📌 叁不馆 - 天后电气道68号金轮天地7楼🗓(8/9) 星期四 ⏰ 晚上8点左右 💈特式:位于天后嘅黄店火锅舖,餐厅装修好有怀旧香港嘅特色,感觉好地道,香港人一定有共鸣,同埋见到Openrice竟然攞到一致好评,似系好有料到,所以就嚟同大家试下佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:睇返佢份menu,又似报纸,又似通胜,又似马经,真系好鬼特别,餐厅所有野都系以散叫模式种类好多,真系睇到人花多眼乱,事不宜迟等我同大家讲下味道先......酱料 - 我好少特登讲下酱料,但佢真系值得我讲下,首先酱料选择唔算好多,但职员推介嘅沙嗲酱同葱头油我都有试,真系好正,个沙嗲酱系带甜,但沙嗲味做得好香,个葱头油就更加正,职员有提我点都落少少增香,系真系好增香,炸过嘅葱头个阵香味出晒嚟,好浓郁。汤底🥘 - 汤底就叫左个🍅🐮笑茄茄牛腩汤,上汤个时职员都有讲渌野食之前可以先饮啖汤先,一饮真系好似细个妈妈煲嘅蕃茄牛腩汤咁,好正,入面仲有几旧牛腩,虽然唔系炆到好林淋,但呢几旧牛腩牛味真系非一般咁浓,超好食。火锅料 - 叫左顶级安格斯牛颈脊(例牌)/手打五宝丸/牛柏叶/花枝片/皇帝菜,叫呢几样已经好够食。牛
📌 叁不馆 - 天后电气道68号金轮天地7楼
🗓(8/9) 星期四 ⏰ 晚上8点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

火锅料 - 叫左顶级安格斯牛颈脊(例牌)/手打五宝丸/牛柏叶/花枝片/皇帝菜,叫呢几样已经好够食。牛颈脊都好大碟,好重肉味,肉质又唔韧;手打五宝丸真系值得推介,好好食,排位系(牛丸/虾丸/猪肉丸/墨鱼丸/鲮鱼丸) ;牛柏叶同花枝片就好新鲜渌两渌就食得,好鲜又爽口。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 饮品都好多选择,有凉茶/汽水/啤酒/烧酒同樽装茶等等,我就当然叫打边炉唔一定少得嘅啤酒。

🍽环境:餐厅环境真系一大卖点,佢装修用左老香港6~70年代嘅风格,玩味十足,有劲多打卡位,无论坐边个位置都有唔同嘅特色,就连用嘅餐具都好特别,嚟到呢度除咗食野仲好似去咗参观博物馆咁。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:餐厅职员好nice,会同客人倾下计/交流下/互动下,每位客人职员都会好详细咁解释餐牌,同埋会自动介绍下今日有d咩靓海鲜推介,上酱料时亦会每样介绍,等你知道唔同酱料嘅配搭,适当时亦会主动询问客人需唔需要加汤之类。

💰💸价钱:今日叫到成枱嘢,埋单都系$800左右,佢比到你呢个环境/味道/质素都叫做好合理,我谂应该会再次带朋友嚟帮衬。

🐲💬总结:可能我都算上左年纪,见到呢间餐厅嘅怀旧香港装修,都会勾起我好多儿时回忆,同朋友食下/倾下,讲下以前细个嘅往事咁又过左一晚,所以有时一间餐厅,除咗野食要好食之外,餐厅嘅环境同布置都相当重要,所以今餐饭我同朋友都10分满意

推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
顶级安格斯牛颈脊