2011-04-02 23 浏览
很開心,一直處心積慮去中環總店食,但一直都試唔到,知道尖沙咀開左分店但都冇機會黎食今日約左朋友食生日飯因為時間未到所以經過左呢度食左個下午茶真係好好味,麵包又脆又甜~超正,不過下午茶黎講都比較多,真的很飽~~
2011-04-01
england tea,好香~
多士配煮蛋,又香又滑,配搭一絕~
honey ice cream
好想試呢個限量tea set,好得意,不過供應到5:00,另外citibank咭可以加$8多一客雪糕
下午茶時間,非常少人
2011-03-31 8 浏览
19元兩塊方包,我跟朋友說都說很貴,說我傻......不過是不是物有所值,要自己吃過才知道。要自己吃過可以有資格去給評語,所以也狠下心買了回家吃。回家打開一看,已經發現牛油味極濃郁,牛油落得那麼重,不健康的東西大慨很小會不好吃的吧其後打一塊烘一烘,再加上小量牛油,入口極為鬆軟。另一塊放一晚再吃,明顯比昨天新鮮吃的差一點點,麵包皮帶點硬,麵包還是新鮮的好吃,不過其實牛油香味也一樣濃,不烘不塗地吃也不錯看,不過就是太香太濃.......卻極不像一塊方包。不過說真的$9.5一塊間唔中吃一兩次還可以,未可以吸引到我時常去買,也許有機會再買吧
要自己吃過可以有資格去給評語,所以也狠下心買了回家吃。

其後打一塊烘一烘,再加上小量牛油,入口極為鬆軟。

烘一烘加上小小牛油
2011-03-06
1 分钟 (外卖自取)
烘一烘加上小小牛油
2011-03-29 4 浏览
偶爾回味博洛尼的酥皮麵包, 上一次同Bert食完還要買一包回家焗麵包配雪糕, 想起也回味。 聽聞係尖沙咀海港城開了分店, 咁就方便好多, 不用下下出中環, 還要上那段斜路。新店被服裝店包圍住, 行街買野買到疲倦就可以入來歇一歇, 所佔的地方比舊舖大不小, 還記得舊舖人多時, 會在舖前開張摺枱增加座位, 現在的新店十分濶落, 舖內還有座位向着維港, 正好邊吃邊欣賞景色。 吉列豬扒咖喱套餐吉列豬扒咖喱套餐包括沙律及飲品, 沙律份量偏少, 蔬菜也叫新鮮, 一點點日式沙律汁;吉列豬扒算鬆化, 略嫌少少油膩, 似終不是主打, 也不會要求太高, 飯量約半碗左右, 而咖喱汁係餸飯的首選, 又吾太辣帶點咖喱香, 相對飯量咖喱汁來得非常慷慨, 但又不至於好食到要落單加碗白飯。蜜糖雪糕套餐招牌出品, 厚多士外脆內軟, 可惜牛油味不足, 多士的溫度變得如室溫, 沒有以前做好立即奉上的感覺, 始終不及舊舖, 是那種人情味? 定係人物地點影響質素呢?加上蜜糖雲呢拿雪糕無敵配塔, Bert一一全收。味道沒有預期的好, 帶著丁點失望離開, 念念不忘舊舖的美味, 佔盡地利優勢的他我們相信會再來, 這個仍是購物後好的落
吉列豬扒咖喱套餐
蜜糖雪糕套餐

味道沒有預期的好, 帶著丁點失望離開, 念念不忘舊舖的美味, 佔盡地利優勢的他我們相信會再來, 這個仍是購物後好的落腳處。
2011-03-20 15 浏览
來到尖沙咀,知道博洛尼亞開左分店,特意黎食呢到既名物,麵包。二點幾三點,人氣都仲係幾旺,要等上十分鐘先有位。要吉列豬扒三文治同要個炸雞籃。先黎係個咖啡,好淡,無咩咖啡香。另一杯係橙汁,都係淡淡的,好水。兩款飲品飲品都真係好唔ok。野食都好快有得食,先黎係吉列豬扒三文治,先試當然係個麵包,麵包輕輕烘過,面頭微脆,入口好鬆軟,帶有牛油香,麵包水準係做得不錯,吉列豬扒就一般,未算脆口。炸雞籃,炸雞比吉列豬扒好,雞肉非常嫩滑,炸粉薄身,也不錯,薯條唔係其他食評所見既波浪薯條或者係粗身薯條,是次黎既薯條相對波浪薯條或者係粗身薯條唔太特別,雞籃都伴有多士,麵包烘得更脆,少了鬆軟,都係三文治既輕烘版更吸引。傳說中既81層麵包,很不錯。環境服務無咩想講,想講係d餐具幾邋遢,換左兩份如是,店員明顯清潔左先俾第三份我。臨走見師傅製作81層中,一層疊一層,好睇。

臨走見師傅製作81層中,一層疊一層,好睇。
bad
2011-03-19 13 浏览
Ordered curry set and pork sandwiches with hot chocolatethe rice clumped together and it was the worst rice I have ever ate in Japanese restaurant, even fast food is better than it.The Hot chocolate was cold, just room temperatureThe bread is ok but the fried pork chop was below average, even worse than the fried food in KFC.I have black listed this restaurant
2011-03-19
  • NONE
2011-03-19 13 浏览
OpenRice 未推介前已知有這間位於中環鴨巴甸街既bread shop, 日日長龍買麵包, 還要預訂. 新界人出城實在太虛耗, 心血來潮來個walk-in買唔到又會好失望, 所以一直都沒機會試. 但早兩個禮拜比我係TST發展開了分店, 簡直是我地新界愛包人的福音, 就算肚仔飽都忍唔住買個四方包仔試一試. 我地係櫃位見到唔同size條裝麵包, 清一式賣丹麥包, 有厚切8片, 4片, 2片, 還有我買了的四方包. 味道有原味, 朱古力, 楓蜜. 這裡還兼買果jam.買咗就同三公主即開來試, 每人撕了一片, 有無81層就唔知, 但撕開時已有啖啖楓蜜清香飄出來, 很香的牛油味, 不過甜, 做早餐一流, 但包面有小小腍, 如食前入焗爐焗一焗, 再加一球ice-cream, 美味dessert. 我地還留了一點給王老太, 她也讚good. 下次我要去堂食, 試她的吉列豬扒三文治.

下次我要去堂食, 試她的吉列豬扒三文治.
楓蜜麵包
撕開果然一層層
2011-03-06
外卖自取
楓蜜麵包
撕開果然一層層
  • 丹麥麵包
見OPENRICE的好評不少,大部分人都說其多士好味~今次終於有機會試一試了!它的位置不算方便,離MTR都有些距離。當日是星期六,全場爆滿的。以為要等很久,怎料不用等便可入座,二人好像快有位。這餐廳沒有免費水,淨飲水要收二十大元。它的食物價錢也不便宜。。水都要收錢,真的有點。。。點了兩樣東西,蜜糖雪糕多士和脆辣炸雞三文冶蜜糖雪糕:多士熱,雪糕凍,夾著一起吃,一冷一熱很好味多士很香脆,蜜糖的清甜和多士吃很配合,正糕不算溶得很快,不錯呢!!!脆辣雞三文冶:三文冶烘得脆口,雞炸得很脆,中間有生菜絲(?)和沙律汁,夾在一起吃滋味無窮!雞肉有很多肉汁,吃時很多肉汁滲出來呢!!餐飲的咖啡味淡,不苦帶少少酸,個人認為不太好。至於服務方面,可說是沒服務可言。店員拿餐具的盤時會伸手在我面前拿,極度影響進食的心情!落單時叫店員,她看了看,便轉過頭不理會客人,心想她可能忙一會兒便來落單,怎料是沒有的,這是什麼服務態度,無視顧客。咖啡送上時是沒有糖包。桌子上又沒有,要問才有,又沒有咖啡糖我第一次見一間西餐廳是沒有咖啡糖的。。。真的是食物一流,服務九流。。。
見OPENRICE的好評不少,

大部分人都說其多士好味~

今次終於有機會試一試了!

它的位置不算方便,離MTR都有些距離。

當日是星期六,全場爆滿的。以為要等很久,

怎料不用等便可入座,二人好像快有位。

這餐廳沒有免費水,淨飲水要收二十大元。

它的食物價錢也不便宜。。水都要收錢,真的有點。。。

點了兩樣東西,蜜糖雪糕多士和脆辣炸雞三文冶
蜜糖雪糕:
多士熱,雪糕凍,夾著一起吃,一冷一熱很好味
多士很香脆,蜜糖的清甜和多士吃很配合,
正糕不算溶得很快,不錯呢!!!
脆辣雞三文冶:
三文冶烘得脆口,雞炸得很脆,
中間有生菜絲(?)和沙律汁,
夾在一起吃滋味無窮!雞肉有很多肉汁,
吃時很多肉汁滲出來呢!!

餐飲的咖啡味淡,不苦帶少少酸,個人認為不太好。

至於服務方面,可說是沒服務可言。
店員拿餐具的盤時會伸手在我面前拿,
極度影響進食的心情!落單時叫店員,
她看了看,便轉過頭不理會客人,
心想她可能忙一會兒便來落單,
怎料是沒有的,這是什麼服務態度,
無視顧客。咖啡送上時是沒有糖包。
桌子上又沒有,要問才有,又沒有咖啡糖
我第一次見一間西餐廳是沒有咖啡糖的。。。

真的是食物一流,服務九流。。。
2011-03-12
2011-03-16 6 浏览
見到openrice咁多人讚佢嘅多士咁岩係海運就買番條試吓喇原來佢都幾細個門口,係我見到好多人係度食嘢先知道係嗰度行到收銀處就會見到佢最有名嘅麵包賣, $9一塊, 都幾貴堝有2,4,6塊裝賣, 仲有啲mini 四方toast買, 好得意嗰收銀姐姐黑面...service我地只係買咗四塊裝, 因為打算下一站去ceres聽日放學番黎見到淨番兩塊, 原本俾媽咪同家姐食咗我食咗四分一塊已經stop, 因為牛油味頗重媽咪亦有同樣感覺...多士烘咗應該會好味啲, 下次試試到聽日稔住烘黎食, 點知冇晒??究竟係邊個食晒, 到依家都係一個謎廈次唔會專登去, 行過都可能會買但冇想象中咁好食始終抱住幾高期望
見到openrice咁多人讚佢嘅多士
咁岩係海運就買番條試吓喇

原來佢都幾細個門口,係我見到好多人係度食嘢先知道係嗰度
行到收銀處就會見到佢最有名嘅麵包賣, $9一塊, 都幾貴堝

嗰收銀姐姐黑面...service

我地只係買咗四塊裝, 因為打算下一站去ceres
聽日放學番黎見到淨番兩塊, 原本俾媽咪同家姐食咗
我食咗四分一塊已經stop, 因為牛油味頗重
媽咪亦有同樣感覺...
多士烘咗應該會好味啲, 下次試試

到聽日稔住烘黎食, 點知冇晒??
究竟係邊個食晒, 到依家都係一個謎
廈次唔會專登去, 行過都可能會買
但冇想象中咁好食
始終抱住幾高期望
好厚
2011-03-15
外卖自取
好厚
2011-03-15 28 浏览
從博洛尼亞在中環開店開始就一直很想慕名前往一嚐他們的麵包但沒有機會, 再之後有約定遲點才跟他一起去中環店就先跟朋友們來尖沙咀店試試四個女生, 三個已先吃晚餐, 朋友點了一個鹹的另外我們叫了四款甜點分著吃spicy chicken basket 脆辣炸雞藍這個雞藍有炸雞塊, 烤過的吐司, 還有薯條雞件有三塊, 看到它沒有冒煙但原來吃一口差點燙到, 剛炸起來好熱炸漿薄薄的一層, 很脆很香口而且也不會油. 肉質很嫩, 雞肉還保留了不少肉汁雞肉味道適中, 比起連鎖店的沒有那麼鹹, 很不錯吃吐司非常棒!烤過的吐司外層脆脆的, 標榜81的內層很鬆軟牛油跟麵粉香味十足, 實在水準非常高非常好吃的丹麥麵包薯條不油, 不過品質就是平常茶餐廳吃到的那種波浪薯條炸的夠熱而不油膩的話就會好吃, 裡面的薯肉軟軟的也不錯不過我就覺得吐司+薯條這個配搭不太好, 兩種對我來說都屬於澱粉東西我會選擇吃一樣就好無疑雞藍有薯條是很正常, 但如果bologne以吐司做主打的話, 乾脆減少薯條份量或轉以沙拉, 我相信出來的效果會更加好salt and maple syrup 楓蜜海鹽我最想試這款配料比較簡單的甜吐司, 這個組合
餐牌
從博洛尼亞在中環開店開始就一直很想慕名前往一嚐他們的麵包
但沒有機會, 再之後有約定遲點才跟他一起去中環店
就先跟朋友們來尖沙咀店試試
四個女生, 三個已先吃晚餐, 朋友點了一個鹹的
另外我們叫了四款甜點分著吃
點了凍檸茶
脆辣炸雞藍
spicy chicken basket 脆辣炸雞
這個雞藍有炸雞塊, 烤過的吐司, 還有薯條
好吃的雞塊
雞肉味道適中, 比起連鎖店的沒有那麼鹹, 很不錯吃
香氣十足的吐司
吐司非常棒!烤過的吐司外層脆脆的, 標榜81的內層很鬆軟
牛油跟麵粉香味十足, 實在水準非常高非常好吃的丹麥麵包
薯條不油, 不過品質就是平常茶餐廳吃到的那種波浪薯條
炸的夠熱而不油膩的話就會好吃, 裡面的薯肉軟軟的也不錯
或轉以沙拉, 我相信出來的效果會更加好
楓糖海鹽
salt and maple syrup 楓蜜海鹽
我最想試這款配料比較簡單的甜吐司, 這個組合相信味道會很好
烤過的鬆軟美味吐司外面淋上楓蜜, 再灑上一點點的海鹽
簡單而好吃
黏身的maple syrup搭上外面香脆的吐司好配, 內層是軟軟的
很欣賞這裡的楓糖, 香氣很夠, 吃得出很獨特的楓葉糖漿味道
海鹽一絲的鹹味帶起了甜味更加香更加可口, 十分好吃
香蕉可可
chocolate banana 香蕉可可
因為已經點了楓糖跟蜜糖的, 所以選了可可而不選焦糖的
香蕉給得不少, 一大片一大片的對於我這個香蕉愛好者看到就很開心
不過呢...他們的可可醬我就不太滿意, 因為巧克力的味道不夠濃
甜度大於他們巧克力的香氣, 不過配以柔甜的香蕉片跟吐司還是不錯吃啦
肉桂蘋果
cinnamon apple and ice cream 肉桂蘋果
這款肉桂蘋果吐司也是有雪糕在上面
蘋果是弄成一片片而不是一顆顆的, 熱熱的蘋果外面被玉桂粉包著, 香氣滿分
冷+熱的配搭
熱的蘋果跟吐司配上鮮奶油還有冰凍的香草口味雪糕, 這個搭配很好
蘋果保留了爽度, 跟鬆軟的吐司還有香滑的雪糕, 找不到不好吃的理由
honey ice cream 蜜糖雪糕
也是比較簡單的一款, 吐司淋上蜜糖, 上面有一大球香草雪糕
蜜糖滿滿的披在吐司的上面, 跟吐司吃起來很香甜, 蜜糖味道清甜不會太膩
因為吐司還是熱的, 配以雪糕就很好吃
雖然跟上面的楓蜜海鹽是比較簡單的甜吐司, 但更能吃到吐司的那種麵包香味

當晚去的時候被一位來自台灣的男生店員服務, 禮貌很好, 也推薦我們吃哪些甜點
在家弄的吐司
最後也買了六片裝吐司回家, 好好吃~!

身邊有不少朋友跟我說這分店比不上中環的, 不論賣相跟味道上也是
看過兩家出品的圖片我也相信他們所說的
中環的店我也會去試, 如果還未吃過博洛尼亞, 可以先試試這分店
再去中環店說不定會有驚喜喔~!
$65 (宵夜)
在家弄的吐司
  • 肉桂蘋果吐司
  • 外帶的丹麥吐司
(非会员)
2011-03-14 12 浏览
座位安排混亂, 明明有好多位都同人講無位/執緊要等, 吹人落單,我同男朋友點咗蕉糖香蕉多士加$5跟檸檬益力多, 我就點咗多士配牛油炒蛋餐加$13 跟cappuccino, 個蕉糖香蕉面勁多肉桂粉, 我聞到都想嘔因為我對肉桂敏感所以我男朋友都提議話埋單走唔好食但我見大家行咗咁耐街行到攰又抽住好多戰利品就叫佢食埋先, 點知到我杯cappuccino 嚟到又係勁多肉桂粉, 我叫個經理幫我換過杯無肉桂嘅, 佢就話佢餐廳所有cappuccino 都有肉桂粉, 我話我知但我唔食得肉桂想換杯無肉桂嘅跟住佢話我唔早d出聲咁我咪話個menu 無列明到有肉桂, 跟住佢竟然行開無理我哋! 我去食碗$20雲吞麵都可以要求走青la 佢一個餐over$70就唔得!? 態度惡劣到不行! 永不光顧!
2011-03-13
2011-03-12 23 浏览
好一隻可惡的黑天鵝,週四之日在尖沙咀的嘉禾港威,只肯在下午一時和五時餘現身,結果打亂了我原本的午餐計劃,只得一個小時的吃飯時間,我不介意自己一個人獨個吃飯,卻不能接受急趕地品嚐一些「慢食」,思索在海港城還有甚麼輕餐選擇,想到食友提過以方塊麵包聞名的「博洛尼亞」咖啡室,在這邊也開了分店,因被米高先生點名的緣故,因而聲名大燥。論米高兄那個「少年食神」稱號,據聞是其DJ好友給其「起朶」的,到最後卻因事而反目收場,局外人看在眼裡,總覺得有點口是心非,被讚者固然有點飄飄然,而稱讚者也是好心做壞事,與其討好奉承,倒不如做些實事好過,結果雙方也不討好;相若的故事不乏在你我身邊出現,甚有反思的地方。言歸正傳,這店的地址也不難找,位於海運大廈的二樓,與板長壽司及牛角燒肉店毗鄰,屬典型的「和風西餐」格局,門口設有開放式的工場和麵包售賣專櫃,可以一窺「八十一層麵包」的製作功序,喜歡的可作外購之用。被配到一個面向窗戶的吧檯坐位,對面的就是遊輪碼頭,看見對面遊輪的搭客的情景,不禁生起一點想去旅行的心情。翻看Menu,供應的食品也是以多士小吃、三文治、意粉和甜品為主,始終仍以其手製的麵包為主打賣點,即使其甜品或意

咖啡中看不中用
翻看Menu,供應的食品也是以多士小吃、三文治、意粉和甜品為主,始終仍以其手製的麵包為主打賣點,即使其甜品或意粉,亦會配上烘底的多士,正值這天對意粉興緻不大,就隨意叫了一個漢堡扒三文治餐,先來一杯咖啡,看賣相還是迫出一層Crema,但一嚐入口........為何沒丁點咖啡味?! 對咖啡生起興趣也是這兩三年的事,有丁點酸苦之味也是無妨,卻不能接受一杯無味的出品。
烘底三文治賣相固然不俗,吃入口的味道......心悅誠服
三文治選了漢堡扒的餡料,兩塊厚逾一寸的方包片,已被烘至金黃,除中間夾了餡料之餘,也配上車厘茄和奇異果,符合「均衡飲食」這原則。也立時拿上手吃了一件,其包片在適中的火侯烘焗之下,呈現出鬆脆而軟熟的口感之餘,也滲出陣陣怡人的牛油味道,質感上卻很「實在」,絕對不是「吃風」一般,試後確知這麵包,果真名不虛傳。
麵包甚有炆理,是層層摺疊的效果
呈上一幅烘包的橫切面圖,確是甚有層次炆理,能有此效果是在搓麵團上花上功夫,源自丹麥的造法,將麵皮搓好攤平後,並反覆加以摺疊,以三層為一個單位,再來一次功序就是九層,直至達到三的四次方八十一層為止,焗出來的麵包不鬆軟才怪。

據聞工場內的幾位師傅也是來自日本,份屬精細的功夫,一天內也不能多產,能夠將一片普通的方包,弄出如斯味道和口感,難怪價錢也賣得比人貴數倍。
三文治的用料味道也佳
始終也是一件三文治,看用料上也是落本,其厚身的漢堡扒,肉質上甚為鬆化,肉味不輕之餘,也嚐出一點肉汁。內裡的生菜碎和車厘茄雖不算多,但大體上仍然新鮮,另一個關鍵是其「和風調味」的蕃茄醬汁,完全符合亞洲人的口味,帶出十分開胃的味道出來;也說句實話,雖然七十餘元一個餐是貴了一點,但比好多所謂的知名漢堡包比較,份屬更加美味。
自己買條方包,怎樣整更合乎心水味道
趁有時間之下,原本也想品嚐其烘底多士的甜品,想到獨樂樂不如眾樂樂,最後打消念頭,改為外購一包六片裝方包,可要收你五十餘元,每片約九塊的價錢,但回家後的反應,也真是物有所值。試後家人無不讚好,用自家的火侯來烘焗多士,更適合自己的口味,就算不烘焗來作蛋治,也甚得家妹的歡心,雖然貴了一點,一次半次之下,也不為過。

全餐連上外購和加一服務,承惠一百四十大元,基於那出色的麵包和三文治調配,雖然那一杯咖啡甚為不濟,還是給予其笑臉,其實飲品的選擇也真的不少.........收到日本和雲南的大地震消息之後,想有點血性之人也是不太開心,在政見上可能各有立場,但大部份的民眾也是無辜的,蒼天無情,除祈求災民能夠重新振作,盡快回復正常生活之外,也為僑居本港的「外來人」打打氣,種族雖然不同,關心上也是如同一轍。
2011-03-10
烘底三文治賣相固然不俗,吃入口的味道......心悅誠服
麵包甚有炆理,是層層摺疊的效果
三文治的用料味道也佳
自己買條方包,怎樣整更合乎心水味道
2011-03-03 7 浏览
我想食依間野好耐ga la, 之前個間係中環又唔近MTR, 的唔起心肝去試. 依間係LCX又點可以唔去ar.週日7點完全唔洗等位, 唔洗request都比window side我坐. 可以睇幻彩詠番江, 咁o既價錢有咁o既環境, 值!先來一個鹹的, 吉列豬扒三文治~ 豬扒超炸, 熱辣辣, 脆卜卜, 出哂煙咁, 實好味la. 包包都係好正, 但係分開食會好d, 因為個包係偏甜, 味道唔係好夾.楓糖雪糕多士~ 我地就醒, 食完鹹先叫, 格離枱一次過叫哂, 雪糕實熔la.雪糕冇咪蜜糖味, 反而係有好多楓糖漿~~~ 好似食高級西多士咁.雖然食完那一刻冇咩衝動要再去, 但睇番d相, 諗番陣味, 我好想再食ar~~~唯一唔好係冇水供應....

唯一唔好係冇水供應....
2011-02-27
2011-03-03 5 浏览
近排81層丹麥麵包的熱潮依然不退,很多人都募名登門做訪,這天我都不例外,去到位於尖沙咀海運大廈LCX內的店舖,可能時間尚早的關係,客人不算太多,還有兩三張枱,時間是星期日的下午6:40。望窗的景觀不錯,可是有隻郵輪泊在碼頭的關係,全幅窗90%的景觀都遮蔽了,很掃興。沒有景觀,唯有放番D注意力在餐牌上,有咸有甜,款式都算多,最後叫了期間限定的奇遇BO’LO’GNE及博洛尼亞吉列豬扒三文治。最先上枱的是豬扒三文治,份量不大,擺盤簡單純樸,只有半顆奇異果、蕃茄及酸瓜,吉列豬扒脆口,配上日式吉列豬扒果味汁及椰菜,即時減低了吉列豬扒的油膩,配上微微烘焦的麵包,味道唔錯。麵包有好香的牛油味,帶上少少焦糖的甜味,只吃麵包會更吸引。另外那個甜的甜品,名字叫奇遇的BO-LO’GNE,一個小型麵包裝著香蕉及雪糕,但不要忽略的是,麵包並不是一般的丹麥麵包,而是紅豆綠茶味的麵包,雖然紅豆好硬,不過勝在特別,配上甜蜜蜜的香蕉及雲尼拿雪糕,一冷一熱,十分滋味,而伴碟的香蕉及忌廉淋上了朱古力醬,美觀又好食,因為香蕉同朱古力永遠是一個絕配。這晚兩口子都嫌唔夠喉,所以另外再叫了一份法式多士,不過這份卻令我十分失望,香脆
奇遇
這晚兩口子都嫌唔夠喉,所以另外再叫了一份法式多士,不過這份卻令我十分失望,香脆的麵包上蛋漿後,煎完口感完住變得稔身,像吃發水麵包一樣,味道唔夠,配上蜜糖同吃,感覺十分怪。同以前食過的有好大差別,沒有味道偏淡的蛋治沾上蜜糖,真係唔識得形容那種感覺。
法式多士
除了那個法式多士比較怪之外,其餘的都幾好,餐飲方面叫了凍朱古力及凍咖啡,味道普通,整體感覺只俾法式多士影響了少許,可以一試,始終這類麵包常食會厭,都係保持間唔中一次好了。
凍朱古力
更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1954
  • 丹麥麵包
昨天係度食lunch, 為左塊包叫左拿破崙意粉套餐. (因為係中環食開, 冇事) 本想叫咖啡飲, 但因為口渴, 想要杯水, 佢話冇, 只有樽裝水, 再問暖水都冇. 都食客非常有要求, 已經傳遞了一個message, 非誠勿擾. 既然你對客人有要求, 相對地顧客都你的要求也高一點. 1. 冇免費水飲, 對一個有光顧用餐的食客, 係非常難以想像的. (在餐單上已寫明, 只喝水的顧客收費$20)2. 拿破崙意粉的酸度, 要不停飲用飲料, 才可嚥下.有心做的請繼續努力!

2. 拿破崙意粉的酸度, 要不停飲用飲料, 才可嚥下.

有心做的請繼續努力!
2011-02-28
通常起海運大廈, 要食DINNER, 都會大排長龍, 有幸行到呢間鋪, 竟然唔洗等位~~聽FD 講話面包好食, 又有飯, 又有意粉食, THEN 即時查起OPENRICE APPS 來SEARCH 下, 好似還可以, 就咁行左入去~~先同大家報告下, 是晚食左1) 日式吉烈豬扖飯2) 卡邦尼汁煙肉意粉 (配面包多士)3) HOT COFFEE站在我個人食左呢幾樣之后發言,我會就以下幾樣野同大家分享下, A) 服務 B) 日式 C) 西式 D) 面包 E) 港式A) 服務 好一般, 睇人來SERVICE, WAITER 還好, WAITRESS 就~~~ 反而見到成晚好似靠個MANAGER 咁 我地坐底冇耐, 睇緊MENU , 個 MANAGER 送餐來, 我地都比佢嚇一嚇, 跟住覆番佢我地未叫野食喎 之后MANAGER 轉身鬧一位WAITRESS, 原來係原本坐起我地張枱既人客轉左台, 個位WAITRESS 冇FOLLOW 到 ANYWAY, 成晚只見到位MANAGER 叫做最有心, 其他員工, 真係好一般B) 日式 當然係講番"日式吉

就咁行左入去~~

先同大家報告下, 是晚食左
1) 日式吉烈豬扖飯
2) 卡邦尼汁煙肉意粉 (配面包多士)
3) HOT COFFEE
站在我個人食左呢幾樣之后發言,

A) 服務
反而見到成晚好似靠個MANAGER 咁

B) 日式
當然係講番"日式吉烈豬扖飯, SORRY, 完全冇日式既感覺, 汁太多, 味道似係某某BRAND 果D 包裝CURRY 汁 ,
飯係凍既, 唯一可取係吉烈豬扖係熱, 另外佢有配SALAD , 但我都唔太欣賞, 麻醬濃兼且變晒醬水咁, 即成個碗底都係水咁~~

C) 西式
"卡邦尼汁煙肉意粉 (配面包多士), 先講最成功就係面包多士, 有美心排包既鬆軟, 個皮就有多士既脆脆, 非常成功
敗筆就係個汁, 本人來講, 試左一口, 即唔想再試, 少少酸, 加左應該少少香料油, 味道就係怪怪, 我以為係我口味唔同, 即時請女友試試
結論出來就係, 乜個卡邦尼汁係咁既咩 ?? 可能我地香港人口味唔同啦~~

D) 面包
起上一個POINT 已經講左佢既面包多士有幾正, 主題佢會有用面包來做DESSERT, 我對於面包來做DESSERT 有所保留, 所以冇叫來食,
但見其他人有叫來食, 類似一個厚多士上面有一個雪糕球, 見佢地都食得OK 津津有味FEEL ~~

E) 港式
大家一定估唔到有D 咩係港式, 就係果杯 HOT COFFEE, 我係想講, 佢連港式熱COFFEE 都不如~~
其實佢MENU 有不同COFFEE, 有LATTE, 有GREEN TEA COFFEE 等等, 我就係偏偏要你一杯普通熱COFFEE, 試下間野最BASIC 既野得唔得
真係好失望 ~~ COFFEE , SUGAR, MILK 分開上,排場好似好OK, BUT 杯 COFFEE 係冇咩味, SUGAR 比白SUGAR, MILK 普通野, MIX & STIR
之后, 完完全全係好HEA, 似係用COFFEE D 水尾, OR COFFEE 粉/豆 沖開幾杯, 完全冇COFFEE 味, 差到呢~~~

總括來講, 我會建議大家買, 食佢地出品既面包, 順帶一提, 都幾貴食嫁D 面包
其他什麼日式/西式, 本人不敢恭為 !!
2011-02-23
  • 面包多士 ONLY !!