2014-04-21 713 浏览
有天平日和媽媽去喝早茶。因為我們都想吃鳳爪排骨飯,就去了附近的名舫酒家。那裏是自助取飯的。櫃枱裏有幾個'姐姐'。我說了幾次要排骨飯也無人理會。有個更看了你一眼之後繼續低頭扮忙。之後有位中年女士來,她竟然先盛給她。我說要排骨飯,她指一指蒸籠。隨後另一位'姐姐'來,我再說要排骨飯。她拿了肉餅飯給我。我再說是排骨飯,她收回肉餅飯就沒理會我。她竟然開始拿單出來去配飯給啊姐拿去其他枱給客人。那時媽媽覺得不對勁,拿飯怎麼會拿到超過5分鐘,便出來看看我。最後'姐姐'拿完了,我再說要排骨飯。她才施施然拿了2個排骨飯給我。我再要咸水角,她竟用不好的態度說我不給她記錄卡蓋印。 隨後我一肚子火,食物不是特別好吃,態度卻特別的差。我吃得很不愉快。而食物方面,如果端上時是熱辣辣的,咸水角是非常美味的,外脆內暖,我頗為推薦。可是那天'姐姐'親手給我的是冷掉了的,所以建議劃紙等啊姐送到你枱會比較好,而且不用受氣。

有天平日和媽媽去喝早茶。
因為我們都想吃鳳爪排骨飯,就去了附近的名舫酒家。
那裏是自助取飯的。櫃枱裏有幾個'姐姐'。
之後有位中年女士來,她竟然先盛給她。
我說要排骨飯,她指一指蒸籠。
我再要咸水角,她竟用不好的態度說我不給她記錄卡蓋印。

2014-04-16
$25 (早餐)
  • 咸水角
2013-01-11 312 浏览
這家酒樓近而且價錢算便宜(食物質素也相對地差),所以我們經常到這裡飲下午茶。其實在這間酒樓已發生過不愉快事件。相信黎過飲茶既人都知,無人服務,叫侍應也無人肯理,最後都係要自己加水...也試過一次飲下午茶(下午二時)(酒樓的時鐘比標準時間慢五至十分鐘),交單時問一個紅衫的高級樓面下午茶開始未,佢望下佢隻錶,話已係下午茶時間。慎防起見(因為雖然過左兩點零五分了,但未聽到酒樓廣播),我叫她真係下午茶先好落單,佢話好。好啦,到埋單時發現無計到下午茶,而係午市價個收銀話落單時係13點:58分:59秒,未到兩點,無下午茶喎。我講件事出黎,佢話午市就午市,未到兩點就未個收銀仲叫我們搵返個紅衫樓面同佢講,但個紅衫應該下了班,搵了五分鐘都搵唔到雖然最後有個白衫經理手忙腳亂,係咁入錯food code又慢地改單,但總算改返下午茶講返今日今日有機構包了半個場,所以千年難得一見地好多好多人等位我們三人等了超過半小時才入坐。我妹今日會遲黎,未知幾點,如果太晏就唔黎,所以我們只開了三個位,諗住佢黎先開多一個。坐低無耐,有個女侍應走埋黎,問我們是否三個。我們話暫時係。然後佢就推左個唔算老的老女人黎,叫佢坐低。我地話

好啦,到埋單時發現無計到下午茶,而係午市價
我講件事出黎,佢話午市就午市,未到兩點就未

講返今日
今日有機構包了半個場,所以千年難得一見地好多好多人等位
我們三人等了超過半小時才入坐。

坐低無耐,有個女侍應走埋黎,問我們是否三個。
我們話暫時係。
然後佢就推左個唔算老的老女人黎,叫佢坐低。
我地話可能仲有個人黎,要留返個位俾佢。(已不斷打緊俾我妹,但佢未接電話)
個女侍應二話不說,拎起張卡同筆,打算寫多個茶位。

我拎返張卡,話黎到先加,叫佢安排個女人坐第二度。
侍應叫我們即刻打電話即刻覆佢究竟我們三個定四個

其中一件令我好嬲的事係,人人都係咁等位,個女人恃住自己同侍應熟,唔洗等位就可以有侍應幫佢安排座位!仲要夾硬黎!

我們已經係咁打電話,但無人聽就無人聽
跟住個侍應再次叫個女人坐落黎,我話唔得,個女人照坐。
我屋企人就話仲有個會黎,個侍應就搶了我手肘下的卡,又準備寫多一個茶位。
我話黎左先寫,拎返張卡。
侍應走開,然後拎多一套茶杯碗筷來俾果個女人。
我話唔得,叫佢坐第二度
侍應又搶我張卡,話要加位..
我又要搶返走..
侍應跟住問個女人飲咩茶囉.........................無視我地

之後個侍應行開左陣,我係咁怒睥那個厚臉皮恃熟賣熟唔洗等位的女人
侍應返黎時,個女人叫個侍應安第二個位俾佢

唉真係咩心情都無晒
咁既侍應都有,毫無禮貌
之後個女人一叫佢個名,個侍應就會殷勤地服侍佢..

講返食物,炒飯炒河炒麵每次的份量都不同,有時明顯地少了
但今次的蒜香雞粒飯的份量比上次多, 但是味道則較淡,不過也算不錯

之前吃過的還有:
滑蛋魚片河, 不熱的, 給人不太熟的感覺.....
有個鼓椒撈麵,根本是水湯麵,不像撈麵, 淡而無味, 就好似加了一碗清水做汁咁...
乾炒牛河,油很多,但味道不錯,牛肉的份量也足夠

點心:

山竹牛肉, 味道雖是普通, 但也算是這酒樓好味的食物之一

椒鹽白飯魚, 一時好吃一時就不太好
如果是新鮮炸出來的,就好
否則,就是又濕又"淋"

流沙奶皇包, 很差
入面好似加左水咁... 好稀.....

咸菜豬肚, 味精較多, 份量亦多, 豬肚咸菜也很好吃

總體來講, 炸的食物如果不是新鮮炸起的,就很難入口,因為比較塌和濕,而且冷,,.
點心普普通通, 價錢低質素也低
粉麵都ok, 可以一試, 但要小心選擇

2012-10-16 219 浏览
長話短說!!!!好想表達哩間咁0既嘢有幾差,但又唔想為咗佢而浪費我時間。所以Point Form說明,簡單易明!是日任飲任食$78免加一打邊爐(2小時)1. 星期六多人等位耐我可以理解,但點解入坐無人帶位呢?2. 湯底正常速度到達,但衛生極差!!!成個煲蓋都係上一手D湯渣連埋一齊叫0既嘢食就等咗45分鐘都未到。3. 追問Order時竟然同我哋講因為我哋填錯Order紙,點解收我張Order紙0個時個阿姐唔同我哋講????!!!點解我入坐0既時候無人同我哋講D Order紙有分別???!!!!要我等你45分鐘追你單先講!!!!重要我哋寫過第二張!!!!4. 同個好似部長咁0既物體理論竟然我哋未講完就走咗去!!!!!5.結果2次Order一齊哩,好在我哋人多食得晒咋!6. 任飲汽水無人拎,要自己四圍揾人問最終要問個倒垃圾0既叔叔先知放係邊(無錯!!!!!!係要自己行入後欄雪櫃攞!!!!)7. 食物質素同D侍應一樣差,唔食到肚痛都算命大。 8.侍應個個都帶曬隱形眼鏡,當啲客係隱形!!成枱吉碟都唔收,只係收走D吉0既汽水罐??!!!!!(大家明啦~)9.叫人埋單就準時過天文台,埋哩收錢就快過劉

是日任飲任食$78免加一打邊爐(2小時)

1. 星期六多人等位耐我可以理解,但點解入坐無人帶位呢?

連埋一齊叫0既嘢食就等咗45分鐘都未到。

3. 追問Order時竟然同我哋講因為我哋填錯Order紙

5.結果2次Order一齊哩,好在我哋人多食得晒咋!

7. 食物質素同D侍應一樣差,唔食到肚痛都算命大。

(大家明啦~)

9.叫人埋單就準時過天文台,埋哩收錢就快過劉翔。

10.全自助!!!無論醬汁丶汽水丶加湯.......全部自己哩!!!為何重要請侍應呢?????

11.食物質素完全垃圾,雖則係$78都唔可以抱太大期望,但係都唔好俾D垃圾我!!

--->肥牛有如橡筋可以o趙一晚!

--->炸魚皮硬到咬唔好,重要淥完都唔淋!都唔知搵咩做ga!

--->雲吞是臭的!

--->菜芯好似係街市個地下執返哩咁

--->所有丸類哩到o既時候好似有層潺係面咁

如閣下真的要一試的話請拎出全部心理準備,食唔飽都激餐飽~
2012-10-13
2012-09-05 148 浏览
今日同肥妹仔黎到呢間酒家打邊爐!!佢除左抵之餘, 仲好有良心!!寫明$78真係$78, 無加一!!亦都無花生, 醬油小費另加!!但通常呢D酒家, 一係D食物唔新鮮!!一係好少選擇...不過名舫酒家都算有良心!!D食物都算新鮮, 就算冷藏食物!!都會企企理理, 唔會核核突突咁...都算多款選擇!!最重要最重要既係...通常好多酒家所謂既任飲任食!!呢D新鮮蝦都係好缺貨...叫完一輪, 就要等好耐, 或者話點晒無晒!!永遠一輪之後都唔會再有得食...但呢間酒家叫極都有!!只要你食得落, 佢都會再黎!!啱晒我呢D鍾意食蝦之人!!總括而言, 如果邊爐癮起值得幫趁!!
今日同肥妹仔黎到呢間酒家打邊爐!!
佢除左抵之餘, 仲好有良心!!
一口價真係一口價!!
寫明$78真係$78, 無加一!!
亦都無花生, 醬油小費另加!!
但通常呢D酒家, 一係D食物唔新鮮!!
一係好少選擇...
不過名舫酒家都算有良心!!

D食物都算新鮮, 就算冷藏食物!!
都會企企理理, 唔會核核突突咁...
呢個價錢, 絕對企理!!
都算多款選擇!!

最重要最重要既係...
新鮮蝦!!
通常好多酒家所謂既任飲任食!!
呢D新鮮蝦都係好缺貨...
叫完一輪, 就要等好耐, 或者話點晒無晒!!
永遠一輪之後都唔會再有得食...

但呢間酒家叫極都有!!
只要你食得落, 佢都會再黎!!
啱晒我呢D鍾意食蝦之人!!

總括而言, 如果邊爐癮起值得幫趁!!

题外话/补充资料: 地方大, 樓底高, 無壓逼感, 坐得舒服!!
2012-09-02
一口價真係一口價!!
呢個價錢, 絕對企理!!
新鮮蝦!!
2011-01-31 102 浏览
今次聚會依然係打邊爐…….重要係任飲任食個種老實說以 $68免加一及茶芥的價錢, 可算是非常超值但如果要吃了點氣; 當真唔使錢都唔會再去 而且揍我們8人之力, 如果自己在家中打邊爐D 基金一定可買到比這兒更新鮮、更多好的美食而其他任飲任食的酒樓只須多廿元八塊 ($28), 已可有很好的服務…….其實一早已知 $68都應該無嘜service醬油及菜類菇類要自己响個 “自助bar” 取可能見無嘜侍應, 食到中段每人隻碟都有不多不少的掉物習慣唔鍾意等嘅我, 咁就當了我們這枱的侍應而其他食物 & 飲品就要由真正的侍應來拿取給我們什麼 肥牛(勁肥)、羊肉、豬下青、鯇魚片、魚頭雲(新鮮)、潮州魚片、蝦 (有D係霉)、花姿片、龍蝦丸 (算彈牙)、墨魚丸、海膽丸、日本蟹柳、牛柏葉、雲吞….汽水 + 啤酒食物來的時候是層層疊疊的放下碟子底清潔與否……不得而知了!!!! 好奇怪….大家一致覺得豉油無嘜味, 辣椒粉至有D味道!!!豉油無嘜味…..對打邊爐人士正是….食知無味也…..食慾也隨即減了不少!!!兩罐啤酒事宜其實大家都幾盡興, 其中一個friend order咗兩罐啤酒遲遲也沒來直至個女侍應囖張單要
今次聚會依然係打邊爐…….重要係任飲任食個種
老實說以 $68免加一及茶芥的價錢, 可算是非常超值
但如果要吃了點氣; 當真唔使錢都唔會再去
而且揍我們8人之力, 如果自己在家中打邊爐
D 基金一定可買到比這兒更新鮮、更多好的美食

其實一早已知 $68都應該無嘜service
醬油及菜類菇類要自己响個 “自助bar” 取
可能見無嘜侍應, 食到中段每人隻碟都有不多不少的掉物
習慣唔鍾意等嘅我, 咁就當了我們這枱的侍應

而其他食物 & 飲品就要由真正的侍應來拿取給我們
什麼 肥牛(勁肥)
、羊肉、豬下青、鯇魚片、魚頭雲(新鮮)
、潮州魚片、
蝦 (有D係霉)
、花姿片、龍蝦丸 (算彈牙)
、墨魚丸、海膽丸、
日本蟹柳、牛柏葉、雲吞….汽水 + 啤酒

食物來的時候是層層疊疊的放下

碟子底清潔與否……不得而知了!!!!

好奇怪….大家一致覺得豉油無嘜味, 辣椒粉至有D味道!!!
豉油無嘜味…..對打邊爐人士正是….食知無味也…..
食慾也隨即減了不少!!!

兩罐啤酒事宜

直至個女侍應囖張單要求我們找數, 個friend至追果兩罐啤酒
但個女侍應指着我們有一罐啤酒還未開

個friend話果兩罐啤酒係自己飲

轉頭個男部長給我們簽 card, 個friend再追果兩罐啤酒
個男部長話你們只是任飲任食兩小時, 現在order已不受理
個friend話果兩罐啤酒係响找數前order, 一直也未到
個男部長再轉頭拿了兩罐啤酒
右手的放在個friend旁邊, 左手的放在自己身後
與啊女侍應一樣指着我們有一罐啤酒還未開

我自己開始有點火, 隨即開果罐啤酒倒在自己柸上
果個男部長先肯放低左手罐啤酒, 重要隨手開咗罐啤酒

估不到這酒樓的大堂是那麼大且雅
但連這個部長都 “登不上這大堂”

勁肥的肥牛
層層疊疊的碟子食物
有D係霉的蝦
2011-01-26
2010-12-27 69 浏览
12月26日BOXING DAY,在温度持續的下降時,最時令的食品莫過於火煱是也,圍在暖暖的火爐邊有氣氛之餘,更隨著一注一注的送暖到口中,整個身體也温暖起來.只是要在嚴寒的天氣下在家攪火煱party的話,要預備也是一件苦事,未說其他配料,只是洗蔬菜也是令人手如沾冰塊一般,還要洗不只一款的菜,還有是到超市入貨也很傷腦筋,每每都是眼濶肚窄的剩下一大堆食物要好幾天才可清理完畢,因此吃火鍋還是在外吃是最舒服的,坊間有很多自助火煱店,大多是七八十元一位的價錢,如九點後入座可平至六十多元的價錢,但很多火煱店都會巧立名目再令顧客不得不加付金錢,如很多愛吃火煱的人都愛吃辣的,但要問侍應們拿紅椒絲的話都要加錢,又或飲品要另計等再加茶位芥末花生等,總是每每要近百元才可.但幸而有些火煱店是真的明碼實價如名舫酒家,我們還以為在假日會加價,又或要等到九點多才可以比較便宜的價錢入座,原來不用等,晚上6時只需要付68元兩小時的火煱便開始了,酒家的枱有很多,座位與座位間不是太迫的,在中央位置放有已擺放著多種醬油的枱,有椒絲,蒜泥,蔥絲,辣醬沙茶醬等任君選擇不用加錢的火煱湯底也有四款,香茜皮旦,惹味沙嗲,原味清湯,以及
圍在暖暖的火爐邊有氣氛之餘,更隨著一注一注的送暖到口中,
整個身體也温暖起來.

要好幾天才可清理完畢,因此吃火鍋還是在外吃是最舒服的,

坊間有很多自助火煱店,大多是七八十元一位的價錢,
又或飲品要另計等再加茶位芥末花生等,總是每每要近百元才可.

但幸而有些火煱店是真的明碼實價如名舫酒家,
原來不用等,晚上6時只需要付68元兩小時的火煱便開始了,
酒家的枱有很多,座位與座位間不是太迫的,
在中央位置放有已擺放著多種醬油的枱,
有椒絲,蒜泥,蔥絲,辣醬沙茶醬等任君選擇

不用加錢的火煱湯底也有四款,
香茜皮旦,惹味沙嗲,原味清湯,以及秘制鴛鴦鍋
我們點了秘制鴛鴦鍋,但發覺到最後也是共惹一爐的混在一起
因此下次還是點清湯比較好一點

由於都只是68元的價錢,並沒有太大的期待要吃到海鮮等,
在現時天氣寒冷下菜價要接近十元一斤之下,蔬菜的供應還有很多的選擇
生根,腐竹,金菇等也有,還有出前一丁烏冬等,在兩小時內一定可以滿足大胃王

要推薦滑雞片很鮮甜和豬下青是頗厚切的很有質感,
生蝦串雖然不是活生生的但尚算鮮味.

另外可以任飲汽水,啤酒以及酸梅湯,也是不另收費的
只是酸梅湯略嫌淡了一點
其實看見大牌檔還有糖水如紅綠豆沙的
但真的吃不下了

埋單的時候就只是每人68元沒有加一全包的,
感覺很實際,沒有一分錢多花了,
一定會再火火佢.
2010-12-26
食過呢間嘢好幾次,平時因為佢易訂位加埋喺屋企附近,所以耐唔時會去食,尤其是過時過節。啲嘢食都OK,但喺感覺好細碟。價錢選偏貴(同出面酒樓差唔多),但叫佢啲餐通常都唔飽。佢啲服務好一般,通常都喺一次上晒啲嘢逼你快啲走(佢不嬲都冇乜人去,唔知點解咁趕住啲人走)我今次要講GE,喺我今日打電話去訂枱GE事。第一次打去,問冬至仲有冇枱,佢話分兩輪,要7:00前同8:30後,咁我話問吓先轉頭再打去,我CONFIRM咗,第2次打去落實BOOK枱,個阿姐(同第一次同一個人)竟然話︰冇呀冇呀,你自己上嚟攞飛啦!跟住好大力咁CUT我線!我都叫老顧客丫,耐唔時KEEP住幫襯,你冇得訂枱都唔使咁樣CUT我線掛?咩事呀?前後都冇3分鐘就360度大轉變!我知屋村酒樓喺差啲,但喺未至於咁樣對個客掛?啲嘢食幾好食都好,連基本GE服務都冇叫人點幫襯你?

跟住好大力咁CUT我線!

• 冇。嘢食比一般酒樓細碟。
2010-08-10 42 浏览
早幾個月前, 名舫的火鍋放題都係跟外邊差不多, 茶芥加一另計, 計計埋埋都差不多成舊水一個人, 唔算得平, 以致知慳識檢(有時)的本人都冇機會光顧, 但最近名舫做了個超抵價, $68兩小時任食火鍋, 點解話超抵? 因為佢今次真係冇取巧, $68除左任食火鍋外, 入邊的啤酒(只限燕京), 百事, 酸梅湯都係任飲, 茶芥加一都全包!! 咁平既價錢, 一定好多人, 我都唔會諗有咩vip服務囉~ 冇錯! 茶芥自己出去囉, 酸梅酒自己出去囉, 呢方面本人覺得冇問題, 一分錢一分貨, 可以接受, 因家人唔食得辣, 所以叫左皮旦芫茜湯底, 但老實講, 料唔係好夠, 得少少皮旦, 真係皮旦冇皮旦味, 湯冇咩味 講番食物, 款式唔算少, 一般大路野都有, 但唔係全部都好食, 最好食的都係肥牛, 菜, 蝦串, 貢丸, 肥牛 - 真係低食~ 唔算好肥, 質素可以, 蝦 - 算新鮮, 仲串埋比你, 讚! 貢丸- 賣飛佛, 火煱鐵胆, 掂 鯪魚滑: 家人話ok, 自己本身唔食, no comment, 雲吞、水餃: ok唔得既有:-粟米 - 乾爭爭, 唔掂 菠菜丸 - 超難食, 腥既, 食落口都吐番出黎
冇機會光顧,
但最近名舫做了個超抵價, $68兩小時任食火鍋,

可以接受,

真係皮旦冇皮旦味, 湯冇咩味

最好食的都係肥牛, 菜, 蝦串, 貢丸,
肥牛 - 真係低食~ 唔算好肥, 質素可以,

蝦 - 算新鮮, 仲串埋比你, 讚!

貢丸- 賣飛佛, 火煱鐵胆, 掂

雲吞、水餃: ok

唔得既有:-
粟米 - 乾爭爭, 唔掂

菠菜丸 - 超難食, 腥既, 食落口都吐番出黎,

鮮墨魚丸 - 冇味的, 差

炸腐皮 - 唔脆口, 滾好耐先淋
烏冬 - 第一次係ok, 但第二次叫, 唔同左款咁, 滾一陣就爛哂

要改善的地方真係上菜的時間, 入單等成十幾分鐘都冇一碟黎,
比我感覺係特登上慢d菜
因為時間迫切, 第二round就唔理
三七廿一, 食左枱面6-7成就入單, 預佢遲黎時間就岩岩好, 最
後都叫左4-5 round, 好滿足呢~ 但真係冇咁大個肚, 就唔好食
咁多野囉, 話說最後一round, 家人實在叫得太多野, 時間又差
不多夠鐘, 唯有硬住肚皮灌哂去...... 真係超辛苦........

總括黎講, 咁既價錢, 係所見最抵的任食火煱, 有機會都再黎的

P.S. 為免白行, 提一下大家, 週一至週五先係$68, 週六、日、假期係$98
2010-08-02
  • 肥牛
  • 蝦串
(非会员)
本來食開越秀間長發,但想轉下又見近腳所以試下樓下呢間野8點9去到雖然無乜人排隊,但入面坐左ok多人下,咁就行去個知客同佢講4位,之後就叫我等等,(等位飛都未比我架),等左2個字,係到吹下佢問佢入面點,因為我地見到d人行出黎,但個知客又好似荒失失咁,咩都唔知咁,簡直同入面好似0溝通咁..但佢都叫我地等一陣,跟住就行走去..跟住我搵左個西裝友直接同佢講個知客唔知點喎...等左好耐又無回覆之類既說話,佢就用好少少態度叫我地等幾分鐘,執緊台好快入到去啦..點知後面成個場原來好多位,唔明點解要我地等囉佢地打邊爐果d紙好似供應有限,咁問佢令佢唔比,仲要一張一張咁比,跟住叫左個沙爹湯,寫埋火鍋張遞埋,等左兩個字d野未來都算係正常,個個湯底仲未黎喎,之後就同個阿姐講個湯點左未黎,佢就唔耐煩咁話,等下啦岩岩叫邊有咁快之後d野食都黎到啦,但個湯仲未黎喎,好彩有個部長行埋黎問我地點左湯未,仲問我地點咩湯,(果刻我懷疑之前有無幫我地落到單)果到d醬料,其他都還可以,但係d豉油好似溝水咁,無味.野飲雖然係任飲,但係無得自己拎,當我地叫個侍應叫野飲,問佢有咩汽水時佢就好唔耐煩咁話,汽水咪汽水囉,仲有d咩呀,跟住我
本來食開越秀間長發,但想轉下又見近腳所以試下樓下呢間野
8點9去到雖然無乜人排隊,但入面坐左ok多人下,

入到去啦..點知後面成個場原來好多位,唔明點解要我地等囉

果到d醬料,其他都還可以,但係d豉油好似溝水咁,無味.

野飲雖然係任飲,但係無得自己拎,當我地叫個侍應叫野飲,問佢有咩汽水時佢就好唔耐煩咁話,汽水咪汽水囉,仲有d咩呀,跟住我地有人叫忌廉時佢就話得百事唔洗錢炸,忌廉要加錢呀..呢d咩服務態度???

仲有d野食..我地落單都唔係好過份姐..4個人肥牛叫5碟,佢黎兩碟..每碟又得3塊..其他就漏左好多野..炸魚皮就淋既..叫次野食都黎得唔快...

如果想傾計咪簡呢間囉,入到去大把野你數,唔洗掛住食,岩晒減肥既人去打邊爐

但係我唔洗減肥,想食野多,所以呢間唔會再有下次,寧願行遠少少到越秀果面都唔黎呢間
2010-08-08
$68 (宵夜)
2010-08-04 14 浏览
今日去o左呢度食火鍋本來諗住$68幾抵食,就同屋企人入去試下。點知入到去先知中伏,點完菜等成幾十分鐘都未o黎,諗住催下佢但係d侍應態度奇差,個個好似推得就推咁前後入o左三轉單,等o左成個鐘都剩o係o黎得一轉最後把火,未食飽都已經埋單走o左d食物係就係ok,但係永遠等極唔o黎侍應仲好唔耐煩咁款,今時今日咁o既服務態度認真唔得
今日去o左呢度食火鍋
本來諗住$68幾抵食,就同屋企人入去試下。
點知入到去先知中伏,
點完菜等成幾十分鐘都未o黎,諗住催下佢
但係d侍應態度奇差,個個好似推得就推咁
前後入o左三轉單,等o左成個鐘都剩o係o黎得一轉

最後把火,未食飽都已經埋單走o左

d食物係就係ok,但係永遠等極唔o黎
侍應仲好唔耐煩咁款,今時今日咁o既服務態度認真唔得
2010-08-04
2010-06-11 9 浏览
聽朋友推介,試了這酒家的$68全包任飲任食火鍋.湯底茶芥醬料全包,汽水任飲,最後真的比$68走得,冇取巧,讚!食物品種也多,可惜忘了拍低選菜單;-P我們湯底要了鴛鴦,一邊沙嗲,另一邊見有d蝦乾仔豆付同菜,好足料.正!另外點了:美國肥牛 – ok 唔差,但朋友話”鞋口”可能我地煮耐左羊片 – 朋友讚比牛肉滑! 同沙嗲湯底好夾.推介!本地牛 – 普通¦炸魚皮 – 硬左d,但浸左湯可以膳片 – 必吃!新鮮!鯪魚滑 – 調味很好!鮮蝦串 –必吃!還很生猛!其他豆卜菜etc.也乾淨新鮮.整體來說,以$68價錢是十分好. 試過其他酒家同樣質數要$150因不包湯底茶芥飲品.這真是近期平靚正之選! 只可惜地點離地鐵有點遠,要行5-10分鐘…當作大吃前後的運動吧!
聽朋友推介,試了這酒家的$68全包任飲任食火鍋.

食物品種也多,可惜忘了拍低選菜單;-P

另外點了:
美國肥牛 – ok 唔差,但朋友話”鞋口”可能我地煮耐左
羊片 – 朋友讚比牛肉滑! 同沙嗲湯底好夾.推介!
本地牛 – 普通
¦炸魚皮 – 硬左d,但浸左湯可以
膳片 – 必吃!新鮮!
鯪魚滑 – 調味很好!
鮮蝦串 –必吃!還很生猛!
其他豆卜菜etc.也乾淨新鮮.

2010-06-10
  • 火鍋
  • 美國肥牛
  • 膳片
  • 鮮蝦串
2009-12-10 57 浏览
今晚又來家族喜慶飯局,我們一行近六十人來到黃大仙的名舫酒家筵開五席。名舫佔據商場二樓大半層,位置頗大。裝修方面,這裡為一般新派中式酒樓格局,但較為富麗堂皇,亦夠光猛。食物方面,由於這裡有平價任食火鍋,所以很多食客均來此打邊爐。但我們人多,最終選了較簡單的自選全包宴,除了固定菜式外,兩款熱葷可由八個項目裡自選。 鴻運乳豬大拼盆:除了有主菜的乳豬外,還有叉燒、燒鵝、燻蹄、海蜇及牛展,而且份量十足。味道方面,除了乳豬略肥外,其他均在水準之上,尤以牛展最為出色。 芝士大蝦球伊麵:第二道為非傳統的蝦球伊麵。上檯時芝士汁多得像湯麵般,但平分後卻又剛剛好。蝦球頗大隻,亦算新鮮可口,而芝士伊麵則屬中等水準吧。 百花炸釀蟹拑:自選熱葷之一。雖然是炸蟹拑,但似乎整件也只是魚蝦膠,半點蟹肉也吃不出來。雖然味道也不錯,但卻有點「掛羊頭賣狗肉」之嫌吧。 荔茸香酥帶子:另一道自選熱葷,就是炸芋茸釀帶子,味道本身不差,但帶子沒有鮮甜,而且略嫌芋茸太飽肚了。 紅燒菜膽鮑翅:鮑翅足有 18 両,以紅燒方式處理,再加上菜膽便成。鮑翅平分各人,每碗也能分到不少翅群。味道方面也佳,加上夾雜味較淡的菜膽,正好中和上湯的濃

紅燒菜膽鮑翅:鮑翅足有 18 両,以紅燒方式處理,再加上菜膽便成。鮑翅平分各人,每碗也能分到不少翅群。味道方面也佳,加上夾雜味較淡的菜膽,正好中和上湯的濃味。

清蒸大海青斑:大青斑以最簡單清蒸的方法處理,最後灑上蔥段豉油上碟,最能保留魚的鮮味,而且也不會蒸得過火,肉質仍嫩滑美味,讚!

蠔皇螺鮑片鵝掌:鵝掌炆得夠淋夠入味,再加上份量不少的螺片,味道不差,但菜膽成了最後的犧牲者,油膩得過份,吃一口也要喝杯茶消消滯哩。

名舫脆皮燒雞:賣相很有心思,以兩片去皮雞肉切成翼的形狀放於雞旁,既可作伴碟裝飾,也可吃。燒雞燒得外皮夠脆,肉質亦尚算嫩滑,但可惜略欠雞味吧。
生炒臘味糯米飯:味道不錯,但炒得不夠乾身,黏成一團,難分難解呢!

蟠桃大壽包:雖然不是壽宴,但仍奉上每位一個壽包,而且不是一啖一個的迷你版,而是比一段叉燒包要大的。經過之前多道菜式,大家以飽得八九成,故我們多人只能分享其中兩三個。大壽包餡料為蓮蓉,味道不算太甜,不錯吧。

紅豆沙:紅豆沙為酒樓飯後贈送的一般貨色,不差但卻不突出。
合時果盆:果盆只有西瓜及哈密瓜兩味,不過不失吧。

總括來說,這裡的食物質素只屬中等,但以低價作招徠的街坊酒家亦算是不錯。另外,眼見酒家晚市亦有平價任食火鍋,而且幫襯的人也不少,似乎也不差吧。如來到附近不妨試試哩。

鴻運乳豬大拼盆
鴻運乳豬大拼盆
紅燒菜膽鮑翅
清蒸大海青斑
2009-08-19 51 浏览
今晚同媽媽去了樓下的酒樓吃火鍋其實食物都算過得去只不過係d服務有d問題結帳既時候...我媽媽望過張單有項叫"酸菜"..問個男仔係咩黎既呢樣個男仔話係花生,醬料etc但係我睇唔到我地張枱度有囉個男仔就問個aunte侍應佢話我地冇要茶,所以就冇拎黎我記得only問過佢有咩飲但係冇問我地飲咩茶都算喇,so call customer service如果我地唔睇單,都唔知心人呃左幾多雖然係幾粒"臣",但係都唔可以咁囉就算係我講唔洗要茶,都唔好係個客面前講囉仲要同個男仔講我比返$20出黎囉即係我地屈佢喇~~今時今日既服務態度係唔夠嫁!!!
今晚同媽媽去了樓下的酒樓火鍋
其實食物都算過得去
只不過係d服務有d問題

結帳既時候...我媽媽望過張單
有項叫"酸菜"..問個男仔係咩黎既呢樣
個男仔話係花生,醬料etc
但係我睇唔到我地張枱度有囉
個男仔就問個aunte侍應
佢話我地冇要茶,所以就冇拎黎
我記得only問過佢有咩飲
但係冇問我地飲咩茶
都算喇,so call customer service
如果我地唔睇單,都唔知心人呃左幾多
雖然係幾粒"臣",但係都唔可以咁囉
就算係我講唔洗要茶,都唔好係個客面前講囉
仲要同個男仔講我比返$20出黎囉
即係我地屈佢喇~~

今時今日既服務態度係唔夠嫁!!!
2009-08-19
2009-03-11 34 浏览
平日晚上九時前, 任食火鍋兩個鐘 $100/ 位 (全包價)肉類新鮮, 菜洗得摘得乾淨, 仲有附送細海鮮拼盤, 唔錯唔錯, 雖然有d唔太好食服務周到, 不時加水換碟 抵讚的有: 海鮮拼盤 (兩位用): 扇貝, 蠔, 蝦 -- 全部都新鮮, 蝦還會動 豬潤, 豬肉片, 豬頸肉, 雞片, 鮮牛肉 (朋友仔話應該是駝鳥肉) -- 全部肉質鮮嫰 皇帝菜, 唐生菜: 睇得出有用心揀選及洗摘好 (皇帝菜真係好好食) 豬皮, 牛栢葉: 無梘水味, 夠爽口 (不過豬皮有一件未脫好毛) 炸魚皮: 夠脆口 魚腐: 裏面真係足料鯪魚肉 札肉: 屬優質扎肉, 唔會溝重粉 任飲的汽水, 原來係細支"樽"庄, 夠晒冰凍又夠汽 較差的有:--美國肥牛: 乾,鞋,韌, 朋友問是否牛肉"乾"? --牛丸: 其實係好咸好勁黑椒的牛丸--金錢牛展: 好騷, 其實係未食緊羊肉?--魚皮餃: 超難食, 第一口已覺唔對路, 肉餡好咸之餘仲勁油, d肉唔新鮮味道亦怪怪的
服務周到, 不時加水換碟

抵讚的有:
炸魚皮: 夠脆口
魚腐: 裏面真係足料鯪魚肉
札肉: 屬優質扎肉, 唔會溝重粉
任飲的汽水, 原來係細支"樽"庄, 夠晒冰凍又夠汽

較差的有:
--美國肥牛: 乾,鞋,韌, 朋友問是否牛肉"乾"?
--牛丸: 其實係好咸好勁黑椒的牛丸
--金錢牛展: 好騷, 其實係未食緊羊肉?
附送的海鮮 (兩位用)
皇帝菜, 豬頸肉, 豬潤, 雞片, 鮮牛肉, 豬皮
炸魚皮
肥牛: 太乾
唐生菜, 牛丸, 魚腐, 牛栢葉
好騷
札肉, 魚皮餃
附送的海鮮 (兩位用)
皇帝菜, 豬頸肉, 豬潤, 雞片, 鮮牛肉, 豬皮
炸魚皮
2009-02-06 41 浏览
昨天和朋友到大成街街市買東西,朋友提議到名舫酒家吃下午茶共點了四道食物1.點心拼盤 – 有飽(义燒飽或鷄飽仔)兩隻,蝦餃兩隻,燒賣兩粒和粉粿兩隻,四款點心8件只是超點($19.8- 超值)2.橫財就手(豬手) –豬手夠入味和冧3.椰汁蒸饅頭 – 可以4.馬蹄糕 –馬蹄粒很大粒,很爽口,粉不多

昨天和朋友到大成街街市買東西,朋友提議到名舫酒家吃下午茶
共點了四道食物
2.橫財就手(豬手) –豬手夠入味和冧