✨有日式小店感覺嘅連鎖拉麵店✨~~~大舊啊媽 同小Q阿媽 今晚都冇煮飯 所以我哋就襯住星期五收工 一齊去咗食拉麵 呢間拉麵好耐之前我哋都已經食過 有一段時間冇食 又好掛住佢 所以今晚就揀咗佢來做晚餐~~~呢度嘅拉麵別有一番風味 由點單到送餐 到食物嘅味道 全部都好似日本嘅街頭小店 雖然佢係連鎖 但係就質素都算穩定 嚟到坐低 餐廳仲馬上送上消毒紙巾 幾貼心❤~~~今日我哋就叫咗豚骨湯面同蝦味增豚骨湯麵 小龍蝦蟹籽沙律 同埋一份餃子~~~豚骨湯拉麵嘅湯底超級濃郁 奶白色咁 感覺非常滑 加埋香蔥 同埋木耳 幾解膩 oishi~~~蝦味增豚骨湯拉麵就無咁濃 相對清d 櫻花蝦比得好多 雖然味道唔係特別重 但係都幾香~~~餃子就整得唔算太脆 雖然有啲人可能覺得唔夠香口 但係同時其實都冇咁熱氣~~~最有驚喜嘅就係佢哋嘅小龍蝦蟹籽沙律 口感一粒一粒咁 仲有少少嘅芥末味 味道好清新 啲紫菜紫菜又夠脆 吃完一兜都仲想食 最後我同大舊一人食咗一兜~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
✨有日式小店感覺嘅連鎖拉麵店✨
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2020-05-13 171 浏览
#黃店系列 別天神大家應該唔陌生, 我見好多foodie都介紹過, 五一黃金週我就食左喇🙊舖頭唔多位但充滿日本食拉麵個種氛圍😭😭點餐用食券機買飛之後交俾佢地, 牆上仲有衣架俾你掛褸好似日本d拉麵店咁🤩仲有成幅連儂牆🤟🏻💛. 蝦味噌豚骨湯麵 🍜 . $85食得豚骨湯多, 想試下佢個蝦湯😙之前係中環另一間食過唔錯可惜執左😖 呢個蝦湯好正非常濃郁😝仲有一堆櫻花蝦係面賣相好靚呀💕本身就有紫菜, 我另外加左$10配溏心蛋🤤勁好食超流心配埋個湯食一流👍🏻豚骨係比平時食開個d啖啖肉好大塊下同埋幾嫩滑🥰驚喜☺️仲有係我喜歡嘅幼麵😝超讚🤟🏻好貼心地頭頂有紙巾, 有哂酒精搓手液, 仲隔哂膠板等食客放心食😊不得不提有個偷望隔離嘅位😂😂😂好搞笑支持黃店💛💛呢間超好食, 係我食過香港其中一間好食嘅拉麵👻佢有好多分店架尖沙咀旺角北角銅鑼灣紅磡都有!!佢仲有d set有小食配埋不過我無叫到😂性價比高👻推介: 🌟🌟🌟🌟🌟(最高5星)
#黃店系列

. 蝦味噌豚骨湯麵 🍜 . $85

支持黃店💛💛呢間超好食, 係我食過香港其中一間好食嘅拉麵👻
佢有好多分店架尖沙咀旺角北角銅鑼灣紅磡都有!!

佢仲有d set有小食配埋不過我無叫到😂性價比高👻

推介: 🌟🌟🌟🌟🌟(最高5星)
  • 蝦味噌豚骨拉麵
1K
2020-05-04 64 浏览
好耐冇食日本拉麵啦,食日本拉麵就梗係要食博多拉別天神嘅拉麵啦,今日特登再嚟到中環的分店食個靚靚午餐。午餐時間特別多人等位,我哋等左大約10分鐘到就有位啦,入到去即刻叫招牌拉麵,一份蝦味噌套餐,一份別天神套餐。蝦味噌拉麵麵頭有好多櫻花蝦,脆卜卜配上濃烈的豚肉湯底,撈埋啲麵食真係好香口呀。仲有兩塊厚厚的豚肉同埋一個半熟蛋,令到成碗面昇華了不少。而別天神套餐就沒有櫻花蝦配搭,但會有一些爽口雲耳,這個套餐也是有豚肉和半熟蛋,主要還是能吃出這個湯底的精華。套餐還有配搭煎餃同埋小龍蝦蟹子沙拉,煎餃亦都煎得很香口,個人比較喜歡這個小龍蝦蟹子沙律,將少少沙律包在紫菜裏面,一啖咬落去好香小龍蝦同蟹子的鮮味。這裏的茶水是自己任裝,衛生防疫也做得十分之好,別天神的專門店全港有很多間分店, 喜歡吃拉麵的朋友可以去試試。
2020-04-29
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 蝦味噌豚骨拉麵
小肥Wednesday在中環🤤🐷🙇🏻‍♂️放緊大假鬆一鬆既小肥🥳適逢今日出到中環搵朋友拎啲野🙈還掂連早餐都未食一於拉埋朋友仔返尋味一番先🍜😋不一樣的分店 還是一樣回味的味道☺️🍜先係朋友Order既豚骨湯麵打頭陣🐷🍜😆爽口夠硬身既拉麵😆🍜👍🏻微微鹹香肉質滑嫩脂肪比例均勻既豚肉🐷以及溏心蛋作主要配料既豚骨湯麵🍜🐷溏心蛋更煮出100分既絕佳流心效果🤩🥚小肥依舊Order至愛既蝦味噌拉麵😋🍜🦐配合味噌豚骨湯更將拉麵湯底昇華🤤🦐帶出更佳質感及散發濃郁蝦米仔鮮香🍜😋配合蝦米仔亦增添更多口感及提高鮮味🦐🤤🤩此拉麵乃蝦鮮香愛好者既大愛之作🤤🍜另外套餐附上餃子內肉餡都夠滑嫩Juicy的🤤🥟而同樣套餐附上既小龍蝦蟹籽沙律🥗🦀口感啖啖Creamy既蟹籽龍蝦仔沙律🥗😋奶香中又不失滑嫩蟹肉及口感滿溢既蟹籽鮮香😋🦀配合紫菜拌食更增一流口感😋大家都要多多捧場啦😆🍜
小肥Wednesday在中環🤤🐷🙇🏻‍♂️

配合紫菜拌食更增一流口感😋

大家都要多多捧場啦😆🍜
2020-04-15
2020-04-30 43 浏览
今日下午同朋友黎黎拉麵,我地係拉麵迷,今日就黎左食拉麵啦!完全好好咁善用空間,連牆紙都做埋連儂牆,寫自己既願望.鎮店之寶 兩個主打既拉麵蝦味噌豚肉湯麵同豚骨湯麵大大碗,好香濃湯味,又夠料.我還以為自己去左日本食拉麵套餐裡連一份小食.1.小龍蝦蟹子沙律連四塊紫菜包住食,清清地,食得好舒服2.餃子 兩邊香脆又唔燶,食落啱啱好
今日下午同朋友黎黎拉麵,我地係拉麵迷,今日就黎左食拉麵啦!

完全好好咁善用空間,連牆紙都做埋連儂牆,寫自己既願望.

鎮店之寶 兩個主打既拉麵蝦味噌豚肉湯麵同豚骨湯麵

大大碗,好香濃湯味,又夠料.我還以為自己去左日本食拉麵

套餐裡連一份小食.
1.小龍蝦蟹子沙律連四塊紫菜包住食,清清地,食得好舒服
2.餃子 兩邊香脆又唔燶,食落啱啱好

2020-04-27 80 浏览
今天拉麵癮起,來到中環這間別天神先在自助購買機買票再給店員,店內位置不多,但都有提供膠板間隔,消毒濕紙巾,十分衛生牆上也提供衣架,非常貼心也很有日本風味小龍蝦蟹子沙律- 蟹子沙律內有龍蝦粒,用紫菜包著吃,十分有口感煎餃子 - 熱辣辣的,外皮煎得十分香脆,內裏肉汁滿滿的豚骨湯麵 - 賣相很好,叉燒份量不少,流心玉子也有一整隻叉燒肥瘦適中,肉質鮮嫩拉麵麵質較幼身,吸盡豚骨湯底的精華還可以自己加蒜蓉,蒜蓉能使濃白豚骨湯底更香濃更惹味蝦味噌豚骨湯拉麵 - 多了櫻花蝦和粟米 ,蝦味濃郁,非常鮮甜別天神拉麵果果然名不虛傳,加上價錢在拉麵界比較相宜,性價比很高,下次必定會再來

今天拉麵癮起,來到中環這間別天神

牆上也提供衣架,非常貼心也很有日本風味

煎餃子

煎餃子 - 熱辣辣的,外皮煎得十分香脆,內裏肉汁滿滿的
豚骨拉麵

豚骨湯麵 - 賣相很好,叉燒份量不少,流心玉子也有一整隻
豚骨拉麵

叉燒肥瘦適中,肉質鮮嫩
豚骨拉麵

拉麵麵質較幼身,吸盡豚骨湯底的精華
豚骨拉麵

還可以自己加蒜蓉,蒜蓉能使濃白豚骨湯底更香濃更惹味
蝦味噌豚骨拉麵

煎餃子
蝦味噌豚骨拉麵
  • 餃子
  • 豚骨湯麵
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2020-04-24 28 浏览
既然必食,就試下啦🤣💸💰😂特濃特辣任君選擇心思位,吊起你~件褸別天神套餐:小龍蝦沙律,餃子小龍蝦沙律卷埋紫菜別有一番風味👍🏻別天神套戲:朱骨湯拉麵,湯底濃郁,麵質都係個人偏好口味👍🏻叉燒食得出有用特別醬汁醃過別天神套餐 :蝦味噌拉麵,淡淡既蝦味,有點清甜,無朱骨湯拉麵濃厚
既然必食,就試下啦

🤣💸💰😂

特濃特辣任君選擇

心思位,吊起你~件褸

別天神套餐:小龍蝦沙律,餃子
小龍蝦沙律卷埋紫菜別有一番風味👍🏻

2020-04-19 22 浏览
One of my favourite ramen place in hkLove the little side salad It’s actually mixed with petite lobsterGrab some and wrap it with the seaweed The creaminess balances perfectly with the crispy seaweed rollIf your a prawn loverGo ahead and try the prawn soup ramenIt’s almost rich like a lobster bisqueYou can always adjust the flavour by adding in extra spice , garlic paste and spicy sproutsI recommend the sprouts a lot as it provides an extra texture and layer to the bowl!
Love the little side salad
If your a prawn lover
2020-04-18 25 浏览
話說我朋友知道暫時冇🉐️去日本,心情好似麻麻地。咪同佢去食碗拉麵。-呢間拉麵店真係好似日本街頭拉麵小店一樣坐吧枱用自助買票機自己買飛搵個位坐低食野。最唔同係呢個時刻佢哋送咗口罩同消毒濕紙巾俾我哋🥰-呢間拉麵店湯底淨係用豬骨同水絕無味精冇加牛奶冇落防腐劑所以飲落去唔會口渴同埋好濃醇的🐖味道。-我地點左HK$105別天神套餐同HK$115蝦味噌套餐。兩款小食沙律同餃子唔錯喎。最好食拉麵係蝦味噌豚骨拉麵,因為有大量櫻花蝦令豬骨湯更鮮。兩款叉燒同糖心蛋非常好食。前者唔太多肥膏,肉軟岩我,後者蛋係呈現半熟狀態。滑lulu,好正。
我地點左
HK$105別天神套餐

同HK$115蝦味噌套餐。
味噌蝦拉面

兩款小食沙律同餃子唔錯喎。
餃子

2020-03-18
味噌蝦拉面
2020-04-17 33 浏览
日本風拉麵店小龍蝦沙律包紫菜係我最愛👍🏻👍🏻👍🏻小龍蝦食得出有芥末味有種好fresh嘅味道鮮香又唔漏拉麵叫多兩個湯底得兩款就同老公一人一款得豬骨同櫻花蝦湯個人比較鐘意櫻花蝦湯比較香濃重蝦鮮香湯味但我依然會跟佢教學必定加蒜湯底更香濃叉燒亦好正肉質鮮嫩厚肉有𡁻口個叉燒實而不un脂肪同肉嘅比例just right 環境夜好好充滿日本風牆上亦佈滿為香港打氣字句呢間拉麵價錢喺中環算係抵同合理叫set最好
日本風拉麵店

牆上亦佈滿為香港打氣字句
呢間拉麵價錢喺中環算係抵同合理
叫set最好
2020-04-08 25 浏览
疫情下繼續撐黃店💛💪🏻今日就同同事行咗上嚟擺花街食拉麵依間拉麵係連續式,好多地方都有,仲要係黃,當然要嚟支持下牆上都變成連儂牆有兩款湯底:豚骨同蝦味咁就各一啦加$30有餐,有餃子同沙律,又幾抵食喎有教學整隱藏口味一上枱已經聞到好香別天神套餐 $105湯底豚骨味道濃郁溏心蛋好有蛋香但塊肉就好似煮得老咗少少小龍蝦蟹籽沙律本身都好鐘意食解籽沙律,依個仲配埋紫菜,更加好食餃子正常質素,無乜特別蝦味噌豚骨湯麵 $85兩個相比我就更加鐘意豚骨豚骨味濃郁啲係附近返工嘅話,lunchtime嚟支持下黃店都唔錯
疫情下繼續撐黃店💛💪🏻今日就同同事行咗上嚟擺花街食拉麵
依間拉麵係連續式,好多地方都有,仲要係黃,當然要嚟支持下
牆上都變成連儂牆

湯底豚骨味道濃郁
溏心蛋好有蛋香
但塊肉就好似煮得老咗少少
小龍蝦蟹籽沙律

本身都好鐘意食解籽沙律,依個仲配埋紫菜,更加好食
餃子
正常質素,無乜特別
蝦味噌豚骨湯麵 $85

兩個相比我就更加鐘意豚骨
豚骨味濃郁啲

係附近返工嘅話,lunchtime嚟支持下黃店都唔錯
2020-03-24
  • 小龍蝦蟹子沙律
2020-03-31 30 浏览
別天神 中環今日返工放lunch一個人去咗食我成日食嘅別天神🥰我好鍾意去啲可以望到廚師煮嘢食嘅餐廳,感覺好有日本風格💞💞而且見到佢啲衛生做得好好,所有碗碟都會放入蒸汽機消毒👍🏻👍🏻👍🏻.1套餐豬骨湯拉麵加沙律.蟹沙律加紫菜呢個配搭真係好好食😢我食都唔厭仲好開胃添👍🏻.拉麵個湯底好濃豬骨湯,我個人就好鍾意蒜味,所以加咗好多蒜蓉同辣芽菜,個面底煮得啱啱好,以我最鍾意嘅就係隻蛋,隻蛋用酒浸,超級入味😻😻,勁快就食完❤️❤️
別天神 中環

今日返工放lunch一個人
去咗食我成日食嘅別天神🥰
我好鍾意去啲可以望到廚師煮嘢食嘅餐廳,感覺好有日本風格💞💞
1套餐
豬骨湯拉麵加沙律
蟹沙律加紫菜呢個配搭真係好好食😢我食都唔厭仲好開胃添👍🏻
2020-03-22
2020-03-31 1380 浏览
星期日訓醒都晏晝,既然出開中環,就直接去別天神食碗拉麵,食飽啲當兩餐🙈。閒日經過要排隊,但今日唔使,一去到買完飛就坐低。餐廳格局同銅鑼灣嗰間都幾似,都係細細間的,但相對好似闊落啲,而且仲有鋅盆比客人洗手👍,呢個時期特別重要啊。除此之外,店員亦為我哋送上濕紙巾。我同朋友叫嘅嘢好簡單,就係兩個套餐😃,即叫齊兩款拉麵同兩款小食!我最愛嘅仍然係🦞小龍蝦蟹子沙律,真係好鬼正,用紫菜包住沙律食,Yummy Yummy😋。餃子我就無食,成份交比朋友KO🥟。上次食我印象中兩款湯底都差唔多,不過呢日再食,我發現我係鐘意豚骨湯麵多啲,因為好似清啲😛,但又好味啲。至於蝦味噌豚骨湯麵,我覺得不過不失啦,但呢款反而有我鐘意食嘅粟米🌽。兩款拉麵嘅配料,包括溏心蛋同叉燒都唔錯。整體份量算多。我要講埋別天神最正嘅地方就係有辣芽菜放題!我食咗勁多,但中環分店好似辣啲🌶,要放湯中和下佢。總括嚟講,呢餐午餐飽飽的😊,開心。每次去親別天神我都覺得啲Staff好犀利,雖然拉麵舖係好細間,但樓面、煮麵、洗碗等工作,全部都係由兩個人一手包辦;今日就見到佢哋剝緊蛋殼,準備緊啲食材。最後,望見牆壁,就知道佢係一間撐香港人嘅拉麵店啦💛。

小龍蝦蟹子沙律

餃子我就無食,成份交比朋友KO🥟。

辣芽菜

2020-03-22
辣芽菜
2020-03-31 28 浏览
博多拉麵別天神分店一間接一間,可見其受歡迎程度,我亦特別中意下午到訪拉麵店,一碗拉麵做Lunch岩岩好。中環分店不算大,以Bar枱為主,格局似平時日本的拉麵店,感覺很有風味,門口亦有自助點餐機比食客自行落單,方便快捷。牆上貼滿「心願成就の繪馬」貼紙,寫滿香港人的祝願,特別感觸。呢度主要提供2款拉麵,「豚骨湯麵」及「蝦味噌豚骨湯麵」,貴精不貴多同朋友每人叫左一set~先來小龍蝦蟹籽沙律,賣相味道同樣交足貨,小龍蝦分量不少啖啖肉,加埋蟹籽好有咬口,仲可以卷住紫菜咁食,我覺得就咁食比較過癮。煎餃子不過不失,反而幾中意餡料唔會有好重的胡椒味/味精,感覺比較健康。朋友點的豚骨湯麵,用上超濃白湯,只用豚骨加純水熬制,無落味精或乳製品成分,相當用心。湯頭唔係濃稠嗰種,食出豚骨的鮮甜味,喝得舒服又健康;特別要讚下佢地既叉燒,每塊都好鮮嫩軟滑,加埋大量香噴噴的蔥花。蝦味噌豚骨湯麵配料豐富,有溏心蛋、叉燒、櫻花蝦、玉米、香蔥,幼身麵條質感有咬口,岩我口味;櫻花蝦令蝦味噌湯底鮮味更突出,唔會過份咸得口渴,配埋香甜玉米幾好味。

2020-03-28 67 浏览
博多拉麵聽就聽得多,今日終於有機會親身去食💛一到門口就feel到滿滿嘅傳統日式拉麵店氣息。店鋪不大,可坐大概20人(?)一男一女,兩位大廚便撐起整間舖頭。係門口買完飛之後,就可以坐定定等拉麵送到你面前啦~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)每個位前面都有好多醬料俾客人隨心配搭,溝出專屬自己嘅口味今次叫咗兩個拉麵一個小食,分別係豚骨湯麵、蝦味增豚骨湯麵同日式餃子。拉麵偏幼身,好有彈性好有咬口,好出色豚骨湯底好香濃,唔會膩,而且唔會好鹹,一d都唔似其他落曬味精嘅湯,反而係熬咗好耐嘅味道。蝦味增就係多咗櫻花蝦嘅味道,令湯底更有層次感兩款都係咁正,迷埋眼揀都唔伏!餃子都好好味,佢外皮唔係煎到有焦果種,咬落去入面嘅湯汁都仲保存得好好,值得一試
博多拉麵聽就聽得多,今日終於有機會親身去食💛
一到門口就feel到滿滿嘅傳統日式拉麵店氣息。

每個位前面都有好多醬料俾客人隨心配搭,溝出專屬自己嘅口味

拉麵偏幼身,好有彈性好有咬口,好出色

兩款都係咁正,迷埋眼揀都唔伏!
豚骨湯拉麵
蝦味增豚骨湯麵