原來將軍澳有間專做台式外賣,啱晒而家疫情煮到悶食下出面啲野☺️.手切滷肉便當 $50滷肉好入味,肥瘦均勻,餸飯一流🤤值得一提的是配菜,小蕃茄與椰菜經過硽製,酸酸甜甜的好開胃!.鹽酥雞粒配台灣腸便當 $70鹽酥雞炸得香脆,雞肉嫩滑,台灣腸多汁好味😍係台灣食到既腸,仲有啲滷肉,好豐富呀.珍珠奶茶 $20珍珠彈牙煙韌,奶茶比例正,係出面台灣手搖飲品店質素😋.仙草凍奶茶 $20店員話仙草係自家製,果然滑嫩嫩,同奶茶完美地融合.仙草2號 $35我最鍾意就係食芋圓😍芋圓仙草紅綠豆既配搭,再加上奶球,perfect!!.紅豆4號 $40呢個係椰汁紅豆沙再加芋圓同芋泥,都好好食!.套餐另外再有台式湯品,店員話冇落味精自家製,果然不會飲到口乾,清清的魚蛋蘿蔔湯

手切滷肉便當 $50

鹽酥雞粒配台灣腸便當 $70

珍珠奶茶 $20
珍珠彈牙煙韌,奶茶比例正,係出面台灣手搖飲品店質素😋

仙草凍奶茶 $20
店員話仙草係自家製,果然滑嫩嫩,同奶茶完美地融合

仙草2號 $35

紅豆4號 $40
呢個係椰汁紅豆沙再加芋圓同芋泥,都好好食!

去旅行時尋找最地道的味蕾,鑽進台灣巷弄裡一定沒錯! 但係喺疫情肆虐之下,要去旅行 睇怕都要 三個月後才去到,但 台灣美食的滋味, 時常念念不忘 。 既然屋企樓下新開咗台北美食, 當然要多多幫襯。 餐廳叫台北巷弄, 位於將軍澳廣場。 小店面積著實不大, 做外賣客為主, 但旁邊亦都有數張座椅 可以供人堂食。 小店主打 幾款台灣便當,小食, 台式飲品 與及仙草芋圓系列等等, 要飽肚有飽肚,要甜點又甜甜, 但肯定的是通通都是來自台灣的滋味 。 手切滷肉便當 以肥瘦均勻的豬腩肉人手切條切丁,以台灣的壺底油及各種台灣香料烹調。 人手切的滷肉肉質軟嫰有豬油香,加上台灣醬汁讓滷肉變得香濃有層次, 最重要係店家不惜工本已台梗九號米入饌, 飯粒飽滿Q彈, 黏性佳,飯味甜,吃得出台灣三星米的質素 。 而便當配上溏心蛋,與及不定期轉款的配菜:自家醃漬蘿蔔甘筍椰菜絲和梅子漬車厘茄等等 都顯出店家的心思 。 蘿白蔬菜湯 另外廚餐亦都會配台灣湯一款, 今個星期的湯是蘿蔔蔬菜湯, 內裡配搭兩三粒肉丸, 蘿蔔湯清甜而不會油膩, 而且也不會太寡。 另外一款叫了 排骨飯, 這裏的排骨飯是滷排骨 , 不是包份炸

手切滷肉便當

蘿白蔬菜湯

另外一款叫了 排骨飯,

這裏的排骨飯是滷排骨 , 不是包份炸的那一種 。排骨滷得非常入味,肉質不會乾柴,非常軟嫩。一大塊排骨配上滷肉飯、三樣配菜和湯,份量十足。

另外有叫了幾款台灣小吃
花枝丸

炸得圓滾滾的, 金黃色非常吸睛 ,灑上胡椒鹽~香香又Q彈的滋味,令人一咬難忘。

台灣香腸配蒜片

來自台灣熟悉的味道,香腸肉質瘦肥均勻、鮮Q彈嫩,肉香味美,咬起來結實不軟爛,配埋清爽蒜片更是令人垂涎三尺。

炸薯角

即叫即場外脆內軟, 而且薯仔味也十分甜。

食台灣食物當然會再搭配兩杯台灣飲品今次就叫了珍珠奶茶和仙草奶茶。珍珠份量多也有咬口, 奶茶不會過甜 。 仙草口感嫩嫩滑滑,仙草遇上鮮奶茶,是意想不到的好滋味。
2020-04-10 21 浏览
這段疫症期間,買外賣回家吃較頻繁。去年年尾在商場見到這家台式外賣店主要售賣台灣便當,一直未有機會吃過,這次外賣就剛好。店的旁邊有些開放式座位可以作堂食或等候食物。餐牌主食全部是飯類,附送滷肉、滷溏心蛋、配菜及湯品。台式小食選擇較多,如手抓餅、花枝丸、餡餅、鹽酥雞等煎炸類食物。澎湖花枝蝦排拼甜不辣便當花枝蝦餅外皮酥脆,鮮蝦加花枝打成的蝦膠,入口彈牙;而甜不辣有嚼勁。配以炆得入味的滷肉飯,配菜醋醃製過,酸酸的,很開胃。台式排骨便當以全瘦肉排配以醃料去製作,肉質結實、不油膩,咬下挺多肉汁。配菜也是醃製過的,酸酸甜甜的味道,解膩。另外還有最喜歡的芋圓仙草等甜品供應,所以甜品也點了。仙草2號加入綠豆、芋圓、仙草凍,簡單卻健康的甜品,full course meal,有前菜、湯品、主菜及甜品的一頓晚餐。芋泥奶茶底部都是芋泥,比例約佔三分一,芋頭加糖製成芋頭蓉,甜甜的,奶茶味道較濃。
店的旁邊有些開放式座位可以作堂食或等候食物。
餐牌主食全部是飯類,附送滷肉、滷溏心蛋、配菜及湯品。
台式排骨便當
另外還有最喜歡的芋圓仙草等甜品供應,所以甜品也點了。
芋泥奶茶
多個月來疫情仍然嚴峻,自從政府對食肆實施新規例後,很多餐廳都加強宣傳外賣生意,以彌補因新規例帶來的營業額下跌🤔因Openrice的外賣自取優惠因而認識台北巷弄這間餐廳,餐廳位於將軍澳廣場一個轉角位置,該處亦有多間食肆,位置並不難找。舖頭內用座位不多,幸好我們住在附近,外賣回家吃感覺更安心方便👏🏻👏🏻餐牌設計清晰,台式便當、小食、飲料和甜品分類一目了然😃當日負責下單收銀的想必是老闆本人👱🏼‍♂️他很友善地為我們推薦了多款美食,當中有些更是他本人的最愛,有老闆的私心推介,我們都恭敬不如從命了☺️☺️把台式外賣放滿一桌的那一刻,怎麼感覺有點像從台灣夜市掃街回來的感覺😍😍✨鹽酥雞粒台灣香腸便當 $90 / 台式排骨便當 $70鹽酥雞炸得香脆,台灣香腸甜而不膩,台式排骨香嫩,配上醃製過的蔬菜、溏心蛋和美味的肉躁飯,真的吃多少次都不會覺厭!🥰所有便當亦會送一碗湯品,這次是不加味精的洋蔥蘿蔔紅蘿蔔湯,還有幾顆貢魚丸粒作點綴,不錯!👍🏻✨炸花枝丸 $29炸花枝丸香酥彈牙,有淡淡的胡椒味,小食來說是一個不錯的選擇。✨三寶奶茶 +$16 / 芋泥奶茶 +$20🥤飲品方面亦有不少特式飲品,三寶奶茶配料有紅豆、鮮草

餐牌設計清晰,台式便當、小食、飲料和甜品分類一目了然😃

✨鹽酥雞粒台灣香腸便當 $90 / 台式排骨便當 $70

✨炸花枝丸 $29

✨三寶奶茶 +$16 / 芋泥奶茶 +$20🥤
飲品方面亦有不少特式飲品,三寶奶茶配料有紅豆、鮮草凍和珍珠,飽肚感十足,像是一杯用喝的甜品😇芋泥奶茶的芋泥和飲料味道很配,兩者融合得很好,而且芋泥竟然完全沒有卡住在飲管中的問題,很讚!

✨仙草凍芋圓系列仙草2號 $35
因為已經太飽的關係,甜品留到第二晚才吃,在雪櫃雪了一整晚,冰冰淙涼的感覺更美味,芋圓有咬口,芋頭味突出,是絕對有水準的甜品☺️

台灣暫時去不了,能叫一份台式風味滿滿的台式便當回家品嚐算是彌補了那一點小遺憾了~
15 分钟 (外卖自取)
  • 鹽酥雞粒台灣香腸便當
  • 仙草2號
2020-04-09 104 浏览
將軍澳越來越多台式餐廳,今次試試新開既台北巷弄,主打台式便當。餐廳以藍色為主調,入面只有六至七個位子,所以我決定外賣。餐單入面都係啲耳熟能詳嘅台灣食物,估唔到嘅係飲品選擇幾多。等左五分鐘就拎到外賣,速度非常快。- 手切滷肉便當豬肉切成絲條,半肥瘦夠稔,飯唔會過黏。飯面上除左滷肉,仲有菠菜同醃椰菜絲。醃椰茶絲平衡返滷肉既味道,吃曬成碗都不覺膩。如果再多啲醬汁就正。- 台式排骨便當排骨好大塊,肉質鬆軟,調味唔會過鹹。入面一樣有滷肉飯、醃椰菜絲同菠菜。- 鹽酥雞返到屋企一打開外賣盒仍然有陣熱氣湧上黎,鹽酥雞分量幾多,味道不錯,唔會好油。- 仙草1號係仙草凍芋圓其中一款,入面有仙草凍、椰果同手工芋圓。仙草凍滑溜,芋圓有三款,以紫薯味最突出,充滿顆粒感。- 冬瓜檸檬🍋甜度適中,味道不會過酸,解渴一流。- 紅豆一號入面有紅豆湯同手工芋圓,顏色有少少不討好,不過有我最鍾意既紫薯芋圓!總結今餐,滷肉飯有水準,甜品係餐廳特色之一。

餐單入面都係啲耳熟能詳嘅台灣食物,估唔到嘅係飲品選擇幾多。

等左五分鐘就拎到外賣,速度非常快。

- 手切滷肉便當

- 台式排骨便當

- 鹽酥雞
鹽酥雞

- 仙草1號
仙草1號

- 冬瓜檸檬🍋
甜度適中,味道不會過酸,解渴一流。

- 紅豆一號

總結今餐,滷肉飯有水準,甜品係餐廳特色之一。
2020-04-08
仙草1號
2020-04-08 32 浏览
繼續將軍澳商場翻新後之新食店吃起來!!大家出街食記得野食到左先好除口罩🤦🏽‍♀️最好就外賣返屋企食又得姐👌🏽👉🏿✨台式排骨便當 hkd 58 💸📌滷肉飯整得岩岩好,唔會偏咸/甜👌🏽排骨有台灣味道(甜甜地👍🏿而且!!仲有溏心蛋~係豐富既😆仲會有兩款小菜係到,菜肉均勻😝👉🏿✨澎湖花枝蝦排配拼甜不辣便當 hkd 68 💸📌第一次食又幾特別喎!蝦排肉質彈牙,至於甜不辣就煙煙unun,兩款都冇腥味。一樣有埋溏心蛋同小菜💫抵食架係!👉🏿✨跟餐仲會送埋17蚊既飲品,想飲其他都係補返差價~👉🏿✨冬瓜檸檬📌大概係除左珍珠奶茶外我最愛既飲品之一!第一啖係勁清新勁開胃!飲到酸酸地既檸檬之後冬瓜茶既甜味會慢慢滲透出黎,正到傻呀😍👉🏿✨芋泥奶茶📌佢地啲芋泥係有小小顆粒感,唔會好碎好綿密,自己都係中意冬瓜檸檬多啲!👉🏿✨滷水雞翼尖 hkd 22 💸📌平令正之選!勁大兜!隻隻都醃到入晒味,岩晒中意「選」骨既你地👉🏿✨鹽酥雞 hkd 34 💸📌台灣必食既!呢到既鹽酥雞係用雞俾肉整嘅,滑都滑過人😆過口癮必叫!👉🏿✨仙草2號 hkd 35 💸📌呢間簡直係集飲品美食甜品😂一次過滿足你三個願望!我自己覺得會甜左啲,不過啲料係足

👉🏿✨台式排骨便當 hkd 58 💸

📌滷肉飯整得岩岩好,唔會偏咸/甜👌🏽
排骨有台灣味道(甜甜地👍🏿而且!!仲有溏心蛋~係豐富既😆
仲會有兩款小菜係到,菜肉均勻😝
👉🏿✨澎湖花枝蝦排配拼甜不辣便當 hkd 68 💸

👉🏿✨跟餐仲會送埋17蚊既飲品,想飲其他都係補返差價~

👉🏿✨冬瓜檸檬
👉🏿✨芋泥奶茶
👉🏿✨滷水雞翼尖 hkd 22 💸

📌平令正之選!勁大兜!
隻隻都醃到入晒味,岩晒中意「選」骨既你地
👉🏿✨鹽酥雞 hkd 34 💸

👉🏿✨仙草2號 hkd 35 💸

📌呢間簡直係集飲品美食甜品😂一次過滿足你三個願望!
我自己覺得會甜左啲,不過啲料係足既!芋圓夠Q彈👌🏽掂呀!絕對會為咗佢杯冬瓜檸檬返轉頭🙂
今日收工遲左唯有買外賣返屋企食,呢間係將軍澳廣場入面新開嘅台北巷弄,有堂食座位,不過呢啲時世真係外賣穩陣。呢度有部提示器通知你黎攞食物。本身餐湯有紅蘿蔔蘿蔔粒。手切滷肉便當($50)便當有跟芝麻菠菜仲有酸酸地嘅雜菜,夠曬開胃!台式排骨便當($60)台灣嘢唔係只有鹽酥雞,仲有排骨!呢個好有心將飯同配菜分開兩層。排骨都幾大塊!調味剛好唔會過鹹。小食半份-花枝丸($13)感覺唔算好油膩,食落彈牙。芋泥奶茶(原價$30,跟餐減$10)芋泥本身自帶甜味,個味道同奶又超夾!正啊!揀左少甜,感覺甜度剛好!三寶奶茶 (原價$26,跟餐減$10)有紅豆、珍珠、仙草凍!隻杯超大超高!,飲落每啖都係有料嘅,超滿足!呢度嘅包裝都好好,攞住行番屋企都依然靚仔,而且過左3個字都依然暖暖。

本身餐湯有紅蘿蔔蘿蔔粒。

手切滷肉便當($50)
便當有跟芝麻菠菜仲有酸酸地嘅雜菜,夠曬開胃!

台式排骨便當($60)
排骨都幾大塊!調味剛好唔會過鹹。

小食半份-花枝丸($13)
感覺唔算好油膩,食落彈牙。

芋泥奶茶(原價$30,跟餐減$10)

三寶奶茶 (原價$26,跟餐減$10)

2020-04-06
2020-04-06 149 浏览
最近減少外出吃飯,相反,買外賣多了。這家台式餐廳以藍色和白色為主調,簡單清新,餐廳雖然主要做外賣生意,但是點餐旁邊也有一處用餐空間。餐牌所見,除了台式便當,也有台式小食、飲料和台式糖水,選擇多元化!⭐️手切滷肉便當$50除了滷肉,還有半顆蛋和漬菜。滷肉軟爛香滑,入口不油膩,伴著米飯和醬汁吃軟糯香甜,加上滷蛋和漬菜更加開胃。⭐️冬瓜茶$17熱冬瓜清香解膩,入口香甜,是健康之選!⭐️三寶奶茶(紅豆、仙草凍、珍珠)$26 茶味較淡,但配上紅豆、仙草凍和珍珠,口感豐富。⭐️鹽酥雞扒便當$60我最喜歡吃雞扒便當,雞扒炸得香脆,聞到那陣雞扒的酥香味已經忍不住想吃了!雞扒和米飯分隔,防止雞扒在外送期間軟掉,非常細心。雞扒外脆內軟,伴上滷肉米飯十分香呢!⭐️滷肉雞翼尖$22雞翼尖不會太鹹,份量不少,很好吃。⭐️炸薯角$29炸薯角入口仍然暖暖的,帶點微脆,不錯。⭐️仙草2號$35我最喜歡吃台灣的仙草凍,這碗甜品有仙草凍、紅豆、綠豆和手工芋圓,味道不會太甜,仙草配上紅豆綠豆非常好吃,惟芋圓口感不夠煙韌。⭐️紅豆1號$30紅豆湯配上手工芋圓,甜絲絲,紅豆煮得微爛,入口香甜可口。

最近減少外出吃飯,相反,買外賣多了。

⭐️手切滷肉便當$50

除了滷肉,還有半顆蛋和漬菜。

⭐️冬瓜茶$17

熱冬瓜清香解膩,入口香甜,是健康之選!

⭐️三寶奶茶(紅豆、仙草凍、珍珠)$26

茶味較淡,但配上紅豆、仙草凍和珍珠,口感豐富。

⭐️鹽酥雞扒便當$60
鹽酥雞扒便當

雞扒和米飯分隔,防止雞扒在外送期間軟掉,非常細心。

鹽酥雞扒便當

雞扒外脆內軟,伴上滷肉米飯十分香呢!

⭐️滷肉雞翼尖$22
滷肉雞翼尖

雞翼尖不會太鹹,份量不少,很好吃。

⭐️炸薯角$29
炸薯角

炸薯角入口仍然暖暖的,帶點微脆,不錯。

⭐️仙草2號$35

⭐️紅豆1號$30
紅豆1號

紅豆湯配上手工芋圓,甜絲絲,紅豆煮得微爛,入口香甜可口。
外卖自取
$124.5 (晚餐)
滷肉雞翼尖
2020-04-06 39 浏览
今晚放工選擇到將軍澳廣場叫外賣台灣菜,呢間台灣菜名叫台北巷弄,有台式便當餐、小食、甜品和台式飲品供選擇。店舖以天藍色為主,美美又舒服的風格。特別一讚是收銀旁有支酒精搓手液,可供食客使用,十分暖心。我點了澎湖花枝蝦排拼甜不辣便當,好豐富的配搭,當中的炸蝦排足料香脆,外脆內有鮮嫩的蝦肉和彈牙香口的澎湖花枝餅、不油不膩,滷肉飯香濃非常,還有青甜帶有糊椒味的蘿蔔湯,切得一粒粒的,好細心呢!必食大大推介,吃到台灣味道,停不了lam lam 脷,讚!跟餐還可以優惠價加配小食和飲品,所以還加配了滷肉汁油菜,鮮嫩的菜蔬添加上香濃滷肉汁,味道恰到好處,吃下入味可口,更覺開胃。小食選了滷水雞翼尖,雞翼尖煮得軟硬適中,濃郁滷水味滲入每隻雞翼尖內,好美味呢!這個必食推介!一個字:飲品點了珍珠奶茶,奶茶味香濃,珍珠QQ彈,大滿足的一餐。包裝整齊美觀,而且竹筷子有漂亮圖案,和一般竹筷子不一樣,吃到台灣風味。值得推介,下次要再來吃~
特別一讚是收銀旁有支酒精搓手液,可供食客使用,十分暖心。

一個字:

滷水汁時菜
滷肉汁雞翼尖
滷水汁時菜
滷肉汁雞翼尖
2020-04-02 72 浏览
呢排成日煮飯煮到攰就買下外賣啦,呢間台灣菜好有驚喜!晚餐仲配送湯添,超滋潤!1️⃣鹽酥雞粒台灣腸便當🍱 $70呢個係佢哋嘅No.1! 鹽酥雞粒外層酥脆,內則鮮嫩,真係食到唔停口!台灣腸香口惹味,仲有酸菜+滷水蛋作配菜!滷肉飯香甜可口,飯嘅份量好足!去唔到台灣都食到台灣嘅味道,真係好幸福!🙆🏻‍♀️美味指數:7.35/102️⃣滷肉飯便當🍱 $50滷肉肥瘦適中,飯配上滷水汁香甜美味!🙆🏻‍♀️美味指數:7.25/103️⃣滷水雞翼尖 $22滷水汁滲透雞翼尖,非常入味!姥姥們表示係童年嘅味道!🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/104️⃣仙草凍奶茶 +$10超大杯,我就叫咗少甜走冰!奶同茶嘅味道調配得剛剛好,一啖奶茶一啖仙草,真係好享受,而且仙草唔會令人肥,罪惡咁都少啲!🙆🏻‍♀️美味指數:7.13/105️⃣冬瓜茶 +$7甜甜地,好清爽!🙆🏻‍♀️美味指數:7.13/106️⃣仙草2號 $35材料有仙草凍,紅豆,綠豆,手工芋圓。好足料!好耐冇食台式甜品呀!真係超懷念嘅味道!仲要手工芋圓,呢份心思值得一讚!🙆🏻‍♀️美味指數:7.25/10💡整體來講,性價比唔錯,值得去試吓!台北巷弄地址🐾:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號
[將軍澳~台北巷弄]
1️⃣鹽酥雞粒台灣腸便當🍱 $70
🙆🏻‍♀️美味指數:7.35/10
2️⃣滷肉飯便當🍱 $50
滷肉肥瘦適中,飯配上滷水汁香甜美味!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.25/10
3️⃣滷水雞翼尖 $22
滷水汁滲透雞翼尖,非常入味!姥姥們表示係童年嘅味道!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10
4️⃣仙草凍奶茶 +$10
🙆🏻‍♀️美味指數:7.13/10
5️⃣冬瓜茶 +$7
甜甜地,好清爽!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.13/10
6️⃣仙草2號 $35
🙆🏻‍♀️美味指數:7.25/10
💡整體來講,性價比唔錯,值得去試吓!
台北巷弄
地址🐾:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖
2020-03-16 140 浏览
點了醬油雞翼滷肉便當加半份甜不辣甜不辣有6塊,還是比想像中少味道一般,比較期待有辣的醬之類滷肉飯是好吃的雞翼有4隻,好像煮過頭肉偏硬配菜比較酸,不對我的口味但可以接受奶茶正常整體來說會再光顧以這個價錢的質素還是不錯的另外店員都很有禮貌很親切看我推著單車會幫我開門即使她不知道我是來光顧的人
點了醬油雞翼滷肉便當加半份甜不辣
甜不辣有6塊,還是比想像中少
味道一般,比較期待有辣的醬之類
滷肉飯是好吃的
雞翼有4隻,好像煮過頭肉偏硬
配菜比較酸,不對我的口味
但可以接受
看我推著單車會幫我開門即使她不知道我是來光顧的人
滷肉便當
醬油雞翼加甜不辣
2020-03-16
10 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
滷肉便當
醬油雞翼加甜不辣
2020-02-21 281 浏览
舖頭細細地 如果唔係附近住 好難會入去試。不過食過一次之後就覺得呢見嘢好有心機,配菜少少地當樣樣都有,有蛋有蔬菜有酸甜既開胃蘿蔔。50,60一個餐都算不錯。尤其雞粒好香口。 外賣翻屋企食一流。

2019-12-02 666 浏览
台北巷弄將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖今日經開將軍澳廣場發現呢間小店,應該似係新開張左無幾耐,所以就入黎試下呢到位置唔算太大,係自助形式自己埋counter落單,跟住再自取食物見到餐牌午餐選擇唔多,得3款A. 手切滷肉便當B. 醬油雞翼滷肉便當C. 排骨滷肉便當最後揀左醬油雞翼餐,雞翼整得幾入味不過如果對於男仔黎講個飯就少左D飯盒好有係台灣火車站先買到既鐵路便當感覺值得一提既就係呢到既餐具呢對筷子雖然係木製即棄嘅但好精緻有晒花款不過唔好處就係呢到所有器皿同餐具都係即棄,好唔環保
台北巷弄
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖

見到餐牌午餐選擇唔多,得3款
A. 手切滷肉便當
B. 醬油雞翼滷肉便當

C. 排骨滷肉便當

最後揀左醬油雞翼餐,雞翼整得幾入味
不過如果對於男仔黎講個飯就少左D

飯盒好有係台灣火車站
先買到既鐵路便當感覺

值得一提既就係呢到既餐具
呢對筷子雖然係木製即棄嘅
但好精緻有晒花款
不過唔好處就係呢到所有器皿
同餐具都係即棄,好唔環保

2019-10-23 550 浏览
今天到將軍澳運動場拿選手包,途經將軍澳廣場,發現原本的馬天奴咖啡不見了,換成了一家台式小食店《台北巷弄》。餐牌上主食種類不算多,以飯餐為主。小食選擇倒也豐富,主要是煎炸類食物:由鹽酥雞、甜不辣、到地瓜條也有。另供應芋圓類甜品,一場來到當然要嚐嚐。點了"手抓餅"及"招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓",下單後分獲取餐呼叫器。店員提醒由於食品即叫即製,需等候十數分鐘。"手抓餅"預先切成4件,吃下熱辣辣,兩邊煎得酥脆而不油膩,帶點點蔥香。隨餐附上的即棄筷子蠻有古典氣息,質量也不俗,甚有驚喜。吃完了捨不得扔掉,洗淨拿回家留念。"招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓"標明是2人份,果然堆頭十足。底層是牛奶沙冰,上面有三色芋圓(芋頭丸、南瓜丸及紫薯丸) 、珍珠、仙草、紅豆及芋泥球。牛奶沙冰甜度不高,比傳統台式刨冰來得細滑。雖然賣相稍遜於綿綿冰,但不易溶掉,吃罷手抓餅也不會變得水汪汪。芋圓Q彈帶嚼勁,其中芋頭丸食味最突出,內裡有芋頭粒粒。仙草滑溜味甘,芋泥球綿密中帶點顆粒。唯紅豆比較甜,要混著沙冰吃才可。整體來說小店食品質素不俗,但一人挑戰二人份量的沙冰實在過於飽撐。下次與朋友再來,可以分享更多小吃。

招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓

2019-10-23
招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓
  • 手抓餅
2019-10-14 409 浏览
伏已中。。。。。。。。平日去食都要等成半個鐘先有,間鋪都已經冇人。而且唔好食,不值一試。所謂沙冰都冇冰送黎已經溶晒,芋圓好一般,而且d 甜度好假。我勸大家唔好中伏
伏已中。。。。。。。。