夥計態度友善親切.小菜好味有特色😋甜品新鮮滾熱辣!Open rice book位仲有九折~期待下一次黎食!燒腩仔,好早就賣晒啦7:00入座其實個場唔係太多人,嗰日夜晚好似包場咁金錢肚正呀,一啲都吾蘇豆腐煲 熱辣辣上枱,魚皮好o趙口,不腥叉燒半肥瘦 加上蜜汁,非常好食,某啲半肥瘦喺街買油油地,呢度完全冇呢個煩惱!海蜇 用海蜇頭,爽口又彈牙~炸物非常出色 不油膩!炸田雞比 鬆化酥脆@炸蛋球 對我黎講 略為甜左少少,甜而不膩煎堆 薄 !少少脆,食完冇油立立

夥計態度友善親切.
小菜好味有特色😋
甜品新鮮滾熱辣!

Open rice book位仲有九折~

期待下一次黎食!
燒腩仔,好早就賣晒啦7:00入座
其實個場唔係太多人,嗰日夜晚好似包場咁

金錢肚正呀,一啲都吾蘇
豆腐煲 熱辣辣上枱,魚皮好o趙口,不腥
海蜇 用海蜇頭,爽口又彈牙~

炸物非常出色 不油膩!

炸田雞比 鬆化酥脆@

炸蛋球 對我黎講 略為甜左少少,甜而不膩
煎堆 薄 !少少脆,食完冇油立立
煎堆
蜜汁叉燒
  • 古法金錢雞
  • 冰花蛋球
2022-03-13 1298 浏览
兒時的味道~~蟹肉片兒麵疊起居:又係另一間福記班底打造,吸引唔到我嘅並非它的小菜及點心,而係可以找到我兒時的最愛~~蟹肉片兒麵用炸過雲吞皮配上高湯及蟹肉會一下,全手工菜,小時候喺尖沙咀金冠潮洲城必叫,現今能夠做到呢度菜酒樓寥寥可數,食的是兒時味道,雖然佢嘅雲吞皮並不是等到最後才下高湯保留脆卜卜的食法,食落去10分滑溜,都係另一種食法。其他點心就不敢恭維,唯一可讚的是他的蟹子燒賣充滿蟹味,可惜切肉不夠厚身,去不到肉厚爽脆的感覺,XO醬炒腸粉遠遠聞到鹹魚香,可惜太粉,欠缺那種焦香味道,不夠熱…… 另一個被譽為必叫的金牌叉燒開10分失望、採用急凍豬、每一個膿邊都均勻地喺叉燒上邊同一個邊位呈現,令我覺得師傅喺上碟之前用火槍喺上邊辣過、洗腎醬汁,十分之鹹,可能佢係出名,不過喺出名「鹹」
兒時的味道~~蟹肉片兒麵

2022-02-21 860 浏览
今天和朋友來到這間疊囍居喝茶,係社交平台見到推出有個魚子酱鵝肝兩位套餐,$588 兩位 平均$300,於是來試下,前菜就是兩件魚子醬鵝肝慕絲加左少少香橙,甜甜地又五腻,內左五款點心擇,叫左虾多士,春卷,菠蘿叉燒包,虾餃,燒賣,主食要蚧肉片兒面,果波蘿包鬆化入面真是有菠蘿嫁🤭,個虾多士有d 香草,好鬆脆弹牙,原來片兒面係雲吞皮炸過再俾d湯,好滑,吃埋個栗子焗布甸,外面好少有了,果布甸好滑,好似细個去d酒樓吃果種味道。找番以前懷舊的味道会再來
  • 鵝肝魚子醬慕絲
2022-02-04 1268 浏览
🌸疫情下的年初三日,與老公出街食午餐,新年前已在openrice 預訂,選擇酒店的中菜廳,個人覺得空間感足夠,比較安心。🌸《疊囍居》位於皇悅酒店內,灣仔地區,交通方便。步入食店充滿新年氣氛,擺設及服務員熱情招待,有股喜氣洋洋感覺。《疊囍居》位於B2層,沒有景觀但打卡位不缺乏,如入口的白色大魚及30年的大群翅。而枱與枱之間有合適距離,令到疫情下幫襯有點安好感覺。飲茶歎點心🫖藥膳鳳爪⭐️⭐️⭐️⭐️鳳爪入味,但份量少海鮮蟹肉酥⭐️⭐️⭐️⭐️外皮鬆化,餡料足筍尖鮮蝦餃⭐️⭐️⭐️⭐️餡料足蠔王叉燒包⭐️⭐️⭐️⭐️瘦义燒餡👍燈影煎堆⭐️⭐️⭐️⭐️簿皮芝麻香口山竹牛肉球⭐️⭐️⭐️牛肉稍硬身韭黃雞絲春卷⭐️⭐️⭐️⭐️餡料味美,外皮脆口XO醬炒腸粉⭐️⭐️略咸個人評分食物味道環境服務衛生回頭率抵食

飲茶歎點心🫖

蝦餃$70,义燒包$70
2022-02-03
蝦餃$70,义燒包$70
2022-01-24 649 浏览
疫情嚴峻都要出街食吓嘢,下午茶去飲嗰靚茶食嗰飽,味道精堪的點心一試難忘😋,樣樣都好好味,今次試咗切肉蒸燒賣,味道好香好特別,第二道未食過😊,菠蘿叉燒餐包真係內有菠蘿🍍 ,咖哩魷魚🦑爽到不得了, 鳳凰煎糯米雞🍘 外脆內軟, 炸雲吞裏面隻蝦🍤非常新鮮又大粒, 雞絲🐔木耳腸粉皮薄餡靚🤫, 燒鵝🦢瀨粉,D燒鵝香脆,甜品試咗冰花蛋球🥯,傳統美食,非常香脆薄皮嘅燈影煎堆🍪,令袍袍,食完D美食😋令人都開心晒。
,非常香脆薄皮嘅燈影煎堆🍪,令袍袍
,食完D美食😋令人都開心晒
2022-01-23
  • 燈影煎堆
  • 切肉蒸燒賣
2022-01-05 264 浏览
呢度嘅粵菜真係超好食!可惜得兩個日食試唔到更多選擇🥲母親大人話呢度嘅蒸白鱔同金錢雞都好好食,下次一定要試下😋今次試過嘅嘢全部都好滿意!-帶子豆苗餃🥟帶子幾大粒,口感彈牙,豆苗餃食落清新。唔係令人驚艷嘅味道,但仍然好好食,我自己好鍾意🤪-蝦子柚皮呢個真係超驚喜!!本身喺其他酒樓食過柚皮都無特別鍾意,但係呢度整得非常出色。柚皮非常軟稔入味,幾乎入口即化;入口係蝦子同醬汁嘅鹹香味,一啲苦澀味都無。強烈推薦試下!-蛋白蒸龍蝦球🦐蛋白嫩滑,有淡淡嘅酒香;龍蝦球鮮甜彈牙,整體清淡得嚟齒頰留香,同樣推薦。-滑蛋皮蛋蝦仁炒陳村粉滑蛋同陳村粉都好嫩滑,蝦仁爽口。雖然賣相普通,亦唔係咩稀奇嘢,但係炒得好香好惹味,我自己都食左半碟🤣🤣-栗子蓉西米布甸🌰同普遍嘅蓮蓉唔同,呢度用嘅係栗子蓉,味道同奶黃都好夾。栗子蓉香甜,裡面食到栗子粒,奶黃好香。不過食到甜品嗰陣已經好飽,只係同母親大人兩份淺嚐🤣整體嚟講食物無得彈,服務都好好。除夕下午去人不多,夜晚去可能訂檯比較保險。另外某啲菜色要事先預訂,如果唔確定有無需要最好打電話去問問。總之好滿意,一定會回頭🤣🤣

-帶子豆苗餃🥟

滑蛋皮蛋蝦仁炒陳村粉
蛋白蒸龍蝦球
帶子豆苗餃
2021-12-29 262 浏览
經過大半年的休養生息, 結果是堆積了一大堆留在手機的食照, 是時侯要清一清了.這次來到聞說是福臨門斑底的疊囍居飲茶是也. 焗釀蟹蓋$220, 老實說, 份量僅屬中碼, 差不多吃完等於沒吃. 食味倒還不錯, 餡料是充實的蟹肉和洋蔥, 焗得算香.再來是瑤柱魚翅濯湯餃$140, 這個做得挺好:湯甚是鮮甜,肉餡有汁更滲透著榣柱的鹹香, 加上矜貴的魚翅,是一種滿足的感覺.接下來的點心水準都是一般般: 羅漢齋粉果$70一如其名, 又齋又無味, 兼且油感強烈, 餃皮又黏.脆炸蝦多士$90脆是脆的, 但同樣油膩感澎湃, 蘸點沙律醬亦幫助不大.最令人百思不得其解的是鍋燒生煎包$70, 上桌時店員會在鍋蓋上淋酒後才開蓋, 然而半滴酒香都欠奉; 蔥又無味; 而生煎包用鍋盛著是所為何事呢? 包又不見得特別熱, 只覺得包多饀少, 也是沒有味道的.冰花蛋球$60, 甚麼冰花, 糖霜而已, 不難食, 可接受.最令人印象難忘的反而是門口那條會跟人互動的招財魚.

焗釀蟹蓋

蟹蓋的內容

瑤柱魚翅灌湯餃

灌湯餃的內容

羅漢齋粉果

脆炸蝦多士

鍋燒生煎包

冰花蛋球

最令人印象難忘的反而是門口那條會跟人互動的招財魚.
午餐
瑤柱魚翅灌湯餃
灌湯餃的內容
2021-11-21 358 浏览
📍疊囍居A nice Cantonese restaurant that is quietly tucked away in the basement of Empire Hotel in Wan Chai. It’s the former國福樓 so their quality is expected to be higher. Overall, their dim sum quality is above average. Their shrimp toast was nice. The two noodle dishes were good with not too much oil. Love their hot fish maw milk with the right amount of sweetness.Would recommend bringing parents or elderly for a guaranteed no hiccups type of meal. Price: HK$300-400 pp (lunch) Revisit: 8/10
📍疊囍居

Price: HK$300-400 pp (lunch)

Revisit: 8/10
2021-06-15
2021-11-17 359 浏览
難得約到個好朋友👭🏼三人行到訪灣仔區開咗間出名嘅國福樓3.0,約咗好朋友梗要去好地方試吓😅一入酒樓,見到一條「鎮店之魚」,據講係老闆私人珍藏,放喺店舖睇門口,條魚真係好有靈性,跟住人嘅手引導游來游去👍🏻食物方面,真係無得彈,全部出品都係好掂,所以價錢貴少少,午市仍然坐無虛設😂古法燒金錢雞(每件$38)橡果黑豚叉燒($280)入口即化,味道好👍🏻XO醬炒蘿蔔糕($90)脆炸蝦多士($90/三件)👍🏻好厚蝦肉😍爽滑鮮蝦腸($80)曡囍居鮮荷葉飯($220半包)好足料👍🏻陳年先生推介甜品:香芒凍布甸($70)😋西米粟茸焗布甸($70)內堂一幅大牆放上四大塊「天九翅」鎮店之魚
難得約到個好朋友👭🏼三人行到訪

古法燒金錢雞(每件$38)

橡果黑豚叉燒($280)入口即化,味道好👍🏻

XO醬炒蘿蔔糕($90)

脆炸蝦多士($90/三件)👍🏻

好厚蝦肉😍

爽滑鮮蝦腸($80)

曡囍居鮮荷葉飯($220半包)好足料👍🏻

陳年先生推介甜品:香芒凍布甸($70)😋

西米粟茸焗布甸($70)

內堂一幅大牆放上四大塊「天九翅」

鎮店之魚
2021-08-24
  • 橡果黑豚叉燒
  • 脆炸蝦多士
2021-11-06 1175 浏览
今晚我們一行三人就嚟到這間位於灣仔既「疊囍居」食晚飯。原來這間酒樓的命名也有一個鮮為人知的故事:由于食肆最緊要係客似雲來,好多把口幫襯,故「疊囍居」取名係用上大量嘅「口」字(共有九十二個口字),好有意思。剛入大門,便發覺到餐廳嘅裝修走簡約高檔路線,以灰色做主調,配以由老闆親自挑選嘅主題油畫,給用餐的客人一個和諧優雅的用餐環境。餐廳另一邊大廳仲陳設着罕有嘅天九魚翅,再配上一尾有靈氣風水魚(聽說已經自享超過30年),每當有人行近的時候,它總喜愛面向著客人打招呼,如此用心既佈置,除了蠻有氣派,更睇得出設計方面好花盡心思!食物方面就提供一系列既懷舊菜色,主要係做返幾十年前嘅懷舊菜,希望喚起香港人對懷舊菜的情懷,讓獨特的香港美食得以傳承下去,令更多人認識中國菜的多種多樣,把經典菜式發揚光大,始終香港是世界有名的美食之都嘛😋!今次我地叫左個精選燉湯燒味拼盤套餐,原價要$4080,依家特價四位用都只係$2856,平均只係700蚊左右一個人。首先有三道看似普通但絕不平凡嘅醒胃前菜先來的有橡果黑豚肉叉燒用上吃橡果大的(西班牙黑毛豬)黑豚肉,真材實料,叉燒唔會太甜,好香好滑,入口軟淋,整得好出色,一吃難忘

首先有三道看似普通但絕不平凡嘅醒胃前菜

先來的有橡果黑豚肉叉燒

用上吃橡果大的(西班牙黑毛豬)黑豚肉,真材實料,叉燒唔會太甜,好香好滑,入口軟淋,整得好出色,一吃難忘!

再來XO醬鴨舌

鴨舌好爽口彈牙,配以獨家秘製嘅XO醬,內含好多唔同材料,包括瑤柱,蝦米及金華火腿……等材料,帶著微微的辣味,把食物嘅味道提升到另一個層次。

令人回味的滷水豬腳仔

滷水調得非常入味,豬腳仔煮得好稔,連骨都好稔好軟,但皮仍然好爽口,師傅把豬腳仔切得好薄,方便客人食用,睇得出師傳有非常好既刀功,屬超水準之作!

吃罷前菜,接著來的便是清湯雞燉牙揀翅,選用嘅高湯由大量鮮雞及金華火腿熬製多個小時,隔去油分,湯底好清,但非常好味,有着陣陣甘香金華火腿味,亦都好清甜。熬製多個小時後,雞肉亦都燉得好稔,有好香嘅雞肉既鮮味。有如此好的湯底去熬煮牙揀翅,當然令人食指大動!

桃茸生汁蝦球

彈牙嘅蝦球配上輕量嘅沙律醬及烤香嘅合桃,蝦好大隻好厚肉、好彈牙,每位客人竟然有兩大隻!看似好普通嘅食材,但廚師可以做到色香味俱全,值得一讚!

蝦籽婆參柚皮伴鵝掌

依個絕對係一個懷舊菜式,三種食材都令人驚嘆!柚皮好香好軟,入口即化,據師傅講係只選用6月份既柚皮,貪佢無根,入口即溶!在經過多重反覆熬製,去除苦澀味,然後再煨上鮑汁,令到抽皮完全入味。婆參就好彈牙,好大件。至于鵝掌就選用波蘭入口嘅鵝掌,貪佢好肉大件又夠滑。主廚憑其豐富嘅烹調技巧,把鵝掌完美處理,完全唔會好似一般食肆食到既鵝掌咁,上碟時因為過度烹調導致鵝掌不能成形。

玫瑰豉油雞

用上新鮮走地雞(佢負責人年哥指出,生雞每隻都要接近300蚊),雞嘅肉質好滑,好少喺香港食到咁滑既雞肉,雞皮仍然好爽,雞肉味好濃郁,絕非一般冰鮮貨可以比擬!據酒樓負責人年哥介紹,雞最好吃的部分竟然是雞背脊,在爽滑嘅雞皮下面皮下面,是一層脂肪,然後再下面是滑滑的雞肉,一啖咬下去,有著三重的口感,一言蔽之……正!我就另外好喜歡吃雞轉彎,無論是大小轉彎,都是貪其夠滑亦都有雞味!現在想起來,那雞肉的鮮美,依然在我口中迴盪!

鮑汁鱆魚雞粒炒飯

用過上面提及的美食,基本上都已經好飽,胃已經容不下其他食物了!但當侍應端上這個位上的炒飯,陣陣的香氣卻喚醒了我口中的味蕾,炒飯上面有一層薄薄既鮑汁,還有紅色的車厘茄伴以綠色的薄荷葉,衝擊著我貪吃的視覺!炒飯的材料好多,有瑤柱,雞粒,鱆魚粒……等等,真材實料。味調得好,唔會太濃太淡,味道岩岩好。好難得吃到炒飯時竟然仲有胃口,我們竟然能把這一道位上的炒飯吃乾精光😋

甜品包括有生磨合桃露

合桃露是把烤香的合桃磨碎、隔渣,煮出來的合桃露好濃好滑,味道亦都好特出,微微的甜味,帶出合桃的香氣,好好食!😋

懷舊芝麻菲林卷配新疆紅棗糕

好古色古香既糕點,菲林卷嘅黑芝麻味好濃,好有咬口。

三層的新疆紅棗糕選用特級嘅新疆紅棗熬水,上邊還擺上極級嘅金箔,衝擊著用餐者的視覺!紅棗糕還有著濃濃嘅紅棗味,未擺入口已經嗅到好香甜,入口就好彈牙!

招牌燈影煎堆

食肆招牌之作,大大的煎堆好通透(看附圖),煎堆皮好薄好薄,炸得好酥脆,入口即化,仿似食薯片一般嘅口感,但事實你正在吃煎堆!跟出面一般食肆食到既煎堆絕不一樣!

同場加映時令蛇羹

嘩!好足料,上菜之前仲會用過氣體爐把蛇羹加熱到應有嘅溫度、保持著蛇羹應有嘅溫度,把最好的味道奉客,落埋標準配料如檸檬葉絲(檸檬葉絲切得比頭髮絲更幼,師傅嘅刀工盡現)白菊花(花瓣好白好靚,零瑕疵)及南乳薄脆食,香氣撲鼻,令人回味無窮。😋

時令羊腩煲

不論價錢,用上新鮮嘅黑草羊,貪佢彈牙有肉味,跟平時一般酒樓奉客的急凍貨截然不同!這個煲好足料,除咗羊肉還有支竹冬菇及生菜……,滿滿一大鍋,夠曬同家人朋友一齊share

點心

側聞疊囍居的點心好有特色,於是我們便在酒樓負責人年哥推介後點了三個有代表性的點心。

蒜蓉粉絲蒸青口

選用新鮮嘅青口(絕非一般急凍貨可以畀擬),再配以蒜蓉及大量粉絲許蒸,吸收咗青口既精華,粉絲非常入味,青口就好大隻好彈牙,好鮮味。食這道點心竟然有着去海鮮酒家食海鮮嘅感覺!😋

豆苗帶子餃

厚厚嘅新鮮帶子放於燒賣上面,蒸熟後,鮮帶子好甜好滑,而且仲好厚肉添,皮就好薄,入面仲有滑滑既時令豆苗添,現在想來,還有點兒怎麼不再嚟多一盒的感覺!😋

海鮮蟹肉酥

酥底盛載著飽滿嘅生拆蟹肉,帶子粒同蝦,好鮮甜,好足料,好好味,酥皮仲好酥脆,好有層次,整得好出色。

多謝年哥推介,以上三款點心都各有特色,絕對值得推介!

除左啱啱提到既食物之外,餐廳最近仲做緊推廣添!包括最近好流行嘅大閘蟹宴,想食豪啲就有鮑魚燕窩龍蝦餐,雞燉翅鮑魚套餐等等。翅亦都幾優惠,清湯雞燉牙揀翅都係兩百幾蚊起有交易,不容錯過!

整體嚟講,今餐嘅食物好有特色,全部都選用揀手嘅新鮮食材,放棄廉價嘅急凍冰鮮嘅食材,把食物應有的味道全部帶出來!今晚可以以一個咁優惠既價格食到超水準既食物,真係令我喜出望外!

而有部分菜式已經唔係咁易有得食,食物質素亦都好高,食得出用左好多心機去烹調,懷舊菜式處理得令人好驚喜!

真是令人回味無窮的一餐!👏👏👏
2021-10-28 438 浏览
講得係邊度邊度嚟嘅師傅,食物質素一定有保證,地方闊落,乾淨寧靜, 枱與枱之間有足夠距離,令人坐得舒服自在,服務員個個親切熱情,有酒店應有水準。是日與同事一行四人慶祝加薪,目標係要食豪啲食好啲,埋單每人四百幾,目標達成!
2021-10-28
迷你珍珠雞
西米栗子蓉布甸
桃膠川貝南北杏雪梨
2021-07-21 2366 浏览
國福樓原班人馬再戰江湖,「國福」變成「疊囍居」,會否意頭更好?但願如此!選址皇悅酒店地庫,重返灣仔區本來立足之地。繼續走頂級粵菜路線,每道菜皆用心去做,不過並非無暇,重新運作之後只三個多月,仍有進步空間。時令凰眼果入饌 招牌銀稔子薑醬有售免餐前小吃-合桃很有誠意,香脆甜美。前菜一:避風塘九肚魚炸至酥香通透,對比鮮美的魚肉內心,加上輕輕的辣,打開味蕾。前菜二: 陳酒醉法國鵝肝切成長方厚片,質感棉糯,酒香入味,有點冰涼,皆有助中和膩感,咬一口,俐落無油膩感,建議細口品嚐便可多吃,對我來說,滋味不膩,我可吃到兩片。 前菜三: 古法金錢雞潮流興復古,金錢雞已在不少食肆重現,優化後的古法,把原來的大塊肥豬肉減薄亦是適當的做法,免得現代人吃不消,我認為最重要是味道濃郁,燒得香惹,保持三重口感,疊囍居之作品符合要求。 前菜四: 頭抽炒珍菌鼓油味非常濃,各式菇菌盡責飽吸豉油香,入口滋味柔韌,配口香檳或甜酒,愈吃愈想吃。 大紅片皮乳豬(手撕二度)福臨門一族的招牌,沒有一間子侄店失敗,大紅乳豬名符共實,色澤亮麗,烤肉香味樸鼻。刀功好,皮片得薄,皮下無脂肪,入口香脆。 豬仔腳皮脆肉嫩是極品,飽亦要吃。 花雕
時令凰眼果入饌

招牌銀稔子薑醬有售
銀稔子薑醬
免餐前小吃-合桃很有誠意,香脆甜美。
前菜一:避風塘九肚魚

炸至酥香通透,對比鮮美的魚肉內心,加上輕輕的辣,打開味蕾。
避風塘九肚魚
前菜二: 陳酒醉法國鵝肝

陳酒醉法國鵝肝

前菜三: 古法金錢雞

前菜四: 頭抽炒珍菌

頭抽炒珍菌
大紅片皮乳豬(手撕二度)

大紅片皮乳豬
刀功好,皮片得薄,皮下無脂肪,入口香脆。
大紅片皮乳豬
豬仔腳皮脆肉嫩是極品,飽亦要吃。

花雕酒陳皮五寶絲蒸海白鱔

本來是火腩炆鱔,大熱天時太膩了,我們要求更改烹製之法,果然有驚喜。
花雕酒陳皮五寶絲蒸海白鱔
今晚之代表作,花雕酒陳皮紅棗的組合出奇理想,尤其紅棗很甜,若然酒能再濃更好,白鱔肉厚肥美,皮厚滑溜,又香又滑甚美味。

蝦籽柚皮伴唐生菜

柚皮入口即溶,完全無根無渣,蝦子味香,豬油味亦香,完全唔膩,原來以魚湯扣了幾小時,油全浮面已被清除了之因。
蝦籽柚皮
食材嚴選廣西柚皮,唔會有根,六七月正當造,酒家已經大量入貨備用。

美中不足是汁太黏稠,涼了即膏化,看看生菜上的蝦子汁明顯不過。
蝦籽唐生菜
蝦醬碎炸雞

酥脆不膩,成功保住肉汁,蝦醬香而份量適中不覇氣,香口惹味。
蝦醬碎炸雞件
蔥花皮蛋圍蝦炒滑蛋炒陳村粉底

見組合本有些期待,可惜可能已經吃飽影響了,滑蛋極滑,味道唔錯,但口感有些糊口,沒有認真參詳。
蔥花皮蛋圍蝦炒滑蛋炒陳村粉底

香芒凍布甸或西米焗布甸

香選了香芒凍布甸,水準一般。

西米焗布甸
香芒凍布甸
蛋黃千層糕、芝麻卷、紅棗糕

不過不失,沒有深刻印象。

蛋黃千層糕
芝麻卷
紅棗糕
談美酒,今晚主題是 Pinot Noir。

Rare Rose Millesime 2008

今晚的飯局以玫瑰香檳開始,酒瓶亦漂亮。顏色帶紅因為 Pinot Noir,茘枝與厘子等水果組合之甜,汽泡不少,味香,易入口。

Rare Rose Millesime 2008
朋友們繼而玩玩 blind tasting。

白酒 White Wine

2017 Aubert Wines, Larry Hyde & Sons , Carneros Chardonnay, California, USA

2014 Bernard Boisson-Vadot Meursault Les Chevalieres,Chardonnay

兩枝白酒中,美國酒勝法國酒,Aubert 相比 Meursault 更香、豐滿及持久。
第一口的 Meursault 如吃白魚刺身,感覺味淡但慢慢發覺回甘甜,可惜放久了香氣流失,不過搖幾下,香氣回返些少。

紅酒 Red Wine

2009 Aubert Wines UV-SL Vineyards Chardonnay, Sonoma Coast, USA

2008 Friedrich Becker Schweigen Pinot Noir, Germany

不幸地,Aubert 紅酒開始壞打了折扣,德國酒相比優勝。
服務到位,經過年哥善見故人非常殷勤,環境舒適,性價比合理。
2021-07-18
避風塘九肚魚
陳酒醉法國鵝肝
頭抽炒珍菌
蝦籽柚皮
蝦醬碎炸雞件
週末中午在這裡飲茶,位置就在皇悅酒店的地庫。雖然不是熟客,但走到門口便遇到親切的職員熱情招呼。雖然這天我們也是來飲茶吃點心,坐下後他們也很專業地介紹套餐。這裏散叫的點心價格中上,也是幾十蚊一籠。 古法金錢雞 ($38/件)--上面那塊雞膶鬆軟甘香,入口即溶,是久違了的古早味。蝦多士($80)上面的蝦肉很彈牙,絕對不是雪了一段時間的蝦肉。雖然是炸蝦多士,但很乾爽,一點也沒有油膩的感覺。蝦餃($70)的蝦是好大隻,很足料! 鮮奶撻要盡早點定,因為師傅要大概20-30分鐘預備呢。荷葉飯 ($220)裡面很足料,吹毛求疵的評論是可能裡面海鮮太多,反而吃不到荷葉的荷香味。但其實只有一種味-----好味!陳皮紅豆沙 ($60)不甜也不膩,粒粒紅豆清脆利落,陳皮濃香!

金錢雞

蝦多士

荀尖鮮蝦餃
蝦餃($70)的蝦是好大隻,很足料!

杏汁鮮奶撻
 鮮奶撻要盡早點定,因為師傅要大概20-30分鐘預備呢。
陳皮紅豆沙

2021-06-26