2021-10-18 340 浏览
🍽古琴雅苑約左好耐食北京烤鴨今日終於實現左!呢間餐廳人流都幾旺,閒日一樣座無虛席,我哋都快快手食完就交返張枱比人哋~🤍烤北京填鴨(半隻)($188)好欣賞呢度嘅北京鐵鴨每塊多層次非常分明,有齊晒皮、脂肪同埋鴨肉可以一啖食晒,而且呢度嘅鴨肉仲比平時食開嘅多,所以感覺上就更加滿足!餐廳仲好細心咁切開咗幾塊片皮鴨,話係隻鴨最脆嘅部份,俾我哋直接夾嚟點砂糖或者醬汁食,值得加分!🤍蟹粉賽螃蟹($188)呢個都係餐廳極之推介嘅菜式之一,所以我哋都毫不猶豫咁試咗~最後佢都冇令我哋失望,蟹粉嘅味道好香濃,而且蛋白炒得好滑身,呢度嘅醋味相對地冇咁重,可以更加感受到蟹粉嘅味道🤍瑤柱蛋白炒飯($99)叫得菜螃蟹,又點可以冇個飯嚟撈下呢!呢個瑤柱蛋白炒飯本身炒得好香有鑊氣,而且粒粒分明,撈埋賽螃蟹食味道更加好🤍南翔小籠包($68)一份小籠包有六隻,每隻嘅下面仲有一片薄薄嘅紅蘿蔔,等你唔使夾起個小籠包嘅時候唔小心整穿咗。啱啱蒸起嘅小籠包襯熱食超好味!🤍高力豆沙香蕉($58)高力豆沙就食得多,加埋香蕉就真係未試過,估唔到味道又真係幾夾,第一啖咬落去首先就係食到香蕉嘅味道,之後再食落去就慢慢出埋紅豆味,不過略嫌佢層
🍽古琴雅苑

🤍烤北京填鴨(半隻)($188)

🤍蟹粉賽螃蟹($188)

🤍瑤柱蛋白炒飯($99)

🤍南翔小籠包($68)

🤍高力豆沙香蕉($58)
高力豆沙就食得多,加埋香蕉就真係未試過,估唔到味道又真係幾夾,第一啖咬落去首先就係食到香蕉嘅味道,之後再食落去就慢慢出埋紅豆味,不過略嫌佢層皮有啲相對地厚

💰額外收費
-餐前小碟($15)
-茶芥($13/位)

📍尖沙咀北京道12 A號太子集團中心15樓
2021-10-13 322 浏览
本來有啲expectation但上到去,感覺較細,環境較逼好彩訂咗位,真係好好彩安排左卡位叫左套餐片皮鴨一定係主打很多配菜,醬料幾特別但係其實啲皮唔夠局住要俾錢加燉湯唔錯脆鱔真係唔脆,有啲失望其他小菜份量唔多同埋真係食得有啲趕
本來有啲expectation
但上到去,感覺較細,環境較逼

好彩訂咗位,真係好好彩安排左卡位

叫左套餐

片皮鴨
一定係主打
很多配菜,醬料幾特別
但係其實啲皮唔夠
局住要俾錢加

燉湯唔錯

脆鱔真係唔脆,有啲失望

其他小菜份量唔多

同埋真係食得有啲趕

2021-10-12 5033 浏览
朋友生日,想食左呢個好耐,呢度夜市會做兩輪,分6-8 or 8-10,我哋Book 左8點嗰轉,7:45上到去巳經有位,安排卡位比我地,坐得舒服,由點菜到上菜速度都掌握得唔錯,我對這𥚃的食物亦充滿期望,因為好多推介都係好評,但今次既體驗就對某些食物既質素真係有少許失望😞▪️烤北京填鴨半隻 $188配料俾一般其他多,點醬及配料有三種,糖,甜酸醬,烤鴨醬,青爪,京蔥,哈密瓜,幾有新意,烤鴨鴨做得唔錯,皮脆肉嫩,肥瘦都適中,薄餅厚薄剛好幾軟熟▪️花雕醉雞 $79好香花雕酒味,雞肉嫩滑入味,作為冷盤是不錯既選擇▪️雞絲粉皮 $75呢個麻醬做得好好,好香濃,包住每條雞絲粉皮同埋正瓜,好味▪️蔥油海蜇伴黃瓜 $79青爽開胃菜,蔥油味十足,海蜇和青瓜都好爽口▪️螞蟻上樹 $85即係肉碎炒粉絲,炒得好惹味好乾身,加上少少辣嘅辣椒碎,內碎,蔥粒撈埋一齊食,超好味▪️風味松子魚 $238魚需然細細條,但好多肉,炸到外皮脆,炸醬厚薄適中,肉質正正常常,雪藏既魚通常肉質都唔會好嫩滑加上佢嘅酸汁做得唔錯既▪️黃金明蝦球 $188❌我食過最難食黃金蝦,炸粉仲厚過隻蝦,而且炸粉部份係淋既,蝦肉唔爽不特止仲有少少霉,完全冇咸蛋味,

▪️烤北京填鴨半隻 $188

▪️花雕醉雞 $79
好香花雕酒味,雞肉嫩滑入味,作為冷盤是不錯既選擇

▪️雞絲粉皮 $75
呢個麻醬做得好好,好香濃,包住每條雞絲粉皮同埋正瓜,好味

▪️蔥油海蜇伴黃瓜 $79
青爽開胃菜,蔥油味十足,海蜇和青瓜都好爽口

▪️螞蟻上樹 $85

▪️風味松子魚 $238

▪️黃金明蝦球 $188
❌我食過最難食黃金蝦,炸粉仲厚過隻蝦,而且炸粉部份係淋既,蝦肉唔爽不特止仲有少少霉,完全冇咸蛋味,收得呢個價錢,真係難食到要向經理反映,當然經理話會向廚師反映,亦送咗甜品腰果勞作少少補償

▪️腰果露
❌贈送嘅甜品,質感好希,甜到一個極點,個個食咗兩啖就放低😞
2021-10-11
生日
  • 烤北京填鴨
  • 花雕醉雞
2021-10-10 1398 浏览
慶生飯🥳5個人揀咗個4人餐,再加多兩味餸另外本身Openrice優惠又送兩樣嘢,好豐富呀🤤#花雕醉雞 🐓★★★★ (餐一份 Openrice 優惠一份)#雞絲粉皮 🐓★★★★#風味松子魚 🐟★★★#津白雲吞湯 🥟★★★#紅燒獅子頭 🦁★★★ (另外order)#烤北京填鴨 🦆★★★★#乾煸四季豆 🥬★★#黃金明蝦球 🦐★★★#古琴鹹肉菜炒飯 🍚★★★#古琴香辣鍋 🌶★★★ (另外order)#杞子桂花糕 🌼★★★#腰果露 🥜★★★★ (Openrice 優惠)好滿足嘅一餐最有驚喜係個腰果露,超好味誤會咗個辣鍋係辣干鍋,不過都ok
慶生飯🥳
5個人揀咗個4人餐,再加多兩味餸
另外本身Openrice優惠又送兩樣嘢,好豐富呀🤤
花雕醉雞

雞絲粉皮

#雞絲粉皮 🐓★★★★

#風味松子魚 🐟★★★
津白雲吞湯

#津白雲吞湯 🥟★★★
紅燒獅子頭

#紅燒獅子頭 🦁★★★ (另外order)
烤北京填鴨

#黃金明蝦球 🦐★★★
古琴鹹肉菜炒飯

#古琴鹹肉菜炒飯 🍚★★★
古琴香辣鍋

#古琴香辣鍋 🌶★★★ (另外order)

#杞子桂花糕 🌼★★★
腰果露

#腰果露 🥜★★★★ (Openrice 優惠)

好滿足嘅一餐
最有驚喜係個腰果露,超好味
誤會咗個辣鍋係辣干鍋,不過都ok
2021-09-29
生日
用餐优惠
優惠券
花雕醉雞
雞絲粉皮
烤北京填鴨
腰果露
朋友知我鐘意食北京填鴨而佢試過叫 古琴雅苑 外賣大讚連外賣都保持高質素所以今日專程來試果然冇令我失望當日未夠七點已經滿座非常受歡迎 一入門已經見到專門烤鴨的廚師位置有傳統北京填鴨古琴酒糟烤北京填鴨我地試後者掛爐烤製 肥而不膩 入口鬆化上檯嘅盆菜非常之足料青瓜 京蔥 哈密瓜可以減少油膩感 加一點清新京醬 秘製蜂蜜黃梅醬以甜味將 鴨香昇華外皮夠薄又夠 韌性賣相👍🏻鴨肉👍🏻配料👍🏻醬汁👍🏻外皮👍🏻整體質素非常好另外蟹季 #金秋蟹逅叫左 蟹粉賽螃蟹蟹粉係將蟹煮熟後拆出來的蟹肉和蟹黃橙黃色的蟹粉係雪白蛋白上好搶眼蟹膏好多、油分都好豐富蟹味香濃 齒頰留香配搭賽螃蟹食 一濃一淡非常夾賽螃蟹非常 嫩滑可口火候控制得非常好
朋友知我鐘意食北京填鴨

另外蟹季 #金秋蟹逅
叫左 蟹粉賽螃蟹
蟹粉係將蟹煮熟後拆出來的蟹肉和蟹黃
橙黃色的蟹粉係雪白蛋白上好搶眼
蟹膏好多、油分都好豐富
蟹味香濃 齒頰留香
配搭賽螃蟹食 一濃一淡非常夾
賽螃蟹非常 嫩滑可口
火候控制得非常好
2021-10-05 205 浏览
往年經常飛北京,可以食到正宗嘅北京烤鴨,同朋友都好掛住d鴨皮入口即溶嘅口感同埋味道!疫情邊度都冇得去,都想喺香港食到有質素嘅北京烤鴨。烤北京填鴨(半隻)$188傳統京式掛爐烤制,鴨皮鬆化,油香十足,皮脆肉嫩。餅皮軟硬適中,配料款式都好多,有青瓜、京蔥、哈密瓜、砂糖、黃梅醬同埋鴨醬。另外亦會有幾小片嘅「一口酥」,剩係得皮,特別入口即溶同埋鬆化,可以就咁點砂糖食。意大利黑醋骨$98排骨肥瘦均勻,黑醋酸酸地好開胃~蟹粉豆腐$188又到左食蟹粉菜式嘅季節,佢哋有一個叫做金秋蟹逅系列。豆腐又軟又滑,配合蟹粉嘅鹹香,配白飯一流~雞絲粉皮$75麻醬雞絲撈粉皮,粉皮厚薄軟硬適中,涼菜之選。高力豆沙香蕉$58好似一舊雲咁樣,口感鬆軟,入面包住豆沙同埋香蕉肉。值得推薦!整體來講,烤鴨就梗係冇得同北京正宗嘅比,但以香港嘅水平來講,對得住佢價錢。

烤北京填鴨(半隻)$188

意大利黑醋骨$98
排骨肥瘦均勻,黑醋酸酸地好開胃~

蟹粉豆腐$188

雞絲粉皮$75
麻醬雞絲撈粉皮,粉皮厚薄軟硬適中,涼菜之選。

高力豆沙香蕉$58

2021-10-04 204 浏览
今日突然間好想食片皮鴨,喺香港片皮鴨關注組搵到呢間係尖沙咀嘅餐廳,訂枱分兩個時段,六點或者八點,我哋訂咗20:00都好滿座。.一坐低即刻叫咗「烤北京填鴨 一隻 $368」,叫北京填鴨會有好多配菜,啲配菜全部任加,幾啱我呢啲食勁多青瓜嘅人😂片皮鴨入口鬆軟,皮同肉嘅比例好好,皮夠脆,肉夠滑。另外想讚一讚個潤皮好薄又好煙銀👍🏻幾抵食又出色。.呢排係食蟹嘅季節,有幾個時令蟹粉菜式,其中呢個「蟹粉扒豆苗 $158」薑味重,蟹粉好多,豆苗夠嫩,價錢來講幾抵食。之後再叫咗「雪菜肉絲炒年糕 $89」同「瑤柱蛋白炒飯 $99」兩樣主食都大碟加幾正宗,尤其係個炒飯,唔太油膩粒粒分明。.點心方面叫左「南翔小籠包 6件 $68」、「高力豆沙香蕉 4件 $58」,甜品嘅高力豆沙好好食,香蕉味好重,加上咬落去唔會一pat粉👍🏻 .呢間第一次食嘅片皮鴨整體來講好滿意,價錢都唔錯,喺尖沙咀來講絕對可以encore。
2021-09-29 266 浏览
尖沙咀分店裝修坐得舒服 菜式選擇都好豐富👍🏻🌟蟹粉豆腐蟹季又到 試左佢地既金秋蟹逅系列既蟹粉豆苗🤩香濃鮮味既蟹粉配以嫩身豆苗 味道超夾💯🌟烤北京填鴨🦆嗌左半隻鴨😋烤到金黃色皮脆肉嫩既片皮鴨配上自家製既薄餅皮 夾埋青瓜,哈密瓜,京蔥,六必居既甜面醬 口感非常豐富💯👍🏻🌟砂窩雲吞雞雞湯底好清甜 啲雞油有隔清👍🏻加埋皮薄餡靚既雲吞同娃娃菜絕對要嗌👍🏻🌟意大利黑醋骨排骨肥瘦均勻 黑醋汁酸酸地食落非常開胃😋🌟帶子賽螃蟹帶子鮮甜 而蛋白炒得非常嫩滑🤩呢個送飯一流👍🏻🌟瑤柱蛋白炒飯炒飯夠穫氣 粒粒分明👍🏻加蛋白,爽口蝦仁同瑤柱炒味道真係不錯🙌🏻
尖沙咀分店裝修坐得舒服

🌟烤北京填鴨🦆
嗌左半隻鴨😋烤到金黃色
皮脆肉嫩既片皮鴨
配上自家製既薄餅皮
夾埋青瓜,哈密瓜,京蔥,六必居既甜面醬
口感非常豐富💯👍🏻

帶子鮮甜 而蛋白炒得非常嫩滑🤩
呢個送飯一流👍🏻

🌟瑤柱蛋白炒飯
炒飯夠穫氣 粒粒分明👍🏻
加蛋白,爽口蝦仁同瑤柱炒
味道真係不錯🙌🏻
2021-09-28 4388 浏览
古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)位於尖沙咀既中菜,位置都算幾方便同幾易揾。我地6點半左右去到,唔洗等位,但店內都差唔多坐到滿晒,所以最好都book咗位先。去到就會問你飲咩茶,我地揀咗玫瑰荔枝🫖,茶好香。。🌟烤北京填鴨🦆🫓(半)$ 188.00有鴨卷餅(餐)、烤北京填鴨(半)連同6種配料,配料唔夠可以再叫店員refill。北京填鴨皮下有啲脂肪,皮燒得好香脆,包埋一齊食味道夾,口感都豐🌟蟹粉賽螃蟹🦀 🥚$ 188.00下面係一堆蛋白,而上面淋上咗啲汁。蛋白入面食到唔少魚肉,鮮味濃,不過就咁食會有少少膩,連飯一齊食會好啲。🌟蟹粉捞麵🦀🍜(兩位)$ 168.00同蟹粉賽螃蟹既味道差唔多,都係有魚同蟹既鮮味。撈埋味道啱啱好,但份量唔算多。。🌟意大利黑醋骨🐖 $ 98.00個汁酸酸地甜甜地,好開胃唔會膩。而啲骨都煮得好淋,一咬就會甩骨。肉係半肥瘦,食落唔會好鞋。。🌟茶芥/熱水🫖 $ 39.00🌟餐前小碟 $ 15.00。📍 尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓人均: ~$380#古琴雅苑 #北京烤鴨 #粵菜 #廣東菜 #中菜 #海鮮 #中菜館 #點心 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀中菜
古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)

🌟烤北京填鴨🦆🫓(半)$ 188.00

🌟蟹粉賽螃蟹🦀 🥚$ 188.00

🌟蟹粉捞麵🦀🍜(兩位)$ 168.00

🌟意大利黑醋骨🐖 $ 98.00

🌟茶芥/熱水🫖 $ 39.00
🌟餐前小碟 $ 15.00

📍 尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓
人均: ~$380
#古琴雅苑 #北京烤鴨 #粵菜 #廣東菜 #中菜 #海鮮 #中菜館 #點心 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀中菜 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig
2021-09-27
中秋節飯叫咗四人餐🧡🧡🧡多款又飽肚食得好滿足🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🖍北京填鴨大約一人2-3塊皮,肉就好多 仲會附送另一碟炸鴨皮?咬落好脆 一咬落去啲油脂即刻必出黎😂佢有好多醬,認為酸梅醬,同蔥可以夾,仲有蜜瓜🍈!🖍甜酸醬松子魚呢個等得好耐,全部食完催咗幾次先嚟._.好飽但我好鍾意甜酸醬,所以一定食得落😂喜歡咕嚕肉、京都骨,一定也會愛😚都係呢種醬汁!條魚都幾多肉,炸得擠香脆,同食得出係剛剛炸完的😍😍😍🖍黃金大蝦🍤呢個都好好味!炸粉皮薄,蝦肉飽滿,有時酒樓啲大蝦會有種臭味,但呢個完全冇❣️🖍砂鍋雲吞雲吞大粒 皮薄!🖍上海炒年糕年糕炒得好軟爛,睇個人鐘唔鐘意呢種口感同醬汁味道我覺得麻麻🖍桂花糕但其實係杞子糕😂
中秋節飯叫咗四人餐🧡🧡🧡多款又飽肚
食得好滿足🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

🖍北京填鴨

佢有好多醬,認為酸梅醬,同蔥可以夾,仲有蜜瓜🍈!

🖍甜酸醬松子魚
呢個等得好耐,全部食完催咗幾次先嚟._.
好飽但我好鍾意甜酸醬,所以一定食得落😂

🖍黃金大蝦🍤

🖍砂鍋雲吞
雲吞大粒 皮薄!

🖍上海炒年糕
年糕炒得好軟爛,睇個人鐘唔鐘意呢種口感
同醬汁味道我覺得麻麻

🖍桂花糕
但其實係杞子糕😂

2021-09-20 226 浏览
高質的上樓烤北京填鴨🦆位於尖沙咀一間上樓的中式餐廳,專門吃烤北京填鴨😍烤北京填鴨有兩種,酒糟和原味,上次吃過酒糟,覺得不太特別,於是這次點了半隻原味⭐️半肥半瘦,啖啖肉💕好好吃!另外有一小碟鴨皮,可以點糖去吃,個人認為在吃「油」一樣😮配料很充足,京醬、蜂蜜黃梅醬、哈密瓜、京蔥、青瓜、砂糖,可以免費添加的✨此外每人更有即棄膠手套一對,包鴨捲餅之用。👍🏻👍🏻鴨捲餅的皮很薄很薄!👍🏻👍🏻👍🏻店員會在餐廳角落進行切鴨的步驟,供客人欣賞😆😆個人推薦《小籠包》,大大粒的小籠包,熱哄哄,很好吃😋還有《意大利黑醋骨》好好味!推介推介!好黑醋好味道!《蟹粉撈麵》就一般般,貌相與餐牌的有小小分別😆食起來不太有蟹粉的味道。另外點了蒜浸時蔬,好咸好咸🥲特別介紹:茶位可以點《瑰荔堂煌》,玫瑰加荔枝的茶,好好喝!💖
高質的上樓烤北京填鴨🦆

位於尖沙咀一間上樓的中式餐廳,專門吃烤北京填鴨😍

此外每人更有即棄膠手套一對,包鴨捲餅之用。👍🏻👍🏻

鴨捲餅的皮很薄很薄!👍🏻👍🏻👍🏻

店員會在餐廳角落進行切鴨的步驟,供客人欣賞😆😆

個人推薦《小籠包》,大大粒的小籠包,熱哄哄,很好吃😋

還有《意大利黑醋骨》好好味!推介推介!好黑醋好味道!

另外點了蒜浸時蔬,好咸好咸🥲

2021-09-19
  • 小籠包
  • 意大利黑醋骨
  • 烤北京填鴨
2021-09-19 162 浏览
雖然地方唔起眼喺商業大廈嘅15樓但係好嘢無論開到邊一度都要慕名去幫襯先來一碟黑醋骨 鍾意食龍尾嘅你一定唔可以錯過 落足呷醋夠酸就開胃半隻片皮鴨 一半肥一半肉 加埋京蔥梅子將青瓜等等 非常滿足包住片皮鴨嗰塊皮覺得透明唔會令人有好飽嘅感覺一籠小籠包 識食嘅人 都會準備一隻匙羹 流出黎嘅肉湯有濃郁嘅豬肉味 一定要嗌蟹粉撈麵 雖然實物同埋圖片有一段大距離但係不失為一個好菜再加上一蝶油燜筍 配上玫瑰茶 望住尖沙咀嘅城市風景 依家餐食得幾開心
雖然地方唔起眼喺商業大廈嘅15樓
但係好嘢無論開到邊一度都要慕名去幫襯

半隻片皮鴨 一半肥一半肉 加埋京蔥梅子將青瓜等等 非常滿足

包住片皮鴨嗰塊皮覺得透明唔會令人有好飽嘅感覺

蟹粉撈麵 雖然實物同埋圖片有一段大距離但係不失為一個好菜

2021-09-17 189 浏览
古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀).強烈建議大家過嚟食一定要預先book定位,因為成餐飯佢舖頭個電話真係響個不停,而且好彩我哋早食,一食完就發現好多客人喺度排隊等緊!茶又係值得一讚,佢除咗有一般普洱香片,仲有一個叫桂花烏龍,烏龍茶散發着桂花香,好好飲,我哋四個都大贊呢度嘅茶係加分!.▪️古琴酒糟烤北京填鴨▪️.半隻北京田鴨四個人食其實已經非常之夠,當然佢仲會包埋包鴨嘅卷餅同埋各項醬汁配料,當中配料有平時食開嘅蔥,青瓜,再搞搞新意思落咗哈密瓜,中和片皮鴨本身嘅油膩感醬汁方便除咗平時食開嘅甜醬仲有酸甜醬同埋砂糖,可以自行調配.▪️蟹粉豆苗▪️.現時接近十月,正直大閘蟹旺季,呢到都有名為<金秋蟹逅>,個名真係好有意境,諗住未試過豆苗加蟹粉,但可惜太鹹,豆苗落重咗手鹽(´;ω;`).▪️蔥油海蜇伴黃瓜▪.好香嘅涼拌小食,葱油夠香,海蜇爽口,黃瓜清新!.▪️松花皮蛋伴豆腐▪.皮蛋豆腐又係一個絕妙嘅配搭,上面有葱粒,菜莆粒以及紅椒粒,很不錯!.▪️椒鹽黃魚▪.又係一道只會外出先食嘅餸菜,小黃花魚炸得好透,鬆脆但入面魚肉好滑,炸得香透到連幼小一點的魚骨都可以食落肚.▪️南翔小籠包▪️.呢個小籠包都
古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)

▪️古琴酒糟烤北京填鴨▪️
醬汁方便除咗平時食開嘅甜醬仲有酸甜醬同埋砂糖,可以自行調配

▪️蟹粉豆苗▪️

▪️蔥油海蜇伴黃瓜▪
好香嘅涼拌小食,葱油夠香,海蜇爽口,黃瓜清新!

▪️松花皮蛋伴豆腐▪

▪️椒鹽黃魚▪

▪️南翔小籠包▪️
呢個小籠包都很不錯,大家都知小籠包嘅精粹就係咬開嘅湯汁,呢到嘅咬開唔會淨係得啲肥油,係真係濃湯味,一籠有六小粒

最後媽媽話想食一碗小丸子,就叫咗個桂花湯圓,而湯圓係芝麻餡小湯丸!
📌 古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-09-16 141 浏览
人龍店,想吃的真的要訂位或早到才行!餐廳上菜速度很快,食物熱點也很高!點了個二人餐及一個蟹粉小棠菜,已足夠4人食,份量都很足!先嚟的是精品雙小拼,內含雞絲粉皮及揚州水晶肉,雞絲粉皮很有花生醬麻香味,而水晶肉肉質嫩滑,晶瑩剔透!湯羹類是香菜鮮魚羹,魚湯味香濃,帶著淡淡的香菜味!主菜最期待的就是烤北京填鴨了,皮香肉嫩,皮下的脂肪也不多,吃起來不感肥膩,而伴碟的還有蜜瓜及青瓜等,吃起來更清爽!菜類點了金腿龍湯津白及蟹粉小棠菜,前者的金華火腿咸香作提味,而後者剛有大量蟹肉及蟹粉淋面,蟹香撲鼻,大滿足!麵食點了高湯嫩雞湯麵,很大的一碗,能分4小碗,很多蔬菜及雞肉粒,吃起來鮮味又舒服!最後甜品就是杞子桂花糕,清甜解膩,令吃飯口的口氣都變清新了!

點了個二人餐及一個蟹粉小棠菜,已足夠4人食,份量都很足!

湯羹類是香菜鮮魚羹,魚湯味香濃,帶著淡淡的香菜味!

2021-09-15 409 浏览
烤鴨是農曆新年以至平日頗受歡迎的食物之一,象徵快樂、健康、富足,尤其是北京烤鴨🦆。因為它烤出來的顏色是褐紅色,所以對華人文化而言也很吉利。今次因為朋友要移民外國🥲,為了使她有一個難忘回憶,所以就去了一間吃北京填鴨和江淅菜頗有名氣的餐廳晚膳,渡過離別前的最後一個相聚的晚上。🌝同時也象徵大家對朋友前程似錦、事業有成的祝福。🙏🏼餐廳位處尖沙咀北京道的商業大廈:優雅的餐廳裝修,燈光柔和,配以具江南韻味的壁畫,部份座位更能望到維多利亞港的優美景致。🌃餐廳設有不同套餐,迎合不同客人人數及需要。套餐內的餐單豐富,就連最著名嘅北京填鴨及松子魚都有,使大家不用費神選擇,即可享用到餐廳最著名的菜式。😋🤤4人餐:A餐($1198)· 精美四小碟🍗· 香菜鮮魚羹🍲· 烤北京填鴨(半隻)🦆· 古琴鴨肉炒飯🦆🍚· 農家醬爆牛肉🥩· 京醬爆肉絲(配荷葉包)🍖· 風味松子魚🐟· 開水白菜🥬. 杞子桂花糕🥧另再加烤北京填鴨半隻 ($185)精美四小碟🍗由花雕醉雞🐔、拍開洋黃瓜🥒、雞絲粉皮🐔及冰鎮裏脊肉 🐷組成。黃瓜配香醋,酸酸甜甜的;粉皮配沙茶醬,麻香而有滑溜溜的口感,雞絲則建議撕開至再幼身;水晶肉凍凍的,但肉味一般

4人餐:A餐($1198)
· 精美四小碟🍗
· 京醬爆肉絲(配荷葉包)🍖
· 風味松子魚🐟
· 開水白菜🥬
. 杞子桂花糕🥧

另再加烤北京填鴨半隻 ($185)

精美四小碟🍗
由花雕醉雞🐔、拍開洋黃瓜🥒、雞絲粉皮🐔及冰鎮裏脊肉 🐷組成。黃瓜配香醋,酸酸甜甜的;粉皮配沙茶醬,麻香而有滑溜溜的口感,雞絲則建議撕開至再幼身;水晶肉凍凍的,但肉味一般,縱使上面舖上少許薑絲,但不見得對提升味道有很大幫助;至於花雕醉雞,因時間太趕沒有吃😔。這些都是基本的開胃菜😛。

香菜鮮魚羹🍲
湯羹內的芫荽味香濃,非常適合芫茜控享用😍;魚肉大小均勻,且魚肉味濃不會有腥味。
香菜鮮魚羹

北京片皮鴨🦆
餐廳皇牌菜式。鴨肉切得薄,皮脆肉嫩易入口;每一塊用來夾著填鴨的春卷皮會用點心紙分開夾住,這使春卷皮不會黏起來,不是每一間餐廳都有此安排,非常貼心;基本配料如黃梅醬、大蔥、砂糖等均有齊。值得一提的是,餐廳居然用哈密瓜做填鴨的配菜,而味道又出奇地match!令人眼前一亮。😍
北京片皮鴨

古琴鴨肉炒飯🦆🍚
炒飯鴨肉粒多,而且鴨肉味突出之餘,又不會太鹹;炒飯同時加了洋蔥🧅提升整體味道;同時,炒飯的飯粒軟硬度適中,非常乾身。
古琴鴨肉炒飯

農家醬爆牛肉🥩
牛肉炒得韌,很難咬開。雖然在醬料及配料例如蝦仁、豆角、木耳、辣椒🌶️的幫助下變得辣而香口,但仍要扣分☹️。
農家醬爆牛肉

京醬爆肉絲(配荷葉包)🍖
京醬加芝麻和洋蔥🧅,令肉絲味道太濃,甚至有點過鹹。😖幸好是配荷葉包一齊吃,算是中和了過鹹的味道。
京醬爆肉絲(配荷葉包)
京醬爆肉絲(配荷葉包)

風味松子魚🐟
甜酸醬不會太甜,味道適中,令人開胃;魚肉炸的香脆,整體來說感覺很好👍🏼。

開水白菜🥬
普通娃娃菜,消滯解膩的好幫手👍🏼。
開水白菜

杞子桂花糕🥧
內裏釀有杞子的桂花糕點,味道清甜,是最後消除油膩感的最佳甜品
杞子桂花糕

另外不得不提及的是餐廳的茗茶:除了平常飲到的普洱、鐵觀音外,還有瑰荔堂煌(玫瑰荔枝茶)提供,有陣陣的玫瑰🌹和荔枝香味,結果受到大家的青睞,忽視了普洱的存在🤣。

整體來講,餐廳的主菜和預期般好吃😋,除了一兩碟菜式的味道過濃外,其他菜式均非常滿意。👍🏼👍🏼

不過來臨用膳,注意規舉:餐廳營業至晚上十時,故此晚膳會分兩段時間。用餐時,餐廳職員會幾乎無間斷地奉上餸菜,大家不會有時間慢慢聊天,到八點或十點就要準時交枱。如果想一邊慢慢品嘗美食,一邊輕鬆聊天的話就要注意了⚠️🐵🙈🙉

———————————————————————

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤🐤