2023-10-28 46 浏览
行到旺角,唔知食咩好,見到依間價錢唔算好貴,裝修又唔錯嘅餐廳🤩牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉牛油果的奶油質地與軟殼蟹的鮮嫩口感,飛魚子提升了整道菜的層次感。意大利粉煮得剛剛好,帶有彈牙的口感,將所有配料的風味完美地融合在一起👍👍🤩特選肉眼扒配薯菜(9oz)肉眼扒煮得恰到處,帶有豐富的肉汁和嫩軟的口感。搭配的烤薯菜也烹飪得相當出色,外脆內軟😍😍😍🤩水牛城雞翼雞翼烤得香脆,外皮酥脆,內裡多汁。醬汁的味道剛好,辣味又帶有些許酸甜😋😋🤩玫瑰蜜桃花茶茶的香氣和玫瑰蜜桃的甜味非常搭配😛😛🤩有機蘋果醋梳打酸酸甜甜,又幾好飲😍😍價錢都幾實惠㗎,只係需要加$25 ,就可以轉為套餐包括餐包,湯,甜品及一杯飲品😍😍而家餐廳仲新增咗Cocktail飲,指定日子仲有live band添!真係好好feel ❤️❤️❤️

🤩牛油果軟殼蟹飛魚子意大利粉

🤩特選肉眼扒配薯菜(9oz)

🤩水牛城雞翼

🤩玫瑰蜜桃花茶
茶的香氣和玫瑰蜜桃的甜味非常搭配😛😛

🤩有機蘋果醋梳打
酸酸甜甜,又幾好飲😍😍

裝修很好看的一家扒店,門面是全紫色的,而裡面是偏歐洲的。扒餐份量很大,特別推薦他們的吉列豬扒!20cm吉列豬扒配薯菜 💰168豬扒真的有20cm長,而且有一定的厚度,份量非常良心!豬扒炸的香脆可口,而且肉質很嫩,一點都不老。喜歡搭配沙律醬的可以讓服務員提供。可以選擇+$20轉套餐,有湯和飲料一杯,特飲另+$17熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜💰198真的是剛剛燒熔的芝士直接澆在牛柳上,而且還帶著火焰,體驗感十足!牛柳要求七分熟,也是剛剛好不會太生也不會太老,非常juicy😋🍹雪糕紅豆冰🍸雪糕菠蘿冰兩杯都是特飲,真材實料而且也很大一杯,可以看到粒粒紅豆🫘和菠蘿🍍,讚👍🏻餐廳也有提供cocktail,特定的時間還有live band可以觀賞。

20cm吉列豬扒配薯菜 💰168

熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜💰198

🍹雪糕紅豆冰
🍸雪糕菠蘿冰

2023.10.18【10.18 初嘗生酮飲食@ 旺角 吃扒 】女孩子一生的事業就是減肥有人用168斷食有人則用生酮飲食法好久不見的隔壁公司女孩短短幾月,瘦了不少八卦一問,她捨棄168斷食因為她的腸胃因為這樣受損所以改了生酮飲食法匆匆在公司門口告知她常去而又有提供生酮飲食的餐廳名字讓我在Openrice查找一下那天一聽就Openrice餐廳和 Googlel了生酮飲食但後來又沒有一回事今天在油麻地工作直接下班想起餐廳就在附近就再Openrice然後就試試人生第一次生酮飲食紫色的外貌神秘又性感裡面有點刻意懷舊的裝潢就是扒房應該有的氣氛餐廳名字是吃扒當然叫扒吃上面是鐵板餐下面生酮小食和沙律都有生酮選擇可以加$25轉為套餐有包括餐包、湯、甜品及一杯飲品,凍飲+$3,湯有兩款可以選擇,一款是中式豬骨湯,一款是西式羅宋湯而我看到特飲---露絲瑪莉紅茶梳打感覺特別,加上無糖所以加$17轉配試試西餐配西式羅宋湯 及 餐包這個事好合理無糖露絲瑪莉紅茶梳打味道有趣無糖無負擔我Google了一下生酮飲食:生酮飲食 字面意思是“會產生酮體的飲食”,其為一種高脂肪,充足蛋白質,極低碳水化合物飲食這種飲食的特色
2023.10.1810.18 初嘗生酮飲食@ 旺角 吃扒 】

女孩子一生的事業就是減肥

下面生酮
小食和沙律都有生酮選擇
可以加$25轉為套餐
有包括餐包、湯、甜品及一杯飲品,凍飲+$3,
湯有兩款可以選擇,一款是中式豬骨湯,一款是西式羅宋湯
而我看到特飲---露絲瑪莉紅茶梳打
無糖露絲瑪莉紅茶梳打
味道有趣
無糖無負擔

我Google了一下生酮飲食:
生酮飲食 字面意思是“會產生酮體的飲食”,
其為一種高脂肪,充足蛋白質,極低碳水化合物飲食
這種飲食的特色是讓食物嚴重缺乏碳水化合物,
強迫身體燃燒脂肪而非碳水化合物,
進而產生酮體

我點了美國安格斯黑牛雪花肉眼扒 (8oz)(生酮)
整理的生酮是沒有醬汁的
店員在下單時會問要5成/7成/9成熟
我的選擇是7成
鹽和胡椒調味
廚師煎好
所以沒有醬汁
蘿蔔,西蘭花 和 牛扒完全可以入口
至於平日我們愛蒜蓉汁/黑椒汁/芝士汁

味道 ★★★

♡  吃扒♡
♡ 旺角豉油街108號地舖
2023-10-18
  • 美國安格斯黑牛雪花肉眼扒 (8oz)(生酮)
  • 露絲瑪莉紅茶梳打
📍 吃扒 (旺角)旺角豉油街108號地舖———————————————餐廳裝修充滿懷舊復古風格,裡面都播放緊懷舊金曲,好有feel✨幾適合情侶嚟二人世界寶雲酥烤紐西蘭羊鞍配炸薯條(四支骨)(💰: 298 hkd) 寶雲酥烤羊鞍食落微微膻香,肉質都幾軟腍,表皮都有啲脆,好香口~[+ 💰: 25 hkd 轉為套餐 包括 餐包,湯,甜品 及 一杯飲品]餐湯:羅宋湯羅宋湯足料,味道香濃,飲落暖笠笠好開胃!雪糕紅豆冰 (💰: 額外+17 hkd) 雪糕紅豆冰超有童年回憶!紅豆份量都幾多,飲完都飽飽地~甜品:甜品係曲奇味雪糕,唔會太甜仲要有啲曲奇碎口感幾正!美國安格斯黑牛雪花肉眼扒配炸椰菜花(8oz)(生酮)(💰: 238 hkd) 肉眼扒肉質細嫩,外皮煎到微焦聞落好香,食落味道濃郁,而且咬落多汁唔乾身💯 整體評分 (6個🐽為滿分)味道:🐽🐽🐽🐽🐽抵食:🐽🐽🐽🐽🐽🐽環境:🐽🐽🐽🐽🐽服務:🐽🐽🐽🐽🐾: 旺角站E2出口步行7分鐘
📍 吃扒 (旺角)
旺角豉油街108號地舖
———————————————

寶雲酥烤紐西蘭羊鞍配炸薯條(四支骨)
(💰: 298 hkd)

餐湯:羅宋湯
羅宋湯足料,味道香濃,飲落暖笠笠好開胃!

雪糕紅豆冰
(💰: 額外+17 hkd)
雪糕紅豆冰超有童年回憶!紅豆份量都幾多,飲完都飽飽地~

甜品
甜品係曲奇味雪糕,唔會太甜仲要有啲曲奇碎口感幾正!

美國安格斯黑牛雪花肉眼扒配炸椰菜花(8oz)(生酮)
(💰: 238 hkd)

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽

🐾: 旺角站E2出口步行7分鐘
  • 雪糕紅豆冰
  • 精選肉眼扒
  • 羅宋湯
第二次食啦✌🏻呢間以懷舊復古風格做裝修嘅餐廳啱晒成班人一齊食💜 佢哋主打港式鐵板鋸扒套餐,仲有提供生酮menu🥩價錢親民👌🏻 飲品好有特色🤣 有唂咕、滾水蛋、黑牛、白雪公主等呢啲童年回憶🥰餐湯可以揀豬骨湯或者羅宋湯🍲特別推薦羅宋湯🧡非常濃郁同埋連啲肉都好好食🤤 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $198最期待嘅熱熔芝士份量好多🧀️店員會喺牛柳淋上火焰芝士🔥打卡一流☺️鐵板牛柳揀咗medium rare 啱啱好👍🏻 肉香嫩滑,要讚嘅係芝士唔會好膩😍 仲有波浪薯條同蔬菜夠晒滿足🥦 特選肉眼扒配薯菜 $178另外叫左個ribeye🤪同樣大大塊切落去肉仲係粉嫩💕 肉質夠哂軟腍🥰配埋蒜蓉汁一齊食非常惹味🤤 必須+ $25轉為套餐,包括湯、餐包、飲品及雪糕👅 成個套餐好滿足!Menu

熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $198

2023-10-13
  • 熱溶芝士紐西蘭牛柳
  • 特選肉眼扒
2023-10-21 39 浏览
少女風粉紫色的門面,非常注目,餐廳內裏的洋溢著懷舊風,重點是餐目價錢相當親民,值得推介。煎三文魚柳配椰菜花飯 (KETO Menu) 輕煎三文魚柳切至薄片,提升了三文魚獨特的味道,餐廳椰菜花取代了傳統米飯,減少Carbohydrates ,配上忌廉汁,令椰菜花入口更香、更順滑。精選肉眼扒揀了鐵板餐精選肉眼扒配薯菜 (9oz)醬汁有黑椒、蒜蓉、洋蔥、紅酒汁可選擇,而肉眼扒熟度亦可自選呢!肉眼扒質感嫩滑無筋,肉汁豐富,牛肉味香濃,底層薯條香脆,而配菜則有西蘭花、粟米、紅蘿蔔,分量十足吃扒📍旺角豉油街108地舖

煎三文魚柳配椰菜花飯 (KETO Menu)

精選肉眼扒
揀了鐵板餐精選肉眼扒配薯菜 (9oz)

吃扒
📍旺角豉油街108地舖

午餐
  • 精選肉眼扒
  • 三文魚扒伴煙肉椰菜花飯
2023-10-18 45 浏览
<旺角懷舊抵食扒房>🤩想鋸扒, 又想去一間有懷舊風但又帶點chill既西餐廳😎 位於旺角呢間扒房餐廳絕對啱晒🤩 外牆門口以紫色系為主, 帶點modern. 但一入內就感受充滿著懷舊氣息.以鐵板扒為主打, 我order 左<熱溶芝士紐西蘭牛柳配薯菜> {$198}😋 ~ 牛柳juicy 啖啖肉, 好香牛味. 再淋上熱溶芝士, 更加香口, 胃口大開👍<牛油果軟殼蟹飛魚子意粉> {$118}😋 ~ 份量大. 仲有大大隻炸軟殼蟹, 配埋creamy意粉, yummy😋<火焰雪山> {$99}😋 ~ 朋友生日, 所以特別order呢個甜品. 真係好耐冇食過, 充滿住回憶. 尤其係點埋火仲正. 好味又可以打卡😎🍹餐廳: 吃扒 @chiba.108🥪地址: 旺角鼓油街108號地舖
<旺角懷舊抵食扒房>🤩

🍹餐廳: 吃扒 @chiba.108
🥪地址: 旺角鼓油街108號地舖
2023-10-17
  • 熱溶芝士紐西蘭牛柳
2023-10-16 43 浏览
走進神秘的紫色大門,原來係懷舊嘅港式西餐廳。餐廳位於旺角豉油街位置相當方便,紫色的門好eye catching,店內環境亦相當寬敞!餐廳價錢合理:百幾蚊有餐湯餐包主菜及雪糕,非常豐富!9oz特選肉眼扒配薯菜,好厚切,食肉獸好滿意啊!超大塊吉列豬扒外層好香脆,肉質厚有咬口,一咬落去都KEEP到肉汁,內層嫩滑,好考功夫,唔錯! 飲品有經典雪糕菠蘿冰、黑牛:朱古力雪糕配上可樂,有飲過的您又怎能抗拒尋回回憶之作☺️呢餐飯食咗好多杯雪糕,非常滿足
餐廳價錢合理:百幾蚊有餐湯餐包主菜及雪糕,非常豐富!
9oz特選肉眼扒配薯菜,好厚切,食肉獸好滿意啊!
呢餐飯食咗好多杯雪糕,非常滿足
2023-09-28
2023-10-15 55 浏览
今晚老公收咗工,話今晚好想去食扒🥩行到鼓油街見到有間全部紫色門面好靚Chiba吸引到,於是入去試吓,裡面環境氣氛好好又舒,服👍🏻,店員服務態度好有禮貌同友善👍🏻仲有餐廳設有cocktail 同指定日子live music,我叫咗鐵板餐20cm吉列豬扒配薯菜🥗,老公叫咗主菜挪威三文魚檸檬牛油汁炸椰菜炸薯條(生銅),我哋仲加$25有餐湯🥣,飲品🍹餐包,甜品🍨20 cm吉列豬扒配薯菜嘩!嘩! 嘩! 估唔到20 cm吉列豬扒真係超長好大塊😍熱辣辣!脆卜卜👍🏻外脆內軟仲好juice😋薯條配西蘭花好夾🥰份量相當豐富😋好好味!好滿足👍🏻大家可以黎試吓鐵板20 cm吉列豬扒配薯菜餐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️主菜:挪威三文魚檸檬牛油汁炸椰菜炸薯條(生銅)挪威三文魚嫩滑無比😍,皮脆嫩滑!薯條脆卜卜😄西蘭花好好食! 中意三文魚嘅朋友仔一定要試吓⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
20 cm吉列豬扒配薯菜
主菜:挪威三文魚檸檬牛油汁炸椰菜炸薯條(生銅)
2023-10-14 73 浏览
最近新增了令人期待的Cocktail,以及定期舉辦現場音樂表演的活動。帕士圖烤羊架配炸椰花菜。這道菜烤得恰到好處,羊架肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來了滿滿的滿足感。椰花菜則是這道菜的亮點之一,經過炸至金黃酥脆,保留了自然的甜味和嫩度,與羊架的風味相得益彰。這道菜的獨特組合令人難以忘懷。接下來是蒽油豬扒拼帆立貝配薯菜。豬扒經過蒽油炒製,保持了嫩滑的質地,並賦予了豐富的香氣。帆立貝則是這道菜的亮點之一,鮮嫩多汁,與豬扒形成了完美的搭配。薯菜作為配菜,經過烹調後保持了脆嫩的口感,增添了菜品的層次感。這道菜展示了廚師對於食材的細膩處理和烹飪技巧。更令人興奮的是,餐廳定期舉辦現場音樂表演的活動。在特定的日子裡,客人可以在用餐的同時欣賞現場音樂,享受音樂和美食的雙重樂趣。這種結合使得用餐體驗更加豐富多彩,讓人流連忘返。

2023-10-13 48 浏览
剛去完日本旅行返黎,食咗好多日日本嘢,有d掛住香港美食。今晚去旺角行街兼食港式西餐,既有港式味道又可以食西餐。一人一個餐share 再另加一個凱撒沙律。我哋兩個餐都加咗$25轉做套餐,套餐包括左餐包,羅宋湯,飲品同埋甜品。凱撒沙律沙律菜份量多而且新鮮爽脆,而且芝士粉,煙肉脆脆同麵包糠好足料,用嚟做前菜非常唔錯。辣蕃茄大蝦意大利麵蕃茄味香濃,微辣惹味。好多隻蝦,d蝦都好大隻爽口,連同d菇菌三色椒一齊食,個pasta 啖啖都咁好味。吃扒雜扒鐵板配薯菜雜扒咩都有唔駛諗食乜,塊牛扒都算厚,其他魚扒豬扒雞扒同司華力腸腸都好有份量,海陸空齊哂,認真抵食。D扒調味得幾好,好入味,魚扒好滑,豬扒亦唔會嚡口,雞扒雞皮香脆。另外,黑椒汁惹味,唔會太咸,蘸薯條食好正。另外,餐廳氣氛好好,燈光柔和,加上播d我哋少年年代嘅歌,王菲、鄭伊健、Twins、古巨基etc,邊食邊聽,食得好開心。

凱撒沙律

辣蕃茄大蝦意大利麵

吃扒雜扒鐵板配薯菜

🐮有feel港式鐵板懷舊扒房🐷-呢間主打懷舊港式扒房 原來都有做lunch set 價錢更加經濟實惠🥳 午市套餐包咗主菜 餐湯同埋餐包 仲配埋嘢飲同雪糕添 啱晒返工想獎勵一下自己嘅打工仔😋-🍖鐵板雜扒 $88食鐵板餐點可以唔揀雜扒 有齊晒吉列魚柳 豬扒 雞扒 同埋司華力腸 啱啱好集齊晒海陸空三款 肉好厚好大塊 食落都幾嫩滑😛 唔使心大心細十五十六😂 我哋揀咗蒜蓉汁 都幾香蒜蓉味 底部嘅薯菜同埋配菜好豐富 唔夠汁仲可以同侍應講加汁😎-🐟鐵板龍脷柳魚扒 $80龍脷魚柳扒係吉列style 個皮嘅面衣唔會太厚 炸到卜卜脆 而入面魚嘅肉質都仲係好滑😙 佢上咗兩大塊魚柳 而每塊嘅份量都相當之大 我諗夾埋應該有超過20 cm 相當誇張🤪-📍吃扒 旺角豉油街108地舖-
🐮有feel港式鐵板懷舊扒房🐷
🍖鐵板雜扒 $88

🐟鐵板龍脷柳魚扒 $80

📍吃扒
旺角豉油街108地舖
小時候就已經好喜歡吃鐵板😚差不多每逢慶生 家人都會帶我去吃~旺角開左了一家懷舊感的扒房 當然要去吧主打多款港式鐵板鋸扒餐&懷舊特飲(唂咕.黑牛等每款鐵板餐可以選配薯菜/飯/意粉🍝更照顧到一眾生酮飲食者 可以選配炸椰菜花偶爾想念「炸」的感覺 也可以去吃一趟.ᐟ‪‪.ᐟ門面以紫色為主 遠望就已經覺得好顯眼( Ꙭ)!店內裝潢卻充斥著西洋懷舊風 昏黃的燈光 搭配大地色木系的佈置舊式電話&花燈等小擺設 復古味十足·͜· ♡▫熱溶芝士紐西蘭牛柳 $198最受歡迎的一款主打◝( ˙ ꒳ ˙ )◜店員會為你即場淋上火焰熱溶芝士 好震憾.ᐟ‪‪.ᐟ牛柳好厚身粉嫩且充滿肉感 配上芝士好邪惡▫特選肉眼扒 $178肉眼扒口感軟韌 這款選了洋葱汁味道香濃有甘筍.西蘭花.薯條作薯菜舖底 兩者比較我還是較喜歡啖啖肉的牛柳~▫套餐 +$25加配套餐有餐包.湯.甜品.飲品餐包烘得熱熱的 軟綿軟綿 抹上牛油好好吃我們中西餐湯都有點 紅湯帶點辣辣的好開胃中湯是豬骨湯 比較有貼切港味 哈哈甜品是椰子味雪糕‪ 聽說是好吃的 (我不吃( •︠-•︡ )▫西班牙咖啡 +$17▫雪糕紅豆冰 +$17這兩款特飲都有雪糕喔 味道不俗紅豆冰有
小時候就已經好喜歡吃鐵板😚
差不多每逢慶生 家人都會帶我去吃~
旺角開左了一家懷舊感的扒房 當然要去吧
主打多款港式鐵板鋸扒餐&懷舊特飲(唂咕.黑牛等
每款鐵板餐可以選配薯菜/飯/意粉🍝
更照顧到一眾生酮飲食者 可以選配炸椰菜花
偶爾想念「炸」的感覺 也可以去吃一趟.ᐟ‪‪.ᐟ
特選肉眼扒

門面以紫色為主 遠望就已經覺得好顯眼( Ꙭ)!
店內裝潢卻充斥著西洋懷舊風

熱溶芝士紐西蘭牛柳

▫特選肉眼扒 $178

肉眼扒口感軟韌 這款選了洋葱汁味道香濃
有甘筍.西蘭花.薯條作薯菜舖底

兩者比較我還是較喜歡啖啖肉的牛柳~

▫套餐 +$25

雪糕紅豆冰

這兩款特飲都有雪糕喔 味道不俗
紅豆冰有很多綿綿的紅豆🫘 而椰奶味偏重
2023-10-08 60 浏览
而家越嚟越流行生酮飲食 但係出街食飯就好少選擇 呢間位於旺角有生酮餐 係生酮人士既喜訊😍🥗煙三文魚牛油果水牛芝士沙律(生酮)有牛油果同埋芝士嘅加持下 口感更加creamy 仲要健康味道仲要好好味 完全係食住瘦😍🥦炸椰菜花配煙肉碎酸忌廉(生酮)選擇唔再局限淨係一兩款食物 又有椰菜花飯又有牛扒 而呢個炸椰菜花有益得黎因為炸過嘅關係非常香口👍🏻Lunch hour 仲有set 跟嘢飲餐湯同埋甜品 生酮原來都食得好開心 完全違反咗減肥人士冇啖好食嘅概念😂🫶🏻

Lunch hour 仲有set 跟嘢飲餐湯同埋甜品

返學前喺旺角諗住醫肚,比呢間以懷舊復古風格做裝修主嘅吃扒吸引決定入去吃扒!見到餐牌有20 cm吉列豬扒好吸引☺餐廳除咗裝修仲有音樂都係充滿懷舊情懷~熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜加轉套餐,睇住啲熱熔芝士加入鐵板牛柳到,真係好吸引!再配黑椒汁都好match, 牛柳有都幾大份,嫩滑而牛味濃套餐仲有餐湯同飲品,好抵食!挪威三文魚扒檸檬牛油汁配炸西蘭花,呢款喺生酮餐,三文魚扒外層香口內裏肉質滑,炸西蘭花口感香脆,但又保留 西蘭花juicy,食開生酮嘅人都岩食!

決定入去吃扒!見到餐牌有20 cm吉列豬扒好吸引☺

餐廳除咗裝修仲有音樂都係充滿懷舊情懷~

套餐仲有餐湯同飲品,好抵食!