2010-10-24 10 浏览
這裡已經下試過幾次下午茶, 味道,價錢,份量都感覺不錯,所以在特定的一晚來試一次晚餐,是夜晚餐選擇如下:餐湯- 南瓜忌廉湯味道偏淡,可以解釋為每人對調味的要求各異,還是由客人自己下會好一點吧前菜-炸蠔, 炸得不差但油膩了一點主菜A-芝士焗海鮮, 份量夠大,海鮮品種算多的了, 有蝦数隻, 青口同扇貝,下面還有菠菜薯蓉,味道OK主菜B-紅酒汁羊扒, 羊扒夠嫩滑, 可惜這幾件羊扒皮下有一層頗厚脂肪, 味甘美但只能吃一小件其餘的都只能切走,甜品用膠小杯盛住的賣相既不美觀亦不環保,希望餐廳方面能改善一下, 可以的話即使是"SET"也做一些較有點子的甜品,因為甜品是整體套餐的尾度菜在這裡被扣分未免有點可惜
是夜晚餐選擇如下:
前菜-炸蠔, 炸得不差但油膩了一點

因為甜品是整體套餐的尾度菜在這裡被扣分未免有點可惜

炸蠔
芝士焗海鮮
好嫩滑的肉但也很厚油
2010-10-13 2 浏览
生日想食意大利菜,就黎左呢間好評價既店子,但環境和味道皆令我失望。凱撒沙律:幾好味,但份量十分少唔夠分。煙肉焗薯皮:煙肉味香,薯皮焗得 “粉粉地”。水牛城香辣雞中翼:落左好多Tabasco,雞中翼肉質實實地。京燒銀雪魚:好細塊,魚肉滑但太甜,紫薯蓉甜到食唔落口。芝士焗雜菜千層麵:千層麵焗得出左水,咬落 “水水地”,同芝士蕃茄 sauce match唔到。田園素食 pizza:睇落好香濃,食落啖而無味,好差啊!鮮茄雜菜鏍絲粉:個 sauce水左d唔夠濃郁,鮮茄汁味道也單調。蘑茹雞絲忌兼汁闊麵:忌兼汁濃度適中,味道香濃,闊麵有咬口。黑松露菌意大利飯:最好味既一碟菜,黑松露菌香濃,意大利飯咬口正。環境好應聲,好似茶餐廳甘。
凱撒沙律:幾好味,但份量十分少唔夠分。
煙肉焗薯皮:煙肉味香,薯皮焗得 “粉粉地”。
京燒銀雪魚:好細塊,魚肉滑但太甜,紫薯蓉甜到食唔落口。
田園素食 pizza:睇落好香濃,食落啖而無味,好差啊!
蘑茹雞絲忌兼汁闊麵:忌兼汁濃度適中,味道香濃,闊麵有咬口。
環境好應聲,好似茶餐廳甘。
煙肉焗薯皮
凱撒沙律
蘑茹雞絲忌兼汁闊麵
黑松露菌意大利飯
2010-10-10 2 浏览
相約了好朋友來補足生日和聚舊, 之前都看到食評介紹很不錯, 所以特叮來試一試;我們二人各叫了一個下午茶和一個主菜;泰式春卷蕃茄好新鮮甜, 春卷不會太油膩'鴨胸凱撒沙津味道令你好開胃;黑松露磨菇意大利飯味道算唔錯, 可能我不是太喜歡黑松露.下一次一定要再來試一些晚餐!!!!
我們二人各叫了一個下午茶和一個主菜;

泰式春卷
蕃茄好新鮮甜, 春卷不會太油膩'

味道令你好開胃;

黑松露磨菇意大利飯
味道算唔錯, 可能我不是太喜歡黑松露.

下一次一定要再來試一些晚餐!!!!
GIVE MY HEART!!!
2010-10-09
GIVE MY HEART!!!
2010-10-02
估不到係佐敦既廟街有一個意外驚喜! 小小cafe,環境幾舒服,好適合約朋友飲咖啡食蛋糕!今次我同朋友食2個set lunch,分別叫了青咖哩和三文魚意粉。 青咖哩的汁調得剛剛好,加上滑滑既雞柳,好滿足! 三文魚有6大塊呢,好少地方會提供這個分量啦! 值得讚既係意粉的軟硬度非常適中,時間捉得很好,大部份餐廳忽略了意粉軟硬度既重要性。
估不到係佐敦既廟街有一個意外驚喜!

小小cafe,環境幾舒服,好適合約朋友飲咖啡食蛋糕!

青咖哩的汁調得剛剛好,加上滑滑既雞柳,好滿足!

2010-09-26
  • 青咖哩
2010-09-27 1 浏览
友人約晚餐, 搵到呢間餐廳二個人叫了三樣野芝士薯皮同一般既意大利餐廳無咩分別, 好味既, 但唔會覺得特別出色黑松露海鮮飯呢個十分讚呢, 佢個汁做得好好味, 令到我食左好多, 個汁令人好開胃竟然仲要好有黑松露既香味, 回香呢燒豬手估唔到佢個豬手都做得好出色, 唔會太咸之如, D肉好林身, 仲要好大舊佢個汁都做到好好味, 好野味服務態度唔錯, 坐位我地選了坐梳化位, 其實幾舒服, 只可能張枱太細其實放唔到太多野
友人約晚餐, 搵到呢間餐廳
二個人叫了三樣野
芝士薯皮
同一般既意大利餐廳無咩分別, 好味既, 但唔會覺得特別出色
黑松露海鮮飯
竟然仲要好有黑松露既香味, 回香呢
燒豬手
佢個汁都做到好好味, 好野味

2010-09-18
2010-08-25 4 浏览
聽聞這裡的咖啡不錯,星期六放工後特地來這裡試試~叫了兩個午餐,有餐湯餐包、主菜和飲品。跟餐野菌忌廉湯及餐包 - 忌廉湯的野菌味十足,很好味!餐包略嫌太韌。他他汁炸魚柳配薯蓉 - 炸魚柳炸得恰到好處,魚肉鮮嫩,正!沙律醬裏有酸瓜粒,好味~ 薯蓉也又香又滑。芥末汁豬柳配飯 - 豬柳很林,芥末汁很香餐飲轉了香草咖啡和mocha - 賣相好,咖啡味也香濃,有水準
聽聞這裡的咖啡不錯,星期六放工後特地來這裡試試~
叫了兩個午餐,有餐湯餐包、主菜和飲品。

芥末汁豬柳配飯 - 豬柳很林,芥末汁很香

跟餐野菌忌廉湯及餐包
他他汁炸魚柳配薯蓉
香草咖啡
mocha
2010-08-15 2 浏览
上個星期五, 放工後約了男友和朋友到佐敦廟街o既合一咖啡屋餐廳食晚飯. 雖然佐敦多野食, 但想搵一間西餐廳又坐得舒服的係不是太多. 最後係open rice search度依間咖啡屋, 就試試啦~我地差不多8:00pm先到逹, 幸好不用等位. 侍應安排我們坐入門口後一張枱, 隔離就是沖調咖啡的地方. 地下那層不是很大, 但分了兩層, 上層應該比較闊落些.食物方面, 我們每人點了一款: 煙三文魚鮮茄天使麵 - 可選天使麵/意粉. 材料方面真的很足, 一個大大的三文魚玫瑰在天使麵中間, 配上洋葱, 青椒和茄汁, 真的很好味. 天使麵不會過淋或太硬, 剛剛好. 茄汁醒胃, 份量夠, 不錯! 黑松露菌意大利飯 - 意大利飯不是平時用芝士來炮制那種, 反而用上了忌廉, 加上黑松露鋪在意大利飯上, 加上磨茹, 味道不錯, 適合我這些不愛芝士的人 但意大利飯並不是硬身的, 飯就不算太特別了. 另外, 叫了一個日式汁銀雪魚. 味道比想像中好, 這是扒銀雪魚, 伴燒南瓜, 薯蓉及蔬菜. 賣相討好, 銀雪魚沒有腥味, 可能是日式汁蓋過了. 反而燒南瓜還是很硬, 不夠軟熟.最後我們還叫了三杯咖啡:- 法式香

食物方面, 我們每人點了一款:

但意大利飯並不是硬身的, 飯就不算太特別了.

最後我們還叫了三杯咖啡:

- 法式香草鮮奶咖啡: 樣子很吸引, 有呍哩嗱味道, 很香, 但咖啡偏苦.
- 意大利牛奶咖啡: 男友話味道有點苦, 份量和賣相也沒有我那杯法式香草鮮奶咖啡好

- Espresso with ice-cream: 上枱時是一杯少少的熱Espresso, 加另一杯呍哩嗱雪糕. 一冷一熱, 朋友都話特別. 雪糕亦中和了Espresso的苦味. 但如果不常飲咖啡的人可能仍會覺得不容意入口.

總括來說, 此店食物和咖啡飲品都不錯; 尤其看到咖啡師傅很用心去調教飲品; 比起現時大型連所咖啡店多了一份熱誠!
店中還放了一些宗教書籍, 頗適合教徒來緊會.

法式香草鮮奶咖啡
2010-08-06
法式香草鮮奶咖啡
2010-08-12 4 浏览
這間有西式的套餐, 包一碗菜湯, 一片很細小又硬身的法包,主菜有很多選擇, 但價錢不同, 選 蕃茄牛柳絲天使麵, 除了味道香, 又有青椒和洋蔥, 非常健康, 不過牛柳絲略為難咬得開, 幸好麵夠味且大碟. 套餐飲品除了可選奶茶咖啡, 選擇熱檸蜜都不用加錢, 這種蜜糖的味道很清甜.待應們的態度很有善, 動作和服務是很快, 不過這兒的冷氣很勁, 次次來坐邊都是風口, 要自備外套才能慢慢食.
這間有西式的套餐, 包一碗菜湯, 一片很細小又硬身的法包,
開, 幸好麵夠味且大碟. 套餐飲品除了可選奶茶咖啡, 選擇
熱檸蜜都不用加錢, 這種蜜糖的味道很清甜.

待應們的態度很有善, 動作和服務是很快, 不過這兒的冷氣很
勁, 次次來坐邊都是風口, 要自備外套才能慢慢食.
2010-08-06
尋日女朋友生日,無特登放假去遊山玩水慶祝,只是夜晚放工陪佢食飯慶祝。難得佐敦附近有依間地面Cafe (小弟唔prefer兩個人去D樓上Cafe),尋日早上就打去book位,特別要求要梳化位,坐得舒服D,又可以relax休息下。間Cafe唔難搵,只要沿廟街行入去就搵到。坐底女朋友就問點解揀依間,我就話勝在就腳舒服。咁就睇Menu食咩啦,一向大家唔算"大食"一族,所以就叫咗一個Set Dinner - 紅酒燴牛肋條,再加一個小食 - "蒜片白酒煮蜆" (女朋友鍾意食蜆)。當然Set Dinner包餐湯、前菜、飲品及甜品。餐湯揀咗"紅湯",勝在夠酸,夠開胃,菜的份量又適中;之後就嚟個前菜 - 芝士焗凡立貝(估唔到係兩隻),凡立貝屬於細隻,但焗的配類算足,足夠的芝士,又有蕃茄粒,再加上煙肉;接著梗係主菜 - 紅酒燴牛肋條,整整三條完整的牛肋條,配幾塊的炸薯格,還有西蘭花、南瓜條及紅蘿蔔條。炸薯格熱騰騰,又脆!牛肋條唔老,好嫩滑,個汁收得剛剛好,不太膿不太稀,每舊牛肋都能有足夠的汁襯托!享用牛肋條的同時,蒜片白酒煮蜆上枱,依間煮蜆係以稀身的汁上枱。當然先試個汁,唔太強烈的酒味,反而落咗少許辣椒

享用牛肋條的同時,蒜片白酒煮蜆上枱,依間煮蜆係以稀身的汁上枱。當然先試個汁,唔太強烈的酒味,反而落咗少許辣椒粒,令個汁有少許的刺激。D蜆算係中等size,連酒加蜆食確實不錯。同出面食開的豉椒炒蜆的價錢相若,都係50、60蚊左右,出面最多咪得30隻,
值得讚賞的係依間的蜆份量超多,應該有50隻,大約1蚊隻ja,超值,食極都仲有。

兩個人,一個Set Dinner加一個小食已經飽晒,所以叫咗杯熱檸水幫助消化。因為女朋友生日,就借勢去厠所,順手問下甜品有咩花款。本身係唔知咩蛋(唔記得lu),加$20可以轉其他,咁就揀咗tiramisu,再問佢可唔可以加D裝飾點綴下,佢話可以寫字,咪叫佢簡單寫"Happy Birthday"上去。佢就自動加蠟燭,上枱時還加多個"生日快樂",女朋友開心晒

服務周到!自動會過嚟加水,張枱唔夠位會幫忙攞開D糖,裝飾物等等的東西。上枱又唔會過急,慢慢的上。誠意推薦!
2010-08-09
庆祝纪念
生日
2010-07-17 4 浏览
上次試過忌廉汁海鮮闊條麵,非常美味,所以今次又嚟幫襯。叫咗一個意粉下午茶餐,雜菜湯味道OK,而且幾多材料。至於主菜,今次試忌廉汁青口闊條麵,忌廉汁好香濃,同充滿蛋香嘅闊條麵配合得天衣無縫,而青口亦鮮味十足,可惜稍嫌唔夠肥美。另外,值得一讚嘅係,店員嘅服務態度一流,而且食物價錢亦都好合理。
上次試過忌廉汁海鮮闊條麵,非常美味,所以今次又嚟幫襯。

雜菜湯
忌廉汁青口闊條麵
2010-07-13
雜菜湯
忌廉汁青口闊條麵
  • 忌廉汁海鮮闊條麵,忌廉汁青口闊條麵
book 左07:30,but late等左十幾分鐘先有得坐叫左幾樣野同gf share黑松露菌意大利飯:最好食呢樣,個味似白汁但牛油味重d,d飯夠(淋)芝士肉醬薯皮:同女朋友一人兩個,我覺得個皮幾脆,但gf 嗰兩個就比較(淋),味道就比較淡,一般!炸芝士蝦丸: 酥脆無油, 芝士夠「起絲」但味道好淡, 個皮唔係全鮮蝦,混左其他肉,唔夠彈牙!一般啦!雜菜千層麵麵有少少硬,味就ok啦!不過不失啦!但整體來講真係唔錯
book 左07:30,but late
等左十幾分鐘先有得坐

叫左幾樣野同gf share

雜菜千層麵
麵有少少硬,味就ok啦!不過不失啦!

但整體來講真係唔錯

2010-06-25
  • 黑松露菌意大利飯
2010-06-25
人在佐敦,約了吃晚飯還未別鐘,尚有點時間又沒什麼地方好逛,不如找個地方坐坐看看書好了。在廟街一直逛,見這間cafe環境不錯又沒什麼客人頗清靜的,就進去坐坐好了。大約五時多六時,只有一兩檯客人,環境雖不大,但也挺舒適,不過另一檯客人談天實在很大聲,就變得有點吵耳了。店員遞過下午茶的menu給我,也有多款選擇,大部分也是鹹食來的。不過這天想吃蛋糕,於是叫了一個blueberry cheese cake,另外是日又不太想喝咖啡,最後要了杯熱朱古力。blueberry cheese cake很快就來到了,表面是滿滿的藍莓,另外蛋糕中間也可見到一些藍莓粒。吃下去頗軟滑,也有很濃的芝士味,偶而吃到藍莓粒可清清味道也不錯。表面的藍莓大粒又鮮甜,不過唯獨餅底偏淋了一點,但味道是可以的。熱朱古力沒什麼特別,表面有一層奶泡,看到店員是用吉百利朱古力粉沖的,所以也不用有什麼期望。不過可能由於這裡冷氣頗凍,喝下這杯熱熱的朱古力倒是挺舒服的。這個地方算是不錯,可靜靜的坐下讓自己思想一下,亦有書本提供。在附近想找間CAFE坐坐的,也是選擇之一。

熱朱古力
blueberry cheese cake
環境不錯
blueberry cheese cake
2010-06-16
今日同老公黎喱頭辦D事,反正未食午餐,咪黎喱間食個tea囉。朋友有介紹話杯蕉啡好飲,但本人不太好,無緣一試。1。茄汁鴨胸天便麵:多汁,多番茄,酸酸甜甜,好開胃。2。千島醬煙三文魚pizza:比薄pie更薄,好似食緊potato chips一樣,餡料都幾豐富。3。熱咖啡:不過不失,嫌它的味道帶點苦。
1。茄汁鴨胸天便麵:多汁,多番茄,酸酸甜甜,好開胃。

3。熱咖啡:不過不失,嫌它的味道帶點苦。
2010-06-15
2010-05-20 16 浏览
同友人中下中下行左成條廟街先搵到 HAHA入到餐廳被安排坐係門口隔離既window位: )店入面既掛畫?掛相?haha 都好靚咁配合埋一節Bible Verse我地都叫左set lunch 有烘左既餐包 西湯 主菜同野飲我叫左雞胸沙律個沙律有wasabi味架 幾suprise 但係都好好味haha不過建議可以落少dd 因為食晒都幾攻鼻自己覺得haha友人叫左日式吉列豬扒飯 (冇影到haha)佢話個飯都幾好食 豬扒唔會好油咖啡都ok : )我覺得友人個杯加埋雪糕都好好味: )有機會會再返去食!!!
同友人中下中下行左成條廟街先搵到 HAHA
入到餐廳被安排坐係門口隔離既window位: )

我叫左雞胸沙律
不過建議可以落少dd 因為食晒都幾攻鼻自己覺得haha

友人叫左日式吉列豬扒飯 (冇影到haha)
佢話個飯都幾好食 豬扒唔會好油

咖啡都ok : )
我覺得友人個杯加埋雪糕都好好味: )

有機會會再返去食!!!
烤雞胸伴薯仔沙律
法國香草鮮奶咖啡
Espresso with ice-cream
2010-05-20
烤雞胸伴薯仔沙律
法國香草鮮奶咖啡
Espresso with ice-cream
2010-05-15 1 浏览
鮮茄煙肉天使麵$36 ~ 煙肉沒想像中的肥,亦沒炸乾,可以放心入口. 天使麵OK,沒過淋, 每條也蘸滿汁,上枱又夠熱.美國雞扒配洋蔥汁$44 ~ 沒有雪藏的味道,入口還嫩滑的,不過不失吧.
2010-05-08