2023-05-16 82 浏览
通關仲未去日本,係香港食住日本嘢先,嚟到銅鑼灣一間樓上餐廳食特色卷物。餐廳裝修都好別緻,木系座位和明亮燈光令人坐得好舒服,窗邊仲有日本酒樽裝修。🌟 雜錦剌身沙律一上枱滿滿的沙律菜和刺身蓋面,好滿足吸引,顏色都好豐富,粒粒刺身入口好鮮甜。🌟 辣妺卷物上面是辣味吞拿魚,中間包住炸蝦。炸味吞拿魚雖然是辣味相伴但無阻食到魚鮮味,中間炸蝦仍然好脆口。🌟 埼玉網燒牛舌(4件)咬落口好有驚喜,因為肉質軟軟的沒有一般燒牛吞的爽口感,但軟軟的口感又幾好食喎!🌟 日式章魚小丸子(6粒)入口麵粉感覺唔算太多,章魚肉粒都好明顯,唔錯唔錯。

🌟 雜錦剌身沙律

🌟 辣妺

🌟 埼玉網燒牛舌(4件)

🌟 日式章魚小丸子(6粒)
入口麵粉感覺唔算太多,章魚肉粒都好明顯,唔錯唔錯。
2023-05-15 68 浏览
古今一向最出名就係創意卷物😝呢日同同事放左工去左銅鑼灣分店位置好近Sogo 非常方便而且室內裝修仲係日式居酒屋風格🍶🌟埼玉 網燒牛舌(4件)厚切牛舌口感彈牙👅配埋特製酸汁啱啱好平衡咗牛舌嘅油膩感-🌟大阪自家製炸雞(6件)日式炸雞有佢獨有嘅風味🐔熱辣辣嘅炸雞新鮮炸起 食落嫩滑多汁點埋沙律醬味道更好-🌟超級龍卷風{鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片}當然唔少得呢度嘅招牌卷物😎呢款卷物食落酥脆 中間嘅炸蝦🍤同鰻魚芝士等等嘅材料好配合而且上面仲灑左脆片同食用花🌼 擺碟好靚🌟黑龍卷{鰻魚、炸蟹柳、芝士、牛油果}非常推薦呢款黑龍卷👍🏻比起超級龍卷風 呢款口感更軟腍😋而且更能突出芝士味🧀 仲有牛油果好creamy!🥑
古今一向最出名就係創意卷物😝
呢日同同事放左工去左銅鑼灣分店

位置好近Sogo 非常方便
而且室內裝修仲係日式居酒屋風格🍶

🌟埼玉 網燒牛舌(4件)

厚切牛舌口感彈牙👅
配埋特製酸汁啱啱好平衡咗牛舌嘅油膩感
🌟大阪自家製炸雞(6件)

日式炸雞有佢獨有嘅風味🐔
熱辣辣嘅炸雞新鮮炸起 食落嫩滑多汁
點埋沙律醬味道更好

🌟超級龍卷風
{鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片}

當然唔少得呢度嘅招牌卷物😎
呢款卷物食落酥脆 中間嘅炸蝦🍤同鰻魚芝士等等嘅材料好配合
而且上面仲灑左脆片同食用花🌼 擺碟好靚

🌟黑龍卷
{鰻魚、炸蟹柳、芝士、牛油果}

非常推薦呢款黑龍卷👍🏻
比起超級龍卷風 呢款口感更軟腍😋
而且更能突出芝士味🧀 仲有牛油果好creamy!🥑
2023-05-15 38 浏览
今日同朋友來左銅鑼灣試吓呢間日本菜古今,因為唔係太肚餓,所以主要都係輕食,咁啱呢度又有好多款小食,我地叫左日式章魚小丸子(6粒),雜錦刺身沙律,埼玉網燒牛舌,同埋蜘蛛(即係軟殼蟹卷)。日式章魚小丸子上來係熱度剛剛好,唔會有入面過熱的情況。雜錦刺身沙律比我想像中多刺身,佢個醬係明太子沙律醬,所以會有少少辣辣地。網燒牛舌係我覺得最出色嘅一道菜,牛舌厚度適中,燒得剛剛好,牛味十分濃郁,配上佢哋自家製醬汁,味道十分出色。蜘蛛(軟殼蟹卷)都做得非常之唔錯,其實餐牌上有好多唔同嘅卷物,下次嚟會推介試富士山卷,見到其他人嗌都好壯觀,打卡一流。

日式章魚小丸子上來係熱度剛剛好,唔會有入面過熱的情況。

古今🇯🇵主打創意新式卷物嘅日式餐廳🍴好有gimmick 除咗壽司🍣卷嘅配搭好特別之外仲有煎到好似米餅🍘嘅壽司pizza🍕啱晒打卡﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/富士山🗻/好igable嘅卷 面頭舖滿千島沙律醬蟹柳絲 足料到好似成座山咁🗻入面壽司卷包咗鰻魚🐟牛油果🥑好夾/超級龍卷風🌀/鰻魚同炸海老為主嘅卷物 加入芝士🧀青瓜🥒同脆片配搭好fresh 炸蝦🍤好脆炸粉唔會過厚 醬汁夠味唔點豉油都可以/櫻花蝦茄子燒🍆/原條茄子燒得好juicy 有類似微辣味噌調味加上灑滿櫻花蝦🦐鹹香吊味/埼玉網燒牛舌👅/4塊燒牛舌好驚喜🤩燒到好軟腍 厚薄適中 keep到有肉汁又有咬口 可以加少少秘製酸甜汁更加惹味 但係就咁食都有燒汁餣過嘅甜味
古今

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/富士山🗻/

/超級龍卷風🌀/

/櫻花蝦茄子燒🍆/

/埼玉網燒牛舌👅/
2023-05-13 38 浏览
好耐冇去銅鑼灣shopping,於是同老公先搵食後shopping。我哋搵咗銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓,一間有特色卷物食的日式餐廳-古今(Kokon )食午餐。餐廳除了特色的卷物外,還有熟和生的定食,刺身,壽司,沙律,前菜小食,燒物等多款食物供選擇。餐廳裝修以日式木系列為主,感覺休閒舒適。首先來個日式章魚小丸子$48,一共有六粒,小丸子面頭鋪滿木魚和紫菜絲,一口咬落熱辣辣和內裏軟綿綿的小丸子,再加埋彈牙的章魚粒,是我食過最好食的章魚小丸子之一。跟住就係埼玉網燒牛舌$78,一碟有四件,外表看來冇乜特別,但係食落有驚喜,牛舌熱辣辣,軟嫩爽口,非常Juicy。最後一碟是金龍卷$105與蜘蛛$103放埋一齊,單看賣相已相當吸引,見到都流口水。金龍卷主要食材是三文魚,炸蝦和芝士,三文魚和炸蝦都很新鮮,炸蝦外脆,𧎚肉鮮嫩彈牙。蜘蛛是用紫菜包住非常酥脆的炸軟殼蟹,青瓜,牛油果和蟹柳,食落有層次感,口感非常豐富。兩者都各有特色,令人回味無窮。
好耐冇去銅鑼灣shopping,於是同老公先搵食後shopping。我哋搵咗銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓,一間有特色卷物食的日式餐廳-古今(Kokon )食午餐。餐廳除了特色的卷物外,還有熟和生的定食,刺身壽司,沙律,前菜小食,燒物等多款食物供選擇。餐廳裝修以日式木系列為主,感覺休閒舒適。

• 琦玉網燒牛舌
  • 日式章魚小丸子
  • 金龍卷
  • 蜘蛛
2023-05-12 37 浏览
今日同表妹去食特色卷物卷物之外仲有其他日式料理前菜可以選擇我哋除咗卷物之外,仲嗌咗沙律同串燒一齊share唔使等好耐食物已經陸續送到✨蟹柳沙律✨份量大到好似沙律山咁!!!當中除咗蟹籽蟹柳同沙律菜之外,仲有中華沙律同薯片碎增加口感添💕✨彩虹卷✨賣相吸引,彩色繽紛,見到都經已胃口大增🤣🤣原來卷物中加入牛油果都幾夾啵~✨超級龍卷風✨呢款係朋友大力推薦,卷物中包含吉列炸蝦、鰻魚同忌廉芝士~味道超夾,食完好滿足!!!✨鹽燒雞中翼✨串燒款式都幾多,雞翼燒得皮脆肉嫩,正!✨黑豚豬頸肉串燒✨豬頸肉既口感爽嫩,一口接一口咁食特別爽😘😘
今日同表妹去食特色卷物

卷物之外仲有其他日式料理前菜可以選擇

我哋除咗卷物之外,仲嗌咗沙律同串燒一齊share

唔使等好耐食物已經陸續送到

✨蟹柳沙律✨

份量大到好似沙律山咁!!!

✨彩虹卷✨

賣相吸引,彩色繽紛,見到都經已胃口大增🤣🤣
原來卷物中加入牛油果都幾夾啵~
✨超級龍卷風✨

呢款係朋友大力推薦,卷物中包含吉列炸蝦、鰻魚同忌廉芝士~

味道超夾,食完好滿足!!!
✨鹽燒雞中翼✨

串燒款式都幾多,雞翼燒得皮脆肉嫩,正!
✨黑豚豬頸肉串燒✨

豬頸肉既口感爽嫩,一口接一口咁食特別爽😘😘
2023-05-11 34 浏览
今晚二訪銅鑼灣呢間日式餐廳,位置喺正sogo隔離,好方便。上次試過佢嘅龍卷風沙律同卷物火山,味道好好,今次點另外幾款食物試吓先。日式麻醬豆腐沙律($88)- 分量極多,賣相好吸引,入面有豆腐、蔬菜、番茄,配埋麻醬,好清新開胃嘅前菜。蜘蛛($103)- 呢款特式卷物入面有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果及蟹柳。軟殼蟹香脆,配搭軟滑嘅牛油果同爽口嘅青瓜,口感多重,味道唔錯。搖滾樂($113)- 另一款特式卷物,材料有鰻魚、芝士、炸蝦及牛油果等等,味道好夾,好有層次。另外叫咗蒜香牛油燒帶子($42)同椒鹽雞腎($32)- 兩款串燒都燒得十分之香,帶子有蒜蓉同牛油味,肉質鮮嫩彈牙。門面及裝修佈局好日式,餐牌入面卷物選擇好多,另外仲有唔少小食,燒肉,鍋物等。食物質素高,價錢亦都合理。

2023-05-11 28 浏览
Very easy-to-find location, abuilding full of restaurants in causeway bay near SOGO. Very open layout with comfortablespacing. Tried their delivery sushi roll and its existing to try out theirdine-in. Volcano Roll is my all-time favorite.$128 with good quality of food, temperature and presentation. Sushi roll filledans stacked with scallop, avocado, crab fillet and cucumber. So impressive VolcanoRoll actually came with Flame for dine-in! Lots of choices regarding themenu, very creative with the
Very easy-to-find location, a
dine-in.

Lots of choices regarding the
menu, very creative with the Maki Roll while serving Tempura, deep-fried,
stewers etc.
2023-05-10 45 浏览
收工同朋友去左位於銅鑼灣澳門逸園中心的古今呢度係行日嘅居酒屋路線,木系風格前菜係超大碗新鮮沙律菜,淋滿甜甜辣辣的沙律醬汁,仲有一粒粒爆汁的蟹籽同蟹柳吃落好開胃煙花 大大舊嘅吞拿魚蓉放係卷上面,配上蟹籽同少量脆片卷物包住辣味三文魚,食落有輕微既辣味 ,佢多重口感又惹味!日式章魚🐙小丸子一份有 6 粒小丸子,滿滿嘅木魚絲同紫菜鋪滿小丸子上面,入口鬆脆香口,仲咬到章魚粒黑豚豬頸肉串燒香濃豬肉味,爽脆有彈性,,食落一d都唔油膩。

前菜

煙花

日式章魚🐙小丸子

黑豚豬頸肉串燒

香濃豬肉味,爽脆有彈性,,食落一d都唔油膩。
2023-05-09 28 浏览
-古今🍽-金龍卷古今就出名有好多特色既卷物😍金龍卷入面就有炸蝦芝士外面用三文魚包住😋炸蝦係入面仲係脆卜卜個口感唔錯👍-煙花鐘意食吞拿魚蓉既朋友就要試呢個!煙花係個卷物上面有一大舊吞拿魚蓉而入面就包住三文魚🍣一次過食到2個層次😌-網燒牛舌呢個大推!佢個牛舌網燒過將入面既油脂迫哂出黎😌外層燒到有少少焦咁好香😍-小丸子雖然小丸子唔係d咩特別野但有時食幾粒又可以過下口癮🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_銅鑼灣#foodieluveat_日本菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #日本料理 #創意卷物 #日本菜 #銅鑼灣 #銅鑼灣sogo #壽司
古今🍽

#foodieluveat_銅鑼灣
#foodieluveat_日本菜
2023-04-22
2023-05-07 105 浏览
尋日生日 老婆喺網上睇吓有咩好食嘅店舖見到這一間古今 正評都幾多,所以決定試一試有驚喜🤘由於是星期六擔心太多人排隊,所以我們6:00pm已經到店舖 當時有一位像闊太的女士等待,最後發現原來她是買外賣的一出電梯已經見到其實坐低後不久 已經陸續有其他顧客來到大概6:30時已經滿座 目測所見好像有旅客慕名而來,但始終是樓上鋪主要客人都是香港本地客為主我哋叫咗吞拿魚牛油果卷 (唔記得影相)同埋極上·刺身盛 等待期間還在想需不需要叫其他鍋物或小吃 還好沒有 因為到來時比我哋想像中的份量大好多 😂刺身非常新鮮,老婆對鮑魚讚不絕口,其他刺身也非常新鮮 性價比很高 另外有15片時令魚 雖然唔知咩名,但老婆覺得非常鮮甜,我亦覺得挺爽口彈牙呢個應該係四人份量,所以我哋兩個人食真係食唔晒,最後唔想浪費問店舖可否打包佢哋亦都非常幫得手👍🏻🙏😎幫我哋打包得非常整齊,亦都放了好多冰讓我們帶回家最後提一提其實價錢有很多選擇 我們這次叫得貴一點,但是大部份食物價錢也是非常親民整體而言食物質素非常好,服務水平亦都很滿意 會介紹同事再嚟幫襯 👍🏻
尋日生日 老婆喺網上睇吓有咩好食嘅店舖
見到這一間古今 正評都幾多,所以決定試一試有驚喜🤘

一出電梯已經見到

我哋叫咗吞拿魚牛油果卷 (唔記得影相)
因為到來時比我哋想像中的份量大好多 😂
極上·刺身盛

2023-05-06
庆祝纪念
生日
極上·刺身盛
2023-05-06 164 浏览
太太喜歡吃日本菜,尤其是剌身壽司之類。不過老實說,還是熟食較啱我。於是,我會和她去古今,它的卷物不但創意無限,而且有不少是熟食配搭,太太和我都喜歡。古今位於銅鑼灣澳門逸園中心,就在Sogo隔離,木系日本居酒居格調,高層大玻璃,坐得舒服。其實都去過幾次,可是它的卷物款式超過40款,所以仍未能試曬全部,每次去都有驚喜,今天還要玩火!~~~~~~~~【卷物】🧡火山 $128上枱後店員會點火,甚有氣氛。卷物上的一大堆蟹柳絲和蟹籽非常搶眼,夾了一筷試食,混和了沙律醬的蟹柳絲新鮮又好食,之後撥開下面的卷物,原來包有紫菜、蟹柳和青瓜。整體非常出色。🧡午夜牛郎 $98包有三文魚、牛油果和芝士的卷物,特色在輕輕煎過,煎過的壽司飯變得煙韌,寧舍有口感。【串燒】🧡鹽燒雞中翼$32 - 薄鹽調味,外脆內軟。🧡黑豚豬頸肉$32 - 爽滑彈牙,焦香惹味。【炸物】🧡大阪自家製炸雞$786大件雞塊,全是髀肉,嫩滑有汁。外層粉漿薄而脆,好味道。

~~~~~~~~
【卷物】
🧡火山 $128
上枱後店員會點火,甚有氣氛。

🧡午夜牛郎 $98
午夜牛郎

【串燒】
🧡鹽燒雞中翼$32 - 薄鹽調味,外脆內軟。
🧡黑豚豬頸肉$32 - 爽滑彈牙,焦香惹味。

【炸物】
🧡大阪自家製炸雞$78
6大件雞塊,全是髀肉,嫩滑有汁。外層粉漿薄而脆,好味道。
午夜牛郎
2023-05-05 45 浏览
.◾️◾️ 【 ✨銅鑼灣高質創意日式卷物✨ 】 ◾️◾️◾️▎有別於傳統日本料理 環境舒適有一日同朋友嚟到呢一間位於銅鑼灣嘅日式居酒屋發現整體上用心製作環境簡潔優美同埋料理非常有創意✨值得推介俾大家👍👍👍◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:8 out of 10▎Will Revisit?:Yes ▎人均消費:Ard HKD 150▎前往方法:銅鑼灣地鐵站D2出口▎餐廳位置:📍 古今 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating:8 out of 10餐廳以日系風格為裝修簡潔而且充滿日本和風嘅感覺牆上佈滿日本風情畫✨令人感覺置身於日本🇯🇵另外坐落環境舒適餐廳更設有獨立房間提供一個更加寧靜嘅環境比大家聚餐十分體貼👏👏👏◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️ (1) ✨壽司薄餅 (辣味吞拿魚)✨第一次見原來壽司可以造成薄餅嘅形狀感覺非常特別🤓👍👍餐廳別有用心 實在係一個加分位食落去個薄餅原來係用米飯組成配合切碎咗嘅吞拿魚喺上面以及其他配料 整體口感非常好味道濃郁 而吞拿魚亦都好新鮮(2)

◾️◾️ 【 ✨銅鑼灣高質創意日式卷物✨ 】 ◾️◾️◾️

▎Will Revisit?:Yes

▎人均消費:Ard HKD 150

▎前往方法:銅鑼灣地鐵站D2出口
▎餐廳位置:
📍 古今 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

(4) ✨日式章魚小丸子✨

章魚小丸子炸得非常鬆脆
外脆內軟 入面嘅章魚都好有鮮味😋
2023-05-02 77 浏览
環境衛生不錯👍 日本居酒屋🏮吸引不少女士歡迎👏9成都是女士為主👩價錢ok😊炸蝦保持爽脆🍤三文魚比較新鮮 😋值得一試牛舌味道比較難忘 👍口感比較軟身一啲都吾靭 牛味比較出😎加埋啲汁 變得爽口😋😋小丸子🧆比較細小口感吾會太粉 不會太漏保持熱的溫度👍超重呑拿魚味👍比較愛好 可以揀它🤭有薯片脆脆配合 比較少見加上有新鮮既三文魚 吞拿魚已經遮掩了三文魚的味道😆上菜時間比較快 店員服務態度不停😎不停為客人斟茶🤭

價錢ok😊炸蝦保持爽脆🍤

加上有新鮮既三文魚
吞拿魚已經遮掩了三文魚的味道😆
上菜時間比較快 店員服務態度不停😎不停為客人斟茶🤭
2023-05-01 68 浏览
【銅鑼灣•古今】🍯 @kokon1010————————————————————————銅鑼灣購物核心地段旁的日本料理餐廳,位置方便,餐桌上的精緻食物,價格與質素成正比,好味!😳🍯|日式章魚小丸子(6粒)|HKD 48即叫即整熱啦啦上枱,新鮮嘅木魚糠同埋紫菜鋪面賣相精緻,小丸子熱辣辣入口,入面有好多章魚咬落粒粒彈牙。🪼😃🍯|壽司薄餅(辣味三文魚)|HKD 108賣相特別,底層係香脆嘅炸蝦餅食落索索聲,面層鋪上魚生、蟹籽、辣辣嘅沙律醬汁,整個薄餅帶畀你一種全新嘅享受。🍯|埼玉網燒牛舌(四件)|HKD 78牛舌十分新鮮、厚身,食落彈牙配上汁料,肥美又好味😋正呀👍🍯|雜錦刺身沙律|HKD 108抵食又大盤,有別於普通沙律配搭😋,食落除咗有沙律醬、海鮮刺身,仲有一點點嘅辣味襯托,整個沙律有章魚、魚生、魚籽等海鮮配搭,十分特別,重點推介!😽
【銅鑼灣•古今】🍯 @kokon1010
————————————————————————

🍯|日式章魚小丸子(6粒)|HKD 48

🍯|壽司薄餅(辣味三文魚)|HKD 108

🍯|埼玉網燒牛舌(四件)|HKD 78
牛舌十分新鮮、厚身,食落彈牙配上汁料,肥美又好味😋正呀👍

🍯|雜錦刺身沙律|HKD 108