2022-03-13 1298 浏览
兒時的味道~~蟹肉片兒麵疊起居:又係另一間福記班底打造,吸引唔到我嘅並非它的小菜及點心,而係可以找到我兒時的最愛~~蟹肉片兒麵用炸過雲吞皮配上高湯及蟹肉會一下,全手工菜,小時候喺尖沙咀金冠潮洲城必叫,現今能夠做到呢度菜酒樓寥寥可數,食的是兒時味道,雖然佢嘅雲吞皮並不是等到最後才下高湯保留脆卜卜的食法,食落去10分滑溜,都係另一種食法。其他點心就不敢恭維,唯一可讚的是他的蟹子燒賣充滿蟹味,可惜切肉不夠厚身,去不到肉厚爽脆的感覺,XO醬炒腸粉遠遠聞到鹹魚香,可惜太粉,欠缺那種焦香味道,不夠熱…… 另一個被譽為必叫的金牌叉燒開10分失望、採用急凍豬、每一個膿邊都均勻地喺叉燒上邊同一個邊位呈現,令我覺得師傅喺上碟之前用火槍喺上邊辣過、洗腎醬汁,十分之鹹,可能佢係出名,不過喺出名「鹹」
兒時的味道~~蟹肉片兒麵