2020-11-19 28 浏览
今時今日的銅鑼灣少了一份匆忙,多了一份寫意悠閒,走在大街上,肩碰肩的情況明顯少了,所以最近我也喜歡在這邊逛逛街覓覓食。那天又去了吃吉列牛😋#吉列牛定食套餐大大份嘅吉列牛定食真係睇見都開心!有麵豉湯、冷豆腐、白飯和手臂咁長嘅吉列牛肉😍吉列牛肉輕輕炸過,中間保持係生嘅,然後可以自己想要幾多成熟,就在烤盤燒幾多成熟,一路食一路燒,自己燒出嚟嗰啲硬係特別好食😂#香辣忌廉雞肉炒麵滿滿的忌廉覆蓋了整個炒麵,看起來超誇張耶🤩不過原來搞兩搞就會同啲面融合晒,即是令到個炒麵滑嘟嘟,仲好均勻咁每一條麵都可以掛滿醬汁👍所以炒麵食落有啲似沾麵,麵質好彈牙,冇咁乾身食起嚟仲好食,而且好鍾意個醬汁辣辣地好香口,越食越起勁,雞肉都keep到嫩口,仲加咗我最鍾意食嘅青椒,呢個面我俾佢100分🤗#蒜片牛舌芯 👉🏻好彈牙嘅牛舌芯,配埋揸到脆卜卜嘅蒜片一齊食真係好鬼正!#Citrus Ocean(凍)👉🏻呢款用柚子製作的特飲,味道酸酸甜甜帶柚子香,好鍾意❤️#蜂蜜菊花蜜 👉🏻淡淡的菊花香配清甜的蜂蜜,食完炸嘢正好清熱又順口👍

#吉列牛定食套餐

#香辣忌廉雞肉炒麵

2020-11-18 17 浏览
今日黎到銅鑼灣食吉列牛同忌廉烏冬,呢兩款都係餐廳嘅主打菜式,試吓係咪真係咁好味先😂吉列牛肉質嫩滑,放喺石板上面輕輕煎一煎,幾多成熟由自己決定,我就梗係食五成熟啦,輕輕煎一煎散發出牛肉嘅香味!咖喱忌廉烏冬,烏冬口感彈牙,忌廉汁加咗咖喱之後令到咖喱更加滑身,而且醬汁做到掛麵嘅效果🤩,份量都幾多下,同朋友仔share就更加好。飲品就叫韓國蜂蜜紅棗茶同Rose Garden,Rose Garden飲落淡淡玫瑰清香。

2020-11-18 19 浏览
男朋友接完我放工,就話要食餐好,最後佢帶左我黎好耐之前食過嘅一間專門食吉列牛既餐廳,佢話掛住佢嘅烏冬同吉烈牛,今次黎睇下佢保唔保持到水準先撞正食飯時間,要等陣先入得去。餐廳環境算寬躺,坐得算舒服。.🔻吉列牛定食(連烏冬)味道:8.5/10價錢:$246吉列牛一上餐係一成熟,店員幫我地點着火爐就由我地自己慢慢燒。我地每面煎十秒左右,反覆煎幾次就食得~吉列牛充滿肉汁,牛肉脂肪比例均勻,食落口好香口,有啲入口即溶既感覺~而且份量都算多,飽飽~.🔻咖哩忌廉雞肉烏冬味道:8.5/10第一次食忌廉烏冬,滑滑既忌廉混埋咖哩烏冬一齊食,令到成個烏冬變到好creamy。彈牙既烏冬再加上嫩滑既忌廉咖哩汁,口感勁豐富另外我地仲叫左一個小食同兩杯飲品,牛舌雞雞串,味道唔錯。

撞正食飯時間,要等陣先入得去。餐廳環境算寬躺,坐得算舒服。
🔻吉列牛定食(連烏冬)

味道:8.5/10
價錢:$246
🔻咖哩忌廉雞肉烏冬

味道:8.5/10

另外我地仲叫左一個小食同兩杯飲品,牛舌雞雞串,味道唔錯。

2020-11-18 97 浏览
🍴 吉列牛定食+咖哩忌廉烏冬+2汽水 ($246) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 吉列牛炸得好靚,油脂分布平均,薄薄嘅炸粉炸到外脆內軟,一片片吉列牛放上石板上面燒,自由控制火喉,真心不錯!至於咖哩忌廉烏冬賣相好特別,成碗湯咁!忌廉多到遮哂d咖哩烏冬,兩者混合後口感好creamy,唔算太辣。 🍴 原條鰻魚蟹籽釜飯 ($128) ⭐️⭐️⭐️💫 性價比唔算好高,鰻魚雖然幾長,味道肥美,但係飯同蟹籽嘅份量唔多。不過撈埋紫菜同蛋絲一齊食就幾有層次! .............................. 吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)  地址📍: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓 總評分: 7.4/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 環境👀: ⭐️⭐️⭐️💫 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️ 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
咖哩忌廉烏冬

🍴 原條鰻魚蟹籽釜飯 ($128) ⭐️⭐️⭐️💫
原條鰻魚蟹籽釜飯

吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)
地址📍: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓

抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
咖哩忌廉烏冬
原條鰻魚蟹籽釜飯
2020-11-14 18 浏览
今日途經銅鑼灣,朋友話想食牛,於是就揀咗呢間Kobekyu吉列牛。今日一次過試齊兩款招牌菜!吉列牛定食包括吉列牛扒、白飯、味噌湯、小碟車里茄同凍豆腐。吉列牛扒外層包裹上一層金黃色炸皮,一片片夾起可見到中間仲係生肉,放上小鐵板,可以自由燒到自己想要嘅熟成度, 我燒到8成熟,食落肉質依然軟嫩。咖哩忌廉烏冬,外型十足一杯巨型Cappuccino,夾起來烏冬馬上沾滿忌廉泡沫,賣相吸引之餘,食落比一般烏冬更加香滑。雞肉串燒熱度十足,加上燒汁十分惹味。

雞肉串燒熱度十足,加上燒汁十分惹味。

2020-11-13 32 浏览
Set $246吉列牛定食 💛💛💛💛💛可以自己燒,吉列牛原本燒到1成熟,可以俾自己控制熟度有得揀點沙律醬同燒汁定食有配埋胡麻醬豆腐、珍珠飯、麵豉湯咖哩忌廉烏冬💛💛💛💛💛餐牌寫住少辣但其實我覺得冇辣味,烏冬夠煙韌Rose Garden🌹 💛💛💛💛💛淡淡既玫瑰味,好少地方有得飲尼個味,值得試下Passion Punch💛💛💛💛韓式甜辣醬單骨雞翼🌶 $65💛💛💛💛份量好多,唔會太辣,唔食得辣既都可以試
Set $246
吉列牛定食 💛💛💛💛💛
可以自己燒,吉列牛原本燒到1成熟,可以俾自己控制熟度
有得揀點沙律醬同燒汁
定食有配埋胡麻醬豆腐、珍珠飯、麵豉湯

咖哩忌廉烏冬💛💛💛💛💛
餐牌寫住少辣但其實我覺得冇辣味,烏冬夠煙韌

Rose Garden🌹 💛💛💛💛💛
淡淡既玫瑰味,好少地方有得飲尼個味,值得試下

Passion Punch💛💛💛💛

韓式甜辣醬單骨雞翼🌶 $65💛💛💛💛
份量好多,唔會太辣,唔食得辣既都可以試
2020-11-13 132 浏览
吉列牛定食 + 咖喱忌廉烏冬 + 2 汽水 $246二人餐係抵食啲,唔使多諗,可以試哂呢度2款招牌菜;吉列牛放上石燒烤爐,每邊輕輕燒吓就夠,不宜燒太耐,以免肉質過韌咖喱忌廉烏冬,可選牛肉或雞肉,我哋揀咗牛肉,忌廉打圈鋪滿烏冬面,如要影相就趁早,放耐咗忌廉慢慢會塌🤣 忌廉令咖喱烏冬更滑,咖喱味濃,配牛肉會夾D牛舌雞肉串 $38肉質少少彈牙,估計咬到一粒粒嘅就係牛舌,配埋佢嘅醬汁丶七味粉,味道會更好Rose Garden $38 (跟餐 +$18)玫瑰味愛嗜者,應該會揀呢杯Rose Garden,淡淡粉紅色,仲有幾粒玫瑰花,賣相加分,好香玫瑰味,梳打水底,幾好飲蜂蜜菊花蜜 $28 (跟餐 +$13)朋友話呢杯菊花蜜都唔錯,甜度啱啱好
吉列牛定食 + 咖喱忌廉烏冬 + 2 汽水 $246
二人餐係抵食啲,唔使多諗,可以試哂呢度2款招牌菜;

牛舌雞肉串

牛舌雞肉串 $38
Rose Garden

Rose Garden $38 (跟餐 +$18)
蜂蜜菊花蜜
蜂蜜菊花蜜 $28 (跟餐 +$13)
朋友話呢杯菊花蜜都唔錯,甜度啱啱好
2020-11-10
牛舌雞肉串
2020-11-12 12 浏览
晚上到銅鑼灣覓食,在時代廣場附近巷子裡發現曾經食過的吉列牛忌廉烏冬專賣店。懷念起吉列牛的好味道,今晚就來試試這家點了一份雙人套餐。包含了一份忌廉烏冬,一份吉列牛,一份小食還有兩杯飲品。忌廉烏冬選擇了牛肉忌廉烏冬,烏冬有著濃郁的咖喱味,沾上表面的忌廉吃起來口感清新不膩,份量不算多吉列牛定食炸過的牛排切成厚厚的一塊塊,輕輕放到烤爐上吱吱作響,香味撲鼻。一口咬下肉質非常軟嫩,外皮還略有焦酥的口感,讓人一口接著一口來這間店必試吉列牛!很夏天感的飲品總體來說,食物水準之上,吉列牛非常美味,烏冬的做法相當特別,沒吃過的朋友可以來試試

忌廉烏冬

吉列牛定食
來這間店必試吉列牛!

很夏天感的飲品

2020-11-12 12 浏览
吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)-想來呢間吉列牛忌廉烏冬專門店好耐啦!除咗有好吸引嘅吉列牛之外,佢嘅忌廉烏冬仲要超級吸晴!大大碗白雪雪嘅忌廉睇落都夠晒邪惡!入到餐廳,每張枱都擺咗燒吉列牛嘅鐵板座,雖然主打吉列牛,差唔多台台都有叫,周圍燒住肉都唔會覺得好焗,通風好好~-🔍 吉列牛定食加咖喱忌廉烏冬 $246係嚟到呢度必食嘅吉列牛仲有忌廉烏冬!呢個餐係吉列牛定食再配搭烏冬,兩個人食啱啱好,仲可以一次過試吓呢間嘅招牌菜添🤪 吉列牛肉嘅份量適中,而且鐵板亦都好夠熱力,反而要小心唔好燒得太耐添😜 定食配一碗白飯,白飯食落去好香,而且一粒粒好有珍珠米嘅感覺🤣 仲有就係超吸晴嘅咖喱忌廉烏冬,睇落都覺得邪惡😍 雖然本來都擔心忌廉嘅話會唔會太膩,但估唔到食落去可能因為忌廉配搭咖喱,食落去一啲都唔膩之餘,仲要因為有忌廉嘅配搭,所以成個烏冬都食落去好滑好creamy 😍😋 好特別嘅配搭但食落去好match!😍-🔍 牛舌雞肉串 $38好香好吸引嘅牛舌雞肉串!食個牛舌味唔係好重,但好香嘅雞肉味,啖啖肉,感覺好滿足!-🔍 Passion punch (+$18)超fresh,清新又解渴,飲落勁香嘅百香果味,食住熱
吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)
🔍 吉列牛定食加咖喱忌廉烏冬 $246

🔍 牛舌雞肉串 $38

🔍 Passion punch (+$18)
超fresh,清新又解渴,飲落勁香嘅百香果味,食住熱辣辣嘅吉列牛,配呢杯清新嘅嘢飲簡直一流🤤

📍吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
我都有已經好一陣子無再食過吉列牛👀見到最近幾多人介紹 都有點兒掛住😝所以今次就揀咗間主打吉列牛嘅餐廳反正呢間未試過🙌🏻銅鑼灣又有分店咁方便除了吉列牛👑忌廉烏冬都係主打菜式剛好有個2人套餐可以綜合有齊這兩款仲包括埋飲品 價錢亦都唔貴👏🏻👏🏻甚至想再加小食的話 也有很多選擇💁🏻‍♀️套餐二 $246 (2人用)🥢咖喱忌廉烏冬 <雞肉>烏冬口感極佳 非常彈牙可口😋而且因為咖喱汁加入忌廉後 變更為杰身便能令所有醬汁完美地掛到烏冬上❤️加上咖喱汁不太辣同時味道很惹味🐮吉列牛定食把吉列牛放於爐上 每邊均略略燒一會兒後牛的脂香氣味更能散發出來👃🏻大約5-7成熟時 肉質能保持嫩滑不會韌並帶有少量筋部 使得有咬口✨另外都想推介一下旁邊的黃芥末醬質感較creamy 味道清新 可解油膩感🥳👨🏻‍🍳Kobekyu秘製蛋卷 $68蛋卷中間是包含著芝士 咸香味濃🧀因此感覺會有點蓋過了蛋香最適合喜歡芝士的人💁🏻‍♀️旁邊還伴隨了剛剛推介的黃芥末醬雖然並非配肉類 卻意外地非常之夾💕🍵綠茶Latte +$25除了汽水 還可選擇加錢轉成特飲🍹質素亦相當於cafe般🤤綠茶味濃郁 但並不是死甜/膠味的那種
我都有已經好一陣子無再食過吉列牛👀
見到最近幾多人介紹 都有點兒掛住😝
所以今次就揀咗間主打吉列牛嘅餐廳
反正呢間未試過🙌🏻銅鑼灣又有分店咁方便

除了吉列牛👑忌廉烏冬都係主打菜式
剛好有個2人套餐可以綜合有齊這兩款
仲包括埋飲品 價錢亦都唔貴👏🏻👏🏻
甚至想再加小食的話 也有很多選擇

💁🏻‍♀️套餐二 $246 (2人用)
🥢咖喱忌廉烏冬 <雞肉>

除了汽水 還可選擇加錢轉成特飲🍹
質素亦相當於cafe般🤤
綠茶味濃郁 但並不是死甜/膠味的那種

2020-11-12 8 浏览
吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛[人氣招牌吉烈牛]已經好耐時間無食過吉烈牛了上星期去左銅鑼灣這間分店食☺️👦🏻👧🏻叫左個吉烈牛定食+咖哩忌廉烏冬+兩杯汽水吉烈牛份量適中,有個熱爐給客人自己控制生熟程度😄牛肉味濃郁😃🐮肉質嫩口不會太嚡前菜有細份的胡麻醬豆腐,車厘茄🍅還有麵豉湯咖哩忌廉烏冬-可自由選擇牛肉/雞肉,賣相特別,成碗白色忌廉,起初會以為好膩,與咖喱汁拌勻後非常creamy☁️☁️咖哩汁帶少少辣,烏冬煙韌彈牙🍜另外叫多左份小食-牛舌雞肉串,較普通,沒有驚喜🤣😂似普通的免治雞肉串
吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛🧡💛
[人氣招牌吉烈牛]已經好耐時間無食過吉烈牛了
上星期去左銅鑼灣這間分店食☺️
👦🏻👧🏻叫左個吉烈牛定食+咖哩忌廉烏冬+兩杯汽水
吉烈牛份量適中,
有個熱爐給客人自己控制生熟程度😄
牛肉味濃郁😃🐮肉質嫩口不會太嚡
前菜有細份的胡麻醬豆腐,車厘茄🍅還有麵豉湯
咖哩忌廉烏冬-
另外叫多左份小食-牛舌雞肉串,
較普通,沒有驚喜🤣😂似普通的免治雞肉串

• 忌廉咖喱烏冬
2020-11-10 19 浏览
銅鑼灣出咗名多好嘢食,今晚出咗嚟諗住食好嘢,經過百樂中心見呢間喺廿幾樓嘅韓國店,竟然係食吉列牛同烏冬,勾起我嘅興趣,於是就試吓!😊😊首先一坐低就二話不說點咗個吉列牛定食套餐,無幾耐就送嚟啦!🥰🥰一件件鮮粉紅色嘅吉列牛肉,外面有層吉列皮,燒完之後由軟變硬,脆口非常!😆😆而件牛放上鐵板燒可以因應自己鍾意嘅口感調較熟度。我鍾意食熟啲嘅,燒耐咗都唔靭,軟綿綿口感一流!🤭🤭朋友話想食生啲,燒一燒就食,佢話一樣咁惹味!另外仲附設他他醬同豉油,可因應口味點各取所需!除咗牛,仲有日本珍珠米同埋面豉湯,豆腐,真係好滿足!🤪🤪🤪而忌廉烏冬亦非常有驚喜!😱😱😱上面係白色忌廉,入面就係日式咖哩汁,少少creamy又中和到咖哩嘅濃味!烏冬嘅口感非常煙靭,索晒啲咖哩味,每一條都令人食指大動!仲有啲雞肉,份量充足又嫩口,yummy!🤫🤫🤫🤗🤗🤗我哋仲叫咗一碟骨付豬肉腸,共有2串,食落口啖啖肉,少少辣又熱㷫㷫,性價比極高!🤤🤤🤤🤤飲品方面我哋叫咗各一杯passion punch同rose garden,前者有粒粒果肉,後者朋友話好有玫瑰香,同嘢食配搭一流!😈😈😈

2020-11-10 21 浏览
早排食過旺角分店,食完發現實在太好食,佢地個烏冬又只係得呢到有得食,所以今日encore再食過😜😜😜不過今次就去咗銅鑼灣分店,餐廳位於百樂中心22樓,可以飽覽維園嘅景色。.今次同樣都叫咗吉列牛定食同咖哩忌廉牛肉烏冬,烏冬同樣keep到一樣嘅水準,咖喱汁濃厚而不漏,相當掛汁,烏冬彈牙。可惜吉列牛套餐卻未如上次於旺角分店的體驗,牛肉味道略嫌不足,肉質實身,口感略過韌,炸粉較厚,炸得過火咗,吃起來冇咁過癮,但石燒爐火力更猛更持久,能更快速鎖住肉汁。.吉列牛列牛定食($148)咖哩忌廉牛肉烏冬($78).牛舌雞肉串($38)個汁鹹鹹地非常之特別,帶來一種日本味道,肉質爽口彈牙,像丸的口感一樣,雞牛味道融洽,美味無比。.Rose Garden ($18)Rose加荔枝嘅梳打味道,淡淡清香,味道非常適合女仕,而且顏色靚爆鏡,打卡一流,同埋唔好睇佢望落細細杯,飲起上嚟竟然飲極都仲有😹.Citrus Ocean ($18)檸檬柚子味梳打,唔會太甜,而且有柚子肉食,顏色又係好夢幻好靚。
吉列牛列牛定食($148)
咖哩忌廉牛肉烏冬($78)
牛舌雞肉串($38)
Rose Garden ($18)
Citrus Ocean ($18)
呢間喺銅鑼灣,大熱日韓吉列牛及咖哩忌廉烏冬,我都要排隊試吓😋兩個人就叫咗個套餐吉列牛定食+咖哩忌廉雞肉烏冬($246)蒜片牛吞芯($58)Rose Garden($38)我第一次食咖哩忌廉烏冬,對我嚟講相當有驚喜🤩。 烏冬上面放滿忌廉,但其實一啲都唔膩,因為忌廉幼滑但唔太厚,混入烏冬,令烏冬食落更香滑。 咖哩味亦好香濃,配合嚟食,我真係好鍾意❤️另外吉列牛外皮香脆,牛肉肉質嫩滑,可以清晰見到肉及牛脂,食落油香十足。 可以係熱石上隨自己喜好而燒牛,一邊聞到牛肉香一邊食,食慾大增!Rose Garden 外表好靚,飲落清新唔太甜R

兩個人就叫咗個套餐
吉列牛定食+咖哩忌廉雞肉烏冬($246)
蒜片牛吞芯($58)
Rose Garden($38)

Rose Garden 外表好靚,飲落清新唔太甜R
  • 咖哩忌廉烏冬
2020-11-09 17 浏览
📍 吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣、旺角)由旺角第一間分店啱啱開幕已經俾佢嘅忌廉烏冬深深吸引住,之前旺角店要大排長龍。原來係喺銅鑼灣開左分店,即去試!叫左個二人餐!.咖喱忌廉烏冬😻is my favourites (8/10分)面頭有厚厚的忌廉,放心絕對唔會漏,然後入邊就有熱辣辣嘅咖喱稻庭烏冬,好滑好好味!呢個烏冬一啲都唔辣,我試過旺角分店會有少少辣,我更喜歡!.吉列牛定食(7/10分)放喺熱石燒,就即刻食得,個牛都幾好味,外脆內軟,唔似cheap 牛😻好味!但份量多d就好。.用餐🌾心情:呢個地方都幾夠靜,服務都不錯,而旺角分店位置就會坐得close d ,認真推介可以試吓個烏冬,本人非常喜歡!
📍 吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣、旺角)

吉列牛定食(7/10分)