2008-03-16 29 浏览
岩岩係周記食完晚飯,唔錯。1. 蝦膏唐生菜:用個石頭煱裝住,食到尾都係熱辣辣的。偏咸,但好香,用黎送飯就最好。2. 油鹽水「黎猛」:魚味幾濃,d 汁又時會當湯飲。(但唔敢飲太多) 3. 野菌炒豬頭肉:菌多過肉咯,但d 肉都整得幾好味。4. 小炒皇:四季豆較多,但其他料就比較少,有待改善。總括而言,幾好食,但略嫌份量少左d。依家渣打信用咭有八折,所以叫做ok。
岩岩係周記食完晚飯,唔錯。

3. 野菌炒豬頭肉:菌多過肉咯,但d 肉都整得幾好味。

4. 小炒皇:四季豆較多,但其他料就比較少,有待改善。

2008-03-12 35 浏览
我們一行6人第一次光顧周記避風塘,看看menu, 原來是鴻星集團,心想一定有水準,最後竟然是不但大失所望,更是換來"6"肚氣....我們叫了一個六人餐,用渣打信用卡有折,套餐的主打是避風塘炒蟹和聖子王(六隻), 其他則包括炒飯,油菜(一小碗),半隻雞(餐牌寫有半隻,睇起黎好似得四分一隻咁),還有串燒六小串,份量小得驚人,小羊架六串(我的朋友話一口就食完,可以想像出份量有限,鲭魚(燒到過火,很硬),夠熱既魚翅湯(每碗都係見到芽菜最多,翅就無乜).以上都不是戲玉,落完單後,都未到七點三,伙計就再走埋黎話聖子王售罄,逼我們要換小聖子(注意:大聖子34元1隻x6 = $204, 小聖子78元1碟),問極都唔肯講78元的小聖子1碟的份量有幾多,亦不肯講補償給我們的小聖子份量有幾多,經我們多番追問後女伙計黑臉走開,然後經理過黎,再多番追問才告訴我們78元的小聖有6兩,補償的有12兩, $204 vs $156 蝕了,算啦....不到一會,小聖子用一隻巨碟盛上,但係睇黎全部係青椒,洋蔥,同聖子殼.一數之下,每人也分不到兩隻小聖子(十一隻),立即叫經理過黎,佢就辯謢話聖子係夠份量,只係離左殼同埋被洋青

不到一會,小聖子用一隻巨碟盛上,但係睇黎全部係青椒,洋蔥,同聖子殼.一數之下,每人也分不到兩隻小聖子(十一隻),立即叫經理過黎,佢就辯謢話聖子係夠份量,只係離左殼同埋被洋青蔥椒蓋住.聖子殼就真係夠份量,竟有二十多隻.最後,因為証據確鑿,佢為有再炒多碟例牌比我地,但係小小既一碟例牌,竟然有八隻聖子肉.我地當場覺得有被騙既感覺.唔通要數要問先會比夠份量客人?我地個個好無耐同只可以講句,”永不錄用”.
2008-03-01 9 浏览
第一次黎又估唔唔到間野既DESIGN 唔錯.先行加分!坐底不久, 已閒到炒飯的香味....再加分!點了聖子皇. 唔錯, 不過真係貴左D ,未食過咁大隻!帶子炒飯: 唔夠乾身..太濕唔好味煎蠔餅...勁粉....都唔好食!雞粥似落了太多雞精炒蜆OK, 下次一定再叫!蝦仁, 冇諗過咁大隻(因為送既) 好爽!
第一次黎又估唔唔到間野既DESIGN 唔錯.先行加分!

坐底不久, 已閒到炒飯的香味....再加分!

點了聖子皇. 唔錯, 不過真係貴左D ,未食過咁大隻!

帶子炒飯: 唔夠乾身..太濕唔好味

煎蠔餅...勁粉....都唔好食!

雞粥似落了太多雞精

炒蜆OK, 下次一定再叫!

蝦仁, 冇諗過咁大隻(因為送既) 好爽!

聖子皇
蝦仁
炒蜆
(非会员)
公司係2月15號個日中午.. 訂左兩圍作為開年飯。平時都係揀利苑.. 不過今年因為遲左BK.. full晒先揀周記。講真.. 以佢0既"食送".. 呢間0既價錢真係唔算平.. 不過當試多間。有個灼豬肚.. 豬腸.. 豬舌etc個個.. 0的豬腸有陣苦味.. 即係洗唔乾淨..其他都只係普通.. 仲有個周記"斤".. 入面有塊膠係到.. 好在佢都換過俾我..最令人氣頂0既係侍應0既態度.. 有個經理幫我收左隻碗.. 幾個"食送"之後都未俾返我.. 咁岩後面有個女侍應係到執緊檯.. 問佢「可唔可以俾返隻碗我」點知轉個頭.. 佢就大大聲咁係到嗌另一位同事「幾多號檯話可唔可以俾返隻碗佢喎」當然0的語氣同態度梗係差十倍完全唔明佢想點.. 平時0的侍應係到話0的客0既態度差.. 自問態度都好好.. 佢都要咁0既態度.. 唔通佢欺善怕惡?如果當日唔係開年飯.. 老細又唔係到的話.. 你睇我嘈唔嘈佢最過份係0的部長.. 經理竟然可以容許自己0既下屬咁0既態度.. 仲要係沙田個商場入面.. 而唔係旺角太子個0的龍蛇混雜0既茶餐廳入面..呢間野.. 打死我都唔會再去!!!

呢間野.. 打死我都唔會再去!!!
2008-02-29 4 浏览
尋日同老婆&細妹去食,6:30pm入席, 見到門口大大隻字寫話7:30pm前埋單有85折, 心諗: 咦? 都幾好wor~之前有幫襯過幾次, 講真d野勁細碟, 價錢黎計, 唔算抵食, 但係d味道叫做ok啦. 今次去食, 亦都唔係因為佢個所謂既7:30pm前埋單85折. 但係埋單既時候發覺佢間野係好取巧law, 勁火滾! >:E我地嗌左四個餸, 兩個白飯, 其中一個係鼓椒炒聖子, 一碟聖子入面全部都係殼,問個waiter佢只係話d肉入底,但係三個人每人平均只係食到兩隻細細隻既聖子咁大把,勁唔抵食! 埋單既時候盛惠$3xx, 心諗如果有85折無理由咁貴! 睇真d張單, 竟然只有兩個白飯有85折, 扣左$8! 痴線!! 問經理點解會咁, 佢既解釋係我地叫既餸全部都係特價, 正價既先至有折! 四樣野都係特價?! 你不如話成個餐牌上面既野都特價丫笨!~ 咁樣取巧既餐廳, 以後都唔會再幫襯! 臨走既時候係門口特登大大聲同個經理complain多一次, 本來有兩pair客係門口睇緊, 聽完都走人. You deserve it!!

2008-01-25
好的, 也坐得幾舒服. 今次再來, 揀了以下食物.避風塘中蝦$55: 7分, 雖然係小辣, 也有一定的辣度, 吃吃蒜蓉好香口的, 不過隻蝦始終未夠入味.鹽酥珍珠蠔$35: 8分, 這個鹽酥蠔, 是否台式的做法? 炸得香口, 不過都係偏油, 吃得太多也吃不消的.艇家雞飯$32: 5分, 雞係好老. 咬落口係舊舊都實實的, 剩下的大部份係骨頭. 還以為這個係雞飯, 原來係艇家雞飯艇家雞+白飯, 不過這個係小弟自作聰明, 不能入店方數的.豉椒炒黃聖子$88: 6分, 份量係比較小, 聖子係更加小, 隻碟都係以紅椒, 青椒,洋蔥等等為主. 聖子唔係太靚, 不大鮮, 也不太入味, 係汁還汁, 聖子還聖子的.艇家蟹粥$38: 8分, 再次要了個艇家蟹粥, 都繼續有水準, 有火候, 也有點蟹的鮮味.艇醬爆A菜$38: 7分, 一個不算好大的煲去炒, 稍一不慎就好易出界. 艇醬係好入味的, A菜也新鮮香口.整體味道好像差了點, 服務就普通, 菜色份量偏細, 即係也不太便宜的.吃完後的感覺都係普普通通的.
好的, 也坐得幾舒服. 今次再來, 揀了以下食物.

吃完後的感覺都係普普通通的.
2008-01-10 8 浏览
呢間o野之前都去過呢間o野食套餐,不過就覺得麻麻~貴$180平均一個人+好似冇食過o野咁).不過由於今次有朋友想試呢間o野,所以都去o左呢間o野. 今次一行三人一共叫o左五餸(好似係)+一麵+兩個甜品. 因為佢o既份量唔大先可以叫到咁多餸: 盬酥珍珠蠔~~好食, 唔會真係好細粒. 加埋避風塘中蝦"薦"底o個d炸蒜粒一齊食,好好食.白灼粉腸~~"薦"底o個d o野好食. 避風塘中蝦~~OK噃, "薦"底o個d炸蒜粒如果用o黎炒飯好食炒豬雜~~個名唔知係咩喇, 記得有d豬內臟o既物體蝦醬炒唐生菜~~咸o左d麵:炒魚麵~~有火鴨絲+魷魚, 個麵o既口感幾好食.甜品:薑茶湯圓~~芝麻湯圓, 似係灣仔碼頭o個d.普普通通.炸番薯~~外面係用麵包包住d類似番薯蓉o既物體.ok噃.唔太甜. 三個人埋單$370. 我個人覺得今次好好多.另外卡位坐得幾舒服, 反而佢o既大枱d位就唔係幾好坐.
不過由於今次有朋友想試呢間o野,所以都去o左呢間o野.

餸:

白灼粉腸~~"薦"底o個d o野好食.

炒豬雜~~個名唔知係咩喇, 記得有d豬內臟o既物體

蝦醬炒唐生菜~~咸o左d

麵:
炒魚麵~~有火鴨絲+魷魚, 個麵o既口感幾好食.

甜品:
薑茶湯圓~~芝麻湯圓, 似係灣仔碼頭o個d.普普通通.

三個人埋單$370. 我個人覺得今次好好多.

另外卡位坐得幾舒服, 反而佢o既大枱d位就唔係幾好坐.
2007-12-27 24 浏览
第一次食周記避風塘~ 同男朋友2 個人, 原本想叫炒蟹, 但因為敏感食唔到...(下次一定要試),所以叫左:1. 串燒雞翼(好味~!!皮脆有肉汁~!)2. 串燒牛舌(最愛食牛舌~ 唔un, 有牛味~)3. 醬爆a菜(初初唔知咩叫a 菜...見果名咁攪野所以叫左~ 原本係油墨菜~ 本身受唔到油墨菜陣味...但佢醬爆得幾好味~ 送飯good呀~!)4. 鹽酥珍珠蠔(唔食蠔,所以冇試...)今次坐室內,見到室外好似幾有mood 咁~ 下次一定要坐室外(冇咁凍先...)~
1. 串燒雞翼(好味~!!皮脆有肉汁~!)
2. 串燒牛舌(最愛食牛舌~ 唔un, 有牛味~)
4. 鹽酥珍珠蠔(唔食蠔,所以冇試...)

2007-11-21 3 浏览
之前去呢度食飯,已經好想坐呢d房仔,不過上次滿左。坐到入去都幾得意,細細地,但舒服又好有私人空間,可以傾吓密計,又有門可以拉埋,唔錯!我地黎呢度食飯必食千島蝦球,蝦肉勁爽,醬唔會太多,剛剛好。另串燒都好味,特別係牛脷同雞翼,仲好有肉汁。鹽燒鲭魚亦好正,不過唔知係咪太耐無食,條魚都幾大條,但好似食極都唔夠咁。黎避風塘當然要食炒蟹啦,我個人其實唔係蟹癡,但超鍾意佢d金蒜,好香,好好味,唔會過火同太燶,用黎撈麵或飯一流。

2007-10-29 5 浏览
今日28/10/2007係我父親大人的59歲生日, 一週前我已致電沙田避風塘訂座, 當然有講清楚人數, 時間及指明要座室外啦.出發前下午仲收到沙田避風塘的CONFIRM電話.到埸取位時, 我更清楚的講明姓咩, 時間, 人數; 點知接待員一開口就話”無你個姓喎”, 跟住講左一大堆姓氏出泥, 我叫佢睇清楚D,, 佢又查閱數秒,先死死地話, 咁5位跟那位帶位先生入座啦, 跟住個先生拾下拾下帶我地去室內喎, 我地當然要更正佢話係訂左室外啦,, 門口個接待員又話"室外比人訂晒喎", 再睇返本野先比位我地. 到底係新來報到定係未受過培訓呢?今時今日咁ge服務態度? 我BOOK果陣咪講明要座室外囉!好啦,折騰完我們, 好不容易入座, 穿黑制服的女部長就問要咩茶,有鐵觀音,壽眉,…etc;我地就點左"鐵觀音", 片刻後, 侍應送來一壺"水仙", 我地人人都話佢送錯, 我地係點左"鐵觀音"喎, 個侍應的回覆就係"水仙"就係"鐵觀音"囉; (那麼怎不講明"水仙"?)跟住我地又叫返果個穿黑制服的女部長過來, 佢仲黑口黑面理直氣壯答:"我地呢度"鐵觀音"即係"水仙" .根本完全係兩樣野......唉….今時今
今日28/10/2007係我父親大人的59歲生日,
一週前我已致電沙田避風塘訂座,
當然有講清楚人數, 時間及指明要座室外啦.
出發前下午仲收到沙田避風塘的CONFIRM電話.
今時今日咁ge服務態度? 我BOOK果陣咪講明要座室外囉!

(那麼怎不講明"水仙"?)
跟住我地又叫返果個穿黑制服的女部長過來,
根本完全係兩樣野......
唉….今時今日中國人的品茶文化就咁比呢間餐廰敗壞左…….
請要諘茶葉界的商人大哥, 指教下這里老闆及員工了..

< 最後我們5人點了4人套餐,, 另加了一份蒜蓉豉椒炒蜆>意見如下:
起菜速度超快, 一次過上晒枱, 好快就涷晒,
服務態度差, 全程黑口黑面, 埋單就最快.,

紅燒排翅:根本就係生粉水+幾條芽菜, 因為點左4人餐, 我們另加一碗(問過侍應係話另加$68元, 埋單見到係$78), 都唔知我果碗係咪因為另加的關係, 只有生粉水+幾條芽菜, 完任冇翅, (因父親牛一, 我第一度菜並冇追究)

前菜:白灼的豬肝(4塊) & 魚尤魚(3塊), 如冇豉油在底,這道菜怎能入口

串燒雞中翼:得2串都算, 沒有味道…

紅燒”青魚”魚:賣相可以, 魚肉有點梅

蒜蓉豉椒炒蜆:唔單止冇鑊氣,仲好咸, 只到一碟黑黑的殼, 殼仲多過肉,, 肉可以話係少得可憐

艇醬蒸聖子皇
4隻另加1隻) –味道可以話係全餐入面, 可以讓我們接受的.

XX滑雞煲
雞食果陣要去左層皮, 下面仲有層厚厚的肥膏….好在D肉都算滑.

西紅柿蟹煲;此餸係用個不锈鋼鑊盛著, 理應煲係下有蠟燭/ 爐加温的, 但卻沒有, 食用時已泠味道都算清甜, 豆腐夠滑, 蟹肉都算OK, 慘在這個煲不是暖的..

蝦膏唐生菜:好多油, 好咸(全晚唯一一碟是熱的餸, 除了甜品, 這也是最後一度上枱的)

甜品:薑茶湯丸(4碗, 每碗2粒),味道當然可以接受啦, 同SUPERMARKET賣的冇分別

消費合計:HK$ 871 @_@ 這個價錢, 這樣的服務, 這樣的餸菜,合理嗎? 員工有受過培訓嗎?

埋單時個侍應仲話任何信用卡都冇折扣, 只有會員卡有折扣…..真無奈!

此店不但保留不了惜日避風塘的口味, 更敗壞了中國人的品茶文化…可悲…
這會是我最後一次光顧!

鐵觀音是烏龍茶的一種,原產於福建安溪縣。中國十大名茶之一。
鐵觀音原是茶樹品種名,由於它適制烏龍茶,其烏龍茶成品遂亦名為鐵觀音。所謂鐵觀音茶即以鐵觀音品種茶樹製成的烏龍茶。在臺灣,鐵觀音茶則是指一種以鐵觀音茶特定製法製成的烏龍茶,所以臺灣鐵觀音茶的原料,可以是鐵觀音品種茶樹的芽葉,也可以不是鐵觀音品種茶樹的芽葉。
特點
優質鐵觀音茶條卷曲、壯結、沉重,呈青蒂綠腹蜻蜓頭狀。色澤鮮潤,砂綠顯,紅點明,葉錶帶白霜,這是優質鐵觀音的重要特徵之一。鐵觀音湯色金黃,濃艷清澈,葉底肥厚明亮,具綢面光澤。泡飲茶湯醇厚甘鮮,入口回甘帶蜜味;香氣馥郁持久,有「七泡有余香之譽」。近來國內外的試驗研究表明,安溪鐵觀音所含的香氣成分種類最為豐富,而且中、低沸點香氣組分所占比重明顯大於用其他品種茶樹鮮葉製成的烏龍茶。因而安溪鐵觀音獨特的香氣令人心怡神醉,一杯鐵觀音,杯蓋開啟立即芬芳撲鼻,滿室生香。生產出優質的鐵觀音茶必須具備:①純種鐵觀音品種茶樹;②茶樹生長在良好的土壤、氣候環境中,並得到精心培育;③精湛的採制技術。三者缺一不可。

鳳凰水仙產於廣東潮安鳳凰鄉的條形烏龍茶,分單叢、浪菜、水仙三個級別。有天然花香,蜜韻,滋味濃、醇、爽、甘,耐沖泡。主銷廣東、港澳地區,外銷日本、東南亞、美國。
水仙茶是我國茶葉優良品種之一,是福建烏龍茶類中的一顆明珠,如今已和閩南水仙花一樣,香飄萬里,譽滿中外。這種茶葉原產於閩北。早在一千年前,建陽、建甌一帶就有這種茶樹,但人工栽培卻是距今三百多年前的清康熙年間(1662-1722)的事。
  閩南水仙茶樹,屬半喬木型。主幹明顯,基部扁一,分支稀疏,樹冠高大。葉片肥厚,色呈深綠,表面光亮。梢芽壯實,且多毫茸。其繁育方法,均為壓條或剪枝扦插的無性繁育。它適制成紅茶、綠茶,更適制成烏龍茶。制成烏龍茶的閩南水仙,其外形肥壯勻整,緊結曲卷,有如蜻蜓頭,青蛙腹,過象海蠣幹,色澤光潤,褐黃、黛綠交錯。選用煮沸的清水沖泡時,隨茶湯熱氣蒸騰,飄散一絲絲幽雅悅人、好似玉蘭獨有的鮮香,真令人未飲先暢。剛喝水仙茶,微覺苦澀,品飲幾口,則清香甘醇,味美濃香,津生喉潤。茶壺裏橙黃明亮的湯色中,片片茶葉展開,中間淺黃托綠,邊緣朱紅或泛點紅,真是“綠葉紅鑲邊”。雖幾經沖泡,它色味尚存,餘香綿綿。

2007-10-28
The food is not good.
The food is not good.
2007-10-25 22 浏览
一向間唔中都有去呢度食,今年其實都食左一次大閘蟹,但我個人黎講比較懶,食完一隻蟹都已經好唔願意食第二隻,最近睇雜誌都知呢度有一個蟹粉雪糕筒,試過真係正wo,有創意,帶子同蛋白加蟹粉炒,賣相都好精緻。蟹粉當雪糕咁食真係第一次!
2007-10-14 12 浏览
本想到美心飲茶,但多人得好緊要,等左三十幾分仲還要多等百幾個号碼.又唔係好食過人,放棄.此店食左二份午餐,一...日式燒义燒加什菜魚湯米線,個叉燒係煙嘅燒番熱,魚湯米線尚可,二.燒秋刀魚加虾醬帶子粒炒飯,條秋刀比想像中瘦得可憐,個炒飯味道幾好,適量虾膏味唔錯.但對於日式果部份就唔熟唔好做好D,做番避風塘特色已足夠.服務尚ok,不過入去時個帶位帶去一張細小二人枱,因眼見有好多四人枱都只坐ニ人,要求換張枱,但她帶我們到四人枱又將枱拉開變番做二人枱,真攪笑!!
2007-09-28 11 浏览
次次黎都會食好多串燒...冇野好講, 得一個"正"字燒鯖魚、燒雞翼、燒牛脷無走雞啦...如果兩個人o黎食就再加個炒飯(推薦避風塘炒飯, 金蒜好好食!), 或者加個粥(款款粥都好食!)唯一的缺點就係, d蒜味同炸/炒味太勁啦! 食完好大陣味....v_v
次次黎都會食好多串燒...冇野好講, 得一個"正"字

2007-09-14 32 浏览
叫了一個8人餐,大部份野都冇味!
叫了一個8人餐,
大部份野都冇味!