似仲好~~(又係口味問題X 2 )
朱古力:小金魚只吃某二個牌子的朱古力(吉X利 & GXXXX),唔識講呢度D朱古力好唔好食。
COOKIE:我見有個朋友仔食咗好多,應該唔錯呱(口味問題X 3)
至於其也幾樣甜品,我見我D朋友仔都話唔錯,但係因為品種問題(例如小金魚唔食吉士 + 拿破侖餅),所以我好多都無試,不過佢地話成餐最好食係甜品。
大致上成餐”布”肥”的質素只係叫做普通(OR不過不失),但係質素同價錢成唔到正比,如果唔係有恒生咭有八折的話,一位接近要HKD460.00,真係一D都唔抵(衰D講句,唔好話抵,連值都唔值),本嚟以為咁大間酒店價錢又咁貴,D質素應該唔會太差呱,點知真係…失望呢。
至於服務方面,大酒店唔會太差,只係有時收碟會慢一點,或者要同佢講至會收。
不過最唔好係酒店同某個慈善團體籌款(我又忘記了HEHEHEHE ^^”) ,本嚟係一件好事,但係我唔鐘意係酒店將個捐款硬性咁加入張單度,完全無問過個客想唔想捐,雖然三蚊唔係多錢,但係都唔可以硬性要客人捐,其實可以叫個待應係埋單時問個客人想唔想捐,想至加落張單度,而不是硬性加落下。
齊體上如果無乜特別事情,我應該都唔會再嚟呢間酒店食”布”肥”啦~~~咁o既價錢根本就大把選擇啦~~~