2022-11-15 51 浏览
📸 chiba吃吧算係旺角開業咗好耐既樓上cafe/餐廳食品質素中上 價錢又唔太貴上年都同朋友去食過飯環境坐位所幾啱同幾個朋友chitchat吓☺️今次行完街 無book枱就衝咗上去好彩有位☺️撞啱左右兩枱都慶祝緊生日😂🍴吃吧招牌拼盤 $138💛8/10煙三文魚珍珠洋蔥|米通蝦芒果莎莎松露毛豆|煙燻芝士|火腿密瓜黑魚籽溏心蛋👉🏻用六格木盒裝住一打開木蓋仲有乾冰整既仙氣夠曬打卡🤣 野食精緻得黎又幾好食🍴西班牙海鮮飯 $178💛8/10海鮮份量足 有青口 大蝦等調味偏酸 非常開胃🍴慢煮甜酒燴和牛面頰 $188💛8.5/10經慢煮烹調 肉質非常嫩滑又多汁牛面頰位置無咩筋又唔會太肥牛味濃又不油膩配以香濃薯蓉🍴水蜜桃荔枝茶 $56💛8/10一上枱仲以為係擺設黎🤣🤣花樽插住花咁 真係唔講唔知可以飲玩味十足 非常有創意水果味唔算太淡 有少少比茶味蓋過但微微甜 飲落令人想keep住飲📍 旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室唔好去錯Chiba吃扒啊🐷👉🏻餐廳逢星期一休息架 唔好換門釘啦#wwh食勻旺角#wwh_cafe#wwh西餐
📸 chiba吃吧

#wwh西餐
  • 慢煮甜酒燴和牛面頰
  • 吃吧招牌拼盤
  • 水蜜桃荔枝茶
週末同朋友👫一齊喺旺角,大家商量緊去邊度食飯,諗吓諗吓,記起呢間樓上小餐廳,朋友話已經有一段時間冇去過,我話我都係,原來我哋對呢間餐廳都有好印象,咁就決定食過番尋味😆$56嘅「香橙🍊白桃氣泡茶」:清新好飲,賣相靚靚🤩$48 嘅「青檸鹹檸檬梳打」:少少鹹,完全唔甜,有青檸同檸檬嘅香味,超清新😋$138 嘅「吃吧招牌拼盤」:用個木盒上枱,一打開木盒蓋嘅時候,裏面有好多煙升起,有煙燻木嘅香味,真係幾有心思🤩木盒有六格,裏面嘅食物包括:煙三文魚🐟珍珠洋蔥🧅、米通蝦🍤芒果🥭莎莎、松露毛豆、松露芝士🧀、煙燻芝士🧀、火腿蜜瓜、黑魚籽糖心蛋,全部都幾好味😋,而其中「米通蝦🍤芒果🥭莎莎」脆脆哋 有鮮甜芒果同蝦仁,做得出色🤩;松露芝士🧀同煙燻芝士🧀就好有鹹香😋$168嘅「檸檬牛油煎比目魚柳配忌廉椰菜花飯」:比目魚魚皮煎到脆脆哋,魚肉就軟熟兼juicy😋,加上檸檬🍋同牛油🧈嘅香味,好正😆;「椰菜花🥦」就打碎做成椰菜花飯,食落感覺健康😋$178 嘅「西班牙🇪🇸海鮮飯」:「海鮮飯」煮得 al dente 偏硬,係我非常喜歡嘅口味🤩;海鮮就有大小青口、蝦仁、魚肉、小帶子,幾豐富😋;「海鮮飯」嘅 sauce 係蕃茄

$56嘅「香橙🍊白桃氣泡茶」:清新好飲,賣相靚靚🤩

$178 嘅「西班牙🇪🇸海鮮飯」:「海鮮飯」煮得 al dente 偏硬,係我非常喜歡嘅口味🤩;海鮮就有大小青口、蝦仁、魚肉、小帶子,幾豐富😋;「海鮮飯」嘅 sauce 係蕃茄底,creamy 得來唔會太厚身,仲落咗好多小蕃茄,有新鮮蕃茄嘅 umami 😋;食過唔少 Paella,呢個真係有小驚喜😆
今日呢餐飯真係令我獲益良多同十分感慨!餐廳食物質素我覺得算正常,唔係話好好食但因為見到有一位店員盡力工作嘅表現令我今餐飯有好唔一樣嘅體驗!事緣第一次光顧,叫左4樣野食,落單個時由一位男店員幫手,首先叫左軟殼蟹千層麵,芝士薯條,牛面頰肉,之後再叫個沙律叫沙律個陣我就拎起個餐牌指左幾次俾男店員睇話想要呢份沙律,佢有啲尷尬咁唔係好明,跟住我再俾佢睇多次係呢個慢煮三文魚沙律,佢都唔係好清楚就問我地可唔可以讀出黎,個下我就明白了,佢應該本身係有少少困難之處,所以個下我即刻唔好意思同佢講番係’慢煮三文魚柳配水牛芝士牛油果沙律’,跟住終於成功落到單,事後男店員都有走過黎有啲尷尬同我地解釋番因為驚同上一行下一行撈亂,當然個下我地大家都醒水即刻話唔緊要大家都明白嘅!因為大家心裏都知個餐牌其實係得一個慢煮三文魚柳沙律係角落頭,不過為免尷尬當然無講出黎,當係互相幫忙💪🏻呢份就係慢煮三文魚沙律,沙律菜有啲少,三文魚魚味都濃郁同埋都好香口!軟殼蟹千層麵,層次唔夠多,感覺有啲簡單,無左食千層麵個種驚喜,軟殼蟹就不過不失和牛牛面頰肉,呢款好食,牛味濃郁,同埋炆到好冧身溶岩芝士薯條,呢個都有啲失望,因為芝士份量有啲少

和牛牛面頰肉,呢款好食,牛味濃郁,同埋炆到好冧身

溶岩芝士薯條,呢個都有啲失望,因為芝士份量有啲少

上菜個陣係由另一位女店員負責,呢個位好細心,大家分工好合適,始終上菜都驚如果睇得唔太清楚會整到客人,所以我見男店員主要都係負責洗野同搬野等等,見到佢都好努力做好自己本份,令我個下番左成個禮拜工感覺到好攰嘅時候,覺得人地都咁努力工作我仲點可以成日都偷懶呢!希望大家都多啲關懷身邊嘅人啦
餐廳環境闊落,裝修帶點簡約工業風格。Menu除左有多款精緻特飲🍸仲有唔少draft beer同酒精飲品🍻啱哂成班朋友嚟happy friday! 更有生酮可供選擇,減緊肥嘅朋都可以食得放心😚🔸芝士藍青口 呢個頭盤以煲仔盛載,十分特別,藍青口每隻都大大隻,份量仲好多,濃郁的芝士🧀更做到拉絲效果。每隻青口都沾滿芝士,鹹香味十足🤤🔸慢煮甜酒燴和牛面頰 三大嚿牛面頰牛味濃郁🐮 輕輕用叉都可以切開,肉之間既油脂溶化哂肉質煮得軟腍,食到跟腱位仲有滿滿嘅骨膠原添🥔薯蓉打得綿滑,點上醬汁味道啱啱好。🔸軟殼蟹肉醬千層麵大大隻軟殼蟹炸得好香唔油膩,都幾多蟹肉🦀千層麵焗得剛剛好,中間夾雜咗肉醬同野菌🍄肉醬份量足夠,會食到少少粒粒蕃茄口感🍅酸酸甜甜十分開胃😋面層仲有好邪惡嘅芝士,層次感豐富!🔸焦糖蜂蜜奶昔 飲品有特色得嚟亦非常吸睛😍 上層佈滿cream同埋爆谷🍿下面嘅奶昔充滿焦糖同蜂蜜味🍯 甜味如果可以少啲就更加好🙊打完卡要盡快啲爆谷呀📸唔係好快會跌哂落嚟🔸熱情果接骨木花茶 用花樽同埋假花擺盤真係好有創意,接骨木骨茶有少少澀,茶味唔係好濃,加上香濃嘅熱情果帶出更fresh嘅味道,飲落十分清新。

🔸芝士藍青口

焦糖蜂蜜奶昔、熱情果接骨木花茶
  • 熱情果接骨木花茶
  • 焦糖蜂蜜奶昔
2022-10-17 59 浏览
係旺角樓上既,餐廳闊落,亦有窗邊位,晏就時段既陽光打入黎好有氣氛,食物選擇多,飲品都已經又有沙冰又有梳打又有latte~ 👧🏻西班牙海鮮飯 $178當中有幾隻青口,又有帶子、蝦、魚,醬汁又多,食落口感好綿密,超正!! 👧🏻蜜糖咖哩脆雞 $68好搞笑,用個蒸籠做碟,有好多粒,新鮮炸起,又熱又多汁,咖哩味唔會太濃,食唔到辣既朋友可以放心~ 👧🏻軟殼蟹肉層千層麵 $148原隻軟殼蟹係最頂,切落去個下仲好酥脆,千層麵亦係好有心機,每層既芝士同蕃茄都好正擺盤亦非常吸引! 👧🏻曲奇朱古力奶昔 $68應該要用一碗去形容,爆谷非常脆口,整體味道亦唔會過甜仲有朱古力沙冰份量嚇死你,多到食完主食,最後當甜品都仲得! 👧🏻焦糖honey奶昔 $68同樣都有脆口爆谷,圍邊焦糖多,上面既忌廉亦好多,所以攪拌後一流! CP值極高!其實仲有d生酮菜式都幾吸引,一定會再去試埋個pizza,同其他飲品~
係旺角樓上既,餐廳闊落,亦有窗邊位,
晏就時段既陽光打入黎好有氣氛,
食物選擇多,飲品都已經又有沙冰又有梳打又有latte~

👧🏻西班牙海鮮飯 $178
當中有幾隻青口,
又有帶子、蝦、魚,
醬汁又多,食落口感好綿密,
超正!!

👧🏻蜜糖咖哩脆雞 $68
好搞笑,用個蒸籠做碟,
有好多粒,新鮮炸起,
又熱又多汁,咖哩味唔會太濃,
食唔到辣既朋友可以放心~

👧🏻軟殼蟹肉層千層麵 $148
原隻軟殼蟹係最頂,切落去個下仲好酥脆,
千層麵亦係好有心機,每層既芝士同蕃茄都好正
擺盤亦非常吸引!

👧🏻曲奇朱古力奶昔 $68
應該要用一碗去形容,
爆谷非常脆口,整體味道亦唔會過甜
仲有朱古力沙冰份量嚇死你,
多到食完主食,最後當甜品都仲得!

👧🏻焦糖honey奶昔 $68
同樣都有脆口爆谷,
圍邊焦糖多,上面既忌廉亦好多,
所以攪拌後一流!

CP值極高!其實仲有d生酮菜式都幾吸引,
一定會再去試埋個pizza,同其他飲品~
2022-10-14 46 浏览
「吃吧」坐落於旺角心臟地帶😊呢間高質又低調嘅隱世西餐廳採用輕工業風格🏭環境舒適寧靜🎀燈光亦相對柔和有情調💡非常適合相約一眾好友到訪談心💕🔸慢煮三文魚柳配水牛芝士牛油果沙律($108)三文魚油脂豐富🐠煎後帶有微微焦香🔥伴碟有含淡淡奶香味嘅煙韌水牛芝士🧀綿軟潤滑嘅鮮美牛油果🥑同各種新鮮爽口嘅沙律菜🥗健康又美味😙🔸露筍、煙三文魚、大啡菇意大利飯($158)賣相相當吸引✨頂層係香濃多汁嘅厚肉大啡菇🍄意大利飯軟硬適中👍🏻被鹹香煙三文魚包圍住🐟配搭埋新鮮脆嫩嘅露筍😻不論口感或味道都富有層次✅🔸烤西班牙豬肋骨($188/標準)豬助骨烤得非常出色🐷肉質鬆化嫩滑💋而且多汁又入味🤤可輕輕蘸上BBQ sauce👏🏻以增添味道豐富度🙆🏻‍♀️再用上金黃香脆嘅薯條作配菜🍟飽肚感滿滿🎉🔹曲奇朱古力奶昔($68)飲品造型精緻❣️奶昔以沙冰形式製作❄️上層鋪滿爆谷同Oreo碎🥰入口有濃郁朱古力味🍫而且甜而不膩🤘🏻令人一試難忘💫🔹熱情果接骨木花茶($56)花茶以古色古香嘅花樽盛載住🏺外型設計盡顯心思💁🏻‍♀️味道清新🤠帶有淡淡熱情果香☄️茶味香濃而不澀☕️誠意推介🫶🏻

🔸慢煮三文魚柳配水牛芝士牛油果沙律($108)

🔸露筍、煙三文魚、大啡菇意大利飯($158)

🔸烤西班牙豬肋骨($188/標準)
🔹曲奇朱古力奶昔($68)

🔹熱情果接骨木花茶($56)
今日介紹嘅呢間餐廳位於油麻地與旺角交界,呢間樓上裝修有啲復古酒吧風,主力供應多款fusion美食及精釀啤酒,餐廳嘅手工啤主要係香港製造既,值得一試。-吃吧招牌小食拼盤 $138每樣小食有2件 兩個人食就啱啱好唔洗爭,可以每款試曬。小食拼盤係用木盒奉上,店員黎到我哋面前打開,原來裏面有乾冰製造煙霧效果, 增加儀式感。拼盤裡面有六款佐酒小食,分別係煙三文魚珍珠洋蔥、米通蝦芒果莎莎、毛豆、兩款芝士、火腿蜜瓜同黑魚籽溏心蛋,6款小食作為開胃同送酒絕對適合,唔會太大份食完小食就食唔到主食。-煮甜酒燴和牛面頰 $188和牛面頰好大件,質感係非常淋軟,有少少做到入口會慢慢溶化既感覺,調味上係用左再甜酒亦食到甜酒既味道。牛面頰底層仲有薯蓉,做配菜。-蘋果木煙燻西班牙豬扒 $188呢個菜式亦可以打卡,一上枱有煙燻效果,煙燻味聞落有一陣蘋果木香。豬扒大份同厚切,可以配酸甜芒果及黑醋一齊食,呢個豬扒要立即食,否則會變硬。-玫瑰洛神花蜂蜜酒 $78呢款香港製造既手工啤酒,酒精含量 4.5% ABV。啤酒材料加左玫瑰、洛神花、橙皮,飲落有花香味,飲落幾清甜容易入口嘅,可以一試。整體而言,餐廳嘅環境舒適,擺盤設計

-吃吧招牌小食拼盤 $138

-煮甜酒燴和牛面頰 $188

-蘋果木煙燻西班牙豬扒 $188

-玫瑰洛神花蜂蜜酒 $78

整體而言,餐廳嘅環境舒適,擺盤設計有心思,食物同飲品既水準都唔錯,可以約朋友黎chill 下。

📌吃吧 (僑建大廈) @chiba_hk
🚇港鐵旺角站
📍#旺角
2022-10-10 814 浏览
-{旺角樓上cafe🍝}🤤 火焰德國咸豬手 🤤 ($228)皮脆多肉😉係卜卜脆嗰種 食落熱辣辣🥳可接受嘅咸☺️另外個椰菜花蓉好香牛油味😍必試菜式😛👖褲評: 8/10🤤 芝士藍青口 🤤 ($88)個芝士汁有啲拉絲好香口 仲有車厘茄配搭🤓但青口質素有啲參差 不過都有十幾隻😚👖褲評: 7.5/10🤤 軟殼蟹肉醬千層麵 🤤 ($148)軟殼蟹幾脆有蟹膏😍千層麵中間嘅肉醬同芝士都平衡得幾好😙但份量有啲少🤓👖褲評: 7/10🤤 西班牙海鮮飯 🤤 ($178)好幾種海鮮撈埋 但少左鑊焦冇平時食嘅咁出味~我就麻麻地👀👖褲評: 5/10🤤 曲奇朱古力奶昔 🤤 ($68)曲奇朱古力好濃郁😋有oreo碎同啲焦糖爆谷但係啲爆谷浸腍左👀食食吓真係好似食緊早餐粟米片咁仲要加埋匙羹😂😂😂😂👖褲評: 7.8/10🤤心太軟配是日雪糕🤤 ($58)食得到有流心 側邊仲有少少爆炸糖增加口感😎配埋雲呢拿雪糕冇咩好挑剔😜仲要幫壽星寫埋字😛👖褲評: 7.8/10晚市坐左好耐 而且試咗啲手工啤都好好飲 環境舒服而且服務好好!仲要係冇切餅費🥹朋友慶生一定要揀呢度🥳性價比: 8/10服務: 10/10環境: 8/10
{旺角樓上cafe🍝}
🤤 火焰德國咸豬手 🤤 ($228)

👖褲評: 8/10

🤤 芝士藍青口 🤤 ($88)

👖褲評: 7.5/10

🤤 軟殼蟹肉醬千層麵 🤤 ($148)

👖褲評: 7/10

🤤 西班牙海鮮飯 🤤 ($178)
好幾種海鮮撈埋 但少左鑊焦冇平時食嘅咁出味~我就麻麻地👀

👖褲評: 5/10

🤤 曲奇朱古力奶昔 🤤 ($68)

👖褲評: 7.8/10

🤤心太軟配是日雪糕🤤 ($58)

👖褲評: 7.8/10

性價比: 8/10
服務: 10/10
環境: 8/10

🚩 吃吧 🚩
地址: 旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai旺角
火焰德國咸豬手
心太軟配是日雪糕
  • 德國咸豬手
  • 德國鹹豬手
2022-10-07 109 浏览
好耐都無介紹過樓上cafe,今次黎到呢間cafe,地理位置方便,走工業風嘅裝修,環境都幾舒適,晚餐都有不少選擇,最重要係呢度提供不同嘅啤酒🍻可供選擇。1️⃣ 芝士白酒煮藍青口 $88一上枱就俾佢吸引住,用煲仔上已經好特別,仲飄來陣陣香味,每隻藍青口都好大隻又厚肉,濃郁的芝士🧀更做到拉絲效果,令到每隻青口都沾到啲汁,無得頂👍🏻2️⃣ 慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 188唔好睇佢細細舊咁,但其實塊牛柳係厚切,用左慢煮方式烹調,所以不用再講生熟程度,牛柳口感都幾軟腍,仲keep到有深粉紅色,大啡菇🍄鮮嫩多汁,配菜仲有整個香煎蒜頭🧄蒜蓉薯蓉同埋黑松露醬,食落非要夾😋3️⃣ 慢煮甜酒燴和牛面頰 $188牛面頰🐮本身都已經好淋滑,再煮後後更入味,有淡淡嘅酒香味,骨膠原豐富,而且都幾重口味,底下嘅薯蓉完全索哂啲牛肉汁,好好味😋4️⃣ Kwak $75呢款啤酒🍻嘅酒瓶好特別,溫和嘅果味配上鳥結糖嘅香甜,隱若咁滲出啤酒花嘅綿苦,最後更帶有淡淡嘅甘草糖香和焦糖香蕉嘅芬芳。5️⃣ 蜜月 $78作為本地蜂蜜酒🐝先驅,城釀用冷泡方法將啤酒花融入本地蜂農嘅龍眼蜜釀製,酒花嘅甘香令龍眼蜜層次更豐富,酒精含量只有4.5% ,甜甜地好啱女

1️⃣ 芝士白酒煮藍青口 $88

2️⃣ 慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 188
唔好睇佢細細舊咁,但其實塊牛柳係厚切,

3️⃣ 慢煮甜酒燴和牛面頰 $188

4️⃣ Kwak $75

5️⃣ 蜜月 $78
作為本地蜂蜜酒🐝先驅,城釀用冷泡方法將啤酒花融入本地蜂農嘅龍眼蜜釀製,酒花嘅甘香令龍眼蜜層次更豐富,酒精含量只有4.5% ,甜甜地好啱女仔飲👍🏻

總的來說,座位舒適,食物質素都不錯,店員態度好親切有禮貌,而且仲有不少啤酒小食可供選擇,好適合一班朋友開懷暢談😄

#foodie_couple_hk_sm816

芝士白酒煮藍青口
慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇
Kwak
蜜月
Kwak
蜜月
2022-10-06 34 浏览
呢間我個人係大大推薦!係唔少位都做得好好!首先係環境,佢地有一間房可以隨時比一大班人上黎開party,不過房就要預先預約啦,成個裝修都係環繞懷舊工業feel,情侶約會會係幾新奇!首先到嘅係2杯野飲,曲奇朱古力奶昔係用碗裝,好趣怪🤣為咗保持溫度但又唔會令到個味淡,中間嘅沙冰仲專登混合朱古力製成,配上爆谷同埋cream,好邪惡好好味(*ˉ︶ˉ*)蜜糖烏龍茶係另一個相反,一開始驚焗得耐會苦澀,但係飲落係好香蜜桃味,反而越焗越香濃,超正!主菜就嗌咗慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇同埋慢煮甜酒燴和牛面頰慢煮牛柳估唔到同菇味咁夾,黑松露同爆汁嘅大啡菇都好濃味,但又唔會冚到浸牛味,而且慢煮令到火喉控制得更好,勁好食!而如果牛柳係90分,咁慢煮甜酒燴和牛面頰真係100分滿分!面頰好淋好入味,如果同我講係燉我都信,最尾仲同男朋友交換咗黎食,利申唔係搶(´・ω・`)可能有比較就有傷害,唯一比較輸蝕,應該就係呢碟慢煮三文魚牛油果沙律,三文魚有少少薄,但慢煮有保留到佢嘅香味!Overall 全部都好高質!無論係煮同擺盤都好有心思!值得一試!呢間我個人係大大推薦!係唔少位都做得好好!首先係環境,佢地有一間房可以隨時
呢間我個人係大大推薦!係唔少位都做得好好!

首先到嘅係2杯野飲,曲奇朱古力奶昔係用碗裝,好趣怪🤣為咗保持溫度但又唔會令到個味淡,中間嘅沙冰仲專登混合朱古力製成,配上爆谷同埋cream,好邪惡好好味(*ˉ︶ˉ*)蜜糖烏龍茶係另一個相反,一開始驚焗得耐會苦澀,但係飲落係好香蜜桃味,反而越焗越香濃,都係清香嘅味道啱我多啲

可能有比較就有傷害,唯一比較輸蝕,應該就係呢碟慢煮三文魚牛油果沙律,三文魚唔係我哋鍾意嘅質地,但慢煮有保留到佢嘅香味
2022-09-27 620 浏览
想飲杯啤酒傾下計樓上cafe係唔錯嘅選擇Chiba 位於旺角 地理位置方便 環境寬敞舒適提供多款唔同種類食物同啤酒選擇仲有提供生酮餐單 keep fit緊都有得選擇🍻蜜月沖繩將沖繩純香檬汁與苦瓜加入本地蜂蜜酒酸酸甜甜 好易入口 啱哂女仔少少苦瓜甘味 香檬嘅酸味 又有蜂蜜甜味若即若離 係戀愛嘅味道💕🍻Kwak溫和嘅果味配鳥結糖嘅香甜隱若滲出啤酒花嘅綿長綿苦同時帶點甘草糖香和焦糖香蕉嘅芬芳🥩Slow Cooked Wagyu Beef Cheek非常推薦和牛面頰 👍🏻👍🏻👍🏻和牛加入甜酒慢煮過牛肉好入味 夠哂淋底層薯蓉都索哂牛肉汁🐚Blue Mussels with Cheesy White Wine Sauce藍青口好濃味 有白酒香味 配邪惡嘅芝士醬用煲仔上好特別🥘Spanish Seafood Paella有多款海鮮 青口 魚肉 大蝦 蜆肉等蕃茄味濃郁 每粒米都索哂蕃茄汁
想飲杯啤酒傾下計

用煲仔上好特別

🥘Spanish Seafood Paella
有多款海鮮 青口 魚肉 大蝦 蜆肉等
蕃茄味濃郁 每粒米都索哂蕃茄汁
  • Blue Mussels with Cheesy White Wine Sauce
  • Slow Cooked Wagyu Beef Cheek
  • 蜜月沖繩
【旺角樓上餐廳❤️‍🔥Chiba吃吧】-小編今日又來到旺角搵食😗今次試咗一間喺油麻地站附近嘅樓上餐廳😎味道都唔錯💗同大家介紹吓先😜-餐廳位置闊落😙裝修走工業風🏗🏭有個弧形酒吧😝相當有特色坐窗邊仲可以望到旺角彌敦道嘅景色呢到嘅飲品好特別🤪值得一試😽同埋幾啱同朋友聚會飲嘢傾偈-😋慢煮甜酒薈和牛面頰🍷$188+1和牛面頰口感軟腍😜完全唔使用刀都可以拆開😽膠質豐富仲好重牛味🐂薯蓉軟滑質地濃稠☺️幾飽肚🤰🏻個醬汁微甜但點酒香😌配埋薯蓉食用幾夾🥔好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋軟殼蟹肉醬千層麵🍝 $148+1原隻軟殼蟹放在千層麵相🦀霸氣十足😝軟殼蟹炸得鬆脆而且冇油膩感😙肉醬蕃茄味香濃🍅如果芝士味再重啲就好啦🧀同埋千層麵有少少腍🤏🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋吃吧招牌拼盤 $138+1上菜個陣侍應端出一個木盒😝一打開有啲煙飄出黎😉神㊙️感十足木盒有六個方格,分別放了煙三文魚珍珠月脆撻、芝士🧀、脆餅配莎莎醬大蝦、毛豆、蜜瓜Parma ham 及黑魚籽溏心蛋。全部味道都可以😹幾啱配番杯紅酒🍷好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑-😋熱情果接骨木花茶🌸 $56+1飲品用花瓶裝住😚插了粉紅色的花💐賣相相當Igable😝熱情果酸酸甜甜😜加左接骨
【旺角樓上餐廳❤️‍🔥Chiba吃吧】

全部味道都可以😹幾啱配番杯紅酒🍷

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

熱情果接骨木花茶

😋熱情果接骨木花茶🌸 $56+1
飲品用花瓶裝住😚插了粉紅色的花💐賣相相當Igable😝熱情果酸酸甜甜😜加左接骨木,餘韻特別香爽怡人。

焦糖蜂蜜奶昔

😋焦糖蜂蜜奶昔🍯 $68+1
呢個奶昔造型好吸引😝面頭嘅忌廉鋪滿焦糖爆谷🍿
飲落淡淡的蜂蜜味唔會話好甜😙味道唔錯😋

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

📍 吃吧 (僑建大廈) (旺角)
💸人均消費:$330
吃吧招牌拼盤
熱情果接骨木花茶
焦糖蜂蜜奶昔
  • 慢煮甜酒燴和牛面頰
2022-09-23 44 浏览
💛好味指數:4.4/5💛💜回頭指數:4.4/5💜朋友介紹咗間樓上cafe,屬工業風餐廳,燈光昏暗帶點情調,湊巧遇到慶祝生日朋友,氣氛不錯😄✅吃吧招牌拼盤$138係一個6格嘅盒仔,上菜個時候仲會出煙♨️入面有煙三文魚珍珠洋蔥、米通蝦芒果莎莎,松露毛豆,松露芝士,煙燻芝士,火腿蜜瓜,墨魚籽溏心蛋。幾款小食各有特色,味道不錯✅慢煮甜酒燴和牛面頰$188慢煮和牛面頰煮得好淋,而且好入味🥩醬汁比較濃味,好適合配薯蓉食🥔✅蘋果木煙燻西班牙豬扒$188上碟用煙燻蓋罩住,一打開就聞到好香煙燻味,豬扒已經切開一件件好方便🐷配芒果粒酸酸甜甜✅熱情果接骨木花茶$56見到好多人點呢款飲品,一開始睇相以為係裝飾品,點知望真啲有飲筒🤣🤣見到佢咁特別就試下,味道都唔錯🍹✅Latte$50木杯好有特色,Latte味道唔算好濃☕️🐻總結小食拼盤有特色,可以試到幾款小食😋花樽飲品適合打卡📸📍吃吧 (僑建大廈) (旺角)旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
💛好味指數:4.4/5💛
💜回頭指數:4.4/5💜
✅吃吧招牌拼盤$138
✅慢煮甜酒燴和牛面頰$188
✅蘋果木煙燻西班牙豬扒$188
✅熱情果接骨木花茶$56
✅Latte$50
木杯好有特色,Latte味道唔算好濃☕️

🐻總結
小食拼盤有特色,可以試到幾款小食😋花樽飲品適合打卡📸

📍吃吧 (僑建大廈) (旺角)
2022-09-19 50 浏览
😎 小編依晚喺旺角睇show,一於喺附近食個早啲嘅晚餐![ 亂闖試飲試食 ]🍽 檸檬牛油煎比目魚柳配忌廉椰菜花飯 😋😋😋😋😋🐟比目魚柳煎得好香,尤其魚皮好脆,食到比目魚柳一梳梳嘅魚肉,本身以檸檬同牛油煎,已帶清新微酸🍋 ,再點上忌廉,食落有奶油香味,亦有啲醒胃感覺!☕️ 班蘭鮮奶咖啡 😋😋😋微微嘅班蘭味,奶泡非常厚身,正常發揮嘅咖啡。😆晚餐 💵💵💵💵💵 約港幣$250/人💁🏻‍♀️ 以小編嚟講,唔算好大食,但真係唔飽肚…… 😅 可能係小編唔係好識點餐,份量唔係好夠。如果大家想飽肚嘅話,可能要叫一叫其他主食。🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !
😎 小編依晚喺旺角睇show,一於喺附近食個早啲嘅晚餐!

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 檸檬牛油煎比目魚柳配忌廉椰菜花飯 😋😋😋😋😋

☕️ 班蘭鮮奶咖啡 😋😋😋
微微嘅班蘭味,奶泡非常厚身,正常發揮嘅咖啡。😆

晚餐 💵💵💵💵💵 約港幣$250/人

檸檬牛油煎比目魚柳配忌廉椰菜花飯
班蘭鮮奶咖啡
2022-09-08
檸檬牛油煎比目魚柳配忌廉椰菜花飯
班蘭鮮奶咖啡
2022-09-18 46 浏览
周末來到呢間樓上餐廳,環境舒適,裝修行工業風,價錢都唔貴,但菜式好有特色,更有精釀啤酒、keto系列可供選擇,店員態度好親切有禮貌,好適合同朋友來暢談🥰✨芝士白酒煮藍青口 $88呢個係餐廳其中一個keto系列,好適合生酮飲食人士~ 青口份量唔少,隻隻都有肉,芝士白汁又香又濃,都幾creamy,配埋青口,好食☺️✨慢煮香草牛柳🥩配松露泡沫大啡菇🍄 $188用左慢煮方式烹調,餐廳會安排牛柳生熟度,牛柳口感軟稔,牛味濃☺️伴碟有薯蓉、大啡菇同黑松露醬,薯蓉滑滑地幾軟綿,大啡菇食落就幾Juicy,黑松露醬味道好濃,配埋都幾match☺️✨軟殼蟹肉醬千層麵🦀️ $148軟殼蟹覆蓋住成個千層麵,食落酥脆。千層麵配上滿滿肉醬和芝士拉絲,口感豐富,又唔會膩🤤✨水蜜桃荔枝茶💐 $56間舖好多特色飲品,呢個用左一小束道具花同懷舊花樽,好岩打卡!飲落甜度適中,重水蜜桃味,味道清新🥰✨曲奇朱古力奶昔🍫 $68呢個好似甜品,賣相都好靚,飲落似朱古力奶 ,配上Oreo碎同爆谷,上面仲有d cream,富有層次,幾好飲🤪吃吧📍旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

✨芝士白酒煮藍青口 $88

✨慢煮香草牛柳🥩配松露泡沫大啡菇🍄 $188