2023-03-16 17 浏览
餐包配豬骨湯Okay Lunch 鐵板雜扒餐,有司華力腸、雞扒、豬扒、魚柳,配蒜蓉汁。司華力腸好難食,勁似係大陸食到唔知咩似嘅腸,膠膠地。其他就正正常常,但重鹽!巨量,去到夜晚都未落到格,好飽!

餐包配豬骨湯Okay

巨量,去到夜晚都未落到格,好飽!

2023-03-14 24 浏览
吃扒旺角豉油街108地舖G/F, 108 Soy Street, Mong Kok門口紫色門很少見, 有KETO 餐(cauliflower rice及肉)同食肉獸喜歡架扒餐, 內到去食到港式扒餐, 是我小時間過節父母才帶我們去吃, 是兒時的快樂回憶。Cajun.chicken $148,好大。塊全是肉醃得很香 套餐是很傳統的港式扒房, $25有小餐飽、餐湯、甜品本身有black pepper, garlic, onion ,red wine sauce,$18熱溶芝士, 芝士怪怎可以不UPGRADE健康keto 煎魚扒加炸椰菜花,再加上cream.cheese ,多油又夠飽,岩曬追求健康架人。餐飽是甜小餐包+牛油, 湯西式是羅宋湯雪糕做甜品吃著這個褻突然想起已離去多年的爸爸,小時候他帶我們一家人出街食飯去公園玩, 滿滿的回憶。
吃扒
旺角豉油街108地舖
G/F, 108 Soy Street, Mong Kok

套餐是很傳統的港式扒房, $25有小餐飽、餐湯、甜品

餐飽是甜小餐包+牛油, 湯西式是羅宋湯

雪糕做甜品

2023-03-13 18 浏览
好耐無食懷舊鐵板餐,同朋友行完街就search到呢間都幾有人氣既鐵板西餐廳喺附近~所以就即刻入去補充體力先xpp餐廳有著紫色既外牆,入面既格局乾淨整齊😍😍除左鐵板餐之外,餐單上都另有小食同意粉燴飯既選擇😚😚我要左一份什扒加上熱溶芝士;朋友就要左一份羊架,我哋兩個都加錢將鐵板轉成套餐✨✨套餐會有埋餐湯餐包、餐飲同甜品🙂🙂餐湯可選西湯或中湯,呢日既西湯係羅宋湯,酸甜微辣,非常足料!!!鐵扒什扒絕對係重量級🌟有齊豬扒、牛扒同雞扒,仲有煎蛋、香腸同煙肉!!加埋店員即場淋上熱溶芝士,邪惡又吸引🤣🤣朋友既羊架賣相都唔錯,配上香脆既薯菜(薯條),同樣食得滋味~而我就無配薯菜,揀左配上意粉😊😊意粉係炒過既蒜香意粉,唔係白烚hea意粉👍👍最係飲埋餐飲同食埋雪糕做甜品~不論男定女都一定食飽飽😆😆

所以就即刻入去補充體力先xpp

餐廳有著紫色既外牆,入面既格局乾淨整齊😍😍

除左鐵板餐之外,餐單上都另有小食同意粉燴飯既選擇😚😚

套餐會有埋餐湯餐包、餐飲同甜品🙂🙂

鐵扒什扒絕對係重量級🌟

有齊豬扒、牛扒同雞扒,仲有煎蛋、香腸同煙肉!!

加埋店員即場淋上熱溶芝士,邪惡又吸引🤣🤣

而我就無配薯菜,揀左配上意粉😊😊

意粉係炒過既蒜香意粉,唔係白烚hea意粉👍👍

最係飲埋餐飲同食埋雪糕做甜品

不論男定女都一定食飽飽😆😆
2023-03-13 24 浏览
[#kwfoodie西餐]🍽吃扒走過旺角,不時也看見這間「紫色🟣」餐廳🍴外,排著長長的人龍🤣這天小編看見難得沒有人在排隊,便內進一嚐😋餐廳燈光偏暗,主要也是以紫色💜作為裝修主調,整體的設計走懷舊路線,融合了新舊設計~#熱溶芝士紐西蘭牛柳 $198首先是必點的熱溶芝士🧀‼️在上桌時,店員會把剛煮溶的芝士🫕,倒在所點的扒類之上😍而且有長長的拉絲效果,十分邪惡😈而牛柳共有2️⃣塊,小編點了5成熟,亦是則好烤熟,肉質頗軟,但牛味略為偏淡味道小評分:😋😋😋😋/5#西冷牛扒 $178另外點了西冷牛扒,肉質較結實,肉汁較少,但勝在不韌😆亦可以添加$18加配熱溶芝士在牛扒上~底部亦有不少蔬菜🥬和薯菜🍟鐵板晚餐配有主食,可以自行挑選意粉🍝、白飯🍚或薯菜🍟亦可+$25升級為套餐,套餐包括餐包🥯、餐湯🥣和甜品🍮,當天的餐湯分別是豬骨湯和羅宋湯🥰很有舊式扒房的風味而甜品🍮則是香港牌子的雪糕🍦,個人覺得也頗值得升級套餐~味道小評分:😋😋😋😋/5#雪糕紅豆冰 +$15升級套餐後,可以使用優惠價升級特飲😆小編點了雪糕紅豆冰🥰雪糕🍦使用了椰子🥥味道的,與椰汁🥥融合~整體有更重椰子的香味~而且味道不會太甜🥰味道小評分:😋😋😋
[#kwfoodie西餐]
🍽吃扒

#熱溶芝士紐西蘭牛柳 $198
味道小評分:😋😋😋😋/5

#西冷牛扒 $178

甜品🍮則是香港牌子的雪糕🍦,個人覺得也頗值得升級套餐~

味道小評分:😋😋😋😋/5

#雪糕紅豆冰 +$15
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#白雪公主 +$15
使用了雪碧配上香草🌿雪糕🍦與黑牛的感覺類同~
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸/5
2023-03-13 23 浏览
最鍾意復古風既室内設計,最近上網見到旺角有一間新開復古舊式設計既扒房【吃扒】,所以就去試下。餐廳裝修真係非常復古,連燈光燈飾、臺凳都係。雖然餐廳主打鐵板,但係又唔會入到去覺得好重油煙味。全部扒類,包括鐵板都可以自由搭配薯菜、意粉或者飯,同有4款醬汁可選。 熱熔芝士紐西蘭牛柳:配薯菜黑椒汁,熱辣辣鐵板上,店員會當住你面加火焰cheese。食到最後、鐵板仲係好熱。牛柳要5成熟,但係可能鐵板上,所以都差不多全熟,但肉質都仲係好軟。略嫌調味有D鹹,所以再加cheese會偏鹹。但係醬汁調味都非常不錯,薯菜好好食。 20cm吉列豬扒(+$18配熱熔芝士):配意粉蒜蓉汁。因爲真係好大塊,所以無得用鐵板上。自己鍾意食cheese,所以呢個都加左cheese。豬扒個炸皮好薄,好脆、裏面個肉好厚實但又完全唔會柴。個汁唔會太鹹,而且豬扒本身調味較淡,所以加cheese岩岩好。 各加$25配餐包括餐湯、餐包、甜品、飲品(特飲+$15) 青檸咸檸檬梳打:鹹鹹地又幾refreshing,因爲係無糖,所以好解渴。 Rosemary紅茶梳打:雖然都係標注無糖,但個底都係有少少。無咩Rosemary味,但係茶底加梳打好
各加$25配餐包括餐湯、餐包、甜品、飲品(特飲+$15)
Rosemary紅茶梳打:雖然都係標注無糖,但個底都係有少少。無咩Rosemary味,但係茶底加梳打好特別同refreshing。
真係好大份,而且CP值好高,服務又好,真心推薦。
  • 20CM吉列豬扒
2023-03-10 32 浏览
行旺角發現呢間雅緻嘅紫色西餐廳,原來係主打鐵板餐扒房,價錢親民,我同朋友都決定入去食晚餐。特選肉眼扒 $178鐵板扒燒得好靚仔👍🏻我哋加咗$18要熱熔芝士,店員上咗鐵板之後幫我哋倒啲熱熔芝士落去,最後我哋自己再倒入蒜蓉燒汁,隨即鐵板吱吱聲香噴噴😍我哋揀咗五成熟,牛扒切開保持粉嫩,肉質唔會好似茶餐廳咁醃到冇晒質感,保持到牛肉嘅味道又有咬口。初時我哋驚加熱溶芝士會唔會太膩,點知原來一啲都唔會,芝士綿綿拉絲,淡淡嘅奶香咸香,夾牛扒之餘用嚟點薯條一流😋軟殼蟹牛油果蟹籽忌廉扁意粉$98軟殼蟹炸得金黃酥脆,肥美有膏,牛油果好足料有半個👍🏻,每條意粉都掛滿忌廉醬汁加上蟹籽,口感夠晒creamy😋煙三文魚牛油果水牛芝士沙律$82沙律都好足了,煙三文魚花有幾塊煙三文魚卷成,唔會太鹹,啱啱好😋配有水牛芝士加上sour cream同埋黑醋,沙律清爽開胃👍🏻我哋仲每人加咗$25升級套餐,有餐湯、餐飲同埋甜品。餐湯嘅羅宋湯超級足料湯頭濃稠,配埋餐包一齊幾好食。甜品就係每人一杯雪糕,食完真係捧住個肚走😆

特選肉眼扒 $178

軟殼蟹牛油果蟹籽忌廉扁意粉$98

煙三文魚牛油果水牛芝士沙律$82

甜品就係每人一杯雪糕,食完真係捧住個肚走😆
2023-03-09 47 浏览
今日同寶貝E去咗近期位於旺角大熱嘅懷舊餐廳主打巨人大份量既吉列豬扒,同埋芝士熱熔牛扒去到新寶戲院附近好容易搵到門面全紫色既餐廳唔單止外面裝修吸引入到去係深木系嘅懷舊裝修店員安排咗靠窗邊嘅靚位,每一台頭頂都有盞吊燈網上睇到好多人都介紹要食佢哋嘅鐵板套餐我哋點咗必食嘅《20Cm吉列豬扒》同芝士控睇見都流口水嘅《熱熔芝士紐西蘭牛柳》湯同麵包係懷舊扒房必有嘅童年回憶好多年冇食過呢隻餐包好有回憶😆《熱熔芝士紐西蘭牛柳》本身冇諗過實物係咁大份有嚿好厚身既牛柳店員將熱熔好嘅芝士倒落去牛柳上汁拉住絲咁樣食牛柳真係好正呢個係必點推介👍🏻個牛柳雖然好大嚿但係好Juice又淋《20cm吉列豬扒》冇諗過咁厚切既豬扒都可以做到咁淋即叫即炸熱辣辣 切開仲有肉汁流出嚟咁厚食落一啲都唔柴 淋得黎有咬口炸粉剛剛好唔會厚到分離食到最後都係脆既《糖心蛋焗意大利粉》賣相討好但係嚟到嘅時候已經食飽咗所以打包左返屋企俾家人推介比小兩口撐枱腳或一家大細嘅餐廳不過都有少少難book位所以一定要預早book定位
今日同寶貝E去咗近期位於旺角大熱嘅懷舊餐廳
主打巨人大份量既吉列豬扒,同埋芝士熱熔牛扒
去到新寶戲院附近好容易搵到門面全紫色既餐廳
唔單止外面裝修吸引入到去係深木系嘅懷舊裝修
店員安排咗靠窗邊嘅靚位,每一台頭頂都有盞吊燈

網上睇到好多人都介紹要食佢哋嘅鐵板套餐

推介比小兩口撐枱腳或一家大細嘅餐廳
不過都有少少難book位
所以一定要預早book定位
2K
同朋友🦸‍♀️一齊喺旺角,肚仔餓要開餐,我比朋友🦸‍♀️揸曬主意去邊度食,結果佢🦸‍♀️就帶咗我嚟呢間餐廳🍴食飯🤩餐廳有幾款「生酮主菜 Keto Main Course」,揀咗 $158 嘅「三文魚扒伴煙肉椰菜花飯 (加 $20 轉為 套餐 包括湯,一杯飲品)」仲有「鐵板晚餐」,揀咗 $198 嘅「熱熔芝士紐西蘭牛柳(加 $25 轉為 套餐 包括餐包,湯,甜品,一杯飲品)」我哋諗住share嚟食😋餐湯要咗一個「羅宋湯」同埋一個「豬骨湯」,「羅宋湯」味道比較濃,「豬骨湯」味道比較清😋「三文魚扒伴煙肉椰菜花飯」:椰菜花打/切成極少粒,撈埋煙肉粒,真係幾好味😋;三文魚扒外邊煎到幾香口兼脆脆哋,裏邊魚肉軟熟😋「熱熔芝士紐西蘭牛柳」要咗七成熟,仲要求碟上😆,餐廳妹妹 將熱溶咗嘅 Parmesan 芝士 由一隻鑊倒落牛扒上邊,效果幾有趣😋,熱溶咗嘅芝士有鹹香,牛扒相當軟熟,幾好味呀😋,仲揀咗蒜蓉汁😋「青檸鹹檸檬梳打」完全唔甜夠清新;「有機蘋果醋梳打」帶微酸幾開胃😋

我哋諗住share嚟食😋

2023-03-08 76 浏览
今晚再同朋友仔黎食,播住8、90年代啲歌響呢個氣氛環境下,真係好似返咗去咁🤭我哋今次加左2兩個餐,一個餐包括湯、飲品、甜品。餐湯中、西湯各一。叫咗黑牛,可樂加配朱古力雪糕,好邪惡😋仲有雪糕菠蘿冰,好好飲,酸酸甜甜,仲食到粒粒菠蘿😋炸椰菜花配煙肉酸忌廉椰菜花炸到外面焦香,而裡面柔軟,唔會乾柴👍🏻配搭煙肉酸忌廉一齊食好好味!咸香、幼滑嘅感覺😋焗松露什菌白汁雞扒意粉一上枱已經聞到好香松露味,意粉上而鋪滿好嘅什菌、雞肉、芝士。筆起意粉仲拉絲添😍雞肉好大件又嫩滑😋雲堡蘇羊架我哋叫咗5成熟,配薯菜,有3件羊架,每件都唔細👍🏻外面沾滿麵包康,一咬落去脆香,肉質嫩同埋超香羊味😍😋慢煮美國西冷牛扒我哋揀咗配紅酒汁,呢個汁同牛扒都幾夾😋西冷牛扒大大件,仲好嫩添,見到𥚃面粉嫩粉嫩👍🏻😋

餐湯
黑牛、雪糕菠蘿冰

雪糕

餐湯
黑牛、雪糕菠蘿冰
雪糕
2023-03-07 25 浏览
單從這餐廳的外表來看,感覺是有點裝修得挺不錯的西餐廳,但想不到的是吃的東西原來是比較港式的味道,也是主打一個反差吧!20cm吉列豬扒(158元)(+25轉套餐)(+18元熱熔芝士)這個還真的挺少見的,平常吃的都沒那麼大塊的吉列豬扒,在這就可以一次吃過癮了!吉列豬扒比手掌還要大,而且肉非常厚,炸得表面香脆,內裡還有肉汁,肉質有彈性,而且這裡還可以更加邪惡的配上了熱溶芝士,吃起來芝香十足,帶點拉絲的口感!不過還可以配有基本的醬汁,這就能吃到兩種不同的口味,就不會吃膩了!西冷牛扒(178元)(+25轉套餐)牛扒挺大的一塊,因為有醃過肉的關係,所以吃起來肉質挺嫩的,就算筋位也能輕易咬動,我們叫了五成熟,來到有點生,但用鐵板燙一下就好了!這個配了薯條,量也挺多,炸得挺香。流心蛋焗肉醬意大利粉(88元)流心蛋挺不錯,上面還加上了大量的芝士,跟酸甜濃香的肉醬拌勻,吃起來味道更豐富,蛋為整體增添了一入滑嫩的口感!套餐包括了餐飲,餐包,餐湯和雪糕,也是挺豐富的一個配搭。

西冷牛扒(178元)(+25轉套餐)

流心蛋焗肉醬意大利粉(88元)

套餐包括了餐飲,餐包,餐湯和雪糕,也是挺豐富的一個配搭。

2023-03-06 1070 浏览
門面極具特色,用一個神秘嘅紫色做門面,路過都望一望🤣入到去暗暗地,播放住啲懷舊金曲,好有氣氛!!熱溶芝士紐西蘭牛柳 $198做足功課見好多人推,梗係要試下啦😝我哋見其他就咁扒餐都要加$18先有得熱溶芝士,相對下里個餐性價比都高!牛柳要咗5成熟,咬落仲好juicy!而且比較西冷個啲會嫩啲,無咁多肥膏👍🏼薯菜份量多,堆到成坐山🤣變咗芝士薯條!!雖然佢有配個汁(揀咗紅酒汁),不過有芝士都好夠味啦😆唔太洗點都夠唒軟殼蟹牛油果蟹籽忌廉意粉 $98里個價錢唔會唔試🤣有牛油果半舊放咗係面,將佢變成牛油果醬咁撈個意粉,一食就停唔到口!多重口感,有蟹籽嘅脆卜卜,有牛油果醬creamy,意粉彈牙👍🏼略略覺得份量細,食到最後有啲唔夠喉感覺🤣我哋加咗$25要個餐,包湯,餐包,飲品,甜品(雪糕😚)個湯好高質!落足料👍🏼最後係一個超打卡able甜品!火焰雪山 $99係一個勁大冰咗嘅蛋糕雪糕加咗勁多蛋白泡係面,再用火去燒佢🤩好靚!!!燒到小小lone lone都好特別!!入面個蛋糕係有雪糕,有雜果㗎!

熱溶芝士紐西蘭牛柳 $198

軟殼蟹牛油果蟹籽忌廉意粉 $98

最後係一個超打卡able甜品
火焰雪山 $99

• 熱溶芝士紐西蘭牛柳
  • 餐湯餐包
1K
2023-03-06 34 浏览
依間扒房食過一次翻尋味,係度食扒好有feel,限環境燈光,鋸扒必備既牛油餐包,餐湯,雪糕,係舊時既味道呀!有懷舊feel得黎仲有一大特色,就係有生酮餐,雖然我唔係行生酮,但就係食肉獸,今次依個吉列豬簡直係大癲😂吉列豬有三大塊,係大到隻大碟都無位擺,直情超出左飯既比例,一個女仔真係唔會食得哂,男仔就一定讚不絕口😂唔係得個樣,豬扒厚身,即炸脆卜卜好香口😋慢煮美國西冷煎得靚,岩岩好5成熟,牛味重同埋可能因為慢煮,好juicy👍🏻仲有伴菜烤椰菜花真係好好食,烤到有焦香,好味又健康。野飲都要讚,有唂咕for生酮人士而設,另外杯紅豆冰好正,夠奶香夠紅豆仲有一球椰子味雪糕,成個組合一流!

唔係得個樣,豬扒厚身,即炸脆卜卜好香口😋

2023-03-03 44 浏览
📍吃扒旺角豉油街108地舖絕對係自費食評!個日晏就唔知點解見到ig勁多人post勁多人推薦😂所以就決定夜晚去食🤭😋 軟殼蟹牛油果蟹籽忌廉扁意粉 $98好食! 就係正常嘅味道個軟殼蟹好多肉 都幾大舊唯一挑剔就係佢上面好多綠色個啲唔知咩菜😂😂😋 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $198 跟套餐 +$25嚟到呢度梗係要食佢嘅signiture鐵板扒仲有呢個咁邪惡嘅芝士 就咁睇一定好正職員會攞住一碟剛剛熔嘅芝士舖係牛排上面 好正個牛都好好食 好淋唯一有樣嘢 佢同平時傳統鐵板扒唔一樣嘅係佢塊扒本身就煮熟咗 塊鐵板都唔係好熱 落汁冇滋滋聲😂你見佢係鋪咗啲蔬菜再放塊扒🤣不過係好食嘅!都好有feel打卡able 又好食 值得一試😋
📍吃扒
旺角豉油街108地舖

絕對係自費食評!
個日晏就唔知點解見到ig勁多人post勁多人推薦😂

不過係好食嘅!都好有feel
打卡able 又好食 值得一試😋
2023-02-06
2023-03-03 215 浏览
20cm吉列豬扒配薯菜 $128😱勁大塊吉豬,一上菜震撼度爆分,整塊既肉質都柔軟,外皮炸粉好薄,已做到酥脆口感。熱溶芝士🔥堡雲蘇羊架配意粉 $206邪惡度滿分既熱溶芝士,侍應上菜個陣會即時溶芝士,然後鋪到羊架上,每食一舊羊架,都做到拉絲效果。羊架肉嫩搭配芝士香同紅酒汁,幾好食。同傳統港式鐵板餐一樣,可加錢($25)轉餐,會有餐包、湯、甜品同飲品,令到整個晚餐變得超豐富,我地仲加左$15轉特飲。雪糕菠蘿冰🍹話梅鹹檸七飲品足料,話梅鹹檸七個話梅味好突出,夠開胃。最後食埋朱古力蛋糕好滿足。
20cm吉列豬扒配薯菜

20cm吉列豬扒配薯菜 $128

熱溶芝士🔥堡雲蘇羊架配意粉

熱溶芝士🔥堡雲蘇羊架配意粉 $206

雪糕菠蘿冰

話梅鹹檸七

雪糕菠蘿冰🍹話梅鹹檸七
飲品足料,話梅鹹檸七個話梅味好突出,夠開胃。

最後食埋朱古力蛋糕好滿足。
2023-02-23
20cm吉列豬扒配薯菜
熱溶芝士🔥堡雲蘇羊架配意粉
雪糕菠蘿冰
話梅鹹檸七
2023-03-01 43 浏览
旺角想鋸扒,醒起上次有間餐廳叫*吃扒*。餐廳門外紫色系裝潢,令我印象深刻🤩。扒餐+$25轉套餐,套餐包括餐湯、餐包、甜品、飲品。餐包上枱微暖,蘸上酸甜羅宋湯好滋味😛。🔥20cm吉列豬扒店舖名物20cm吉列豬扒,Size唔止大,厚度足足有兩厘米,+$18配熱溶芝士,芝士鋪滿吉列豬扒上,豬扒啖啖脆口芝味滿足❤️。🔥熱熔芝士紐西蘭牛柳🐮牛柳五成熟,選配了意粉🍝。牛柳配芝士原來可以甘夾❣️。甜品係coco berry 雪糕🍦。+$15 選了特飲。🍹青檸鹹檸檬梳打🍹洛神花茶解膩不錯
餐包上枱微暖,蘸上酸甜羅宋湯好滋味😛。
🔥20cm吉列豬扒
🔥熱熔芝士紐西蘭牛柳🐮
牛柳五成熟,選配了意粉🍝。牛柳配芝士原來可以甘夾❣️。
甜品係coco berry 雪糕🍦。+$15 選了特飲。
🍹青檸鹹檸檬梳打
🍹洛神花茶