雖然大家都總係少韓國嘢嚟嚟去去都係嗰幾味,但事實上我又好鍾意食韓國嘢,因為我覺得每一道菜都真係好好食而且愛甜辣。而近來尖沙咀金巴利道韓國街,有一家頗具特色的韓國餐廳——南대(大)門3號,呢間小店屹立咗喺韓國街,足足有11年,走進這裡,你會立即感受到一股濃厚的韓風。雖然餐廳的裝潢簡約,但每一個細節都流露出韓國的文化魅力,讓人彷彿置身於首爾的小巷中。這次我們點了幾道招牌菜,首先是海鮮辣豆腐湯。這道湯品不僅熱辣鮮香,還有著滿滿的海鮮和嫩滑的豆腐,每一口都是味蕾的享受。緊接著是泡菜煎餅,外皮酥脆,內餡則是泡菜的酸辣,讓人忍不住一口接一口。當然,怎能不試試他們家的飲品呢?柚子燒酒是必選之品,清新的柚子香氣與燒酒的微醺完美融合,讓人陶醉其中。最後,我們還點了一份牛肉粉絲。這道菜裡的牛肉嫩滑多汁,搭配著Q彈的粉絲,在口中演繹了一場美妙的味道交響曲。南大門不僅僅提供美味的韓國料理,更是一個讓人放鬆的好去處。無論是與朋友小聚,還是獨自一人來享受一頓美食,這裡都會讓你感受到滿滿的韓國情懷。下次有機會,不妨來這裡一試,體驗一下這片韓風小天地吧!

海鮮辣豆腐湯
海鮮辣豆腐湯
柚子燒酒
炒牛肉肉粉絲
  • 海鮮煎蔥餅
  • 雜菜炒粉絲(牛肉)
  • 泡菜煎餅
2025-08-05 38 浏览
同朋友傾開想食韓國菜,所以搵下尖沙咀有冇地道韓國人開嘅食店🥰又比我地係韓國街搵到😍所以就入去試下😌店舖連個裝修都好有韓國feel🤤睇下餐牌入面有唔少傳統嘅韓國菜😋🌸海鮮蔥餅,海鮮有鮮魷,有蜆肉同蝦肉🤤加埋蔥一齊去食口感超好😋又鮮味👍🏻🌸石鍋飯,入面蔬菜種類好多,仲有燒牛肉,我地加左少少韓式辣醬一齊食,食完好滿足🥳🌸水冷麵,夏天食水冷麵真心透心涼🥰佢個麵質岩岩好😋味道酸酸甜甜🤩好開胃🥳

睇下餐牌入面有唔少傳統嘅韓國菜😋

2025-08-04 0 浏览
今晚去紅館睇演唱會,未睇之前要食啲嘢,就過咗嚟依間食…..依條街本身都多韓國嘢食,但今日唔想食燒肉,又俾個門口老細熱情咁邀請,咁所以過咗嚟食…..舖頭唔係好大, 得10張枱左右,我哋五點幾嚟都係得我哋,但到咗約莫六點半七點左右都差唔多full晒,見到有韓國人也過來食…一坐低已經有傳統三小碟食,叫咗支韓國米酒,另外叫咗個燒餅,一個牛肋骨同埋一個燒豬….三樣嘢都食得出韓國人嘅味道,同埋真係唔錯,燒餅其實我麻麻,但係食第一片就覺得好好食。另外個鐵板牛肋骨都中上,個豬髀就好出色,點埋個醬汁更加好食,如果嚟到呢條韓國食街,都可以一試吖,三個人$820都幾抵…
今晚去紅館睇演唱會,未睇之前要食啲嘢,就過咗嚟依間食…..

2025-08-02
  • 海鮮煎蔥餅
  • 鐵板烤醬醃牛肋骨
2025-08-02 0 浏览
韓國街11年小店﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣呢間韓國餐廳由韓國人主理已經開咗超過10年,行開韓國街應該都有食過,喺門口睇緊餐牌已經用韓文同我打招呼,好親切😆● 鐵板烤豬肉蓋飯 $89○ 花甲刀削麵 $95● 海鮮煎蔥餅 $143朋友極力推介話每次都會食嘅辣炒豬肉,用鐵板熱辣辣上枱,口味有調整過唔會太辣,但係又好惹味,豬肉油脂超香,配埋白飯真係人間美食,每啖都好滿意好好食🥹刀削麵唔係想像中咁厚身,不過食落去都有咬口好煙韌~花甲同蝦嘅份量幾多,最正係個湯底真係好鮮甜,係飲得嘅湯底☺️呢個大推!外皮煎到金黃香脆,大大塊全部都係海鮮料,配埋韭菜超級濃味!建議幾個人share兩個人根本食唔晒🤣整體嚟講價錢合理,味道出色,餐廳keep住有聚會嘅客人但唔會太嘈,真係有韓國嘅感覺✔️✔️✔️﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣南대門3號尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
韓國街11年小店

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
南대門3號
尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
2025-07-30 0 浏览
韓國人主理嘅小店,性價比高韓式料理,價錢唔貴,份量又多,2個人都食唔曬。前茶醃得好食,特別鐘意食佢嘅椰菜花,爽口又入味,泡菜芽菜都好味!🥟 煎餃子 ($78)外皮煎得金黃脆口,內餡韓式粉絲混豬肉,調味清淡不油膩。附自家醋汁提鮮,份量足5件。🍚 石鍋牛肉飯 ($92)上桌熱氣騰騰,牛肉片嫩滑,配菜有菠菜、蘿蔔絲等。飯焦量適中,拌韓式辣醬更惹味。🍜 炸醬麵 ($85)炸醬麵超掛汁,唔係豉油味。黑豆醬濃郁帶微甜,麵條粗身有嚼勁。配料以洋葱、肉碎為主,整體順口,啱晒夏天食

🥟 煎餃子 ($78)

🍚 石鍋牛肉飯 ($92)

🍜 炸醬麵 ($85)
2025-07-27 93 浏览
今晚喺尖沙咀約咗朋友食晚餐,傾咗一陣間就決定食韓國野,於是就決定來食屹立韓國街11年嘅韓式小店😋烤牛肉辛辣麵嘅味道完全係夜市回憶,以前夜晚開夜車就係食呢啲,不過呢個係更加提升,始終有埋烤牛肉,牛肉好香,烤得好入味,肉亦都唔會鞋石鍋拌飯熱辣辣咁上枱,一上枱已經聞到勁香,菜種類好多,肉嘅份量都唔少,調味剛剛好!雪龍牛骨湯真係屬於超級comfort food,清淡但又足味,最緊要就係個味道,真係勁似韓國舖頭會食到嘅味道!紫菜包飯份量都好多,而且餡料好豐富。

紫菜包飯份量都好多,而且餡料好豐富。
2025-07-21 66 浏览
$198  鐵板烤醬醃牛肋骨 很入味,送酒送飯一流,肉質軟嫩多汁但是份量偏少,性價比不高⋯⋯味道也沒什麼特別,就是一般韓式醃肉醬的味道 $92 水冷麵 正常發揮,湯底夠凍,但味道較為平淡,未有驚喜。$143 海鮮煎餅口感酥脆,海鮮料豐富,是整餐最出色的一道,值得試!$90 一支覆盆莓酒 ⋯⋯  藥水味重,唔知點解可以收呢個價錢
$198  鐵板烤醬醃牛肋骨
很入味,送酒送飯一流,肉質軟嫩多汁
但是份量偏少,性價比不高⋯⋯
味道也沒什麼特別,就是一般韓式醃肉醬的味道

$92 水冷麵
正常發揮,湯底夠凍,但味道較為平淡,未有驚喜。

$143 海鮮煎餅
口感酥脆,海鮮料豐富,是整餐最出色的一道,值得試!

$90 一支覆盆莓酒 ⋯⋯
藥水味重,唔知點解可以收呢個價錢
2025-07-18
2025-07-17 80 浏览
喺OpenRice求其搜尋嘅韓國餐廳,睇落唔錯就決定入嚟食。入到嚟就發覺冷氣唔夠大,行到身水身汗,食到一半先開大咗冷氣即係咁講,小妹係個好鐘意韓餐嘅人,食過嘅韓餐都唔錯,但呢間真係救命,個泡菜湯係超級酸,酸到我第一啖都唔想吞,個泡菜煎餅都係好酸,唔明點解要揀咁酸嘅泡菜煮湯,仲有佢哋舖頭嘅嘢飲定價偏貴,出面賣$10嘅提子嘢飲,呢度賣$20。啲EE態度都可以,btw前菜嘅椰菜花同豆芽好食早知就食上面嗰間Red chicken

早知就食上面嗰間Red chicken
2025-07-12 164 浏览
呢間餐廳喺金巴利道交界位,喺個角位第二三間,好易搵,入到去有一排人蔘酒,都幾壯觀🌶️ 辣雜錦麵 ($82)揀唔到食咩好,所以叫咗個雜錦麵,開頭驚佢好辣,但係其實佢係酸酸甜甜,食落好開胃,類似水冷麵🐮 雪濃牛骨湯 ($110)飲一啖直頭覺得充滿骨膠原,奶白色湯超濃郁,有牛骨香,不過夏天食就會熱咗少少,天冷飲就會暖笠笠🍙 紫菜包飯 ($66)紫菜餡料塞到滿一滿,簡單但係好地道,如果自己一個人想簡簡單單,其實叫一個加個嘢飲都已經夠飽,又健康。🥤 韓國飲品 ($18)另外都加左個韓國梨汁,緩和吓個辣麵🤣

🌶️ 辣雜錦麵 ($82)

🐮 雪濃牛骨湯 ($110)

🍙 紫菜包飯 ($66)

🥤 韓國飲品 ($18)
另外都加左個韓國梨汁,緩和吓個辣麵🤣

如果你晏晝四點鐘會嚟我會由晏晝三點鐘開始開心😝一行入餐廳就會見到小王子同狐狸嘅燈牌下面嗰句韓文就係呢個意思真係有夠浪漫如果下次約人去食韓國嘢唔好淨係識去食炸雞韓燒醬油蟹部隊鍋呢啲真係要人多先食得夠爽人少少嘅話去間小店都另有一番風味~一落單就有前菜三小碟~泡菜芽菜翠肉瓜免費嘅前菜但幾好食,似係阿媽整嘅感覺同埋有個好可愛嘅阿佐思唔知係咪老闆嚟🤣鐵板醬醃牛肋骨好大碟~係韓國醃肉醬食落口啖啖肉,另外仲有幾舊骨墊底個泡菜豆腐煲入面仲有豬肉排骨同啲菜泡菜味好勁都幾酸~要撈飯一齊食先搞得掂炸醬麵超掛汁,唔係豉油味而係黑豆醬味好似有啲冬菇同荀絲同洋蔥~啱晒夏天食兩個人食呢個份量啱啱好~滿足到韓國胃嘅!呢間南大門原來係尖沙咀有好幾間分店一樣係韓國人主理嘅小店~餐牌大同小異不過味道唔錯,價錢份量亦都合理如果兩個人想食韓國嘢的確係個唔錯嘅選擇
如果你晏晝四點鐘會嚟
我會由晏晝三點鐘開始開心😝
一行入餐廳就會見到小王子同狐狸嘅燈牌
下面嗰句韓文就係呢個意思真係有夠浪漫
如果下次約人去食韓國嘢
唔好淨係識去食炸雞韓燒醬油蟹部隊鍋
呢啲真係要人多先食得夠爽
人少少嘅話去間小店都另有一番風味~

一落單就有前菜三小碟~泡菜芽菜翠肉瓜
免費嘅前菜但幾好食,似係阿媽整嘅感覺
同埋有個好可愛嘅阿佐思唔知係咪老闆嚟🤣
鐵板醬醃牛肋骨好大碟~係韓國醃肉醬
食落口啖啖肉,另外仲有幾舊骨墊底
個泡菜豆腐煲入面仲有豬肉排骨同啲菜
泡菜味好勁都幾酸~要撈飯一齊食先搞得掂
炸醬麵超掛汁,唔係豉油味而係黑豆醬味
好似有啲冬菇同荀絲同洋蔥~啱晒夏天食
兩個人食呢個份量啱啱好~滿足到韓國胃嘅!

呢間南大門原來係尖沙咀有好幾間分店
一樣係韓國人主理嘅小店~餐牌大同小異
不過味道唔錯,價錢份量亦都合理
如果兩個人想食韓國嘢的確係個唔錯嘅選擇
2025-06-26 167 浏览
金巴利道同天文臺道交界附近有好多韓國菜,見呢間店名係韓文,餐牌都有唔少選擇,入咗去試吓,店舖唔算大,有兩邊座位都坐得好舒服,店員中文唔太叻,點餐都叫我哋自己寫 Number落紙仔。點餐後店員送上三小碟韓式前菜,自家醃製嘅泡菜、瓜片同豆芽見佢用咗一樽樽人蔘酒牌喺卡位隔離做裝飾,就試咗個人蔘雞湯 $189 好大隻雞煮到好腍,近乎骨肉分離,佢並冇一大支人蔘,而係細細塊人蔘片,頭兩啖飲落稍嫌唔夠味,但飲到最尾開始濃郁,建議搞多兩搞先開始飲會更平均另外叫咗個雪濃牛骨湯 $110 ,用牛骨煲嘅湯好鮮甜,有腍腍哋嘅牛肉薄片,個湯鹹香送飯

今日咁啱經過尖沙咀門口見到一間韓國餐廳好吸引,於是忍唔住入去試一試!蔥餅 🌿 呢間嘅蔥餅真係無得輸!外皮煎到金黃脆口,一咬落去「索」一聲,入面啲蔥多到爆,仲要夠晒香,完全冇嗰陣草青味。最正係佢個醬汁,甜甜辣辣,同蔥餅夾到癲!不過要趁熱食,凍咗會變韌,同阿媽煲電話粥咁難咬。 Seafood Pan Cake 🦑 個海鮮煎餅料多到好似唔使錢咁,每啖都食到魷魚同蝦,仲有啲蔬菜粒增加口感。個邊煎到脆卜卜,中間就軟熟,點埋佢哋自家製嘅醬汁,真係停唔到口。部隊湯 🍲 呢個部隊湯簡直係「大雜燴」嘅代表!腸仔、午餐肉、年糕、泡菜、即食麵咩都有,湯底夠濃郁,辣度適中,飲完成個人暖笠笠。最正係啲芝士溶喺湯入面,拉絲效果一流,邪惡到爆!不過份量真係多,兩個人食都夠,一個人挑戰嘅話可能要打包返屋企。 炒粉絲 🍜 呢個炒粉絲鑊氣十足,粉絲炒到乾身唔油膩,仲有啲蔬菜同肉絲增加口感。味道偏清淡,但係好啱我呢啲怕鹹嘅人。南대門3號 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖

蔥餅 🌿

Seafood Pan Cake 🦑

部隊湯 🍲

炒粉絲 🍜

南대門3號 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
2025-06-19 284 浏览
數日前同朋友去咗呢間韓式餐廳吃飯,食物都唔錯,Lunch時間order咗之後,很快就上菜,我地笑說效率十足香港人,但望入去廚房,看見是一位韓國姨姨去炮製。我地三個人,點咗雜菜牛肉炒粉絲、海鮮辣豆腐湯、海鮮煎餅,大家share食。配料十足嘅雜菜牛肉炒粉絲,牛肉粒份量頗多的,加入咗黑椒碎,香味更突出。海鮮辣豆腐湯,橙紅色湯底看似甚為辛辣,但食落去又可以接受,配上鮮蝦、大蜆等,每啖湯配埋白飯甚為惹味。海鮮煎餅,口感似中式薄餅,裡面是香蔥、蝦米粒。如果要找一個詞形容,住家菜當之無愧。

海鮮煎餅,口感似中式薄餅,裡面是香蔥、蝦米粒。

如果要找一個詞形容,住家菜當之無愧。
午餐
2025-06-16 295 浏览
6月2號食呢間野。想講呢間野味道真係唔差,嗌咗個冷麵同鐵板豬肉,一開始食到舔舔脷。以為又揾到一間可以經常食嘅韓國野。dxxm估你唔到,食到一半喺辣豬肉食出只曱甴,仲要得翻個殼。大佬啊,有冇咁大整蠱,我食左一半你先出現,仲要唔係全屍。人生真係第一次食到曱甴,真係想死。即刻同個韓國老細講,佢就急急腳話no pay no pay然後收走左個豬肉。然後我同佢話,我地食到一半,食到蟲咁點啊?佢就指住張單話no pay no pay。本身都唔想寫衰佢,但係今日嚟尖沙咀食飯又諗起呢間嘢,即刻反胃唔想食,大家睇路

2025-05-21 413 浏览
放假諗住食下韓國嘢 去咗尖沙咀韓國街 一行入韓國街就見到呢間舖頭前邊有個韓國大叔老闆好熱情咁招手叫我哋入佢間餐廳 仲話佢地有得揀韓燒或者唔韓燒 附近都係佢嘅分店 比佢嘅熱情吸引到 我地就入咗呢間餐一坐低就上咗3碟前菜 我地叫咗個水冷麵同人蔘雞湯水冷麵會跟一支醋同一支黃芥末 食落去十分清爽 酸酸地好開胃 一啖接一啖咁食人蔘雞湯嘅蔘味唔重 不過份量十分之大 雞入面包有少少糯米 雞湯清清地飲落十分舒服 飲完都唔覺口渴💰兩人用餐 人均消費$150南대門3號 (尖沙咀)📍尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖

一坐低就上咗3碟前菜 我地叫咗個水冷麵同人蔘雞湯

水冷麵

人蔘雞湯

💰兩人用餐 人均消費$150
南대門3號 (尖沙咀)
📍尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
 水冷麵