2021-12-21 48 浏览
🤍台灣館 (牛頭角)🖤牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖🛍黎到九龍灣行街經過得寶商場,見到呢間門面唔錯,Menu又多選擇價錢又平民,而且地方大坐得舒服。我地2個人Oder 左2人餐 $208🥖前菜(涼拌青瓜✅/涼拌木耳/涼拌藕片)涼拌青瓜好酸辣爽脆,沾滿滿滿蒜蓉,食到加左鎮江醋更開胃。🥬小菜(薑汁炒芥蘭/蒜蓉炒台灣A菜✅/熗炒萵筍絲)蒜蓉炒台灣A菜,炒得好清甜,好有住家感覺,最緊要煮得唔油膩好健康!🥘主食三選一(麻辣雞煲半隻✅/水煮牛肉/水煮豚肉)天氣突然變凍最岩食麻辣雞煲,圍住個爐暖粒粒,隻雞唔係肥雞肥膏適中,啖啖肉,斬到好細件好入味,加埋大量芫荽洋蔥🧅,鐘意食洋蔥會好滿足。🍚白飯2碗白飯煲得好靚,好大碗,夠哂飽肚感,如果唔太好白飯既,建議小飯。🧋香芋珍珠奶茶/朱古力珍珠奶茶套餐包埋兩杯台式飲品,飲品質素唔錯,珍珠好煙銀!
🤍台灣館 (牛頭角)
🖤牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖

🥖前菜(涼拌青瓜✅/涼拌木耳/涼拌藕片)
涼拌青瓜好酸辣爽脆,沾滿滿滿蒜蓉,食到加左鎮江醋更開胃。

🥬小菜(薑汁炒芥蘭/蒜蓉炒台灣A菜✅/熗炒萵筍絲)

🥘主食三選一(麻辣雞煲半隻✅/水煮牛肉/水煮豚肉)

🍚白飯2碗

🧋香芋珍珠奶茶/朱古力珍珠奶茶
套餐包埋兩杯台式飲品,飲品質素唔錯,珍珠好煙銀!
  • 朱古力珍珠奶茶
2021-12-20 117 浏览
位於淘大附近,在得寶商場內的平民台灣小館。不但價錢公道,食物又多選擇!店內仲有不少靠窗卡位,坐得幾闊落☺️🐟酸菜桂花魚 好足料的酸菜魚😍 除了有挺多的桂花魚片外,還有不少如萵筍、芽菜、雲耳、蓮藕等配菜。而魚片幾爽口,酸菜湯底酸辣適中,好啱送飯👍🏼 睇落好似唔覺,但食食下原來都幾多,幾正!🍍鳳梨甜酸肉配白飯肉的份量不少,而且個外皮炸得OK脆又唔厚。件件都係肉,酸酸甜甜的好開胃🥰🍑水蜜桃紅茶 跟套餐可用半價加配,甜甜的幾refreshing🙈🍓草莓珍珠奶茶 呢個好邪惡😈 因為有大pat cream係個面度。草莓奶味道同m記士多啤梨奶昔個味差唔多。但較甜少少,個cream融左會令成杯野更creamy!珍珠煮得剛好,可以當甜品咁嚟食🤣睇見附近嗰幾枱點的烤魚同雞煲都幾吸引,有機會下次再嚟試下先😬

🐟酸菜桂花魚

🍍鳳梨甜酸肉配白飯
鳳梨甜酸肉

🍑水蜜桃紅茶
跟套餐可用半價加配,甜甜的幾refreshing🙈

🍓草莓珍珠奶茶
草莓珍珠奶茶

鳳梨甜酸肉
草莓珍珠奶茶
2021-12-18 56 浏览
雖然住九龍灣不過真係好少去得寶揾食,近排見佢裝完修光猛咗好多就去行下睇下有咩好食,扶手電梯上一層行了一圈見台灣館門口有好多套餐好經濟一於試下,唔好以為台灣館只食台菜咁就錯啦,其實有好多好野食~有烤魚,黃酒煮雞,麻辣雞煲各式小菜都有2人餐先係$208~有前菜,主菜再加一個炒菜,兩個珍珠米飯再加兩杯飲品甜品主菜有幾款選擇今日試咗半隻麻辣雞煲味道重要唔差真係超值👍,隔離枱食黃油煮雞洒香味好勁下次一定要去試下😀我以為新開臨走問店員原來已經開了一年

• 麻辣雞煲
  • 草莓珍珠奶茶
2021-12-15 51 浏览
雖然餐廳叫「台灣館」,但係除左台灣菜仲有大排檔小炒、酸菜魚🐟同雞煲🍲,晚市套餐好抵食,岩曬一家大細:✿2️⃣人套餐👉🏻 $208•涼拌青瓜🥒/木耳/藕片•麻辣雞煲(半隻)/水煮牛肉/水煮豚肉•薑汁炒芥蘭/蒜蓉炒台灣A菜/熗炒萵筍絲•雪糕兩球•珍珠飯兩客•港式飲品兩杯⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀麻辣雞煲我地叫左小辣🌶,雖然得半隻雞🐤,但兩個人食絕對夠,雞肉肉多骨少骨而且好嫩滑,斬到細細件好入味,加埋大量芫茜、洋蔥同少少花生碎香到不得了🤣珍珠飯煲得好靚,一粒粒仲好煙韌添,碟蒜頭炒萵筍絲好爽口,清清地唔油,飲品揀左白桃🍑同百香果茶,冰凍清甜岩曬送熱辣辣雞煲👍🏻

✿2️⃣人套餐👉🏻 $208
•港式飲品兩杯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

2021-12-09
2021-12-12 63 浏览
今日Lunch想食得簡單D,就去咗九龍灣得寶商場搵野食,見到有間叫「台灣館」嘅餐廳D小菜幾吸引就入咗去坐啦我同妹妹兩個人揀左兩個餐,分別係椒鹽猪扒同埋香辣干鍋牛肉(跟爐),套餐有跟白飯(可加$5轉滷肉飯),仲可以加$15 配涼拌小食跟特飲 或 加$18 轉滷肉飯配涼拌小食跟特飲❤️真係好抵🔹椒鹽猪扒豬扒比較有咬口,食落口微辣,散發出椒鹽嘅鹹香,加埋香脆嘅炸蒜,口感極佳❤️🔹 香辣干鍋牛肉(跟爐)連爐上保持食物熱度,牛肉微辣香口,配菜有炸薯仔同洋蔥,同樣都好入味,送飯一流🔹水蜜桃紅茶甜度十足,茶味香濃🔹草莓🍓珍珠奶茶🧋士多啤梨味好香,唔係死甜果種,幾好👍🏻珍珠Q彈

🔹椒鹽猪扒

🔹 香辣干鍋牛肉(跟爐)

🔹水蜜桃紅茶
甜度十足,茶味香濃

🔹草莓🍓珍珠奶茶🧋
士多啤梨味好香,唔係死甜果種,幾好👍🏻珍珠Q彈
2021-12-07 60 浏览
今日去左牛頭角探朋友,到左晚飯時間,朋友帶左我去德寶商場,嘩……變得不一樣,比以前光猛企理得多,開左好多不同形式嘅食肆,即時選擇困難症發作,吾知食邊間好😅。終於選擇左台灣館,我同朋友都想食烤魚,不過……一坐低見到呢4個字(黃酒煮雞)又即時吸引左我地嘅眼球,女人都系善變嘅涼拌木耳 ~ 小食份量都吾細2杯台式飲品 ~ 珍珠奶茶,蜜桃茶,好香茶味黃酒煮雞湯 ~ 超勁黃酒味,又多薑,好鬼滋補呀 配有珍珠白飯2碗,攞黎撈湯一流鳳梨甜酸肉 ~ 吾會有好厚嘅脆粉,加上新鮮鳳梨最後重有雪糕食,好鬼飽呀~朋友已經約定我下次再黎啦

涼拌木耳 ~ 小食份量都吾細

2杯台式飲品 ~ 珍珠奶茶,蜜桃茶,好香茶味

黃酒煮雞湯 ~ 超勁黃酒味,又多薑,好鬼滋補呀
配有珍珠白飯2碗,攞黎撈湯一流

鳳梨甜酸肉 ~ 吾會有好厚嘅脆粉,加上新鮮鳳梨

最後重有雪糕食,好鬼飽呀~
朋友已經約定我下次再黎啦

2021-12-06
  • 黃酒煮雞湯
  • 鳳梨甜酸肉
2021-12-07 40 浏览
台灣館|牛頭角得寶商場自從小翻新之後就多咗好多餐廳熱鬧咗不少,最近就試咗間高質台灣菜😋🐟蒜片黃花魚小菜套餐跟白飯,黃花魚好大條炸得金黃酥脆,但係魚肉依然又幼滑,炸蒜片配上甜甜地的特製醬汁,超好味又開胃,旁邊的配菜加上蒜片送飯都好滋味😋不過碎骨都多要小心食👍🌱乾扁法國長豆$72聞到香味已經好想食,食落亦非常惹味!材料有法國長豆,肉碎,辣椒乾及少量新鮮辣椒,但唔算好辣。平時食開四季豆今次都係第一次食法國長豆,咬落比豆角爽口,也沒有草青味,增加了整道菜的口感,整道菜味道較濃,送飯一流!🌱冷泡烏龍茶兩道菜都好惹味,飲冷泡茶中和一下就剛剛好,裏面有一整個茶包,茶味好香。🌺洛神花茶洛神花茶味香濃得來又清甜,唔會好酸,幾好飲。📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖
台灣館|牛頭角

🐟蒜片黃花魚

🌱乾扁法國長豆$72

🌱冷泡烏龍茶
🌺洛神花茶
洛神花茶味香濃得來又清甜,唔會好酸,幾好飲。

📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖
2021-11-29 71 浏览
麻辣烤魚配肉燥飯便宜但份量豐富、味道一般,辣味不足、魚塊質量亦平平無奇;反而肉燥飯異常好食,肉燥鬆軟入味!肉燥飯是必點!另外,亦可以加錢將餐飲轉台灣特色飲品,如珍珠奶茶。
麻辣烤魚配肉燥飯
2021-11-27
2021-11-26 85 浏览
夜晚又黎左淘大呢頭同個朋友食晚飯,佢話有間台灣野啲小炒好有鑊氣,環境開揚坐得舒服,想帶我去試下😊果然呢度好多座位都係靠著窗邊,清楚望到車來車往嘅街道,香港地應該唔太多餐廳可以見到呢個view😂😎我哋叫咗個招牌小炒王,蒜片牛仔粒,一杯香芋珍珠奶茶同一樽冷泡烏龍茶~小炒王配料非常齊全👍👍​蝦乾好大條,同銀魚仔一齊提升左成碟餸既鮮味😋​魷魚爽口,腰果香脆,韭菜花無渣,而且食得出好有鑊氣!👏👏​蒜片牛仔粒份量好多,成碟都係肉絕對無呃秤😂 (多到我同朋友都食唔晒🙈)雖然鹹左丁丁,但粒粒​牛都好似幅圖咁嫰滑,好食!😋​香芋珍珠唔會太甜,香芋味突出得黎唔會好似坊間有啲餐廳咁飲落係好假既人造味道👍👍 珍珠煙韌有咬口~​朋友果然無介紹錯!😍​

小炒王配料非常齊全👍👍
招牌小炒王

​蝦乾好大條,同銀魚仔一齊提升左成碟餸既鮮味😋
​魷魚爽口,腰果香脆,韭菜花無渣,而且食得出好有鑊氣!👏👏

蒜片牛仔粒

雖然鹹左丁丁,但粒粒​牛都好似幅圖咁嫰滑,好食!😋
香芋珍珠奶茶

​朋友果然無介紹錯!😍
冷泡茶
2021-11-25
香芋珍珠奶茶
2021-11-17 56 浏览
實在太想念台灣啦!今天經過一見到店名我就決定了晚餐要吃這間店座位很闊,用餐環境不錯很精緻的餐具😆百香果紅茶酸酸甜甜的很解渴菊花蜜這種乾燥的天氣真的很適合珍珠米很香!而且配上今天的牛肉汁加雞煲汁忍不住一整碗都吃光了!增肥啊~~~~點了一份牛肉炒蒿筍牛肉很嫩,蒿筍口感很清爽,加上牛肉汁簡直絕配再點一份雞煲🥰雞煲有專人來幫手炒,洋蔥芫茜很多,留到最後完全入味很好吃最重要是雞煲有分不同辣度,我這無辣不歡的人點了大辣,怕辣的也可以走辣
實在太想念台灣啦!
今天經過一見到店名我就決定了晚餐要吃這間店
座位很闊,用餐環境不錯

很精緻的餐具😆
百香果紅茶
酸酸甜甜的很解渴
菊花蜜
這種乾燥的天氣真的很適合
點了一份牛肉炒蒿筍
牛肉很嫩,蒿筍口感很清爽,加上牛肉汁簡直絕配
再點一份雞煲🥰
雞煲有專人來幫手炒,洋蔥芫茜很多,留到最後完全入味很好吃
2021-11-14 59 浏览
一行四人試下呢間新嘅台灣菜,我地叫咗個四人餐$371,呢間餐廳仲唔使加一。四人餐包括一個藥材雞湯(啲雞好滑個湯好好飲),一個前菜(我哋揀咗麻辣牛展)另可任選三款小菜。我哋揀咗萵筍炒牛肉(味道唔錯牛肉有少少老),魚香茄子煲(味道唔差),台式三杯雞(都唔錯不過鹹咗少少),包括四碗白飯(珍珠米),四杯港式冷熱飲品(可惜如果轉台灣飲品每杯要加最少$13)所以叫咗凍檸檬茶,但都好好飲唔會苦澀,最後包四碗單球雪糕仔(似係牛奶公司味道)總括來講佢啲小菜同湯都好食同好飲。
2021-11-13
2021-11-11 115 浏览
今日陪老公過嚟搵佢細佬篤波 #精英桌球 隔離開咗一間 #台灣館 好似好耐冇食台灣嘢 近近哋就揀呢間啦 入到去坐低, 先叫咗個 冷泡烏龍茶, 用個樽仔入住飲唔曬你都可以拎走 百香果紅茶 呢個都幾甜㗎,如果想冇咁甜,記得同佢講小甜呀⭐ 台灣鹽酥雞滷肉飯買相真係幾好睇雞扒炸到脆卜卜, 就算連滷肉都唔係細細粒又咬口👍🏻 味道都較得唔錯唔會死鹹⭐招牌台灣牛肉刀削麵刀削麵嘅質感 嫩滑 湯嘅味道都香濃,牛肉都淋身整體算唔錯㗎喇 最抵食係麻辣烤魚 66蚊配買飯, 味道都唔錯㗎

入到去坐低, 先叫咗個 冷泡烏龍茶

, 用個樽仔入住飲唔曬你都可以拎走
百香果紅茶

呢個都幾甜㗎,如果想冇咁甜,記得同佢講小甜呀
⭐ 台灣鹽酥雞滷肉飯

⭐招牌台灣牛肉刀削麵

最抵食係麻辣烤魚

66蚊配買飯, 味道都唔錯㗎
2021-11-11 77 浏览
前排經開九龍灣,發現了這間餐廳。餐廳應該都很大,但因為我坐在近入口位置,沒有看到裡面~去的時候是下午差不多二時,太陽光照到餐枱上,好舒服溫馨的感覺呀~點了兩個午餐。去的這天是星期一,點了一份台式三杯雞,跟餐有白飯~~三杯雞香辣,不是很辣的那種,帶有雞肉的鮮甜味,怕辣的人都不用擔心吃不了~當中的芫荽芹菜吸了很多汁,整體超配飯~好好味。另外,點了一個麻辣烤魚~~!!!午餐可以食烤魚真是好誇張XD烤魚不算大條,但一人餐來說,份量真的很足。魚肉嫩,外皮金黃香脆,配料的芽菜、雲耳、蓮藕都好多~又一個配飯之選的菜式~飲品選了綠茶拿鐵珍珠奶茶,香香的綠茶,滑滑的口感~不錯~另一杯是洛神花茶~養生健康又好喝~~這家的午餐好抵食,而且份量好大好豪華~~總結,超抵食。
前排經開九龍灣,發現了這間餐廳。
餐廳應該都很大,但因為我坐在近入口位置,
沒有看到裡面~

去的時候是下午差不多二時,
太陽光照到餐枱上,
好舒服溫馨的感覺呀~

點了兩個午餐。
去的這天是星期一,
點了一份台式三杯雞,
跟餐有白飯~~

三杯雞香辣,不是很辣的那種,
帶有雞肉的鮮甜味,怕辣的人都不用擔心吃不了~
當中的芫荽芹菜吸了很多汁,
整體超配飯~好好味。

另外,點了一個麻辣烤魚~~!!!
午餐可以食烤魚真是好誇張XD
烤魚不算大條,但一人餐來說,
份量真的很足。

魚肉嫩,外皮金黃香脆,
配料的芽菜、雲耳、蓮藕都好多~
又一個配飯之選的菜式~

飲品選了綠茶拿鐵珍珠奶茶,
香香的綠茶,滑滑的口感~不錯~

另一杯是洛神花茶~養生健康又好喝~~

這家的午餐好抵食,而且份量好大好豪華~~
總結,超抵食。
午餐
2021-11-09 47 浏览
今日收工同同事喺九龍灣德寶商場附近,平時經過呢邊喺商場外都留意到有間台灣館一直想試,上到去店員帶到窗邊位,座位都幾舒適坐低就叫左個香芋珍珠奶茶,好濃厚嘅香芋口感,加煙煙靭靭嘅珍珠,好飲我地就叫d小菜食,鳳梨甜酸肉 熱辣辣送到,真係好肚餓,都幾大碟,夠哂鑊氣,肉質唔會話好un, 不過個青椒個人覺得辣少少,因為可能本身唔食辣嘅關係,用唔辣果隻椒會好d另一碟就係蒜蓉炒蘆筍絲,土豆絲就成日食,呢個就真係第一次食,好清香爽口,口感好好,個 芡汁又唔會太鹹,送飯好好總括黎講食物,飲品,環境都不錯,下次有機會再嚟
今日收工同同事喺九龍灣德寶商場附近,

總括黎講食物,飲品,環境都不錯,下次有機會再嚟

2021-10-25 99 浏览
時間常早,見唔使等位,店員帶到四人座,環境坐位好寬敞!問店員有什麼好介紹,佢講餐牌有好多經濟晚飯套餐,我同朋友互望而笑,就簡簡單單食下平嘢先😂😂食台灣野,就點個鳳梨酸甜肉$68,碟餸上枱時是暖暖的,不怕燙親咀仔,鳳梨微酸,正好中和豬肉嘅肥膩感,微脆,餸飯一流。再揀個熗炒萵筍絲$58,點解嘅?!個炒法特別囉😂😂,廚師刀工好,萵筍絲好幼細,炒完仍保留爽脆,至於熗炒嘅意思原來係麻辣炒!少少辣啫,小朋友都可以接受到嘅!下次再去的話,希望會介紹其他(好)嘢👍🏻👍🏻
時間常早,見唔使等位,店員帶到四人座,環境坐位好寬敞!
下次再去的話,希望會介紹其他(好)嘢👍🏻👍🏻