2010-06-13
之前係某雜誌睇到一間係灣仔o既餐廳,吸引我o既除左佢個名「原汁原味」同佢o既特式裝修外,另一樣吸引我o既就係個老闆係一個基督徒,之前去過幾間基督徒開o既餐廳,感覺唔錯,最起碼個老闆同埋D伙計都好好服務態度。之前見D食評多數都係晚餐,我就特別D,去左果度食下午茶。一入到去,果裝修真係十分之唔錯,木抬,鳥籠燈,同公雞碗碟,十分「中式」,比起響雜誌睇有過之而無不及,見到個老闆響裝修設計上的確有落心機,呢方面真係抵讚。下午茶選擇唔係太多,可能下午茶始終都係西式玩意。D侍應態度果然都好ok,難得仲有四萬咁口o既笑容,咁o既服務態度,又一抵讚。另一難得就係成班後生仔,我估計應該係D中六至到大學o既後生仔,又估計佢地應該係暑期工,難得在老闆都會俾機會呢班後生仔,真係唔話得,因為睇落去佢地都幾新手。同個朋友叫左個雞翼公仔面,蝦多士沙律。講真,公仔面都無咩特別要求,反而想知下個蝦多士係點。個蝦多士終於黎啦,睇落細細件咁,仲剩係得3件,囧....不過食落又幾得意,可能係因為之前我未食過啦,可惜得三件,如果整多幾件我都真係食得落。不過食食下野有件事發生左令我有D詫異,就係有個睇落係大家姐o既侍應係舖頭度鬧個
不過食食下野有件事發生左令我有D詫異,就係有個睇落係大家姐o既侍應係舖頭度鬧個班後生仔,鬧到我都有少少驚驚地,我睇落又唔係有十分大o既過錯,不過咁鬧法始終都有點兒那個,況且有咩事大家都係同事,基督徒唔係應該以愛包容架咩?不過呢D始終都係佢地自己管理方面o既事,都唔好扯咁遠啦,總而然之係呢間中式餐廳到嘆個下午茶真係別有一番風味,大家不妨試下。