2020-09-09 463 浏览
星期六下午,我在「旺角」购买完外卖「咖喱牛腩饭」,作晚饭里面的主菜牛肉食品之後,亦是时候为晚餐里面属於「鸡肉」那一部分的食品而烦恼。购买炸鸡食品本来不算困难,毕竟坊间售卖炸鸡食品的食店比比皆是,问题是炸鸡食品未能够适应到我长时间坐港铁和小巴返回西贡的漫长时间,若然炸鸡鸡肉因为我长时间坐车,而导致炸鸡变腍不好食,那麽我就罪大恶极了。结果我在「将军澳广场」的台湾菜餐厅「台北巷弄」里面,发现到有一款名称叫做「酱油鸡翼」,估计不太可能会是油炸出来的鸡肉食品。「台北巷弄」的「酱油鸡翼」售价卖港币二十九元,一共有四只已经加入酱油调味的鸡中翼。由於「酱油鸡翼」本身没有被油炸过的感觉,所以鸡翼实际上的口感也没有变得太过油腻。平均大约港币七元一只的「酱油鸡翼」,鸡翼里面本身有少许来自酱油的咸味跟甜味,但是由於「酱油鸡翼」没有被油炸过,所以鸡肉本身温度无法维持太长时间,我需要尽快坐巴士返回西贡。我回到西贡的家里面之後,第一时间立刻尝试「酱油鸡翼」里面的鸡肉,发现「酱油鸡翼」除了味道有少许甜味和咸味之外,反而鸡肉实际口感已经因为时间而不再灸热,没有热呼呼趁热食鸡翼的感觉。实际上「台北巷弄」「酱油鸡翼」里面的

实际上「台北巷弄」「酱油鸡翼」里面的鸡肉,也都已经因为时间关系而变凉,只是「酱油鸡翼」不像「炸鸡」一样,不会因为时间而变腍,鸡肉里面没有油膱味,口感也没有因为时间而变腍不好食。

但是相对於一般无法长时间保存的炸鸡翼食品,「台北巷弄」以非油炸方式制作而成的「酱油鸡翼」,已经算是适合我一路携带坐小巴巴士,返回西贡之後才享用也不迟的鸡肉食品。

「台北巷弄」让我感到有点可惜的地方,是「台北巷弄」没有制作「牛肉面」食品,主要都是制作台式便当食品为主,很多都有卤水猪肉肉碎在里面,不适合平日少食猪肉的我。

所以我虽然觉得「台北巷弄」里面也有适合我享用的鸡肉食品,但是始终还是不属於可以长时间不断帮衬的台湾菜食店,偶然买一两次「酱油鸡翼」、「盐酥鸡」都还可以接受的。

酱油鸡翼

2020-08-15
10 分钟 (外卖自取)
酱油鸡翼
这天继续在将军澳四出寻找美食,在将军澳广场内,不远处已经看到大大个蓝色招牌,上面写着「台北巷弄」四个字,顾名思义,就是吃台菜,就试试吧~餐厅占地不太,没有待应服务,全都是在柜台点餐那一款~而餐牌上的食物选择不算很多,台式便当晚餐有6款,全都附送卤肉、卤糖心蛋、是日配菜及台式汤品~盐酥鸡扒便当盐酥鸡扒入口酥脆,内层鸡肉嫩滑,不会因煎炸过而变得乾巴巴,便当附送卤肉及卤糖心蛋,非常适合佐饭,而餐厅特意用上台湾米,饭粒分明有咬口,不会糊在咀里~台式排骨便当另一款是排骨便当,厨师贴心地将排骨切好,方便进食,而排骨肉汁挺多,味道不会过咸,而卤肉用上半肥瘦,入口甘香油润,配上酸酸甜甜的配菜,有效中和卤肉的腻滞感~卤肉汁油菜以HK$13加配油菜,卤肉汁份量极多,卤水味浓,而生菜口感爽脆,与卤肉绝对是perfect match~半份甜不辣及花枝丸说实,个人认为甜不辣及花枝丸的口感有点相信,两款都是QQ弹弹的,甜不辣带有鱼香,而花枝丸更有咬口~仙草2号这里的芋圆糖水选择非常多,仙草冻、红豆汤及沙冰,而仙草冻芋圆系列更分了3款~我拣了仙草2号,内容丰富,包括仙草冻、红豆、绿豆及手工芋圆,芋圆份量挺多,口感Q

餐厅占地不太,没有待应服务,全都是在柜台点餐那一款~

卤肉汁油菜

半份甜不辣及花枝丸

仙草2号

我拣了仙草2号,内容丰富,包括仙草冻、红豆、绿豆及手工芋圆,芋圆份量挺多,口感Q弹,烟烟韧韧,仙草冻入口透心凉,配上红豆及绿豆来提升甜度,令整个甜品变得更吸引,更好吃~

2020-06-17
2020-06-04 648 浏览
2020年6月2日 星期二最近开始要复工,唔再系home office,讲真真系唔太习惯,希望可以尽快适应啦。晏昼同一班同事去远少少食饭,搵下啲新餐厅食,所以就去到将军澳广场一上电梯到一楼就见到呢间餐厅,睇装修既简约风格已经联想到台湾既小店,系充满回忆嘅感觉,於是就决定食呢一间餐牌可以由大型显示屏睇到,虽然便当午餐既选择唔算太多,不过每一款都好似好吸引咁,而且呢到仲有我最锺意食既芋圆添!!我哋分别要左几个便当、小食同甜品share黎食,首先有台式排骨便当,店员已经剪好左排骨,所以食嘅时候好方便,而且便当分开咗一格格,食物同卤肉汁唔会捞到乱晒仲有酱油鸡翼便当,虽然鸡翼份量唔系太多,不过好入味,咬落去鸡肉已经被酱油浸到变成啡色,但系唔会太过咸,送饭一流至於饮品,我要左冬瓜茶加少甜,因为唔想落太多糖水,希望饮到冬瓜既自然甜味。果然,真系透心凉而又唔会过甜,十分解渴小食方面我哋得一份盐酥鸡粒,炸得好香脆而唔多油腻,食到停唔到口,好快我哋就已经清晒最後当然唔少得有甜品,呢个系红豆绿豆仙草芋圆,估唔到全部一齐食又几配合,既食到芋圆嘅烟韧,又有红绿豆嘅甜味如果可以送外卖既话,我相信我一定会每个星期最
2020年6月2日 星期二

如果可以送外卖既话,我相信我一定会每个星期最少食一次,以解想去台湾之苦
2020-06-02
冇得去旅行,但又好挂住台湾嘢食,就去咗楼下嘅呢间台式餐厅食饭😇店舖采用开放式设计,可以自己搵位,同朋友闲谈之下,好快就有嘢食🤤盐酥鸡扒便当~原来盐酥鸡扒净系夜晚先有,外皮炸得够香脆,调味粉份量适中,咬落去有两种层次,既食到香脆嘅外皮,亦食到内里嫩滑的肉质,肉汁亦够丰富,食落不乾身~配菜亦十分丰富,有卤肉可以配饭食,亦有糖心蛋及菜,汤品有虫草花鸡汤,味道香浓,却没有平时鸡汤般油腻🤤台式排骨便当~好挂住台湾嘅排骨,估唔到呢度嘅排骨煎得几好食,富油香,咬落亦不乾身,反而带有筋位咬落几爽口,分量亦够多🤤配菜亦有卤肉,糖心蛋,菜及虫草花鸡汤,非常足料🤤炸甜不辣~好挂住台湾夜市的炸甜不辣,估唔到呢度食到嘅味道同台湾食到嘅有几分相似,啱啱炸起热辣辣,食落口又不会太油腻,反而食到香浓嘅鱼味,少少鲜甜,肉质软滑,忍唔住食多咗几旧🤤油菜~食咗咁多肉点可以冇碟菜中和下,油菜配合卤肉味道不会太寡,而卤肉嘅汁亦可以做少少调味,味道不错~胚芽奶茶~平时饮开嘅台式奶茶都系冻饮,今次就试吓热饮嘅胚芽奶茶,打开见到粒粒胚芽,食落亦非常有质感,配合热嘅奶茶味道几夹~台式奶茶~估唔到热饮嘅台式奶茶口感比冻饮嘅更幼滑,甜度控

盐酥鸡扒便当~

油菜

胚芽奶茶~
胚芽奶茶

台式奶茶~
估唔到热饮嘅台式奶茶口感比冻饮嘅更幼滑,甜度控制亦十分好,比外面嘅台式奶茶甜度稍为低少少,适合香港人嘅口味多啲🤤
台式奶茶

仙草3号~
点可以少得甜品,仙草加入红豆,芋泥及芋圆,画面十分丰富,味道亦十分惊喜,仙草有透心凉嘅感觉,配合红豆味道较为清甜,而且加入近期比较流行嘅芋圆,质感增添了多一份烟韧的感觉,而且芋泥亦够绵密,食落味道不错~
仙草3号
台式奶茶
仙草3号
  • 仙草三号
2020-05-12 308 浏览
依家每逢周末就会同小朋友去踩滑板车,做运动1小时之後点都会有啲肚饿,我哋就会周围搵下午茶食,呢间下午茶小朋友食极都唔闷,因为呢度嘅盐酥鸡真系好好食,但我今日连lunch都冇食,所以叫咗两个餐,同埋一个甜品,直头大满足。下午茶价钱合理,几十蚊可以配一杯台式嘢饮,我通常饮珍珠奶茶,小朋友饮芋泥奶茶,芋泥新鲜制造比较健康,味道唔会太甜,good good。盐酥鸡新鲜炸起,鸡粒就算炸过之後都好松软,好嫩滑,外皮好香脆,一碗有好多粒,我同小朋友都争住食。之前一直都有食开,每一次嘅水准都保持一样咁好味。今次除咗识佢之外,另外我试咗葱油饼。葱油饼都系新鲜做起,馅料十足,除咗葱花仲有木耳同埋小小肉丝,一咬入口爆汁嘅感觉真系好满足。因为天气太热加上小朋友又话想食甜品,店长推介呢个牛奶冰,我见几十蚊虽然唔系好平,但佢话二人份量即管一试,估唔到真系好多材料,除咗有芋泥,芋丸,珍珠,椰果同埋有红豆粒添,听店长讲大部份材料都系由台湾空运到港,所以每一啖同喺台湾食嘅甜品店感觉真系差唔多,每一啖都有不同嘅口感,加上牛奶冰棉棉嘅感觉,真系好好味,好满足,夏天食佢更加系凉透心,正!

2020-10-06 16 浏览
台式小食平时喺商场比较少可以食到 ,将军澳广场原来有间隐蔽小店,平时都唔知嗰个地方开咗间台湾野,喺太兴对面,叫咗个猪扒午餐,呢个便当套餐加钱可以包埋嘢饮同埋小食猪扒正正常常啦炸得都OK,唔会算太厚粉,不过稍嫌佢哋嘅饭有d淋,扣左分,另外会有啲肉醋喺上边,捞埋一齐食一流甜不辣好食烟烟银银仲有啲胡椒粉喺上边炸完唔会太油腻另外都叫咗个珍珠奶茶,甜度适中,珍珠都煮得啱啱好 套餐包嘢饮小食+1个便当大概$80左右

甜不辣好食烟烟银银仲有啲胡椒粉喺上边
炸完唔会太油腻

另外都叫咗个珍珠奶茶,甜度适中,珍珠都煮得啱啱好

套餐包嘢饮小食+1个便当大概$80左右
2020-10-06 15 浏览
今日红雨唔想出街食饭直接系屋企附近商场买外卖,将军澳广场估唔到有一间之前唔系太见过嘅台湾小食店叫做台北弄巷,入边有好多款便当卖价钱最平$48都算OK,仲有台式饮品添,我哋就叫咗个澎湖花枝虾饼拼甜不辣便当 $68,入边有虾饼,虾饼出边有少少胡椒粉超级弹牙,好食,另外仲有半粒半熟蛋,流心㗎,另外仲加咗$3要一个仙草冻奶茶,职员特别介绍仙草系佢哋舖头自己每日新鲜制造㗎,不过佢哋嘅奶茶唔系用鲜奶,但系总括嚟讲都算唔错。另外都加咗$13要一份鸡翼,酱油鸡翼叶得啱啱好唔会太咸,送饭一流

依家无得去台湾扫夜市,见依间台湾店系屋企附近近近地就去试下😋虽然座位吾多,但好多台湾小食,台湾便当同甜品都有,可以过下口瘾☺️台式排骨便当($60)排骨加卤糖心蛋加卤肉好有台湾既味道😍排骨口感软腍吾会好韧,排骨同卤糖心蛋一样好入味,入口带甜咸香,卤肉既调味岩岩好带油香,好快就捞哂成个饭食!甜不辣(+$13 半份)甜不辣系我锺意食既台湾小食之一❤️金黄色既甜不辣味道鲜香,吾会好油腻珍珠奶茶(跟餐加$10)加$10就有珍珠奶茶好抵饮,虽然叫左少糖但都有少少甜,但口感醇厚,茶味香浓,珍珠烟韧弹牙有咬口🥰
台式排骨便当($60)

甜不辣(+$13 半份)

珍珠奶茶(跟餐加$10)
2020-09-29
2020-09-26 27 浏览
今次到朋友家就买咗外卖盐酥鸡,宜兰三星葱馅同埋红豆3号,加埋都唔使一百蚊!我最爱嘅台湾小食系盐酥鸡,每次到台湾夜市一定要食!依度嘅盐酥鸡系一口一粒,粒粒切得好平均,仲要系好大碗,系成碗满咁多热辣辣咸香脆口,炸浆好薄,系台湾夜市嘅感觉宜兰三星葱系宜兰名物,葱白长,叶肉也厚,葱白味带甜香度很高,依度馅饼有2块,每块有成寸厚,煎得香脆,葱白比葱叶多,食到满口三星葱香到甜品红豆3号,一次满足四个愿望及四重口感,有好大粒有口感嘅红豆汤,台湾凉粉仙草冻,椰奶加埋烟烟韧韧手工竽圆

热辣辣咸香脆口,炸浆好薄,系台湾夜市嘅感觉

红豆3号
2020-09-22
红豆3号
  • 宜兰三星葱馅饼
2020-09-24 22 浏览
爬山後感到肚子凑乐了,便赶快到附近买东西回去。在将军澳广场1楼,其中<<台北巷弄>> 灯光特别亮眼,靠近看原来是台湾便当🍱!😍餐牌的款式不算多但便当中已有主菜 ------ 卤肉、鸡翼、排骨、鸡扒/粒及花枝虾,价钱由HKD 50 - 70不等。除外,额外加钱有汤、小食、甜品,对小妹其实已好齐备了 —— 吃货嘅小妹开动了!先到柜台点餐,职员对菜单熟悉也很敏捷。堂食就在隔壁,座位不多但很地方清洁台式排骨便当 HKD 83 包装方式贴心,排骨跟卤肉饭分隔以避免影响味道。排骨味道不错,调较得合当,附有卤水糖心蛋!而底部有去台湾定必会点的卤肉饭,肥瘦均混随餐有台式汤多加HKD 13 有半份甜不辣, 味道不错,口感似鱼饼 多加HKD 10 也有台式苹果西打 苹果西打采用苹果汁制成,是唯一不含化学色素的清凉饮料。地点就在港铁将军澳站内,从 A2 出口, 步行约6分钟而已,非常方便

先到柜台点餐,职员对菜单熟悉也很敏捷。

堂食就在隔壁,座位不多但很地方清洁

台式排骨便当 HKD 83

随餐有台式汤

多加HKD 13 有半份甜不辣, 味道不错,口感似鱼饼

多加HKD 10 也有台式苹果西打
苹果西打采用苹果汁制成,是唯一不含化学色素的清凉饮料。

呢个系我拎返屋企食嘅外卖post😝无谂过拎到返去都仲系好食👍💥澎湖花枝虾排 拼 甜不辣便当 $70甜不辣控表示见到即刻买咗😍🙋‍♀️结果发现个花枝虾排更为出色😱👍每啖都食到一条一条嘅花枝😍爽口弹牙又厚肉😚而鲜虾份量亦十足,铺满系花枝排上面😆洒上椒盐,劲香口😋👍💥盐酥鸡扒便当 $60大大块鸡扒,拎起已经见到横切面嘅肉纹好靓👍虽然唔系特别juicy,但竟然拎到返屋企都仲系香脆嘅😨呢度就要一赞勤奋嘅店员,见到佢好努力喺外卖饭盒嘅盖上面笃一个个小窿,令到入面嘅食物透到气,保持香脆😆👍💥酱油鸡翼 (+$13)美味度👅: 7.3/10性价比💕: 7.5/10环境🏠: 7/10服务🤵🏻: 8/10人均消费: 约$60-$90

💥澎湖花枝虾排 拼 甜不辣便当 $70

💥盐酥鸡扒便当 $60

💥酱油鸡翼 (+$13)

美味度👅: 7.3/10
性价比💕: 7.5/10
环境🏠: 7/10
服务🤵🏻: 8/10
人均消费: 约$60-$90
2020-09-23 21 浏览
这间小店本身我以前吃过一次甜品,还觉得不错的,所以今次想再试一次,但估不到今次吃得一肚气...因为我们上次食二号糖水,所以今次也order了二号糖水,但因为有两个餐叫二号糖水,所以店员问我们是哪一个,我们说了那个「有附送奶油球的」(另一个餐要加钱的),「除此之外,还加钱要多一个奶油球。』(因为奶油球很细小,所以order多一个)结果到他们送餐时我们发觉好像不是上次我们吃的,而且只有一个奶油球,好明显是店员听错野打错单,最後一个疑似店主的男人从後面出来说「不如咁啦,个奶油球唔使加钱」,错左仲想侧侧博唔想换返,收银员态度又差,我心想争吵下去他们这个态度肯换也可能"加料",所以唯有作罢,想不到最後吃到一肚气...这个甜品的红豆汤甜味太重,不知是不是下了太多糖,盖过了其他配料的味道...
2020-09-23 13 浏览
今晚放工又来到将军澳广场的台湾巷弄买外卖,之前食过水准很不错,店内以天蓝色为主调,很舒服的台湾感觉,这次也一回以往好吃,点了一个酱油鸡翼便当,价钱$80一个,鸡翼卤味甚浓,好入味呢!正!饭也是浓郁的卤味和有卤肉在面,卤味控必吃,跟便当会配送一个汤,另再点多个油菜,亦是有卤水味的菜,好吃。饮品今次点了热饮,热冬瓜茶一杯,跟餐补上$7,好大的一杯,而且味道非常适中好味,带到回来仍热热的,配埋便当一起喝非常搭配。

外卖自取
Hello Taipei🇹🇼 Snack🍢 & Dessert 🍧🍴💫..llllllll..台湾小食,你又爱吗❓趁有时候在港,来回味一下,来一趟味觉的🇹🇼 旅程吧。小食拼盘:花枝丸🍢、甜不辣🍢、盐酥鸡🐥、酱油鸡翼🐥,份量不少。最爱甜不辣够鱼味又烟韧,盐酥鸡就保持到香脆多汁。.而葱馅饼亦同样多汁有葱香💚,皮亦够薄,小小一件很滋味。而冬瓜柠檬🍋🍹,味道浓郁,有冬瓜香,跟柠檬味道很夹很开胃,正好解解腻。.小食过後,来一客牛奶沙冰🍧,大大份2个人吃。有烟韧芋圆、番蕃丸、紫薯丸、珍珠、芋泥、蜜红豆、牛奶冰,超丰富又满足。..最後。。谢谢这份突如其来的心意❤️。..×××××ש将军澳唐德街1号将军澳广场1楼006号舖..

l[小食拼盘]l

l[宜兰三星葱馅饼]l

l[冬瓜柠檬]l

l[综合黑糖牛奶沙冰]l

最後。。谢谢这份突如其来的心意❤️。
×××[台北巷弄 -Taipei Alley]×××