餐厅: 叁茶陸飯
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-01-25 75 浏览
第一次來到這商場,跟朋友找東西吃…看見門面光鮮、頗有特色的台式餐廳,便内進~環境舒服、藍白調裝横,非常喜愛!竟然連餐具也是😮坐下看看餐牌…很多台灣地道食物,我們便叫了三個菜、兩杯飲品。坐下,店員細心招呼…推介了一款煲仔菜「經典三杯雞」,香葉帶岀不單調的味道,不會太多汁,剛好😋「柯仔煎」,蠔仔新鮮、香脆内軟,沾上甜辣醬汁,非常美味!「台式肉燥乾拌麵」,不太乾,菇味香,很有台灣風味~我們還點了「京都抹茶珍珠拿鐵」和「桂圓薑母茶」,抹茶和牛奶混合非常夾,不太甜👍,而另一杯,薑味重,飲完好温暖。店員的殷勤服務和環境舒適,令我下次想再來!🤗🤗。

店員的殷勤服務和環境舒適,令我下次想再來!🤗🤗。
2019-01-23 89 浏览
Happy Friday四圍揾好野食、被這間餐廳的名字吸引了。推介👉🏽蚵仔煎、蛋火力剛好、不會水汪汪、好完整、蚵仔沒有腥味、總之蛋及蚵仔也很滑還有蒜爆豬五花、以為好多肥肉、點知係好薄的肉片而且好入味、這菜式送飯不錯還點了一碟滷味併盤這裡的飲品也有驚喜試了熱黑豆茶、淡淡而有濃豆味、另外、巧克力珍珠拿鐵、濃濃朱古力味、珍珠夠彈
Happy Friday

四圍揾好野食、被這間餐廳的名字吸引了。

還有蒜爆豬五花、以為好多肥肉、點知係好薄的肉片
而且好入味、這菜式送飯不錯

還點了一碟滷味併盤

這裡的飲品也有驚喜

2019-01-22 97 浏览
好耐無食台灣菜,來到中染附近就行咗入黎。據說芝士奶蓋幾出名,於是叫咗個肉燥飯加錢轉入芝士奶蓋茶。芝士奶蓋幾厚飲到底仲有,飲落芝士味夠重唔錯,茉莉花茶清新中和芝士既膩感。肉燥飯既肉燥夠入味,鹵汁既味道好香既油色都好靚,碗野係閃亮亮的,但有少少油膩,值得一讚係個飯,飯煮到粒粒分明,一碗好味既飯重要既元素跟餐既小食中規中矩🤭但男朋友話青瓜最好食,都係既,調味岩岩好唔會太酸,蓮藕夠脆如果可以濃味少少就好喇。
好耐無食台灣菜,來到中染附近就行咗入黎。

• 海鹽芝士奶蓋茉香綠茶
  • 台灣肉燥飯
2019-01-22 6041 浏览
今日收工想同朋友去荃灣間ikea行下順便去下叁茶陸飯食飯🤭6點幾去到未算多人,唔駛等位即入。叁茶陸飯店內裝修清新,藍色白色做主調色,再加上燈飾簡潔,仲有好啱打卡嘅「今天好嗎?」而餐具配合返藍白色調,碗碟都是藍紋成件事成個風格都好統一😳最鍾意去環境靚嘅餐廳食野,未開始食都加晒分🙈 睇個menu樣樣都想點,好吸引咁!好難選擇!今次我地2個人就叫左蒜爆豬五花 $75、台灣肉燥飯$38、台灣肉燥乾拌麵$48、清炒當季時蔬 $65飲品就叫左海鹽芝士奶蓋茉香綠茶$26同埋芋香紫薯鮮奶茶$28肉燥飯同乾拌麵係最先送到睇黎佢地都係用同樣嘅肉燥黎送飯同麵😃呢間嘅肉燥唔係太濃味,啱無咁重口味嘅朋友仔☺️因為最近我地兩個太少食菜,異口同聲咁話要叫碟菜食下時蔬點個時話有生菜、菜心同油麥菜。今次叫左油麥菜,份量足👍今次叫嘅蒜爆豬五花係今餐最驚喜最好食,首先好夠鑊氣,然係味道好有層次,紅椒搭蒜、蔥炒香個豬肉,搭埋飯同麵食,超好送飯,份量又多👏🏻飲品就叫左一直都熱門嘅芝士奶蓋綠茶同埋芋香紫薯鮮奶茶芝士奶蓋綠茶有厚厚嘅芝士,芝士個層好濃味,再搭上茉香綠茶中和返,唔難明點解會咁多人飲而暖暖嘅芋香紫薯鮮奶茶仲有啲紫薯粒粒,

今日收工想同朋友去荃灣間ikea行下
順便去下叁茶陸飯食飯🤭

6點幾去到未算多人,唔駛等位即入。

而餐具配合返藍白色調,碗碟都是藍紋成件事成個風格都好統一😳
最鍾意去環境靚嘅餐廳食野,未開始食都加晒分🙈

睇個menu樣樣都想點,好吸引咁!好難選擇!
今次我地2個人就叫左蒜爆豬五花 $75
、台灣肉燥飯$38、台灣肉燥乾拌麵$48
、清炒當季時蔬 $65

肉燥飯同乾拌麵係最先送到
睇黎佢地都係用同樣嘅肉燥黎送飯同麵😃

呢間嘅肉燥唔係太濃味,啱無咁重口味嘅朋友仔☺️

因為最近我地兩個太少食菜,異口同聲咁話要叫碟菜食下
時蔬點個時話有生菜、菜心同油麥菜。今次叫左油麥菜,份量足👍

飲品就叫左一直都熱門嘅芝士奶蓋綠茶同埋芋香紫薯鮮奶茶
而暖暖嘅芋香紫薯鮮奶茶仲有啲紫薯粒粒,
冬天飲最啱!🤤
2019-01-11
  • 海鹽芝士奶蓋茉香綠茶
2019-01-20 129 浏览
約咗朋友行城門水塘,於是就去附近搵嘢食先,最後揀咗呢間台式餐廳入到去,裝修設計都幾時尚,有啲似喜茶,亦都幾多人幫襯,尤其情侶同成家人我就點咗呢間既招牌排骨飯套餐,外加肉燥,而飲熱嘅南投小農紅茶排骨唔油膩,亦都大大份,啖啖肉配菜有花生、青瓜同埋菜,個人覺得青瓜最好食,夠哂清甜爽口而杯紅茶既杯logo幾靚,飲落就甜甜地!原本望到飯上面無淋上肉燥,仲以為落錯咗去我朋友個份度,點知個肉燥係另上,可以兩個一齊share,幾抵食!朋友就點咗香酥雞排飯套餐,同埋一杯熱嘅彰化茉莉綠茶雞排就炸得香脆同埋幾嫩滑最後加多份草莓黑糖麻糬鬆餅,上面有勁多草莓同埋抹茶原本仲擔心草莓會唔會酸,但食落發現都幾甜,仲要鬆餅內面加咗黑糖麻糬,煙煙韌韌,好好食!

排骨唔油膩,亦都大大份,啖啖肉

配菜有花生、青瓜同埋菜,個人覺得青瓜最好食,夠哂清甜爽口

而杯紅茶既杯logo幾靚,飲落就甜甜地!

朋友就點咗香酥雞排飯套餐,同埋一杯熱嘅彰化茉莉綠茶
雞排就炸得香脆同埋幾嫩滑

最後加多份草莓黑糖麻糬鬆餅,上面有勁多草莓同埋抹茶

2019-01-12 155 浏览
與中學同學食個便飯,荃灣夠哂就腳,所以約咗係8咪半的商場食飯。地鐵行過去5至10分鐘,沿途在瓦遮頭同冷氣,行的時候唔會辛苦。我地一行人7枱,book咗枱,我地其中兩個早到咗,餐廳話唔夠半數無得入去;到我地夠人,但又未有枱,最終等咗十幾廿分鐘。滷水併盤(大)主要得豆干,但豆干好實,唔太入味。牛肚同雞翼得好少。三杯雞:上碟時候好熱,好惹味,蒜頭都好林煎蠔餅:完全唔似台式,好似廣式煎蛋。蠔雖然唔多,但每隻都算飽滿酥炸杏菇:鬆脆香口,不錯燒仙草芋圓:燒仙草、芋圓、紅豆,綠豆。食落QQ的,又唔算太甜。份量好多,我地叫咗兩碗share都夠食我地仲有叫薑母鴨(唔記得影相),個湯幾好味,仲有另一碗湯可以加,鴨肉都好味。入座的時候話90分鐘,但我地坐到就收舖(坐咗兩個幾鐘)都無趕我地走。我地有商場會員卡,有9折,埋單每個人一百蚊,食得好飽,仲算坐得舒服。依家好多茶餐廳都收緊成百蚊,呢間CP值算高。

滷水併盤(大)
主要得豆干,但豆干好實,唔太入味。牛肚同雞翼得好少。

三杯雞:上碟時候好熱,好惹味,蒜頭都好林

酥炸杏菇:鬆脆香口,不錯

2019-01-12
2019-01-12 2028 浏览
Chafan is a known Taiwanese restaurant and located in the shopping mall of 8½ Eight and Half. Please don’t let the address misleading you, like me..When you try Braised Pork Rice, you can really fell the taste of Taiwanese dishes. It’s so juicy with yummy braised pork sauce.Pork Rib with Fried Rice is also out of my expectation in very good way. Crispy pork rib and lovely fried egg rice are perfect match. Crispy Popcorn Chicken with Basil get is soso wonderful too, yummy, crispy, which is worth

Braised Pork Rice

Pork Rib with Fried Rice
Crispy Popcorn Chicken with Basil get is soso wonderful too, yummy, crispy, which is worth for the price, much better than Mcdonald’s one, haaa, just too good! worth for that higher price, haa

Recently, Cheese Milk奶蓋 becoming so popular not only in Hong Kong, but also in mainland. The lovely cheese layer makes you falling in love with the drink.
The taste is exactly same as the one I tried in mainland China.

Cheese Milk奶蓋
Menu:
insides:

Very high quality of food, so yummy and delicious, have to come and try! Friendly people here too.
Braised Pork Rice
Pork Rib with Fried Rice
Cheese Milk奶蓋
2019-01-11 3055 浏览
今晚我們去了荃灣,見這間台灣料理好正好多客人,就入去食晚餐。環境一流,寬敞又舒服,好大的地方,好靚的設計,一邊是金色好浪漫的掛燈、另一邊是一格格的4人坐枱、又有bar枱位;這間餐廳的logo 好可愛,是一男一女的!枱子是淡色的枱椅子食物菜餚選擇好多款式,每種都好吸引;台式飲品都好多選擇,好想試好多種冬天更有火鍋及煲仔選擇,我們叫了一個薑母鴨煲好多好足料,好香的薑味!足料到蓋不上爐蓋了好抵食喔!服務員姐姐好好,主動過來幫我們取起太多的料及湯,讓煲可以更熱更入味足料煲中有香濃薑味、香濃藥材湯底(好多好多薑片)、大大件肥美重鴨香的鴨件、入味香滑枝竹、保身補血原粒紅棗、彈牙有口感鴨血、爽口金菇等,好適合怕凍身子不好的囡仔老人家大大塊鴨肉,濃郁鴨香又口感一流塔香鹽酥綜合拼盤男朋友最喜歡食拼盤,可以同一時間試好多款的小食!好適合的!拼盤有4款小食:塔香鹽酥雞(好香脆又熱辣辣、內面的雞肉好嫩好香、鹽味唔會太濃,野味香口台灣香腸一向都好受愛戴,香味濃、油份剛好、配上蒜片同吃更香又中和油膩感!花枝丸好大粒、內面有一片片一粒粒魷魚,好爽又彈牙!另一個好煙韌的炸甜餅,似糯米又似年糕,甜甜的味道台式牛肉麵一層

冬天更有火鍋及煲仔選擇,我們叫了一個薑母鴨煲
薑母鴨

好多好足料,好香的薑味!足料到蓋不上爐蓋了
好抵食喔!

薑母鴨

大大塊鴨肉,濃郁鴨香又口感一流

塔香鹽酥綜合拼盤

男朋友最喜歡食拼盤,可以同一時間試好多款的小食!好適合的!

塔香鹽酥雞

台式花枝丸

花枝丸好大粒、內面有一片片一粒粒魷魚,好爽又彈牙!

另一個好煙韌的炸甜餅,似糯米又似年糕,甜甜的味道

台式牛肉麵

一層層的肥瘦剛好的牛展,厚身口感一流、牛味香濃又軟腍;湯底唔會太咸,香濃美味,配上牛肉好野味

台式牛肉麵

台灣麵一向都喜歡,份量剛好,吸汁美味,軟硬剛好

海鹽芝士奶蓋茉莉綠茶
海鹽芝士奶蓋茉香綠茶

宜家人氣急升的台式飲料,這間餐廳除了堂食外,更有外賣飲品部

奶香濃郁又滑滑,海鹽及芝士微微咸味配上清香茉莉綠茶

唔會好甜、好飲之選

伴好了顏色不同,美味香滑

2019-01-10
$200 (宵夜)
塔香鹽酥雞
台式花枝丸
海鹽芝士奶蓋茉香綠茶
2019-01-11 115 浏览
早上逛了中染大廈的Ikea, 本來想在Ikea 食午餐,但那裡只有企位🙄 唯有去找其他的餐廳。一落扶手電梯就見到叄茶陸飯,太好了。 一進餐廳看見燈飾,賞心悅目,加上極高的樓底,很舒服。我與姐姐都點了午市套餐。午餐很豐富喔。我點的是三杯雞套餐。三杯雞的賣相很吸引,而且大部分都是用雞腿雞翼做,我最喜歡雞腿,因為肉質比較嫩滑。這三杯雞甜甜的,有點微辣,加上九層塔的香味,很好吃,送飯一流。餐飲可以選紅茶或綠茶。 我以為是純紅茶,原來加了糖,甜度剛好,我很喜歡。 如果喜歡無糖的朋友,記得點菜前走糖喔。 姐姐點的是吉列豬扒餐,套餐都有拌碟,五香花生、拍青瓜、清椰菜,營養豐富且健康。姐姐說她的吉列豬扒比三杯雞還好吃。本來要減肥的她,吃完成個套餐呢!哈哈,不知道她回去後要節食多長時間。 我看她很喜歡吃,也不好意思嘗一下這個吉列豬扒。😂拍青瓜爽脆,少酸辣,最好味。姐姐選了綠茶。因為不知道套餐有菜,還額外加$20點了個燙青菜,我認為的燙青菜是純燙,但這碟生菜加了豬肉燥和醬汁,跟生菜的味道不搭配。生菜還是配蠔油比較好味。打包的時候很有驚喜,紙盒和紙袋很漂亮,而且沒有多收費用。今晚繼續食三杯雞,不浪費。

一進餐廳看見燈飾,賞心悅目,加上極高的樓底,很舒服。

我與姐姐都點了午市套餐。午餐很豐富喔。
我點的是三杯雞套餐。

我看她很喜歡吃,也不好意思嘗一下這個吉列豬扒。😂

拍青瓜爽脆,少酸辣,最好味。

姐姐選了綠茶。

2019-01-11 67 浏览
🐻大人經常行過中染新城,話見到有間裝修幾靚既餐廳,但一直未有機會試一試適逢我地今日行街行到口乾乾,就一於試試佢!🥤🤔奶蓋唔錯,咸香得黎亦夠滑,可惜烏龍茶茶味唔夠,加上糖水過甜,同我地返深圳飲過一試難忘既台蓋相比始終係有一段距離😥可能回憶既味道始終係美好d🚬今次都係路過買杯野飲,由於佢既裝修感覺好舒服,係台式小清新路線,下次有機會試埋佢既堂食,希望可以有驚喜 We Will Be Back.......😎

適逢我地今日行街行到口乾乾,就一於試試佢!🥤

We Will Be Back.......😎

2019-01-08 153 浏览
是日同朋友約好去荃灣行下宜家,行之前就先去食個飯先見到門口都OK就入左去叁茶陸飯食返個LUNCH店員好快就安排左座位個環境都唔錯令人幾舒服佢有D LUNCH SET都唔錯咁有飯有野飲結果我地一人一個SET排骨同三杯雞再加杯南投小農紅茶同凍彰化茉莉綠茶三杯雞--都幾多配料,辣辣地,個汁就唔算好辣不過都幾香口野味,雞都OK,唔會好雪咁排骨--炸完出黎熱辣辣,都好香口,粉漿唔算厚,肉質都唔錯每個SET都有飯,有菜,酸青瓜,蓮藕爽爽地口都幾得意.南投小農紅茶-都有茶香味道彰化茉莉綠茶-正常綠茶都OK
是日同朋友約好去荃灣行下宜家,行之前就先去食個飯先
見到門口都OK就入左去叁茶陸飯食返個LUNCH

結果我地一人一個SET
排骨同三杯雞再加杯南投小農紅茶同凍彰化茉莉綠茶
三杯雞

排骨

排骨--炸完出黎熱辣辣,都好香口,粉漿唔算厚,肉質都唔錯
每個SET都有飯,有菜,酸青瓜,蓮藕爽爽地口都幾得意.
南投小農紅茶

排骨
南投小農紅茶
彰化茉莉綠茶
2019-01-06 109 浏览
這天去荃灣一帶,朋友介紹這間新式台灣菜餐廳,說環境味道都很不錯,我們便來試試吃個午餐。這天正午時間來到,大概等了15分鐘就可以入座。店子頗大,裝潢以灰白色為主調,掛上燈飾,環境舒服。是日LUNCH SET:台式肉燥飯,附上小菜三碟,可以補充主食缺乏的蔬菜,很不錯!肉燥味道都很好,而且份量絕對夠餸飯,讚小食:麻辣鹽酥雞,份量滿滿,炸得香脆可口!辣得黎忍不住一口接一口食食食飲品:海鹽芝士奶蓋苿香綠茶,奶蓋不夠挺身,很快就溶在綠茶中,但反而溶化攪勻後比較好飲呢。

午餐
2019-01-05 73 浏览
每次經過8咪半,都比叁茶陸飯嘅門店裝潢吸引住,簡潔文青風,好舒服嘅感覺。由於假日關係,大約排咗半小時以上先有位,但因為其他餐廳都一樣要等,所以唯有硬住頭皮排下隊吧。裡面坐位好寬闊,唔會好迫同嘈,坐得都舒服。🔹招牌排骨飯套餐 $68 加$8 肉燥排骨外層香脆,肉質都幾juicy,不錯!而且肉燥撈飯,使用了半肥瘦豬肉粒粒,汁濃度適中,好好味!白飯熱辣辣,而且好香同軟熟,送飯一流。📍叁茶陸飯荃灣青山公路388號中國染廠大廈中染新城1樓117號舖..環境分數:8/10食物分數:7.5/10Encore分數:7.5/10

裡面坐位好寬闊,唔會好迫同嘈,坐得都舒服。

🔹招牌排骨飯套餐 $68 加$8 肉燥

📍叁茶陸飯
荃灣青山公路388號中國染廠大廈中染新城1樓117號舖

環境分數:8/10
食物分數:7.5/10
Encore分數:7.5/10
2019-01-01 120 浏览
同朋友既下午茶時間,黎到中染新城既“叁茶陸飯”試下台灣菜,環境舒適﹑裝修簡潔,仲有適合一班朋友影相既背景牆。點左兩主食&三小食,首先滷雞翼軟淋得黎又滷得入味;蒜泥白肉用上台式偏濃既醬油膏,加上大量蒜頭就好似有些少重口味;台灣香腸配上蒜片同吃,好味!主廚紅燒牛肉麵,牛肉軟腍入味,湯頭不算濃郁,但麵條幾彈牙,配上酸菜同吃,都不錯!香酥雞排飯套餐既雞排炸得香口酥脆,味道剛好不會過鹹,不肥不膩,大大碗飯夠飽肚!另外,芝士奶蓋係近期大熱,所以飲品都點左海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍茶,可惜奶蓋唔夠挺身,影完張相,芝士層好快已經鬆散。其實一開始以為餐廳只有外表,原來整體質素都可以,應該有再試下一次既機會,只係價錢有點略貴。

2018-12-28
庆祝纪念
圣诞节
2019-01-01 104 浏览
是日晚餐 叁茶陸飯幾有趣嘅名 係一間台灣嘢由於四點幾先食完元氣下午茶,所以我地淨係叫咗一個肉燥飯同一杯珍珠奶茶 再加蜂蜜黑糖鬆餅其實主要為咗蜂蜜黑糖而去肉燥飯份量都唔小 可以兩個人分啲珍珠多到數唔到呢個認真唔錯 配住雲呢拿雪糕啱啱好 雖然粒黑糖似乎熟過頭 同埋食得多都會膩 食完再飲奶茶變苦咗個環境都唔錯同埋佢地舖面係可以直接買台式奶茶㗎 2018最後一餐晚餐Happy new year迎接新嘅一年我相信2019會更好的
是日晚餐 叁茶陸飯

幾有趣嘅名 係一間台灣嘢