2022-07-29 21 浏览
呢度嘅招牌小食拼盤真係超啱打卡💕有矜貴嘅黑魚子溏心蛋🥚松露毛豆、鹹香鬆脆煙三文魚珍珠洋蔥撻🥧清新火腿哈密瓜🍈濃郁松露同煙燻芝士配梳打餅🧀仲有酸酸甜甜嘅芒果莎莎🥭夠晒豐富 仲好好食😋
2022-07-27 367 浏览
星期六放假,朋友推介旺角呢間高質低調隱世西餐廳食午餐,環境乾淨企理,唔會好似商場食肆咁喧嘩,感覺寧靜🥰🥰 店員細心介紹餐單,服務態度一流👍仲有專為生酮飲食人士而設嘅餐單,真係好用心🤩🌟香草蕃茄辣肉腸pizza$128份量真心對得住呢個價位,配搭新鮮,薄批食落香脆👍 辣肉腸同蕃茄係絕配,再加上新鮮沙律菜,仲有黑醋汁點綴好解膩🤤 唔同一般Pizza店嘅例牌配搭,真係好特別🫶🏻🌟雜菌松子仁帕士圖芝士忌廉意粉$92上枱聞到好香松子仁味道,都係有別於一般店舖嘅意粉,創意十足, 意粉掛滿芝士忌廉汁,啱晒我呢個芝士控,好滿足🥳🌟蜜糖咖喱脆雞$68雞肉炸到外脆內軟鮮嫩多汁🤩 上面仲有咖喱粉加持,好夠味又有咖喱香,好耐未食過咁好味嘅脆雞呀🤣🤣 以後想食炸雞就呢間啦,真心推介👍🌟炭燒榛子咖啡$58嚟Cafe點可以唔試咖啡,榛子味濃,咖啡夠香,略嫌偏甜少少🤏🌟香橙白桃氣泡茶$56外型打卡一流,夏日炎炎最啱飲😋整體性價比高,每個菜式都顯露出店主嘅心機同廚師嘅深厚功力,又一值得收藏嘅cafe🫶🏻

🌟香草蕃茄辣肉腸pizza$128

🌟雜菌松子仁帕士圖芝士忌廉意粉$92

🌟蜜糖咖喱脆雞$68

🌟炭燒榛子咖啡$58

🌟香橙白桃氣泡茶$56
外型打卡一流,夏日炎炎最啱飲😋

2022-07-25
2022-07-24 371 浏览
做完YOGA,再附近搵野食。於是選左旺角樓上CAFE「吃吧」餐廳內裝修以工業風為題。座位空間闊落,適合朋友傾計。吃吧招牌拼盤($188)招牌拼盤總共有6款小食,有蓋木盒入面注入咗煙燻煙霧。當店員一打開木盒仙氣滿溢,視覺效果一流,而且味道非常煙燻。包括有1. 黑魚籽糖心蛋:黑色魚籽+沙律醬碗上糖心蛋2. 煙三文魚珍珠洋蔥:迷你酥皮撻殻盛載著肥美嘅煙三文魚,番茄配上好可愛嘅珍珠洋蔥。酸酸甜甜,開胃。3️.煙燻/松露芝士:兩款芝士配餅乾4️.米通蝦芒果莎莎:酸甜夾雜嘅芒果沙沙配上大蝦,多重口感🤩。5️.松露毛豆:豆豆爽甜滑身6️.火腿蜜瓜:甜甜的哈蜜瓜配上少少咸的ParmaHam,正慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 $188慢煮香草牛柳相當厚身,食落有牛味。大啡菇非常juicy。薯蓉亦整得夠綿密。仲有原隻又香又甜又健康的焗蒜頭,加埋松露和醬汁提昇味道。熱情果接骨木花茶 $56上菜時用上一個假花復古花樽,別出心裁,絕對啱哂打卡用。 花茶帶淡淡既熱情果味同清甜味,甜度剛好,份量亦比想像中大杯由於18:30 前和 20:30 後都有8折優惠,抵食!

餐廳內裝修以工業風為題。

座位空間闊落,適合朋友傾計。

吃吧招牌拼盤($188)

招牌拼盤總共有6款小食,有蓋木盒入面注入咗煙燻煙霧。

1. 黑魚籽糖心蛋:黑色魚籽+沙律醬碗上糖心蛋

3️.煙燻/松露芝士:兩款芝士配餅乾

5️.松露毛豆:豆豆爽甜滑身

慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 $188

慢煮香草牛柳相當厚身,食落有牛味。
慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇
大啡菇非常juicy。
慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇

薯蓉亦整得夠綿密。
慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇

仲有原隻又香又甜又健康的焗蒜頭,加埋松露和醬汁提昇味道。

熱情果接骨木花茶 $56

上菜時用上一個假花復古花樽,別出心裁,絕對啱哂打卡用。

熱情果接骨木花茶

花茶帶淡淡既熱情果味同清甜味,甜度剛好,份量亦比想像中大杯

熱情果接骨木花茶

由於18:30 前和 20:30 後都有8折優惠,抵食!
2022-07-23
2022-07-22 22 浏览
第一次食牛面頰肉☝🏻超有驚喜 好軟腍 有啲似牛腩 但嫩滑好多 仲有少少入口即融嘅感覺🐮牛味好濃郁😍再加埋個甜酒醬 好惹味🥃底下面仲墊住好creamy嘅薯蓉🥔真係好豐富😋
2022-07-21 32 浏览
在昏黃嘅燈光下,氣氛令人放鬆,好適合朋友仔聊天/情侶約會… 🎈焦糖蜂蜜奶昔 $68 ᶜᵃʳᵃᵐᵉˡ ᴴᵒⁿᵉʸ ᴹⁱˡᵏ ˢʰᵃᵏᵉ呢度嘅飲品都好吸引呀!我哋想飲奶昔😚 為咗比我打卡,於是叫咗呢杯好震撼嘅焦糖蜂蜜奶昔🥰 我影耐咗,爆谷山倒塌咗🤣 好彩手快快接到咋😆 無浪費💕🎈熱情果接骨木花茶 $56 ᴾᵃˢˢᵒⁿ ᶠʳᵘⁱᵗ & ᴱˡᵈᵉʳᶠᵒʷᵉʳ ᵀᵉᵃ我想要紮花呀,唔該!見到都開心🥰 飲落清新爽甜,熱情果嘅味道為主。🎈芝士白酒煮藍青口 $88ᴮˡᵘᵉ ᴹᵘˢˢᵉˡˢ ʷ/ᶜʰᵉᵉˢʸ ᵂʰⁱᵗᵉ ᵂⁱⁿᵉ ˢᵃᵘᶜᵉ Wow so rich🤩 隻隻青口都掛滿芝士白酒汁,汁底濃郁,而且份量都唔少。🎈京醬烤鴨薄餅 $138ᴾᵉᵏⁱⁿᵍ ᴰᵘᶜᵏ ᴾⁱᶻᶻᵃ烤鴨肉嫩,薄餅餅底外邊好脆口,裡面偏軟韌,卷起來食,京醬烤鴨嘅味道更突出😆 真係好有京醬烤鴨嘅風味!🎈慢煮甜酒燴和牛面頰$188ˢˡᵒʷ ᶜᵒᵒᵏᵉᵈ ᵂᵃᵍʸᵘ ᴮᵉᵉᶠ ᶜʰᵉᵉᵏ和牛面頰煮得相當軟腍入味,有淡淡酒香
在昏黃嘅燈光下,氣氛令人放鬆,好適合朋友仔聊天/情侶約會…

🎈焦糖蜂蜜奶昔 $68

🎈京醬烤鴨薄餅 $138
ᴾᵉᵏⁱⁿᵍ ᴰᵘᶜᵏ ᴾⁱᶻᶻᵃ

🎈慢煮甜酒燴和牛面頰$188
ˢˡᵒʷ ᶜᵒᵒᵏᵉᵈ ᵂᵃᵍʸᵘ ᴮᵉᵉᶠ ᶜʰᵉᵉᵏ
和牛面頰煮得相當軟腍入味,有淡淡酒香
2022-07-18 58 浏览
個日係平日晩上去食,唔係好多人但就坐得好舒適😙餐廳有落地玻璃如果晏晝去嘅話光線應該好充足🙌🏻🔸熱熔芝士薯條🍟$76店員係你面前將d芝士掃落薯條度🤩芝士嘅份量都好多同可以拉絲🧀薯條同芝士係一個完美組合😚🔸慢煮甜酒薈和牛面頰🥩$188和牛真係好淋,口感有d似牛腩🫶🏻而汁係有少少酒同牛肉都好夾🍷而底部有薯蓉,口感仲好棉🥔🔸蘋果目煙燻西班牙豬扒🐷$188豬扒嘅份量真係好多🙌🏻豬肉雖然唔係全部係淋身但一啲都唔老💕同埋個調味完全唔會鹹係有煙燻味😙而餐廳都好細心將豬扒切到一塊塊👅下面都有薯蓉同樣好棉✨🔸曲奇朱古力奶昔🍫$68呢杯奶昔好特別😳唔係用杯而係好似用碗😂上面有爆谷,Oreo同cream🍪朱古力味都好濃同埋真係好大杯❤️🔸荔枝烏龍🍵$46呢本係朋友叫💁🏻‍♀️估唔到唔係用茶包而係用茶葉😆烏龍味都好重同好香,飲完一杯點樣仲可以幫你浸返熱水落去可以再飲多杯❣️

🔸熱熔芝士薯條🍟$76

🔸曲奇朱古力奶昔🍫$68

🔸荔枝烏龍🍵$46
熱熔芝士薯條
2022-07-12 194 浏览
呢間cafe主打fusion菜式,從小食🍕 主食🥘 到飲品都有好多選擇☺️ 更有生酮系列,十分貼心😛 裝修方面採用工業風格,燈光較暗,帶點酒吧feel~ 絕對係一班人聚集嘅好地方之選😎🐮 慢煮甜酒燴和牛面頰 $188牛肉超級無敵淋身,完全唔使用刀都可以拆開😆 入口即溶,而且好入味😍 醬汁調得啱啱好,夠濃郁但唔會蓋過牛肉嘅味道~ 整體超有驚喜❤️ 十分推介,必點之選😚🐷 蘋果木煙燻西班牙豬扒 $188 豬扒夠厚身,啖啖肉,帶香濃嘅煙熏味😙 配埋薯蓉都幾match~ 值得一試! 🍱 吃吧招牌拼盤 $138木盒分成六小格,有煙三文魚珍珠洋蔥🐠 米通蝦芒果沙沙🥭 毛豆🫒 芝士🧀 火腿蜜瓜🍉 同黑魚籽糖心蛋🥚 好豐富而且款款都好好食😋 唔講唔知以為食緊high tea~ 🍫 曲奇朱古力奶昔 $68朱古力控表示要瘋了❤️‍🔥 淨係睇個賣相已經可以比99分,打卡一流~ 曲奇同朱古力呢個配搭簡直係邪惡到爆炸呀💕 仲有大量忌廉😆 oreo脆脆同爆谷添!整體口感豐富,甜度適中,解暑一流😝 🍋 青檸青蘋果梳打 $48 充滿夏日風嘅梳打水,味道清甜~ 配埋可愛造型嘅糖漿針筒,打卡之餘又解渴😗 正!

🐮 慢煮甜酒燴和牛面頰 $188

🐷 蘋果木煙燻西班牙豬扒 $188

🍱 吃吧招牌拼盤 $138

🍫 曲奇朱古力奶昔 $68

🍋 青檸青蘋果梳打 $48
2022-07-12 27 浏览
旺角有吾少既樓上cafe,今次就同朋友簡左間有生酮菜單既試試,餐廳裝修走工業風,室內燈光比較暗,令人心情放鬆又可增加情調。煎鵝肝配士多啤梨沙沙鵝肝煎得好香脆,口感細膩綿密,油脂豐富,入口溶化,沙律菜十分新鮮,可先清清味蕾。慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 牛柳約七成熟,肉質緊實細嫩,香草味濃厚,原粒焗蒜頭味道芳香,大啡菇十分juicy,配黑松露提升味道層次。慢煮甜酒燴和牛面頰牛面頰經慢煮十分軟腍,只需用刀叉輕輕一切就已分離,甜酒汁食落好開胃。熱情果接骨木花茶用了復古花樽盛載的熱情果接骨木花茶,挺有特色,茶味清甜,份量十足,好適合打卡!炭燒榛子朱古力有微微炭燒的味道,還加上綿花糖增加口感增次。

煎鵝肝配士多啤梨沙沙

炭燒榛子朱古力
有微微炭燒的味道,還加上綿花糖增加口感增次。
2022-07-10 21 浏览
旺角登打士街一帶有好多樓上Cafe,今日就嚟咗哩間近彌敦道嘅樓上Cafe啦❤️哩間Cafe叫「吃吧」,主打西餐,同埋都有酒飲👍🏻而最特別嘅某部份食物或者飲品會用一啲好特別嘅器皿裝著,就好似我叫咗兩樣飲品,分別係熱情果接骨木花茶同埋水蜜桃荔技茶,用咗一個花樽咁盛載住,仲要插咗啲假花係度😂一開始真係以為佢拎裝修品嚟😂另外我地就叫咗一個小食同兩個主菜❤️✨墨西哥烤雞餅烤餅面頭有啲牛油果醬+酸忌廉+ 莎莎醬,裏面就夾住醃咗嘅碎雞肉同芝士,整體口感豐富,而且好醒胃👍🏻✨溫泉蛋煙肉芝士闊條麵睇住職員將芝士倒落去果吓真係好壯觀😳 份量勁多,加上闊條麵好掛汁,所以每一啖都有濃濃嘅芝士味,加溫泉蛋嘅蛋香同煙肉嘅香味,食落好有層次👍🏻✨烤西班牙豬肋骨豬肋骨肉嫩多汁,咬落口好淋好易就咬得開,即使烤過亦都唔乾身,值得一讚👍🏻 而配菜嘅薯條一啲都唔馬虎👍🏻 非常香口,咬落脆卜卜,好吸引🙌🏻另外熱情果接骨木花茶+水蜜桃荔技茶中規中矩,味道偏淡,但用嚟打卡呃like都幾過癮🤭

✨墨西哥烤雞餅

✨溫泉蛋煙肉芝士闊條麵

✨烤西班牙豬肋骨

2022-07-06 133 浏览
尋晚OT左9個字🥲 為左發洩下就去揾好野食,去到呢間樓上西餐,裝修幾young幾潮,座位都闊落,坐得舒服😜✨慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 - 擺碟幾有心思,好有層次感,最底嗰層係好Creamy嘅薯蓉,一邊放左松露醬,一邊放左黑醋汁,唔同配搭好特別~牛柳幾嫩幾入味,配埋蒜頭食好和味😋✨蘋果木煙燻西班牙豬扒 - 上到枱開蓋聞到好香濃煙燻味,擺碟都靚,原來已經幫我地切開一塊塊砌高左,啖啖肉之餘都真係食到煙燻味,唔錯🤩✨熱情果接骨木花茶 - 成個花瓶勁吸睛😂😂 飲落又幾fresh幾爽✨斑蘭朱古力 - 好特別嘅配搭,面頭係d奶泡,仲有棉花糖, 攪勻飲好滑好香朱古力,仲有淡淡斑蘭味,幾得意😍✨煎鵝肝配士多啤梨莎莎 - 鵝肝煎得幾香口,唔覺膩,配埋士多啤梨同沙律菜balance返,剛剛好!

煎鵝肝配士多啤梨莎莎

煎鵝肝配士多啤梨莎莎
2022-07-03 58 浏览
༺ 吃吧 ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 吃吧𖠚ᐝ 吃吧招牌拼盤($138) 𖠚ᐝ 慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 ($188)𖠚ᐝ慢煮甜酒薈和牛面頰($188)𖠚ᐝ 香橙白桃氣泡茶($56)𖠚ᐝ 熱情果節骨木花茶($56)ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽吃吧招牌拼盤($138) 拼盤用六格木盒盛住,一打開木盒,仲會有啲煙飄出黎🫧六格分別係煙三文魚莎莎醬撻、芝士餅配芒果莎莎同蝦、毛豆、芝士配餅乾、火腿蜜瓜及魚籽蛋~六款份量唔多適合兩個人享用,味道上唔會好驚喜,所以認為性價比唔高🥺慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 ($188)牛柳好似有啲過熟,所以有啲韌,比較難切~不過牛味比和牛面頰重,仲配有松露同大啡菇😆 加埋松露醬令味道提升,大啡菇都好Juicy! 呢一款嘅薯蓉更好味,因為好似吸收左啲肉汁咁🥰慢煮甜酒薈和牛面頰($188)和牛面頰超級淋,唔使用刀都可以!但牛味就冇咁重~牛下面有薯蓉,同樣地都係好滑🥳不過唔建議兩款都叫牛肉,因為兩款主要都係牛肉同薯蓉,配搭上有啲相似🤣香橙白桃氣泡茶($56)
༺ 吃吧 ༻
➳ 吃吧
𖠚ᐝ 吃吧招牌拼盤($138)
𖠚ᐝ 慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 ($188)
𖠚ᐝ慢煮甜酒薈和牛面頰($188)
𖠚ᐝ 香橙白桃氣泡茶($56)
𖠚ᐝ 熱情果節骨木花茶($56)
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

吃吧招牌拼盤($138)

慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 ($188)
慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇

慢煮甜酒薈和牛面頰($188)
慢煮甜酒薈和牛面頰

香橙白桃氣泡茶($56)
熱情果節骨木花茶($56)
兩款飲品都好好飲,而且賣相都好特別🍹 熱情果節骨木花茶用花樽裝住真係好特別,而且味道唔會好甜,仲好fresh! 氣泡茶味道都好好,生果味唔會好假,兩款都推薦~
慢煮甜酒薈和牛面頰
2022-07-01 172 浏览
朋友介紹到吃吧晚餐,位於旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室。 餐廳燈光偏暗,晚餐🍽️ ~ 芝士白酒煮藍青口$88、 墨西哥烤雞餅$88、 烤西班牙豬肋骨$188、 軟殼蟹肉醬千層麵$148、 曲奇朱古力奶昔$68、 焦糖蜂蜜奶昔$68、 青檸青蘋果梳打$48。 🔸墨西哥烤雞餅🌮 ~ 上檯的時候溫度只是微暖, 整體味道一般。 🔸芝士白酒煮藍青口🍲 ~ 味道普通, 不算突出。 🔸軟殼蟹肉醬千層麵🍝 ~ 千層麵煮到過火, 口感偏硬。 🔸烤西班牙豬肋骨🍖 ~ 豬肋骨有兩小塊,份量偏小, 配粗身薯條。 🔸曲奇朱古力奶昔🥤 ~ 味道偏甜。 🔸焦糖蜂蜜奶昔🥤 ~ 唔夠凍。 🔸青檸青蘋果梳打🍹 ~ 味道都是普通。 個人感覺整體普通, 但可以一試😊。

墨西哥烤雞餅

🔸芝士白酒煮藍青口🍲 ~ 味道普通, 不算突出。
芝士白酒煮藍青口

🔸軟殼蟹肉醬千層麵🍝 ~ 千層麵煮到過火, 口感偏硬。

烤西班牙豬肋骨

🔸曲奇朱古力奶昔🥤 ~ 味道偏甜。
曲奇朱古力奶昔

🔸焦糖蜂蜜奶昔🥤 ~ 唔夠凍。
焦糖蜂蜜奶昔

🔸青檸青蘋果梳打🍹 ~ 味道都是普通。
青檸青蘋果梳打

個人感覺整體普通, 但可以一試😊。

2022-06-30
2022-06-24 24 浏览
chillchill玩味風嘅樓上cafe💃🏻😎😎位於油麻地 地點都好方便🚎有多款主食 小食🥙🍢飲品🍹🍸🍻更有 生酮系列 好貼心😙🐽 墨西哥烤雞餅🌮 ($88)烤餅帶有煙韌口感內裡夾左雞肉😛加上面頭嘅牛油果醬🥑乳酪 番茄醬🍅味道豐富 整體好夾🤪🤪🐽 慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇🐮 ($188)擺盤好精緻🥰慢煮牛柳肉質軟腍🤤🤤配以juicy大啡菇🍄同幼滑薯蓉🥔黑松露都好香濃 味道🆙🆙🐽 西班牙海鮮飯🥘 ($178)頗足料嘅海鮮飯😝有 魚肉🐟 蝦🦐 青口 帶子 同 蜆🤪醬汁好濃郁🍅🐽 熱情果接骨木花茶💐 ($56)打卡一流嘅飲品📸懷舊花樽 加上花花💐😝🐽 Kwak🍺 ($75)依度都有好多款啤酒😎今次試左 Kwak😼 酒精含量:8.4% Kwak有專用嘅酒杯同木架🤓飲落有溫和嘅果味 帶點麥芽香🍻

chillchill玩味風嘅樓上cafe💃🏻😎😎
位於油麻地 地點都好方便🚎
有多款主食 小食🥙🍢飲品🍹🍸🍻
更有 生酮系列 好貼心😙

🐽 墨西哥烤雞餅🌮 ($88)
烤餅帶有煙韌口感
內裡夾左雞肉😛
加上面頭嘅牛油果醬🥑乳酪 番茄醬🍅
味道豐富 整體好夾🤪🤪

🐽 慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇🐮 ($188)
擺盤好精緻🥰
慢煮牛柳肉質軟腍🤤🤤
配以juicy大啡菇🍄同幼滑薯蓉🥔
黑松露都好香濃 味道🆙🆙

🐽 西班牙海鮮飯🥘 ($178)
頗足料嘅海鮮飯😝
有 魚肉🐟 蝦🦐 青口 帶子 同 蜆🤪
醬汁好濃郁🍅

🐽 熱情果接骨木花茶💐 ($56)
打卡一流嘅飲品📸
懷舊花樽 加上花花💐😝

🐽 Kwak🍺 ($75)
依度都有好多款啤酒😎
今次試左 Kwak😼 酒精含量:8.4%
Kwak有專用嘅酒杯同木架🤓
飲落有溫和嘅果味 帶點麥芽香🍻
ʕ•ﻌ•ʔ 熟熔芝士薯條 $76熱熔芝士薯條實在太邪惡了!🍟 炸得香脆既薯條加埋熱溶芝士令人欲罷不能🧀 一個唔覺意就唔小心食哂成盤了🫣Cheesy French Fries were super evil😈 Crispy fries with the melted cheese on top were difficult to resist😚, and you’ll finish the whole plate accidentally🫢評分: 8.5/10🌟ʕ•ﻌ•ʔ 焦糖蜂蜜奶昔 $68焦糖蜂蜜奶昔賣相非常吸睛🤩 黐住忌廉既爆谷好容易跌落黎😳 最好都係食哂啲爆谷先好飲杯奶昔🍿 奶昔入口順滑同埋有焦糖既甜味😛 整體來講甜度偏高 比較適合嗜甜既朋友🤎Caramel Honey Milk Shake was ig-able✨ Popcorn “stuck” on the cream was easy to drop🤥, so you better finish the popcorn before drinking the milkshake🤣 The milkshake was sm
ʕ•ﻌ•ʔ 熟熔芝士薯條 $76
評分: 8.5/10🌟

ʕ•ﻌ•ʔ 焦糖蜂蜜奶昔 $68
Caramel Honey Milk Shake was ig-able✨ Popcorn “stuck” on the cream was easy to drop🤥, so you better finish the popcorn before drinking the milkshake🤣 The milkshake was smooth, creamy, and super sweet!🥤
評分: 7.5/10🌟

ʕ•ﻌ•ʔ 熱情果接骨木花茶 $56
熱情果接骨木花茶飲落超級清香又唔會太甜😍 花茶帶淡淡既熱情果味 加上咁有gimmick既賣相絕對啱哂我喜好😎
Passion Fruit & Elderflower Tea was fresh and aromatic but not too sweet🌸 Definitely suits my preference, perfect🥰
評分: 10/10🌟

ʕ•ﻌ•ʔ 軟殼蟹肉醬千層麵 $148
肉醬千層麵食落好濃味又飽肚🤰🏻 蕃茄肉醬為千層麵增添酸甜既味道🍝 食少少都夠 比較啱同朋友分享🧡 軟殼蟹食落幾脆口 不過帶啲偏鹹🤧 調味淡返啲會更好😆
Lasagna was rich & super filling, and with a hint of sweetness and sourness from the tomato🍅 Soft Shell Crab was crunchy while it’s too salty🧂
評分: 7/10🌟

ʕ•ﻌ•ʔ 慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 $188
慢煮香草牛柳熟到剛好 食落有牛味而且夠淋身🫶🏻 加埋松露同好juicy既大啡菇一齊食就更加滋味😋 薯蓉亦整得夠綿密🥔 配埋醬汁食提升整體層次💫
Slow Cooked Beef with Portobello Mushroom was cooked just right👍🏻 The beef was soft and meaty🥩 The portobello mushroom was juicy🍄 Creamy photo mash paired well with the sauce and enlightened the whole dish🥳
評分: 8/10🌟
—————————————————————————————
吃吧 (僑建大廈) (旺角)
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff旺角
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #chiba #旺角 #旺角美食 #美食推介 #黃店推介 #美食攝影 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
2022-06-21 34 浏览
呢餐晚飯,從頭到尾都充滿住「意想不到」呢個形容詞🤓意想不到小食拼盤係咁出場😆當店員上拼盤時問:「要拍片嗎?」我當下嘅反應係「吓?」🙈當店員一打開盒蓋時,我仲「嘩」左一聲😂因為煙燻味相當香☺️拼盤裡我最鍾意嘅係煙燻芝士配餅乾,味道香濃😋呢個拼盤唔單止開胃,仲好適合同朋友邊送酒邊傾計👍🏻意想不到呢度有生酮系列食品😳菜單上有烤雞、德國咸豬手、煎鵝肝、煮藍青口等等。而我就試左比目魚柳,雖然外皮對我嘅口味來說有啲鹹,但煎得皮脆肉滑,椰菜花飯亦相當可口😋好味又健康👍🏻意想不到嘅仲有和牛面頰相當嫩滑;另外意想不到佢位處旺角嘅舊樓裡,環境卻闊落舒適☺️(溫馨提示,飲品記得記得搞勻先飲😉另外,冷氣比較勁,要帶外套)
呢餐晚飯,從頭到尾都充滿住「意想不到」呢個形容詞🤓