2021-04-12 42 浏览
荃豐商場嗰邊有好多隱世美食小店,經過昌寜大廈,就見到一間好有日式拉麵feel嘅餐廳,俾佢吸引咗我入去。餐廳用貓星人做主題,所以好多可愛貓貓嘅掛和陶瓷貓仔擺設。點餐紙主要有五種味道嘅拉麵,麵質有直、曲和不同軟硬度可供選擇,今次我就揀咗櫻花蝦拉麵。等咗一陣,就聞到煎香咗嘅櫻花蝦味,令我食慾大增,一看碗麵嘅賣相十分豐富,有海苔、兩大片火焰豚肉、竹筍、原隻味玉、兩款唔同嘅蔥粒。首先試試個湯底,味道濃郁不鹹不膩,沒有好口渴感覺。唔知係咪揀咗曲麵嘅關係,掛湯力很強,入口好有層次感。豚肉肉質半肥瘦,帶香濃嘅燒烤味,望入透明玻璃見到師傅用火槍燒緊塊豚肉,即叫即燒,真係值得一讚。最後用筷子弄開隻味玉,果然係溜心,而且外層應該用味噌去醃過,食落好入味。全碗麵同湯都俾我K.O.咗。

餐廳用貓星人做主題,所以好多可愛貓貓嘅掛和陶瓷貓仔擺設。

午餐
星期日愛人話唔煮飯,出街簡單吃,假期唔想郁又係正常嘅⋯⋯路過荃昌,又有新店開張,友拉麵的外圍吸引行入食店,兩邊都是吧枱位置⋯⋯牆上很多不同的貓貓照片,貓奴一定喜。食店前身為上海麵店,裝修上不是太大改動,也是一眼看到㕑房,㕑窗內看到兩位㕑子正正忙著。貓貓吃著拉麵的漫畫更見可愛牆上面每張貓貓照片,筆者不是貓奴,也望了好一陣子⋯⋯點餐紙種類簡單,有五款選擇,包括:魚介拉麵、葱山拉麵、辛肉碎拉麵、櫻花蝦拉麵 及 期間限定拉麵⋯⋯筆者好奇地問: 期間限定拉麵是什麼?店員禮貌回答: 完熟番茄大盛(指著牆上面的一張圖片)圖片顯示: 紫菜、豚肉、葱花、番茄及番茄濃湯底⋯⋯最後筆者打算,反正第一次到來,選擇回到最基本。芝士春卷$30~端上枱熱騰騰,吃得開心,時間上控制得較為過火,比較油膩,但由於熱騰騰,芝士香軟,仍覺吸引。炸牛肉薯餅$28~和芝士春卷相比,薯餅比較乾身,加了沙律醬更去了那油膩的感覺,喜歡薯蓉內的點點牛肉碎,香脆可口。魚介拉麵$78~豚骨湯底加入魚介,令筆者想起多年前荃灣也有一間排隊的拉麵,他們的魚介沾麵也做得出色,但友拉麵這個魚介拉麵,絶對做出芳香醇厚,喜歡濃湯中帶出陣陣旨香,豚肉帶肥,

星期日愛人話唔煮飯,出街簡單吃,假期唔想郁又係正常嘅⋯⋯

路過荃昌,又有新店開張,友拉麵的外圍吸引

行入食店,兩邊都是吧枱位置⋯⋯

牆上很多不同的貓貓照片,貓奴一定喜。

貓貓吃著拉麵的漫畫更見可愛

牆上面每張貓貓照片,筆者不是貓奴,也望了好一陣子⋯⋯

點餐紙種類簡單,有五款選擇,包括:

筆者好奇地問: 期間限定拉麵是什麼?
店員禮貌回答: 完熟番茄大盛(指著牆上面的一張圖片)

圖片顯示: 紫菜、豚肉、葱花、番茄及番茄濃湯底⋯⋯

最後筆者打算,反正第一次到來,選擇回到最基本。

芝士春卷$30~

芝士春卷

炸牛肉薯餅$28~

炸牛肉薯餅

魚介拉麵$78~
豚骨湯底加入魚介,令筆者想起多年前荃灣也有一間排隊的拉麵,他們的魚介沾麵也做得出色,但友拉麵這個魚介拉麵,絶對做出芳香醇厚,喜歡濃湯中帶出陣陣旨香,豚肉帶肥,配上葱花襯出肥肉甘香,糖心蛋也見流心,無意中遇見驚喜。

魚介拉麵

辛肉碎拉麵$85~
話明辛,必帶辣,愛人一看嚇親,見色水以為很辣,但筆者試過,小辣而以,尚可接受,愛人選擇曲麵,麵身較為爽口彈牙,配與濃厚辛辣湯底,惹人討好。

辛肉碎拉麵

2021-04-11
辛肉碎拉麵
2021-04-09 577 浏览
今日突然凍咗好多,好想食拉麵呀🙄咁啱見到呢間友拉麵,就即刻入去食返個暖笠笠嘅拉麵😍入到去見到周圍都有好多貓擺設,貓🐱全部都係貓🐱有貓令我心情變得更加好!真係令我好興奮😻😻😻😻😻我坐咗喺吧枱位,望住外面嘅環境,人來人往,好悠閒!感覺好似去咗日本啲拉麵舖咁,令人好舒服😌❤️魚介拉麵放咗一啲魚介粉喺拉麵度,令到拉麵更加香!我揀咗直麵,貪佢可以掛到多啲湯😜拉麵煮到軟硬適中,而且咬落好彈牙,真係好似喺日本食嘅口感👍🏻兩塊肥瘦適中嘅叉燒,雖然有啲薄,但叉燒火炙過,好香口!雞蛋一砌開啲蛋黃就流哂出嚟,見到係流心,就覺得好正!加上香濃豬骨湯底,食完真係令人大滿足😋啲蔥都好香,下次一定要食吓蔥山拉麵,蔥粉不可不吃😆❤️北海道炸牛肉薯餅兩塊炸到金黃色嘅特厚牛肉薯餅,外脆內軟😋入口夠哂熱辣辣,又唔油膩,點埋沙律醬食,令人胃口大開!簡直係正正正😻😻😻呢個牛肉薯餅真係不能錯過😻好好食😋
今日突然凍咗好多,好想食拉麵呀🙄
咁啱見到呢間友拉麵,就即刻入去食返個暖笠笠嘅拉麵😍

❤️魚介拉麵
魚介拉麵

放咗一啲魚介粉喺拉麵度,令到拉麵更加香!
魚介拉麵
我揀咗直麵,貪佢可以掛到多啲湯😜
魚介拉麵
兩塊肥瘦適中嘅叉燒,雖然有啲薄,但叉燒火炙過,好香口!
魚介拉麵
雞蛋一砌開啲蛋黃就流哂出嚟,見到係流心,就覺得好正!

❤️北海道炸牛肉薯餅

2021-04-08 28 浏览
荃灣一直都是日式拉麵的古戰場,除了有我最愛的台風拉麵、還有很多隱藏在橫街小巷的店鋪。在著名餃子店的附近就有這間專注做4種拉麵的友拉麵,環境相對商場內其他的小店好,當然未去到最好。價錢不超過100元可以接受,味道不錯。櫻花蝦拉麵 (加替玉)  88元+10元替玉女生比較適合的拉麵之選。櫻花蝦配上豚骨湯曲麵,較有口感,而且掛湯能力上乘。再加上兩隻替玉(流心到爆),絕對夠飽又滿足~蔥山拉麵 (加叉燒)   83元+20元叉燒超喜歡吃鮮蔥的朋友不容錯過。用蔥堆成一座山,配上糖心蛋,叉燒,竹筍和拉麵而成。豚骨湯恰到好處不會太咸太淡,硬度選擇硬身的拉麵,每一啖都是蔥的拉麵實在難得!最好味的是燒得少少焦的叉燒肉,完全不是其他店薄到透明,咬入口有肉架!!蔥友之選!

櫻花蝦拉麵 (加替玉)  88元+10元替玉

蔥山拉麵 (加叉燒)   83元+20元叉燒

櫻花蝦拉麵 (加替玉)
2021-04-08
櫻花蝦拉麵 (加替玉)
蔥山拉麵 (加叉燒)
復活節假期後要復工真係好慘,完全無心情,要落街行下搵個特別既lunch食,估唔到係荃灣竟然有一間貓奴開既拉麵,一睇店舖裝修就已經好吸引身為貓奴既我!魚介拉麵HKD78有兩舊好大既叉燒,有驚喜既係烤得幾香口,同埋唔會太肥,湯底係濃厚口感既魚介,拉麵簡左直麵同埋偏硬身,個人喜好走蔥,雞蛋做到流心效果,值得讚既係連對木筷子都咁令,充滿和風感覺,真係一間用心裝修既拉麵店!炸牛肉薯餅HKD28有兩大舊,食落係好熱同脆,相信係即炸,香口惹味,性價比都好高!

2021-04-07
2021-04-04 29 浏览
一去到,由於我哋拎住好多嘢,店員非常友善,主動提供協助。我哋嗌咗櫻花蝦拉麵同葱山拉麵,兩個都好味,櫻花蝦拉麵更多左一種鮮味,必點。另外要咗出面好少見到嘅芝士春卷,炸得好香脆,入面芝士味道啱啱好,不會過鹹,又夠香,我哋即場食唔晒帶咗返屋企,嗰晚攞返出嚟食竟然仲係脆嘅,唔使返熱。筷子全部係獨立包裝,食得好安心,枱面同杯都好乾爽,感覺好乾淨。食到尾聲,店員超級細心,見我周圍望即刻去攞牙籤俾我,兩位樓面店員好年輕,但係非常有禮貌又用心服務,好開心可以得到佢哋兩位嘅招待。廚房係一大塊透明玻璃,令食客增加信心,廚房入面嘅師傅亦一樣非常好人,對我嘅麻煩要求亦欣然滿足。結論:一定會再返嚟食!
一去到,由於我哋拎住好多嘢,店員非常友善,主動提供協助。
結論:一定會再返嚟食!
2021-04-04 49 浏览
沒想到在這一個不起眼的商埸竟然有咁好味嘅拉麵,食完巳想明天再來。可能款式不多,反而湯底同麵質都做得很到位,义燒軟滑而稔,额外追加了筍也很可口。吃完記得要把湯喝乾!正!
2021-04-01 22 浏览
經過荃灣的一個小商場內..............有一間日式風味的拉麵店........站在門前也聞到濃湯的味道............牆上掛滿貓貓的相片...........可愛😄😄😄人流不算太多...........可以靜靜地觀賞.......款式不多.......選了櫻花蝦拉麵..........麵質也可硬可軟.....根據個人口味👍🏻👍🏻👍🏻皮薄...!不錯👍🏻👍🏻滿滿的蝦花蝦...好香喔!很有誠意的飲品👍🏻👍🏻

皮薄...!不錯👍🏻👍🏻

滿滿的蝦花蝦...好香喔!

很有誠意的飲品👍🏻👍🏻
2021-04-01 21 浏览
來到荃灣人多車多的地方......路過一間日本風味的拉麵店.......人流還未太多...店舖只有數款拉麵而且可以選擇拉麵的質地...另外還可以追加食物...還有一本果味碳酸氣水多款選擇.....店裏的牆上還有很多貓貓圖片......令人胃口大開......而且玻璃可以看到廚房..很有親切感!!點了櫻花蝦拉麵和辛肉碎拉麵...辛肉不是十分辣...喜歡吃辣的可以試一試喔...!湯也很濃味!足料👍🏻👍🏻而且麵質也可以選擇👍🏻👍🏻👍🏻
今日咁岩嚟到荃灣見客, 就去咗朋友推介位於荃昌中心昌寧大廈既 食lunch😉商場本身有d舊, 而餐廳係出入口位置同裝修有日本拉麵店特色, 顯得更加起眼, 對於我唔熟荃灣路既人都好易就搵到😂餐廳裝修、擺設日系之外, 仲播放住日文歌, 真係感覺自己就身處於日本既拉麵店😜🍜04. 櫻花蝦拉麵 ($88) 加汽水 ($10)櫻花蝦湯底鮮香濃郁, 而且唔算油膩, 一嚟就忍唔住飲左幾啖湯先🤤麵既份量好多, 我會覺得男士唔洗加麵底都夠飽🤔令我最有驚喜係兩片叉燒, 調味得好好, 表面仲燒香咗🤤價錢雖然都同普遍其他拉麵店差唔多, 但呢度係仲配有平時要加錢先有既紫菜同成隻糖心蛋, 即刻性價比高咗好多
今日咁岩嚟到荃灣見客, 就去咗朋友推介位於荃昌中心昌寧大廈既 [友拉麵] 食lunch😉

🍜04. 櫻花蝦拉麵 ($88) 加汽水 ($10)

麵既份量好多, 我會覺得男士唔洗加麵底都夠飽🤔

令我最有驚喜係兩片叉燒, 調味得好好, 表面仲燒香咗🤤

2021-03-20 15 浏览
含豐富葉綠素嘅養眼拉麵🎈友拉麵/This eye-catching ramen is rich in chlorophyll./有幾可見到拉麵上面有座山⛰仲係含有豐富葉綠素嘅一座小山諗返起視光師講嘅「望多啲綠色野 對眼睛都好啲嫁」所以要望多幾秒綠色蔥山先得👀除左蔥山 仲要欣賞吓店主系店內精心佈置嘅貓貓裝飾品🐱蔥山拉麵 ($83)揀咗曲麵+硬麵質🍜曲麵質感比較粗 硬面質嘅硬度個人覺得可以再硬啲😝 好大座養眼蔥山 蔥控之選💚拉麵跟有兩大片火炙豚肉 豚肉肥瘦適中 煎得幾有油脂香味玉剪開流心 蛋黃會慢慢流出嚟 食到最後甜甜地 不過整體來講 蛋嘅醬油味味道可以更加入味多啲追加左爽脆竹筍(+$10) 份量多左好多呀 唔使慳住食😆 豚骨湯底完全唔油膩 飲落幾舒服 不過食到最尾嗰幾啖可能鹹咗少少 而陣陣嘅天然蔥香味就系口度慢慢滲出嚟😌
含豐富葉綠素嘅養眼拉麵
🎈友拉麵

有幾可見到拉麵上面有座山⛰
仲係含有豐富葉綠素嘅一座小山
諗返起視光師講嘅
「望多啲綠色野 對眼睛都好啲嫁」
所以要望多幾秒綠色蔥山先得👀
除左蔥山 仲要欣賞吓店主系店內精心佈置嘅貓貓裝飾品🐱

蔥山拉麵 ($83)
揀咗曲麵+硬麵質🍜
曲麵質感比較粗 硬面質嘅硬度個人覺得可以再硬啲😝

好大座養眼蔥山 蔥控之選💚
拉麵跟有兩大片火炙豚肉
豚肉肥瘦適中 煎得幾有油脂香
味玉剪開流心 蛋黃會慢慢流出嚟 食到最後甜甜地
不過整體來講 蛋嘅醬油味味道可以更加入味多啲

追加左爽脆竹筍(+$10)
份量多左好多呀 唔使慳住食😆
豚骨湯底完全唔油膩 飲落幾舒服
不過食到最尾嗰幾啖可能鹹咗少少
而陣陣嘅天然蔥香味就系口度慢慢滲出嚟😌

#📍友·拉麵📍 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖 Tsuen Wan, Hong Kong————————————————疫情既緣故少左出街食野,前幾日約左朋友仔見面食個Lunch傾下計,就黎左呢間新開張既日式拉麵小店🍜諗住試下呢到既拉麵🥰最吸引我入去既其實係呢到既裝潢同埋貓咪🐈主題既設計😻真係岩哂我呢啲貓痴打卡!真係勁多貓貓相片同圖案❤️-🌟辛肉碎拉麵因為我實在太仲意食辣😻就點左呢款拉麵,個份量岩岩好!有我最仲意食既竹筍、味玉、海茗做配菜🥰(因為我唔仲意依食蔥,員工好貼心咁幫我走左👍🏼)-拉麵軟硬程度我簡左普通,呢到既麵可以依照客人仲意既軟硬程度選擇!而湯底又香又濃,加埋啲肉碎一齊食辣辣地仲好開胃好過癮❤️🌟魚介拉麵呢款既拉麵一樣湯底夠哂濃郁,正所謂拉麵既靈魂就係個湯底👍🏼一啲都唔會令人覺得飲緊味精湯又咸又口渴!仲有呢到既豚肉食用火炙過,食落會更加香,仲肥瘦適中🤤唔會太肥或太瘦,口感一流👍🏼-🌟完熟桃子🍑炭酸汽水我超仲意桃味既飲品,呢款汽水飲落幾fresh ,有淡淡香桃味💕一啲都唔會太甜或者只係得啲「汽」,更加唔會藥水味,幾值得推薦🤣-蘋果味我以前都飲過都ok嫁😉以
#
📍友·拉麵
————————————————
🌟辛肉碎拉麵

🌟魚介拉麵
🌟完熟桃子🍑炭酸汽水
蘋果味我以前都飲過都ok嫁😉以往我去過既拉麵店都係得一兩款口味,呢到既口味選擇比較多!連蕃茄味都有🍅
🌟三重芝士春卷
一見到三重芝士,第一時間就諗到會唔會好膩?
但無諗過好好食🤤內軟外脆既口感好正,炸到脆卜卜好香口!我仲另外點左沙律醬,沙律醬點炸野係最佳配搭(茄汁都係❤️)
  • 辛肉碎拉麵
  • 三重芝士春卷
  • 魚介拉麵
好鍾意周圍搵好野食的我,今日就搵到一間,滿滿日本情懷的拉麵小店「友拉麵」 餐廳位置都好方便,就位於大窩口悅來酒店對面商場。店舖面積細細,裝飾報置以貓為主,坐位主要設於左右兩邊,中間放置兩張二人枱,廚房玻璃牆設計,食客可以完全睇到廚師處理食物情況。 食物以拉麵為主,麵條有直麵、曲麵選擇,麵質仲有軟、硬、普通,三種選擇。 期間限定……完熟蕃茄大盛 拉麵軟硬適中,配有兩件好軟腍、有炭烤香味的豚肉、一隻半熟流出鮮黃蛋黃的流心蛋、紫菜,葱花,蕃茄湯底濃稀,入口滿滿香甜蕃茄味,但慢慢又滲出微微香辣味,香葱味,整體配搭簡單,但味道層次豐富,非常美味。日式三重芝士春卷薄薄春卷皮炸至金黃酥脆,咬下去綿密滑順的芝士流出,口感外酥內軟滑。 信州白提子有氣提子水,味清甜清爽

期間限定……完熟蕃茄大盛

日式三重芝士春卷

信州白提子
有氣提子水,味清甜清爽

• 完熟蕃茄大盛拉麵
2021-03-16 14 浏览
兩碗麵既湯底大致相同,但魚介拉麵就有D魚介粉調味,不過分別都不大,見到menu上有個冇寫價錢既期間限定,唸住叫拉,點知原來未有,同我一樣喜歡期間限定大有人在,喺我依個lunch裡面,都聽到3,4位俾期間限定fake左喜愛食蔥既人一定鍾意,我也是俾蔥山吸引過黎 三重芝士春捲非常脆口, 內裏既超熱既chesse,熱到變左芝士醬咁,我地再隔多陣間先食,芝士會有反平時傑傑地既狀態, 不過仍然冇拉絲, 有冇三重既芝士就唔太清楚,不過芝士味唔係太濃郁

喜愛食蔥既人一定鍾意,我也是俾蔥山吸引過黎

下午茶
2021-03-15 12 浏览
日式拉麵店🍜荃灣越黎越多野食❤️一間小小既商場都有唔同既食店😌依間拉麵台係新開開🥳入面有好多貓咪🐱既相片😇溶化左我依個貓奴😍.🥢櫻花蝦拉麵 $88櫻花蝦既量都幾多下🥰啲蝦仔都幾乾身😌不過最出色既都係個湯底🫕唔會話好鹹🙈仲有啲鮮味😍,個流心蛋都好流下🤣同埋好軟身😇個主菜日式叉燒燒得好香♨️⚠️麵可以簡直麵/曲麵,同埋佢既軟硬情度❗️我今次簡左普通❤️係我中意既口感❣️.📎除左拉麵🍜外仲有唔同既小食😌下次一定要試下
日式拉麵店🍜
🥢櫻花蝦拉麵 $88