2010-01-14 22 浏览
之前同朋友去過旺角嗰間都唔錯, 今次o黎開沙田所以go go go..... 羊腩煲 - 天氣凍食羊腩煲very good, 呢度嘅羊腩好腍, 不過羊味就唔係好濃. 但係再跟埋羊腩汁就非常細心, d羊腩汁都好好味. 醬爆魚咀 - 用熱鍋上, 保存住溫度, 魚咀好滑, 好味! 艇家雞 - 雞好滑, 不過味道就一般. 蠔仔粥 - 粥底好棉, 蠔仔清甜.P.S. 好欣賞呢度嘅服務, 個個staff都好有禮貌, 招呼周到! 值得一讚, 連朋友都要寫意見書表揚.

醬爆魚咀 - 用熱鍋上, 保存住溫度, 魚咀好滑, 好味!

艇家雞 - 雞好滑, 不過味道就一般.

蠔仔粥 - 粥底好棉, 蠔仔清甜.

羊腩煲
醬爆魚咀
蠔仔粥
艇家雞
2010-01-11 3 浏览
昨晚我地兩個入左沙田, 行行下諗住食埋飯先閃la, 咁見到呢間野,我地之前聽人地話好食, 同埋佢價錢都唔平, 諗住冇野la, 點都好食掛....點知出事la。我地見到單叫個炒蝦都成200蚊,加埋其他野都近400la, 咁咪見到個set, 咪叫set lor:紅燒排翅- 頂....湯有湯味, 翅冇翅味, 仲話排翅, 都唔知有冇半隻手掌大....勁多芽菜....椒盬豆腐- 個皮勁厚, 得表面有少少咸味, 豆腐入面完全冇味,勁油炒時菜- wa..............呢個勁多油, 叫油浸菜艇漿聖子- 勁咸、勁辣呀, 仲要唔新鮮ga避風塘炒蝦- 個面有味, 但d蝦唔新鮮欖菜炒飯- 冇乜特別, 冇乜味度甜品- 湯圓兩粒(同x川個d冇分別)中途d waiter 成日行來行去, check 下有冇水, 人客走得未咁, 見到頭都暈埋。唔怪之d人過晒隔離個間食飯la...............勁搵笨呀...........完全唔值.........唔好食........仲要全部冇獲氣ga, 咁仲叫避風塘?!
艇漿聖子- 勁咸、勁辣呀, 仲要唔新鮮ga
避風塘炒蝦- 個面有味, 但d蝦唔新鮮
欖菜炒飯- 冇乜特別, 冇乜味度
甜品- 湯圓兩粒(同x川個d冇分別)

仲要全部冇獲氣ga, 咁仲叫避風塘?!

排翅wo....
豆腐......冇味
炒菜
聖子
避風塘炒蝦
欖菜炒飯
豆腐勁厚皮呀
2010-01-10
2010-01-03
之前開張冇幾耐有食物中毒新聞, 朋友品評亦一般, 加上長久以來去襯食關於 '避風塘' 的店/菜都有大出血的被騙經驗, 所以一直冇諗過來試. 見公眾假期都有套餐, 咁多年第一次去食1/蜆湯 -- 我地倆個都有每人三隻蜆, 好野! 唔洗掙. 個湯係魚湯, 蜆唔係湯渣, 仲幾好味添! 平時係街食中菜我多數唔飲湯, 免費都唔飲, 因為味精重, 呢個唔會呀2/ 串燒牛舌 -- 有d salt 係面, 好別緻, 個面乾乾的, 果然係燒出來既3/ 蝦仁炒蛋 -- 非常好味, 蛋滑得不得了, 好少吃到咁滿意, 蝦超級多又大, 只可惜蝦冇味, 透明好爽個種呢, 好似人地話用d唔知咩物質淹過咁, 但係由於佢太有鑊氣既關係, 呢碟真係好好味4/ 避風塘雞翼 -- 要少辣, 唔食得辣的我都受得. d'避風塘'好好味, 一d都唔油, 好乾身, 好脆, 好香好熱, 比平時一大伙人係d 避風塘 '名店' 咬下一口油'吱'出來好得多, 雞翼本身亦美味這兒吃飯要開茶的, 幾蚊一位, 待應好多都好似細個不過都好醒, 環境也很特別平時lunch仲唔洗加一, 有餐茶送添. 不過聖誕呢輪食左咁多西餐, 這餐食得很悏意

2010-01-25
庆祝纪念
圣诞节
2009-09-08 8 浏览
食左40元的食物....鴨河....ok的....的鴨有甜味.的湯差的味精來菜就得2條.好普通其實呢一個餐四十幾元.............總括唔抵只可俾ok
食左40元的食物....
鴨河....ok的....的鴨有甜味.的湯差的味精來
菜就得2條.好普通
2009-08-19 7 浏览
跟老公起沙田睇完戲之後。。咁就諗下有咩好食喇。。諗黎諗去都諗唔到。。皆因其實已經有十間有九間都已經食過。。好喇。。上到7樓行到盡頭。。又見無咩人。。咁就坐入去喇。。一坐低睇下個餐牌先。兩個人就食唔到d咩都剩係叫左一個蒜香雞。一個炒蜆。一個炒飯。。。首先係黎左個炒蜆先架。。不知所謂。。。蜆肉係雪藏都算。。都覺得正常。都仲可以食到食陣雪味囉。。。搞錯呀~!!!!!嘩~~~~難食到丫~!!!!之後果碟野既菜甫~~~完全唔知係咩黎架~!!!!!邊有配菜咁大舊架?!係因為就收工。。所以就咁求其?!隔離菜甫係前菜都好食過佢多多聲。。俾咁既價錢食樣咁既野~!!!!之後就黎個炒飯。。。我好深信我一定炒得好食過佢多多聲。。無味既~!!!!咩咩蟹炒飯。。蟹味又無。。飯味又無。。唉。。真係好失敗。。。到之後個蒜香雞。。。隻雞d皮炸到好多都好燶~~~根本就食唔出d咩雞味出黎~~~d肉質又"唉"口喎。。一d都唔滑~~~成餐覺得最好既就係杯茶。。杯茶好香。。服務態度又唔係好得。。。唔知係唔夠人做野丫。。定係d人真係睇你唔到~感覺就好似要你。。快d食完就好走喇~!!!!咁~~~唉。。唔會再去呢間野。。
跟老公起沙田睇完戲之後。。咁就諗下有咩好食喇。。
諗黎諗去都諗唔到。。皆因其實已經有十間有九間都已經食過。。
好喇。。上到7樓行到盡頭。。又見無咩人。。咁就坐入去喇。。
一坐低睇下個餐牌先。
兩個人就食唔到d咩
都剩係叫左一個蒜香雞。一個炒蜆。一個炒飯。。。
首先係黎左個炒蜆先架。。
不知所謂。。。蜆肉係雪藏都算。。都覺得正常。
都仲可以食到食陣雪味囉。。。搞錯呀~!!!!!
嘩~~~~難食到丫~!!!!
之後果碟野既菜甫~~~完全唔知係咩黎架~!!!!!
邊有配菜咁大舊架?!
係因為就收工。。所以就咁求其?!
隔離菜甫係前菜都好食過佢多多聲。。
俾咁既價錢食樣咁既野~!!!!
之後就黎個炒飯。。。
我好深信我一定炒得好食過佢多多聲。。
無味既~!!!!咩咩蟹炒飯。。
蟹味又無。。飯味又無。。唉。。
真係好失敗。。。
到之後個蒜香雞。。。
隻雞d皮炸到好多都好燶~~~
根本就食唔出d咩雞味出黎~~~
d肉質又"唉"口喎。。一d都唔滑~~~
成餐覺得最好既就係杯茶。。
杯茶好香。。
服務態度又唔係好得。。。
唔知係唔夠人做野丫。。定係d人真係睇你唔到~
感覺就好似要你。。快d食完就好走喇~!!!!咁~~~唉。。
唔會再去呢間野。。
2009-07-30 36 浏览
生平第一次慶祝農曆生日找了間我愛人喜歡的港色小菜, (請不要問何解是我愛人喜歡)其實我自己星期一才在這間餐廳食晚飯,食物,衛生,環境和價錢相當合理愛人又喜歡避風塘口味所以今晚就選這間上次試了的菜色有避風塘雞軟骨,軟骨炸得剛好不硬不油膩$38蝦亁蒸絲瓜絲瓜很清甜帶出蝦乾的咸香$68前菜的露筍一般$38反而最貴的特製醬蒸大聖子就有d失望毫無驚喜$78兩隻拆肉泥猛弼就真的差差勁味精重,泥猛腥,粥唔綿$40今晚的菜餚就有芹香蓮藕珊瑚蚌蓮藕爽脆清甜珊瑚蚌炒得一d也不過火,好味金蒜蛋白炒飯很油膩絕不是好的炒飯避風塘鳳翼很利害的雪雞味辣酒花螺花螺入味,汁夠辣有酒香不妨一試可能周記避風塘係鴻星集團的一份子la集團式服務大手入貨所以做到價廉物美辛苦經營的小食"市"請加把勁!!業主們請給他們一點生存空間吧
生平第一次慶祝農曆生日找了間我愛人喜歡的港色小菜,
(請不要問何解是我愛人喜歡)

愛人又喜歡避風塘口味所以今晚就選這間

反而最貴的特製醬蒸大聖子就有d失望毫無驚喜$78兩隻

拆肉泥猛弼就真的差差勁味精重,泥猛腥,粥唔綿$40

今晚的菜餚就有
芹香蓮藕珊瑚蚌
蓮藕爽脆清甜珊瑚蚌炒得一d也不過火,好味
金蒜蛋白炒飯
很油膩絕不是好的炒飯
避風塘鳳翼
很利害的雪雞味
辣酒花螺
花螺入味,汁夠辣有酒香不妨一試
可能周記避風塘係鴻星集團的一份子la集團式服務
大手入貨所以做到價廉物美

辛苦經營的小食"市"請加把勁!!
業主們請給他們一點生存空間吧

陳設OK架
  • 辣酒花螺
  • 芹香蓮藕珊瑚蚌
2009-06-04 8 浏览
這天到了周記避風塘食飯,諗住食佢地的蠔餅,但係點知話D蠔唔靚,無得叫,咁算數,叫了鹽水蜆、麻辣牛肉和桂花蚌,都算幾好味。呢輪呢到食滿百五蚊會送返五十蚊現金券。

呢輪呢到食滿百五蚊會送返五十蚊現金券。
2009-06-02
2009-05-08
今日同人傾野,對方話呢間幾靜,可以試下食左個set 3 lunch,有星洲炒米+煙鴨胸,加一杯野飲,不過我地無要杯野飲,要佢開茶另外仲叫左蒸素粉包, 避風塘茄子, 炒腸粉同埋擂沙湯圓星洲炒米+煙鴨胸: 個米粉炒得幾靚,唔太油,唔錯避風塘茄子: 茄子夾住芋頭炸,再佢避風塘方式整,又估唔到幾好食蒸素粉包: 呢個一般,好細加埋粉皮好厚,料好少.......炒腸粉: 呢個無咩味擂沙湯圓: ok la本來我地想叫蠔餅,佢話今日無蠔......服務態度唔錯呢
今日同人傾野,對方話呢間幾靜,可以試下

另外仲叫左蒸素粉包, 避風塘茄子, 炒腸粉同埋擂沙湯圓

星洲炒米+煙鴨胸: 個米粉炒得幾靚,唔太油,唔錯

炒腸粉: 呢個無咩味

擂沙湯圓: ok la

本來我地想叫蠔餅,佢話今日無蠔......

服務態度唔錯呢
2009-05-08
2009-02-23 10 浏览
20FEB去了沙田既周記避風塘食DINNER,係門口睇個餐牌,都真係唔平喎,不過個FD訂左枱,尤佢啦,即管試下啦!首先要讚既係個卡位幾舒服,我地兩個人比左個4人既我地坐,更舒服啦,但係見到人地兩個人都係坐二人卡位就…..真係好迫喇!!!研究左餐牌好耐,諗緊食二人餐好定係散叫好,二人餐有3款,分別有$4XX,有翅有避風塘炒蟹的,$3XX有兩款,就冇咁豐富囉,但係最後都係散叫!艇醬炒大蜆約$68~~有D”奀”囉,同埋份量唔係好多,我覺得細隻少少同埋唔好炒到咁耐會好食好多, D艇醬味就OK艇醬蒸聖子皇$34隻,兩隻起~~真係好大隻,不過冇咩肉食囉,30幾蚊一隻有D貴避風塘炒中蝦$68~~6隻中蝦,如果兩三個人都夠既,D乾蒜溶就好正,辣味適中,不過D蝦都係細隻少少會好D,咁大隻唔太入味同埋D殼太硬囉蝦醬唐生菜$4x~~呢鍋野好香呀,因為個石鍋好熱架,香味撲鼻,味道都好好蠔餅(忘記價錢)~~唔好味,個樣好似好脆,不過食落覺得好油囉,同埋冇咩蠔味蝦糕帶子粒炒飯$6x~~個樣幾得,但味道普通,冇咩蝦糕味
蝦糕帶子粒炒飯$6x~~個樣幾得,但味道普通,冇咩蝦糕味
  • 避風塘炒中蝦
2009-01-02 6 浏览
我其實看這個web都有一段日子,但呢間周記避風塘真係令到我有做會員的衝動,為佢寫個食評。本身,我同老公想到小南國,但因為它剛滿座(6點至7點),加上自己本身就肚餓。所以,就選了旁邊嗰間唔駛等的周記la~點知就出事law~我們點了:鴛鴦蟹炒飯(得蟹碎和半隻軟殼蟹、油)一碟4件的燒三文魚月南 (老公話唔算魚月南,因那裡是 "其"位)荔茸茄子(個名好似好好聽,其實就係街邊的煎樣三宝的茄子,不過,佢仲衰,裡面冇料的,只係在茄子上鋪了好細粒好細粒的炸蒜頭)小棠菜鍋貼(同個名完全唔配合,一啲都看唔出係鍋貼)我地真係給佢起的名騙咗,佢地樣樣野都好油,食到返到屋企現在個肚都唔舒服。不過,呢啲都係我的意見,大家可以再去試真啲。但我就一定唔會再去la~250元

我們點了:

鴛鴦蟹炒飯(得蟹碎和半隻軟殼蟹、油)

小棠菜鍋貼(同個名完全唔配合,一啲都看唔出係鍋貼)

250元
2008-12-26 8 浏览
平安夜8 個人, 貪佢有位, 所以揀左黎呢度食成晚最好食係個蟹肉炒蛋白最難食就係佢隻雞其他就不過不失啦不過佢上菜真係好慢最離譜就係我地order 既煲仔飯居然要等成45分鐘其他大部份都要等30分鐘呀不過見係平安夜, 算數啦
平安夜8 個人, 貪佢有位, 所以揀左黎呢度食

成晚最好食係個蟹肉炒蛋白
最難食就係佢隻雞
其他就不過不失啦

不過佢上菜真係好慢
最離譜就係我地order 既煲仔飯居然要等成45分鐘
其他大部份都要等30分鐘呀

不過見係平安夜, 算數啦
2008-12-04 51 浏览
星州炒米:味淡粉乾身,唔好味。干炒及第伊麵:炒得野味,比星州炒米好!蝦糕帶子粒炒飯:蝦糕味淡,醬油味重,但飯炒得唔錯。鹽燒秋多魚:無咩特別。煙肉蕃茄卷:細串得好離譜!睇落都唔想食,差爆!呢度既菜唔係話好差,但真係配唔起 “避風塘” 呢個甘出名既名!
星州炒米:味淡粉乾身,唔好味。
干炒及第伊麵:炒得野味,比星州炒米好!
蝦糕帶子粒炒飯:蝦糕味淡,醬油味重,但飯炒得唔錯。
鹽燒秋多魚:無咩特別。
煙肉蕃茄卷:細串得好離譜!睇落都唔想食,差爆!
蝦糕帶子粒炒飯
星州炒米
干炒及第伊麵
鹽燒秋多魚 & 煙肉蕃茄卷
2008-08-21 7 浏览
原本想入西貢買蟹自己炒,但係車錢同時間都「舌」埋,見到個廣告有蟹食,咪試吓囉。個炒蟹真係名不虛傳,一向鐘意食蟹的我覺得超正,隻蟹大大隻,肉汁鮮甜,d 肉又彈牙,拍得住通記的水準。不過個套餐冇飯,要自己另叫碗飯來撈埋d 蒜頭碎來叫。不過個座位迫咗d,隔離枱講乜我都知。
不過個座位迫咗d,隔離枱講乜我都知。
  • 炒蟹
2008-07-17 4 浏览
係屯門個間避風塘食過好多次,覺得好好食!知道沙田有間,於是等媽媽生日專登出去同佢食…誰知結果係令我如此失望!入門口個一刻本應充滿期望,誰知一睇menu先發現跟餐係無野飲同飯,都唔緊要,照叫!野食黎到既時候,估唔到0的侍應係"砰"一聲咁放低係張枱度,一碟兩碟都係咁…都算啦!0的野未食完就問人要唔要,好似趕客咁!但係個日個場係好多空枱係度架喎!最過份既係..我同埋我家姐個女出去,佢打緊機個陣張餐紙墊左係佢隻手爭度,個女侍應竟然可以一手咁拎住張紙拉開去囉!試問有無諗過界親小朋友流血咁點算?睇見佢地一個又一個咁既服務態度,嬲到我震!!!最離譜既係,當我埋單既時候,我拎起張單黎望一望,個侍應竟然係怒啤我囉!我嬲到想發癲呀!!!拎埋黎叫我簽名個陣又係第二個…呢間野0的人簡直官官相護,不知所謂!!!簡直唔駛錢我都唔會再去呀!
睇見佢地一個又一個咁既服務態度,嬲到我震!!!
2008-06-20 9 浏览
跟大隊來了這裡吃飯,皆因他們認為這裡吃飯很「抵」,當然有幾「抵」,是否真的「抵」,其實好多時都只係一個感覺。集團式經營的食肆,裝修得不錯,真的似是在木船中吃飯似的。吃什麼已經有人發辦,我只需要有野就食,幾輕鬆。用得避風塘做店名,當然要叫幾味白灼小菜作前菜,但可惜水準很一般。豬粉腸很韌,也有點苦,不新鮮;鮮魷又薄又韌,明顯是一點也不「鮮」,像吃土魷;豬肚過爽,爽得不能置信;墊底的露荀及韓式粉絲反而幾好吃,尤其後者,加入了醬油,夠味又爽脆。這幾味灼菜,價錢便宜,只收二十幾至四十幾一客,但吃過後,就知興記收近百蚊一碟,是有道理的;叫菜的說蟹太貴,反而要了中蝦及瀨尿蝦。避風塘炒的,蒜蓉乾身冶味,但跟蝦肉是兩回事,反而蝦頭炸得香脆,非常香口,可惜這裡只賣樽啤,有點掃興。另外一碟艇醬炒蝦仁,一聽「艇醬」二字,還以為是什麼好東西,原來只是XO醬,還要是味道全無的XO醬,不值一試;北菇花膠鵝掌煲的花菇又厚又腍又好吃,花膠筒腥味濃重,鵝掌則一夾就散,雪藏貨色也;蒸了條班仔,肉剛離骨,火侯不錯;沙薑雞不太嫩滑,份量則不少,隊友吃完又吃還有剩的;反而沙薑雞腳就更合我意,雖然明知是雪藏貨色,但夠大隻,而啃雞腳

叫菜的說蟹太貴,反而要了中蝦及瀨尿蝦。避風塘炒的,蒜蓉乾身冶味,但跟蝦肉是兩回事,反而蝦頭炸得香脆,非常香口,可惜這裡只賣樽啤,有點掃興。另外一碟艇醬炒蝦仁,一聽「艇醬」二字,還以為是什麼好東西,原來只是XO醬,還要是味道全無的XO醬,不值一試;北菇花膠鵝掌煲的花菇又厚又腍又好吃,花膠筒腥味濃重,鵝掌則一夾就散,雪藏貨色也;蒸了條班仔,肉剛離骨,火侯不錯;沙薑雞不太嫩滑,份量則不少,隊友吃完又吃還有剩的;反而沙薑雞腳就更合我意,雖然明知是雪藏貨色,但夠大隻,而啃雞腳又是由細到大最喜歡的事,趁大家不在意時,連吃三隻;

想不到,這間避風塘的海鮮地方,也有以串燒作主打的餐牌部份。吃過燒雞翼、羊架、雞肉等等,都算是有板有眼。還要了汁燒牛肋骨,看樣子也是不錯的。可惜燒得有點韌,應該是牛肋骨的品質不太佳,反而那條大大條的牛骨,附上的牛肉是很出色,不過就要付出多一點牙力去對付。

最後大家叫了炒飯炒麵,我卻要了個泥鯭粥試試。出乎意料的是,粥底綿滑,很鮮甜,吃得出是魚湯粥底。泥鯭全拆肉,魚肉也鮮甜,不過份量就少了一點。其實我不介意啃魚骨,如果可以成條滾粥也不錯;因為粥底好,所以又要了燒鴨粥,同樣是綿滑鮮甜,切丁方的燒鴨,全變了大配角。總括而言,來這裡也推薦大家吃碗粥。另外這裡的米是用上珍珠米的,所以也興致勃勃的想吃個釜飯,但可惜是晚不做此味,可惜;

甜品時間,要了個薑汁湯丸,卻只是包裝貨色,令人失望。網油奶皇芋絲卷幾脆口,但吃起來卻是鹹的,連聲稱的奶皇也完全不甜,也吃得一頭霧水。

招呼我們的女侍應,態度很麻麻,但另外路過的幾位,又很不錯,似乎是個別例子。

吃了不少的東西,埋單接近二百,不貴,一試無妨,卻沒有再試的動力。
避風塘炒中蝦
鮮甜綿滑的泥鯭粥