2023-06-11 220 浏览
老友大力推介呢間扒房,話又平又好食。晏晝時間入到去,唔算多人。老友推介必食20cm 吉列豬扒,配熱溶芝士汁。再點多個牛眼扒,紅酒汁五成熟。一派懷舊豉油西餐風格,肉食先配西湯餐飽。肉眼扒先上,五成熟生得有啲誇張,有啲似三成。最好玩係當面幫你淋汁,炸一聲,磨菇雲起,細個時食鐵板餐嘅興奮返曬嚟。吉豬冇耐就上,一睇個份量已經好誇張,有厚又大。侍仔端著盆著住火嘅芝士汁,當你面淋落去,視覺效果贏曬。味道方面,牛扒就豉油西餐質素,冇乜驚喜,亦冇乜驚嚇。同花園餐廳同級。豬扒就真係勝在夠大,芝士汁冇乜驚喜,冇乜芝士味,應該只落左mozzarella, 味道淡似牛奶,配嘅薯菜,點芝士汁食亦都唔吸引。總括嚟講咁嘅價錢,喺旺角食咁嘅份量,抵食。味道就傳統豉油西餐,配方整個舖面80年代嘅紛圍,都算情懷之選。

名物吉列豬扒
精選肉眼扒
2023-06-11
名物吉列豬扒
  • 20CM吉列豬扒
  • 熱熔芝士
2023-06-11 77 浏览
這餐廳外觀看上去就是一家以歐洲小型餐廳裝潢的家常菜食市,里面裝飾亦很一致。但餐牌的菜式價錢不算很貴,或許可以說還算是有一點點便宜。坐下來以羊扒和三文魚椰菜花的菜式來評估的話,羊扒七成上,肉質可以,除了太肥外,用鐵版上菜還能維持七成熟算是不錯,而鐵板旁薯菜的感覺真太快餐feel, 三文魚和椰菜飯可算美味。可惜咖啡味道跟茶餐廳無異,用一個mug的杯,奶沒有分开給,完全是茶仔感覺。最後的雪糕作為甜品很不錯。
最後的雪糕作為甜品很不錯。
2023-06-11 52 浏览
今日同媽媽去咗一間旺角嘅懷舊西餐廳,佢嘅店面係以紫色為主色調,入面掛滿左玻璃燈,以懷舊嘅西式裝飾為主,佢呢度主打鐵板餐,而且仲有新酮嘅餐單添,唔使減肥嘅人士。⚜️煙三文魚牛油果沙律減緊肥嘅我真係好適合食呢一個沙律,煙三文魚同埋牛油果都係我最愛,沙律菜好新鮮,同埋份量都係比較多嘅,有少少果醋好開胃。⚜️20cm吉列豬扒呢個豬扒我係配搭左熱熔芝士,店員會煮熱阻啲芝士直接喺你面前淋上塊豬扒嗰度,保證啲芝士夠晒熱 。原本佢嘅豬扒都已經炸到脆卜卜,但係佢嘅豬扒仲係超級嫩口,加埋啲芝士超濃郁嘅味道,好味到停唔到口。而且佢嘅豬扒有成20 cm咁大,我同媽咪兩個人食都食唔曬丫。⚜️西班牙咖啡飲一杯好嘅咖啡真係好重要,咁佢呢一個呢係有糖有奶嘅,味道調配得好好,咖啡味都幾濃。⚜️荔枝烏龍平時我比較鍾意飲紅茶,呢度嘅果味紅茶都有幾款,而家仲有果味添。荔枝都係我嘅最愛水果之一,佢嘅茶唔算太甜,烏龍茶入面有淡淡的荔枝香味。

⚜️煙三文魚牛油果沙律

⚜️20cm吉列豬扒

⚜️西班牙咖啡

⚜️荔枝烏龍
2023-06-07 92 浏览
正當糾結緊晚餐食什麼好的時候,見到這間靚靚紫色門面為主的扒房 😍走進門口第一步,已經聽到一些比較懷舊的當紅歌曲,內裝修以懷舊feel為主,仲有為生酮人仕而設的生酮餐!特選肉眼扒配紅酒汁 $178肉眼厚身多汁,食慣五成熟剛剛好~唔會過熟20cm吉列豬扒配熱熔芝士汁 $158✨好厚兼好大塊,啖啖肉 ,最啱食肉獸~喜歡食芝士的朋友,一定要加配熱熔芝士汁,香濃芝士🧀️果然係招牌菜👍飲品(特飲+$15)話梅鹹檸七 & 雪糕紅豆冰✨還有無糖特飲 及一些懷舊飲品:白雪公主,黑牛,雪糕菠蘿冰+$25套餐(跟餐包,飲品,甜品雪糕)本想試下埋甜品~火焰雪糕,已經唔係好多地方有得食 ,但係真係太飽了,唯有下次😛

特選肉眼扒配紅酒汁 $178
肉眼厚身多汁,食慣五成熟剛剛好~唔會過熟

20cm吉列豬扒配熱熔芝士汁 $158
20cm吉列豬扒

飲品(特飲+$15)
話梅鹹檸七 & 雪糕紅豆冰
✨還有無糖特飲 及一些懷舊飲品:白雪公主,黑牛,雪糕菠蘿冰

+$25套餐(跟餐包,飲品,甜品雪糕)

2023-06-06
20cm吉列豬扒
紫色外牆很吸晴 💜 店內悉心佈置同裝潢十足港式扒房 播放著80年代金曲 幾有氣氛 主打扒餐 亦提供生酮餐 迎合不同飲食需要 👍🏻✨熱熔芝士紐西蘭牛柳 $198 店員會先送上鐵板牛柳 再淋上🔥芝士 吸引到不少旁邊既眼球😆 牛扒有兩大件 切開牛柳肉質粉嫩 有嚼勁但不過軔 芝士醬唔會太濃味搶左塊扒 薯條點少少黑椒汁同芝士醬 好正好邪惡啊 🤩✨慢煮煙燻加拿大豬架$188生酮飲食人士友好 或者唔食牛既都岩🫶🏻 上枱有淡淡煙燻味 賣相好吸引 厚厚既豬架網燒過 肉質紮實 肥瘦適中 伴碟既椰菜花有炒過 調味剛好而且份量多 😍跟餐+$20/+$25 有湯、飲品同甜品湯有羅宋湯同豬骨湯揀 兩款都好足料 唔hea你 幾好飲 餐包好軟熟 飲品有多款懷舊飲品包括無糖飲品 自己就叫咗杯凍鹹檸七有啲過甜🤭整體性價比高 店員服務不錯 可以一try喎!🍽️ 吃扒 #旺角sis 📍 旺角豉油街108地舖🚆 旺角站E2出口,步行約6分鐘

✨熱熔芝士紐西蘭牛柳 $198

✨慢煮煙燻加拿大豬架$188

跟餐+$20/+$25 有湯、飲品同甜品

整體性價比高 店員服務不錯 可以一try喎!

🍽️ 吃扒 #旺角sis
📍 旺角豉油街108地舖
🚆 旺角站E2出口,步行約6分鐘
2023-06-07 58 浏览
第一次試餐,裝修扮中檔路線,餐牌似足花園餐廳,食物出品質素一般,勁多梳打粉醃牛肉,牛扒一般,吃了一半已放棄,中了伏。三文魚意粉最易做,但仍然系失敗出品。服務一般,需提高質素。
2023-05-21
2023-06-07 223 浏览
之前經過旺角豉油街已經見到這間外表亮麗,鮮紫色外牆的港式扒房。終於有機會和朋友試下~餐廳裏面裝修懷舊,有八九十年代扒房的感覺!!叫了兩個扒餐,加$25轉套餐!!有餐包和湯。可以選中湯(豬骨湯)或者西湯(羅宋湯)。我們選了羅宋湯,羅宋湯酸酸甜甜很開胃,裏面有不少配料,兩三嚿紅蘿蔔和肉。主菜叫了熱熔芝士紐西蘭牛柳和堡雲蘇羊架。熱熔芝士店員會即席幫你淋上,淋時會有藍色火焰,想打卡記得及時拿起電話了~熱熔芝士份量多奶味較重!! 紐西蘭牛柳 味道不錯,肉質鮮嫩。伴菜要了意粉,稍微用橄欖油撈過,撈上黑椒汁更美味!堡雲蘇羊架有三支羊架,入口膻香,肉質軟腍,點上汁會忍不住一口接一口。旁邊的薯菜西蘭花、甘筍、薯條都不錯。食到最後還有甜品雪糕,是原個上香港品牌cocoberry ~飲品套餐跟配,加$15 雪糕紅豆冰~透心涼。☁️熱熔芝士紐西蘭牛柳 $198☁️堡雲蘇羊架 $188☁️雪糕紅豆冰$15☁️檸水

☁️熱熔芝士紐西蘭牛柳 $198
☁️堡雲蘇羊架 $188
☁️雪糕紅豆冰$15
☁️檸水
  • 熱溶芝士紐西蘭牛柳
2023-06-04 1106 浏览
假日到旺角行街順便吃扒,主打港式鐵板餐,當中人氣之一的20cm吉列豬扒好吸引,咁大件仲要唔洗一舊水好奇咩料,Lunch時段冇得Book只好照去博一鋪,去到約13:50,唔算好多人仲有位。紫色的門面,搶眼又好靚,仲要有個打卡位,內堂面積中等,裝潢帶有古典氣息,木枱椅、玻璃吊燈及懷舊電話等,甚有復古之感。餐牌,都幾多選擇,當中都有生銅飲品,我們3人,叫3個餐Share食。羅宋湯,雜菜份量適中微辣。鐵板午餐(包餐包、湯、甜品及飲品)-精選肉眼扒,$88,一場來當然要試下鐵板燒,果然係港式鐵板餐,肉眼扒份量適中,唔算厚身,5成熟,肉質尚算軟嫩,但牛味唔算好濃,味道正常水準,薯條有部份完整有部份壓到變腍。午餐(包湯及飲品)-20cm吉列豬扒配薯菜,$76。熱熔芝士,+$18。吉列豬扒真係好大件,口感鬆脆,軟嫩多汁唔鞋口,唔算好香口但味道都不俗,熱熔芝士味道唔太試芝士,味道有似乳酪帶少許酒味,唔算好漏,配合來食味道頗有特色,但真係好大件,女子要Share食先唔浪費呢。生酮午餐(包湯及飲品)-煎三文魚柳配椰菜花飯,$78。煎三文魚香口軟腍,椰菜花飯易入口,感覺輕盈,味道不俗。熱咖啡,味道普通。鐵板午
紫色的門面,搶眼又好靚,仲要有個打卡位,
羅宋湯,雜菜份量適中微辣。
精選肉眼扒
20cm吉列豬扒配薯菜,$76,熱熔芝士,+$18。
午餐(包湯及飲品)-20cm吉列豬扒配薯菜,$76。
熱熔芝士,+$18。
煎三文魚柳配椰菜花飯
生酮午餐(包湯及飲品)-煎三文魚柳配椰菜花飯,$78。
煎三文魚香口軟腍,椰菜花飯易入口,感覺輕盈,味道不俗。
熱咖啡
熱咖啡,味道普通。
鐵板午餐包的雪糕
鐵板午餐包的雪糕,個餐有甜品食感覺滿足,加上夏日炎炎更消暑。

食物味道正常水準,都幾抵食,坐位尚算舒適,服務態度幾好,下次有機食晚餐。
午餐
2023-05-31 43 浏览
👉🏻西冷牛扒 (黑椒汁)$178+$25轉餐這款西冷牛扒香嫩多汁,十分容易切割,口感濃郁,配上黑椒汁帶來滿足感!牛肉經過精心烹煮,保留了豐滿的肉汁,而黑椒汁則帶來了一股迷人的辣味與香氣。這道菜的風味層次豐富,令人一試難忘。👉🏻20Cm吉列豬扒 (洋蔥汁配熱溶芝士)$158+$25轉餐吉列豬扒以其厚實的口感和脆皮為特點,20Cm吉列豬扒讓人十分驚艷。炸豬扒的外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。濃郁的洋蔥汁為豬扒增添了甘甜的風味,而熱溶芝士則使整道菜的口感更加豐富。這款吉列豬扒搭配洋蔥汁和熱溶芝士,絕對是一道讓人回味無窮的美食。*熱溶芝士由職員於上菜時即埸倒上去,可以見到芝士鐵板上有藍色火焰,相當刺激!*轉餐包括餐包,湯,甜品及一杯飲品(凍飲+$3,特飲+$15)👉🏻羅宋湯羅宋湯的味道酸甜適中,湯色濃郁,蔬菜和肉類的搭配恰到好處(肉相當足料),滋味濃厚,口感層次豐富,無論是作為開胃前菜或是暖胃佳品,都是一流選擇。👉🏻豬骨湯豬骨湯帶有濃濃的骨頭香氣和濃郁的口感。經過長時間熬煮,骨頭的養分充分滲入,使湯品味道濃厚、滋味十足,絕對值得一試。👉🏻青檸鹹檸檬梳打水:獨特的鹹檸味,清新不膩,帶微微氣泡,口感舒爽,
👉🏻西冷牛扒 (黑椒汁)$178+$25轉餐

👉🏻羅宋湯

👉🏻豬骨湯

👉🏻青檸鹹檸檬梳打水:獨特的鹹檸味,清新不膩,帶微微氣泡,口感舒爽,適合做為夏日解渴之選。

👉🏻熱檸水:簡單純粹,喝起來有溫暖的感覺,能夠舒緩身心疲倦。
2023-05-29 53 浏览
今日響旺角行街,見到呢間扒房座位舒適,好有懷舊感覺,於是入去食晚餐😊🌟 熱溶芝士紐西蘭牛扒 ($198)芝士用火整溶佢,之後加落牛扒度,好香芝士味牛柳既牛味濃郁,有兩大舊,份量多,配上黑椒汁,芝士同黑椒味道好夾😊🌟 慢煮煙燻加拿大豬架 ($188)好香既煙燻味,豬架大隻,厚身,肉質鮮嫩,配上椰菜花,做到生桐效果😊🌟 雪糕紅豆冰 x 青檸鹹檸檬梳打紅豆淋身,唔會太甜,配上雪糕一流😊青檸鹹檸檬梳打無糖,好健康,好香青檸味道,配上鹹檸味道好夾😊

🌟 熱溶芝士紐西蘭牛扒 ($198)

🌟 慢煮煙燻加拿大豬架 ($188)

🌟 雪糕紅豆冰 x 青檸鹹檸檬梳打

紅豆淋身,唔會太甜,配上雪糕一流😊
2023-05-27
  • 熱熔芝士紐西蘭牛柳
  • 雪糕紅豆冰
💜一起去吃扒💜|Chiba 吃扒@chiba.108 之前行開旺角經過吃扒已經被佢個紫色門面深深吸引,加上童年集體回憶關係,我本身好欣賞港式扒房,所以對Chiba一直心心念念💜吃扒真係好港式,餐廳嘅BGM仲要係張國榮playlist,正中下懷❤️推薦大家去鋸住靚扒🤤感受港式在地風味👍🏻晚市加$25就可以轉套餐,包括紅/白湯、餐包、熱飲一杯同雪糕!Dinner Set Menu🍽️人均:$200-$250🕰️時間:假日晚市(⭕️walk in)👍🏻熱熔芝士紐西蘭牛柳 $198大推薦!熱熔芝士真係為塊靚牛柳增添色彩,配蒜蓉汁,意粉,入口即熔😋特選肉眼扒 $178肉眼扒配薯菜,紅酒汁,專登唔加熱熔芝士想試下個分別,結論係推薦大家加芝士,真係好味好多🤩🍹雪糕紅豆冰(特飲跟餐加$15)好欣賞佢雪糕係偏硬,唔會話一上就開始熔,鋸扒鋸到未聲都仲有得食雪糕🍦讚👍🏻Bible rating: 8.5/10📍地址:吃扒 (旺角)旺角豉油街108地舖#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #hkfoodblog
💜一起去吃扒💜|Chiba 吃扒
@chiba.108

Dinner Set Menu
🍽️人均:$200-$250
🕰️時間:假日晚市(⭕️walk in)

👍🏻熱熔芝士紐西蘭牛柳 $198

特選肉眼扒 $178

🍹雪糕紅豆冰(特飲跟餐加$15)

Bible rating: 8.5/10

📍地址:吃扒 (旺角)
旺角豉油街108地舖

#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #hkfoodblogger #美食博主 #香港博主 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #慶生 #生日 #香港打卡 #旺角美食 #旺角 #旺角必食 #旺角餐廳 #旺角外賣 #吃扒 #旺角西餐 #西餐 #chiba #牛扒 #鋸扒 #hksteak #hkfood
  • 羅宋湯
  • 熱熔芝士
  • 精選肉眼扒
2023-05-27 52 浏览
今日約晚上9點和太太到訪餐廳,到達後見門口有3位年青女士在聊天,就想說可能需要等位,就拉門入內取票,餐廳見唔係太多人,眼有一張4人枱,就向侍應表示兩位,侍應叫等陣,就和太太在餐廳內等,幾分鐘後又1個侍應過來問幾多位,回覆後侍應又是一句等等,最後等了約10分鐘,其間見剛才外面的女孩子持一張似是等位紙的進來望了一下又出去了,但沒見有侍應問她,太太按奈不住問那4人枱是否不坐人,有1女侍應(貌似主管)很不禮貌地說是外面3位客人在等位的,但如果是她們在等,1)為什麼枱清空了10多分鐘侍應也不叫她們入座?2)為什麼沒發給我們輪位紙?3)女侍應態度為什麼這麼不耐煩?是否餐廳收1030分就不想接新客。以前曾到訪餐廳2次,其他侍應及食物質素都可以,但每次叫這位女士的態度也是很不耐煩,很晦氣,希望餐廳管理層多加注意及給員工正確的待客態度訓練。

2023-05-25 45 浏览
旺角地帶有間懷舊扒房,店外以紫色為主調,裝潢走復古風,氣氛感十足,食物方面除咗有豬牛雞羊扒之外更提供生酮餐點供客人選擇,價錢合理而且店員態度十分友善,值得到訪💕一場嚟到當然要叫呢度嘅招牌菜!吉列豬扒果然名不虛傳,20cm長過隻手,上枱後店員會再倒上熱熔芝士,記得攞定手機出嚟打卡🤩 豬扒厚身得嚟食落又唔會覺得好嚡,外皮炸至金黃酥脆,肉味濃郁,旁邊配上軟硬度適中嘅意粉,撈埋黑椒醬真係幾過癮👍🏻另一款要咗奇津雞扒,兩大塊,肉質嫩滑又多汁,搭配洋蔥醬都幾match,薯條放咗喺旁邊所以稍微淋咗,勝在味道補救,鹹度啱啱好而且感覺唔算好油膩!建議加配套餐,有餐包、湯、甜品同飲品,包夠軟熟、湯有中有西、雪糕係香港自家製品牌、飲品就正常發揮,整體性價比高🙈

2023-05-25 37 浏览
旺角豉油街這一間餐廳,以扒命名,平時就留意上了,今晚就專程揀了食這一間吃扒。加$25要了2個套餐,套餐配有湯餐飽甜品及飲品。20Cm 吉列豬扒$158 再加熱溶芝士$18吉列豬扒非常大件及厚,外面一層酥脆,裏面豬扒肉汁豐富,肉嫩不鞋, 熱溶芝士的份量不少,熱辣辣的淋落到豬扒面上,軟滑香濃,熱溶芝士的香,加上豬扒新鮮入味,口感及味道都豐富!特選肉眼扒$178特選肉眼扒厚切,要了七成熟及黑椒汁,七成熟煎得剛剛好,裏面還帶嫩紅,牛扒不會鞋,黑椒汁非常正,又多又香,黑椒汁更能帶出牛肉的香味!

加$25要了2個套餐,套餐配有湯

餐飽

甜品及飲品。

20Cm 吉列豬扒$158 再加熱溶芝士$18

特選肉眼扒$178

一開始係半年前左右見到啲ig page介紹見到係港式復古扒房就一路想試而且見到熱溶芝士覺得好似好正咁適逢天時地利人和早兩日就終於去食咗點知真係伏到我一路覺得自己浪費咗個出街食飯嘅機會🙂-熱溶芝士?同男朋友兩個人都叫咗熱溶芝士紐西蘭扒一開始見侍應親自加熱芝士淋醬都覺得幾吸引點知一試我地兩個都覺得個芝士完全冇feel我地一心以為係類似韓式個種拉絲芝士但實際上其實叫芝士汁仲適合🥲唔覺得有芝士香整體而言個芝士嘅存在只係令個扒更加漏-餐湯係中湯同紅湯個人其實食扒不嬲鐘意白湯不過自己冇仔細爬文點餐問佢先知得豬骨湯或羅宋湯對紅湯冇乜興趣嘅我揀中湯 男友揀紅湯結論係難飲過茶記個湯冇乜味仲要唔夠熱可能會有人覺得食扒飲乜中湯但偏偏冇諗到最普通嘅中湯都可以咁一般所以對餐湯有執著嘅朋友仔唔洗諗了連我哩種唔算嫌尖嘅湯迷都飲咗兩三啖就停口-雪糕當初睇post睇圖好記得佢啲雪糕係裝係個不鏽鋼杯覺得真係幾有舊式扒房嘅感覺點知一上竟然係原杯cocoberry仲要冇問話我地要咩味求其比兩杯朱古力咁岩聽到另一枱有問有咩味揀先比咗另一隻味比佢地只可以話文案只供參考🙂可能一開始佢宣傳個陣真係做足嘅但估唔到我都係遲多幾個月嚟試姐
一開始係半年前左右見到啲ig page介紹

先比咗另一隻味比佢地
只可以話文案只供參考🙂
可能一開始佢宣傳個陣真係做足嘅
但估唔到我都係遲多幾個月嚟試姐
Hea到咁樣得唔得架🥲?

講真 冇野想讚
覺得最好食最正常可能係個餐包
員工雖然態度唔係差
不過想講舉咗手好耐都完全睇唔到
因為掛住係度吹水😂
都算
重點真係賣單每人$249
旺角實在有太多其他出色更加多嘅港式扒房用哩個價食到更好嘅質素
平心而論
塊扒夠厚
質素算正常食港式扒房食到嘅味
但個芝士同埋啲配菜完全係雷聲大雨點小
適合打卡嘅
但味道就唔洗太高期望了
*ps 相得一張 因為伏到相都冇乜心情影多幾張淨係想快啲食完埋單走😂

2023-05-22