2019-02-03
住大埔真係唔愁食飯問題,今次就去試呢間好評既拉麵店,呢個係大埔既群組好多人都讚好食,就算打去都只係可以話盡量留位。鄰近大埔墟鐵路站的和拉麵,因為有正宗日式湯底而引來各方食客,常常滿座!入面係日本居酒屋既格局,除左有拉麵台之外都有一啲幾人既座位,成間店都好木系好日本,入面貼滿左好多唔同既廣告。一共分左幾隻和拉麵,今次揀左豚骨原味拉麵($75),濃濃湯底加上左好多唔同既配料,上面鋪埋蔥花粒,未食已經香噴噴呀。例牌飲一啖湯底先,豚骨嘅拉麵湯底,真心叫咗一下。試一啖湯頭,正呀濃得來仍然有鮮嘅味道,刺激好味。還有配菜叉燒,肥瘦適中又軟滑。由於當日太餓,我就加左竹筍,就更豐富了!仲有日本糖心蛋、叉燒,全部都好有水準,我全部一掃清。