2015-04-28 1027 浏览
平時見到呢間都想試下, 今晚同姊妹黎撐檯腳, 速食後再行街簡單叫左: 吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋 69份量都唔少喎! 豬扒, 烏冬分開上湯底的確有泡菜味道, 入面仲有D滑蛋在內, 所以食落好滑口~吉列豬扒炸得好鬆脆, 配上酸甜既豬扒醬, 真係好好味, 豬扒肉質好嫰, 唔會太乾太瘦, 仲帶有少少肥肉.另外, 仲有D生菜絲, 加入少許芝麻醬, 又係一流滑蛋吉列豬扒飯 62簡單之選, 同樣好食!
平時見到呢間都想試下,
今晚同姊妹黎撐檯腳, 速食後再行街
簡單叫左:
吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋 69
份量都唔少喎! 豬扒, 烏冬分開上
另外, 仲有D生菜絲, 加入少許芝麻醬, 又係一流

滑蛋吉列豬扒飯 62
簡單之選, 同樣好食!

2015-04-15
2015-04-21 1023 浏览
Tonkatsu is basically a breaded pork cutlet that is deep fried. It's often served with tonkatsu sauce which tastes a bit like worcestershire sauce but thicker in consistency. There are various places in Hong Kong that serve this for a higher price. But Ca-Tu-Ya is cheaper. It's like how Yoshinoya brought the beef bowl donburi to the masses, Ca-Tu-Ya brings tonkatsu to you. But don't think that a low price tag equals poor quality. Far from it. They give you a pretty good quality meal.Ca-Tu-Ya ori

Ca-Tu-Ya originates from Japan and has branches in Kowloon Bay, Tseng Kwan O and Prince Edward. On this day, boyfriend and I came to the Prince Edward branch.

You are brought to a table and presented a menu for ordering. Menu is in both English and Chinese, with plenty of photos. Staff speaks very good English and are helpful. Though you pay at the cashier at the front, there is still 10% service charge. There are various tonkatsu sets that include prawn, chicken and pork. All include rice and miso soup unless you order a donburi. You can even change to udon if you want. Prices are under $100.

Tonkatsu Pork Cutlet and Egg Donburi ($49). I ordered a small size donburi but I still couldn't finish the rice as there was just so much of it. Pork cutlet was crispy on the outside and moist on the inside. The egg was soft and sweet.
Lychee Nata de Coco Drink ($8). I added $8 for a drink. This was super sweet but tasted alright. I think I'll stick to the free water next time.
Tonkatsu Prawn, Pork Loin and Minced Pork Patty ($79). Boyfriend ordered this. Set included miso soup, bowl of rice and salad. He gave me a bit of the minced pork patty, prawn and pork loin. I honestly couldn't tell the difference between the pork loin and the pork cutlet that was in my meal. The prawn was super crunchy though the prawn was a bit small compared to the amount of coating. The minced pork patty was interesting. I wasn't sure if I liked it but boyfriend liked it a lot.
Always a good option for a quick, inexpensive meal.
2015-04-13
2015-04-18 855 浏览
今天很遲才收工只能和老婆仔在僅有的晚上見面老婆仔又想去旺角逛街所以收工就馬上趕到旺角尋找逛街中的老婆仔再尋找美食作晚餐之前已一早上網搜尋好了這間餐廳價錢合適又有不少推介就去一試去到發現有很多人在等位沒想到這間不在旺角最旺區的餐廳也有這麼多人幸好等了10分鐘左右就有位了在網上看到大家都推介這裡的豬扒所以我們都要了豬扒老婆仔選了62元的咖哩吉列豬扒飯而我就要了59元的吉列豬扒肉醬意粉咖哩吉列豬扒飯看起來很大碟的確最後老婆仔都吃不完不過這個飯也很值得推介咖哩汁製作得剛剛好帶點微辣但又很濃而且很多用來拌飯就最適合不過加上製作出色的吉列豬扒雖然要了最少份量的吉列豬扒但也已經很多而且製作得很香裡面也很軟果然是這裡的招牌至於吉列豬扒肉醬意粉這個餐配送了一個沙律雖然用料不多但加上芝麻醬吃也很吸引老婆仔也搶著吃至於吉列豬扒肉醬意粉相對那個飯來說就差了點肉醬意粉有點普通鐵板的還是沒有焗的好吃汁的濃度有點不夠不過吉列豬扒同樣是很美味總結來說也算是不錯的最重要的是價錢還算合理到我們吃飽離開時外面還有很多人在等位看來也是一間出名的餐廳
今天很遲才收工
2015-04-17
咖哩吉列豬扒飯
吉列豬扒肉醬意粉
2015-04-12 636 浏览
食過豬扒,好食;豬柳,一搬;今日發神經試試佢嘅吉列雞排,再加隻蝦。。。四個字 - 千祈唔好! 雞扒入面果塊雞超薄,同佢嘅厚豬扒無得比。。。 隻蝦!?算吧啦。。。 食完餐飯已經要諗食d咩,好彩旺角周圍都有野食。
吉烈雞扒+炸蝦b
2015-04-10 660 浏览
今日偷得老公半日閒,佢請左上半日假,諗住去搵下食,附近既茶記早已吃夠,就睇下佢日式早餐有幾特別!日式早晨全餐好健康,有大量椰菜絲,煎魚、兩小舊煎蛋卷、其他自己睇圖啦⋯份量夠飽肚,好多唔同配料,美中不足既係主打既三文魚又乾又咸⋯另外仲叫左滑蛋雞烏冬,不過不失,湯底太甜,師傅好重手,其實我認為早餐可以清淡一點。餐茶只有咖啡奶茶檸茶檸水,選擇不多,我寧願佢比杯綠茶我⋯
餐茶只有咖啡奶茶檸茶檸水,選擇不多,我寧願佢比杯綠茶我⋯
2015-04-10
$32 (早餐)
  • 日式早餐
2015-03-26 1061 浏览
今午踩單車踩了三小時,到下午當然饑腸轆轆了,回到旺角東後,見朋友對商場內餐廳都不太有興趣,我就想起附近有間吉豬店,於是就行多幾步落去花園街。下午四點幾是完全不需等位,店員見到我們入店也立即上前帶位,之後都好快拿水給我們,咕嚕咕嚕好快乾杯了,要她們不斷來添水也沒黑臉什麼的。正好遇上有下午茶餐,平時的定食都算平,點知下午茶再平多廿幾元,簡直是窮人福音。XD 由於大家都好肚餓了所以一同選擇吉列豬扒定食$45,另加飲品$6。我記得菊花蜜好好飲,今次再回味,清甜潤喉兼解渴,正﹗大大份定食未開動已經心動了﹗吉豬非常大塊(還以為下午茶會縮水添 XD),外層金黃鬆脆,吃落不油膩,肉是厚厚的,肉佔98%,並不是肥膏比肉仲多那些可惡情況~自問喜歡吃瘦肉所以這裡的豬扒是合我口味的,況且這個價錢都不會有太多要求了吧﹖沾上甜甜酸酸的豬扒醬更令人食得開懷﹗墊底的椰菜有半飯碗量,雖然吃不到菜甜但可以加添麻醬配合都是不錯的配搭呢。野菜豚肉湯的配料依舊豐富,洋蔥﹑菜﹑紅蘿蔔加好多豬肉片,湯汁不會油膩膩,反而夠肉味,這碗湯都令大家滿意。實在是豐富都不行鳥的下午茶餐,到晚飯時我都吃不到太多了啊﹗

我記得菊花蜜好好飲,今次再回味,清甜潤喉兼解渴,正﹗
菊花蜜

吉列豬扒定食
實在是豐富都不行鳥的下午茶餐,到晚飯時我都吃不到太多了啊﹗

2015-03-15
$56.1 (下午茶)
菊花蜜
2015-01-13 1238 浏览
呢間日式吉列豬扒已經好多次過門而不入,去親都會入左對面大門橫丁,今日唔怕熱氣試左 舖入面環境唔差,唔算大味(平日好怕食完個身把會好大味既餐廳),而且佢地仲好大方,見到對面枱2個人都可以坐卡位,加分 今日叫左。1)吉列海老拼招牌豬扒定食$69海老:夠爽配大碟沙律醬招牌豬扒:因為係0岩0岩炸起既原因固,好熱好脆,厚身麵鼓湯:唔係平日飲開果D,因為入面有好幾塊蘿白同紅蘿白配菜:椰菜絲配胡麻醬汁(任加),可以減低唔少熱氣感白飯:個珍珠米又唔錯喎2)咖哩招牌豬扒飯$69咖哩:基本日式咖哩,本身唔係話特別好食,但唔配飯都令人係爬 招牌:都係一樣唔差白飯:加左咖哩汁仲好食

今日叫左。
1)吉列海老拼招牌豬扒定食$69
海老:夠爽配大碟沙律醬
招牌豬扒:因為係0岩0岩炸起既原因固,好熱好脆,厚身
麵鼓湯:唔係平日飲開果D,因為入面有好幾塊蘿白同紅蘿白
配菜:椰菜絲配胡麻醬汁(任加),可以減低唔少熱氣感
白飯:個珍珠米又唔錯喎

2)咖哩招牌豬扒飯$69
咖哩:基本日式咖哩,本身唔係話特別好食,但唔配飯都令人係爬

招牌:都係一樣唔差
白飯:加左咖哩汁仲好食
题外话/补充资料: $70有呢個質素同服務,旺角區已經做得唔錯喇
2015-01-10
  • 食完仲送$16
  • coupon
  • 下次用
2015-01-12 1004 浏览
今次去試日式早餐...結果 熱奶茶 - 未試過咁難飲入口的奶茶, 好似加化學物入奶茶內, 居然"嗆喉"又"拿拿地".三文魚 - 不大條, 有D腥2個飯團 - 有吞拿魚和不知名食物內飯團只是一般巻蛋 - 正常, 微溫.椰菜沙律 - 反而比較好食因為可以加芝麻醬麵豉湯+凍豆腐 - 普通料環境 - 好靜, 冇乜人. 食到得返我一個...$39完全唔值
今次去試日式早餐...結果

三文魚 - 不大條, 有D腥
2個飯團 - 有吞拿魚和不知名食物內飯團只是一般
巻蛋 - 正常, 微溫.
椰菜沙律 - 反而比較好食因為可以加芝麻醬
麵豉湯+凍豆腐 - 普通料

環境 - 好靜, 冇乜人. 食到得返我一個...
$39完全唔值

2015-01-03
$39 (早餐)
2014-12-16 1124 浏览
放工就趕住去旺角行街街('∀') 不過太肚餓喇, 要食飽先有戰鬥力㗎嘛  行到黎金魚街呢遇到呢間吉烈食品專門店就試下啦 鐵鍋咖哩豬扒定食$59 咖哩汁- 係平日食開嘅日式咖喱汁, 唔太辣, 又開胃吉烈豬扒- 個皮炸得都算香口, 肉質一般, 冰鮮感麵豉湯- 睇落似普通嘅麵豉湯, 飲落唔算咸, 入面仲有白蘿蔔同牛肉, 用料幾豐富麻婆豆腐炸雞定食$59 賣相同餐牌張相有段距離 雖然我知道圖片只供參考...炸雞- 咬落去第一下以為係豬肉, 哈哈, 肉質都係一般般雞蛋- 鑊嘅熱力整唔熟隻雞蛋, 食完成個飯, 啲未熟嘅蛋白就留咗喺鍋鑊仔到, 好似某啲鼻度走黎嘅嘢 如果可以先略煎再上會易啲接受麻婆豆腐- 都睇到有幾粒完整嘅豆腐, 都唔錯, 味道就少辣偏咸另外跟餐點咗熱菊花蜜, 柑桔檸檬各+$6一般啦雖然開餐前好肚餓, 但食完兩個餐都好夠飽! 都算抵食

行到黎金魚街呢遇到呢間吉烈食品專門店就試下啦
睇餐牌所有野都好吸引
鐵鍋咖哩豬扒定食$59
咖哩汁- 係平日食開嘅日式咖喱汁, 唔太辣, 又開胃
吉烈豬扒- 個皮炸得都算香口, 肉質一般, 冰鮮感
鐵鍋咖哩豬扒定食
麻婆豆腐炸雞定食$59
賣相同餐牌張相有段距離
雖然我知道圖片只供參考...
炸雞- 咬落去第一下以為係豬肉, 哈哈, 肉質都係一般般
如果可以先略煎再上會易啲接受

另外跟餐點咗熱菊花蜜, 柑桔檸檬各+$6
一般啦
麻婆豆腐炸雞定食
雖然開餐前好肚餓, 但食完兩個餐都好夠飽! 都算抵食
题外话/补充资料: *一入黎感覺到店員係專業有禮貌, 但中途一位夾雜內地口音嘅太太點餐, 某個店員嘅態度好串, 根本就係欺善怕惡
2014-12-07 867 浏览
注意這間吉列豬餐廳很久啦,一直沒有找到機會來試,今天朋友過來終於可以去試試了因為朋友中午沒吃飯所以我們五點就到了,沒想到這個時間店裡人還挺多,只有兩個座位可以選,看來生意不錯。和外面嘈雜喧鬧的環境完全不同,一進入就覺得店裡很安靜,有日本餐廳的氛圍,適合聊天,座位也很寬敞,當時就覺得選擇對了。六點前都還有下午茶餐,看餐牌覺得好划算啊,朋友點了吉列豬定食($45)加吉列蝦($8),還有一份吉列豬三文治($35),我則要了迷你滑蛋吉列雞飯($25)等了15分钟左右饭来了,吉列鸡排味道不错,虽然因为表层滑蛋令到有一部分没那么酥脆,但总体还是炸得不错,朋友的吉列猪看上去也不错,椰菜没有調味,比較乾,桌上的調味酱油味道也不行,有股藥水味,後來是加的芝麻醬吃的。豬排三文治有三件,中間也是夾的很乾的椰菜,加芝麻醬會比較好吃,豬排炸得不錯。不過一頓吃那麼多炸物真的有點膩⋯總的來說還是一家不錯的小店,想吃炸豬排飯會再來

總的來說還是一家不錯的小店,想吃炸豬排飯會再來
迷你吉列雞排飯
迷你吉列雞排飯
2014-10-30 1180 浏览
吉列野應該是無人不愛的,平時到吉豚屋會點滑蛋豬,今次來到見出了新品所以一試。這次叫了這個熱鍋咖哩豚肉定食普通的日式咖哩…過淋不夠熱的白飯…和好難飲的豚肉湯(我吃了一口就放一邊了………我寧願他給我麵豉湯),唯有可取的應該只有那豚肉………可能因為太夜去的關係,準備收鋪(差不多九點多),所以食物都放久了,差點水準。不過仍然不影響我去吃這家的滑蛋豬!

這次叫了這個熱鍋咖哩豚肉定食

熱鍋咖哩豚肉定食
2014-10-26
2014-10-02 2321 浏览
在香港吃早餐,選擇看來不少,實質選擇不多,來來去去其實不外乎都是常見的港式早餐、西式早餐和傳統中式早餐,偶爾上茶樓嘆返一盅兩件又或豪氣點來個全日 All Day Breakfast或酒店自助早餐已經是較少吃的選擇。不過最近在日式西餐廳「吉豚屋吉列豬扒專門店」中吃到的日式早餐,總算為平日千篇一律的早餐添上一點新意思。自認是個非常喜歡日本的人,喜歡它的風景、喜歡它的風情,也喜歡它的美食。刺身、壽司、拉麵不用說,就連早餐自己也十分喜愛,雖然看來簡簡單單,平實無華,但吃來可也十分滋味。所以當看到「吉豚屋」有看來似模似樣的日式早餐吃時,雖然見到它的價錢比一般的港式早餐貴上一截,仍然被它吸引,決定一試。這「日本傳統早餐」($39)包括兩個三角飯團、椰菜沙律、燒魚,甜蛋、冷豆腐、麵鼓湯、漬物和飲品,既地道,又豐富。兩個飯團上桌時仍然是溫熱的,感覺良好,飯團上分別有不同的食材作為點綴,其一是吞拿魚,還不錯,不過我就覺得還是另一款飯團好味些。椰菜沙律雖然本來無甚味道,只得爽脆二字,但一淋上桌面上的日式芝麻醬後,立時化平淡為神奇,就像一個未施脂粉的女子一經化妝後立刻變成為美豔動人的美女一樣,變得好吃得多。
自認是個非常喜歡日本的人,喜歡它的風景、喜歡它的風情,也喜歡它的美食。刺身壽司、拉麵不用說,就連早餐自己也十分喜愛,雖然看來簡簡單單,平實無華,但吃來可也十分滋味。所以當看到「吉豚屋」有看來似模似樣的日式早餐吃時,雖然見到它的價錢比一般的港式早餐貴上一截,仍然被它吸引,決定一試。
這「日本傳統早餐」($39)包括兩個三角飯團椰菜沙律燒魚甜蛋冷豆腐麵鼓湯、漬物和飲品,既地道,又豐富。
早餐中原有的和風蛋卷這天換成了甜蛋,甜美滑溜中帶點蛋香,蠻不錯。
燒魚絕對是這早餐的主角,雖然這主角煎得有少許過了火候,肉質顯得較為乾身,都還可以。
至於冷豆腐漬物麵豉湯,雖是預料得到的味道,不會帶來甚麼驚喜,但這些簡單的配搭,在香港始終難以在一般的早餐中吃到,偶爾吃它一回,倒也教自己吃得津津有味。
這另類的早餐,豐富、好味、健康,又有新鮮感,不錯呢!
$39 (早餐)
  • 傳統日本早餐
2014-09-29 978 浏览
 "吉豚屋"的分店開得越來越多。除了九龍灣的本店之外,現在就連旺角也有舖子了....對於我們這類愛好吃日式吉列的人來說,實在是一件樂事....一直都想帶愛食吉列甚麼的太太來試,但九龍灣對我倆來講委實不是太方便....現在這分店竟就開在距離太太工作地方腳程不到十分鐘的地段,若不帶他來嚐一下的話就不太像話啦....以為需要排一下隊的,但想不到一到達後不用等多過五分鐘就可走進店內。肚子餓了,每人馬上來一份吉列餐。對小友來講一個餐可能是太多了,但兩個人share一份又太少,故此就決定豪一點叫多些來吃,若吃剩的話就帶走吧....來兩杯冷飲喝.....那巨峰特飲是下得太多冰了,味被沖得太淡,不過在天氣熱的情況底下喝還是受用的;檸茶的味道同樣是相當淡泊,茶味正式是淡出個鳥來....小友的滑蛋吉列雞扒看似貌不揚但味道是很不俗的 ---- 皮酥脆而不油膩而雞肉也嫩滑多汁;缺點是蛋不太夠滑溜。醬汁味道偏甜而且洋蔥份量也足,伴飯吃是絕對合適....這裡的豚肉湯一向是我愛喝的 ---- 料足味甜有著淡淡的味噌香。喝後也沒有很嚴重的咯喉感....太太的吉列三重奏,三款材料水準中當以豬柳最好,肉質不死實夠嫩非黐牙

太太的吉列三重奏,三款材料水準中當以豬柳最好,肉質不死實夠嫩非黐牙,咬將下去後口腔內是能感受到甜汁流出;今天的蝦肉則稍為乾了點;免治豬肉亦有點柴....
第一趟試這裡的咖喱,感覺色水是比想像中的深而味亦偏濃鹹及辣,對我自己而言是還頗合囗味的;豬扒食起來竟比豬柳還入味及juicy,這一點還感到有些詫異的....
一如所料小友是吃不完他的雞扒飯,最後小弟一個人獨吞了一個半的吉列餐....最終當然是飽到不行了....

2014-09-16 985 浏览
快樂星期五晚上在旺角街頭覓食走著走著走著陸太子從街上由外到內遠望裝修日味頗濃門外有二人等位中9時多的太子街頭坐無虛席而人龍欠缺此等外圍因素推了我和好友一把我點的:$75    鐵鍋 - 吉烈三重奏定食+$6   跟餐 - 凍柑桔檸檬先來跟餐加六蚊吓?凍的嗎?柑枯嗎?這似乎是室溫淡檸水我會寧願飲水囉......再來主菜七十五蚊上桌時鐵鍋內容物表現不錯色彩艷麗陣陣飄香麵豉湯吓?目測已暗叫不妙一撈,紅蘿蔔,薯仔,洋蔥,仲有舊瘦肉添一飲,錯不了...這絕對是港版日式羅宋湯!液態食物似乎並非此店強項來嚐嚐外觀不錯的主打吧吓?鬆脆不油膩的吉烈表皮「包伏」著薄薄的豬...排?如瘦肉般的豬...柳?還有肉質尚可,味淡的炸...蝦?咸味濃的鐵板醬汁底層是超辛口生洋蔥因慢食而導致吉烈被醬汁浸到淋哂這是落單時已早知的後果要食鐵鍋餐的大家要注意同行好友對於我的吓吓吓作出「75蚊嘅吉烈豬排定食,差唔多啦。」的結論而我本人如只為溫飽,75蚊有好多其他選擇如追求美食...... 吓?我唔會再嚟囉...
快樂星期五晚上

+$6   跟餐 - 凍柑桔檸檬
凍柑桔檸檬
先來跟餐加六蚊

吓?

凍的嗎?柑枯嗎?
這似乎是室溫淡檸水
我會寧願飲水囉......
鐵鍋 - 吉烈三重奏定食
再來主菜七十五蚊
上桌時鐵鍋內容物表現不錯
色彩艷麗
陣陣飄香
麵豉湯
麵豉湯

目測已暗叫不妙
一撈,紅蘿蔔,薯仔,洋蔥,仲有舊瘦肉添
一飲,錯不了...
這絕對是港版日式羅宋湯!
鐵鍋 - 吉烈三重奏定食
液態食物似乎並非此店強項
來嚐嚐外觀不錯的主打吧

鬆脆不油膩的吉烈表皮
「包伏」著薄薄的豬...排?
如瘦肉般的豬...柳?
還有肉質尚可,味淡的炸...蝦?
咸味濃的鐵板醬汁

同行好友對於我的吓吓吓
作出「75蚊嘅吉烈豬排定食,差唔多啦。」的結論
而我本人
如只為溫飽,75蚊有好多其他選擇
如追求美食...... 吓?我唔會再嚟囉...

2014-09-05
2014-09-11 726 浏览
睇到食評好似唔錯,即管去試一試.叫左:滑蛋雞肉飯,吉列炸蝦,吉列豬扒定食,凍柑桔檸檬滑蛋雞肉飯:蛋幾滑份量多,雞肉都滑不過好淡口,飯又唔係珍珠米只係用普通米做,算可以啦!吉列炸蝦:漿粉好硬,蝦唔新鮮.吉列豬扒定食:豬扒好嚡又係個粉好硬,完全唔得.個湯好油味道一般.凍柑桔檸檬:一般即沖柑桔+檸檬,冇咩特別.整體:好失望,又貴又唔好食.
睇到食評好似唔錯,即管去試一試.
叫左:滑蛋雞肉飯,吉列炸蝦,吉列豬扒定食,凍柑桔檸檬
吉列炸蝦:漿粉好硬,蝦唔新鮮.

凍柑桔檸檬:一般即沖柑桔+檸檬,冇咩特別.
整體:好失望,又貴又唔好食.
滑蛋雞肉飯
吉列炸蝦
凍柑桔檸檬
2014-08-22
$50.50 (下午茶)
滑蛋雞肉飯