2019-06-25 96 浏览
約左朋友係屋企附近食飯經過依一間泰國餐廳 朋友話想試下於是就入左黎一試班烤魚冰鮮東星班 $388有得揀麻辣湯底或冬陰公湯底揀左冬陰公湯小辣睇賣相都發現好大兜呀一路滾傳出陣陣冬陰公味面上舖滿芫茜同菌菇魚肉肉質較緊實 魚味重 沙嗲牛肉串同朋友點左一人一串串燒大家都想食牛肉串 就點左一式兩串牛肉串現上濃郁沙嗲味道既醬汁唔錯唔錯蒜蓉炒芥蘭炒得十分香 芥蘭新鮮健康又好味 必點之選 好味道鹹檸七大大粒鹹檸係底另上一罐七喜 解渴又好飲
約左朋友係屋企附近食飯

鹹檸七
大大粒鹹檸係底
另上一罐七喜 解渴又好飲
2019-06-11 88 浏览
又去覓食啦!今次試下街坊風味,聽講好味就去試試,果然唔錯!唔好睇佢咁大排擋,服務相當好,唔知係老闆定經理會主動比水及推介菜式,見有老人家仲會主動畀暖水,後生就凍水,唔使叫到出口,! Order 左咩呢?嘩哈!好有口福青咖哩:少辣,但惹味,量多呀仲有咁多汁,忍唔住叫多個薄餅(8件,都大大件,唔算油)送埋d汁,正!豬肉軟滑,汁好濃青咖哩味道!海鮮金邊粉:賣相好,仲要好好食,加埋青檸汁,花生碎~yumm海南雞飯:去骨冇咩血(最怕有血水),而且好嫩滑,好味。如果可以加多2隻醬就仲正啦!馬拉盞炒通菜:好香。中意佢d蒜片,可以食埋唔辣但好香。雞翼拼盤:煎炸野都整到好香口好脆!加埋甜酸汁一流!海鮮菠蘿炒飯:飯粒乾身,菠蘿甜,唔錯!叫左半隻燒雞!好香既個皮,肉又firm好好食仲有3杯野飲,全部升級叫特飲~有柚子梳打(梳打係泰國牌子黎)、咸檸七同熱薑蜜。冇hea整,薑蜜底飲完仲有,refill水飲埋😂 其他凍飲咁岩哂食香口野!總結:大排擋得來又有服務,食物量足夠而有水準!推介!PS 總共6人食,除左1位老人家細食少少,其他人都食到飽飽,岩哂大胃既food lover 。
又去覓食啦!今次試下街坊風味,聽講好味就去試試,果然唔錯!

!

Order 左咩呢?嘩哈!好有口福

馬拉盞炒通菜:好香。中意佢d蒜片,可以食埋唔辣但好香。

雞翼拼盤:煎炸野都整到好香口好脆!加埋甜酸汁一流!

海鮮菠蘿炒飯:飯粒乾身,菠蘿甜,唔錯!

叫左半隻燒雞!好香既個皮,肉又firm好好食

總結:大排擋得來又有服務,食物量足夠而有水準!推介!

2019-05-26 795 浏览
味工房有泰越式的食品,亦有中式的火鍋雞煲,種類繁多,很受附近街坊歡迎。茶皇奶茶   $18名字相當架勢,口感香滑,茶味奶味平衡,沒有苦澀味,不錯。雞煲(半隻) $128店員會幫手計時和攪拌,亦會提示最佳食用時間,相當貼心。雞肉切得大小適中,不會有太多的碎骨,啖啖肉。雞肉有彈性,即使是雞胸部份都不會太粗糙。配料特多,有九層塔,洋蔥,辣椒乾,蔥頭,蔥段,月桂葉,花椒等。辣度溫和,微辣慢慢在喉嚨回滲出,而且不止得一個辣字,有齊其他香料的濃香,層次豐富,不食辣的我也吃得過癮。食完雞煲就可以加湯打邊爐。上湯是奶白色的豬骨湯,真材實料。跟雞煲的汁醬混合,令湯底本身已好夠味,食物不用蘸醬已好惹味。九成火鍋料只是十來廿元一碟,份量是一至兩人用,不像一般火鍋店點火鍋料,要點一大盤。抵玩抵食。就像高質版的大x 樂邊爐。肥牛片   $18肥牛不算有太多肥膏,多吃幾片也不會膩。豚肉片  $18豚肉好爽口,跟豬骨湯底的味道好匹配。海蝦(3隻)$20蝦沒甚鮮味,但相當爽口彈牙。炸魚皮   $12魚皮好大塊,不會碎濕濕。尚算香脆。響鈴(3條) $12響鈴雖不是店子新鮮即炸,但相當香脆,亦好吸湯,令響鈴變得香脆煙韌兼
茶皇奶茶   $18
名字相當架勢,口感香滑,茶味奶味平衡,沒有苦澀味,不錯。
雞煲(半隻) $128
店員會幫手計時和攪拌,亦會提示最佳食用時間,相當貼心。

肥牛片   $18
肥牛不算有太多肥膏,多吃幾片也不會膩。
豚肉片  $18
豚肉好爽口,跟豬骨湯底的味道好匹配。
海蝦(3隻)$20
蝦沒甚鮮味,但相當爽口彈牙。

炸魚皮   $12

魚皮好大塊,不會碎濕濕。尚算香脆。
響鈴(3條) $12
響鈴雖不是店子新鮮即炸,但相當香脆,亦好吸湯,令響鈴變得香脆煙韌兼備。
魚皮餃(3粒) $12
餃皮紮實彈牙,豬肉餡味鮮。
生菜 $9
生菜新鮮翠綠。
2019-05-23
  • 雞煲
2019-05-24 71 浏览
2019年5月23日星期四三個人嚟呢度食飯用 訂座平台 有五折優惠,所以嚟呢度試吓同行嘅其中一個朋友唔鍾意食辣野,所以我哋個雞煲叫咗少少小辣。我哋選擇左半隻雞,辣味我完全感受唔到,可能係因為太少嘅關係。當堂食慾大減!雞嘅火候就OK,雞肉唔會煮得太老,但係我其中一舊就食到有少少生。如果叫全辣可能會啱我食一些。雞煲冇辣完全食得唔爽。所以已經冇晒mood再用雞煲來打邊爐!下次一定要叫個全辣嘅雞煲試吓。順帶一提火鍋嘅配料價錢相當便宜馬拉盞炒通菜,呢一個住得唔錯吵得幾好味道有少少辣!正
2019年5月23日星期四
三個人嚟呢度食飯用 訂座平台 有五折優惠,所以嚟呢度試吓

馬拉盞炒通菜,呢一個住得唔錯吵得幾好味道
有少少辣!正
2019-05-14 126 浏览
友人介紹這間位於黃大仙內的味工房,今晚經過悉心安排,便來試試。這裡分內外兩邊,外面都有幾張檯,內裡有三、四十個位。除了雞煲、烤魚,還有泰國菜、台灣菜、串燒及台式飲品。雞煲半隻$128,內有蔥、蒜、中芹、洋蔥、辣椒🌶️等配料,味道適中,不會太鹹或太辣,雞件大大塊,加上醬汁,就更加滋味。生菜$9,金菇$9,蘿蔔$9,通菜$9,廣島蠔肉兩隻$15,海蝦三隻$20,款款都很新鮮,其中廣島蠔肉最為有蠔味。以這裡的火料,份量適中,價錢不貴,適合喜歡試多幾款食物的我。

這裡分內外兩邊,外面都有幾張檯,內裡有三、四十個位。

除了雞煲、烤魚,還有泰國菜、台灣菜、串燒及台式飲品。

2019-05-12 133 浏览
阿媽以前住鳳德村,過黎探人順便搵野食鳳德村個商場仔已經變晒連鎖食肆,所以行遠小小望下,沿途都變左好多,但依然有小店存在經過見到味工房有得打邊爐,價錢唔錯就入左去本身想叫一人一鍋,覺得幾好,望望下見到烤魚,阿媽想試所以變左散叫,魚好大條要左辣湯底,條魚好新鮮小小辣就足夠滾左之後一直用細火,條魚好滑小骨,岩晒我食完魚就點左少少配料,肥牛唔會脂肪比例ok唔會成件都係肥膏魚皮好脆!加上湯底小小辣,好惹味另外點左其他,芝士腸魚皮餃牛丸響鈴,其他都正常,反而蠔幾好夠大隻!下次去開附近,會再黎試一人鍋
阿媽以前住鳳德村,過黎探人順便搵野食

經過見到味工房有得打邊爐,價錢唔錯就入左去

滾左之後一直用細火,條魚好滑小骨,岩晒我

食完魚就點左少少配料,肥牛唔會脂肪比例ok唔會成件都係肥膏

魚皮好脆!加上湯底小小辣,好惹味

下次去開附近,會再黎試一人鍋

2019-04-09
2019-04-21 187 浏览
朋友搬新屋,今天就去左黃大仙探佢,平時就好少去呢區嘅,但我朋友話呢度原來都有幾多又平又抵食嘅小店。佢今次就帶咗我去呢間味工房,店舖四四方方都可以坐好多人,如果喜歡坐門口,都有幾張枱可以坐出面,可能方便食煙。我哋叫咗個班烤魚,冬陰公湯底小辣,之前喺深圳食過,香港就第一次,個湯好好味呀,雖然係冬陰公,但我哋叫咗小辣真係小小辣咋,條魚又肥又大條,D肉又滑👍值得下次再食!食完條魚之後就可以加湯再繼續食火鍋啦!配料都有好多選擇,有菜有肉有海鮮,而且價錢都唔係好貴!海蝦好鮮甜、蔬菜都好新鮮,我哋比較鍾意食菜,所以叫咗好多蔬菜,蕃茄、豆腐、蘿蔔、通菜、生菜、豆卜、腐皮等等。仲叫咗黑糖珍珠奶,一邊食住火鍋一邊飲住珍珠奶正😋

2019-04-17
2019-03-29 200 浏览
今日放工去左黃大仙搵朋友,佢帶我去食一間烤魚烤魚唔係好多香港地方有得食,即刻好興奮原來唔係淨係得烤魚食,仲有雞煲、火鍋 & 小菜食第一次食烤魚係用石斑魚黎整架呢條石斑都好大條可以啖啖肉咁食魚,唔駛擔心細魚骨,果然會特別滿足重點係呢個麻辣味夠香麻,湯底又唔油膩,啲湯差唔多都俾我飲哂而配菜吸哂啲麻辣湯,特別入味,第一次連配菜都食哂之後叫既火鍋料全部都洗得好乾淨仲有得飲而家好受歡迎既「黑糖珍珠鮮奶」埋單都係每人$150咋,真係超抵食真心欣賞這些咁有heart既餐廳
今日放工去左黃大仙搵朋友,佢帶我去食一間烤魚
烤魚唔係好多香港地方有得食,即刻好興奮

原來唔係淨係得烤魚食,仲有雞煲火鍋 & 小菜食

第一次食烤魚係用石斑魚黎整架
呢條石斑都好大條

可以啖啖肉咁食魚,唔駛擔心細魚骨,果然會特別滿足

重點係呢個麻辣味夠香麻,湯底又唔油膩,啲湯差唔多都俾我飲哂
而配菜吸哂啲麻辣湯,特別入味,第一次連配菜都食哂

之後叫既火鍋料全部都洗得好乾淨

仲有得飲而家好受歡迎既「黑糖珍珠鮮奶」

埋單都係每人$150咋,真係超抵食

真心欣賞這些咁有heart既餐廳

2019-03-28
  • 烤魚
2019-03-28 734 浏览
今晚得朋友邀約到黃大仙環鳳街的味工房飯聚,雖然離開黃大仙港鐵站稍遠,但不難揾到,只是在鳳德公園再上兩個街口位就到了!未到7點鐘,味工房已經座無虛席,座位設備有室內和戶外,餐室主打雞煲和烤魚,待應告訴我們今晚烤魚有好鮮美的星班供應,可是其餘兩位較喜歡吃雞煲,我們要了雞煲(半隻)$128,雞件在煲內翻騰,濃汁密密地緊扣著切得大大件的雞件,令望者垂涎!雞肉熟透就慢慢享受著,肉味鮮美中略帶微甜的雞煲,吃畢雞煲再放湯,隨着而來還有火鍋配料:豚肉片、肥牛片、生菜、響鈴、煙肉片和米線,雞煲多款香料和火鍋湯底的混和,令火鍋湯底色香味俱全,火鍋湯底也可選擇有辣有唔辣。加$5的餐飲都非常抵飲:黑糖珍珠奶茶、香竽珍珠奶茶、韓國蘋果茶,蘋果茶幾特別,甜甜酸酸挺醒胃!此外,我們分享一份海南雞飯晚餐,份量十足,海南雞嫩滑可口,配黑糖珍珠奶茶餐飲。街市坊價人均消費$105,可以同時間享雞煲、火鍋、海南雞飯和珍珠奶茶是超棒!多謝朋友好介紹!

雞煲(半隻)

豚肉片、肥牛片、響鈴、煙肉

響鈴

生菜

米線

韓國蘋果茶、黑糖珍珠奶茶、香竽珍珠奶茶

海南雞飯

街市坊價人均消費$105,可以同時間享雞煲火鍋、海南雞飯和珍珠奶茶是超棒!多謝朋友好介紹!
2019-03-27
米線
韓國蘋果茶、黑糖珍珠奶茶、香竽珍珠奶茶
海南雞飯
2019-03-24 167 浏览
朋友在附近一帶上班下班後來找他吃飯店內外也可以坐 環境算是挺乾淨的我們點了烤魚 選了新的冬陰公湯底魚挺大的 肉質彈牙 新鮮的那種配着啤酒吃 爽杯子也是從冰箱裏拿出來 前幾天天氣熱 最適合喝冰的另外也叫了一杯珍珠奶茶試試不喜歡太甜 所以叫了少糖跟雞煲一樣 吃完烤魚也是直接在紙上點火鍋的食材部分食料清晰列明具體數量方便食客預計自己所需份量一開始就叫了豆腐、支竹、魚皮餃、豆卜、午餐肉、豚肉片豆製品一類吸了冬陰公湯底的味道 惹味可口豚肉片肉質也不會過於老通菜一份已經夠兩人吃有餘肥牛片大大一片 入口有滿足感響鈴及出前一丁都十分入味配着湯底吃最適合不過整體來説這裏較接近住宅區 餐廳有種街坊食肆的感覺價錢合理 店員也挺親民、友善
朋友在附近一帶上班

不喜歡太甜 所以叫了少糖

雞煲一樣 吃完烤魚也是直接在紙上點火鍋的食材
部分食料清晰列明具體數量
方便食客預計自己所需份量

一開始就叫了豆腐、支竹、魚皮餃、豆卜、午餐肉、豚肉片
豆製品一類吸了冬陰公湯底的味道 惹味可口
豚肉片肉質也不會過於老

通菜一份已經夠兩人吃有餘

肥牛片大大一片 入口有滿足感

響鈴及出前一丁都十分入味
配着湯底吃最適合不過

整體來説
這裏較接近住宅區 餐廳有種街坊食肆的感覺
價錢合理 店員也挺親民、友善
2019-03-13 353 浏览
現代人生活忙碌, 難得有機會返返嚟香港, 為咗慳返啲時間聚會,一於同好友在佢屋企附近找美食, 冇返呢一排大部分食肆鋪頭都改變, 找到這間充滿老街坊情懷的火鍋店,一於試試。時間尚早,我們不用等位。地方寬敞寫意, 外面還有吸煙區, 充滿懷舊情懷的裝潢, 感覺很舒服, 我們點了一個l$188的“ 石斑 烤魚火鍋, 可以選擇麻辣湯底或者冬陰公湯底, 好友選擇了冬陰公湯底, 我們竟然有意外收穫, 冬陰功味道不太濃卻特別醒胃, 完全沒有想到他配星斑是如此地合味道! 不單止沒有遮掩魚的鮮味還能夠把它的鮮甜味道帶出來! 嫩滑的星斑, 忍不住一口一口地吃個夠😋😋😋酒逢知己千杯少!充滿老街坊情懷的火鍋店, 外面還有吸煙區!點了些配菜: 豆腐是我好友的至愛, 令我十分喜愛生蠔及鮮鮑魚, 生蠔鮮甜滑溜入口又溶化, 意想不到鮮鮑魚配這個湯底是如此的美味, 好友即場已經Encore多一份好友選擇了冬陰公湯底, 我們竟然有意外收穫, 冬陰功味道不太濃卻特別醒胃, 完全沒有想到他配星斑是如此地合味道! 不單止沒有遮掩魚的鮮味還能夠把它的鮮甜味道帶出來!意想不到鮮鮑魚配這個湯底是如此的美味, 好友即場已經Encore

酒逢知己千杯少!

充滿老街坊情懷的火鍋店, 外面還有吸煙區!

星班烤魚

星班烤魚