無得去旅行都想去食下特色野,朋友鐘意食台灣菜,上網偶爾搵到呢間又吾算好遠既餐廳,於是黎試下睇下好吾好食。地點吾算好近地鐵站,要行一段路先到,成個商場好幾間餐廳,就呢間最多人,仲要排隊等位先入到座似是人氣餐廳,於是我地更加期待等到位入去食返餐台灣菜啦~等位吾算好耐就有位,我們睇睇餐牌,最後叫左個三杯雞煲,同埋台灣出名既A菜,蒜蓉炒A菜。意外既係上菜好快,吾洗等好耐就有熱辣辣既餸上齊曬我地仲叫多左兩杯飲品,晚市套餐包一碗飯,飲品半價,埋單都吾算好貴,人均一百左右。朋友點左杯冷泡烏龍茶,佢話覺得飲落好解膩。我叫既係熱既菊花蜜,飲落好香菊花味,甜甜地,係呢個秋冬天好岩飲,滋潤喉嚨。蒜蓉台灣A菜雖然睇落好似油墨菜,但係食落完全吾似油墨菜,A菜相對比較嫩,入口蒜蓉味吾算好重,可能我比較鐘意食重口味啦~我會更鐘意食更重口味既蒜蓉感覺。三杯雞真係好香口好野味,上檯時熱辣辣,雞件嫩滑多汁,簡直係驚喜啊~好有係台灣食到既風味! 雞件都算多,二人份量叫兩個餸都夠食既~不得不提既係佢既飯,有滿滿既白米飯既香氣,又煮得粒粒分明,軟硬適中,食落好好味食落感覺係好既米。

朋友點左杯冷泡烏龍茶,佢話覺得飲落好解膩。

食落感覺係好既米。
  • 台灣三杯雞
2021-10-24 76 浏览
雖然個名係台灣館,但唔係淨係得台灣菜🤪仲有大排檔小炒、酸菜魚同烤魚等等嘅菜式,總之你想食乜都有😂整體黎講,價錢唔算貴,好啱一家大細去食飯🥳.🐟酸菜魚片 $188配菜有酸菜、芽菜、雲耳、蓮藕同萵筍等,有埋薯粉就好喇🤤魚片厚身冇骨,唔易散唔易碎,仲要份量好多😳可以自由選擇辣到,人人都食到😜.🥔蒜片牛仔粒 $88碟薯仔牛柳粒味道十足十大排檔,好有鑊氣😳啲薯仔炸過而且好香蜜糖味😋牛肉亦炒得好香日,送飯一流😍.🧋綠茶拿鐵珍珠奶茶 跟餐+$13呢杯飲品跟餐加$13,特登介紹佢係因為比想像中好飲好多😎首先絕對唔似人造味,甜度非常適中,仲有啲cream同燕麥係頂,又好睇又增加層次感🤤.💰人均消費: ~$150.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🐟酸菜魚片 $188
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2021-10-20 54 浏览
屋企附近呢間台灣菜好受歡迎。佢哋仲有幾款川菜,例如水煮牛肉、烤魚、酸菜魚。小菜都幾好味㗎!🥢蒜片黃花魚 $88黃花魚煎得好香脆,魚肉嫩滑又唔腥。醬汁味道香甜,唔會死鹹,餸飯一流。🥢水煮牛肉 $138辣度低易入口,而且香氣十足。牛肉片嫩滑又冇筋,份量仲好多。配料有芽菜、木耳、蓮藕、萵筍、海帶。口感好豐富☺️。🥢胚芽珍珠奶茶$25胚芽份量好多,整體味道似好立克。珍珠口感Q彈。🥢洛神花茶 $23清甜解膩。仲有解辣作用🥵。

🥢蒜片黃花魚 $88

🥢水煮牛肉 $138

🥢胚芽珍珠奶茶$25
胚芽份量好多,整體味道似好立克。珍珠口感Q彈。

🥢洛神花茶 $23
清甜解膩。仲有解辣作用🥵。
2021-10-12 99 浏览
台灣館 (牛頭角)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•二人套餐$208•涼拌青瓜/木耳/藕片•麻辣雞煲(半隻)/水煮牛肉/水煮豚肉•薑汁炒芥蘭/蒜蓉炒台灣A菜/熗炒萵筍絲•雪糕兩球•白飯兩客•港式飲品兩杯••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:台灣館唔單止得台灣菜!喺呢到兩個人二百蚊食到雞煲邊到搵😫😫連埋前菜、炒菜、甜品飲品,真係好抵!老細其實有冇錢賺🤣咁抵但質素如何呢,同大家一齊試吓先!今餐嘅重頭戲當然係個雞煲啦,雞煲用gas爛上,店員有主動介紹食法,大概要等六分鐘再拌勻,食到差唔多就要熄火如果唔係會好易痴底!個雞煲雖然得半隻,但兩個人食真係啱啱好,而且係多肉少骨,感覺份量多過雞!味道夠惹味,加埋爆多芫茜同埋洋蔥!同出面食嘅味道其實差唔多,但價錢就真係好吸引!熗炒萵筍絲份量又係超多,唔會太油,幾爽口,啱晒配雞煲~實在驚唔夠飽仲有兩碗白飯~好滿足!飲品竟然仲可以飲特飲而唔係普通凍檸茶嗰啲!今次飲胚芽珍珠奶茶同埋菊茶蜜,已經超級耐無飲過胚芽啦,配搭煙煙韌韌嘅珍珠原
台灣館 (牛頭角)
♥️餐點:
•雪糕兩球
•白飯兩客
•港式飲品兩杯
♥️食評:
飲品竟然仲可以飲特飲而唔係普通凍檸茶嗰啲!今次飲胚芽珍珠奶茶同埋菊茶蜜,已經超級耐無飲過胚芽啦,配搭煙煙韌韌嘅珍珠原來幾夾,奶茶就似台式奶茶,茶同奶嘅比例都ok,菊花蜜都唔錯喎,唔會過甜!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
2021-10-11 78 浏览
酸菜魚片有時口痕痕就會想食的茶式,雖然水煮魚都鐘意,但又覺得太辣,所以酸菜魚的少少辣就剛剛好,再帶點酸,真係十分開胃,而且魚肉厚實又嫩滑,常常諗點煮到魚肉這樣,而且無骨無刺最岩我依啲懶人蒿荀炒豚肉因為有碟濃味,就簡單清少少再叫多碟炒豚肉,蒿荀幾爽口,最重要豚肉唔錯,肉質都較厚,但食落彈牙,簡單得黎又幾好食凍草莓珍珠奶茶 冷泡烏龍茶跟餐有兩杯飲品,冷泡茶不用說,食台灣菜都少不了,另外珍珠奶茶飲得多,很少面有加奶油,令飲品變成甜品一樣,不錯

蒿荀炒豚肉

凍草莓珍珠奶茶 冷泡烏龍茶

2021-10-07 66 浏览
去開附近搵朋友食飯,朋友就推介食呢間「台灣館」,話性價比幾高🤩就去試吓先,嚟到仲安排到坐卡位🥰🌟酸菜魚片 $188🌟見餐牌寫住呢道菜,就試吓先,咁岩又好想食酸菜魚,嚟到有少少比個份量嚇親😂因為得兩個人食,份量目測3-4人既量😳份量真係十足,魚片幾乎舖滿,肉質好滑溜👍🏻🌟涼瓜煎蛋 $58🌟再加個小菜就剛剛好了,太多會吃不了,煎得好香脆可口,涼瓜味道回甘,平時食得多蝦仁炒蛋,就試下啲不同菜式😋🌟冷泡玄米煎茶 $12🌟加$12就有枝冷泡茶😍淡淡既玄米香味🤗天氣熱辣辣,有枝冰凍既冷泡茶降降溫👍🏻

🌟酸菜魚片 $188🌟

🌟涼瓜煎蛋 $58🌟

🌟冷泡玄米煎茶 $12🌟

加$12就有枝冷泡茶😍
淡淡既玄米香味🤗天氣熱辣辣,有枝冰凍既冷泡茶降降溫👍🏻
2021-10-06 46 浏览
黎到得寶,好有童年回憶,今次仲帶埋呀女黎走走。順便帶佢黎食佢最中意嘅台灣野。我都幾中意台灣館嘅碟頭飯,夠大碟,又夠多汁惹味,而且佢地嘅飲品好正。呀女叫左士多啤梨🍓奶昔珍珠,陣陣清香味🌸。珍珠超多der.我就叫左杯茶,無咩原因,夠在解渴🤣食物方面揀左辣子雞,午市都比個爐我地其實都幾開心,夠晒氣勢,而且好多配菜,唔太辣,呀女都食到。我試左魚香茄子🍆飯,只能講,太大碟🤣🤣🤣實在太抵食啦。😍
呀女叫左士多啤梨🍓奶昔珍珠,陣陣清香味🌸。珍珠超多der.
我就叫左杯茶,無咩原因,夠在解渴🤣
我試左魚香茄子🍆飯,只能講,太大碟🤣🤣🤣實在太抵食啦。😍
2021-09-30
午餐
2021-10-04 57 浏览
今次去到牛頭角做牛頭角青年. 食雞煲.🥘麻辣雞煲fd子唔食得辣但係我哋都勁想食雞煲所以都係叫咗麻辣雞煲. 佢都儘量幫我哋做到唔係咁辣. 但係都係好入味喎!! 食雞真係怕食到嚡嘅肉, 佢呢個雞又入咪又嫩, 個汁都好正, 到依家都好後悔冇嗌飯嚟撈晒啲汁..🥗小炒王呢個都係好耐冇食過la, 呢間雖然係台灣嘢但係佢都好夠鍋氣喎! 主菜係韭菜, 跟住配料都好多好夠味.🍨胚芽珍珠奶茶幾百年冇飲胚芽珍珠奶茶嘅我今次就陰差陽錯嗌咗. 做咗嬸嬸之後真係好少飲奶茶, 好彩佢呢個真係唔會太甜, 好appreciate嘅係佢啲珍珠好彈牙.🍧草莓珍珠奶茶珍珠奶茶有cream呢件事真係好錦上添花, 士多啤梨味真係好少女嘅味道.
今次去到牛頭角做牛頭角青年. 食雞煲.

🥘麻辣雞煲

🥗小炒王

🍨胚芽珍珠奶茶

🍧草莓珍珠奶茶
黎到九龍灣得寶商場搵食,眼見呢間人氣餐廳人頭湧湧,門口餐牌睇上黎好多選擇,應該係行街坊生意中式小菜館路線。餐廳地方好大位置好多,有超大玻璃採光幾好幾開揚舒服。閒日晚上七點左右已經全滿,門口有等位既食客。.雖然餐廳夠叫台灣館,但佢地唔止提供台灣菜式一種選擇。除左有台式晚餐、台式小食,仲有傳統中式晚市小炒,甚至連雞煲烤魚火鍋都有。唔想諗,所以直接叫左店員推介比較多食客叫既菜式。店員推介我地試佢地招牌廚師推介既兩道菜,仲話配埋白飯飲品應該一定夠我地呢d大胃王食。.煙燻章茶鴨💲88⭐️3.8/5章茶鴨其實係四川經典名菜之一,唔係太多地方有做,估唔到呢種街坊小菜店會提供呢一類比較花時間心機處理既菜色。章茶鴨既特色係用上樟茶樹與茶葉來炮製同熏鴨,鴨肉會呈深紅色,食落有淡淡既煙熏香氣。呢份煙燻章茶鴨做得比心目中好,鴨皮乾身脆口,鴨肉偏乾身帶鹹香。以呢個價錢呢質絕對收貨。.                      酸菜魚片 💲188⭐️3.8/5餐廳另一款廚師推介係佢地既酸菜魚片。魚片份量多,感覺上係食緊魚柳一樣,無骨無皮,不散不碎非常嫩滑,我自己幾喜歡 (因為我幾怕骨)。美中不中係如果有埋冬粉墊底就更
煙燻章茶鴨💲88
⭐️3.8/5
酸菜魚片 💲188
⭐️3.8/5
餐廳另一款廚師推介係佢地既酸菜魚片。魚片份量多,感覺上係食緊魚柳一樣,無骨無皮,不散不碎非常嫩滑,我自己幾喜歡 (因為我幾怕骨)。美中不中係如果有埋冬粉墊底就更加完美。
冷泡茶 💲12
冷泡茶清香解渴,樽仔仲印左自己招牌,唔係淨係用杯上幾有誠意。
古早味珍珠奶茶💲25
珍奶不甜不膩,不錯
總結:食物質素不俗,價錢實惠既平民小菜店,值得推薦俾各街坊。
不專業食評nei.foodie
冷泡茶
冷泡茶
2021-09-22 111 浏览
餐廳係得寶一樓,住置就梗係好搵,我亦都經常去食,今次去食佢地嘅下午茶,平靚正。台式炒米加杯凍飲先至40幾蚊,非常抵食。餐廳嘅環境都算幾好,服務都唔錯,不過中午有時都幾多人
台式炒米
台式炒米
同朋友lunch唔知食咩好就揀左呢間,午市有廚師推介,都係五六十蚊包野飲。🐮🥬沙茶芥蘭炒牛肉 $58沙茶醬好香濃好好餸飯,芥蘭青綠新鮮,食落爽口,牛肉嫩滑,跟白飯好有住家感覺🤪🐣香辣干鍋雞 $61呢個類似雞煲隻味,唔太辣,薯仔好香脆,預先炸左先放落去再炒,係雞件就偏細件🍯凍菊花蜜 $6有好多菊花喺底,好香菊花味,偏甜,可以加多啲水飲🧋香芋珍珠奶茶 $12好紫嘅外觀,但飲落香芋味幾真,珍珠軟軟地又煙韌,係幾好飲

🐮🥬沙茶芥蘭炒牛肉 $58

🐣香辣干鍋雞 $61

🍯凍菊花蜜 $6
有好多菊花喺底,好香菊花味,偏甜,可以加多啲水飲

🧋香芋珍珠奶茶 $12
好紫嘅外觀,但飲落香芋味幾真,珍珠軟軟地又煙韌,係幾好飲
難得去開得寶果頭 發現依間餐廳好多人食 就睇下食咩 雖然話台灣野 但都有好多中式菜 仲有依家好興既酸菜魚同雞煲 差唔多枱枱都有嗌😛 .▫️蒜片牛仔粒 $88我地就諗住食下小炒就算😚 都有好多款可以揀 每樣跟一個白飯~ 牛仔粒份量頗多 啖啖肉 仲肉佐燒汁去炒夠香濃同有嚼口 送飯唔錯😛.▫️台灣三杯雞 $68好有鑊氣 落佐好多洋葱炒香 好夠味鹹淡適中 送飯一流🤤.▫️香芋珍珠奶茶 +$12.5跟餐可以半價加配飲品仲落佐好多胚芽係面個香芋奶茶好有小時候既感覺🤭甜度剛好 珍珠都好彈牙 .▫️冷泡茉香綠茶 +$6連依家好流行既冷泡茶都有🙆🏼‍♀️仲有烏龍茶同玄米煎茶可以揀~帶淡淡既花香味 綠茶味偏重食完咁油膩既野飲返茶就剛好了😛.總結餐廳真係好有人氣 晚飯時間都差唔多滿座 估唔到台灣野竟然會有中菜仲要連小炒都整得好唔錯真係好岩送飯😚下次要試埋酸菜魚先得~
▫️蒜片牛仔粒 $88

個香芋奶茶好有小時候既感覺🤭
甜度剛好 珍珠都好彈牙
▫️冷泡茉香綠茶 +$6
連依家好流行既冷泡茶都有🙆🏼‍♀️
仲有烏龍茶同玄米煎茶可以揀~
帶淡淡既花香味 綠茶味偏重
食完咁油膩既野飲返茶就剛好了😛
總結
餐廳真係好有人氣
晚飯時間都差唔多滿座
估唔到台灣野竟然會有中菜
仲要連小炒都整得好唔錯
真係好岩送飯😚
下次要試埋酸菜魚先得~
2021-09-17 59 浏览
約左朋友响九龍灣食飯,佢住呢度附近,佢話帶我去食台灣菜。嚟到門口見到呢個紅磚牆,就令我想起去台北紅磚屋嘅感覺,好文青。餐廳牆上掛左台灣景色嘅畫,呢度唔算大唔算細,座位寬闊乾淨。Menu都好多選擇,好多嘢都想食,最後朋友發辦點左兩道菜同飲品。酸菜魚片:好大碟,魚片同配菜都超多,好有份量,仲跟左兩碗飯。配料有芽菜、蓮藕同埋酸菜。魚片好滑,湯底清淡,唔會覺得好味精,湯底有薑,可以闢腥,食落會覺得有啲微辣感覺,整體酸酸地幾開胃。煙燻章茶鴨:半隻鴨都幾大隻,煙燻時間剛剛好,鴨唔算太肥亦唔算太瘦,皮有油脂,入口好香,口感亦唔韌,調味不錯,幾好味。凍香芋珍珠奶茶:呢杯嘢上面有cream,夠特別又夠睇頭。珍珠夠煙韌,飲落香芋味道濃,唔會好甜,朋友話好鐘意。冷泡茉香綠茶:茶夠凍,入口淡淡茉香味道,食完鴨比較油膩,飲啖茶消滯吓就最好不過。
約左朋友响九龍灣食飯,佢住呢度附近,佢話帶我去食台灣菜。

2021-09-16
2021-09-15 53 浏览
同婆婆做完身體檢查,食埋dinner先返去。🥢酸菜魚片🥢 $188魚肉多之餘仲要好厚身,唔會一夾就散,肉質滑嫩。雖然唔係好識分急凍定新鮮魚,但好肯定同你講魚有魚味,!連老人家都啱食既酸菜魚,一黎少少辣,不過泡椒既顏色同埋大小都同酸菜好相似,一唔小心食到就會好辣;二黎又唔會一大層油,食完唔會覺得好濟。🥢鳳梨甜酸肉🥢 $68係用左新鮮既鳳梨,好清甜,唔知係咪因為咁而呢道菜比平時食既較為酸D。就算唔整成甜酸肉,就咁炸酥肉都好好食,🥢冷泡烏龍茶🥢 $12 & 🥢熱薑母茶🥢$21冷泡烏龍茶係我近排減肥既最愛,好有茶香。 薑母茶薑薑地又唔會好甜,岩岩好。

同婆婆做完身體檢查,食埋dinner先返去。

🥢酸菜魚片🥢 $188

🥢鳳梨甜酸肉🥢 $68
就算唔整成甜酸肉,就咁炸酥肉都好好食,

🥢冷泡烏龍茶🥢 $12 & 🥢熱薑母茶🥢$21
1K
位於九龍灣嘅得寶商場經過翻新之後,原來有唔少街坊食肆。今日我哋就嚟到食台灣菜嘅台灣館,叫咗兩個小菜加杯珍珠奶茶,同M佬分享公司嘅事情,享受屬於我哋兩個人嘅晚餐飯聚。酸菜魚片魚片嘅份量好多,魚肉嫩滑無骨,食落淡淡肉,一啲都唔腥!配菜有雲耳、蓮藕、萵筍同芽菜,份量唔少,其中蓮藕同萵筍索晒汁,如果有埋薯粉就更完美喇!湯底方面,酸味突出,非常開胃!樟茶鴨樟茶鴨叫咗半隻,烤過嘅鴨會縮咗水,望落同平時嘅燒鴨比會細隻啲。而烤過嘅鴨皮好香脆,鴨肉結實,但最正當然係類似乳豬醬嘅醬汁,將樟茶鴨味道大大提升。胚芽珍珠奶茶食台灣野又點少得珍珠奶茶呢?珍珠份量唔少,夠Q彈,而奶茶尚算香滑,面頭灑上適量胚芽,增加口感。

樟茶鴨

胚芽珍珠奶茶