2017-03-30 156 浏览
成日黎吉野家都食牛肉飯,今次搞搞新意思,打 邊 爐 !有好多唔同配搭,眼花撩亂,於是千揀萬揀就決定要芝士竹輪窩 配 雪花肥牛 清湯底 烏冬 凍檸茶,額外追加響鈴同粟米墨魚餅個清湯底真係幾清,基本上冇乜味,但有一種類似好淡既清雞湯味雪花肥牛有大塊既六七塊,非常夠一個人食,d紋理都幾靚讚歧烏冬好彈牙,滾多幾滾都唔會淋曬,值得一讚芝士竹輪其實係芝心獅子狗,一咬落去d芝士溶曬出黎,好正,溫馨提示,d芝士十級熱,小心燙口窩入面有大量蔬菜,粟米 娃娃菜 南瓜 豆腐 金針菇, 好新鮮好甜
成日黎吉野家都食牛肉飯,今次搞搞新意思,打 邊 爐 !

個清湯底真係幾清,基本上冇乜味,但有一種類似好淡既清雞湯味

雪花肥牛有大塊既六七塊,非常夠一個人食,d紋理都幾靚

讚歧烏冬好彈牙,滾多幾滾都唔會淋曬,值得一讚

2016-12-06 317 浏览
同事話想換吉野家嘅座枱月曆,所以今日Lunch就去咗食喇。今次食咗1)深海魚柳定食深海魚柳定食只售45元正,有野飲、有麵豉湯、有一大碗飯、一大舊炸魚、兩大舊野菜天婦羅餅同一小碗咖哩汁(加汁要加錢),係非常抵食。不過碗咖哩汁少得可憐,點魚同點野菜餅都要就住食,莫講話用嚟撈飯食。。。魚同野菜餅都炸到好油膩,魚柳本身唔錯的,無炸過龍,亦無炸到乾哂,ok啦。不過個野菜餅真係超級油膩,一咬落去,啲油就咇哂出嚟,啲油味即刻攻哂上嚟。基本上食完塊魚柳,食多一舊野菜餅,再食多兩啖飯已經飽哂。後記:打依篇食評時已經隔咗8個鐘,但仲係好滯,而且不斷有強烈油味嘅胃氣湧上來,感覺好難受。
同事話想換吉野家嘅座枱月曆,所以今日Lunch就去咗食喇。

今次食咗:
(1)深海魚柳定食

基本上食完塊魚柳,食多一舊野菜餅,再食多兩啖飯已經飽哂。

2016-12-06
2016-05-28 294 浏览
今日行完街肚餓唸起吉野家牛肉飯,點左個牛肉飯,最滿意係买完單取餐即刻可以食方便又快捷,聞到香噴噴牛肉香味,我己經忍唔住想試吓,牛肉薄薄的每塊肥瘦適中,口感嫩滑多汁牛肉味濃郁,香甜洋蔥配濃香肥肉用嚟拌飯最佳之選。
2016-05-23 231 浏览
今日我又黎到吉野家食肥牛飯,點单到自取食物只需要幾分鐘好方便快捷,每塊牛肉薄薄的肥瘦均勻,食起黎有嚼口唔黐牙,肥肉同洋蔥一起煮,洋蔥的鮮甜味全全入味到牛肉里面,食起黎啲肉濃郁香甜特別入味。
4K
2016-04-16 263 浏览
10-4-2016(Sun)晏晝,又同老公去買餸前食o野,都係老公肚餓,我都只係黐食少少,由佢決定買乜.佢買o左$45.00o既炸魚菜餅餐,有麵豉湯同汽水,加$16.00換購原價$3X.00o既照燒鯖魚.開餐,老公食大半,我食少少試吓就得喇,雜菜餅有兩件,放涼o左,我食到薯仔,菜就唔算多,味道都唔錯,算有水準.炸魚唔腥;兩樣炸物唔可以叫脆,不過又未腍晒o既.而麵豉湯呢,我覺得好鹹,而飲汽水解一解.白飯就冇乜問題.最後o既照燒鯖魚好細件,照燒汁味道好濃,呢個都係有水準o既.味道係3.125分但睇見價錢原來要$61.00,咁就覺得好貴.所以抵食係1.5分.環境:基本上係闊落,不過有啲位幾凍,又有兩張枱係優先座,令我唔敢坐.如果呢篇係食評,評分會係:味道: 3 環境: 3 服務: 4 衛生 : 4 抵食: 2 OK
炸魚菜餅餐+照燒鯖魚
炸魚菜餅餐+照燒鯖魚
炸魚唔腥;
炸魚
兩樣炸物唔可以叫脆,不過又未腍晒o既.

而麵豉湯呢,我覺得好鹹,而飲汽水解一解.
白飯就冇乜問題.

味道係3.125分

環境:

如果呢篇係食評,評分會係:
2016-04-10
$30.50 (午餐)
  • 照燒鯖魚
  • 雜菜餅
2014-11-13 519 浏览
又要再次強調火炭區其實真的無啖好食,沒有帶便當的日子,便要寄望有同事叫吉野家或K-POP韓國飯,如果沒法夾單,真是情願一個人走去沙商吃M記或KFC,也不願意叫豆腐火腩飯。吉野家做工廈外賣的,只有沙田瀝源這一家,不過因為學生比較多,有時未到10:30am已經截外賣訂單。雖然要湊夠$60才送外賣,但因為吉野家的外賣價不便宜,所以兩個同事便可以輕易湊夠數。如果日本老闆在,那就肯定沒有問題。個人習慣叫牛肉煎雞雙拼飯,$42大大盒,份量頗多,至今未嘗有完食紀錄。不過,貪圖它有齊我最愛的軟滑薄切肥牛,還有啖啖肉的照燒雞扒,中間還有紅蘿蔔片、青豆、椰菜、西蘭花等蔬菜,感覺營養非常均衡。點外賣的時候,還可以叫店方多給一杯牛肉汁及照燒雞汁,味道自我調節,不用怕太鹹或太淡。不過,最近水準有點飄忽不定,有時預設的醬汁下得太多,真的欲救無從哦。
牛肉煎雞雙拼飯
2014-10-31
等候时间
60 分钟 (外卖送餐)
2014-09-23 172 浏览
識打一定黎吉野家打邊爐,50幾蚊有一個爐自己打絕對推薦濃湯湯底(因為清湯=水),同埋佢既味道同D配料最夾另外一定要揀肥牛,淥幾淥之後再點埋個醬真係perfect池D南瓜煲到溶哂落個湯更顯鮮味烏冬一定係留番最後食,因為要將煲左咁耐既湯倒落去,一路食一路享受湯既精華,絕對係一種享受
識打一定黎吉野家打邊爐,50幾蚊有一個爐自己打
絕對推薦濃湯湯底(因為清湯=水),同埋佢既味道同D配料最夾
另外一定要揀肥牛,淥幾淥之後再點埋個醬真係perfect池
D南瓜煲到溶哂落個湯更顯鮮味
2014-09-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
2014-08-18 277 浏览
呢間野的牛肉飯好食就個個都知架啦, 今次我想講下個火鍋啦。一個一人火鍋黎講我覺得個材料係十分之豐富, 有蟹柳棒、娃娃菜、粟米、南瓜、冬菇、金菇、豆腐等等, 錦我個重點緊係擺係D肥牛到啦, 一夾起…嘩好大塊, 拍得上D大酒樓, 望下個朋友碟肥牛都冇我個碟咁大塊, 勁開心=]擺落去鍋掃2野啦, 食落去就真係好新鮮好有牛味, 搞到我都忍唔住叫多一盒黎食, 見到有得叫埋雞件, 咪叫埋試下囉, 嘩D雞又係好滑,同平時食雞飯個隻質感好唔同,大家記得要試下啦。
晚上獨自一人來到沙田覓食,由於實在太多人,腦內閃出一個念頭、決定到人流一向不多的瀝源邨《吉野家》坐坐歇歇…到埗後又想…反正來了,那就吃Shabu Shabu吧。於是點了客配飯的藍青口流沙南瓜鍋(日式濃湯 $58.9)除了牛肉外,鍋內還有藍青口、流沙南瓜包、蟹柳棒、炸蟹餅、娃娃菜、粟米、南瓜、冬菇、金菇、豆腐等等,樣子看來也蠻豐富及對辦的… 習慣吃食物前先拍攝,都是如常的拍呀拍。火鍋沸騰後,我吃了藍青口及娃娃菜,還煮了兩片牛肉、喝了點湯。 隨後,無意之中於鍋內看到點異物,於是以筷子將之撈起…!!!??這時的我實在不懂如何反應,奈何怕事,只拍了這張照片後,便轉身離開… 我想…我這一輩子也不會再回來了…

隨後,無意之中於鍋內看到點異物,於是以筷子將之撈起…
!!!??

我想…我這一輩子也不會再回來了…
$58.9 (晚餐)
2012-12-06 45 浏览
估佢唔到,$20,真係$20有飯和日本茶!我揀左粟米玉子牛肉飯,隻蛋真係好靚仔,好新鮮同埋係烚出來,一吉穿啲蛋汁流出來,撈飯岩曬。仲有粟米,雖然冇牛油味但勝在健康。牛肉雖然得幾片,但是唔鞋好滑的肥牛,好食。飯,唔洗講係正常價一樣咁大碗的細碗飯,飯仍然係日本米,完全冇將貨就價。最好味的係佢個牛肉汁這個汁撈飯一流,亦因為這個汁令普通的牛肉飯變得更好味,這裡還有一碗碗牛肉汁你可以有自取,加一點七味粉,配熱茶,$20真係好抵。
估佢唔到,$20,真係$20有飯和日本茶!

仲有粟米,雖然冇牛油味但勝在健康。

牛肉雖然得幾片,但是唔鞋好滑的肥牛,好食。

等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 粟米玉子牛肉飯
2011-04-26 72 浏览
復活節假期首天,收到家人的來電,提議一齊到沙田瀝源邨的吉野家吃午飯,算起上來,也沒有光顧好一段日子了。翻查了一點資料,原來第一間「吉記」於一九九一年登陸本港,期間經歷過革新或各種衝擊,逾廿年的歲月,始終能站得住腳的,仍是那一碗熱燙的速食牛丼(牛肉飯)。相比起沙田好運中心的分店,可能偏離於市中心的緣故,加上不是上學天,舖面內來得有點冷清及安寧,一家人也沒大計較,各自點選了一個套餐,期間可互相share,絕不怕「口水尾」的問題。牛丼來說,也不知其食材來自甚麼地方,但要價錢合理的話,應該不是「高紙水」的國家。經過機刨的牛肉片,因為削得薄身,嫩口之中也帶出了一點爽勁,圓身的珍珠米也不是日本獨產專有,亞洲地區也有相類似的米種,配上洋蔥塊及和風的調味汁,雖不是甚麼獨特美味,總算吃得開懷滿意。曾見過貴網的一位過氣會員,為這牛丼出的「食評」,言辭極度簡陋兼無禮,既無相關的事件敍述,只是一味說這裡的牛肉飯好鹹,兩至三句就完事。雖然口味是個人主觀的事,但發言上也要檢討自身的態度,過得到自己之餘,也要得到別人的認同。事實反而是好多食客嫌本身味道不夠,主動向侍者要求取多兜汁來加味,以當日來說,也覺得比較乾身一

牛肉飯套餐除有綠茶和泡菜之外,也可加錢點選餐飲
牛丼味道大體保持,如嫌味淡,不妨加點汁

事實反而是好多食客嫌本身味道不夠,主動向侍者要求取多兜汁來加味,以當日來說,也覺得比較乾身一些,確是需要一點濕潤度。
照燒雞丼味道不俗
三個人點了牛丼,幸好還有家父的照燒雞肉丼作另類選擇,雞肉是冷藏來貨,幸好肉質仍算嫩滑,配上以醬油、糖和清酒為主調的照燒汁,令味道添加了一點醬香和甜味,配上週邊的野菜,整體來說是不差的。
燒鯖魚帶點腥,但總有捧場客
多年下來,這集團也加了不少東西,加多九塊錢,就可點多一客照燒鯖魚,說真的肉質不算嫩滑,帶點粗身之餘,初吃之時還帶點腥,偏偏我就是喜歡這味道,正如好與壞也無絕對標準,配上醬汁、檸檬汁和蘿蔔蓉,也吃得不亦樂乎。
見有新的小吃供應,其中一個跟餐,另一個雖然加錢,也一併點下:
溫泉蛋呈半生熟狀,既有足夠蛋香,也吃著滑溜和溏心
首先聲明香港沒有溫泉,所謂的溫泉蛋,當然不是用「真正」的溫泉水去淥熟,只不過是用開水調教出近似的溫度,再放入生雞蛋「慢熟」而已。蛋身呈半固體狀,挑上滑身的蛋白,可找得著溏心的蛋黃,蛋味固然濃郁,剩吃或送飯皆宜,我雖愛雞蛋,但仍以半熟的滑蛋為我的「飛佛」,這隻溫泉蛋,也彌補了沒有生雞蛋供應的遺憾。
胡麻豆腐沙律夠清新,倒是份量少了一點
另有一道胡麻豆腐沙律,屬於加錢的類別,豆腐的質感甚滑,除有車厘茄和青瓜粒之外,特別是其調製過的醬汁,因為加入了芝麻醬的緣故,味道醒胃之餘,也嚐出一陣濃厚的香氣,是一道清新怡人的「冷吃」,不過份量確就少了一點。

四個人共吃了近一百四十元,每人三十五元的價錢,也談不上十分廉宜,想通脹已經無聲無息地來臨,大家在消費上也得看緊一些。作為快餐速食,偶一為之還算不錯,如果長期的話,我可有點吃不消了。
2011-04-22
牛丼味道大體保持,如嫌味淡,不妨加點汁
照燒雞丼味道不俗
溫泉蛋呈半生熟狀,既有足夠蛋香,也吃著滑溜和溏心
2011-02-02 7 浏览
牛肉地獄掛烏冬+汽水$22汽水要另加$2..送日本茶地獄掛烏冬不辣..一點也不地獄因此我就加了包辣椒乾(右下方)..希望可以增加少少辣味但只係食到最尾感覺有少少辣因都預左為了合乎HK人口味..相信辣極都有限但沒有想到真係咁唔辣分量烏冬不多...想飽肚就食飯比較好牛肉仍然不錯湯少,是想增加辣味嗎?烏冬幾滑,不錯當下午茶真係一個不錯的選擇
牛肉地獄掛烏冬+汽水$22
因都預左為了合乎HK人口味..相信辣極都有限
但沒有想到真係咁唔辣

分量烏冬不多...想飽肚就食飯比較好
牛肉仍然不錯
湯少,是想增加辣味嗎?
烏冬幾滑,不錯

當下午茶真係一個不錯的選擇
2010-06-07 10 浏览
今晚吃豚肉鍋 + 一客火鍋肥牛 + 一客鯖魚。豚肉豚肉很一般,早知叫返肥牛啦!火鍋蔬菜火鍋內有金菇、芋絲、豆腐、魚腐、紅蘿蔔等等,很好吃,跟其他吉野家水準一樣。牛肉 ($9.5)吉野家的肥牛,原始、實在的味道,我覺得是很抵食的。配上芝麻醬,有豐富的滋味。尤其是今次有 coupon,更加是超值。濃湯底帶甜味的濃湯底,蔬菜的美味都是由它帶起的!伴烏冬也很美味!喝了很多!烏冬唔會太林,口感不俗,又可以吸到湯底味道。配合肴了幾個字帶有肉味的濃湯,吃這烏冬,實在是很美味!鯖魚 ($8.5)始終是快餐店,燒得並不香,但不失燒鯖魚的美味。有半價 coupon 超抵食!吉野家之中,這一家吃得最開心。舖面很大,空氣通爽,感覺舒適,今晚遇見的服務員都很好禮貌,工作高效率。例如清潔檯面的阿姐,原本污穢的檯面(上一手也是吃火鍋),三兩下便抹乾淨了。雖然也只是用濕布抹兩抹,但至少把檯面角位也抹乾淨了,但又沒有弄到已坐下的我,真正「乾淨俐落」!
今晚吃豚肉鍋 + 一客火鍋肥牛 + 一客鯖魚。

豚肉
豚肉很一般,早知叫返肥牛啦!

火鍋蔬菜

牛肉 ($9.5)

濃湯底

烏冬

鯖魚 ($8.5)

2010-06-06
$32.5 (晚餐)
2010-05-03 13 浏览
大牛肉飯好多牛肉,而且加咗牛肉汁好正,不過我見其它同學個牛肉飯裝到滿哂,只係得我嗰個份量較少,好似有D唔公平不過計味道真係好食~
大牛肉飯好多牛肉,而且加咗牛肉汁好正

不過計味道真係好食~
大牛肉飯+汽水 $26
2010-05-03
大牛肉飯+汽水 $26
2010-01-20 21 浏览
見到吉野家有火鍋供應,已經成日想試下,今晚終於試到la~~同女朋友來瀝源這間吉野家,白色為主的設計令感覺比其他的分店光猛寛敞,又有卡位,正~兩個人叫左一個濃湯火鍋,一個清湯火鍋濃湯味道重,清湯比較甜,各有各好配料 : 鳥冬+汽水+豆腐+冬菇+芋絲+白菜+豆卜+紅蘿蔔+肥牛+腐皮份量充足又新鮮, 點火的嬸嬸成日主動幫我地加湯底,服務態度好好,殷勤有禮,但counter小妹妹同個男manager的服務就麻麻地, counter個妹妹講野唔夠清楚,個男manager好似發緊夢咁,有客想問佢野佢都無留意到total $100 都唔曬,又抵食又好味~
見到吉野家有火鍋供應,已經成日想試下,今晚終於試到la~~

兩個人叫左一個濃湯火鍋,一個清湯火鍋

濃湯味道重,清湯比較甜,各有各好

份量充足又新鮮,

點火的嬸嬸成日主動幫我地加湯底,服務態度好好,殷勤有禮,

,個男manager好似發緊夢咁,有客想問佢野佢都無留意到

total $100 都唔曬,又抵食又好味~
2010-01-17
  • 牛肉火鍋