2017-06-29 257 浏览
平時都好少食中菜, 今日同行朋友話要食中菜所以就下佢. 呢間餐廳平日夜晚都好多人等位, 真係咁好食?@@ 野食都好多款, 夜晚都有點心食, 叫左一籠蝦餃, 厚切叉燒, 飯焦鳳凰蝦, 花枝片炒秋葵同埋菌皇醬蒸淮山. 野食黎得好快, 蝦餃大大隻, 皮夠薄好多蝦, 唔錯. 厚切叉燒半肥瘦, 但瘦既部分就唔夠滑, 好彩夠多汁. 飯焦鳳凰蝦原來係炒飯入而加左飯焦, 食落好有口感, 脆脆地又香口, 而蝦亦有好多隻, 幾爽口, 呢個飯幾好味. 花枝片炒秋葵平時好少有, 秋葵係好有益既食物, 不過就唔多中意佢個口感, 加左醬汁炒又幾惹味wo, 好食過日式食法好多! 平時真係無咩幾可會食到蒸淮山, 淮山好粉, 上面係自家菌皇醬, 加埋咸咸地香香地又幾特別. 本身無咩期望, 但最後都有驚喜, 有時食厭左西餐日本野食下中菜都幾好呀XD

野食黎得好快, 蝦餃大大隻, 皮夠薄好多蝦, 唔錯.

厚切叉燒半肥瘦, 但瘦既部分就唔夠滑, 好彩夠多汁.

2017-06-27
2017-06-24 257 浏览
之前係希慎廣場逛街時已經試過呢間餐廳,今次心血來潮想食就帶友人再次光顧每次黎都一定會叫小籠包食,呢度的小籠湯包皮薄多汁,而且味道恰到好處,一定要食的菜式其實我地得兩個人,但唔知點解叫左甘多野食每樣賣相都唔錯魚湯清甜 可以一試好鐘意餐牌的設計,睇每幅圖都想試圖中的菜式最後就變左兩個人食五個菜當然係食唔哂,但就滿足了想食咩就叫咩的慾望本人覺得雞絲粉皮唔好食,粉皮厚身而且硬,完全唔似係粉皮應用的質地,賣相好睇但味道欠佳

其實我地得兩個人,但唔知點解叫左甘多野食
每樣賣相都唔錯
魚湯清甜 可以一試

好鐘意餐牌的設計,睇每幅圖都想試圖中的菜式

最後就變左兩個人食五個菜
當然係食唔哂,但就滿足了想食咩就叫咩的慾望

2017-03-19
  • 鮮肉一口小籠包
  • 蕎麥茶
  • 金銀蒜蒸勝瓜金菇
2017-06-21 240 浏览
今晚在這裡附近收工,要找地方晚餐,但,四處都是食店,想找間吃得自在舒服的,當然食物要好,想起名館,也很久沒到這裡了,有些掛念這裡飯菜。我和同事各人點一些,由於工作太累了,我沒有吃飯,只喝了湯,和吃了餸。今晚豐富了,有黑松露炒蛋,我也吃了一半,厚切义燒,同事很喜愛吃,其實這裡义燒,是抵讚的,肉質軟厚,味道豐富,真的必食,湯就點了我致喜愛的,糖心黑蒜燉響螺,其實這裡其他的湯我都是試過,也是不錯的,而且,今晚想健康些,和同事一人各點一個菜,我點了金銀蒜蒸娃娃菜,另一點了欖角肉崧蒸秋葵,兩個我都覺開胃,自然停不了。。。吃到尾聲,和同事不約而同想飲檸檬薏米水,因為,看到鄰檯點了。。。所以,就來一杯,實在太多年冇飲了,久違了味道。雖然,工作辛苦,但,找一間自己喜愛的食店,點一些自已愛吃的,原來吃飽後,個人會開心多了,好滿足啊!
今晚豐富了,有黑松露炒蛋
,湯就點了我致喜愛的

2017-06-17 568 浏览
坊間要找到好味的中菜館不難,但要環境企理加上味道出色的,目前名館是我的心水之一。一年前曾光臨,今天再度蒞臨回味。餐館的座位放置於館外和館內,其中有部分可望街景,尤其館內有大型梳化對正窗口,望住個景享受食物,一定很爽。平日人客也相當多,是晚和好友被安排梳化附近座位,可望到部分點心廚房。餐牌幾乎有大部份的菜色相片,不過正式落單還是要用上點菜紙,上面會有標示價錢。點好菜後,茶剛温了,先喝一口高原野生蕎麥茶,賣相就麻麻架啦,不過沒想到味道很吸引,淡淡蕎麥味微微甘香,喝起來很香醇順口,令人回味。蕎麥茶具有維生素和礦物質等,可「降血脂、降血糖、降尿糖」,難得愛喝,當然要喝多幾杯,同時可中和菜餚的油膩感。不過要留意,脾胃虛寒和過敏人士未必適宜多喝呀。不久,菜式隆續送到,起筷!麥冬雪梨燉鷓鴣 ($56)燉湯眼看已非常足料,湯料都不會燉到爛掉,一爐火燉制而成,味道確實相當清甜,非常滋陰生津。厚切叉燒皇 ($68)名副其實的厚切!肥瘦適中,而且蜜汁相當之甜,豐腴叉燒很入味不鞋口,啖啖肉,香口得很。自製菌皇醬蒸鐵棍淮山 ($52)淮山相當可口,口感綿密帶沙,微爽,甜甜香香的,而自家製醬味道很濃郁,鹹鹹的,同

高原野生蕎麥茶

不久,菜式隆續送到,起筷!

麥冬雪梨燉鷓鴣 ($56)
麥冬雪梨燉鷓鴣

厚切叉燒皇 ($68)
厚切叉燒皇
厚切叉燒皇

自製菌皇醬蒸鐵棍淮山 ($52)
淮山相當可口,口感綿密帶沙,微爽,甜甜香香的,而自家製醬味道很濃郁,鹹鹹的,同淮山好搭。此藥膳入饌既補且滋養脾肺腎,當然要吃完整碟~
自製菌皇醬蒸鐵棍淮山

蜂蜜柚子蝦球 ($72)
這款菜式相非常清新,有柚子蜂蜜的清甜,再有青檸的微酸,味道豐富,而蝦球與我想像中不同,原以為是一球球,但呈現眼前的並不是,而且相當有驚喜,先是外層並不厚帶微脆,然後蝦肉相當爽彈,無論味道或是質感都很滿意。
蜂蜜柚子蝦球

石鍋鮑魚雞粒炒飯 ($98)
中餐食米飯少不了(米飯很飽肚嘛),用石鍋一定可以保持熱力,飯粒全都混滿醬汁的鹹中帶甜的味道,而鮑魚雞粒size剛好,令每一口都能品嚐得到,實在太好吃!
石鍋鮑魚雞粒炒飯

果然今次也沒有令我失望,吃得肚子脹脹的,滿足啊!
2017-06-11 239 浏览
今日同朋友食中菜,叫左一湯一餸一飯,上菜速道都幾快,先試個麥冬雪梨燉鷓鴣湯先,飲落好鮮甜,好有潤喉感,燉湯內肉質保持嫩滑,雪梨好爽甜,滋補又好味蜂蜜柚子蝦球d蝦好新鮮好爽口,炸蝦既皮唔會太厚,澆上面的蜂蜜唔會太甜亦唔會太漏,再加上柚子和青檸既酸甜味,令到個蝦充滿多重味道,食多幾隻都唔會好滯石鍋鮑魚雞粒炒飯飯一送到來就聽到好勁嘅沙沙聲,石鍋將熱力保存,令炒飯無咁快冷卻。飯粒分明,d鮑魚同雞切到一粒粒,所以每一囗都有飯同餸,個飯有d咸咸地,好惹味,而且好像食極都唔完,非常飽肚

2017-06-10 230 浏览
今次再同V先生,在銅鑼灣區覓食,今次就來到有很多不同美食餐廳的希慎廣場,選擇了一間中菜館,就位於很高層的14樓。雖然上到好高層,但是人數也很多,基本上座無虛席,想必味道一定好。環境都幾舒服,又涼爽,仲有蕎麥茶,真係第一次見餐廳用呢種茶,超級香又健康,正合我意!睇返出面原來仲可以單買XD亞瑪遜椰子川貝燉鱷魚$52鱷魚肉裏面就唔覺有,不過冇擺到落去定係有一個好似豬肉嘅物體係鱷魚肉我都唔清楚!💆🏻裏面仲有啲雞肉,估唔到煲湯雞都可以咁好食,仲係好入味!雖然表面有少少湯油,最緊要係材料夠豐富,味道夠香又甜。京川汁秋葵$42我本身好鍾意食秋葵,問清楚朋友原來佢都食秋葵先至叫,京川汁少少咸又甜甜地,秋葵就整得比較爽口,調味超適中,勁好味!蜂蜜柚子蝦球$72蝦球原來都可以配上蜂蜜柚子,真係第一次見大開眼界!所以中式菜其實依家已經好興Fusion la~蜂蜜柚子甜甜地只有小小酸,蝦球本身有點咸香和非常爽口。表面炸過仲有少少脆。金黃球泡飯$52名為金黃球泡飯,當然飯唔野少,個飯係表面好香脆,唔係好知佢點整,好神奇。雖然香脆但係唔會太硬,加埋啲湯調味同鹹香就啱啱好啦。雀籠點心$168雀籠點心真係混合左中式同

亞瑪遜椰子川貝燉鱷魚$52

京川汁秋葵$42

蜂蜜柚子蝦球$72

金黃球泡飯$52

雀籠點心$168
雀籠點心真係混合左中式同埋西式嘅食品,中間就有蝦餃,裏面有兩隻蝦,爽口而且外皮好彈性。隔離就係一個中國包裏面包住一啲青瓜、菠蘿同埋火腿,好有創意而且非常清新唔會太膩。我下面就有乳鴿同埋薯條,乳鴿又係愛皮好香,肉質細嫩;薯條粗條每一條都好香脆,趁熱食就夠晒熱氣XD

桃膠抺茶布甸和法式焦糖布甸
原來都可以合併埋喺點心裏面,最頂個層就係甜品,抺茶好香滑個朋友唔食綠茶所以唯有我幫佢食埋⋯另外一個原來就係類似千層糕嘅薑味物體,咁就食飯啱啱食完一餐飯。
2017-06-10 8406 浏览
今日和老公到銅鑼灣行街拍拖拖,行到希慎時又到晚餐時間要醫肚,即刻上OpenRice seach下發現14/F的<名館>分數幾好,於是便上去一試搶眼的招牌,簡單又sharp醒店內光亮簡潔,很開朗的感覺先來一個餐前小食,<陳醋珊瑚紅海蜇頭~$58>。雪至涼涼的一碟小點,爽爽的珊瑚紅海蜇頭及底層新鮮爽脆的青瓜伴著微酸的陳醋,陳醋獨有的酸香味開胃又醒神,食過後反而食慾大增接著來一個燉湯,<亞馬遜椰子川貝燉鱷魚~$58>,這個湯椰子味很香,很清甜,淳厚得來卻很滋潤的感覺。湯料很足,真正的貨真價實渴過湯後,便到我們最期待的<鮮肉一口小籠包~$56>。嘩~~~不得了,薄薄的皮包著香香的小肉團,還有濃濃的肉湯汁,小肉團彈牙香嫩,真係多多籠都不夠糟了,有5個,最後一個難道要打架決定結果輸了包煎揼的我只能眼巴巴的看著老公把最後一粒夾走。哎喲,打鬧得太久了,外皮開始黏著底紙。當老公夾著小籠包不上不下之時,我伸出援助之筷我!!!夾歪左!!!一野就篤穿左層皮,大約半羹的湯汁一瀉而下對不起喔!我真是無心的,點知個皮薄成咁喎打鬧過後<鮮蝦馬鈴薯

搶眼的招牌,簡單又sharp醒

店內光亮簡潔,很開朗的感覺

陳醋珊瑚紅海蜇頭

先來一個餐前小食,<陳醋珊瑚紅海蜇頭~$58>。

亞馬遜椰子川貝燉鱷魚

湯料很足,真正的貨真價實

鮮肉一口小籠包

渴過湯後,便到我們最期待的<鮮肉一口小籠包~$56>。

糟了,有5個,最後一個難道要打架決定

結果輸了包煎揼的我只能眼巴巴的看著老公把最後一粒夾走。

對不起喔!我真是無心的,點知個皮薄成咁喎

鮮蝦馬鈴薯薄餅

打鬧過後<鮮蝦馬鈴薯薄餅~$48>登場!
我猜這個應該是薯蓉混煎薄𦉘粉而成,小許煙韌的感覺,比平常酒樓吃到的較厚,更有口感,伴著爽口彈牙的蝦仁和蔥粒,不知何故令我回憶起過了身的婆婆,很溫暖,很家常的感覺。

石鍋鮑魚雞粒炒飯

最後,我個選了<石鍋鮑魚雞粒炒飯~$98>作結。
炒飯炒得很乾身爽口,粒粒分明,而當中的鮑魚粒,雞粒,冬菇粒及蔥粒都切得差太小,不禁要讚一句 : 師博!好刀功!

不消三刻,我們便把咸咸香香的炒飯都吃光了

特別要一提的是石鍋真的非常熱!侍應哥哥把它遞上枱時,我真的感受到有一股熱力在我面前經過,所以有小朋友的家長要小心點喔!

不用400元結賬,真的十分起值

2017-06-08
陳醋珊瑚紅海蜇頭
亞馬遜椰子川貝燉鱷魚
鮮蝦馬鈴薯薄餅
2017-06-10 7832 浏览
平常不多吃小菜,不過看到Hysan有家裝修有現代風格的名館,環境優美,感覺舒適,所以來一試啦~它還有高檯,可自成一角,挑望外面景色。它的餐牌設計精美,選好後在另一張餐牌紙上寫好,交給店員就可以啦~聽說它們的燉湯不錯,選了糖心黑蒜燉響螺試試,湯色因黑蒜比較深色,味道有響螺的鮮味和肉的甜味,但是黑蒜味不是很突出。湯內有好多湯渣,響螺大大顆好煙靭,還有藥材和肉等等,非常足料。我喜歡吃川辣的東西,所以選了個京川汁秋葵來試試。酸酸的醋汁混了辣椒碎和蒜末,酸辣的好惹味。因為是冷盤的關係,秋葵不會太黏還有點爽口,洽到好處。黑松露炒蛋是fusion吧,把平常的蝦仁炒蛋換了黑松露,香味甚濃,蛋也好滑,如果沒有蔥更好,哈哈。重點是這個西式主菜,鹹豬手!168元的價錢甚至比西餐館還要便宜,但它卻是大大隻的啊!還配了調味粗薯條和茄汁及芥末醬。把豬手切開時聽到清脆的聲音,就知道外皮香脆,皮下連著點脂肪柔軟,不過不敢吃太多,大都只吃最外層的脆皮。豬手的肉量頗多,呈粉紅色,肉質軟且嫩,完全沒有乾柴感,鹹鹹的味道配啤酒最好,不過今天身體有點不適不能喝酒。這種高質素的豬手,就算在德國菜餐廳都未必做到。豐富的肉類過後需要

它還有高檯,可自成一角,挑望外面景色。

糖心黑蒜燉響螺

脆皮鹹豬手

豐富的肉類過後需要蔬菜來平衡,喜歡蒜的我們選了味道也濃郁的金銀蒜蒸娃娃菜,鮮甜爽脆的菜配著蒜末吃是最棒的!
金銀蒜蒸娃娃菜

店內供應的茶是蕎麥茶,喜歡喝的話還可以買回家啊~ 下午茶時段有tea set供應,感覺特別。整體環境又舒適,食物味道也好,喜歡吃中菜的又多了一個選擇了。

2017-06-08
糖心黑蒜燉響螺
脆皮鹹豬手
金銀蒜蒸娃娃菜
  • 脆皮鹹豬手配薯條
2017-06-10 204 浏览
希慎一向喺我幾鐘意行嘅商場,事關出地鐵唔洗出街外就到,加上有誠品可以hea住嚟等人,不過誠品上面嘅食市少去,如果唔係朋友話話約最頂嗰間名館,都唔知有名館食中式嘢多,入到去佢哋個環境幾舒服,幾靜,整餐飯個人嚟講覺得最特別嘅係嗰個鮮蝦薯仔薄餅,其實喺有啲似平時飲茶嗰啲薄罅,但欣賞佢哋用鐵板上,保持熱度,加入薯仔同蝦都係幾新嘗試仲有咗酸菜煮生魚,酸菜加上好多黑椒,幾欣賞個湯底,好似鹹菜豬肚湯味,攪到係咁飲,不過佢哋啲魚係幾新鮮,好滑口而有鮮味,下面啲酸菜亦好吸收湯底個味,唔錯唔錯另外亦有叫到叉燒,叉燒切得好厚身,夠蜜糖,但唔算好特別,仲有個蒸淮山好食,一開始感覺佢似用蒸肉餅方法嚟整,但未試過用淮山做底,淮山好「淋」而好入味,後來睇番餐牌用自家醬,下次喺屋企都叫下屋企人咁做先

题外话/补充资料: 佢啲麥茶幾好飲,8蚊個茶錢應該配好飲嘅茶
2017-06-02
2017-06-07 168 浏览
一行三人放低另一半出嚟聚會,刪除法刪減咗好多熱氣呀、太嘈嘅環境之下,最終揀咗希慎嘅名館睇過openrice知佢喺fushion式中菜,點知一坐底見到有燉湯😍,即時要進補下嘅心態即刻浮現,於是3個人叫咗兩款燉湯嚟飲,叫咗炖鱷魚同埋黑蒜燉響螺,待應一上碟嗰時,大家都覺得佢個size比預期大,而且料方面都幾足,第一下感覺已經唔錯...第一次飲加咗黑蒜嘅湯,味道幾特別,響螺都比較「林」身,易咬口;至於鱷魚湯幾清甜,鱷魚肉就唔係好識食,感覺同瘦肉差唔多,但整體上佢嘅份量同埋夠熱足料,大家已經收貨另外仲叫咗個鳳凰蝦炒飯,一樣先喺個份量方面,對3個女仔嚟講感覺都多,炒飯比較硬身,初初以為飯方面煮得唔夠耐,點知睇番個餐牌先見到原來有飯焦,整體上味道唔差,蝦都算大隻,可以一試最終加埋個榴連甜品,有榴連肉,但當然cream多啲喇,不過個皮嘅質感幾特別,唔差唔差,對3位榴連控可以止一止渴😂😂

2017-06-02
2017-06-01 162 浏览
我經常也去希慎food Court吃飯,最近看到很多新的餐廳,想和老婆去試試,我揀了名館餐牌的設計也很精緻環境很舒服,餐廳設計很優雅糖心黑蒜燉響螺湯,真材實料濃郁美味,好一碗燉湯鮮肉一口小籠包,肉汁美味,皮薄一咬爆汁厚切叉燒王,真係好耐都冇食過咁好味嘅叉燒,又嫩啦肥瘦適中石鍋鮑魚鮮淮山炆雞,夠味!因用石鍋的關係,鷄有焦香味,回味無窮石鍋鮑魚雞粒炒飯,粒粒飯米均勻,用料豐富,食到師傅認真去做,冇馬虎 鴛鴦黑芝麻湯圓,皮薄芝麻餡香而不太甜,一款椰絲花生糖,一款就像雷沙湯丸的,兩款都好味蜂蜜杞子菊花茶,不會和別的飯店一樣過甜,好像自己焗的菊花茶一樣,真材實料,飲完喉嚨舒服晒清熱啊餐廳服務一流,店員也很有禮貌,個個做嘢爽手又快
餐牌的設計也很精緻
環境很舒服,餐廳設計很優雅
糖心黑蒜燉響螺湯,真材實料濃郁美味,好一碗燉湯
鮮肉一口小籠包,肉汁美味,皮薄一咬爆汁
厚切叉燒王,真係好耐都冇食過咁好味嘅叉燒,又嫩啦肥瘦適中
清熱啊
餐廳服務一流,店員也很有禮貌,個個做嘢爽手又快
2017-06-01 186 浏览
阿囡放工約我出街食飯,她說希慎廣場12-14樓進駐了很多新的餐廳,想去試試。我們看看最搶眼的是這間就入內試試,環境清新舒服,座椅也坐得很舒適看到餐牌也有很多選擇,有很多東西想嘗試先來一客鮮肉一口小籠皮薄餡靚,肉質鮮美,咬一下肉汁流晒出來再來一個亞馬遜椰子川貝燉鱷魚湯,香濃美味,真材實料蜜糖柚子蝦球,食落甜左少少,可能我最近減肥,唔想食太甜,但阿囡就覺得好好味,皮脆蝦肉爽,柚子味清甜食落不會覺油膩。金銀蒜蒸勝瓜金菇,賣相好像不好吃,吃了卻覺得多汁有香濃的蒜味,又不會有勝瓜的奇怪味道石鍋鮑魚雞粒炒飯,炒飯醬汁均勻,炒飯又夠乾身,米飯粒粒煙韌足料還叫了兩杯檸檬薏米水和海南金桔蜜柚茶,最好是不會太甜,好像家裏自己煲的薏米水一樣,柑桔蜜也很好飲服務態度也一流,食物水準很好,絕對係值得一試再試的餐廳
就入內試試,環境清新舒服,座椅也坐得很舒適
看到餐牌也有很多選擇,有很多東西想嘗試
先來一客鮮肉一口小籠
皮薄餡靚,肉質鮮美,咬一下肉汁流晒出來
再來一個亞馬遜椰子川貝燉鱷魚湯,香濃美味,真材實料
服務態度也一流,食物水準很好,絕對係值得一試再試的餐廳
2017-05-31
2017-05-31 242 浏览
行過希慎,成班話唔知食咩好,因為我之前都食過呢間,所以就帶左佢地過黎,等佢地試下覺得好唔好食亞瑪遜椰子川貝炖鱷魚,一睇個名就知幾滋潤,足料老火湯,肉竟然出奇到煲得好林,有浸川貝味,味道鮮甜而且陣陣椰子味,真材實料的靚湯,拍得住媽媽自家愛心湯厚切叉燒皇真係好厚切,有些少肥膏,比例大概八瘦二肥左右,對於我黎講都可以接受,碟上還有汁,喜歡整舊滿滿叉燒汁的朋友可以每啖都沾滿汁黎食黎到中菜館點少得食小籠包呢?鮮肉一口小籠包,小籠包裡面滿滿肉汁,先咬一啖啜哂D湯汁,好惹味鮮甜,而且仲係新鮮滾熱辣,小籠包皮不會太厚,整體做得相當好金銀蒜蒸娃娃菜,好多蒜同蔥啊,本來淡淡味道既娃娃菜,配埋味濃既蒜與蔥,令到本來對吃菜一般的朋友都吃多幾條!娃娃菜都幾爽甜,分下分下就好快食哂脆皮咸豬手,我估唔到係中菜館可以食到脆皮豬手,一直都係以為西野豬手伴有薯條,份量都幾大,豬皮脆脆,有少少肥膏,肉質都仲好滑嫩,肉味夠唔太偏鹹榴槤雪梅娘好多Cream啊,皮薄大大舊,仲有中間有榴槤肉,好食得黎唔會太膩,榴槤迷必點啦鴛鴦黑芝麻湯圓,分別係椰蓉同豆粉,黑芝麻湯圓煙煙韌韌,點埋配料食,好甜好滑,黑芝麻好香,飯後甜品一流海南金桔蜜

海南金桔蜜柚茶,味道清甜,有D開胃,帶少少柚子的香甜味,面頭仲有粒粒籽,口感幾好咬

基評分: **味道(基基基基基)**外貌*(基基基基基)*抵食(基基基基)**服務(基基基基基)**

最後基言:
中菜來說,味道和服務不錯,居然中藻菜有豬手吃都算驚喜,甜品很好。
2017-05-28 302 浏览
上星期同好友中午去左呢一間位於銅鑼灣嘅餐廳食中餐。嗰度環境非常優雅,而且仲有景睇添。座位都非常舒服,侍應揀咗一個對窗口嘅座位俾我哋。我覺得中午對住呢個景食飯,真係有一種好舒適嘅感覺。我哋叫咗以下嘅食物,總括來講我覺得食物非常之好味,而且賣相都好好。真係值得再來。京川汁秋葵$42-個秋葵嘅汁做得非常之好味呀。有點帶酸,又有蒜香味,仲有d辣味,好開胃。咖喱手撕餅$33-手撕餅ok,但咖哩一般。午市竹筒點心套餐$751.京川滑餃子-好滑,皮薄,汁都好味。2.大澳蝦乾豚肉蒸飯-蝦乾好香好鮮甜,豚肉幾爽口,加上有薑絲的薑味,好好味。個蒸飯係藜麥蒸飯底,好健康,而且比較上有不同嘅口感。黑松露炒滑蛋$65-個炒蛋做得好滑,而且蛋味濃,有一啲半生熟嘅滑蛋,同好香嘅黑松露一齊食,真係一絕。鮮肉一口小籠包$56-熱辣辣,個皮都薄,仲好多肉汁,肉味足,好好味。

咖喱手撕餅

咖喱手撕餅$33-手撕餅ok,但咖哩一般。
京川滑餃子
大澳蝦乾豚肉蒸飯

午市竹筒點心套餐$75
1.京川滑餃子-好滑,皮薄,汁都好味。

2017-05-25
大澳蝦乾豚肉蒸飯
2017-05-27 170 浏览
都有一段時間冇去銅鑼灣了,今次咁岩有事去希慎,就上去搵埋食啦,去左呢間十四樓嘅名館。食下中菜都幾好,其實見佢寫係江湖菜,我吾太識分,不過入面幾岩我食,食物選擇都好多。嗌了脆皮咸豬手配薯條,超好食丫,豬手皮好脆,味道惹味,吾會太咸,而豬手嘅肉好嫩滑,粉紅色嘅,好食,熱辣辣,脆卜卜,另外薯條都好食過人,佢加了味粉?橙花色薯味又夠,同樣好香脆肉嫩,好食,百幾蚊超值,今餐最推介嘅。另點了兩個竹筒飯,瑤柱冬菇肉鬆蒸飯,同臘腸滑雞蒸飯,佢係加了紅米,更加健康,原本看似好細碟,其實份量都好多,都好飽,味道好岩我,飯軟身又香,食完豬手食岩岩好。再點了碟菜,嗌左金銀蒜蒸勝瓜金菇,好香蒜,加上了勝瓜上面,勝瓜好好食,入晒味,而勝瓜下面就有金菇,貪心地諗如果金菇份量多點就好,哈哈,送飯一流。仲點了蝦餃點心,即嗌即整,見到師傅係玻璃窗內整點心,即蒸再上碟,熱辣辣,已經夠好食,再一咬蝦好大假,好彈牙,100分丫,有四粒好味道。滿足嘅一餐。

滿足嘅一餐。