餐厅: 南海一號
资讯:

2019-08-15 1824 浏览
已經很久沒來,上一次來這間餐廳都已經是一年前了,由開業到現在幫襯晚餐很多次,午餐都是第一次來雖然餐廳咁多年來都沒有改變裝修,但依然很乾淨沒有陳舊的感覺一行三人來試試午餐,我們點了二人商務套餐$3xx,, 其實可以足夠三人份量,再另加兩款點心,已經很豐富商務套餐包括湯,砂鍋魚,乳鴿,上湯菜,星洲炒米, 最後送上花生糊甜品,$3xx 這個價錢很抵食砂鍋魚,乳鴿都很惹味,唯獨星洲炒米比較遜色上湯菜亦不過不失另外亦加了鮑魚燒賣,素鵝,味道也不錯服務態度仍然保持一貫水準,值得再來幫襯

雖然餐廳咁多年來都沒有改變裝修,但依然很乾淨沒有陳舊的感覺

砂鍋魚,乳鴿都很惹味,唯獨星洲炒米比較遜色
上湯菜亦不過不失

另外亦加了鮑魚燒賣,素鵝,味道也不錯

服務態度仍然保持一貫水準,值得再來幫襯

2019-08-15
2019-08-07 1575 浏览
服務態度差,店內的環境可以,望到維多利亞海景,是很舒服的。店內啲裝修就是高尚,食物方面味道可以,但是食物的擺放不是太吸引,冇驚喜,冇特別。價錢方面唔係平,主要都係店裏的員工態度太差。
  • 鮑魚
2019-08-04 1386 浏览
位於尖沙咀國際廣場的高層,看着海景,迷人的景致,成枱前先預約窗邊位置,進餐質素必定大大提升。除了環境高尚優美之外,食物質素也相當不錯,是性價比不錯的中菜館。海蜇和乳豬拼盤,乳豬的豬皮是隨緣的除了環境高尚優美之外,食物質素也相當不錯,是性價比不錯的中菜館。海蜇和乳豬拼盤,乳豬的豬皮是脆脆的配搭爽爽的海蜇是一個完美的配搭。聖子都是10分新鮮,配上粉絲蒜蓉豉油蒸,10分新鮮味道也很濃郁。整體來說,用餐過程十分滿意。
2019-06-03
  • 10分新鮮味道也很濃郁。整體來說,用餐過程十分滿意。
2019-07-30 1393 浏览
星期五約左朋友諗住請佢食飯,去左依間所謂網上推介嘅餐廳~1)首先,我朋友先到,我去到我一眼就看見我朋友坐在那裡,但接待員不停阻止我入去(我話我已經見到我朋友,我朋友揮哂手,佢仲不停話小姐你有無book枱阻住我入去)我費事理佢衝左入去.但我眼見啲大陸人就直行直過2)我地見到之後就想order食物,叫一個侍應(唔該~侍應黑口黑面答:落單等等,寫野要叫第二個)算!我等3)我地坐近bar嘅附近一張4人枱,由於星期五多人行來行去,間5中就會撞到我地張櫈,咁我理解.但最好笑係有個又矮又無禮貌嘅男侍應撞跌我朋友放喺張櫈嘅手袋,佢竟然同我朋友講:您手袋其實不如拎住,放喺度其實會撞跌!我忍5住問佢:如果依個位有人坐你係咪諗住撞跌佢呢?4)坐左大概一小時,多人行來行去,野食都未食完已經無乜mood想走.埋單又係嗰個又矮又無禮貌嘅男侍應行過黎(我地叫左3個小食,兩杯野飲埋單大概$8xx)佢連埋單簿都無拎,就咁拎張單講左價錢(絶對無講過一句thank you或多謝,基本禮貌都缺)我比一千佢找,佢找錢啲錢就咁放喺枱,我拎左啲紙幣就想行,點知佢好串咁話:您仲有個$2!!真係不知所謂,一肚氣,免費都5會再去!比錢買
星期五約左朋友諗住請佢食飯,去左依間所謂網上推介嘅餐廳~
我忍5住問佢:如果依個位有人坐你係咪諗住撞跌佢呢?
真係不知所謂,一肚氣,免費都5會再去!比錢買難受

準備搭電梯到位於30樓的南海一號,在電梯門前有一名非常有禮貌的工作人員為我們服務,心想上到去餐廳一定有具水準的服務。怎料遇到的女侍應是非常沒有禮貌,對我們粗聲粗氣,由她帶位直到點菜都非常不客氣,用餐的過程都很不好受。當然這都只是個別員工的問題,送菜員都很客氣和友善的。希望餐廳多提醒全體員工,客人除了享受美食和一流景觀之外,服務態度都是很重要的。
當然這都只是個別員工的問題,送菜員都很客氣和友善的。
2019-07-29
2019-07-11 1638 浏览
南海一號在尖沙咀國際廣場高層,看著對面海的迷人景致,享用著美味中菜,不錯。是夜預約了窗邊位置,有低消每位$500。服務員的服務也很到位,招呼一流,笑容可加。我們3 人點了:龍蝦湯泡貴妃飯- 這裡的招牌菜,很足料美味,每次來也要吃。金榜醬煮大蝦:肉質新鮮爽脆,味道剛剛好,不過過鹹。魚蝦蟹粉絲煲:這個很惹味,香口開胃之選。鼓椒炒蜆:這個反而炒得濕了一點,不夠香口,個人比較偏好再香辣一點的。和田玉棗糕:這個是送的,做得很精緻,口感新鮮有咬勁,不錯。生磨杏仁茶:杏仁份量不夠,味道淡了一點的感覺。順帶一提,原來這裡有2 小時代客拍車服務的呢。
龍蝦湯泡貴妃飯- 這裡的招牌菜,很足料美味,每次來也要吃。
金榜醬煮大蝦:肉質新鮮爽脆,味道剛剛好,不過過鹹。
魚蝦蟹粉絲煲:這個很惹味,香口開胃之選。
和田玉棗糕:這個是送的,做得很精緻,口感新鮮有咬勁,不錯。
生磨杏仁茶:杏仁份量不夠,味道淡了一點的感覺。
順帶一提,原來這裡有2 小時代客拍車服務的呢。
2019-07-01 1920 浏览
朋友生日,由於我從歐洲回來,不想吃西餐,朋友則剛從日本回來,又不想吃日本菜,所以我們選了中菜,於是就來到我最喜愛的南海一號啦!一坐下就有前菜,前菜是蝦片,很喜歡吃這個蝦片,十分惹味。椒鹽豆腐:吃中餐都一定會點,外脆內滑,超讚 心花怒放 (百合、銀杏、雲耳炒鮮白菌):這個菜十分健康,有我最喜歡吃的雲耳,百合翠玉瓜則十分爽口香煎冰梅骨:這個煎至金黃食,味道酸酸甜甜,很開胃芝士蝦球煎飯:超多大蝦,大蝦彈牙,煎飯黏韌餐廳燈光雖然比較昏暗,但是感覺舒服,我們邊吃邊聊天,坐了兩個多小時才離開。食物一如以往好吃!店員服務又周到,常常過來幫我們沖茶,是值得一去再去的餐廳!

一坐下就有前菜,前菜是蝦片,很喜歡吃這個蝦片,十分惹味。

蝦片

椒鹽豆腐:吃中餐都一定會點,外脆內滑,超讚

椒鹽豆腐

心花怒放

香煎冰梅骨:這個煎至金黃食,味道酸酸甜甜,很開胃

香煎冰梅骨

芝士蝦球煎飯:超多大蝦,大蝦彈牙,煎飯黏韌

芝士蝦球煎飯

蝦片
椒鹽豆腐
心花怒放
香煎冰梅骨
芝士蝦球煎飯
踏進餐廳感覺高格調,食物有水準👍服務就要改善,食客選擇高級餐廳是希望在優質環境品嚐美食之餘,還想和朋友把酒談歡,但侍應非常勤力在檯面穿插,拿走未食完既碟,我們說還未食完喎!一次打斷我們傾談😪然後又來說幫我們收起所有碟,因為有蛋糕,我們回說不要收,因為未飽所以跟侍應說想再點食物,又一次被打斷話題😪之後有幾位朋友去了洗手間,侍應又過來收碟,剩下的幾位朋友沒好氣理會由他收吧!當朋友從洗手間回坐位就問侍應為什麼收了所有碟,然後侍應說以為我們吃完🙄最後因爲未飽繼續點菜,侍應又從新派碟🤦🏻‍♀️總之整餐飯就像被騷擾著!最後想說一間高級餐廳每檯只需一個侍應就足夠了!當時目測我檯經手的有4至5位侍應,眼睛都花了!😔
踏進餐廳感覺高格調,食物有水準👍
2019-06-22
午餐
庆祝纪念
生日
2019-06-18 1497 浏览
之前響公司一直話要食南海一號,大家都講左大半年,尋晚終於齊腳囉,8個女人仔去食好西😎同事book左7點半,枱號No.43因為有個路痴同事唔識路,唯有早啲帶佢到餐廳先,上到去我地好似大鄉里咁不停影相🤣我當然順便出去陽台呼吸吓【空氣】先啦!首先我覺得餐廳個景的確唔錯,我地張枱亦都比較近玻璃位置,望出外面都算清楚,行出陽台都係幾步路今餐有同事請食,當然由老闆話事點菜,我地淨係負責食😋😍叉燒真係好入味又啖啖肉,而且仲好淋身😋蒜泥白肉腩肉都切得幾薄,如果再多啲蒜泥就更加正🙂乾肉炒椰菜呢道菜都炒得乾身無乜汁,但都只算普通🙂花雕醉雞呢道醉雞一上菜打開蓋時,聞到酒香味,但到食時雞肉反而食唔到酒味,我個人有點失望,但雞肉尚算嫩滑😯蟹肉炒桂花銀絲呢碟直頭成碟打包,所有人都唔多欣賞,大家都覺得無味道😍魚蝦蟹粉絲煲呢個就非常好食,味道香濃惹味,好快清碟🙂川汁脆皮魚嗯……呢道魚個汁實在怪怪雞雞咁,幸好魚肉滑身😍鮮肉小籠包叫左4籠,我一個人都食左3隻,小籠包多汁皮薄,呢個堅好味🤐羊肚菌紅燒豆腐呢道豆腐我無食到,真係唔知好唔好食呀🤣不過同事以為羊肚菌係雲耳木耳之類喎🙂炒通菜味道不過不失,份量就唔多😍龍蝦泡飯一鍋龍蝦
同事book左7點半,枱號No.43
今餐有同事請食,當然由老闆話事點菜,我地淨係負責食😋

😍叉燒
真係好入味又啖啖肉,而且仲好淋身
😋蒜泥白肉
腩肉都切得幾薄,如果再多啲蒜泥就更加正
🙂乾肉炒椰菜
呢道菜都炒得乾身無乜汁,但都只算普通
🙂花雕醉雞
😯蟹肉炒桂花銀絲
呢碟直頭成碟打包,所有人都唔多欣賞,大家都覺得無味道
😍魚蝦蟹粉絲煲
呢個就非常好食,味道香濃惹味,好快清碟
🙂川汁脆皮魚
嗯……呢道魚個汁實在怪怪雞雞咁,幸好魚肉滑身
😍鮮肉小籠包
叫左4籠,我一個人都食左3隻,小籠包多汁皮薄,呢個堅好味
🤐羊肚菌紅燒豆腐
🙂炒通菜
味道不過不失,份量就唔多
😍龍蝦泡飯
一鍋龍蝦湯泡飯,8個人分,每人先分得大半碗左右,真係唔夠食,當然我覺得好味先咁講啦😂
😊即燒片皮鴨
臨上菜時比我地過目睇過成隻燒鴨,片完之後份量都唔算太多,味道唔差既,只係我就覺得鴨肉都係片得過厚,另外我幾欣賞果籠皮既放置方法,一塊皮配一張紙,咁樣唔會令皮痴住晒👍
😍忘記左杯羅漢果飲品,好好飲,好濃好夠味
整體黎講呢餐算唔錯,除左食飯仲有地方可以睇下夜景影吓相,黎緊聖誕節左近,我會同屋企人再黎食既😋
今晚呢餐埋單4200有找,除返8個人,每人都係500零蚊左右,唔算太貴(今晚有老闆請食,我褲頭除鬆左就有🤣🤣🤣)

靚景

密汁叉燒+蒜泥白肉
魚蝦蟹粉煲
小籠包
片皮鴨+龍蝦湯泡飯
返工甘倦....同老公放工諗住食好d就揀左尖沙咀isqaure既南海一號!我地冇訂位 2個人walk-in!好彩都有位 仲俾左張梳化枱我地!坐低就問飲唔飲 羅漢果或橙汁或庶汁我地都揀左庶汁同橙汁 另外仲有蝦片一路飲野 一路睇餐牌因為真係有太多食物揀我地唔想諗甘多 就揀左套餐A一人一個!總括而言都食得好飽有蒸蛋白蟹拑帶子翅湯乳鴿菜甜唔係杏汁蛋白其他唔係幾記得性價比一般但想兩人談心 環境舒適 是不錯選擇
返工甘倦....同老公放工諗住食好d
就揀左尖沙咀isqaure既南海一號!
我地冇訂位 2個人walk-in!
好彩都有位 仲俾左張梳化枱我地!
坐低就問飲唔飲 羅漢果或橙汁或庶汁

其他唔係幾記得

性價比一般
但想兩人談心 環境舒適 是不錯選擇
2019-05-31
座位寬敞,服務貼心,食物不錯,值得推介!人地就Blue Monday,我就因為清假,所以約左女朋友出黎Happy Monday蝦片$28 一坐低就有,不過食食下都林林地$24茶位/人是日老火湯,我就覺得咸咗啲,女朋友就話正常,不過都好味「陳皮班肉餃」,「黑松露紅菜頭素粉果」呢個我幾鍾意食,蝦都彈牙,幾有味「鹹魚蓉蒸斑頭腩」都okay「上湯泡菜苗」「珍珠鮑魚糯米飯」幾好味有成隻鮑魚添「秘製燒乳鴿」都幾好味嗌咗個生磨杏仁茶,唔記得影相添,無特別。提早book位,職員安排了卡位,座位寬敞舒服!Waiter, waitress refill熱水都密!抵讚!
座位寬敞,服務貼心,食物不錯,值得推介!

蝦片$28 一坐低就有,不過食食下都林林地

$24茶位/人

是日老火湯,我就覺得咸咗啲,女朋友就話正常,不過都好味

「陳皮班肉餃」,「黑松露紅菜頭素粉果」

呢個我幾鍾意食,蝦都彈牙,幾有味

「鹹魚蓉蒸斑頭腩」都okay

「上湯泡菜苗」

「珍珠鮑魚糯米飯」幾好味

有成隻鮑魚添

「秘製燒乳鴿」都幾好味
嗌咗個生磨杏仁茶,唔記得影相添,無特別。
提早book位,職員安排了卡位,座位寬敞舒服!
2019-05-20
2019-05-20 1485 浏览
環境一流望到尖沙咀夜景,嗌咗扁皮鴨肥瘦適中皮脆肉滑,見到侍應切到每片大細都差唔多,好有心機。另外咖喱蝦都好正,隻蝦都算嫩滑,最細心嘅就係有一個炸饅頭仔,可以索埋啲汁,真係連汁都👅埋。
2019-05-13 1498 浏览
中午12點到,等大排長龍等15分鐘,點心只有(蝦 餃系好食),其他全部一般,牛肉球,叉燒包直頭系垃圾!價錢高水準底,服務差! 所謂海景只是望一大堆樓的天台 值得一提嘅係南海茶的確好飲, 侍應服務態度極差!點心上菜速度極慢! 唔使錢都唔會再去
2019-05-04 2548 浏览
有別傳統中菜酒樓熱鬧光猛,南海一號位於isquare 頂樓兩層坐擁維港海景,樓底超高,枱同枱有適當嘅距離畀返私人空間客人,侍應態度都專業有禮。今晚肚腩男就試左佢個四人套餐前菜賣相精緻,小蔥伴子雞微辣,食落香濃滑嫩。脆芋絲新鮮香脆唔會油膩感覺哩個大蝦用左馬拉金榜醬煮,更似西式做法,佢無呃你,大蝦真心大隻有膏,香煎得岩岩好,醬汁惹味,所以會配埋小饅頭俾你食得乾乾淨淨以下主菜銀雪魚就麻麻哋,佢用炸嘅方法更似油浸,個人唔太喜歡哩個煮法,寧願佢簡簡單單香煎仲好龍蝦湯泡飯,用煲仔上菜,哩個就真係驚喜喇,湯底香濃鮮甜,材料足足,米糠同泡飯粒粒分明小弟見到有一人海景枱食客單點哩味,食得津津有味,享受一個人既浪漫食埋個糖水真係滿足十分南海一號哩個套餐小弟覺得絕對物有所值!
今晚肚腩男就試左佢個四人套餐

前菜賣相精緻,小蔥伴子雞微辣,食落香濃滑嫩。
脆芋絲新鮮香脆唔會油膩感覺

食埋個糖水真係滿足十分

南海一號哩個套餐小弟覺得絕對物有所值!
2019-04-26 1573 浏览
環境闊落,樓底高,有望海景位,環境亦很寧靜。侍應為我們斟茶,南海一號茶很特別,原來係烏龍加一啲花茶, 味道甘醇。叫咗午市套餐陳皮斑肉餃 斑肉質地幾滑,陳皮好香。黑松露紅菜頭素粉果紅菜頭較老有渣,黑松露味很香。天天老火湯海底椰木瓜煲瘦肉,味道很好,唔會鹹。咸魚蓉蒸班頭腩係海魚,魚肉質地唔嫩唔實剛好。秘製燒乳鴿乳鴿好脆,有肉汁,不過味道好鹹。上湯浸菜苗係莧菜珍珠鮑魚糯米飯細細隻,很足料,仲有隻細鮑魚仔。套餐很豐富,已吃不下甜品了。
環境闊落,樓底高,有望海景位,環境亦很寧靜。

叫咗午市套餐

陳皮斑肉餃
斑肉質地幾滑,陳皮好香。

黑松露紅菜頭素粉果
紅菜頭較老有渣,黑松露味很香。

天天老火湯
海底椰木瓜煲瘦肉,味道很好,唔會鹹。

咸魚蓉蒸班頭腩
係海魚,魚肉質地唔嫩唔實剛好。

秘製燒乳鴿
乳鴿好脆,有肉汁,不過味道好鹹。

上湯浸菜苗
係莧菜

珍珠鮑魚糯米飯
細細隻,很足料,仲有隻細鮑魚仔。
套餐很豐富,已吃不下甜品了。
午餐