2015-09-19 2793 浏览
一個有關美學的開會,女人們,約在旺角鬧市,卻想有一隅寧靜。有人提議了這處,卻附帶說:「食評中大多都說食物不成的。」「不怕,反正就是想喝杯咖啡。」來了,卻再不想喝咖啡,因為餐牌裡的飲品都好吸引。點了沙冰,好!沙冰上面有硬和軟漿兩層朱古力。我不是朱古力狂迷,但這杯好透心涼,甜的剛好。配露台美景,女人談天,背後坐著四個大男生談天,大家都各得其樂!
一個有關美學的開會,女人們,約在旺角鬧市,卻想有一隅寧靜。

有人提議了這處,卻附帶說:「食評中大多都說食物不成的。」

「不怕,反正就是想喝杯咖啡。」

來了,卻再不想喝咖啡,因為餐牌裡的飲品都好吸引。

薄荷巧克力沙冰
题外话/补充资料: 餐廳戶外地方比室內更舒適
2015-09-18
薄荷巧克力沙冰
2015-09-03 3139 浏览
炭燒雞肉薄餅 ($54)比想像中細😳 感覺上無咩特別而且批邊幾硬炭燒雞感覺似雞串Grilled Chicken PizzaUnexpectedly small, normal and the pizza base is so hard😳 just like putting some street food on a failed pizza蘋果玫瑰茶 ($42)唔太重蘋果味☕️但反而突出到玫瑰的香味Apple Rose TeaNot too strong taste of apple but clearly show the taste of rose 🌹Love it檸檬汁煙三文魚天使冷麵 ($85)好足料的煙三文魚冷麵配上檸檬汁再食不錯👍 但d麵煮到一舊舊係一間咁靚既Cafe食野真係一種享受Cold Angel Hair with Smoked SalmonRich smoken salmon 👍 and the angel hair with the lemon juice is quite tasty 😋!Anyway it is a nice cafe and the deco
炭燒雞肉薄餅
炭燒雞肉薄餅 ($54)
比想像中細😳 感覺上無咩特別而且批邊幾硬
炭燒雞感覺似雞串
Grilled Chicken Pizza
蘋果玫瑰茶
蘋果玫瑰茶 ($42)
唔太重蘋果味☕️但反而突出到玫瑰的香味
Apple Rose Tea
檸檬汁煙三文魚天使冷麵
檸檬汁煙三文魚天使冷麵 ($85)
好足料的煙三文魚
冷麵配上檸檬汁再食不錯👍 但d麵煮到一舊舊
係一間咁靚既Cafe食野真係一種享受
Anyway it is a nice cafe and the decoration is so beautiful!
百香果紅茶
百香果紅茶 ($39)
好香好甜😍 好抵試
Granadilla Tea
So sweet so tasty, must try!

蘋果玫瑰茶
檸檬汁煙三文魚天使冷麵
百香果紅茶
2015-08-11 3032 浏览
久違的朋友相約食飯,因為我們一年可能見得1、2次,事前我們根本不知道吃什麼,我就問問做設計的同事有什麼好吃,然後她介紹我吃這間呼吸,我也問了朋友的意見,他都OK,我約了他20:30,而我等到他差不多9點才到旺角,我們到步才發現,原來呢間餐廳都幾隔涉,搭電梯又要上樓梯咁。上到去無位又要上4樓搵,原來呢棟大廈有好多層都係佢地餐廳,所以職員擠到位置給我們,是2個人對座的位置,但好似係搭人地枱咁的,但沒事前同我們講,只同我們說有位有位,感覺不太好。我之前已經經同事口中所說,這裡的飲品都很漂亮又有特色,會有朵花花係上面,而我點玫瑰土多啤梨紅茶,來的時候是有朵玫瑰係上面,真係幾靚既,但味道就一般,味道有點太甜,還有點膠味?沒有果肉,失去了茶味。朋友點的薄荷朱古力沙冰,沒有什麼薄荷的味道,是朱古力沙冰。但是因為冷氣不足的情況之下,他吃完之後會比較透心涼,未來之前他一直說很熱啊~很熱啊~冷氣是不是裝飾品來的。鴨胸PIZZA 材料算少,焗得不夠脆不夠香,有點似便利店買回來叮的急凍PIZZA,但是都夠味的,夠咸的。這個橄欖油三文油炒天使麵,味道真的怪怪地,但又不能說他不好味,就是有點怪怪味,有點膠?麵質有
這個橄欖油三文油炒天使麵,味道真的怪怪地,但又不能說他不好味,就是有點怪怪味,有點膠?麵質有點硬,材料是足夠的。三文魚就真係咸左少少,雖然它是煙三文魚,但係味道有點重。
最後我覺得最好吃係蜜糖雞翼,真係好香,煎得不錯,表皮是脆脆的、甜甜的,充滿勁多蜜糖的口感,是必叫的。
题外话/补充资料: 希望他們以後可以好好運用部冷氣機。
2015-07-20
2015-08-07 2731 浏览
好耐無食過咁難食既野 同埋 咁難飲既飲品,叫左一杯藍莓乳絡,係藍莓色 不過一d 藍莓味都無,只有乳絡味,飲左一半連乳絡味都無埋,個底勁多勁大粒既冰,從來未飲過乳絡係有冰仲要咁多咁大粒。叫左白汁吉列豬扒飯,好難食,無乜汁,撈完個飯都無乜味,勁乾,仲要d 飯勁淋,d 豬扒好乾,真係寧願比50 蚊去茶餐廳食。唔洗比成舊水食碟飯仲加個難食既沙津。再叫左個煙三文魚pizza. 算係正常d, 但睇相d 三文魚係一片片好靚,以為好大個pizza, 真正黎到係煙三文魚碎。同埋細過塊梳打餅!成餐飯一路講粗口,真係好難食,仲要個環境勁嘈,又凍,以後唔會再黎。好嬲呀
好耐無食過咁難食既野 同埋 咁難飲既飲品,

週末想與三五知己享受一個relax的下午,冒名想黎到呼吸cafe食個lunch雖然位於旺角,地點方便,可惜大廈門口位於髒髒的後巷,又不好找。睇openrice話1:00pm開門,我地1:00pm就就去到4樓,門口冇打開,自行推門而進,竟然仲係準備中? 唔通openrice資料不正確?店員竟然話:「野食未有住,咖啡可能有排等,部機岩岩開」 我地一行5人一場黎到無謂咁就走,店員安排我地坐,10分鐘又叫我地起身,趕鴨仔咁叫我地去2樓因為有人book左,之後惡夢來了...落到2樓,一入去就見到一個紋身姨姨女侍應,口黑面黑,好似嫌我地要佢咁早開工咁 落單叫野食又態度惡劣,我話:吉烈豬扒飯要忌廉汁,紋身姨姨答:我地冇忌廉汁,得白汁。menu寫「忌廉白汁」,我講少個白字就串我啤我 我地由1:00黎到,比佢地4黎趕去2樓,落單侍應黑面,等到2:30都未有野食,水都冇杯。友人要食藥,咪拎包餅乾食下,紋身姨姨竟然話唔比食,姨姨啊!我地落左單等咁耐你又未到,食塊餅都啤住哂 我地都想有野食架姨姨 講左咁耐終於有野食,老實說,食物飲品都不錯,可惜服務態度令整體負分,本以為旺角這龍蛇混雜之地,呢間以「

我地都想有野食架姨姨

講左咁耐終於有野食,老實說,食物飲品都不錯,可惜服務態度令整體負分,本以為旺角這龍蛇混雜之地,呢間以「呼吸」命名的cafe可以煩囂中呼吸脫俗空氣,最後係食到「一肚氣」。
係忌廉白汁,叫忌廉汁店員聽唔明架
小食拼盤
飲品不錯
题外话/补充资料: 如不是當初眾多本地樂隊/音樂人到場表演, 才令「呼吸」略有名氣 樂隊秋紅的主音竟然好像也是團隊之一?! 可是店員以「玩玩下」咁工作, 令人失望. 睇show都係去第2度 洗乜黎呢度?
飲品不錯
2015-08-02 1937 浏览
今晚同朋友嚟到full cup 傾下計,食下飯~ 原因係對上一次嚟到時,有人表演彈結他,氣氛好正、感覺幾舒服~! 呢度嘅野食唔算做得太突出,但勝在cafe 的氣氛做得好文藝,好岩feel !我地簡左晚市的套餐食~沙律有香蕉、蜜桃生果,仲有乳酪同麥皮,味道酸甜健康,挺開胃呢! 三文魚天使麵,我覺得幾好味,加上天使麵好幼身爽口,加點有開胃檸檬汁,挺開胃和健康呢!煙三文魚的份量較少🙈,但賣相幾靚, 而麵的份量都幾多!榛子咖啡朋友表示失望,但以為係有拉花果隻,點知係一杯普通咖啡,自己再加奶~~ 有點hea 呢度食物就麻麻地,但賣嘅係鬧市中嘅寧靜地方!同朋友嚟相聚總算係一個舒服地方!建議食物方面做返細緻d,有特色d ! Thank you
今晚同朋友嚟到full cup 傾下計,食下飯~

我地簡左晚市的套餐食~

煙三文魚天使麵

榛子咖啡

建議食物方面做返細緻d,有特色d !

Thank you
2015-08-02
煙三文魚天使麵
2015-07-14 2164 浏览
價格我很少會去樓上cafe用餐,所以不清楚價格。上去的時候第一眼見到價格真的是被嚇了一跳。特色飲品價格大概是HKD40﹣50,主菜價格HKD70﹣80,dinner set包主菜飲品則是HKD95。這樣看來dinner set確實便宜不少,但我仍然覺得價格小貴。不過同行朋友說,這是旺角樓上cafe的正常價錢。她去過的樓上cafe比我多,所以應該比我更了解行情。食物主菜十分好吃,在這裡推薦魚柳天使冷麵,魚柳炸得香脆魚肉軟滑,天使冷麵本來擔心會偏硬難入口,但配著魚柳的油和香草十分好吃!主菜分量十足,我一個女生差點吃不完……飲品方面,我點的是薄荷熱朱古力,相比朋友點的薄荷凍朱古力看上去比較小杯,但是味道卻比凍飲好──朱古力的香味在溫熱後才更好地發揮出來,配上淡而清的薄荷香味,喝了一口之後整個口腔都迴蕩著朱古力的香濃和薄荷的清爽。我平時不太喜歡熱朱古力,因為喝半杯最右就會甜的膩口,但是配上薄荷之後,兩者的配合正好得宜,讓我再喝一杯都沒問題!整體來說,我覺得飲品>食品。畢竟是cafe嘛XD。環境地點是朋友決定的,去之前我只知道這間cafe的名字。「呼吸」,一聽就覺得有一種文藝的氣息,讓我
價格

食物

整體來說,我覺得飲品>食品。畢竟是cafe嘛XD。

地點是朋友決定的,去之前我只知道這間cafe的名字。「呼吸」,一聽就覺得有一種文藝的氣息,讓我很擔心自己嘈雜的聲音會不會打擾了裡面的文青們……

事實證明是我想太多了。我們晚上八點半左右到二樓,面積不大也沒有坐滿,但所有人都在大聲地聊天說笑,以年輕人聚會為主。所以追求寧靜環境的朋友需要三思啦。

店舖位置比較偏僻,我從彌頓道轉入登士打街之後沒有看見「恆威商業中心」這棟樓,後來再查了地圖,才再轉入登士打街後,左手邊第一條小巷找到了這棟樓。

服務態度良好,上飲品慢了有誠懇地向我們道歉:)
一定要挑刺的話,大概就是上菜速度偏慢,而且一次只上一份主菜。不過畢竟是環境比較擠迫的cafe,我想也是可以理解的。
2015-07-11
$115.5 (晚餐)
因能早放工的關係, 所以我和幾位同事一起到Full Cup Cafe食tea, 我本身少喝凍飲, 但經友人推介, 便叫了一柸玫瑰朱古力沙冰,  一朵小小的鮮玫瑰花放在沙冰之上不但賣相討好, 濃濃的朱古力味中透著淡淡的玫瑰花香味, 實在叫人一試難忘! 想必是女生至愛的夏日特飲!! 鴨胸冷麵及三文魚冷麵味道也不錯, 三文魚被砌成如一朵花般放在冷麵上, 賣相精緻, 冷麵亦夠爽口, 若能多一點麻醬的味道則更好, Full Cup Cafe位於鬧市中一所不起眼的大廈內, 但卻能提供賣相及味道皆吸引的食物及飲品, 確是一個不錯的選擇! =]

鴨胸冷麵
煙三文魚冷麵
2015-03-19
鴨胸冷麵
煙三文魚冷麵
2K
2015-05-27 3438 浏览
店名:呼吸咖啡茶館 Full Cup Cafe地址:旺角登打士街36號恆威商業中心3-7樓好味指數:8/10價錢:$75蒜香牛柳粒天使冷麵蒜香牛柳粒份量頗多,肉質鮮嫩,惹味可口。冷麵麵條幼細,質感很好,不會太腍。碟的周圍有新鮮蔬菜伴碟,非常清新。店名:呼吸咖啡茶館 Full Cup Cafe地址:旺角登打士街36號恆威商業中心3-7樓好味指數:7.5/10價錢:$54炭燒雞肉薄餅薄餅份量不多,但仍可切開6小份。餅底鬆脆可口。炭燒雞肉肉質很滑,味道入味。店名:呼吸咖啡茶館 Full Cup Cafe地址:旺角登打士街36號恆威商業中心3-7樓好味指數:8/10價錢:$49玫瑰朱古力沙冰朱古力沙冰份量頗大,杯上有一朵玫瑰花,賣相別緻精美。朱古力充滿玫瑰花香,花味清新。店名:呼吸咖啡茶館 Full Cup Cafe地址:旺角登打士街36號恆威商業中心3-7樓好味指數:6/10價錢:$49凍香蕉泡沬鮮奶只有兩片香蕉在杯面,杯上有一層厚厚的泡沬,賣相精美,但沒有味道。鮮奶沒有香蕉味道,只是濃郁牛奶味道。
好味指數:8/10

2014-08-24
  • 玫瑰朱古力沙冰
  • 蒜香牛柳粒天使冷麵
2015-05-20 2948 浏览
其實好內之前都聽過呢間餐廳吾錯, 啱年輕人聚下腳. 不過因好小過海所以今次都係第一次食. 佢地食一個set dinner 既價錢, 就可以任擇menu 裡面任何 main course 同特飲. 對於食慣一般餐廳, 得幾個set dinner算擇既香港人, 的確係吾錯.我叫左平時至中意既紅酒牛尾飯同 green drink (其異果沙冰) 另外佢再有個 yogurt salad. 先講紅酒牛尾飯, 的確係有小小失望, 可能食得太多吾同既牛尾飯, 所以難免有所比較. 個味其實ok既, 但係個汁好希. 而個yogurt salad, 都幾開胃, 特別係中意食 yogurt 既朋友. 所以我都分左一半俾個男友. 個 green drink 的確係好好飲, 感受列佢係用新鮮生果整出泥, 吾太甜. 可能因為本身都而 café 型式, 所以野飲一定吾錯.  總結, 呢間餐廳好適合三五知己坐低傾下計, 因為環境好舒服而可以試好多吾同又好味既野飲.

Green juice
紅酒牛尾
Yogurt salad
2015-05-12
Green juice
2015-04-16 2915 浏览
格調@呼吸咖啡此店由4樓開始,之後增添到5至6樓,現在連2至3樓都擴充成店,甚有獨特風格的一間咖啡室。那時,我個人十分喜愛在這裡閒坐,因為室內甚有格調,坐亦十分舒服,而且它的小吃,飯餐亦有特色,菜式雖簡單,味道卻不錯。時至今天,老闆由親力親為,已改為坐在一角指揮管理,員工已變得十分忙,其服務水平亦多次成為逅病,不過,人們已經習慣了,或者人們亦對此已作出相應的妥協吧。藝術氣息愈濃厚的餐廳,同不少團體合作,在推動藝術方面,此餐廳更獲獎項,但餐廳位子愈來愈狹窄,昔日的閒適亦幾難可以找到。吃一口牛尾飯吧,格調獨特,用餐氣氛獨特,很有氣息,還是不願再談吃的東西嗎?牛尾飯汁沒有之前那麼香濃,熬的時間不夠,飯不夠暖,牛尾骨的部份,沒有汁可從骨髓中索出,肉本身不夠腍。怎麼辦呢?還是那杯杏仁咖啡依然令人神往,杏仁片,奶泡加冰,再配上自家磨的咖啡,香濃襯著點點酸,用六角庶糖中和,味道平衡得十分恰可,襯著這環境,仍覺愜意。在維持人流,推廣藝術,提高服務水平及保持食物質素等元素下,這間咖啡館仍有一段十分長的路要走罷。
格調@呼吸咖啡

2014-12-17
今晚我哋來左呢段餐廳試試,地方很偏僻上到去環境都OK嘅。咁我哋叫咗個三文魚冷麵,一個薄餅加蜜糖雞翼。本來我哋都想叫飲品,但係佢啲飲品等好耐,我哋又講時間,我哋就諗住唔叫,只是飲水...咁佢想叫我地自己倒水,她不會幫忙......咁點解我要比加一服務費佢...等左一陣個三文魚來,都OK嘅。但係個薄餅就好唔掂,好細個好似人哋龍X嘅Pizza緊,完全唔掂囉!個蜜糖雞翼又mama地...本來都冇乜嘢嘅,咁我地食住就叫買單啊,因為我哋趕時間所以我哋就叫佢快啲,但佢買單個時先同我地講每人要叫一杯飲品,咁我哋話要飲水嘅時候,你唔同我地講應該要每人要一杯飲品?等我哋埋單先講...餐牌又冇講..跟住我哋就好快咁叫左飲品叫佢外賣拎走,但佢啲態度就好差囉,黑口黑面好似好唔滿意咁,我地都有俾錢架,使唔使咁啦?仲有,原來佢哋有個set dinner,我問佢set dinner 同分開叫有乜分別,佢話冇,咁我就分開啦,因為我計落價錢一樣,不過走嗰陣時我聽到隔離台講,原來set dinner 係會有多個沙律架,但係個侍應完全冇講咩,只係話冇分別,呢間野真係好有欺騙成份喎,明明一樣價錢但係叫set dinner 會多
今晚我哋來左呢段餐廳試試,地方很偏僻上到去環境都OK嘅。
咁我哋叫咗個三文魚冷麵,一個薄餅加蜜糖雞翼。

等左一陣個三文魚來,都OK嘅。
個蜜糖雞翼又mama地...

仲有,原來佢哋有個set dinner,我問佢set dinner 同分開叫有乜分別,佢話冇,咁我就分開啦,因為我計落價錢一樣,不過走嗰陣時我聽到隔離台講,原來set dinner 係會有多個沙律架,但係個侍應完全冇講咩,只係話冇分別,呢間野真係好有欺騙成份喎,明明一樣價錢但係叫set dinner 會多個沙律,但係又唔講,我覺得真係唔係咁好囉!

最激氣是個侍應只顧玩電話,連水都叫客人自己倒,咁嘅服務態度,以後不會再來!
2015-03-20 3128 浏览
多謝同事嘅生日飯。。。。 我應該係呢間cafe嘅樓下經過n 次。。。但一直冇發現佢嘅存在。。。可能因為佢係樓上鋪。加埋個大廈入口係後巷啦…問返正題,我地一行三人,其中一個同事食過話幾好。咁我地早早一個星期前已經卜好位,所以唔做等,直接入得(但其實七半個個時段仲好多位。。應該唔卜都冇問題)食物方面我地叫左 燒雞撈天使麵牛粒撈天使麵紅酒燴牛尾飯。。。。本來聽到同事講好好食,都有點期待。。。但食完先知……好一般。唔難食,但絕對但唔叫好好味。。。。撈天使麵。有點油,甜甜地。涷嘅。。。麻麻地。。。牛肉個個還好。。。但燒雞個位真係太令人失望啦! 真係估佢唔到……佢啲燒雞。竟然係涷肉鋪買嘅串燒雞串拆出黎個啲。。。碟野都 $7x...俾啲誠意好嗎!?個牛尾都好難忘。。。我未食話咁水同埋冇咩味。仲鞋鞋地。。。佢寫住推介。先叫。點知中伏 我食個杯係玫瑰朱古力沙冰。。。朱古力一杯。。。其實佢啲野飲都真係把鬼。。。其他好唔好食唔知。。。但價錢上一家唔值。。。機本上四五十蚊杯走唔甩。。。一個餐果唔係叫指定價錢飲品(九成叫其他),要補錢,仲要唔係補差,係要俾杯野的半價=.=我全夜對食物嘅印象就係咁多。。一
多謝同事嘅生日飯。。。。

食物方面我地叫左

燒雞撈天使麵
牛粒撈天使麵
紅酒燴牛尾飯

我食個杯係玫瑰朱古力沙冰。。。朱古力一杯。。。
我全夜對食物嘅印象就係咁多。。
一個人成百三四..好唔抵

唯一可取嘅係都叫可以坐下叫下水。環境ok la
但我都好開心。多謝曬兩位親愛嘅同事
牛粒撈天使麵
庆祝纪念
生日
  • no
2015-03-13 2630 浏览
樓下看見cafe水牌寫著有幾層, 我們便隨意上其中一層~朋友說每次來呼吸都會"被移"到另一樓層, 今次亦不例外!! (侍應們的態度原來很聞名的~)其實在水牌列清楚那一層用餐, 那一層for飲嘢不可以嗎~!???其實cafe內感覺很懷舊,很有型的, 同一層內都會見到不一樣風格的角落。牆上的木製格仔櫃放滿了不同款式的咖啡杯。我叫到這杯非常健康的青蘋果?青瓜乳酪, 很fresh很清新, 很有家庭自製感覺。朋友order的Latte, 賣相不錯~朋友order的抽抺茶奶沬(名稱不太肯定) 超出杯上層的泡沫很可愛, 有棉花糖感覺。這冷或熱飲的抺茶奶沬外貌竟然是一樣的呢~!!我們一行4人叫了4個晚餐set share來吃, 這個水果Greek Yogurt Salad 女孩子超like^^非常清新健康, 很合我胃口, 因為平日我也喜歡將穀物早餐加進乳酪裡吃。 這煙三文魚天使面賣相不錯, 有橄欖油香氣, 天使面很彈牙, 煙三文魚稍咸一點, 不過很有口感。想不到這個焗什菌咖哩飯是分開的, 錫箔紙包焗什菌很香, 但調味一般, 吃得到是牛油胡椒的味道, 沒什麼驚喜。咖哩汁比較水, 凍得很快, 吃不出是什麼

樓下看見cafe水牌寫著有幾層, 我們便隨意上其中一層~

牆上的木製格仔櫃放滿了不同款式的咖啡杯。
朋友order的Latte, 賣相不錯~
想不到這個焗什菌咖哩飯是分開的, 錫箔紙包焗什菌很香, 但調味一般, 吃得到是牛油胡椒的味道, 沒什麼驚喜。咖哩汁比較水, 凍得很快, 吃不出是什麼style的咖哩, 只知同什菌完全唔夾。
蕃茄芝士薄餅~ 餅底不厚, 邊邊位很香脆, 蕃茄加芝士的配搭是簡單﹑classic﹑冇得輸。
芝士口感很綿, 而新鮮蕃茄很清爽很有水份, 中和了芝士的膩。
题外话/补充资料: 營業時間長, 很合適朋友相聚的深夜食堂, 可惜侍客態度有待改進。
2015-01-27
  • 青蘋果青瓜乳酪
  • 水果Greek Yogurt Salad
  • 三文魚天使面
2015-03-01 2635 浏览
香港的CAFE俾人的感覺都係黑暗灰沈,特別在旺角的更是令人覺得烏煙瘴氣,但筆者來到呼吸咖啡茶館,才發現有旺角都有cafe可以出於污泥而不染。呢度環境明顯有悉心佈置,令人感覺柔和peaceful,裝飾擺設非常精緻,而且有一大個backstage,相信平時會有live band show或mini concert之類的文化活動。值得一提係佢既沙律,雜果沙律配上oatmeal同greek yogurt,d香蕉蘋果菠蘿全部都好新鮮,不膩不濟,凍凍地唔單止唔會令人食到飽而食唔落正餐,反而好開胃地好想快d到main course,筆者仲拎埋朋友個碗,食夠兩份添。主菜方面筆者點了個煙三文魚天使冷麵,擺設好靚,拼湊成花狀的煙三文魚令人捨不得破壞。平時坐餐廳都係食熱食,呢個冷麵來到的時候實在令人感覺特別。伴上香薰的煙三文魚,配以冷麵獨特的醬汁,食落口實在令人感覺又fresh又爽。當然如果可以多d煙三文魚同醬汁,食落就會更滋味啦。

當然如果可以多d煙三文魚同醬汁,食落就會更滋味啦。