叄不館主打懷舊港式自選邊爐系列,由點餐紙到店員嘅衣着仲有牆壁上嘅懷舊港式佈置,成間餐廳嘅氛圍同佈局都一五一十展現咗老香港80-90年代嘅風情🇭🇰醬油費 $18 hkd /位有10款醬料任你選擇!推薦自家製蔥油醬同沙嗲醬,再溝埋炸蒜同蔥,咸香味帶少少沙嗲辣味超正!黃金鮮魷💛 $98外皮脆卜卜,鹹蛋黃味勁濃郁,新鮮魷魚非常彈牙,係cp值極高嘅超正小食🤤🤤卜卜蜆豬骨煲 $238 嘩一隻又一隻…湯底足足有成三十隻卜卜蜆‼️連埋淋身又吸曬湯底精華嘅大大舊豬筒骨都食得!湯底清甜有鮮味,落任何食材都match ! 打邊爐前都可以先飲一碗,暖下個胃先頂級安格斯牛頸脊🥩 $268脂肪均勻,牛肉味特別濃郁,又有咬口,而且份量一D都唔少西班牙黑毛豬🐗 $138每一塊都大大片得嚟又唔會太薄身, 而且肉中帶有一定程度嘅脂肪,肉質嫩軟唔會韌,豬肉香氣仲好十足🤤蘇格蘭蟶子x2 $138 日本扇貝x2 $76無論蟶子定扇貝,味道都同湯底一樣非常鮮甜而且嚼勁亦十足,其中扇貝真係超巨型非常搶眼! 一聲就跌落個邊爐鍋度😆雙籽鮮蝦雲吞🦐 $80好難得皮夠薄又唔易穿,蝦又彈牙,大家唔使再怕個皮穿咗響個鍋度撈番跌咗嘅餡料😭蝦膠

醬油費 $18 hkd /位

黃金鮮魷💛 $98

卜卜蜆豬骨煲 $238

頂級安格斯牛頸脊🥩 $268
脂肪均勻,牛肉味特別濃郁,又有咬口,而且份量一D都唔少

西班牙黑毛豬🐗 $138

蘇格蘭蟶子x2 $138
日本扇貝x2 $76
無論蟶子定扇貝,味道都同湯底一樣非常鮮甜而且嚼勁亦十足,其中扇貝真係超巨型非常搶眼! [dum]一聲就跌落個邊爐鍋度😆

雙籽鮮蝦雲吞🦐 $80

蝦膠油炸鬼 $78
店家自創嘅配搭,紫菜蝦膠同蟹籽蝦膠同樣match~ 油炸鬼入口都散發出老粥店油炸鬼嘅油香味

手打五寶丸 $98
有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸5款~手打肉丸最重要一定係個口感,今次食嘅每一粒彈牙而且爆汁‼️完全show到手打丸嘅特色
豬肉釀豆卜 $60
新鮮豬肉釀入豆卜,全部湯汁比豆卜索曬

紫菜炸響鈴 $68/6件
腐皮炸得夠乾身唔油膩,紫菜仲係脆卜卜,記住浸幾秒就可以食喇~如果唔係就淋曬🥹

竹蔗茅根海底椰(榨) $48
清甜解渴得嚟完全冇渣,下一下火清熱氣最岩~

2024-03-22
  • 蝦膠油炸鬼
  • 手打五寶丸
  • 黃金鮮魷
  • 紫菜炸響鈴
  • 西班牙黑毛豬
  • 頂級安格斯牛頸脊(例牌)
  • 雙籽鮮蝦雲吞
  • 卜卜蜆豬骨煲
  • 蟶子
  • 扇貝
2024-02-24 992 浏览
男朋友好鍾意打邊爐,佢又帶我去打邊爐啦😂佢話上網search到呢間以老香港做主題嘅打卡火鍋店,要去食喎😁 一出lift就見門面牆上貼滿舊式日曆、九龍皇帝的字,仲有麗花皇宮夜總會的霓虹燈牌💡踏入餐廳後,60、70年代嘅街邊檔搭景呈現眼前,整個火鍋店幾乎每個角落都係打卡位。坐下後侍應隨即送上兩款前菜小食同埋一大盤火鍋醬料,並推介了其中一款自家制蒜頭油同埋沙嗲醬,蒜頭油真係惹味十足!火鍋店無論裝潢以至menu都經過悉心設計,一絲不苟❤️椒鹽粟米 $68香甜多汁的粟米配上惹味的椒鹽,口感外脆內嫩,非常惹味,真係食唔停口呢😁卜卜蜆豬骨煲 $238卜卜蜆豬骨煲係一大個鍋,滿滿都是沙白蜆,全部都係殼連肉,而且有3-4塊豬筒骨,煲出來後肉質好腍滑,湯底絕對足料👍湯底仲呈現奶白色,先飲一碗湯,非常鮮味。將沙白蜆食完之後就可以用湯底配其他肉類、蔬菜,慢慢打邊爐🤩草蝦 (半份) $88草蝦味道清甜🦐,蝦肉肉質厚實、脆口多汁和啖啖肉,灼過後索滿湯汁,惹味非常。頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268牛頸脊位於牛頸與肩胛之間🐮,脂肪較少,肉質嫩滑有咬口,肉味濃郁,非常適合打邊爐🥘 牛胸尖 $108又名「牛胸油」或「牛

火鍋醬料
火鍋店無論裝潢以至menu都經過悉心設計,一絲不苟❤️
椒鹽粟米 $68
椒鹽粟米
卜卜蜆豬骨煲 $238
將沙白蜆食完之後就可以用湯底配其他肉類、蔬菜,慢慢打邊爐🤩
草蝦 (半份) $88
草蝦 (半份)
頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268
頂級安格斯牛頸脊 (例牌)
牛胸尖 $108
又名「牛胸油」或「牛白肉」,是牛胸前肋骨上的一塊筋膜肌肉,一隻牛只有一塊牛胸,相當珍貴,看似油膩,沒想到灼過的牛胸尖會如此爽脆。
蝦膠油炸鬼 $78
油炸鬼香脆可口,釀入鮮味的蝦膠🦐,面頭鋪滿蟹籽或紫菜,淥一淥後索滿湯汁,外層口感仍脆口,內裡軟綿綿🥰
蝦膠油炸鬼
鮮腐竹 $38
鮮腐竹由腐皮製成,形狀呈塊狀,口感軟腍滑溜👍🏻
鮮腐竹
冬瓜片 $32
冬瓜味道鮮甜,索滿湯汁後,肉香味十足,非常美味❤️
冬瓜片
2024-02-19
火鍋醬料
椒鹽粟米
草蝦 (半份)
頂級安格斯牛頸脊 (例牌)
蝦膠油炸鬼
鮮腐竹
冬瓜片
冰極檸檬茶
2024-02-18 666 浏览
這間打邊爐店裝修有啲似舊九龍城寨裏面的大排檔,牆身用了唔少懷舊嘅布景作裝飾,枱櫈也是大排檔的格局,食物質素很好而且價錢唔貴。👍一坐低就有兩個開胃小食炸花生🥜和青瓜🥒雲耳一個調味盤,有齊平日打邊爐嘅各種調味料,最特別是有個自製蔥油和沙爹醬,味道都幾特別,蔥油聞落更是很香,有瓶裝出售,喜歡的話可以買回家。🫶😋咯咯鶏🐔花膠湯$298職員建議打邊爐前先喝碗雞湯,雞湯味十分之濃郁鮮味,忍不住喝了兩碗,雞🐔有半隻花膠大大片也有五片,份量十足價錢絕對超值🫶👍💯,雞肉煮熟後仍很嫩滑,花膠軟淋充滿骨膠原。😍🤤🫶💯💯💯💯💯💯雜菜🥬🍅🌽🥦🥒拼盤$88蔬菜份量多,有娃娃菜、蕃茄🍅、粟米🌽、白菜仔、生菜🥬、油麥菜和蒿筍,粟米🌽超甜,蔬菜吸收了雞湯很清甜。👍😋手打五寶丸(例)$98五款丸有豬肉丸🐷、鯪魚丸🐟、牛丸🐮、墨魚丸🐙和蝦丸🦐各有兩粒,全部都係手打,咬落非常彈牙,味道各有特色,沾上自家製蔥油加芝麻醬味道十分之夾。👍😋蝦🦐膠油炸鬼$78蝦🦐膠同油炸鬼味道好夾,分紫菜同蟹籽味,蝦🦐膠爽口彈牙,油炸鬼吸收了雞湯的味道吃落還有少少脆口,好味!🫶💯頂級安格斯牛頸脊🐮$268牛頸脊🐮牛肉味濃,吃落非常嫩滑,沾上自家製沙

一坐低就有兩個開胃小食炸花生🥜和青瓜🥒雲耳

咯咯鶏🐔花膠湯$298

雜菜🥬🍅🌽🥦🥒拼盤$88

手打五寶丸(例)$98

蝦🦐膠油炸鬼$78

頂級安格斯牛頸脊🐮$268

牛頸脊🐮牛肉味濃,吃落非常嫩滑,沾上自家製沙嗲醬即刻增添了口感層次。🤤🫶💯👍

黃金鮮魷🐙$98

是一道小食,上枱嘅時候熱辣辣,黃金鮮魷🐙外皮酥脆鹹蛋味濃,內裏的魷魚🐙十分彈牙,非常推薦。🤤🫶👍💯

南非鮑魚x2 $116
日本扇貝x2 $76

扇貝十分巨型和新鮮,肉質很厚實,口感嫩滑。
鮑魚爽口彈牙大大隻,咬落十分之有口感。

打邊爐當然唔少得飲品,我們叫了藍妹啤酒🍺$42和忌廉汽水🥤$16,而家汽水做緊特價買三送一,都很抵飲!👍

2024-02-18
$689.5 (晚餐)
  • 黃金鮮魷
  • 蝦膠油炸鬼
  • 咯咯花膠湯
天后懷舊港式火鍋店-叁不館好耐無試過咁高質嘅單點火鍋店,食完之後即刻排喺第一位❤️,最欣賞佢哋無論湯底、醬料、配料都整得非常出色好食呢個嘅醬料有唔少選擇,不過最特別嘅係自家製蔥油同沙嗲醬,落咗蔥油之後真係驚為天人,非常非常香!湯底揀咗咯咯花膠湯($298),店員建議先飲咗湯先,今日真係非常濃郁雞湯鮮味,雖然價錢少貴,但係配有足料花膠同半隻雞!⭐️蝦膠油炸鬼$75油炸鬼釀滿蝦膠,即使浸入湯煮一陣,油炸鬼都仲有少少脆脆地嘅口感,推介!⭐️手打五寶丸 $98呢度幾丸類都係手打,粒粒都珍寶巨型,咬落去彈牙,最好食嘅係手打牛丸,咬落去絕對會爆汁,而且牛肉味極重,即使係單點都非常值得!⭐️雙籽鮮蝦雲吞 $80雲吞都係呢度自己包,同丸類一樣都係特別珍寶巨型,雲吞入面明顯見到包咗幾隻鮮蝦,爽口鮮味滿足!⭐️頂級安格斯牛頸脊 $268鍾意呢度嘅手切牛頸脊一啲都唔肥,軟熟嫩滑!⭐️是日海鮮精選(蘇格蘭蟶子、日本扇貝)呢度打邊爐仲有新鮮海鮮選擇,日本扇貝超大隻啖啖肉⭐️黃金鮮魷 $98⭐️脆鯇片 $75
天后懷舊港式火鍋店-叁不館

⭐️蝦膠油炸鬼$75

⭐️手打五寶丸 $98

⭐️雙籽鮮蝦雲吞 $80

⭐️頂級安格斯牛頸脊 $268
鍾意呢度嘅手切牛頸脊一啲都唔肥,軟熟嫩滑!

⭐️是日海鮮精選(蘇格蘭蟶子、日本扇貝)
呢度打邊爐仲有新鮮海鮮選擇,日本扇貝超大隻啖啖肉

⭐️黃金鮮魷 $98

⭐️脆鯇片 $75
  • 咯咯花膠湯
  • 手打五寶丸
早排見到體能之巔既秋成勳係旅發局既廣告,佢其中一站去左天后既叁不館。自己都好耐冇食過港式邊爐,所以今日帶埋老豆去叄不館打邊爐!餐廳霓虹燈logo好靚,裝潢充滿講港式情懷,帶領客人穿梭到七八十年代既大排檔,老豆都讚場景非常逼真。餐廳連餐牌都整到好似以前報紙,可謂一絲不苟👍🏻餐廳一共有十款醬油,其中最特別既係蔥頭油,其他都係常見既材料例如麻油、炸蒜等等,- 卜卜蜆豬骨煲相信湯底入面至少有三十隻蜆,越食越有,豬骨湯底都好足料,入面有好大件豬骨,仲有粟米同蘿蔔。職員會定時幫我地加湯,非常貼心🥰- 草蝦(半份)海鮮非常新鮮,蝦肉煮完唔會好痴殼,肉質彈牙鮮甜,- 蘇格蘭蟶子蟶子上枱時候已經離殼同清洗乾淨,蟶子非常新鮮大隻,肉質爽脆。- 頂級安格斯牛頸脊肉味超級濃郁,肉質同脂肪分佈好完美,肉質鮮嫩爽滑,唔會過肥,我地叫左例牌但分量一啲都唔少。- 牛胸尖望落好似一片肥膏,但入口非常爽口,油香亦透過咀嚼慢慢滲透出嚟,不過兩個人一碟牛胸尖有少少hardcore,食到最後好膩🤣- 紫菜炸響鈴紫菜釀入響鈴中間帶來雙重香脆口感,香鹹既紫菜為響鈴加添風味,比起一般響鈴有過之而無不及。- 招牌牛餐肉餃餃子皮好薄,牛

- 卜卜蜆豬骨煲

蘇格蘭蟶子同草蝦

- 草蝦(半份)
海鮮非常新鮮,蝦肉煮完唔會好痴殼,肉質彈牙鮮甜,

- 蘇格蘭蟶子

- 頂級安格斯牛頸脊

- 牛胸尖

- 紫菜炸響鈴

招牌牛餐肉餃

- 招牌牛餐肉餃
餃子皮好薄,牛餐肉獨有既鹹香味仍然令人愛不釋手。

黃金鮮魷

- 黃金鮮魷
外皮炸得好香脆,魷魚彈牙厚身,鹹蛋黃醬完完全全包住魷魚,非常滋味,唯一可惜係魷魚同外皮有少少分離。

冰豆腐
另外我地仲叫蔬菜拼盤同冰豆腐,拼盤可謂應有盡有,包括油麥菜、萵荀、粟米、蕃茄等等。冰豆腐就好索汁。

整體而言,所有材料都好新鮮,環境非常熱鬧充滿氣氛。另外汽水做緊買三送一優惠👍🏻

2024-01-07
蘇格蘭蟶子同草蝦
招牌牛餐肉餃
黃金鮮魷
冰豆腐
最近睇完九龍城寨,上網見到呢間好有香港特色嘅火鍋店,就即刻忍唔住去試,呢度嘅裝飾好有九龍城寨大排檔嘅feel,好正!湯底我哋揀咗麻辣同埋沙嗲雙拼,我自己鍾意麻辣湯底多啲,辣度啱啱好又唔會好油,麻中帶香,值得一試。醬料都一啲都唔輸蝕,成盤醬料要乜有乜。我哋嗌咗一碟肥牛、黑毛豬、蝦、鮑魚同埋午餐肉餃,每碟份量都好大,三個人都食得飽,而且全部食材都好新鮮,食落肉味好香好鮮嫩,鮑魚都係好彈牙嘅,最特別一定係呢個午餐肉餃,真係第一次試,但一啲都唔伏,都幾特別,想試新嘢嘅絕對可以試吓!飲品方面我哋嗌咗三支啤酒,好適合一班朋友喺度飲吓酒打吓邊爐傾吓偈聚吓舊,雖然環境裝修係大排檔feel,但其實坐得好舒服,冷氣夠,位置又闊落,係一間唔錯嘅火鍋店,呢個價位食到呢個質素嘅火鍋,我覺得絕對係物超所值,下次想再打邊爐嘅話一定會再嚟呢間!

天后【叁不館】以懷舊香港主題為特色,帶食客回到六七十年代的香港,好有大排檔的感覺😍放工想同一班朋友吹水開心、放鬆下,依家見推出一蚊一支啤酒‼️ 啤一啤佢🍺好簡單,同行2位客人Follow社交平台, share post就搞掂🤩 (可享$1/支 啤酒,要買$10十支) 有得揀啤酒:醇滑嘉士伯/青島🍻 豬肚胡椒雞湯$198呢胡椒豬肚雞鍋,要先飲湯,全鍋濃雞湯熱辣辣,暖暖胃先呀😋再有一份鮮雞打邊爐😆草蝦半分$88大大隻草蝦好新鮮🦐南非鮑魚(兩隻$115)鮑魚爽彈,煮3分鐘食得頂級安格斯牛頸脊$268脂肪較少,有咬口、肉味濃郁,牛魔王必點🤤新鮮炸響鈴$68炸得酥脆,熱辣辣可以即食鮮墨魚滑$88人手打出新鮮墨魚滑,爽口彈牙雜菜拼盤$88新鮮鴨血$68喜歡鴨血嫩滑口感,火鍋必食!紅薯粉$38檸檬薏米水$48

豬肚胡椒雞湯$198

草蝦半分$88
大大隻草蝦好新鮮🦐

南非鮑魚(兩隻$115)
鮑魚爽彈,煮3分鐘食得

頂級安格斯牛頸脊$268
脂肪較少,有咬口、肉味濃郁,牛魔王必點🤤

新鮮炸響鈴$68
炸得酥脆,熱辣辣可以即食

鮮墨魚滑$88
人手打出新鮮墨魚滑,爽口彈牙

雜菜拼盤$88

新鮮鴨血$68
喜歡鴨血嫩滑口感,火鍋必食!

紅薯粉$38

檸檬薏米水$48

2024-05-08
《自選醬油》($18一位)有多款醬料可以選擇,蔥、炸蒜、辣椒及沙爹醬等等,還有餐廳自製蒜頭油。蒜頭油很香,還可以在餐廳單獨購買,一罐$58。《咯咯雞花膠湯》($298)這是湯底中最貴的一款,不過真材實料,有半隻雞,雞肉鮮嫩,花膠又大又厚,口感滑爽,而且湯頭呈奶白色,清香鮮甜,建議大家先喝一碗湯,再開始火鍋。《南非鮑魚》(2隻)($116) & 《草蝦》(半份)($88)鮑魚處理乾淨,吃起來很方便,蝦也已經串好,所以可以拿著竹籤涮蝦,更好控制火候。兩樣海鮮都很新鮮,彈牙爽口。《豬肚》($58) & 《豬腰》($58)香港比較少火鍋餐廳提供豬內臟,所以我們點了一份豬腰及豬肚,內臟處理得非常乾淨,豬肚軟嫩,豬腰爽口,沒有腥味。《招牌午餐肉餃》($80)以午餐肉作為餃子餡料,非常特別,而且餃子粒粒飽滿,值得一試。《竹笙》($98)、《白柏葉》($48)白白胖胖的竹笙吸滿了雞湯的鮮甜,吃起來又爽又脈,推介。白柏葉也是一樣,口感爽脆。《冬瓜片》($32)、《萵荀片》($48)《竹蔗茅根海底椰》(榨)($48)
自選醬油

《自選醬油》($18一位)

咯咯雞花膠湯

《咯咯雞花膠湯》($298)

南非鮑魚&草蝦

豬肚
豬腰

《豬肚》($58) & 《豬腰》($58)

招牌午餐肉餃

《招牌午餐肉餃》($80)

竹笙
白柏葉

《竹笙》($98)、《白柏葉》($48)

《冬瓜片》($32)、《萵荀片》($48)

《竹蔗茅根海底椰》(榨)($48)
2024-05-05
自選醬油
豬腰
竹笙
白柏葉
2024-05-07 0 浏览
火鍋不再是一大班人嘅事,2個人都可以食。今次揀左「花膠雞湯湯底」,湯底好濃味,仲有原隻雞,好足料。食材好多元化,好多選擇,有紅肉、白肉、海鮮同埋蔬菜。海鮮非常新鮮,推介「大大隻嘅新鮮蟶子」及「大大粒嘅新鮮帶子」,連殼的,大大隻,真係好鮮甜,好好味。另外仲有「白鱔片」分量十足,白鱔片大大碟,切到好薄,冇骨,好鮮味。仲有九肚魚好香滑,大大條,好新鮮。「肥牛拼盤」大大碟,牛肉薄切,好新鮮,雪花肥瘦比例啱啱好,入口即溶,好正。「多款手打丸」,全部新鮮自家製,蝦丸有蝦嘅鮮味、墨魚丸好鮮甜、牛肉丸有鮮牛肉味。全部都好新鮮。美味嘅醬油,醬料可以自己調配。除此之外,仲有熟食可以叫,揀咗椒鹽白鱔,炸到脆卜卜,好好味。食火鍋一定要配凍飲,新鮮嘅竹蔗茅根,雪到凍冰冰,好好味。飯後甜品西瓜甜甜地,好解渴。

食材好多元化,好多選擇,有紅肉、白肉、海鮮同埋蔬菜。

美味嘅醬油,醬料可以自己調配。

二訪呢間懷舊style港式火鍋店--叁不館 裝修貼合舊式香港城寨風,門口有霓虹大燈牌,仿照麗花皇宮夜總會嘅大門佈景,入到去收銀處係已絕跡舊戲院嘅前台,仲有啲街頭美食檔攤,播放住70s, 80s嘅經典情歌,邊食邊聽真係好似去番幾十年前嘅舊城路邊攤,同啲三五知己聚埋打邊爐咁熱鬧。椒鹽鱔球鱔嘅肉質鮮嫩,外層炸得好香,配上椒鹽粉調味好香口,鱔皮部分都炸得酥脆可口。火鍋湯底--胡椒豬肚雞湯呢個簡直係經典嘅湯底選擇! 以大量爽彈豬肚同鮮雞件為主要材料,湯底明顯食得出用原粒白胡椒熬煮已久而成。,煮得越耐越香濃,重點係唔會過咸,食完都唔覺得口渴。出符意料嘅係呢個湯底附送左一整碟鮮雞件俾我哋打邊爐,可以自己落入去湯中,唔洗擔心雞件會浸到太老太"鞋‘",係細心位嚟👍 火鍋食材極級本地手切肥牛👍👍👍優質食材真係要配上手切,肉質鮮紅嫩滑,煮到半熟即食啱啱好。草蝦👍食落好鮮甜,肉質彈牙,非常新鮮嘅食材。南非鮑魚👍👍整個鮑魚飽滿而有嚼勁。店員會提醒各種海鮮需要煮嘅時間,記得食前計好時間,就唔會怕過老啦✅️蘇格蘭帶子👍👍👍帶子幾大隻,咬落鮮嫩,非常新鮮係即日入貨食材。日本扇貝👍肉質鮮甜,仲有微微海水味幾好。Q彈鮮墨魚
二訪呢間懷舊style港式火鍋店--叁不館

椒鹽鱔球

火鍋湯底--胡椒豬肚雞湯

火鍋食材

極級本地手切肥牛👍👍👍
優質食材真係要配上手切,肉質鮮紅嫩滑,煮到半熟即食啱啱好。

草蝦👍
食落好鮮甜,肉質彈牙,非常新鮮嘅食材。

南非鮑魚👍👍

蘇格蘭帶子👍👍👍
帶子幾大隻,咬落鮮嫩,非常新鮮係即日入貨食材。

日本扇貝👍
肉質鮮甜,仲有微微海水味幾好。

Q彈鮮墨魚丸拼鮮蝦丸👍👍👍
手打系列果然名不虛傳,手打墨魚丸同鮮蝦丸都頗大粒份量交足貨。墨魚丸食到啖啖墨魚肉香味,唔係個種粉漿製出嚟嘅味道。
要大讚手打鮮蝦丸嘅口感真係好彈牙,仲食到粒粒蝦肉,呢個推薦大家試試!

桂花蚌👍👍👍
食落鮮嫩彈滑,充滿海水味,份量都幾大份,又係勁新鮮嘅即日入貨食材,推介!

皇帝菜
清爽嘅口感浸落煲濃咗嘅胡椒豬肚雞湯入面食,好索湯,食落好似浸住上湯嘅菜咁😍

2024-04-28
  • 桂花蚌
  • 胡椒豬肚雞湯底
  • 蟶子
2024-05-03 0 浏览
走香港懷舊風格特色的火鍋店~有種大排檔打邊爐的感覺 但可以嘆住冷氣真係幾爽~仲要而家有$1 啤酒 🍻優惠(青島/喜士伯)🍺岩晒一大班朋友黎打邊爐隊啤酒!🤩推介湯底:卜卜蜆豬骨煲好足料 蜆份量多 食極都有隻隻都大隻鮮甜~豬骨湯香濃有老火湯的味道!紫菜炸響鈴•好酥脆 新鮮即炸牛魔王拼盤•共6款唔同牛部位 幾抵食 好大份 好新鮮呢兩隻肉真係好嫩 有質感的牛肉!•頂級安格斯牛頸脊&極級本地手切肥牛蟶子&扇貝•海鮮夠新鮮!用豬骨湯煲海鮮食真係絕配!最後仲有新鮮西瓜送🍉火鍋完食特別爽甜!算是好抵食 食材份量大 環境舒適又夠晒貼地!氣氛好好 最鐘意係有香港情懷 確係同朋友聚會好地方!
走香港懷舊風格特色的火鍋店~
有種大排檔打邊爐的感覺 但可以嘆住冷氣真係幾爽~
仲要而家有$1 啤酒 🍻優惠(青島/喜士伯)
🍺岩晒一大班朋友黎打邊爐隊啤酒!🤩

推介湯底:卜卜蜆豬骨煲

好足料 蜆份量多 食極都有隻隻都大隻鮮甜~
豬骨湯香濃有老火湯的味道!

•好酥脆 新鮮即炸

牛魔王拼盤

•共6款唔同牛部位 幾抵食 好大份 好新鮮
呢兩隻肉真係好嫩 有質感的牛肉!
•頂級安格斯牛頸脊&極級本地手切肥牛

蟶子&扇貝

•海鮮夠新鮮!用豬骨湯煲海鮮食真係絕配!

最後仲有新鮮西瓜送🍉火鍋完食特別爽甜!

算是好抵食 食材份量大 環境舒適又夠晒貼地!
氣氛好好 最鐘意係有香港情懷 確係同朋友聚會好地方!
  • 今晚卜卜蜆鍋
  • 牛魔王拼盤
2024-05-02 0 浏览
今日嚟到呢間位於天后嘅打邊爐餐廳,一入到去已經好多人果然係名不虛傳,一入嚟嘅時候就會有兩份小食,一份係拍黃瓜另一份喺花生,拍黃瓜非常之入味,酸酸辣辣咁好開胃🤤🤤我哋坐低就叫咗卜卜蜆豬骨煲,職員上菜嘅時候都好有心介紹咗要食咗蜆先,蜆好新鮮同好大隻值得推介,而且份量都好多,食極都有。另外我哋叫咗個大份嘅牛頸脊安格斯,擺盤好靚而且份量都多,食落去新鮮嘅牛肉味道好突出,又唔會太過肥膩。此外我哋仲叫咗海鮮,聖子同埋蝦都好新鮮,好彈牙🦐🦐呢度嘅小菜都好有特色,我叫咗黃金鮮魷,同埋椒鹽粟米,椒鹽粟米十分惹味,椒鹽鋪滿曬粟米上面,辣辣地又甜甜地。☺️☺️而且黃金鮮魷用鹹蛋黃醬製成,又唔會太過膩,不知不過我就食完成兜。🥰🥰呢度嘅墨魚丸同埋豬肉丸份量都唔錯,每兜都有八粒,笠笠都大大粒,墨魚丸食落好彈力,而且有新鮮嘅墨魚肉包入喺裏面。👍👍

呢間餐廳既設計好有創意同心思,用左老香港做主題,播住香港經典歌曲,濕紙巾、點餐紙都有特別設計,連碗碟餐具都係傳統港式,細個食豆腐花果隻鐵羹都有😆呢到除左設計之外食物一樣有心思,醬汁比起平時既邊爐店更多選擇,特別既係自家製沙嗲醬同埋蔥油,兩樣都係港式既感覺,沙嗲味同蔥味都係好濃,搞到好想攞黎送飯🤣呢個椰子雞湯底不得了,可惜miss左侍應哥哥倒椰子水落去果下冇影到🥲佢會提我地飲左湯先再落雞,我仲諗緊點解唔係熬左啲雞味出黎先飲個湯,但一飲落就發現個湯底本身已經超好味😋之後落雞又可以每次酌量落唔洗驚煮到變老雞,好正👍食材一啲都唔馬虎,頂級安格斯牛頸脊一擺入口好香牛油味,而且有厚度,海鮮類全部都好新鮮,羊肉臊味都幾重中意臊味既可以嗌,牛脷托就煙韌啲。啊仲有前菜個青瓜都好好食,野飲嗌左個銀菊露,唔會好甜好好飲😍呢個食物環境氣氛質素真係對得住價錢,見到有啲客人帶左外國朋友黎食,可以感受舊時既港式情懷又可以食到高質素既野食,有機會我都想帶外國朋友黎呀。

牛脷托

2024-04-27 16 浏览
醬油費 $18開胃小食$20/一碟蘇格蘭蟶子 $$116/2隻日木扇貝$76/2隻卜卜蜆豬骨煲$238黃金鮮魷$98檸檬薏米水$48牛魔王拼盤$468紫菜炸響鈴 $68海中蝦滑$88白帕葉$48餐廳具香港懷舊特色,令人仿似回到90年代,排檔特色。更設有特色房間,私隱度高,適合一班老友暢飲聊天。食物方面,有多種特色窩底選擇,我同朋友就試左卜卜蜆豬骨煲。啲蜆又多又大隻,鮮甜美味,令湯底增添鮮美。食物款式種類繁多,海鮮亦都非常新鮮。除左一般打邊爐嘅配料,仲有多款特色小食,加上餐廳正進行1蚊啤酒優惠推廣活動,小食加啤酒,非常盡興。
醬油費 $18

紫菜炸響鈴 $68

海中蝦滑$88

白帕葉$48

餐廳具香港懷舊特色

食物款式種類繁多,海鮮亦都非常新鮮。

除左一般打邊爐嘅配料,仲有多款特色小食,加上餐廳正進行1蚊
啤酒優惠推廣活動,小食加啤酒
,非常盡興。

位於天后嘅叁不館,一間裝修極巨懷舊味道嘅火鍋店,無論一枱一櫈都有舊式大排檔風味,牆上更掛住一張張五、六十年代嘅廣告插畫,好有特色。火鍋店如果食材新鮮,就已經贏左一半,另外湯底都係重要一環,今晚order左卜卜蜆豬骨煲,真係材料十足,豬骨份量絕不嬉場,軟糯嘅豬皮蚊得入味冧滑,骨膠十足👍🏻,白蜆好大隻,乾淨鮮甜,起動前最緊要先飲碗豬骨湯,白如牛奶色水嘅湯底,鮮甜黏滑,咸咸香香,非常夠味。朋友鍾意食貝類,就order左蘇格蘭聖子、日本扇貝,扇貝非常巨大,貝肉豐厚鮮美,聖子脆彈爽口,兩者都非常新鮮👍🏻。白鱔片,色澤雪白光亮,一睇就知新鮮,廚師刀工唔錯,入口完全冇碎骨,食得非常放心,只須係熱湯輕灼數十秒,肉身卷曲入口,黏住豬骨濃湯咸香味道,更加釣出鮮味。花枝片都係厚切,入口軟嫩,越咬越香。頂級安格斯牛頸脊,滿滿一盤,份量十足,油花分布均勻,入口帶咬口,係我鍾意嘅口感,牛味亦好重👍🏻。牛脷托 呢個好有驚喜,原來牛脷用黎做火鍋食材都一樣咁好味,值得再次一讚個豬骨湯底,濃稠黏滑,咸香掛汁,令所有食材都能釣出鮮味。時間差不多到7:00左右,已經全場爆滿,可見叄不館真係用真材實料,食才新鮮換來口碑👍🏻。值

花枝片都係厚切,入口軟嫩,越咬越香。

時間差不多到7:00左右,已經全場爆滿,可見叄不館真係用真材實料,食才新鮮換來口碑👍🏻。值得一試!
呢輪仲有飲啤酒優惠添🤗
用餐时段