踏入2015年,第一餐Buffet是朋友C先生的選擇。來到喜來登酒店可乘坐扶手電梯上二樓The Cafe。我們二人訂了晚上7時,接待員有禮貌的帶我們坐近窗口位置,可望少量彌敦道景色。餐廳坐位編排不會太窄,坐位舒適。食物選擇種類還可以。最緊要是生蠔 。先來兩碟生蠔,新鮮而且海水味濃,完全沒有腥味,我們倆人共吃了12碟⋯⋯再來我喜愛的西班牙火腿,旁邊放了一碟蜜瓜,可以跟火腿夾著一起放進口裡,好味~反而壽師選擇不太多,刺身亦沒有吸引我,只吃了少量,不過不失。我喜歡吃鵝肝多士,所以要去排隊拿,人龍很短,很快便拿到了⋯⋯鵝肝很美味,香味直迫嗅覺,鵝肝肥大厚身,齒甲留香,所以又吃了三碟。另外羊架及牛扒都不錯,可以一試。甜品我選擇了清淡帶少許甜味的蛋花大菜糕作為這晚餐的結尾。朋友拿著一張會員卡埋單,我沒看清楚是什麼卡來,只知道有75折。折實每人約470元,我們倆人都吃了很多生蠔、鵝肝多士和西班牙火腿,所以覺得非常超值喔。
踏入2015年,第一餐Buffet是朋友C先生的選擇。

食物選擇種類還可以。最緊要是生蠔

甜品我選擇了清淡帶少許甜味的蛋花大菜糕作為這晚餐的結尾。

2015-02-02
2015-01-17 13853 浏览
而家的餐廳普遍的質素都大不如前,例如呢一間~~幾年前同朋友食過,心心諗諗都係覺得呢間最好,我指tea buffet~~終於約到人黎,但要失望而回~~中式點心已無左蝦多士~反而有羊架,豬肋骨~mini beef burger 變左 tuna salad burger~~豬肋骨只出了一個round, 想試都無~~之後出左紅酒牛肉粒~不過d肉好鞋~~羊架就食得出係肉囉。。。對牛肉燒賣同小籠包無興趣~~之前令我最深刻的其實係甜品,因為無邊幾間有朱古力食的,同埋3款cookies朱古力覺得唔好食可能自己口味變左?因為只覺得甜,不過有一款係好多杏片的好有咬口~味道就還可以~~cookies 就無咩牛油味,同普通bakery 無分別~~cake 以mosse cake 為主,唔岩口味,cheese cake 有勁多nuts, 睇落都漏~~班蘭啫哩食落又無斑蘭味~macaroon 都好食嘅~無選擇就食雪糕啦~拖肥雪糕好好食,但竟然一round 就無哂。。。飽到食唔落嘅時候見到chocolate tart 的出現。。。但已經無食欲~水果的選擇有好多,cherry, 火龍果,木瓜,梨,士多啤利
而家的餐廳普遍的質素都大不如前,例如呢一間~~

終於約到人黎,但要失望而回~~
中式點心已無左蝦多士~反而有羊架,豬肋骨~

羊架就食得出係肉囉。。。
對牛肉燒賣同小籠包無興趣~~

朱古力覺得唔好食可能自己口味變左?
cookies 就無咩牛油味,同普通bakery 無分別~
~

班蘭啫哩食落又無斑蘭味~
macaroon 都好食嘅~

ice cream

dessert

魚生

mocha
ice cream
魚生
mocha
2014-12-13 14677 浏览
上一篇食評竟然沒有了這幾幅相, 唔知係咪 over 左...  但呢幾款重點食物, 絕對唔可以唔 post 比大家睇 !! 生蠔 - 唔洗排隊, 落 order 後會有人送去你張檯; 其實拎刺身時已經見到個員工好努力咁即場開蠔 龍蝦刺身 - 味道很鮮甜, "賣飛佛" 之一, 當晚食左最少 4 隻 (原隻計) 日式刺身 - 帶子夠大片, 又夠鮮, 必食 翡翠螺 - 味道還不錯 鵝肝 - 我本身唔食, 但朋友們都話幾好, 配合埋那個 source 很棒
 但呢幾款重點食物, 絕對唔可以唔 post 比大家睇 !!

生蠔
龍蝦刺身
日式刺身 - 帶子夠大片, 又夠鮮, 必食
刺身
翡翠螺 - 味道還不錯

翡翠螺 + 鵝肝
2014-11-04
庆祝纪念
纪念日
龍蝦刺身
2014-12-04 11985 浏览
為左答謝兩位好友既幫忙, 個幾月前已經開始搵酒店, 打算請佢地食 buffet  地點要方便就腳, 食物方面, 想任食生蠔, 又想有龍蝦, 最好有埋紅白酒任飲, 等我個 "保母" (我是這樣稱呼身邊的他  ) 同好友一齊飲個痛快... 揀左一輪, 最後決定試下喜來登  先講飲野, 每人包一杯 drink, 但另外加錢可以任飲橙汁/汽水/啤酒/餐酒, 好處 : 可以各自揀唔同 options, 無需要所有人揀相同  睇睇環境 : 都幾優雅, 當晚係平日, 唔算多人, 我地四個坐近窗位置, 不過磨沙窗, 睇唔到街景, 影相又背光   建議坐近食物區較佳  食物方面, 擺放都唔錯, 絕對唔似某 d 酒店 buffet 咁 hea 擺   我地算係第一批到, 未有太多人, 當然影番幾幅相先啦  其實好多時都會 search OpenRice 搵食  始終覺得, 有清楚的食物相先會了解多 d ~ 就等大家睇下食物近鏡啦, 未去過又有打算試既朋友, 都可以有個概念丫嘛 總括來講, 呢餐 buffet 係滿意的  雖然埋單都唔平, 四個人連酒水已經二千三百幾蚊  但都係值得既 !

Sparkling wine + House wines
 建議坐近食物區較佳
 我地算係第一批到, 未有太多人, 當然影番幾幅相先啦
其實好多時都會 search OpenRice 搵食
鐵板燒虎蝦+點心
長通粉沙律+火腿+葡撻
烤羊扒
總括來講, 呢餐 buffet 係滿意的
 雖然埋單都唔平, 四個人連酒水已經二千三百幾蚊
 但都係值得既 !! 我會再來, 不過, 應該要過一排, 儲儲彈藥先得
题外话/补充资料: 匯豐銀行信用卡有八五折, 酒水除外
2014-11-04
庆祝纪念
纪念日
  • 生蠔
  • 小龍蝦
  • 帶子刺身
  • 鐵板燒大蝦
2014-11-28 11428 浏览
一星期前訂左位, 我地7點一到, 就可以即刻入座了。首先一輪冷盤, 刺身有三文魚, 帶子, 甜蝦等, 質素尚可有中式燉湯, 花膠烏雞, 好好味海鮮有 蟹腳, 蟹, 凍蝦, 翡翠螺, 龍蝦, 生蠔就係同侍應落ORDER。我地係為左生蠔來的, 即時Order半打, 好快送左來, 都幾肥美新鮮. 美中不足係食時有蠔殼出現, 不過為著生蠔肥美新鮮, 再度order龍蝦, 我由開始時已經見到人地有得食, 但當我同朋友每次出去的時候, 總係不見蹤影....咁我就問侍應, 唔通龍蝦都係好似生蠔咁要落order?侍應就答我唔係, 等一等佢就會補充了, 咁我企左大約5分鐘左右, 仲係唔見補充, 咁就諗住算啦, 食住沙律先, 跟住過左一陣, 頭先我問的侍應好好人咁走黎同我講, 龍蝦已經補充左了, 可以去拎咁我就好開心咁出去拎喇, 點知一出到去, 又係比人拎哂 好失望, 個侍應經過見到我噤失望個樣, 我就同佢講比人拎哂了...呢個時候應該有個經理見到, 就問侍應咩事? 跟住了解左就好好人咁話拎比我同朋友, 一人半邊, 跟住仲問我地要唔要多d, 咁有就當然好啦 最後比我地1人1隻熱盤就唔算好多, 羊架好特
一星期前訂左位, 我地7點一到, 就可以即刻入座了。
首先一輪冷盤, 刺身有三文魚, 帶子, 甜蝦等, 質素尚可

有中式燉湯, 花膠烏雞, 好好味

我地係為左生蠔來的
, 即時Order半打, 好快送左來, 都幾肥美新鮮.

好好人咁走黎同我講, 龍蝦已經補充左了, 可以去拎

咁我就好開心咁出去拎喇, 點知一出到去, 又係比人拎哂

最後比我地1人1隻

熱盤就唔算好多, 羊架好特別, 係即時切, 唔係切好整. 都幾好味

甜品就總頖幾多, 都唔錯, 有個紅酒果凍, 有酒味又甜甜地, 幾好味,
蛋糕都ok, 不過已經太飽, 就算想食雪糕都已經食唔落了
2014-11-25
2014-10-05 16661 浏览
老友喜愛生蠔,喜來登任食生蠔的午市自助餐肯定是不俗的選擇!安排坐在窗邊,空間感足,還可以逃眺大街來來往往車水馬龍的景象,聊聊天,倍感逍遙自在!既然只為生蠔而來,一坐下就order生蠔,過一會兒侍應就禮貌周周地送上,酒店服務當然不同凡響!生蠔看得出的肥美和新鮮,裙邊色澤較深,看上去肉質肥美,令人垂涎三尺!一口咬下去,迸發海水味充滿口腔,好味!另外試了cold cut 和沙律,沒什麼驚喜!試了一點魚生,就是一般酒店自助餐的魚生質素,過得去吧!實在美味的生蠔,忍不住再來兩round!對於喜歡吃蠔的我們,這個餐單吃生蠔肯定也是值回票價的啊!吃飽海鮮,點杯酒店咖啡,奶泡不算細緻,咖啡味也不濃郁,但醉翁之意不在酒,飽餐後已感滿足,只需這杯咖啡畫上完美句號!See you next time!
老友喜愛生蠔,喜來登任食生蠔的午市自助餐肯定是不俗的選擇!
一口咬下去,迸發海水味充滿口腔,好味!
另外試了cold cut 和沙律,沒什麼驚喜!
試了一點魚生,就是一般酒店自助餐的魚生質素,過得去吧!
實在美味的生蠔,忍不住再來兩round!
對於喜歡吃蠔的我們,這個餐單吃生蠔肯定也是值回票價的啊!
See you next time!
  • 生蠔
2014-08-04 21293 浏览
喜來登食評評價不錯·今天初嚐亦不負所望·先嚐刺身·味道鮮美·品質合格·cold cut得一款and煙三文魚包·火腿味道很好·後者無試·沙律菜新鮮·有一款藍芝士汁·味道充滿芝士味·好好味·葡撻·因凍了,只吃中間的部份·味道OK.羊架·點了特製的薄荷汁同吃·讚!蛋糕切成小件·有cheese cake, strawberry tart...味佳·還有雲吞麵·水準有名店的八成·合格·雪糕有哈根大師·有專人侍候·綜合款式不是很多·但食物大致味道好好·八十分·
喜來登食評評價不錯·今天初嚐亦不負所望·

先嚐刺身·味道鮮美·品質合格·

沙律菜新鮮·有一款藍芝士汁·味道充滿芝士味·好好味·

葡撻·因凍了,只吃中間的部份·味道OK.

羊架·點了特製的薄荷汁同吃·讚!

還有雲吞麵·水準有名店的八成·合格·

雪糕有哈根大師·有專人侍候·

綜合款式不是很多·但食物大致味道好好·八十分·

2014-07-26
2014-08-02 18581 浏览
今天放假上午有事到西貢,一時許才到市區,友人提議食酒店下午茶自助餐,搜了一輪開飯網,發現平日只有寥寥可數的酒店供應下午茶自助餐,打電話到the cafe訂位卻得到滿座的回覆。我們試試去碰碰運氣,看看有沒有walk in位。太高興了,一到埗被安排坐近沙律吧!餐廳滿滿都是人,但難得都是本地人,久違了的感覺😭未食前先巡遊一圈,食物實在超乎想象的豐富😍😍😍因為餓了,先拿熱盤,有點心,應該是外來貨,有水準,個人喜歡牛肉燒賣,可惜只出一轉,小籠包已扁塌塌很攪笑,蒸太久了吧。吃完一𨍭飽了肚再戰sushi, 奇怪全程只見三文魚出現2次,每次約4件??!友人拿了碗細蓉,我偷吃了一粒云呑,幾口面,足料,面比坊間的好吃很多,如不是胃口有限,我一定自己吃一碗。熱盤種類非常多,比不少酒店的午餐還多,云云眾多選擇中我最喜歡炸物,我足足吃了4隻炸蝴蝶蝦,配上他他醬簡直完美。吃了幾轉到水果甜品時間,恕小妹孤漏寡聞,頭一次見自助餐提供蓮霧--我的最愛,我應該起碼吃了8塊,還有士多啤梨和車厘子。甜品拿了另一最愛面包布甸,但有點失色,不夠香滑。雪糕是haagen daz,有一位姐姐幫忙𢳂,不用𢳂到手痛。飽到捧著肚子,晚餐也

飽到捧著肚子,晚餐也可免了。最後埋單一人不用$200,簡直超值!!!十級推薦!
2014-06-21 21648 浏览
一家人食,地方唔係寬敞,但食物ok食過凍食,刺身少不了,有帶子,吞拿魚,三面魚,八瓜魚,甜蝦等,算多嘢選,。。。再來鵝干餅,翡翠螺,長腳蟹,小龍蝦,龍蝦,大蝦,冷麵等,正,食左2 rounds..跟手食熱嘢,有個fried大帶子,真大,排隊攞,味道就一般啦,反而同位有個花膠竹絲雞湯,正,老婆,爸媽飲兩碗,yummy ma..自己再食左羊,ribs基本嘢,不錯,加埋d中國菜,留肚食甜品,其實有個蝦(衣)麵,好味,但個胃無位放了,因為一路食,已經同時點左2round豪ma,大佬。。last食埋甜品,搞掂,dessert覺得雪糕窩夫同香橙布丁好味,其它都不錯,只係食得過飽,要停,haha埋單hsbc 咭8折,多謝
一家人食,地方唔係寬敞,但食物ok
,因為一路食,已經同時點左2round豪ma,大佬

埋單hsbc 咭8折,多謝
2014-06-20
2014-05-30 21956 浏览
約了兩個好姊妹食tea buffet, 3點準時入去都已經有一部分人坐左係度, 之後都見到餐廳有8成full, 當時已經覺得呢度應該唔錯.入正題, 介紹食物:冷盤有sushi, 刺身, 沙律呢d常規野, 仲有日式小食(中華沙律, 螺肉), 煙三文魚及冷麵等, 都算多選擇.味道評分: 3.5/5熱食種類也多, 有麵檔, 印度食物, pizza, 海鮮, 中式湯, 加加埋埋都有成20款食物, 味道也不錯.特別麵檔的湯底頗清, 沒有太多味精味, 令我飲了兩大碗!!味道評分: 3.5/5到最期待的甜品, 多款蛋糕、雪糕,味道還可, 但令人最驚喜的除了有本人至愛的窩夫外, 竟然有葡撻!!!窩夫夠熱及鬆化, 只需加果醬已經好好味; 而葡撻味道和街外的有得揮, 質感唔會太諗.味道評分: 4.5/5另外水果方面,除了有一般的哈密瓜+密瓜+西瓜外, 仲有幾款額外選擇:梨,士多啤梨,火龍果, 連番石榴及蓮霧都有, 最啱喜歡食水果的朋友, 水果夠甜又夠fresh, amazing!味道評分: 5/5總括而言, 這餐tea buffet食物種類頗多, 差不多和平時食lunch buffet一樣, 而且味道不錯

入正題, 介紹食物:

味道評分: 3.5/5

特別麵檔的湯底頗清, 沒有太多味精味, 令我飲了兩大碗!!
味道評分: 3.5/5

味道評分: 4.5/5

味道評分: 5/5

總括而言, 這餐tea buffet食物種類頗多, 差不多和平時食lunch buffet一樣, 而且味道不錯, 只是價錢有點貴(其實如果有hsbc credit card 可享八折, 但orz的是我和朋友都沒有 ><), 但偶爾一次還好啦, 值得推介~

题外话/补充资料: 另外, 要俾個讚給當日餐廳副經理, 處理投訴結果恰當.
2014-05-17
  • 葡撻
  • 蓮霧
2014-05-21 19735 浏览
已經不是第一次到喜來登用餐, 每次的用餐經驗都非常美好, 生蠔、魚生及海鮮均非常新鮮, 生蠔不是大大隻的那一種但是非常鮮美,由於是即開的關係,每隻都好新鮮不會擺到乾晒,睇相都見到好新鮮。蟹腳好鮮甜多汁,帶子都好好食,可惜冇龍蝦身,只有蝦蚶,青口亦不是藍青口。白灼蝦個樣有點點衰,所以冇食到。好搞笑咁翠螺、部份小食同鴨肝醬係旁邊的凍櫃,要自已拉門取,唔講真係唔覺亦唔敢自己拉門取用。鴨肝伴的多士非常硬我自己另取麵包襯佢。熱葷OK喇,最欣賞中式燉湯,好有媽媽FEEL。但甜品令人非常滿意,本來最想食芒果拿破倫,結果當日係士多啤梨,雖然有點點失望,不過可能係因為當造,士多啤梨粒粒都好大同好甜,DD酸都冇。 最欣賞麵包更是用熱爐暖住的,不是早餐剩下凍冰冰果D,由於我好鍾意食麥包,結果食左兩個黑麥包伴鴨肝醬。 另加98元有紅白餐酒任飲, 非常抵食,而且質素都唔錯。環境亦不會十分擁擠, 枱與枱之間有適當的空間, 服務亦非常貼心,侍應會主動添酒,收碟。值得一讚是我想食熱的窩夫,請侍應替我重新加 熱, 他卻主動替我做一個新的!令人感動,熱辣辣脆脆的窩夫再加上一球雪糕,真的很滿足!!!本來想食多個但真係飽都上心口。 用埋信用卡優惠,任飲紅白酒都是五百五一個人連加一。 絕對值得再訪。
2014-05-13
2014-05-08 17869 浏览
約了朋友在這裡食tea,本來只打算飲杯野嗌少少野食,但見到一碟肉醬意粉都過二百蚊時,唯有轉食"較抵食"的tea buffet...食物款式唔少,冷盤只係揀左煙三文魚及煙三文魚多士,味道不錯,不會過鹹睇其他食評話有魚生,但今日就唔見有,只係有少少壽司。不過見到飯的比例很大,不想太飽肚,只係試左卷物,還可以吧,不太特別今日有唔少包點選擇,比較吸引嘅係葡撻,拎左一舊,好味!焗得啱啱好,好香酥油味,值得一試~炸香蕉只係一般,芝士焗薯皮係自己加肉醬,所以保持香脆,唔會未食就淋晒,讚!熱盤試左咖哩羊腩,韓式海鮮薄餅及法式煎三文魚扒,前二者不過不失,但三文魚扒真係好好味!!好鍾意內裡煎至半生熟的口感,非常滑嫰,會令人想再添食!另外炸帶子亦不錯,配上紫菜、沙律汁及照燒汁令平常的小食變得吸引~今日甜品選擇唔多,推介芒果酥皮拿破崙,芒果香甜又軟熟,酥皮亦香脆,入口可以聽到酥皮破裂的聲音,一流! 不過今日服務就真係好一般,無主動俾水,紙巾亦欠奉,最重要係無提過有餐茶,後來睇返其他人嘅食評先知有餐茶,傷心.....

2014-05-08
  • 芒果酥皮拿破崙
平日的客人不多,即日預約竟安排了靠近落地玻璃的餐桌,可望街景。由於喜來登與半島和洲際只一街之隔,所以會將它當成真正的五星級酒店看待,惟The Café由環境佈置以至餐具,卻絕無五星級品味,相信是時候來個大翻新了,The Café讓我感受到八、九十年代的餐廳風貌。或許一分錢一分貨是不變定律,假若將來裝修了,就不會像今天般平價,這兒的Tea Buffet只$198+10%,匯豐白金卡可享15%折扣,折後連tips仍低於$200,高茶也不止這個價啊!再者這兒的鹹點和粉麵飯比甜品還要多,當作晚飯的話,價格分分鐘比一家普通餐廳的dinner set更便宜。由於只一人光顧,要提著手袋取食物和拍照,所以今回的照片拍得很少也拍得不好。先寫一下食物選擇:近餐廳門口處有些印度特色食物、數款沙律和日式壽司刺身,凍櫃內有冷麵和幾款甜品。另一張枱有麵包,也有烤多士的設備,再另一張枱有些西式的pastries,以上數張枱都沒有拍照。上圖可見不少熱葷,有幾款中式點心,也有粉麵飯。上圖可見水果、多款蛋糕、多款甜點小吃(如泡芙、馬卡龍等),也有多款雪糕和雪糕配料。以這個價位來說,食物選擇可謂相當多,且看看質素如何。沙律

先寫一下食物選擇:

上圖可見不少熱葷,有幾款中式點心,也有粉麵飯。

以這個價位來說,食物選擇可謂相當多,且看看質素如何。
沙律不過不失,多士是脆的,不俗!

麵包布丁雖然溫熱,惟相信是放久了,有出水的感覺。

葡撻不是新鮮出爐的,不好吃。
取了些中式點心,咸水角不俗,惟兩款蒸點都不好,相信是待在熱葷盤中熱得太久,皮都太腍易爛,而且感覺過於濕潤。

Egg Benedict過硬,感覺不大新鮮,ham硬得沒法吃,只吃了在其上的蛋。
Chocolate mousse質感細緻,讚!

幾款蛋糕也不錯,不會過甜,餅身也鬆軟。

只有puff不好吃,外皮濕潤過腍,應該也是放得太久了。
最後點了兩球雪糕,味道不過不失,拖肥甜了些。雪糕櫃前放了不少配料,如碎朱古力、m & m等,可隨心意為雪糕配搭。
餐茶點了Earl Grey Tea,香濃且持久,讚!

下午茶自助餐於下午五時半結束,以為只是不再提供食物,可沒想到未夠5時45分就有侍應生逐枱提示客人要離開,表示要準備晚市(由於要預時間到K11買東西後再接丈夫下班,所以經常看錶,侍應生過來時只5時42分)。那位侍應生還要木無表情,笑容欠奉。

要準備晚市是可以理解的,但只過了十數分鐘就下逐客令,感覺相當差,侍應生過來之時,我還在喝第二泡Earl Grey,剛倒了一杯出來尚待放涼,已甚麼心情都沒有了,沒喝就離開,真的不曾在別的五星級酒店得到如此待遇。
總的來說,食物選擇多,價格便宜都值得一讚!食物水準方面,以甜點較佳,不過粉麵飯壽司刺身全都沒吃,故不敢下結論。至於環境和服務,需要改善啊!
此外Sheraton酒店的停車場細小,下午茶時段不提供泊車優惠,如尖沙咀SOGO未結業,可泊到SOGO,現在只剩中間道停車場,印象中環境不佳,於是將車子泊到了K11,泊車環境固然較好,惟從K11走到喜來登酒店的那段路,頗有龍蛇混雜之感,這絕對減低前往喜來登酒店的意欲。

信用卡優惠
Ad-hoc去食下午茶buffet, weekday臨時book sheraton, 因kln shangri-la好似weekend先有tea buffet.Tea buffet主要供應好快食飽你的澱粉質嘅麵包類(pizza, sausage rolls etc); salad真係得兩個種類caesar salad同火箭菜; 點心有燒賣蝦餃, 沙嗲; 可選擇嘅十隻手指數得哂~kln shangri-la差唔多價錢抵食過sheraton好多, 起碼多野食好多, 有魚生, 壽司, noodle bar, 自助yogurt machine, 甜品(eg. cakes etc)多好多!!

2013-12-17
2013-12-21 17786 浏览
慶祝老公生日,諗住食豪點,四百幾蚊位,尖沙咀五星級酒店,品質應該有保證,點知........帶子刺身有沙𩶘魚刺身乾沙律芝麻菜黃生蠔算好,可以order唔使排隊,但係肉好削,帶苦一般熟食亦煮得差,羊扒同魚都鞋,印度num bread硬底主力賣的鱈場蟹脚、青口同熟蝦,對唔住見到都唔想食咁食甜品啦,即製的pancake有油益味.......又一驚訝,OMG!!!!兩個人連加一近千元,無樣野好食,下次地其他餐廳單點好過。
帶子刺身有沙

𩶘魚刺身

沙律芝麻菜黃

生蠔算好,可以order唔使排隊,但係肉好削,帶苦
一般熟食亦煮得差,羊扒同魚都鞋,印度num bread硬底
主力賣的鱈場蟹脚、青口同熟蝦,對唔住見到都唔想食
兩個人連加一近千元,無樣野好食,下次地其他餐廳單點好過。