2020-11-08 49 浏览
同男朋友行完利舞臺,周圍搵野食之際,諗起附近有間吉列牛。上次食完覺得好好食,今次決定再幫襯~今次胃口大啲,見到除左正餐外,仲有好多小食,心思思好想試~今次叫左個set 2,包括一個吉列牛定食,一個咖喱忌廉烏冬,同兩杯野飲($246)咖哩忌廉烏冬繼續一貫水準,淡淡嘅忌廉配上香口咖喱,好開胃~烏冬偏軟身,相當入味~然後就係吉列牛~呢間嘅吉列牛真係無得輸。吉列牛外脆內juicy,入口半溶化,我中意輕輕點上醬油,正~小食方面就叫左牛舌雞肉串($38)燒完嘅雞串肉質仍然相當juicy,配上雞串面灑上七味粉,好惹味啊~飲品我就揀左Passion Punch(套餐+$18)好清新的熱情果梳打,refreshing~兩人埋單$341,飽到飛起,下次再幫襯~

今次胃口大啲,見到除左正餐外,仲有好多小食,心思思好想試~

小食方面就叫左牛舌雞肉串($38)

飲品我就揀左Passion Punch(套餐+$18)
好清新的熱情果梳打,refreshing~

兩人埋單$341,飽到飛起,下次再幫襯~
2020-11-05
2020-11-08 8 浏览
好耐冇食過吉列牛🐮放工約媽咪嚟呢度食😋·今次叫咗二人餐,有吉列牛定食+咖喱忌廉雞肉烏冬,包兩罐汽水,$246加一再叫咗兩串牛舌雞肉串·✨吉列牛定食🐮定食好多嘢咁,除咗一碟吉列牛,仲有一碗飯、胡麻醬豆腐、麵豉湯、蕃茄仔,仲有三款醬汁比你點🤣有個爐仔比你燒,都幾有gimmick煎過嘅牛算嫩唔韌,自己煎到五成熟左右,吉列粉又脆身咁,份量算ok😚唯有啲吉列炸粉唔太痴住牛肉,同埋牛味可以出啲,如果改善到就更好😝·✨咖喱忌廉雞肉烏冬🐔呢款烏冬可選雞肉或者牛肉,我就揀咗雞肉試下😚配料有洋蔥、西蘭花、蔥花咁~咖喱係日式個種唔會辣,忌廉望落好多好漏,但攪勻咖喱食落又唔覺,撈埋一齊食唔會話奇怪,雞肉份量算多,烏冬滑嘟嘟🤤👍🏻呢款都幾好食😋😋·✨牛舌雞肉串🐮🐔 $38雖然寫有牛舌,但食唔出牛味,佢呢款係免治雞肉,反而食出貢丸嘅味道😂😂不過味道唔差的😚佢嘅小食選擇中雞翼同埋芝士年糕好似都好吸引🤤
好耐冇食過吉列牛🐮放工約媽咪嚟呢度食😋
再叫咗兩串牛舌雞肉串
✨吉列牛定食🐮
有個爐仔比你燒,都幾有gimmick
✨咖喱忌廉雞肉烏冬🐔
呢款都幾好食😋😋
✨牛舌雞肉串🐮🐔 $38
佢嘅小食選擇中雞翼同埋芝士年糕好似都好吸引🤤
2020-11-06 11 浏览
吉列牛忌廉烏冬專門店香港人最鍾意食日本嘢,亦都鍾意食牛,但係偏偏吉列牛唔算太普遍,坊間亦都唔係咁容易有餐廳食到,好彩係我返工附近,耀華街百樂中心就有呢間好正嘅餐廳吉列牛定食: 賣相一流,就算未擺上石鍋燒,亦都見到肉質之高,由於和牛非常幼嫩,只要擺上石鍋燒幾十秒,香噴噴嘅吉列牛就會放喺你面前咖喱雞忌廉烏冬: 一上枱好搞笑,因為碗上鋪滿濃忌廉,完全睇唔到係啲乜,唔知以為叫咗個忌廉蛋糕,但係輕輕攪拌之後,滑滑嘅烏冬同埋雞肉就同忌廉融為一體蒜片牛舌: 食牛舌最緊要夠Juicy,有咬口,呢味小食完全做到呢點韓國蜂蜜紅棗茶 . 蜂蜜菊花物:由於以上嘅食物都幾濃味,所以飲啖茶最適宜, 兩杯茶嘅甜度都好適中,散發龍龍嘅花香
吉列牛忌廉烏冬專門店

2020-11-03 10 浏览
一直都好想食吉列牛, 這間韓國專門店除了有吉列牛外,還有忌廉烏冬, 2人餐幾抵, 一次滿足了我2個願望🙆🙆食完大滿足❤套餐$246 (包2杯汽水轉特飲補錢)吉列牛定食吉列牛份量好多,唔會太多粉, 牛肉好嫩, 放上石板上燙, 不會好易overcook。 套餐送沙律, 豆腐, 味噌湯, 珍珠飯, 好大份😚石鍋的造形都好有特色, 有視覺觀感😄好味指數:😋😋😋😋打卡指數:😋😋😋😋大份指數:😋😋😋😋性價比:😋😋😋😋(5😋為最高分)雞肉咖哩忌廉烏冬 咁大個碗見到滿滿的忌廉好重本, 將忌廉撈落烏冬的過程好治癒, 好睇又好玩😄 撈完後, 忌廉完全溶入咖哩烏冬, 無違和感, 好似椰漿咖哩雞, 令口感更加creamy但唔膩, 雞肉好滑。 好味指數:😋😋😋😋打卡指數:😋😋😋😋😋大份指數:😋😋😋😋性價比:😋😋😋😋(5😋為最高分)蒜片牛舌芯($58)牛舌片好簿身, 好彈, 調味很好, 放上石板上燒, 唔會好奀, 幾好味👍👍好味指數:😋😋😋😋😋打卡指數:😋😋😋😋大份指數:😋😋😋😋性價比:😋😋😋😋(5😋為最高分)Passion Punch (+$18)熱情果梳打有檸檬, 熱情果核, 好fresh 味道, 唔會有藥水

套餐$246 (包2杯汽水轉特飲補錢)

好味指數:😋😋😋😋
打卡指數:😋😋😋😋

雞肉咖哩忌廉烏冬

好味指數:😋😋😋😋
打卡指數:😋😋😋😋😋
(5😋為最高分)

蒜片牛舌芯($58)

好味指數:😋😋😋😋😋
打卡指數:😋😋😋😋
(5😋為最高分)

Passion Punch (+$18)
熱情果梳打有檸檬, 熱情果核, 好fresh 味道, 唔會有藥水味👍👍

Citrus Ocean (+$18)
味道不錯, 顏色好吸引, 好適合打卡😍
2020-11-03 17 浏览
已經很久沒有來到這間韓式新派料理,今晚便專程來到了。吉列牛定食$246,包括咖喱忌廉烏冬或香辣忌廉雞肉炒麵及2汽水。香辣忌廉雞肉炒麵,淡淡的咖喱香氣,混合忌廉的味道,配合得非常之好,令到這個炒麵更具特色。吉列牛會附上熱爐,生熟程度自己決定,牛肉味道十足,外表香脆,果然是這裏的名物。Rose garden跟餐加$18,淡淡的玫瑰香氣,在杯內滲出,非常適合女孩子享用。Passion punch 跟餐加$18,酸酸甜甜的味道,非常配合今晚韓式晚餐。滋味單骨雞翼$65,大一點甜味的調味料,和香脆的雞翼,味道配合得很好,又方便又好吃。
已經很久沒有來到這間韓式新派料理,今晚便專程來到了。

2020-11-03 11 浏览
吉列牛的熱潮仲未過!這間韓國餐廳的套餐有齊吉列牛定食+咖喱忌廉雞肉烏冬($246),牛肉份量多,可以自行決定每邊石燒5-10秒至幾成熟,燒好後也可以加入醬汁和wasabi,讓味道更有層次。定食包含面鼓湯、豆腐與番茄小食、醬汁等,吃完很滿足。而咖喱忌廉雞肉烏冬賣相可愛,白白的忌廉吃起來卻不會很膩。咖喱是較甜的口味。辣的程度不高,小朋友也可以試試。而飲料方面,選擇了養生的蜂蜜紅棗茶。另外叫了蒜片牛舌芯($58),表面鋪滿香脆蒜片,牛舌厚薄適中。

2020-11-03
  • 吉列牛定食
🐈:聽到忌廉烏冬呢個名已經覺得好得意,但無特登search係咩樣(因為唔係我book🙈),諗住都係平時食個啲吉列牛。點知個賣相原來係咁特別!好有新鮮感😍!———————————————🌟蒜片牛舌芯 $𝟻𝟾夠大塊又唔會太厚,都幾香,最正係好多有一大塊一大塊既炸蒜片😍,係我至愛❤️,好夾牛舌👍🏻👍🏻。𓂀推介度:7.5/10_🔻2人ᔕᗴT $𝟸𝟺𝟼🔻🌟吉列牛定食 牛味好香,啲肉紅卜卜好新鮮好嫩滑,個炸皮整得又薄又脆🤩,可以自己控制佢幾成熟真係好開心好好玩🥰。可以點酸忌廉同芥末,我就鍾意點個酸忌廉,隻味好夾!🤤𓂀推介度:8/10_🌟咖喱忌廉烏冬(小辣) 超驚喜🤩🤩!完全無諗過個賣相會係咁,差啲以為成碗都係忌廉🤣,一開始因為忌廉完全覆蓋着成個碗面,所以一啲都聞唔到咖喱味,點知一整開白色既忌廉面,就即刻勁大浸咖喱香撲鼻😍。烏冬掛汁,個湯好滑,巧巧味啊🤤💕!𓂀推介度:9.5/10_🌟𝚁𝚘𝚜𝚎 𝙶𝚊𝚛𝚍𝚎𝚗 & 𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝙿𝚞𝚗𝚌𝚑2杯都好fresh‼️睇相以為無咩特別,估唔到都幾好味!個人認為Passion Punch偏酸,但因為我本身怕酸,所以都係比較鍾意Rose個款飲品👍🏻。𓂀推介度:𝟽/10

———————————————

🌟蒜片牛舌芯 $𝟻𝟾
𓂀推介度:7.5/10

🔻2人ᔕᗴT $𝟸𝟺𝟼🔻

🌟吉列牛定食
𓂀推介度:8/10

忌廉咖喱烏冬

🌟咖喱忌廉烏冬(小辣)
𓂀推介度:9.5/10

🌟𝚁𝚘𝚜𝚎 𝙶𝚊𝚛𝚍𝚎𝚗 & 𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝙿𝚞𝚗𝚌𝚑
𓂀推介度:𝟽/10
2020-11-02 1 浏览
睇左食評先去,完全兩回事。好失望。所謂signature 嘅吉列牛,一D點兒牛肉味都無,吉列外皮唔crispy, 唔香,個飯凍嘅,完全唔熱,咁嘅水準,仲要收148蚊set lunch。單骨雞翅更加唔得,只有味精。最離譜係個香予芋 latte, 凍奶水加 cream,咩味都無,收 48蚊。職員態度超級差,掟底個QR code,一句自己點餐就行左去。叫佢比個碗,就哂眉頭。一定唔會再去,無下次。
睇左食評先去,完全兩回事。好失望。
單骨雞翅更加唔得,只有味精。
一定唔會再去,無下次。
2020-10-28
2020-11-01 9 浏览
韓國勁出名吉列牛,今日同朋友過黎食lunch,呢間一到夜晚就好多人排隊。吉列牛定食定食有2款小食,麵豉湯,飯,主食,飯加左飯素無咁寡,牛扒外層用左炸漿唔算厚,牛扒大約1成熟,根據自己喜好放上鐵板到燒到幾多成熟就可以了,我中意5成左右,肉質嫩滑唔鞋,牛肉味都幾濃郁。咖哩忌廉雞肉烏冬上面滿滿一層忌廉泡沫,但食落唔會覺得好漏,下面咖哩烏冬熱辣辣同忌廉好夾。雞肉份量多好嫩滑,咖哩少少辣味幾好食。味噌蟹蓋配紫菜飯糰蟹蓋入面有蟹肉同蟹膏,唔腥,味噌味咸咸地配上飯團一齊食。韓國熱柚子蜜柚子肉份量多,唔會死甜。Passion punch顏色都幾鮮豔,熱情果味黎,加上梳打水好好飲。

咖哩忌廉雞肉烏冬

味噌蟹蓋配紫菜飯糰
蟹蓋入面有蟹肉同蟹膏,唔腥,味噌味咸咸地配上飯團一齊食。

韓國熱柚子蜜
柚子肉份量多,唔會死甜。

Passion punch
顏色都幾鮮豔,熱情果味黎,加上梳打水好好飲。
朋友話想食吉列牛,我心唸,我之前食過麻麻,d吉列散晒,佢話唔會,就帶左我出城食🐂🐃🐄,佢話要令我改觀,要同吉列牛洗底🤭🤭原本我地2人唸住叫2個set,店員話1個set都夠食,所以聽佢提意,叫住1個set先🤗吉列牛定食~望落份量唔大,前菜都偏少,但吉列牛都大份,而且唔係溥切,肉質好嫩口,外層又唔會散,又無筋,又唔干,但就牛味唔夠,真心好食😋😋咖哩忌廉烏冬~好驚喜,以為成碟都係cream,原來下面係咖哩烏冬,意外味道都好夾,份量真係超大,入面嘅牛肉唔係片,係牛肉粒😚Passion Punch~酸酸甜甜,好開胃,解膩口感蒜片牛舌芯~牛舌都大大片,有咬口蜂蜜菊花蜜~沒特別,即沖野

Passion Punch~酸酸甜甜,好開胃,解膩口感

蒜片牛舌芯~牛舌都大大片,有咬口

蜂蜜菊花蜜~沒特別,即沖野
2020-10-27
  • 咖喱忌廉烏冬
2020-10-30 1837 浏览
吉列牛真係每幾個月就會encore一次,因為真係好好味好好味🤤🤤🤤 例牌都係叫二人餐 再加個小食同野飲~~~~ 吉列牛:喺牛肉表面裹上簿簿一層的麵包糠,將其外皮炸至金黃香脆,但內裡牛肉仍然保持血紅色般的鮮嫩濕潤。而牛肉脂肪比例均勻,食落入口鬆化,香而不膩。將其燒25-30秒左右咁樣就係最佳嘅口感。而跟配上兩款不同的汁醬,是燒汁,蒜香芥末醬,各款汁醬都能將牛肉的味道昇華到不同的層次,令人驚喜萬分。咖喱忌廉烏冬:滿滿嘅白色忌廉鋪喺金黃濃郁嘅咖喱烏冬上而將兩者搞拌混合後,濃郁嘅咖喱香氣四溢,亦因為忌廉嘅關係令其口感更為Creamy,令到彈牙爽口嘅烏冬更容易掛滿咖喱汁,當然唔少得入面嘅牛肉粒,仲可以增添點點嘅牛味。跟住就係我地既小食~~蒜片牛舌芯:用上牛舌嘅中心部分,特別軟稔,肉味濃郁,啖啖肉香,上爐輕燒,加上香蔥蒜片更能提升牛舌嘅味道。Citrus ocean:呢杯冰藍色嘅梳打,充滿海洋嘅氣息,賣相亦極為吸引,打卡影相一流,味道微甜,帶點點柚子味,係一款比較清新嘅飲品。另外杯柚子蜜(熱)就正常發揮了~如果要影相都係叫梳打好啲ahhaah

而牛肉脂肪比例均勻,食落入口鬆化,香而不膩。

咖喱忌廉烏冬:滿滿嘅白色忌廉鋪喺金黃濃郁嘅咖喱烏冬上

跟住就係我地既小食~~

• 忌廉咖喱烏冬
2020-10-30 1035 浏览
昨日突然很想吃吉列牛, 於是帶媽咪一齊到 位於銅鑼灣百樂中心22樓的吉列牛忌廉烏冬專門店。 我們大約兩點到達, 原先預計午飯過後應該沒有太多人, 誰知預計錯誤原來餐廳都有很多客人還在用餐。 很喜歡餐廳座位靠向窗邊, 有自然光滲入環境舒適。 兩母女點了一個套餐吉列牛定食+ 香辣忌廉雞肉炒麵+ 蜂蜜菊花蜜$13、 韓國蜂蜜紅棗茶$8 、 蒜片牛舌芯$58。吉列牛定食~定食有麻醬豆腐、蕃茄仔、沙律菜、麵豉湯和飯,客人可以用枱面上的迷你鐵板火爐來燒吉列牛, 控制自己喜歡的生熟度。 吉列牛的面層佈滿木糠粉, 放上火爐燒的時候大約每邊8至10秒, 牛肉味香濃, 肉質粉嫩,外層帶點脆。 配上沙律醬和芥末,好好味啊!蒜片牛舌芯~牛舌芯嫩滑又彈牙, 肉質爽口 , 搭配炸過嘅蒜片,口感完美。香辣忌廉雞肉炒麵~ 之前食過咖哩忌廉烏冬, 超級好食! 今次試下香辣忌廉雞肉炒麵, 味道帶點辛辣口味, 忌廉口感滑溜, 麵煙韌有咬口, 炒麵和烏冬各有特色。蜂蜜菊花蜜~ 菊花清清地, 加上蜂蜜感覺滋潤。韓國蜂蜜紅棗茶~ 紅棗味道濃郁, 飲落順喉不太甜。食了一餐豐富的午餐, 最喜歡吃吉列牛和忌廉炒麵或烏冬, 今次發覺這裏

套餐吉列牛定食+ 香辣忌廉雞肉炒麵$246、蜂蜜菊花蜜$13、 韓國蜂蜜紅棗茶$8 、 蒜片牛舌芯$58

香辣忌廉雞肉炒麵

蜂蜜菊花蜜~ 菊花清清地, 加上蜂蜜感覺滋潤。

韓國蜂蜜紅棗茶~ 紅棗味道濃郁, 飲落順喉不太甜。
蜂蜜菊花蜜$13、 韓國蜂蜜紅棗茶$8

食了一餐豐富的午餐, 最喜歡吃吉列牛和忌廉炒麵或烏冬, 今次發覺這裏的服務質素提升了, 店員親切友善值得一讚。

2020-10-29
蜂蜜菊花蜜$13、 韓國蜂蜜紅棗茶$8
  • 蜂蜜菊花蜜$13、韓國蜂蜜紅棗茶$8
  • 套餐吉列牛定食+香辣忌廉雞肉炒麵$246、蜂蜜菊花蜜$13、韓國蜂蜜紅棗茶$8、蒜片牛舌芯$58
2020-10-29 17 浏览
之前係旺角食過後,一直念念不忘,雖然有好店舖陸陸續續有吉列牛食,不過這間始終係香港開荒吉列石板牛吉列牛定食 (飯 湯 麻醬豆腐 車厘茄)飯有味素剩食都一流,而吉列牛仍然十分吸引,半熟的牛肉讓客人自己再燒,幾成熟自己決定,當然牛肉相當嫩滑,牛味唔錯,但我都鍾意落沙律醬或醬油一齊食,會有更加多既風味,其實份量都算幾多,食完飲埋湯岩岩好蒜片牛舌芯未有吉列牛食時,再叫多個牛舌食下,牛味較濃,口感十分爽口彈牙,相當爽,最後食完吉列牛仲有火,試下放上去再燒一燒,風味更勝之前。

吉列牛定食 (飯 湯 麻醬豆腐 車厘茄)

2020-10-28 14 浏览
Haven’t had kobekyu for a while and decided to come back, still good steak & side dishes provided, a range of sauces for indecisive 🤷‍♀️ people like me, well reasonable deal for a delicious meal. Crispy outer layer after heating it on top of the stove, perfect with wasabi with soy sauce, sesame sauce. Tofu was an additional add on, the dressing was also perfect too. This set also came with a miso soup, so it will definitely fill you up. Added beef tongue on the side, came with some crispy garlic
Added beef tongue on the side, came with some crispy garlic, very tasty 😋
Rating: 7/10
Pricing; 148 HKD
Location: Causeway Bay
2020-10-28 29 浏览
又去左銅鑼灣搵食,來到kobekyu 食呢度最出名既忌廉烏冬同吉烈牛😋😍。餐廳環境幾雅緻,適合三五知已或情侶聚會!我地叫左個2人份量既套餐,有吉列牛定食同雞肉咖喱忌廉烏冬,而野飲就選擇了熱韓國蜂蜜紅棗茶和citrus ocean!加多個蒜片牛舌芯剛好。吉烈牛定食幾豐富,有胡麻醬豆腐、蕃茄仔同麵鼓湯,另配有兩款醬汁用來點吉烈牛。主角吉烈牛相當吸引,放上石上燒,可自主決定生熟度,牛肉新鮮,7成熟最啱我地口味。而忌廉咖喱烏冬賣相特別,成碗白色cream,好似泡泡浴甘。每條烏冬都掛滿忌廉,又滑又香,正。

餐廳環境幾雅緻,適合三五知已或情侶聚會!

2020-10-27
  • 忌廉咖喱烏冬