2022-12-14 158 浏览
平時好少喺香港食台式野,總覺得性價比唔高,味道亦唔及台灣好。偶然睇到餐廳一段訪問片,得知老闆係台灣人外,仲見唔少在港嘅台灣居民大讚鹽酥雞正宗、好味,而且定價唔算太貴,所以記住左小店。星期六食完正餐後,打算快閃嚟餐廳食個小食,點知門口有條人龍😢…..結果排左近9個字先入到,變左食下午茶🤣人氣-----鹽酥雞 $38粉漿好薄而且炸到好脆,雞肉多汁又滑,調味粉甜甜地又唔會過鹹,個人覺得比台灣夜市果D又硬又介口嘅鹽酥雞更好味😋。份量同質素都對得起個價錢,難怪機乎每枱都點😏。炸甜不辣 $28切到粗條拎去炸,望落好似薯條;食落煙韌,味道似魚蛋但又無魚蛋咁夠牙、比較軟糯,係一款可以止口痕嘅小食。珍珠大紅袍奶茶(少甜) $25可能我自己飲開港式奶茶,所以覺得呢杯野,奶同茶都唔夠香,飲落有奶水Feel😅 不過珍珠幾有韌度,而且有黑糖香。小店大概有26個座位,其實唔算少,出餐亦唔算慢。到我地半個鐘後離座,出面條隊依然維持一樣嘅長度😂,大家嚟嘅話,記得要有排隊嘅心理準備。

人氣-----鹽酥雞 $38

炸甜不辣 $28
炸甜不辣

珍珠大紅袍奶茶(少甜) $25
珍珠大紅袍奶茶(少甜)

2022-12-10
炸甜不辣
2022-12-14 204 浏览
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 台蔡滷肉飯 💥 荃灣呢間旺舖,上一手係長期排隊人氣西餐廳,而家一樣都係長龍店,就係人氣台灣餐廳 「台蔡滷肉飯」。餐廳老闆係台灣人,味道比較正宗。今日平日,餐廳已經坐滿人,大隻仔6:00pm 到餐廳,已經有10個人排緊隊。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 鹽酥雞滷肉飯套餐 $70鹽酥雞份量好多,炸得好酥脆,而且仲有肉汁,十分好食。鹽酥雞唔係用現成來貨,係用上雞扒切件拍上木薯粉即炸,質素好高。配滷肉飯:份量大碗,而且味道不錯。配前菜:有少量海帶、荀、雲耳,味道甜甜地,少少黑胡椒味。🔥 藥膳排骨滷肉飯套餐 $82排骨好冧,骨肉分離,但藥膳湯底唔算好濃烈,而且湯飲到尾會有少少苦。一樣配滷肉飯、前菜。🔥 (跟餐)百香果芒果冰茶 +$15比較普通,有少少似藥水味道😂😂。🔥 (跟餐)珍珠茉香奶茶 +$15正常味道,冇好驚訝感覺,珍珠夠Q彈。溫馨提示:顧客多必須排隊。座位比較擠迫必須搭枱。味道好食
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 鹽酥雞滷肉飯套餐 $70
鹽酥雞滷肉飯套餐

鹽酥雞份量好多,炸得好酥脆,而且仲有肉汁,十分好食。
鹽酥雞

配滷肉飯:份量大碗,而且味道不錯。
滷肉飯

配前菜:有少量海帶、荀、雲耳,味道甜甜地,少少黑胡椒味。
前菜

🔥 藥膳排骨滷肉飯套餐 $82
一樣配滷肉飯、前菜。
藥膳排骨滷肉飯套餐

🔥 (跟餐)百香果芒果冰茶 +$15
比較普通,有少少似藥水味道😂😂。
(跟餐)百香果芒果冰茶

🔥 (跟餐)珍珠茉香奶茶 +$15
正常味道,冇好驚訝感覺,珍珠夠Q彈。
(跟餐)珍珠茉香奶茶

溫馨提示:
顧客多必須排隊。
座位比較擠迫必須搭枱。
味道好食,尤其是鹽酥雞,但未去到傳聞中咁神級。

2022-12-07
鹽酥雞滷肉飯套餐
滷肉飯
前菜
(跟餐)珍珠茉香奶茶
2022-12-12 61 浏览
📍荃灣天橋底下有間由🇹🇼台灣人經營的台式小店長期排長龍👯‍♀️, 每次經過都見到排到去天橋轉彎位十分誇張😵‍💫終於搵到日平日2點幾, 較少人嘅時間去試試~😛🔸鹽酥雞套餐 $70 7/10即叫即炸🛎️內面的雞肉十分Juicy😋炸粉不厚, 啖啖肉😻冇油膩感~🍚細滷肉飯, 滷肉大小肥瘦適中🥳🔸紅燒牛肉麵套餐 $74 7/10湯底🐮牛肉味濃郁, 帶微辣🌶️牛肉約有3大塊🔸肉鬆起司蛋餅 $38 6/10份量十分大份😳超大件~🫣🧀芝士有微微拉絲 但份量唔多🥺餅皮偏厚身同乾身😣個人都係偏好返軟q那種蛋餅多啲🙈🔸🥤百香果綠茶 +$15
📍荃灣天橋底下有間
由🇹🇼台灣人經營的台式小店
長期排長龍👯‍♀️,
每次經過都見到排到去天橋轉彎位
十分誇張😵‍💫
終於搵到日平日2點幾, 較少人嘅時間去試試~😛

🔸鹽酥雞套餐 $70 7/10
即叫即炸🛎️
內面的雞肉十分Juicy😋
炸粉不厚, 啖啖肉😻
冇油膩感~
🍚細滷肉飯, 滷肉大小肥瘦適中🥳

🔸紅燒牛肉麵套餐 $74 7/10
湯底🐮牛肉味濃郁, 帶微辣🌶️
牛肉約有3大塊

🔸🥤百香果綠茶 +$15
午餐
  • 鹽酥雞
2022-12-04 259 浏览
之前行過見到呢間野咁多人排隊,於是入去試下有咩咁特別,lunch時間排左10分鐘左右就入得一入到黎就坐左係門口附近位置,時正中午,真係曬到傻…🔅爆蔥滷肉飯🍚 $58真係爆多蔥,每一啖都食到滿滿蔥味,食落冇咁油膩感,滷肉少少肥,可以接受🔅台味滷肉飯🍚$52普普通通,有兩條白菜仔,鍾意啖味少少嘅人應該揀呢款比較好🔅肉鬆滷肉飯🍚 $58肉鬆鋪滿成碗飯,食落味道較濃,三款入面呢款最好食🔅九層塔鹽酥雞🌿$ 38鹽酥雞炸得唔夠脆,比較油,欠缺九層塔香氣🔅白桃烏龍茶🍑 跟餐+$15正常發揮,最靚係個杯,印左張圖落去,加分🔅大紅袍仙草奶茶🧋跟餐 +$15想問餐廳係咪對奶茶有咩誤解🤣全杯都係奶嘅顏色,無乜茶味,奶味幾重同朋友都一致認為味道一般般,又唔夠正宗,唔明點解會排晒隊,應該唔會再黎🤣

一入到黎就坐左係門口附近位置,時正中午,真係曬到傻…

🔅爆蔥滷肉飯🍚 $58

🔅台味滷肉飯🍚$52
普普通通,有兩條白菜仔,鍾意啖味少少嘅人應該揀呢款比較好

台味滷肉飯

🔅肉鬆滷肉飯🍚 $58
肉鬆鋪滿成碗飯,食落味道較濃,三款入面呢款最好食

肉鬆滷肉飯

🔅九層塔鹽酥雞🌿$ 38
鹽酥雞炸得唔夠脆,比較油,欠缺九層塔香氣

九層塔鹽酥雞

🔅白桃烏龍茶🍑 跟餐+$15
正常發揮,最靚係個杯,印左張圖落去,加分

白桃烏龍茶

🔅大紅袍仙草奶茶🧋跟餐 +$15

大紅袍仙草奶茶

之前睇youtube片介紹已經好try!今次去到係夜晚九點幾 都要排隊🫣好彩早少少到 差啲截龍食唔到!九層塔鹽酥雞 $70鹽酥雞炸得十分香脆 咬落去好juicy肉好嫩 皮唔厚 炸粉厚度適中~好有台灣夜市食既味道😗百香果冬瓜茶 $25/跟餐+$15百香果粒好有咬口 超qq 推薦!冬瓜茶建議少少甜 少甜都好甜🫣解喝一流🫶🏻肉鬆起司蛋餅 $38好大塊🫣肉鬆好香好多~咬落去芝士流出來 好正😚個表面煎得好金香 咬落去好脆😆裝修好靚~成間店好有台灣既感覺🧡
之前睇youtube片介紹已經好try!
今次去到係夜晚九點幾 都要排隊🫣
好彩早少少到 差啲截龍食唔到!

九層塔鹽酥雞 $70
鹽酥雞炸得十分香脆 咬落去好juicy
肉好嫩 皮唔厚 炸粉厚度適中~
好有台灣夜市食既味道😗

百香果冬瓜茶 $25/跟餐+$15
百香果粒好有咬口 超qq 推薦!
冬瓜茶建議少少甜 少甜都好甜🫣
解喝一流🫶🏻

肉鬆起司蛋餅 $38
好大塊🫣肉鬆好香好多~
咬落去芝士流出來 好正😚
個表面煎得好金香 咬落去好脆😆

裝修好靚~成間店好有台灣既感覺🧡
2022-11-27 95 浏览
📍台蔡滷肉飯荃灣海壩街99號地舖好好味呀😋😋 從Youtube得知呢間餐廳由一個台灣人主理,當中介紹了一些地道美食,因此一定要去試下呢。🟠餐廳分兩段營業時間,想食晚餐,所以5:30pm第二輪就即來,但餐廳已坐滿食客要在外面排隊等位,幸好我哋排第一😁眨吓眼後面已經好多人排隊。叫了兩個套餐,分別鹽酥雞滷肉飯套餐($70-HKD),鹽水雞滷肉飯套餐($74-HKD)。套餐加$15-HKD就有一杯台式飲品。分別order了少甜走冰白桃烏龍茶同少甜走冰冬瓜茶。🐔鹽酥雞雞肉幼嫩,炸得好鬆化,好惹味,配埋九層塔食好正呀。🤤 而滷肉飯啲醬汁教得相當合適,不太甜或咸。🐔而鹽水雞好香,有陣陣麻油味,配上青瓜同甘筍味道相當清新。🫔又叫了一份起司蛋餅($34-HKD),又係好好味呀🤤蛋餅味道有抓餅嘅味道,正🤤🟠店舖座位有限,地方較狹窄,因此坐得唔係太舒適。但相信只要食物保持水準,老闆不久將來定必可以開更大更舒適嘅餐廳招待客人💪🏼🤩
📍台蔡滷肉飯
荃灣海壩街99號地舖

🐔而鹽水雞好香,有陣陣麻油味,配上青瓜同甘筍味道相當清新。

我果日黎食,都排咗半個鐘先有得食,坐底咗,就可以用手機點餐,好方便。嘢食都上得算快,我地一行二人嗌咗鹽酥雞、紅燒牛肉麵、麻油雞套餐(包肉燥飯同小菜)紅燒牛肉麵湯底幾特別,牛肉冧,麵夠煙靭。麻油雞個湯底係藥材味重果隻,去果日啱啱涼涼地,啱哂!不過我覺得唔係個個受得,而雞都OK,唔算話好滑,但就好味。我比較對個小菜有驚喜,類似一啲筍同麵筋嘅嘢?冇問,但好入味。至於個肉燥飯,我太飽,只係食咗兩啖,感覺雖然見到腩肉,但食落唔係好膩。最為期待嘅係鹽酥雞,我係為咗鹽酥雞黎!係香港,真係好難搵到好食嘅鹽酥雞,一係就勁咸,一係就唔脆,一係就勁乾。依間聽講好好食,果然明不虛傳!冇令我失望!佢嘅炸粉係有落過心機,唔知係咪加咗麵包糠,冇乜粉感,味道啱啱好,唔會過咸,本身上台覺得佢比較深色以為係炸濃咗,食落就唔覺,我見隔離枱都係咁,可能特色黎。整體而言,值得再試,不過唔洗排隊就更好!

整體而言,值得再試,不過唔洗排隊就更好!
  • 九層塔鹽酥雞
2022-11-20 96 浏览
台蔡滷肉飯|荃灣睇MM 片後想試下,來過三次都好多人排隊,今次決定買外賣回家食😚老闆係台灣人,親自煮打理,店面都有5位員工,生意很好!爆蔥滷肉飯+溏心蛋🥚真係超多蔥🍃溏心蛋煮得剛好,不會過熟,滷肉好淋好入味🐽肉鬆滷肉飯+溫泉蛋🥚好多肉鬆,好香好好食,撈飯一流👍🏻 滷肉都係一樣咁好食,我覺得呢個最好食藥燉排骨湯🥣這個就份量太少,我覺得湯可以比多少少😆飲兩三啖就飲完,藥膳味好重,好補身。湯內有排骨,還可以不算好淋滷肉飯的確係好食,但堂食要排好耐🥹
台蔡滷肉飯|荃灣

老闆係台灣人,親自煮打理,店面都有5位員工,生意很好!

爆蔥滷肉飯+溏心蛋🥚
真係超多蔥🍃溏心蛋煮得剛好,不會過熟,滷肉好淋好入味🐽

肉鬆滷肉飯+溫泉蛋🥚

藥燉排骨湯🥣

滷肉飯的確係好食,但堂食要排好耐🥹
2022-11-17 121 浏览
之前因為網媒介紹搞到一陣熱潮,今日下午終於冇mut人排隊去試吓。叫左鹽酥雞套餐,有鹽酥雞,滷肉飯同埋一杯大紅袍珍珠奶茶。等左差唔多10分鐘有得食鹽酥雞:真心好食,皮脆,熱,有肉汁,唔乾,應該係香港數一數二最好食嘅鹽酥雞滷肉飯:失色,滷肉本身調味一般,分量亦都好少,酸菜嘅分量可能仲多個滷肉。大紅袍珍珠奶茶:唔得,好多奶,冇茶味。成個套餐85元。價錢唔係平,我覺得性價比一般,如果去食都只係會外賣鹽酥雞。

大紅袍珍珠奶茶:唔得,好多奶,冇茶味。

2022-11-17
2022-11-09 217 浏览
-{荃灣人龍台灣菜🍜}🤤 藥燉排骨 🤤 ($56)好重藥味😳愈飲愈濃味 有少少苦不過有啲肉味😂啲排骨一咬就甩骨😋不過就好乾🤔👖褲評: 7/10🤤 鹽酥雞套餐 🤤 ($70)九層塔雞好香脆🤩嚿肉大粒多汁😎而滷肉半肥瘦肉好香口🥳係啲飯粒癡埋一嚿太濕🥲而配菜係甜甜地嘅有啲海藻咁💁‍♀️👖褲評: 8.3/10🤤 爆蔥滷肉飯 🤤 ($73)同上面嘅滷肉飯差不多 不過飯粒冇上面嘅問題😉而且撈温泉蛋同蔥花都好正正子🥰係另一種濕潤同香口👍👖褲評: 8/10首先多謝朋友早左半個鐘排隊🫡加左15蚊嘅寒天冬瓜菜都好飲😍台灣菜黎講真係幾出色😋不過份量唔多 服務就算咁多人都好好😙會想encore性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8.5/10🚩 台蔡滷肉飯 🚩地址: 荃灣海壩街99號地舖#fuudjai #fuudjai台灣菜 #fuudjai荃灣
{荃灣人龍台灣菜🍜}
🤤 藥燉排骨 🤤 ($56)

👖褲評: 7/10

🤤 鹽酥雞套餐 🤤 ($70)

👖褲評: 8.3/10

🤤 爆蔥滷肉飯 🤤 ($73)

👖褲評: 8/10

• 九層塔鹽酥雞
  • 鹽酥雞
  • 肉鬆滷肉飯
  • 鹽酥雞滷肉飯套餐
舊啡店退場後由台灣人香港夫婦接手.台蔡滷肉飯聽聞由台灣大廚主理.主打各款滷肉飯.有麻辣滷肉飯及爆蔥滷肉飯等款式.少有地加入打溏心蛋/溫泉蛋.飽肚之餘.流心程度更加打卡滷肉飯以外更有供應花雕麻油雞湯及藥膳排骨湯~小食既九層塔鹽酥雞.蛋餅.大腸包小腸都超吸引😍可惜胃口都要留落之後行程➿爆蔥滷肉飯小妹 都十分期待.試左爆蔥滷肉飯配溫泉蛋~蔥Fans一定好開心.滷肉無想像中咁肥.肉粒都偏大粒有口感塊.感覺台灣食到偏甜既口味.而台蔡既就鹹甜適中.如果爆葱款式可以加入麻辣更加惹味🤤➿玉米起司蛋餅見到每一台都點嘅蛋餅.餡料都塞得滿滿.拉絲之餘外表香脆.可惜燶左少少.醬汁偏鹹中午12點去到已經要排一陣.店員都超友善的講解☺️.建議開門前10分鐘可以去食到第一輪.如果下次再去如果唔洗排太耐可以試埋其他款式同小食🤓.(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison 👩‍🍳  整體味道: 7/10  💸  性價比: 8/10  📸  打卡指數: 7/10  🤵🏼  環境服務: 8/10   🤔  推薦指數: 8/10

➿爆蔥滷肉飯
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 8/10
2022-10-25
2022-10-29 155 浏览
終於去咗超人氣台式料理台蔡滷肉飯,睇到網上有讚有彈所以都只係平常心,冇話抱好大期待去朝聖咁,畢竟作為台式料理愛好者我真係會要求比較高少少🤭到店近一點,都要係幾步遠嘅天橋下排隊等位,前邊有十幾個人。不過都算快,排咗差唔多半個鐘就可以入去,店內播緊周杰倫林俊傑五月天,坐低聽到店員嘅台灣腔國語都幾親切🥹落單係自助掃碼,愛蔥之人(我)梗係點爆蔥滷肉飯啦😍蛋可以揀溫泉蛋/溏心蛋,覺得蛋汁可能會影響滷肉飯個味道同口感我就揀咗溏心蛋,另加起司肉鬆蛋餅,飲白桃烏龍少甜(冇得走甜)加寒天😋爆蔥滷肉飯上到果然係滿滿一層蔥🤣撥開啲蔥花見到滷肉係肥瘦相間嘅肉粒,撈勻試下,滷肉個味道有啲似曾相識,但我又一時唔記得係邊食過類似嗰味(因為我食過嘅台式料理真係太多啦😂)好似有啲菇香?本身只係撈飯應該唔錯,但因為有超~多~蔥所以味道就淡咗,變食到生蔥味多於滷肉味😅酸菜我幾鍾意,味正少少辣都幾開胃😋溏心蛋個樣雖然比較casual不過都夠入味,米口感唔錯,睇餐牌話係台灣頂級蓬萊米🍚因為減肥我只係食咗三分一飯,但覺得個滷肉汁應該唔係好夠撈勻整碗飯🤭起司肉鬆蛋餅賣相都好吸引,好大份😍餅皮係手工蔥抓餅,咬落的確係酥脆,肉鬆同蛋都

起司肉鬆蛋餅賣相都好吸引,好大份😍餅皮係手工蔥抓餅,咬落的確係酥脆,肉鬆同蛋都唔少,起司香帶少少拉絲,醬汁有加分,不過餅皮有啲太厚身,食落會比較dry,一定要飲嘢先得😂

白桃烏龍清爽好飲,少甜基本等於走甜咁👍寒天量都幾慷慨😚

爆蔥滷肉飯 6.5/9

起司肉鬆蛋餅 7.0/9

白桃烏龍加寒天 7.5/9

OVERALL 7.0/9

滷肉飯同蛋餅嘅共同優點係完全唔會覺得油膩,店內氣氛同服務都唔錯😌隔籬檯嘅鹽酥雞都幾誘人不過我唔食得🥲感覺係附近試下無妨,但有冇必要山長水遠特登去排隊就見仁見智啦😛
2022-10-28 120 浏览
排台蔡條人龍真係不容忽視,第一次經過見到,即刻掉轉頭唔排,成日見身邊啲朋友都話台蔡鹽酥雞好好味,攪到我忍唔住跟大家一齊排隊,好野係要排既,要付出下啲汗水。排左大約1個鐘左右,終於到我地入去,小店位置唔多,但環境乾淨裝修幾有特色。坐底見到有蛋餅,即刻叫番一個芝士蛋餅,份量都幾大份,3-4個人share食都得,咬落偏硬但幾香口。另外叫左兩個套餐,一個藥膳雞配小碗魯肉飯,一個鹽酥雞碗配小碗魯肉飯,兩個set都再跟左兩樣小菜,終於試到傳說中既鹽酥雞,果然無得頂,炸粉簿好香口,雞肉好嫩yummy 其他食物正常,整體不錯,仲未去到台灣旅行就可以過嚟台蔡止止痕先
排台蔡條人龍真係不容忽視,第一次經過見到,即刻掉轉頭唔排

2022-08-30
2022-10-22 167 浏览
星期五放假特登去試下,跟佢話荃灣exit D出,可惜我大鄉里唔識路,一出exit D好迷惘,要上番一層去上面大堂先有路去天橋過對面😓1330左右去到,都要等到14點左右先入得,勁好生意!叫咗兩個滷肉飯套餐,麻油雞同埋鹽酥雞,麻油雞正常,鹽酥雞比我想像中大份同埋隻雞炸到好Juice,好正!值得一試😋叫咗兩杯餐飲,百香果鳳梨同大紅袍珍珠奶茶,兩杯都好飲,但我地覺得百香果正啲😌如果無野做係值得一試,食完出到嚟15點左右條隊都係有好多人😎
1330左右去到,都要等到14點左右先入得,勁好生意!

星期五晚1915hrs到餐廳,等左大概45分鐘。🌟🌟🌟⭐️/5左大腸包小腸,台灣腸好食! 然後個糯米腸係有輕輕煎過嘅,所以多左少少口感。🌟🌟🌟🌟/5爆蔥滷肉飯,建議揀温泉蛋。如果揀左溏心蛋,雖然都應該夠味但會少乾。🌱🌟🌟🌟/5芝士肉鬆蛋餅,因為唔係一上枱就食,所以有少少涼左,芝士冇得拉絲。同埋建議個醬油膏可以做得甜少少/唔好咁咸,然後塗多少少會冇咁乾。(大腸包小腸其實都係同款醬油膏,但台灣腸甜甜地所以救返)。  叫左2杯野飲+寒天鳳梨好飲過芒果,芒果有少少化學味寒天口味幾好btw  餐廳中間嗰堆枱真係少逼,郁郁下都會掂到人地手臂😹😹扣左少少分🤏
星期五晚1915hrs到餐廳,等左大概45分鐘。

🌟🌟🌟⭐️/5

🌟🌟🌟🌟/5

🌟🌟🌟/5

叫左2杯野飲+寒天
鳳梨好飲過芒果,芒果有少少化學味
寒天口味幾好

2022-10-21