2022-04-27 29 浏览
放工後去了朋友家附近食晚飯.朋友推介過這間好食,雖然叫台灣館,以為全部也是台式,但原來還有粵式和四川式食物,幾多元化🤣💠酸菜桂花魚片 $248🐟🍲🌶竟然有酸菜魚食,當然不能錯過😍可選3個辣度,因為不太吃辣,所以叫少辣.2人份量十足,包2碗飯.顏色跟平時吃開的有少少不同,但味道很有驚喜🤩入面有爆多芫茜,蓮藕、芽菜,木耳、 酸菜和重點桂花魚.湯底夠酸和有少少辣勁,超癮味.魚片份量也很多、而且口感滑溜溜😝💠富貴黃金蝦$84🍤🥦蝦加上西蘭花,蝦用上咸蛋黃醬,帶帶彈彈咸香芳味😚蝦滑彈牙爽口,幾剩下的咸蛋黃醬連西蘭花一起食,風味十足.🔹香芋珍珠奶茶 $25🧋芋頭味香濃,味道不會太甜,底部還有很蛋q彈的珍珠😽😽🔹冷泡烏龍茶 $12🫖自家製烏龍茶,清涼又解渴和辣👍🏻

💠酸菜桂花魚片 $248🐟🍲🌶

💠富貴黃金蝦$84🍤🥦

🔹香芋珍珠奶茶 $25🧋
芋頭味香濃,味道不會太甜,底部還有很蛋q彈的珍珠😽😽

🔹冷泡烏龍茶 $12🫖
自家製烏龍茶,清涼又解渴和辣👍🏻
2022-04-26 43 浏览
2022.04.25星期一放工約左朋友去公司附近食晚飯😬雖然餐廳叫台灣館以為只得台式料理🫣但原來亦提供中式小菜🥢所以叫左兩個小菜試吓咩手勢先😜水蓮炒豚肉 $72豚肉份量多肉質肥美,水蓮清新新鮮!加上三色椒絲,增添色彩令食慾提升↗️招牌小炒王 $82小炒王係好適合送飯🤣因為一碟有好多唔同食材👐🏻今次有魷魚🦑蝦米🦐豆腐乾、菜脯、紅椒絲、黃椒絲、韭菜!超豐富😆絲苗白飯🍚大碗又大粒🙂另外可以半價加配飲品,揀左凍柚子蜜🍹同冷泡茉香綠茶🧊🍵解下油膩!值得一提係餐廳空間大,適合一家大細來聚餐!
2022.04.25

星期一放工約左朋友去公司附近食晚飯😬
雖然餐廳叫台灣館以為只得台式料理🫣但原來亦提供中式小菜🥢
所以叫左兩個小菜試吓咩手勢先😜

水蓮炒豚肉 $72

招牌小炒王 $82

絲苗白飯🍚
大碗又大粒🙂

另外可以半價加配飲品,揀左
凍柚子蜜🍹同冷泡茉香綠茶🧊🍵解下油膩!

值得一提係餐廳空間大,適合一家大細來聚餐!

2022-04-25 36 浏览
得寶商場原來有好多餐廳,最近去咗「台灣館」食lunch 🇹🇼.香辣干鍋雞🐓上枱會爐熱住🔥雞件嫩滑入味,少少辣🌶鹹淡適中😋仲有薯仔喺底🥔.酸菜魚片🐟酸菜魚湯頭濃厚,酸得嚟帶微辣😜好開胃😬魚片嫩滑冇骨🤤仲有萵筍、芽菜、雲耳🖤蓮藕等配菜😍用嚟送飯就啱晒😗😗.草莓珍珠奶茶🧋表面有忌廉同餅乾碎☁️士多啤梨偏甜🍓珍珠有Q彈😆飲落幾多層次👍🏻.冷泡烏龍茶🫖烏龍茶清香解膩☺️
冷泡烏龍茶🫖烏龍茶清香解膩☺️
  • 酸菜魚片
2022-04-24 22 浏览
今日一行人一齊去到呢度食嘢,冇諗過會平靚正得黎,仲好好味道!大家一去到不約而同俾佢啲一鍋鍋吸引咗,見到有好多唔同嘅選擇!麻辣烤魚麻麻辣辣,仲有一個火爐興住!所以食落都好好味!一家大細都話好吸引!同行友人雖然唔食得辣,但係都忍唔住係咁偷食少少。酸菜魚酸菜魚就比較溫和,但係湯底撈飯都好好味!本身仲叫咗個刀削麵配鹽酥雞扒,都忍唔住偷咗酸菜魚啲湯嚟撈!呢個湯底真係飲落好好味!魚肉就份量比較少,入邊仲有好多芽菜同埋雲耳。麻辣雞鍋呢個就真係辣咗少少!個個都食唔到,明明我哋都係叫咗小辣。但係辣得來啲薯仔又好好味。

麻辣烤魚

酸菜魚

麻辣雞鍋
2022-04-22 47 浏览
𝙻𝚘𝚗𝚐 𝚊𝚠𝚊𝚒𝚝𝚎𝚍 𝚍𝚒𝚗𝚎-𝚘𝚞𝚝 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 🥘🍽台灣館等到頸都長埋終於開返晚市嘅堂食!一放工就即刻近近地去咗牛頭角食嘢~太耐冇食過晚市,普普通通一餐都已經覺得好滿足≧◉◡◉≦♥︎麻辣雞煲(半隻)($148)諗住我哋兩個人少少哋叫半隻就足夠,點知食咗一兩舊之後又覺得個雞煲幾好食,話咁快就清晒,仲覺得有啲唔夠喉添!雖然雞煲本身都係重口味嘅嘢,但係佢比平時食開嘅更加多油少少,雖然唔係幾健康但係更香更惹味!我哋叫咗小辣,覺得佢唔算真係好辣,下次再食會再叫辣少少~♥︎富貴黃金蝦($84)又係另一樣十分邪惡嘅嘢食(・ε・)蝦球炸到好香脆,帶有微微嘅鹹蛋黃味。估唔到嘅係竟然連西蘭花都好入味,雖然佢係呢碟餸係配角但係清得仲快過啲蝦球♡ 凍草莓珍珠奶茶(+$13)有少少忌廉同埋餅碎喺面幾特別,不過就唔係新鮮嘅士多啤梨味♡凍水蜜桃紅茶(+$12)味道會偏甜少少,不過水蜜桃味都幾Fresh~@taiwanrestaurant_hk 💰人均消費:約$130📍牛頭角得寶商場一樓210號舖

🍽台灣館

♥︎麻辣雞煲(半隻)($148)

♥︎富貴黃金蝦($84)

♡ 凍草莓珍珠奶茶(+$13)
有少少忌廉同埋餅碎喺面幾特別,不過就唔係新鮮嘅士多啤梨味

♡凍水蜜桃紅茶(+$12)
味道會偏甜少少,不過水蜜桃味都幾Fresh~

@taiwanrestaurant_hk
💰人均消費:約$130
📍牛頭角得寶商場一樓210號舖
2022-04-22 80 浏览
同屋企人嚟食lunch,先知道原來得寶商場有好多食肆,呢間都幾多人手。滷水拼大碗飯真係超級大碗,有好多餸(雞翼,豬耳,滷豆腐,滷蛋), 食到好似食極都仲有咁,咁大碗都係$58,好抵呀。啲餸滷得入味,豬耳多豆腐滑。酸菜魚片($59)每日精選推介中日日都有酸菜魚片,應該係招牌菜之一。魚肉同其他配菜多多(蓮藕,豆芽,雲耳,萵筍,芽菜,芫茜),湯夠酸辣好醒胃,春夏天間中唔開胃時食就啱曬。餐飲要左抹茶珍珠奶茶,唔會太甜,同埋微酸既百香果紅茶,冰涼解渴。

滷水拼大碗飯

滷水拼大碗飯

酸菜魚片($59)

酸菜魚片

2022-04-06 145 浏览
呢一間台灣餐廳都係我朋友介紹先至搵得到,非常之吸引!叫咗呢個鳳梨甜酸肉,呢一度嘅甜酸肉好好食,非常之開胃,再加埋酸酸甜甜嘅味道,同埋炸咗嘅肉!好吸引,用嚟送飯真係一流!
呢一間台灣餐廳都係我朋友介紹先至搵得到,非常之吸引!
2022-04-03 115 浏览
台灣菜中,我喜歡滷肉飯,鹽穌雞排麵,牛肉麵等。今天很想吃飯,所以試試此餐廳的滷肉飯。滷肉份量不少,但不算太肥還保留應有的肉香香嚼勁。只是滷肉的油份不少,飯有點過腍,不過伴上酸菜,滷蛋,味道很好哦。[ 皮蛋凍豆腐 ] 其實不愛好皮蛋,只有吃皮蛋瘦肉粥時才硬著頭皮吃下去,哈哈。貌相十分的凍豆腐,上層有皮蛋碎,下層有蕃茄碎,把豆腐伴上兩者後沾濃稠醬油,非常有台灣的感覺哦。煙靭的皮豆和滑嫩豆腐,配搭得宜哦。
[滷肉飯]台灣菜中,我喜歡滷肉飯,鹽穌雞排麵,牛肉麵等。今天很想吃飯,所以試試此餐廳的滷肉飯。

2022-03-25
2022-02-12 184 浏览
酸菜魚片🐟酸菜魚嘅湯頭濃厚,酸菜味好重,一啲都唔辣,不過帶少少魚嘅腥味。魚片嫩滑冇骨😆最鍾意配菜有雲耳,萵筍同埋蓮藕椒鹽豬扒🧡豬扒有誠意,而且份量幾多。每舊豬扒香脆得來又好Juicy~椒鹽好重蒜頭味🧄又香口有惹味🥰送飯一流!香芋珍珠奶茶🧋感覺好有懷舊風味嘅香芋珍珠奶茶🧡珍珠非常軟糯,好腍🤣香芋奶茶底唔甜,係平時飲到嘅香芋味💜最愛上面嘅忌廉😆溝埋奶茶就成個甜度啱啱好啦!烏龍茶冷泡茶清清地,可以解油膩九龍灣好少有正宗嘅台灣菜,位於得寶嘅呢間台灣菜價錢合理,食物選擇多,附近嘅居民都可以試吓🧡台灣館 (牛頭角)牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖@taiwanrestaurant_hk
酸菜魚片🐟

椒鹽豬扒🧡

香芋珍珠奶茶🧋

烏龍茶
冷泡茶清清地,可以解油膩

台灣館 (牛頭角)
牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖

@taiwanrestaurant_hk
2022-02-09
2022-01-24 183 浏览
一聽個名就知係食台灣野,不過主要都係食小菜,每日都有唔同嘅lunch set,我哋揀咗以下兩款。香辣干鍋豚肉呢個干鍋煮得好入味,個爐一直熱住,keep住個溫度之餘仲可以不斷散發啲香味,而且越煮越入味,好正,最後連啲配菜都食晒。酸菜魚片酸菜魚比想像中大份,除咗酸菜同魚之外,仲有大量配菜,例如芽菜、萵筍、蓮藕,酸酸辣辣,好開胃。椰島珍珠奶茶套餐加$12就可以換到特飲,食台灣野一定要飲珍珠奶茶,呢度口味都幾多,椰島就係有椰子味嘅,好好飲呀,上面仲有層cream,好香好滑,鍾意奶味重嘅我覺得好好飲。芋香珍珠奶茶朋友話佢嗰杯芋香奶茶都好飲,啲珍珠好軟好好味,再肥都要飲晒佢。

香辣干鍋豚肉

酸菜魚片

椰島珍珠奶茶

芋香珍珠奶茶

2022-01-14 131 浏览
最近好多人都話去食酸菜魚,一直都想試,今次終於試到啦🤗原來九龍灣都有酸菜魚食😋 #sohappy◽️舖頭位於九龍灣得寶商場,依家晚市停堂食,唯有午間嚟到,都有唔少客人,環境光猛整潔,以綠色為主調,感覺舒適😊我當然係叫咗佢哋嘅招牌菜「酸菜魚片」啦😙,味道唔錯,魚片啖啖肉,無咩骨,大人細路都啱食,配料有酸菜、大豆牙菜、蓮藕、雲耳,唔洗60蚊就食到,包一碗白飯🍚,仲份量十足,的確抵食👍。我另外叫咗杯朱古力珍珠奶茶🧋,唔太甜,珍珠好煙韌,食完酸嘢再飲返杯甜嘢,感覺幾得意😅佢哋仲有其他菜式,好似🌶麻辣烤魚,就啱晒啲鍾意食辣、愛刺激嘅朋友喇,又或者可以試下傳統嘅🐔台灣鹽酥雞飯,相信都係唔錯嘅選擇😋

• 酸菜魚片
2022-01-06 114 浏览
禁堂食前的晚上。去左得寶花園一樓台灣館 食台灣菜😋地方大,空間感高環境舒適😚好幾個服務員態度幾好上菜速度又快👍眾多餐牌中揀左 二人餐 $208有涼拌🥗有主菜🍛配珍珠米白飯🍚有時菜🥬飲品🍹甜品🍮 非常圓滿🥰🥔涼拌藕片辣味夠, 香味足,薄身脆口,好惹味🥬蒜蓉炒台灣A菜份量都唔少,色澤碧綠清甜爽脆🍲麻辣雞煲半隻, 雞件入味係接受到的辣度 獨有的香氣一問之下原來係自家製醬 所以比一般的雞煲濃稠🤤士多啤梨珍珠奶又唔太甜, 食住辣野飲超正。仲有泡芙做甜品,正。下次試埋其他款式😌水煮牛 🐂/ 水煮豚肉 🐖
禁堂食前的晚上。

去左得寶花園一樓台灣館

眾多餐牌中
揀左 二人餐 $208

涼拌藕片

🥔涼拌藕片
辣味夠, 香味足,薄身脆口,好惹味

蒜蓉炒A菜

🥬蒜蓉炒台灣A菜
份量都唔少,色澤碧綠
清甜爽脆

🍲麻辣雞煲
半隻, 雞件入味
係接受到的辣度
獨有的香氣一問之下原來係自家製醬
所以比一般的雞煲濃稠🤤

士多啤梨奶加珍珠

士多啤梨珍珠奶
又唔太甜, 食住辣野飲超正。
仲有泡芙做甜品,正。

下次試埋其他款式😌
水煮牛 🐂/ 水煮豚肉 🐖

2022-01-05
涼拌藕片
蒜蓉炒A菜
士多啤梨奶加珍珠
2021-12-31 80 浏览
九龍灣除咗德福廣場同淘大商場之外,其實得寶商場都有好多美食選擇!今次同朋友嚟呢間台灣館試下🤩二人餐$208真係超級抵食!前菜 涼拌木耳 麻辣雞煲 半隻我哋揀咗BB辣,辣度可以接受,份量都好多好足夠,一開始有懷疑係唔係一隻份量🤣,雞煲配飯剛剛好!蒜蓉炒台灣A菜 菜好新鮮清甜!珍珠飯兩碗🍚🍚飯嘅口感係偏硬乾身。🧋香芋珍珠奶茶🧋草莓珍珠奶茶個人最鍾意呢兩杯飲品,好好飲唔會太甜,珍珠口感煙韌,以餐廳嘅飲品標準係好有誠意!

二人餐$208真係超級抵食!

前菜 涼拌木耳

麻辣雞煲 半隻

蒜蓉炒台灣A菜
菜好新鮮清甜!

珍珠飯兩碗🍚🍚
飯嘅口感係偏硬乾身。

🧋香芋珍珠奶茶
🧋草莓珍珠奶茶

2021-12-28 66 浏览
前排去咗淘大買聖誕禮物🎁 反正出開黎就食埋飯先返屋企行行下見到附近有間台灣館嘅Lunch menu都幾抵食就係度食埋午飯.🌟酸菜魚片 ($59)見到餐廳有近年大熱嘅酸菜魚🐟魚片有好多件 鋪滿成碟 份量十足而且魚肉夠晒嫩滑 又冇魚腥味加埋酸菜、大豆芽菜、萵筍做配料味道豐富湯底亦都酸辣適中 好易入口.🌟香辣干鍋豚肉(跟爐)($61)冬天最好就係點呢個連埋火爐上嘅小菜🍲豚肉加上青椒、紅椒、洋蔥、薯仔同香辣醬等等一齊炒非常惹味 送飯一流 好快就食晒跟餐送嘅白飯🍚.🌟香芋珍珠奶茶 (+$12)跟餐亦都會附上飲品 我最鐘意台式珍珠奶茶🧋 珍珠奶茶加上香芋令味道更加豐富而且仲有好靚嘅紫色💜.🌟草莓珍珠奶茶 (+$12)另一杯飲品都係點左珍珠奶茶 呢杯就係士多啤梨味🍓 酸酸甜甜好清新珍珠細細粒而且煙韌上面仲放上胚芽同忌廉 非常香滑😚
前排去咗淘大買聖誕禮物🎁 反正出開黎就食埋飯先返屋企

🌟酸菜魚片 ($59)

見到餐廳有近年大熱嘅酸菜魚🐟
魚片有好多件 鋪滿成碟 份量十足
而且魚肉夠晒嫩滑 又冇魚腥味

加埋酸菜、大豆芽菜、萵筍做配料味道豐富
湯底亦都酸辣適中 好易入口
🌟香辣干鍋豚肉(跟爐)($61)

冬天最好就係點呢個連埋火爐上嘅小菜🍲
豚肉加上青椒、紅椒、洋蔥、薯仔同香辣醬等等一齊炒
非常惹味 送飯一流 好快就食晒跟餐送嘅白飯🍚

🌟香芋珍珠奶茶 (+$12)
跟餐亦都會附上飲品
我最鐘意台式珍珠奶茶🧋
珍珠奶茶加上香芋令味道更加豐富
而且仲有好靚嘅紫色💜
🌟草莓珍珠奶茶 (+$12)
另一杯飲品都係點左珍珠奶茶
呢杯就係士多啤梨味🍓 酸酸甜甜好清新
珍珠細細粒而且煙韌
上面仲放上胚芽同忌廉 非常香滑😚
2021-12-22 67 浏览
說是叫做台灣館,但是其實感覺從台灣菜式到粵菜小炒,甚至是四川菜都有,我們選了三杯雞,味道不錯,份量也還可以,豉油蝦,份量不錯,蝦肉也很新鮮,最後的酸甜肉也就是菠蘿咕咾肉也不錯!飲料選了香芋奶茶和水蜜桃紅茶全部好喝!!