2024-03-20 15 浏览
餐廳位於天后金輪天地,天后地鐵站A2出口直行1-2分鐘即達,附近人流唔多,但食客卻不少,無Book枱的我等左30分鐘先有位,建議大家預早訂座……裝潢幾有舊香港嘅感覺,舊係扮出黎姐,整體衛生Okay,唯一係座椅無椅背,容易坐到攰。今晚卜卜蜆鍋($198):湯底呈奶白色,味道清甜,唔會太濃太搶味,卜卜蜆起碼有一斤,無沙,肉質爽嫩,味鮮甜,鍋內仲有唔少娃娃菜及芽菜,可以連時蔬都慳返唔洗點。草蝦($88/半份)& 南非鮑魚($118/2隻):草蝦新鮮,肉質爽實;南非鮑魚會預先起曬內臟,灼3-4分鐘即可享用,其肉質爽嫩帶嚼勁,幾有鮮味。頂級安格斯牛頸脊($328/大):肉色紅潤,滿佈雪白油花,油香口感十分豐富,肉質香滑而具彈性,牛味濃郁,牛肉仲大大塊,非常厚切,因此份量明顯比一般火鍋店多。手打五寶丸($98):五款丸分別有蝦丸、牛丸、墨魚丸、豬肉丸及鯪魚丸:本人喜愛程度如上述排名,全部手打丸都非常爽滑彈牙,其中,蝦丸鮮味,仲帶有粒粒蝦肉,好足料;牛丸爽得黎仲爆曬汁,油香十足;墨魚丸富有彈性,帶點煙韌口感;豬肉丸及鯪魚丸較一般,口感係非常彈牙,但味道一度。蜂巢豆腐($42):豆腐內部呈蜂巢狀,口感

蜂巢豆腐($42):豆腐內部呈蜂巢狀,口感軟綿多層次,仲非常吸湯。
2024-03-13
等候时间
30 分钟 (堂食)
天后電器街係一條食街,相信好多人都知今次黎到樓上鋪食港式火鍋餐廳裝修風格係懷舊香港🇭🇰設計成大排檔,播住廣東歌🎶環境乾淨衛生,Menu 設計有心思,設計成好似以前啲報紙咁火鍋配料擺盤好精緻👍🏻選擇好充足🔸咯咯花膠湯底好味又養生👍🏻 十分推介呢個湯底🔥店員話啲雞係煮到七成熟俾我哋再放落個煲再煮雞肉份量好足,花膠有五大塊😍先飲一下個湯,味道非常濃郁花膠就一早落,去到打邊爐尾聲先食,吸晒個湯嘅精華☺️🔸頂級安格斯牛頸脊牛味好濃郁🤤🤤肉質鮮嫩,油花份量適中幾厚切👍🏻唔似有啲日式放題,切到勁薄🔸南非鮑魚&日本扇貝海鮮擺盤靚,啱晒打卡放上社交平台😆職員預先處理過啲海鮮,將舊肉剝離個殼鮑魚同扇貝都大大粒,新鮮鮮甜👍🏻 🔸黃金鮮魷魷魚好厚肉,件件都好大件炸到好香脆,再撈上鹹蛋黃醬🔸鮮蝦雲吞&魚皮餃鮮蝦雲吞粒粒包得好飽滿雲吞皮薄,鮮蝦爽口彈牙☺️魚皮餃口感煙韌,魚味香濃🔸娃娃菜&唐生菜🥬個湯底咁濃,食菜嘅時候非常索湯👍🏻重有而家好少有既玻璃樽汽水👍🏻👍🏻總結: 呢間係一間高質單點港式火鍋店,啱晒一大班朋友嚟食👍🏻如果係兩個人或者情侶嚟食,就難啲嗌到多款嘢食(呢度嘅嘢食比較大份)建議餐廳可以出一啲二人套餐,或
天后電器街係一條食街,相信好多人都知
今次黎到樓上鋪食港式火鍋
餐廳裝修風格係懷舊香港🇭🇰
設計成大排檔,播住廣東歌🎶
環境乾淨衛生,Menu 設計有心思,設計成好似以前啲報紙咁

火鍋配料擺盤好精緻👍🏻選擇好充足

🔸咯咯花膠湯底
好味又養生👍🏻 十分推介呢個湯底🔥
店員話啲雞係煮到七成熟俾我哋再放落個煲再煮
雞肉份量好足,花膠有五大塊😍
先飲一下個湯,味道非常濃郁
花膠就一早落,去到打邊爐尾聲先食,吸晒個湯嘅精華☺️

🔸頂級安格斯牛頸脊
牛味好濃郁🤤🤤肉質鮮嫩,油花份量適中
幾厚切👍🏻唔似有啲日式放題,切到勁薄

🔸南非鮑魚&日本扇貝
海鮮擺盤靚,啱晒打卡放上社交平台😆
職員預先處理過啲海鮮,將舊肉剝離個殼
鮑魚同扇貝都大大粒,新鮮鮮甜👍🏻

🔸黃金鮮魷
魷魚好厚肉,件件都好大件
炸到好香脆,再撈上鹹蛋黃醬

🔸鮮蝦雲吞&魚皮餃
鮮蝦雲吞粒粒包得好飽滿
雲吞皮薄,鮮蝦爽口彈牙☺️
魚皮餃口感煙韌,魚味香濃

🔸娃娃菜&唐生菜🥬
個湯底咁濃,食菜嘅時候非常索湯👍🏻

重有而家好少有既玻璃樽汽水👍🏻👍🏻

建議餐廳可以出一啲二人套餐,或者嘢食有得半份咁嗌黎食
吸引多啲人嚟食😆😆
2024-03-18 15 浏览
穿梭時代的火鍋店♠️🃏朋友C一直好鐘意搵唔同新餐廳,今次呢間火鍋店都係佢帶小妹上嚟。一開𨋢,以為去咗舊式大排檔,原來係間老靈魂火鍋店😍 以古式茶檔、香港電影為主題,勁多特色打卡位落單後店員比咗啲前菜小食同醬料吧我哋混醬,醬料好多選擇,除咗平常嘅蒜蓉、辣椒、蔥外仲有佢哋自家製蔥頭油、自家沙嗲醬、麻辣紅油等等。蔥頭油好邪惡但十分香,豉油再加蔥頭油簡直昇華😻必試!! 蔥頭油仲有出樽裝可以買返歸享受醬油費$18 一位、開胃小食$20一位再加一卜卜蜆豬骨煲$238蜆量十足 而且粒粒肉都跟殻鮮味十足,滾完仲可以飲返啖湯,豬骨有2大舊加啲肉粒,豬骨是有豬肉又有軟骨,滿滿骨膠原😜鐘意吮骨嘅你一定要揀南非鮑魚$116鮑魚很新鮮 ,好大隻,肉質很鮮甜彈牙,記得唔好overcook日本扇貝$76 扇貝很大隻,而且廚房會幫你起埋出黎不用連殻淥很方便食用,扇貝肉質鮮嫩加埋湯底真係好食!頂級安格斯牛頸脊(大)$328份量很多同朋友都好鐘意打邊爐叫返碟牛以為例牌唔夠食叫左份大差啲食唔哂,大牛可以供3-4人食。牛味很濃 肥瘦均勻配埋事前調好既醬汁正!紫菜炸響鈴$68即炸響鈴食起上黎金黃酥脆,而且很薄食起上黎唔會話好濟岩
穿梭時代的火鍋店♠️🃏

醬油費$18 一位、開胃小食$20一位再加一
卜卜蜆豬骨煲$238

南非鮑魚$116

日本扇貝$76

頂級安格斯牛頸脊(大)$328

紫菜炸響鈴$68
即炸響鈴食起上黎金黃酥脆,而且很薄食起上黎唔會話好濟岩岩好,愈食愈有胃口!

招牌午餐肉餃$80
午餐肉加埋豬肉雲吞皮包都幾特別,有8大粒 ,味道普通

海中蝦滑$88
粒粒蝦肉好足料,好彈牙

竹笙$97
原件大大條,爽口😙超吸湯

西洋菜 $42
份量很多的,幾新鮮

椒鹽鱔球$108
椒鹽鮮魷或者椒鹽九肚魚就食得多鱔球真係第一次,肉質彈牙。炸粉有啲厚,同平時食大排檔嗰款有啲唔同,個人一般🙁

竹蔗茅根海底椰$48
兩個人岩岩好,味道沒有很海底椰但很竹蔗茅根食完咁多飲返杯下火之選解膩!
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 紫菜炸響鈴
  • 大連鮑魚
2024-03-14 20 浏览
凍凍地最啱打邊爐~ 今日同幾個朋友黎左試呢間,一入到去已經俾佢個裝修吸引,好以前香港,而且所有野都有detail, 最正係連放野食個架係用以前曬野個架黎放, 連啲衫同袋都係用滕籃黎放~我地4個人叫左個咯咯花膠雞湯湯底,一黎到個湯係同啲料分開,姐姐叫我地飲完湯先落料,個湯好好飲,好濃雞味,而且仲好暖胃。而且見到有好多雞同花膠好大條, 呢個湯底真係力推。另外要推介呢間餐廳既肉, 我地叫左黑毛豬、頂級安格斯牛頸脊同滑牛, 佢全部肉都好新鮮, 而且肥瘦均勻。個人最鍾意滑牛,因為真係好滑~另外再推介芝士獅子狗同午餐肉餃。午餐肉餃出面好少食到,佢好大粒而且好飽滿。而個獅子狗,我鍾意佢個芝士係藏喺粒丸入面而唔係就咁塞落個窿,所以啲芝士係完完整整就留番喺粒丸入面。食到最後,原來餐廳送西瓜做甜品,又甜又凍既西瓜為呢餐邊爐畫上完滿既句號~
甜品
芝士獅子狗
頂級安格斯牛頸脊
鯪魚釀豆卜
2024-03-13 9 浏览
成日聽人講九龍城寨喺三不管嘅地方,聽落都知道危險。估吾到今日來到天后,哩嗰餐廳仲危險。面對呢度既打邊爐美食,附近啲靚女,竟然變成不管儀態,不管減肥計劃,同埋不管男友感受。無計,呢度裝修打卡able,食材又好,真係管吾到咁多。🍖叫左咁多樣,意想唔到嘅係,我地最中意食炸魚片頭,由於佢係即炸嘅關係,外面輕微沾上油份,而且熱辣辣,點埋個泰式甜辣醬,好食到冇朋友。店員話可以用黎打邊爐,最後你一舊我一舊,連放落湯底嘅機會都冇。🍖第二好味係海鮮,除左蟶子同元貝非常新鮮飽滿之外,我地叫既卜卜蜆湯底,亦都應記一功。見住啲蜆煮好之後隻隻開口,就知道佢本身係幾咁新鮮。而大量嘅蜆肉,就成就左非常鮮甜嘅湯底,用來淥蟶子同元貝,之後根本就唔使用咩調味料,如果真係想要調味,其實飲埋啖湯就係最好嘅配搭。🍖牛肉按我自己打邊爐嘅慣例,主要就係食本地手切牛肉,同樣地牛肉坑紋鎖住湯汁,更加容易凸顯牛肉鮮味。黎度更加厲害嘅放左大量嘅洋蔥絲喺個碟面度,同洋蔥去淥,洋蔥嘅辛辣刺激左味蕾,而且連埋牛肉一齊咬,洋蔥嘅汁液,加上湯底鮮味,完全昇華左牛肉既味道。🍖有非常新鮮蔬菜,冰豆腐,同墨魚滑,雖然我地兩個人叫左咁多野食,但係竟然都食曬

🍖有非常新鮮蔬菜,冰豆腐,同墨魚滑,雖然我地兩個人叫左咁多野食,但係竟然都食曬。其實我地都變成三不管,食左先至講。

✨️已故巨星羅文曾經講過,不管你是姓什麼,也不管你是何星座,佢都可以用好歌捉摸你心窩,依度全晚都播住陳慧琳,古巨基,鄭秀文等經典歌曲,聽到薛凱琪嘅奇洛李維斯的回信,差啲喊左出嚟,原來係因為洋蔥吖!

真係肚腩同埋思想完全得到慰藉既一晚。

2024-03-13 7 浏览
呢排真係好凍,約朋友食飯都仲係好想打邊爐。 朋友介紹話天后有間好正叁不館。 開頭唔係好知佢講咩,跟住先get到。 佢仲話呢間比得上九龍城,所以大家就一齊黎試下。 一黎到就比佢個舖面吸引,真係好有香港特色,仲要用竹簍裝野,好得意。 見佢地既野食又幾大眾化,唔會好貴。 大家都見咁凍就叫左個花膠雞湯底,黎到湯同料分開。 店員叫我地可以先飲湯暖身再擺花膠同雞落去煮。 個湯真係好好味,一啲都唔咸唔味精。 而佢啲雞同花膠都好鬼足料,好大舊,又夠嫩滑。佢啲牛尤其新鮮,唔會好肥或多筋,同九龍城真係有得比。 而且佢既海鮮都好新鮮。 聖子,扇貝都好大件,又冇沙。魚肉豆卜既魚肉好香,係新鮮打既口感。 仲有蝦釀油炸鬼好大條好少見到咁,仲要有成8舊。 每碟既份量都比想像中多。 呢度真係唔只氣氛好,野食都超足料,果然係冇介紹錯。
呢度真係唔只氣氛好,野食都超足料,果然係冇介紹錯。

2024-03-11
用餐时段
2024-03-13 6 浏览
天后好多隱世美食,今次試咗呢間港式火鍋店,真係超有驚喜,無論裝修同食物都非常高質,湯底更加係令人回味無窮🥰🔵花膠雞湯底呢個湯底超抵食,有成半隻雞仲有好多件大大隻花膠。大家記住飲咗雞湯先開始打邊爐,湯底非常之香濃,又有雞味,之後再放花膠雞落去慢慢食!🥰🥰🥰🟢日本扇貝扇貝好新鮮又厚身,淥一陣就可以食!👍🟡鮑魚店員好細心咁幫我哋剝咗殼同埋清潔,鮑魚夠晒大粒又彈牙,真係食到好滿足!❤️🟠頂級牛頸脊牛肉切嘅厚度啱啱好,有牛味又新鮮,一啲都唔韌,份量亦都夠晒多,兩至三個一齊分都夠食!🥰整體嚟講,成個用餐體驗都非常好,店員都好helpful,一定會再嚟encore!

🔵花膠雞湯底

🟢日本扇貝
扇貝好新鮮又厚身,淥一陣就可以食!👍

🟡鮑魚

🟠頂級牛頸脊

2024-03-10 9 浏览
聽朋友介紹呢間餐廳嘅港式邊爐好有誠意,今日終於有機會嚟試試佢啦!不論門面定環境都好有特色,打卡一流!食物種類都好豐富!牛羊雞海鮮應有盡有,價錢亦都合理。係揀緊食物嘅時候店員會遞上醬料畀客人揀,當中推薦自家製嘅蔥油同沙嗲醬。自家製蔥油 $58 280ml試左個蔥油之後二話不說同店員買左樽,實在太惹味,平時食野煮野都啱用, 先嚟張邊爐大合照,勁豐富好味湯底揀左卜卜蜆豬骨煲 $238,店員建議先飲湯同食左卜卜蜆先再開始滾野食。想講湯底真係好鮮甜,飲一碗係絕對唔夠喉,而蜆亦都好新鮮,隻隻都好肥美冇沙。椒鹽豆腐 $72滾野食要時間等,所以叫左個小食。佢嘅椒鹽豆腐好有風味,仲出色過大排檔,唔會油立立,而且份量好多。扇貝 $38/隻 鮑魚 $58/隻先講扇貝,好大隻亦都抱曬膏,滾完都好大隻好肥,好鮮。至於鮑魚好彈牙,好爽口。兩款海鮮店員都已經預先幫手𠝹左殼,打完卡都方便食。鯊魚唇 $98比較少見嘅食材,口感類似花膠,煮完之後吸曬啲湯汁,好鮮甜軟稔。手打五寶丸 $98佢嘅丸類都好多選擇,諗唔到點揀就呢一款有齊曬朋友強推佢嘅丸,絕對唔係平時出面個啲丸,呢度每一粒都非常非常Q彈,用料亦好新鮮,必試!牛魔王

不論門面定環境都好有特色,打卡一流!

食物種類都好豐富!牛羊雞海鮮應有盡有,價錢亦都合理。

自家製蔥油 $58 280ml

先嚟張邊爐大合照,勁豐富好味

椒鹽豆腐 $72

扇貝 $38/隻 鮑魚 $58/隻

鯊魚唇 $98

手打五寶丸 $98
佢嘅丸類都好多選擇,諗唔到點揀就呢一款有齊曬

牛魔王拼盤 $468

重頭戲終於嚟啦!成盤牛用料上盛,其中牛胸尖同牛脷托都係比較少見,較少食到,加上仲有本地手切靚牛,真係好新鮮!全部食落牛味濃又唔會韌。

總結: 試完之後,會再翻食,呢度環境好適合成班兄弟一齊打邊爐吹水,食物亦好高水準,一定食得好盡興!
今次一來到依間餐廳就俾依度浮誇既裝飾同咯咯花膠湯🐔($298)吸引住,配合即炸既紫菜炸響鈴($68)索唒啲汁食真係一流☺️另外依度既牛魔王拼盤($468)又係好唔錯,有手切牛頸脊、封門柳、牛脷托仲有我最愛既牛胸尖,食落好爽好有油香🥰.手打五寶丸($98)裡面既牛丸都係one of my favs,食落爽口得來又有回甘。依度既蘇格蘭蟶子同日本扇貝($116+$76)都好新鮮,如果食完其他野想試海鮮既話可以一試😋.最後不得不提既係依度既醬汁都係自家製,例如麻醬同麻辣醬都係令依間火鍋加咗好多好多分😋😋😋

2024-03-05 19 浏览
呢間餐廳係我見過最特別嘅火鍋店,以懷舊大排檔,街市做主題,就算連碗碗碟碟,擺放衣物嘅籃,都跟足以前大排檔嘅格局,最啱一班人過嚟一齊圍爐✨咯咯花膠湯$298職員介紹打邊爐🍲前先飲下個湯,湯底非常足料,個湯底加咗花膠,膠質非常之豐富,好鮮甜好足料,仲半隻雞,雞肉好嫰滑,好似新鮮雞,我哋每人先飲咗兩碗湯,再打邊爐✨椒鹽九肚魚 $88冇諗過打邊爐都有得食椒鹽九肚魚,魚肉非常之嫩滑,九肚魚嘅細骨已經炸到好香脆,可以成舊放落口,外皮嘅炸粉好薄,唔會好油膩✨牛魔王拼盤$468分別有手切封門柳,鮮牛肉粒,牛胸爽,牛脷托,極級本地手切肥牛,頂級安格斯牛,牛肉粒食落好Juicy,好重牛味,封門柳嚟到色澤非常鮮紅,好新鮮,安格斯牛油花旺盛,肉質肥美,口感肥嫩而具彈性,最正係手切肥牛非常新鮮,牛味極濃,肥瘦適中,牛油脂超香✨手打五寶丸$98分別係豬肉丸,蝦丸,墨魚丸,鯪魚球丸,牛肉丸,必點推介,係餐廳手打,非常新鮮,裡面豬肉和墨魚味香濃,有爆汁嘅效果,蝦丸新鮮爽口彈牙,牛肉丸牛味香濃✨蝦膠油炸鬼$78油炸鬼上邊鋪咗蝦膠漿,非常新鮮爽口彈牙,面頭仲佈滿蟹籽,食到索索聲,油炸鬼吸收左花膠湯嘅香氣超正✨珊瑚蚌$12

✨咯咯花膠湯$298

✨椒鹽九肚魚 $88

✨牛魔王拼盤$468

✨手打五寶丸$98
分別係豬肉丸,蝦丸,墨魚丸,鯪魚球丸,牛肉丸

✨蝦膠油炸鬼$78

✨珊瑚蚌$128
爽口彈牙,帶海水鮮味,非常新鮮

✨白鱔片$98
一上菜十分之驚訝,鱔片十分之大塊同厚切,非常之新鮮同爽口,而且去骨功夫做得好好,唔會食到好多細骨

✨日本扇貝$76
✨草蝦$88
扇貝大大粒,厚實且呈圓,裙邊爽甜,草蝦爽口彈牙,蝦頭仲有好多蝦膏
2024-03-05 14 浏览
黃金魷魚:好少食到大大條既黃金魷魚,蛋黃味香濃,炸粉唔厚。啖啖既滿足,送啤酒一流。火鍋湯底:藥膳拼麻辣。藥膳湯底當歸味濃郁,亦都好多配料,奶白色既湯底 大大增加食慾。麻辣湯底就更加唔使講,色香味俱全。頂級牛頸脊:食牛肉最怕就係切到太薄,夾兩野就散。呢份牛頸脊厚度適中,有咬口。雪花文嘅脂肪分布,一睇就知質素如何。食落口亦都冇令人失望,牛肉味濃郁,亦都唔會有筋,食完一碟都感覺意猶未盡想食多碟。牛柏葉:份量適中,牛柏葉幾新鮮同爽口,配埋麻辣湯底簡直無得輸。墨魚滑: 拳頭咁大粒嘅墨魚滑,份量有返咁上下。食落亦都好彈牙有墨魚滑香,如果有埋墨汁版嘅更加好。響鈴:新鮮現炸,落水3秒就食得。一份有八條,份量算多。其他:叫咗啲蔬菜拼盤同薯粉同等等,正常發揮 無鑊氣。飲品:叫咗一Jar薏米水,解一解油膩,有檸檬味,唔會太甜,都幾好飲。總結:食物及湯底都10分講究,食材新鮮,份量亦都頗大。環境寬敞唔會太逼夾,鍾意懷舊但對食物質素有要求嘅你不妨一試。

響鈴:新鮮現炸,落水3秒就食得。一份有八條,份量算多。

其他:叫咗啲蔬菜拼盤同薯粉同等等,正常發揮 無鑊氣。

2024-02-27 14 浏览
今次介紹呢間打邊爐最近好多朋友仔推薦,聽講佢地有自家製蔥頭油沙爹醬,非常特別,而且蔥頭油香氣撲鼻,另外,沙爹醬則醇厚香辣,混合後帶出濃郁的層次感。🥹我地點咗咯咯雞花膠湯,湯底濃郁,雞肉入口即化,花膠帶有爽滑的口感,湯底暖胃又滋補。🍲另外,超級推薦呢度嘅炸物,佢地嘅黃金鮮魷好好食,外皮炸至金黃酥脆,魷魚彈牙鮮嫩,味道鹹香惹味,實在好食到想encore。🦑椒鹽粟米好有趣新奇,第一次食,但好有驚喜而且真係好食。粟米經炸製後十分爽脆,但又有點juicy,椒鹽的香氣使這道菜更惹味,清新的口感帶有微微的辣香。🌽鮑魚及扇貝兩款新鮮相當新鮮,鮑魚鮮嫩多汁,扇貝肉質鮮美,烹調後仍保留了海鮮的原汁原味。🌊手打墨魚丸由手工製作,口感Q彈,墨魚的香氣與丸子的彈牙口感完美結合。😍頂級安格斯牛頸脊質感鮮嫩多汁,幾乎入口即化,嫩得來不會太膩。🥩最後,鯪魚豬肉釀豆卜雙拼,豆卜充滿著鮮味,鯪魚和豬肉的搭配更增添了豐富的層次感,清淡中帶有豐富的風味。😆

2024-02-26 13 浏览
天后有一間特色火鍋店,裝修以懷舊做主題,地點非常方便,在維園附近,天后地鐵站行兩三分鐘就到。內部裝修和佈置好用心,而且環境很清潔,令我食得開心又安心。餐廳內不是播着八九十年代的歌曲,配合着整個主題。火鍋醬料選擇非常多。眾人皆醒醉雞湯 $148可以先飲個湯,帶點藥膳的味道,之後放入雞件滾幾分鐘,肉質非常嫩滑。滑牛肉 $148手切牛肉加滑蛋,鮮嫩又有牛味,我和朋友兩個人吃,分量剛好。白柏葉 $48乾淨爽口,打邊爐必選。蘇格蘭蟶子 $58 x2日本扇貝 $38 x2海鮮最緊要新鮮,入口很有鮮味,而且店員很細心,已幫我們起了肉。最好係可以單點,人少少也可以吃多兩款。白鱔片 $98新鮮唔腥,肉質有咬口,唔會腍啤啤。吃完火鍋,餐廳送西瓜🍉這是火鍋店自家製的蔥頭油,香味濃郁。

火鍋醬料選擇非常多。

眾人皆醒醉雞湯 $148

滑牛肉 $148
手切牛肉加滑蛋,鮮嫩又有牛味,我和朋友兩個人吃,分量剛好。

白柏葉 $48
乾淨爽口,打邊爐必選。

蘇格蘭蟶子 $58 x2
日本扇貝 $38 x2

白鱔片 $98
新鮮唔腥,肉質有咬口,唔會腍啤啤。

吃完火鍋,餐廳送西瓜🍉

這是火鍋店自家製的蔥頭油,香味濃郁。
2024-02-26 17 浏览
今日去左呢間係天后嘅火鍋店,餐廳地址係位於天后電氣道68號金輪天地7樓位置,距離地鐵站都唔係好遠,行過去都係差不多五分鐘嘅路程,我哋去之前已經係網上搵定電話BOOK位,我哋就間左食七點,大家收工時間去食 豬骨卜卜蜆湯底:卜卜蜆非常鮮甜, 分量亦都對得住呢個價錢,豬骨亦有五至六件,配埋湯底本身亦有羅白同粟米,滿滿嘅胡椒味十足 即炸魚皮:即炸魚皮成分都脆卜卜,同埋令我哋超級驚喜嘅係佢嘅即炸魚皮仲係超級熱,證明餐廳真係即叫即做,除此之外,份量亦好多,我哋兩個都差啲食唔晒,每人都最少食到五六件 時令海鮮:我哋叫店員推薦我哋食,店員幫我地間左新鮮嘅蘇格蘭蟶子,仲幫我哋起埋殼,淥一分鐘就可以食,超級新鮮同埋爽脆,另外,我哋都有食到新鮮嘅帆立貝,每一隻都極度大隻,食落口亦好有咬口同鮮甜 手切封牛柳:呢個牛肉真係成晚嘅主角,封牛柳係位於牛腹部嘅兩側,靠近前腿之間嘅位置,牛肉味極為濃郁,而且佢嘅肉質鬆軟,咬落去亦唔會韌,脂肪含量較低,食到滿滿嘅牛肉味,配埋個湯底食,正! 新鮮鵝腸:新鮮鵝腸其實係市面都好難搵,好多都係雪藏,呢間餐廳供應新鮮鵝腸,而且質素亦超級高,鵝腸食起嚟爽脆不亦唔會好似咬橡筋咁,啱使鍾

新鮮鵝腸:新鮮鵝腸其實係市面都好難搵,好多都係雪藏,呢間餐廳供應新鮮鵝腸,而且質素亦超級高,鵝腸食起嚟爽脆不亦唔會好似咬橡筋咁,啱使鍾意食鵝腸嘅我哋

最後我哋仲叫左ASAHI飲,用碗飲真係另一番風味!
  • 手切封門柳
2024-02-26 12 浏览
好耐冇打邊爐啦!今晚同朋友一齊嚟打個靚邊爐先😛一出lift已經見到靚靚霓虹燈招牌👍🏻裝修係港式懷舊feel, 幾型!連餐牌都設計到好型!坐低就有開胃小食,係花生同青瓜👍🏻跟住侍應再介紹啲醬料,佢特別推介自家製蔥頭油,都幾香,仲話啱食可以買返屋企👍🏻✨咯咯雞花膠湯我地揀咗呢款湯底😋侍應話滾咗可以飲湯先,之後先再落花膠同雞肉😛啖湯真係好飲!足足飲咗一碗👍🏻雞肉好嫩滑👍🏻✨極級本地手切肥牛(例牌)啲牛幾靚,好食!✨蘇格蘭蟶子✨日本扇貝兩款海鮮都好新鮮,侍應送上嚟嗰陣講埋要淥幾多分鐘👍🏻同埋已經幫我地起埋肉出嚟,好貼心👍🏻✨手打海中蝦滑好食!食得出有蝦肉,好實淨!✨冰豆腐(蜂巢豆腐)好重豆味!食嗰陣要小心啲,佢索哂啲湯好熱😂✨娃娃菜唔錯,份量都幾多👍🏻✨檸檬薏米水好飲,好啱打邊爐飲😋✨西瓜最後竟然仲有生果送,西瓜好甜!
好耐冇打邊爐啦!
今晚同朋友一齊嚟打個靚邊爐先😛

一出lift已經見到靚靚霓虹燈招牌👍🏻

裝修係港式懷舊feel, 幾型!

連餐牌都設計到好型!

坐低就有開胃小食,係花生同青瓜👍🏻

✨咯咯雞花膠湯
啖湯真係好飲!足足飲咗一碗👍🏻
雞肉好嫩滑👍🏻

✨極級本地手切肥牛(例牌)
啲牛幾靚,好食!

✨蘇格蘭蟶子
✨日本扇貝

✨手打海中蝦滑
好食!食得出有蝦肉,好實淨!

✨冰豆腐(蜂巢豆腐)
好重豆味!食嗰陣要小心啲,佢索哂啲湯好熱😂

✨娃娃菜
唔錯,份量都幾多👍🏻

✨檸檬薏米水
好飲,好啱打邊爐飲😋

✨西瓜
最後竟然仲有生果送,西瓜好甜!
用餐时段